Woensdag 23 september 2020
Gemeenteraad
Het werd alweer een erg lange zitting van de Lommelse gemeenteraad gisterenavond - tot 0.50 uur! Veel tijd werd er besteed aan het vervoersregioplan, aan de woensdagmarkt én aan de steunmaatregelen 'corona' voor de verenigingen en de horeca.
Bij aanvang van de zitting kwam Rita Phlippo (Samen-sp.a) voor de zoveelste keer nog eens terug op de brief waar al een half jaar naar gevraagd werd i.v.m. de Noord-Zuid. Deze keer kwam de burgemeester met de mededeling dat deze brief nooit heeft bestaan, maar dat het om verkeerde berichtgeving in de pers zou gegaan hebben.
Schepen Peter Vanderkrieken (CD&V) stelde het jaarverslag van IVA De Adelberg voor met een positief resultaat van 45.000 euro. Ook het nieuwe huurreglement werd voorgesteld en goedgekeurd. Daarna werd een nieuw reglement van de nieuwe scholengemeenschap ‘De Kabass’ goedgekeurd (de vrije scholen + de twee gemeentelijke scholen).
Daarna kwam het Openbaar vervoerplan 2021 aan bod (zie hiervoor ons eerder artikel).
Vervolgens stond het RUP ‘Soeverein – Sahara’ op de dagorde, toegelicht door schepen Joris Mertens (CD&V). O.a. had hij het over het definitief catalogiseren van de Sahara als natuurgebied en de verdere ontsluiting van het gebied. Als er een extra parking zou komen, zal dit ontsloten worden via de Speelpleinstraat en niet via de Lossingsweg. Tevens zullen er percelen bouwgrond omgezet worden naar recreatiegebied. Ook komt er een zwaaikom (OF een kanaalverbreding, dat was nog niet zeker) op het kanaal.
Schepen Dirk Vanderhoydonks (CD&V) lichtte de nieuwe subsidieovereenkomst met Lommel SK toe. Voor dit jaar wordt er 100.000 euro uitgekeerd (de subsidie van 2019 inbegrepen). Voor de komende jaren tot 2024 wordt dit 50.000 euro per jaar.
Burgemeester Bob Nijs (CD&V) lichtte een aantal zaken toe i.v.m. corona; schepen Johan Bosmans (N-VA) en Peter Vanderkrieken (CD&V) vulden aan met maatregelen i.v.m. maatregelen horeca, economie, cultuur, sport en jeugd:
- het plaatsen van tenten voor de Horeca tijdens de winter: volgens de burgemeester zal dit bekeken worden door de Hulpverleningszone die op 28 september samenkomt, want de meerderheid wilt hier zeker wel aan tegemoet komen, maar het moet veilig kunnen; volgens schepen Bosmans zou hier 30.000 euro steun voor voorzien worden; Ook voor het plaatsen van vaste constructies bij de Horeca worden er steunmiddelen voorzien (120.000 euro);
- wat de schaatsbaan betreft wist de burgemeester dat deze waarschijnlijk terug open zal kunnen, met max 135 aanwezigen én voor de volwassenen mét mondmasker.
- over de gelden van het Noodfonds had schepen Vanderkrieken het over temporiseren en het niet té snel de gelden van het Noodfonds aan te wenden. “Want de volledige impact van de crisis op de verenigingen is nog niet duidelijk. Dat willen we goed in kaart brengen, samen met de noden en behoeften vanuit de verenigingen zelf. We willen ook breder kijken dan enkel het verenigingsleven. Denk aan niet-georganiseerde vrijetijdsinitiatieven zoals kleine evenementen, buurthuizen en buurtwerkingen, maar ook individuele kunstenaars en zangers bv.”. En hij vervolgde: “Jammerlijk genoeg zien we dat er sommige verenigingen en ook vrijwilligers ermee ophouden.” Ook benadrukte de schepen dat naast jeugd, cultuur en sport ook de sector ‘welzijn’ moet betrokken worden in het verhaal van het Noodfonds. Momenteel werd er een Taskforce opgericht waar alle sectoren in betrokken zijn.
Hij had het over vijf sporen waarop gewerkt gaat worden. Een eerste is de ‘rechtstreekse financiële steun’ zoals tussenkomsten lidgelden. Een eerste kleine financiële injectie bestaat er nu reeds in dat iedere vereniging nog dit jaar een extra 50% extra subsidie krijgt, bovenop wat ze dit jaar ontvingen. Daarnaast had de schepen het over ‘onrechtstreekse financiële steun’, zoals huurtarieven, tarieven concessies en tarieven uitleendienst. Spoor drie ging over de logistieke steun, zoals hygiënepakketten. Spoor vier is ‘coaching en promo’, en spoor vijf tot slot behandelde het ‘inzetten op vrijwilligers’.
Namens Samen-sp.a betreurde Jean Jacques Melotte dat er nu pas een plan kwam. Positief vond hij wél dat er, net zoals in het voorstel van de oppositie, toch ook (deels) vertrokken wordt vanuit de bestaande subsidiereglementen.
Na een hele reeks administratieve punten kwamen daarna de punten van de oppositie aan de orde.
Namens Samen-sp.a had Carine Creemers enkele vragen naar aanleiding van enkele gerenommeerde Lommelse handelszaken zoals Sels en het Verfspoor die hun zaak verhuizen naar Overpelt Fabriek. Naar aanleiding hiervan vroegen de oppositiepartijen zich af welke alternatieven Lommel te bieden heeft voor dit soort bedrijvigheid. Langs de ring ligt er nog de voorziene ruimte voor toonzaaldistributie. Burgemeester Nijs antwoordde dat dit uiteraard te betreuren valt. Wat Sels betreft had hij een gesprek gehad met de ondernemer, maar deze zocht een industriehal waar ook particuliere verkoop kon gebeuren. De burgemeester speelde de bal ook terug naar de vorige meerderheid die destijds de krachtlijnen voor de ontwikkeling van het kernwinkelgebied heeft vastgelegd.
Kelly Bosmans (Samen-sp.a) stelde enkele vragen omtrent de situatie rondom de woensdagmarkt aangezien in volle coronacrisis er een beslissing genomen werd rond de locatie ervan. “Wij vernemen dat sommige marktkramers willen vertrekken uit Lommel omdat men terug naar het Dorpsplein wilde? Zij vroeg dan ook hoe deze beslissing tot stand gekomen was en hoe de marktkramers en horeca betrokken werden in de beslissing?” Schepen Johan Bosmans (N-VA) stelde dat er overleg geweest was met eerst de horeca (met 17 uitbaters), waaruit bleek dat 16 ervan vaste constructies wensten (en dit is niet combineerbaar met de markt…), en 11 wensten de markt op het Hertog Janplein te houden. Daarna werd met de marktkramers gesproken. Zij wensten zeker niet de markt op te splitsen in twee delen, waardoor er maar één mogelijkheid overbleef nl. gewoon op het Hertog Janplein te houden. Wél willen de marktkramers op termijn wél terug naar het marktplein wanneer er daar eventueel andere aanpassingen zouden gebeuren. Ook werd overlegd met Bruisend Lommel. Puur gevoelsmatig beëindigde de schepen zijn betoog dat de markt thuishoort op het marktplein, maar dat enkel praktische problemen ervoor zorgen dat dit niet kan.
Rita Phlippo stelde enkele vragen i.v.m. Horeca en corona: “Voor de horeca zijn het zeer moeilijke tijden, en deze zijn nog verergerd door corona de laatste maanden. Daarom kunnen zij een steuntje in de rug zeker gebruiken. Zij vroeg dan ook naar het aantal/bedrag aan coronacheques dat in de Lommelse horecazaken werd besteed. Ook stelde ze zich vragen waarom de horecazaken tijdens de kermisdagen niet de mogelijkheid kregen om hun terrassen uit te breiden? Mogen er vaste constructies komen zo ja, onder welke vorm, en moeten die eenvormig zijn? Ook had ze nog een bijkomende vraag i.v.m. de concessieovereenkomst met het Burgemeestershuis, die voortijdig zou opgezegd worden (zie hiervoor apart artikeltje). Schepen Johan Bosmans antwoordde dat 37 Horecazaken voor in totaal 46.000 aan bonnen ontvangen hebben. Wat de terrasuitbreiding tijdens de kermis betreft stelde hij dat de doorgang voor de hulpdiensten steeds gewaarborgd moeten blijven, én dat het stadsbestuur ook geen al te grote samenscholingen teweeg wenste te brengen tijdens coronatijden. Over de vaste constructies aan de Horecazaken beaamde de schepen dat er overleg geweest is met de sector, maar voorlopig kan hier nog niet veel concreets verteld worden, maar er wordt in ieder geval 120.000 euro voorzien ter ondersteuning om één en ander te verwezenlijken.
Tot slot was het aan Sooi Van Limbergen (PVDA) met nog een aantal vragen. O.a. had hij het over het jeugdhuis dat zou voorzien zijn binnen het gerenoveerde stadion van Lommel SK. Hij vond dit niet de juiste locatie hiervoor. Burgemeester Bob Nijs antwoordde dat er momenteel een behoeftestudie loopt omtrent dit jeugdcentrum/jeugdhuis, en eventueel kunnen er op basis van deze studie nog andere locaties in het vizier komen.
Een tweede tussenkomst had Sooi in petto i.v.m. de voedselbank van onze stad, en hij stelde zich ook vragen naar de échte bedoelingen van Manchester City die via de supporters van Lommel SK steun wil geven hieraan. Hij betreurde in het algemeen het bestaan van deze voedselbanken, want hij gaat ervan uit dat in een maatschappij als de onze iedereen eigenlijk voldoende te eten zou moeten hebben. Een antwoord kwam er van schepen Nancy Bleys (CD&V).
Einde van de openbare zitting dus om 00.50 uur… (JB)
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'