Ik ben iemand die onze kinderen alles wil leren eten. Tot nu toe lukt dat goed. Ze halen niet rap hun neus op. Hoe doe ik dat? Door smaken waar ze zot van zijn te combineren met niet alledaagse dingen. Soms kom ik dan wel eens bij combinaties uit waarvan de meesten denken: wat is dat?
De dochter hier eet heel graag mozzarella en ik moet ze echt uit de keuken zetten of er schiet niets meer over om in een gerecht te gebruiken. Aubergine eet ze dan weer liever niet of het moet al gegrild zijn. Dus om ze toch haar dosis groentjes te geven pakken we de mozzarella in met juist de groenten dat ze rapper aan de kant zou schuiven. Want ja, als ze flink haar groenten eet, krijgt ze in haar ogen een overheerlijke beloning. En zo foefel ik veel met gerechten zodat ze toch een variatie van vitamine binnen krijgen en het niet allemaal is zoals ons mama het vroeger deed. Oh, jij lust dat niet; ik zal u eens liggen hebben: in de puree ermee.
Ingrediënten:
3 aubergines - 50 g gemalen Parmezaan - 2 el olijfolie - 2 takjes oregano - 12 sneetjes ham - 2 uien - 35 g pijnboompitten - 250 g quinoa - 3 bollen mozzarella - 1,5 dl room - 120 g pesto - 1/2 bussel basilicum - 1 takje tijm - 1 takje rozemarijn -peper en zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aubergines in lange plakjes van ½ cm dikte je moet er 24 hebben. .Bedek 2 ovenplaten met bakpapier en schik er de aubergines naast elkaar op. Smeer ze in met olijfolie en bak ze 10 min goudbruin in de oven.
Verlaag de temperatuur van de oven tot 180°C. Leg 2 aubergineplakjes in de lengte op elkaar, maar verschuif ze een beetje. Bedek ze met 1 sneetje ham en smeer ze in met wat pesto. Leg er dan ¼ mozzarellabol op en 2 basilicumblaadjes. Rol ze op. Maak 12 rolletjes op deze manier en leg ze in een ovenschaal. Bestrooi ze met Parmezaan en schuif ze 15 min in de oven.
Kook de quinoa volgens de instructies op de verpakking.
Snipper de ui en rits de blaadjes van de tijm, de rozemarijn en de oregano. Bak alles 10 min op een zacht vuurtje met olijfolie en de pijnboompitten. Voeg de quinoa toe en breng verder op smaak.
Meng de rest van de pesto met de room en warm langzaam op, zonder te laten koken. Overgiet de rolletjes met de saus en serveer met de quinoa.
(Inge Jespers)