Meral Özcan (Groen) deed op de gemeenteraad een voorstel in verband met praktijktesten, een onderwerp dat momenteel heel actueel is. "Beringen is een groeiende stad die rijk is aan diversiteit. Recht op huisvesting is een grondrecht en een belangrijke hefboom in het kader van sociaal opwaartse mobiliteit. Helaas toont wetenschappelijk onderzoek aan dat discriminatie op de woninghuurmarkt realiteit is. De meest voorkomende discriminatiegronden zijn etnisch-culturele afkomst, fysieke beperking, inkomen, alleenstaande ouders met of zonder kinderen. Zolang het tegendeel niet bewezen is, kunnen we ervan uitgaan dat dit probleem zich ook stelt in Beringen", stelt Meral Özcan.
Daarom kan voor Özcan een stad als Beringen alvast een
sterk signaal geven en zich aansluiten bij ECCAR (European Coalition of Cities against Racism). "Daarmee engageert Beringen zich om een tien-punten-actieplan tegen racisme, xenofobie en discriminatie uit te werken. Op deze manier kunnen we een proactieve aanpak van discriminatie in Beringen verder vormgeven.
Er bestaan al heel wat instrumenten en methodieken om discriminatie op de huurmarkt aan te pakken. Het is daarbij cruciaal om een evenwicht te vinden tussen informeren, sensibiliseren, controleren en empoweren. Minister van Samenleven Bart Somers heeft recent bekend gemaakt om de steden hierin te ondersteunen en een startsignaal gegeven om discriminatie daadwerkelijk aan te pakken. Dat kan bijvoorbeeld via praktijktesten. In steden zoals Gent, Antwerpen en Mechelen werden praktijktesten reeds ingevoerd om discriminatie te ontmoedigen. Onderzoekers zijn ook duidelijk over praktijktesten: ze werken in de strijd tegen discriminatie op de woningmarkt.
Daarom stellen we concreet voor dat de stad Beringen zich aansluit bij ECCAR om een actieplan tegen racisme, xenofobie en discriminatie uit te werken. Ervoor kiest om deze bestuursperiode in te zetten op een toegankelijke private huurwoningmarkt waar geen plaats is voor discriminatie of sociale uitsluiting. En onderzoekt of in Beringen
praktijktests kunnen ingevoerd worden", vraagt Meral Özcan aan de gemeenteraad.
Schepen Patrick Witters (CD&V) gaf een lange repliek op deze vraag.
"Iedereen heeft recht op een behoorlijke huisvesting. Dat is een basisrecht waar ook wij als lokale overheid deze legislatuur willen op toe zien dat dit gerespecteerd wordt in onze stad. Om ervoor te zorgen dat iedereen menswaardig kan wonen, hebben wij met ons woonbeleidsplan gestreefd naar een evenwichtige woningmarkt, waarin kwaliteit, betaalbaarheid en woonzekerheid centraal staan. Een gelijke toegang voor iedereen vervult daarbij ook een sleutelrol. Die toegang blijkt in de praktijk niet altijd evident te zijn. Uit onderzoek blijkt dat discriminatie nog altijd een hindernis vormt bij het zoeken van een woning op de private huurmarkt. Non-discriminatie is net zoals gendergelijkheid voor ons als lokale overheid een belangrijke uitdaging om te bouwen aan een stad waar iedereen zich goed kan voelen, zich kan ontplooien en uiten. Onze beleidsploeg heeft in haar beleidsverklaring duidelijk gemaakt dat er niet aanvaard wordt dat mensen worden uitgesloten van of toegang belemmerd tot bepaalde rechten en voorzieningen vanwege een persoonskenmerk dat irrelevant is. Het tegengaan van discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen op de huisvestingsmarkt en alsook op de arbeidsmarkt is van prioritair belang", zegt schepen Patrick Witters.
"Om dit op een vlotte manier te laten verlopen, geloof ik in de deskundigheid van de academici en wetenschappers die dergelijk monitoringssysteem gaan uitbouwen. Wanneer dit monitoringssysteem beschikbaar is, zullen we kijken hoe we voor Beringen aan de resultaten hiervan een goede invulling kunnen geven. Dit zal steeds gebeuren in overleg met de bevoegde diensten, dienst samenleven (pijler diversiteit) en dienst wonen", zei Witters nog als antwoord op de vraag van Meral Özcan.
Schepen Hilal Yalçin voegde nog toe dat de stad zal aansluiten bij ECCAR.
"Discriminatie hoort niet thuis in onze samenleving, nergens en ook niet in Beringen.
Discriminatie in het algemeen, en discriminatie op de huur- en woningmarkt in het bijzonder, is een voortdurend aandachtspunt in de werking van de dienst samenleven.
In een stad met een grote diversiteit op alle vlakken is het ook normaal dat het stadsbestuur dit debat ernstig neemt. ECCAR is in 2004 gelanceerd door UNESCO om een netwerk van steden te creëren die ervaringen uitwisselen om hun antiracisme- of antidiscriminatiebeleid te verbeteren.
Om de steden te ondersteunen bij de opmaak van hun antiracismebeleid heeft ECCAR een tienpuntenactieplan ontwikkeld. Leden van ECCAR onderschrijven dit actieplan en kunnen het vorm geven volgens de eigen prioriteiten. In ons meerjarenplan staan heel wat actiepunten met betrekking tot discriminatie. Het 10 puntenplan van ECCAR sluit goed aan op deze intenties.
Ik ben dan ook zeer tevreden om mee te delen dat het stadsbestuur principieel akkoord is om aan te sluiten bij ECCAR. De dienst Samenleven zal het initiatief nemen om hierover het gesprek aan te knopen bij ECCAR en op basis hiervan een actieplan tegen racisme, xenofobie en discriminatie zal uitwerken", zei de schepen op de gemeenteraad.