Willy Ory is geboren op 26 februari 1943 in Borgloon.
Zijn vader heette Jean Ory en zijn moeder was Jeanne Proesmans.
Het gezin Ory telde 11 kinderen waarvan er nog 8 in leven zijn: 6 zonen en 2 dochters. Willy is de vijfde in lijn.
Vader Ory was groothandelaar in vee en vlees in Borgloon en moeder deed het huishouden.
Vanaf zijn dertiende jaar liep Willy school in Brussel aan het Sint- Thomasinstituut bij de Broeders van de christelijke scholen. Hij volgde daar het lager middelbaar, vervolgens de lagere normaalschool en ten slotte de middelbare normaalschool n.l. het regentaat aardrijkskunde-wetenschappen.
Hij studeerde af in 1965.
Naar het leger moest hij niet gaan omwille van de toen geldende regel dat er slechts drie zonen het vaderland moesten gaan dienen. Willy was de vierde zoon, vandaar dat hij vrijgesteld werd.
Willy begon dan aan zijn loopbaan.
Van 1965 tot 2002 gaf hij les aan het
Sint-Jozefscollege in Beringen, voornamelijk aardrijkskunde in het hoger middelbaar. Hij was regent met verworven rechten voor dat vak.
De eerste drie jaar van zijn carrière gaf hij ook fysica en biologie in het lager middelbaar.
In 2002 ging hij met pensioen.
In de loop van zijn actieve leven heeft Willy verschillende hobby’s beoefend.
Fotografie en het ontwikkelen van de gemaakte foto’s in zijn donkere kamer met een zelfgebouwde vergroter was er daar eentje van.
Willy was ook een handige harry: alle werken en knutselwerken zoals elektriciteit, sanitair, centrale verwarming, verbouwingen en nog veel meer in zijn huis deed hij zelf en later ook bij zijn schoonouders en zijn kinderen.
Als tweede hobby had
Willy het zeilen. Als navigator charterde hij voor de chartermaatschappij Altair uit Brasschaat. Voor die maatschappij gaf hij ook navigatielessen voor Limburg voor de binnenvaart, de zeevaart en de oceaanvaart.
Het zeilen bracht hem naar verschillende landen aan de Noordzee, de Atlantische Oceaan en de Middellandse zee. Hij begon met de kleinzeilerij ( 490 zeilbootje), maar stapte na 10 jaar over naar de grote zeilerij.
Zijn navigatiebrevetten behaalde hij aan de Zeevaartschool in Oostende (kustnavigatie ) en later in Antwerpen ( oceaanvaart ), dat voor de marifonie op zee in Brussel. GMDSS staat voor: Global Maritime Distress and Safety System of in het Nederlands: Wereldwijd Maritiem Nood- en Veiligheidssysteem.
Ook
als skiër was en is Willy nog steeds actief. Gedurende veertig jaar ging hij met zijn eigen groep een paar keer per jaar skiën. Daar is hij echter mee gestopt en nu gaat hij enkel nog privé de latten op.
Zijn meest gerenommeerde hobby is echter de
sterrenkunde. In het voorlaatste jaar van het middelbaar onderwees Willy sterrenkunde en in dat verband bouwde hij in 1973 zijn eigen sterrenwacht. Hij
construeerde twee telescopen, een Newton- en een Kuttertelescoop, waarvoor hij zelf de spiegels sleep. Voor de behuizing hiervan bouwde hij een koepel van 7 m hoog. Wegens onderhoudswerken is het geheel 30 jaar later afgebrand, hij kocht dan maar twee nieuwe telescopen.
Willy werkte ook samen met de volkssterrenwacht in Genk (Europlanetarium ) waar hij bovendien les en lezingen gaf. Daarnaast hield hij in andere sterrenwachten van Vlaanderen lezingen over wetenschappelijke onderwerpen. In dat verband wist hij nog de volgende anekdote te vertellen.
Toenmalig directeur van het
Europlanetarium Johan Gijsenberghs vertrouwde hem toe dat hij een boomkruinenpad wilde bouwen in Kattevenia. Willy repliceerde echter dat ze dat al hadden in Planckendael en opperde het idee om in plaats daarvan een zonnewijzerpark in te richten. Willy is dus werkelijk de bedenker van het zonnewijzerpark. Johan was hem daar heel dankbaar voor. Hij stelde echter één voorwaarde nl. dat er ook een zonnewijzer zou komen ter nagedachtenis van zijn vriend
Ignace Nauds, die voorzitter geweest was van de vereniging voor sterrenkunde en die op 43- jarige leeftijd was overleden. Willy heeft dat toen beloofd gedaan en heeft inderdaad een idee van Ignace uitgewerkt en berekend voor Genk.
Die zonnewijzer heeft de vorm van een huis en bevat 7 zonnewijzers waarvoor Willy het idee berekende van een "huis" voor Genk en het concipieerde ter nagedachtenis van Ignace.
Op 14 januari 1995 was Willy stichtend lid van de
VZW Zonnewijzerkring Vlaanderen, opgericht te Rupelmonde in het zog van het Mercatorjaar 1994 (400ste verjaardag van het overlijden van de geniale cartograaf Gerardus Mercator.)
Een paar jaar later was hij de bedenker van de bouw van het
zonnewijzerpark in Genk (deel 2 van het Molenvijverpark). Twaalf monumentale zonnewijzers zijn daar gerealiseerd waaronder eentje van Willy. De Zonnewijzerkring Vlaanderen had zich op Willy's vraag achter dat project gezet en het na afwerking opgeleverd aan de stad Genk op 20 juni 1998.
Driemaandelijks geven ze het tijdschrift ‘Zonnetijdingen’ uit waarvoor hij reeds vele artikels heeft geschreven en nog schrijft.
In 1964 ontmoette hij Nicole Petitjean tijdens het beenhouwersbal op de veemarkt te Sint- Truiden. Ze huwden in 1966 en kregen twee kinderen, Leentje en Koen.
Tot slot willen we Willy nog vele jaren wensen in goede gezondheid om zich verder te kunnen bezighouden met de hobby’s die hij nu nog uitoefent.
Jos Neys - Marie-Claire Nickmans