De gemeenteraad nam kennis van de rapportering in het kader van het
Lokaal Energie- en Klimaatpact. De gemeente tekende er eerder op in en engageerde zich om tegen 2030 de CO2-uitstoot
met 40% te verminderen en een energiebesparing te leveren van 2,09% op het energieverbruik van het
gemeentelijk patrimonium. In de daaropvolgende jaren werden de beoogde doelstellingen verstrengd. Schepen Liesbeth Fransen (CD&V) somde heel wat realisaties op van Pelt, zoals bijvoorbeeld dat 16% van de inwoners een extra boom heeft gekregen en dat er 30 procent meer fietspaden zijn. ‘Dit toont dat onze inspanningen lonen, maar we hebben nog veel werk voor de boeg en moeten toch nog een tandje bijsteken’, benadrukte ze wel.
Hans Proost (Groen) zei blij te zijn dat er meer en meer begint te bewegen en dat er op sommige werven vooruitgang wordt gemaakt, maar op andere nauwelijks. Over de actie "1 boom per inwoner" hekelde hij dat de gekapte bomen niet altijd in rekening worden gebracht, wat een vertekend beeld geeft. Wat de deelauto's betreft: nog geen 3% van het beoogde doel is bereikt. En is het slopen van leegstaande gebouwen energiebesparend? Bovendien kwam er tussen 2013 en 2021 per dag 221m² verharding bij. Dat zet de positieve onthardingscijfers in een heel ander perspectief.
Als het huidige tempo van de energie- en klimaatmaatregelen in Pelt wordt aangehouden, zal tegen het einde van het pact (2030) meer dan de helft van de doelstellingen niet worden gehaald, aldus Proost. (DF)