De Lommelse Annick Helsen is verhuisd naar Zuid-Afrika. Ze gaat ons van daaruit regelmatig laten weten waarom ze dat land zo aantrekkelijk vindt. En geeft soms ook vergelijkingen tussen Limburg en Zuid-Afrika, zoals vandaag.Aangezien bij jullie de zomer eraan komt, gaat mijn column deze keer over braai, oftewel barbecueën op z'n Zuid-Afrikaans. In elk land zijn er belangrijke tradities, en dat geldt ook voor Zuid-Afrika. Als je '
braaien' zegt, denk je meteen aan dit land. Braaien is meer dan alleen koken; het is een nationale passie die diep in de cultuur zit. Voor Zuid-Afrikanen is braaien meer dan een hobby, het is een manier van leven.
De braai vindt zijn oorsprong bij de trekkers die rond kampvuren samenkwamen. Deze traditie is van generatie op generatie doorgegeven en heeft zich ontwikkeld tot een unieke ervaring, rijk aan verschillende culturen en smaken. Een bezoek aan Zuid-Afrika is niet compleet zonder een braai mee te maken. Het is zelfs zo belangrijk dat er een nationale feestdag voor is: Braai Day op 24 september. Braaien is niet zomaar barbecueën; het is een kunstvorm en een sociale gebeurtenis waar vrienden en familie samenkomen voor gezelligheid.
Het grootste verschil tussen de Zuid-Afrikaanse braai en de Belgische barbecue is het vuur. In België wordt vaak een gasbarbecue gebruikt, terwijl een braai altijd op houtvuur wordt gedaan. Het kiezen van het juiste hout is belangrijk en het maken van vuur is bijna een ritueel. Kameeldoringhout brandt langzaam en geeft goede warmte, terwijl wingerdhout snel brandt en een heerlijke geur afgeeft. De gastheer, ook wel 'Braaimaster' genoemd, is verantwoordelijk voor het vuur en het koken van het vlees. Een bekend gezegde is: “Jy krap nie aan 'n ander man se vuur nie” – je rommelt niet met het vuur van iemand anders!
Bij een braai hoort een verscheidenheid aan vlees zoals lamsvlees, rundvlees, kip, en zelfs wild zoals springbok en struisvogel. Daarnaast is de
braaibroodjie een populaire specialiteit. Dit is een sandwich van beboterd witbrood, gevuld met tomaat, kaas, ui en chutney, gegrild tot perfectie. Het lijkt op een tosti - croque, maar de smaak is onovertroffen dankzij de grill.
Veel voorkomende recepten voor op de grill zijn,
boerewors ("boerenworst"),
sosaties (satés met van alles en nog wat),
Een ander element van de braai is de '
potjie', een stoofpotje dat wordt bereid in een gietijzeren pot. Ook dit gerecht vindt zijn oorsprong bij de Voortrekkers en voegt een extra dimensie toe aan de braai-ervaring.
Braaien is een sociaal ritueel dat mensen samenbrengt, ongeacht het seizoen. In Zuid-Afrika stopt men niet met braaien als het regent, men verplaatst de barbecue gewoon naar binnen. De braai is een constante in het Zuid-Afrikaanse leven, een manier om herinneringen te creëren en te genieten van het leven.
In tegenstelling tot België, waar gas en elektriciteit overal beschikbaar zijn, heeft Zuid-Afrika geen uitgebreid netwerk voor deze voorzieningen. Veel Zuid-Afrikaanse huizen beschikken zowel binnen als buiten over een braai, die zowel gebruikt wordt om te koken als om te verwarmen. Van ontbijt met pap in een potjie, gegrilde worstjes, bacon, eieren, tomaten en champignons, tot lunch en diner, alles wordt op de braai bereid. Door de frequente stroomonderbrekingen in Zuid-Afrika is de braai bovendien een betrouwbare en praktische manier om te koken wanneer de elektriciteit uitvalt.
Of je nu thuis bent, op het strand, in een park of op een parkeerplaats, de braai is altijd een goed idee. Het brengt mensen samen, creëert herinneringen en laat een onuitwisbare indruk achter.
Wil je een echte braai meemaken? Ga met ons mee op reis door Zuid-Afrika! Het zal een ervaring zijn die je nooit zult vergeten!
Annick HELSEN