De Nutri-Score is een voedingslabel dat je op veel verpakte producten in de supermarkt tegenkomt. Dit systeem werkt met een kleurenschaal van groen (A) tot rood (E) en helpt consumenten in één oogopslag te zien hoe evenwichtig een product is. Maar hoe interpreteer je deze score correct?
Wat zegt de Nutri-Score?
De Nutri-Score geeft een algemeen beeld van de voedingswaarde van een product. Hierbij wordt rekening gehouden met positieve en negatieve elementen:
Positief: hoeveelheid vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten.
Negatief: calorieën, verzadigde vetten, suikers en zout.
Op basis van deze balans krijgt een product een score van A (beste keuze) tot E (minst gezonde keuze).
Belangrijk: Vergelijk binnen dezelfde productgroep
Een veelgemaakte fout is dat mensen de Nutri-Score gebruiken om totaal verschillende producten met elkaar te vergelijken. Een zak chips met Nutri-Score B is bijvoorbeeld niet 'gezonder' dan een stuk zalm met Nutri-Score D. De Nutri-Score is enkel bedoeld om producten binnen dezelfde categorie te vergelijken.
Voorbeeld 1: Zalm
Vette vis zoals zalm bevat veel gezonde vetten, maar door het vetgehalte kan de Nutri-Score lager uitvallen. Toch blijft dit een voedzame keuze binnen de categorie visproducten. Gerookte zalm scoort vaak nog lager dan verse zalm, omdat bij het rookproces extra zout wordt toegevoegd. Dit verhoogt het natriumgehalte, wat een negatieve invloed heeft op de score.
Voorbeeld 2: Chips
Sommige chips krijgen een betere Nutri-Score dan andere omdat ze minder verzadigd vet of zout bevatten. Maar dat betekent niet dat chips met Nutri-Score B een gezonde dagelijkse keuze zijn. Maar als je eens zin hebt in chips, kies je best voor een chips met Nutri-Score A of B
Voorbeeld 3: Muesli
Muesli met noten en volkoren granen scoort beter dan varianten met veel toegevoegde suikers. Hier helpt de Nutri-Score om de gezondere optie te kiezen binnen ontbijtgranen.
Hoe gebruik je de Nutri-Score in je dagelijks leven?
Wil je bewuster eten? Dan is het een goed idee om vaker te kiezen voor producten met een Nutri-Score A of B, vooral binnen de categorieën die je regelmatig eet. Combineer dit met een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon, en je bent goed op weg naar een gezonde levensstijl!
Anouk Mertens