Sojaproducten zoals tofu, miso, sojamelk en -yoghurt worden vaak gezien als gezonde alternatieven voor dierlijke eiwitten. Maar omdat soja isoflavonen bevat, een soort plantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen), vragen sommigen zich af of het eten van soja het risico op hormoongevoelige kankers, zoals borstkanker, kan verhogen.
Hoe werken isoflavonen? Isoflavonen lijken op oestrogeen, het vrouwelijke hormoon. Dit zorgde voor de bezorgdheid dat ze, net als oestrogeen, bepaalde kankers zouden kunnen stimuleren, vooral hormoongevoelige kankers zoals borst- of prostaatkanker.
Soja en borstkanker?
Studies bij vrouwen, vooral in Azië waar meer soja wordt gegeten, laten zien dat een hoge consumptie van soja het risico op borstkanker niet verhoogt. In sommige gevallen kan het risico zelfs lager zijn, vooral als men al vanaf jonge leeftijd soja eet. Vrouwen die al borstkanker hebben gehad, hoeven ook niet bang te zijn voor soja; er is geen bewijs dat het hun situatie verslechtert.
Soja en prostaatkanker
Voor mannen kan soja juist een beschermend effect hebben tegen prostaatkanker. De milde oestrogene werking van isoflavonen kan mogelijk de invloed van mannelijke hormonen, zoals testosteron, verminderen, wat de groei van prostaatkankercellen kan remmen.
Onderzoek toont dus aan dat het eten van sojaproducten in normale hoeveelheden veilig is en zelfs voordelen kan hebben. Het eten van sojaproducten zorgt er vaak voor dat mensen minder dierlijke producten, zoals rood vlees, gaan eten. Rood vlees heeft een bewezen verband met een verhoogd risico op darmkanker. Het vervangen van vlees door soja kan dus dubbele voordelen bieden.
Hoeveel soja is veilig?
Er wordt algemeen geadviseerd om ongeveer twee porties sojaproducten per dag te consumeren. Één portie komt overeen met 100g vleesvervanger of 1 glas sojadrink van 250ml of 1 potje sojayoghurt. Dit is een veilige hoeveelheid die geen risico vormt en zelfs gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Conclusie
Uit onderzoek blijkt dat sojaproducten veilig zijn en geen verhoogd risico op kanker geven. Ze kunnen zelfs beschermen tegen bepaalde soorten kanker. Mensen kunnen dus gerust soja eten als onderdeel van een gezond en gevarieerd dieet.
Anouk MERTENS