Net ‘Meester Frank’ van ‘Kommil Foo’ gehoord op de radio. Mooie tekst toch? Het gaat over een ventje dat in de klas ‘domkop’ genoemd werd. En nu brengt hij meester Frank ervan op de hoogte dat hij de kans dat hij nog ooit in de klas verschijnt, eigenlijk klein acht. Hij voelt zich immers een ruimtevaarder. En vooral de laatste zin van het liedje is magistraal: “Oh, en voor ik het vergeet, Linda van slagerij Van Gool, komt waarschijnlijk ook niet meer naar school.”
Hoe oeverloos dom kunnen sommige onderwijzers/onderwijzeressen zijn, dat ze een leerling
en plein public ‘domkop’ noemen! Mij is iets vergelijkbaars ook wel eens overkomen. Als leerling ja. Ik word nog misselijk als ik eraan terugdenk. Dat brengt ons natuurlijk meteen bij de vraag: welke mensen zijn verstandig en welke dom? Hoe kunnen we dat vaststellen? Zijn daar criteria voor? Het komt wel eens voor dat ik in de auto zit na te denken en na één van die productieve bezinningssessies ben ik tot de bevinding gekomen dat het al dan niet bezitten van een diploma hoegenaamd geen uitsluitsel brengt. Iedereen kent wel een bouwvakker, lasser, timmerman, gemeentearbeider of andere alumnus van het beroepsonderwijs, die in gesprekken bijzonder schrander uit de hoek kan komen. Zelf heb ik ooit een notaris gekend die ik tot de domste mensen reken die ik ooit ontmoet heb. Nee, probeer nu niet uit te vissen wie dat dan wel was! Trouwens, die aan wie jij nu denkt, was het toch niet. En dachten jullie echt dat er geen domme economen, psychiaters, advocaten, apothekers of – jaja! – germanisten zijn omdat ze een ingekaderde universitaire bul op hun bureau hebben hangen?
Thuis parkeer ik mijn autootje achteruit in de garagekelder. Slim van mij, vind ik zelf, want mijn vrouw moet er dadelijk mee weg. Zij is ook wel een ruimtevaarster, maar manoeuvreren met een auto is niet haar sterkste kant. Ze is in de keuken in de weer met een zoveelste poging om een rozijnenbrood te bakken. Lekker! Of wordt het een krentenmik? Goeie vraag, niet? Een vraag voor schrandere lieden: “Wat is het verschil tussen rozijnen en krenten?” Awel? Behalve gierigaards die mettertijd ongelukkig rijk worden, zijn krenten uit de Griekse streek rond Korinthe afkomstige pitloze, zongedroogde kleine druiven. (Merk de overeenkomst tussen ‘Korinthe’ en ‘krent’.) Bovendien, op je krent kun je gaan zitten, op een rozijn weliswaar ook, maar dan krijg je gegarandeerd vlekken in je broek. Het woord ‘rozijn’ komt overigens van het Franse ‘
raisin’. Rozijnen zijn ook gedroogde druiven, maar een andere, grotere soort.
En nu ga ik even op mijn luie krent slim zitten wezen.
Chel DRIESEN