Wie een uitzonderlijk en bijzonder klassiek concert wil bijwonen, moet morgenavond zeker naar de
kerk van Koersel. Het Internationaal gerenommeerde Europees
Ensemble Polyharmonique brengt er 'Benedicta Es...'. Je kunt er luisteren naar Vlaamse polyfonie van Adrian Willaert, Roland De Lassus en Josquin des Prez. Eén van de zangers en bezieler van de groep is
Alexander Schneider uit Beverlo. We hadden met hem een openhartig gesprek over zijn grote passie: barokmuziek.
"Ik ben geboren in Frankenberg, provincie Sachsen in de voormalige DDR. Opgegroeid ben ik in Dresden. Pa is wegenbouwkundige en ma werkt in een boekwinkel. Mijn ouders zijn altijd actief geweest in de kerk en hielden van klassieke muziek. Ze zagen al snel dat ik goed kon zingen en ze stuurden me naar het bekende
Desdner Kreuzchor, dat is één van de oudste jongenskoren van de wereld dat al meer dan 800 jaar bestaat. Dat was een internaat, ik moest er elke dag zingen".
Van 1987 tot 1996 is hij lid van het koor en trekt dan naar Berlijn om verder te studeren. Hij groeit uit tot een bekend contratenor en zijn falsetstem is ondertussen wereldberoemd. Alexander heeft zich gespecialiseerd in oude muziek en heeft zo de hele wereld rondgereisd. Op één van die reizen ontmoet hij zijn toekomstige echtgenote: Inge Clerix uit Beverlo. En zo komt Alexander uiteindelijk in België terecht.
"Ik heb veel opera's gezongen en concerten gespeeld als freelance muzikant. Maar op een bepaald moment heb ik auditie gedaan bij Philippe Herreweghe, bekend van het
Collegium Vocale Gent. En ondertussen werk ik al vijftien jaar voor het Collegium Vocale Gent. Daarnaast heb ik mijn eigen groep, Ensemble Polyharmonique. Wat ik hier in België heb geleerd is echt van een heel hoog niveau. Ik wil nu de eerder stoere Duitse barokmuziek combineren met de elegantie van de Franco-Vlaamse barokmuziek", zegt Alexander.
Het concert van morgen is Vlaamse polyfonie uit de 16de eeuw. Op 1 oktober spelen ze in het concertgebouw van Brugge maar de première van het concert is voor de kerk van Koersel.
"Ik wil me meer inzetten om in Limburg klassieke muziek in de kijker te zetten. We hebben hier in Beringen bijvoorbeeld vier prachtige orgels, in de kerken van Paal, Koersel, Beverlo en Beringen. En daar wordt weinig mee gedaan. Ondertussen werk ik ook als dirigent voor het koor Amicantus uit Heusden-Zolder en Inge zingt er ook. Binnenkort brengen we met Amicantus een speciale cd uit", zegt Alexander.
Uniek concert
Het concertprogramma „Benedicta es…“ is een meditatie in zeven delen, verbonden door kleine intermezzi van een uniek orgel. "Centraal in deze reeks staat Maria, die in de prachtige renaissancemotetten van Adrian Willaert, Josquin des Prez stralend geëerd wordt.
Twee expressieve zettingen van de tekst Infelix Ego van de Dominicaanse monnik Girolamo Savonarola (1452-1498), vormen de donkere tegenhanger hiervan. Savonarola leidde een succesvolle campagne in Florence tegen de corrupte Medici-familie. In krachtige preken wekte hij de religieuze ijver van de bevolking van de stad op, verdreef hij de Medici en vestigde hij een christelijk regime.
Maar al snel werden de burgers moe van Savonarola's strenge vroomheid en verwelkomden ze de Medici terug. De monnik werd berecht voor ketterij en ter dood veroordeeld. De nacht voor zijn executie schreef hij een meditatie over de 50e Psalm, die in een vorm van retorische vragen en uitspraken, het hele scala aan emoties van een gekwelde ziel weerspiegelt. Vol met expressieve kracht, overtuigende taal en berouw, verspreidde zich het Infelix ego als een lopend vuurtje door heel Europa. De verwerkingen van Adrian Willaert, Roland de Lassus behoren tot de hoogtepunten van de muzikale hoogrenaissance. De affecten van schuld, angst, schaamte, boosheid en ook verlossing door de genade van Christus worden meesterlijk op muziek gezet - wat een gesprek wordt er mogelijk!
Als luisteraar in de huidige tijd moet men misschien de moed hebben om zich te wijden aan het doordringende karakter van deze muziek, een muziek die niet verslijt en zich steeds meer openstelt voor degenen die zich ermee bezig houden. Maar uiteindelijk wordt u rijkelijk beloond met het hoogste genot van kunst en waardevolle muzikale ervaringen die hart en geest evenzeer doen trillen", zegt Alexander tot slot.
Het concert start om 20u in de kerk van Koersel. Tickets 10 euro via 0468-256634 of aan de kassa.