Boshar is gered! Heb je ’t ook gelezen? De Syrische kater, die ergens in dat godverlaten oorlogsland van de vierde verdieping gevallen was, had er een gebroken ruggengraat en bijgevolg een verlamd achterlijf aan overgehouden. In dit geval betekende dat voor Boshar ook een verlamde blaas. Twee keer per dag moet die leeg geknepen worden. Anders gaat hij dood. Een dame uit Maaseik heeft hem uit dat vreselijke conflictgebied hierheen gehaald en nu heeft hij een nieuw baasje gevonden die na een spoedcursus blaasdrukken bereid is de taak op zich te nemen.
Of ik dat niet erg vind, van die verlamming? Ik vind het vreselijk. Dieren horen niet te lijden. En al zeker huisdieren niet. Wij hebben ervoor gezorgd dat huisdieren niet zonder ons kunnen. Bijgevolg moeten ze op onze hulp kunnen rekenen. Altijd. Mijn huiskat heet Pol. En als ik al eens met vakantie ga, zijn er meestal twee mensen in de weer om hem van voedsel en interim-genegenheid te voorzien. Ik moet er niet aan denken dat dat zwarte mormel een verlamd achterlijf zou hebben. Maar als dat zo was, stond ik er morgenvroeg, wellicht met vochtige ogen, mee bij de dierenarts. Voor dat fameuze spuitje.
In Genk heeft een vrouw donderdagvoormiddag anderhalf uur lang vast gezeten in een lift. Het relaas van die ontegensprekelijk traumatiserende gebeurtenis krijgt in mijn krant twee derde van een bladzijde. Ik kan niet anders dan met haar meeleven. Ik ben namelijk ervaringsdeskundige: ik weet wat het is om in een vastgelopen lift te zitten terwijl je eigenlijk al naar het toilet moest voor je erin stapte.
In een andere krant merk ik toevallig het verhaal op over een twintigtal – tellen doen we ze blijkbaar niet meer – vluchtelingen die gisteren in Zeebrugge uit een koelcontainer gehaald werden. Twee graden was het daarbinnen. En als ze daar niet bij toeval ontdekt waren, waren er evenveel lijken aangekomen in Engeland. Een kort bericht was het. Eén kolom van een halve bladzijde lang aan de zijkant van pagina 6.
Kater Boshar heeft van onze media al drie dagen na elkaar veel meer aandacht gekregen. Het ga hem goed.
Chel DRIESEN