Er zijn weinig groenten met zo’n speciale vorm als de venkel. Deze groente ziet er wat intimiderend uit, maar je kan er veel mee doen: koken, stoven of bereiden in de oven. Veel mensen houden niet van venkel, wegens zijn smaak. Maar hier lusten ze het uiteindelijk allemaal. De eerste keer gingen ze argwanend ten aanval maar het was toch goedgekeurd .
Venkel heeft een anijssmaak die lekker smaakt in heel wat gerechten.
Ingrediënten:
1 venkel - 1grote ui - 2blaadjes laurier - 3takjes tijm - 1steranijs - 2 dl room- 2 dl witte wijn- peper zout - aardappelen - 2 eieren. - 1dl melk – boter - 1 bussel bieslook 1kg gehakt naar keuze paneermeel
Bereiding:
Snij de ui in fijne snippers.
Verhit een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur en stoof de uisnippers glazig.
Snij de venkel middendoor en verwijder de harde kern. Snij in fijne stukken. Stoof ze even mee met de ui. Voeg de tijm, de laurier en de steranijs toe. Schenk er een beetje witte wijn bij. Laat de alcohol verdampen en schenk evenveel water erbij. Roer en laat de helft van het kookvocht verdampen. Schenk dan de room bij de venkel, voeg zout en peper toe en zet het deksel gekanteld op de pot. Laat de bereiding 30 minuten pruttelen op een zacht vuur. Breng op smaak met vers gemalen peper.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout. Giet de aardappelen af, laat het restje kookvocht verdampen en stamp ze tot puree. Voeg een klontje boter toe, een scheutje melk en een ei. Proef en kruid de puree met wat zout. Spoel de bieslook, snipper de pijpjes zo fijn mogelijk en roer ze (kort voor het serveren) door de warme aardappelbereiding
Meng het gehakt met peper zout een ei en paneermeel en vorm er platte hamburgers van. Bakken en klaar.
(Inge Jespers)