Het zal wel geen toeval zijn dat net nu Pasen voorbij is Anouk Mertens een artikel schrijft over eieren. Want daar doen blijkbaar veel fabels over de ronde. Zijn ze echt slecht voor je cholestorol, mag je er maar 3 eten per week, dikken ze je echt aan, zijn rauwe eieren gezonder dan gekookte, enzovoort. Anouk legt de feiten op tafel:
1. "Eieren zijn slecht voor je cholesterol"
Mythe: Eieren verhogen je cholesterol en vergroten je risico op hart- en vaatziekten.
Feit: Eieren bevatten inderdaad cholesterol, maar tegenwoordig weten we dat dit advies te streng was en dat het geen kwaad kan om wat vaker een ei te eten. Eieren hebben geen bewezen positieve of negatieve impact op je gezondheid. Ondanks wat men vroeger dacht, verhogen ze je kans op hart- en vaatziekten niet. Wat ze wél doen, is je voorzien van een flinke dosis voedingsstoffen, met name eiwitten en vetten. Het vet bevindt zich in de dooier en bestaat vooral uit onverzadigde vetzuren – wat als gezond wordt beschouwd.
2. "Je mag maar 2-3 eieren per week eten" Mythe: Meer eieren zijn slecht voor je gezondheid.
Feit: Voor gezonde mensen is er geen harde bovengrens. Dagelijks een ei eten past perfect in een evenwichtig voedingspatroon. Diabetici of mensen met hartproblemen kunnen best overleggen met hun arts of diëtist.
3. "Eieren dikken je aan"
Mythe: Eieren zijn vet en zorgen voor gewichtstoename.
Feit: Eieren zijn voedzaam, bevatten eiwitten en zorgen voor een lang verzadigd gevoel. Dat kan zelfs helpen bij gewichtsbeheersing, zolang je een evenwichtig voedingspatroon hebt en niet altijd bakt in veel vet.
4. "Rauwe eieren zijn gezonder dan gekookte"
Mythe: Koken vernietigt voedingsstoffen.
Feit: Koken maakt bepaalde voedingsstoffen beter opneembaar, zoals biotine (vitamine B8). Rauwe eieren kunnen bovendien besmet zijn met salmonella, dus zijn niet veiliger of gezonder.
5. "De kleur van de schaal van het ei zegt iets over de voedingswaarde"
Mythe: Bruine eieren zijn gezonder dan witte.
Feit: De kleur van de schaal hangt af van het ras van de kip. Voedingswaarde en smaak verschillen niet.
6. "Een bloeddotje in een ei betekent dat het bevrucht is"
Mythe: Zie je een rood stipje of bloeddotje in het eiwit of op de dooier? Dan is het ei bevrucht en dus ‘vies’ of gevaarlijk.
Feit: Een bloeddotje ontstaat meestal door een kleine bloedvatbreuk bij de eisprong van de kip. Het heeft niets te maken met bevruchting en is volledig onschadelijk. Bevruchte eieren komen enkel voor als er een haan bij de kippen zit, wat in legbedrijven zelden het geval is. Je kunt het stipje gewoon wegscheppen als je dat fijner vindt, maar het ei is perfect eetbaar.
7. "Eieren van scharrelkippen zijn van kippen die vrolijk buiten rondlopen"
Mythe: Scharreleieren zijn ‘diervriendelijk’ omdat de kippen buiten vrij kunnen scharrelen.
Feit: Scharrelkippen leven binnen in een stal met iets meer ruimte dan kooikippen, maar ze komen nooit buiten. Voor eieren van kippen die wel buiten lopen, kies je beter voor vrije uitloop- of biologische eieren.
Anouk Mertens