Gemeenteraad
Neerpelt
De oppositie had vragen bij een aantal punten die in het budget voorkomen. Leon Alders (N-VA) en Stijn Philippe (Open VLD) interpelleerden over de vzw 't Kruispunt op Grote Heide, die gemeentelijk geld krijgt via een betoelaging van de vzw Parochiale Werken - we komen daar morgen op terug. N-VA-fractieleider Frank Suetens stelde, in zijn commentaar op het budget, dat de investeringen voor 2017 zich vooral situeren in de heraanleg van het marktplein, "het laatste grote plein in het centrum" - de overige pleinen in het centrum zijn proportioneel al verkleind door de bouwwoede van het gemeentebestuur, zei hij. "Het centrum dreigt te verworden tot een onoverzichtelijke mozaïek". Hij kloeg ook aan dat een aantal plannen, die in de voorbije jaren door de meerderheid gemaakt werden, nog altijd niet zijn uitgevoerd.
Stijn Philippe had het verkiezingsprogramma van CD&V nog eens tegen het licht gehouden en confronteerde de meerderheid daarmee. Met welke projecten wil men Neerpelt in de toekomst op de kaart zetten? vroeg hij zich af. Hij zei dat naar zijn mening handel, middenstand en cultuur in het nieuwe budget ondermaats blijven.
Leon Alders uitte ook zijn bezorgdheid over de situatie van de hockeyclub aan de Holenweg. Hij zei dat de club zo snel groeit dat ze in de toekomst wellicht ook het huidige voetbalplein zal innemen, terwijl voor de bewoners van de wijk en hun kinderen daarbuiten niets meer overblijft. Schepen Leen Gielen antwoordde dat de club groeit als kool en nu een 350-tal leden telt, waardoor de ruimte er soms inderdaad krap is en parkeren een probleem kan vormen. Burgemeester Raf Drieskens voegde er aan toe dat aan een studiebureau is gevraagd het terrein te bestuderen en met ideeën te komen voor oplossingen in de toekomst.
Mieke Moors (N-VA) vroeg of de Zandstraat, waarvan de meerderheid volgend jaar een fietsveilige straat wil maken, nu al dan niet een fietspad krijgt, zoals al enige tijd vooropgezet werd. Dat blijkt niet langer een vaststaand feit te zijn. Schepen Liesbeth Fransen (CD&V) antwoordde dat er een beroep is gedaan op het Netwerk Duurzame Mobiliteit, dat begin volgend via een LaMA tot een voorstel wil komen. Een LaMA is een participatief modeltraject dat vertrekt vanuit co-creatie. Verschillende belangengroepen worden van in het begin actief betrokken; in dit geval zou het ook om de bewoners gaan, de landbouwers, enz..
CD&V-fractieleider Niels Achten en onafhankelijke Benny Schepens wensten het bestuur geluk met de inhoud van het nieuwe budget.
Eerder had schepen Juul Vrolix het meerjarenplan van het OCMW toegelicht. Dat is grotendeels een voortzetting van het beleid van de vorige jaren, zij het dat er een bijsturing nodig is vanwege het vluchtelingen- en daklozenfenomeen. Voor de daklozen - een 20-tal in de politiezone - wordt er samengewerkt met Beschut Wonen. Qua investeringen wordt volgend jaar binnen het OCMW alleen de vergaderzaal van Binnenhof vernieuwd. De gemeenteraad keurde het meerjarenplan goed en nam kennis van het OCMW-budget 2017, dat in het meerjarenplan vervat zit.
Tenslotte werden de toelagen goedgekeurd, de dotatie 2017 aan de hulpverleningszone Noord-Limburg (in totaal 713.592 euro) vastgesteld en hetzelfde gedaan voor de politiezone HANO (960.570 euro).
Nieuwere berichten in
'Gemeenteraad'Oudere berichten in
'Gemeenteraad'