Hilaire Poels (onafhankelijke) stelde nog eens een onderzoek in naar een stukje verdwenen erfgoed. Deze keer gaat het om de
herdenkingsplaat voor Lodewijk Heyligen die aan het voormalig stadhuis in het centrum van Beringen hing.
(zie ons artikel van zaterdag) Het is zo goed als zeker dat de plaat in de sloop is gebleven, dat zien we op de foto's van Internetgazet Beringen. Poels vroeg daarom aan het stadsbestuur om een nieuwe plaat te hangen ergens in Beringen.
Schepen van Erfgoed en
Cultuur An Moons (Voluit) had begrip voor de vraag en erkent het belang van Lodewijk Heyligen voor Beringen en gaat daarom een project uitwerken rond deze historische figuur.
"Het paneel van Lodewijk Heyligen, alias Ludovicus Sanctus, dat op het voormalig stadhuis was aangebracht,
werd niet bewaard. We betreuren dit maar dat wil niet zeggen dat we als stadsbestuur het verhaal achter Lodewijk Heyligen niet belangrijk vinden.
Wat Het Verhaal van Vlaanderen aantoont, is dat net het verhaal achter de figuur of gebeurtenis belangrijk is. Daarom willen we als stadsbestuur verder gaan dan louter een replica van het verdwenen paneel. De info op het paneel was zeer beperkt. En de vraag kan gesteld worden in hoeverre dit paneel heeft bijdragen tot de kennis over Lodewijk Heyligen in Beringen.
In lijn met
Het Verhaal van Vlaanderen willen we eerder inzoomen op het verhaal achter de persoon Lodewijk Heyligen en dit verhaal (be)levend maken. Wie was hij? Wat deed hij? Hoe en waar leefde hij? Zo maak je de figuur tastbaar voor een breed publiek. Denk ter inspiratie aan het verhaal van Voltaire dat we tijdens Open Monumentendag op een toegankelijke en laagdrempelige manier onder de aandacht brachten.
Door het verhaal (be)levend te maken en
Lodewijk Heyligen een gezicht te geven, is het ook interessanter voor scholen. De gelijkenissen tussen de uitbraak van de pest en de recente coronapandemie zijn treffend. In Kiosk staan bv. interessante artikels over de maatregelen n.a.v. het uitbreken van de pest in het begin van de 17de eeuw in Beringen. Ook de brief van Lodewijk Heyligen (midden 14de eeuw) vormt een historisch waardevol ooggetuigenverslag over de verspreiding van de pest vanuit het Oosten naar Europa. Door connectie te maken met het heden wordt ook deze geschiedenis voor jong en oud concreter.
Kortom, we gaan geen replica maken van het paneel, maar In samenwerking met erfgoedpartners bekijken hoe we dit verhaal kunnen verspreiden en duiden voor een zo breed mogelijk publiek. Hierbij sluiten we een tastbaar symbool in het straatbeeld zeker niet uit, maar dan op een betekenisvolle locatie in relatie tot de levensloop van Lodewijk Heyligen. Ook de Lodewijk Heyligenstraat wordt in deze duiding en beleving betrokken", vertelde Moons op de gemeenteraad deze avond.