Afgelopen maandag opende de vernieuwde bib, een eerste mijlpaal voor de
nieuwe bibliothecaris Gunter Broekmans.Tijd voor een kennismaking.
De familie Broekmans is afkomstig van Paal maar als Gunter twee jaar en half is, verhuist het gezin naar Stal want pa is er onderwijzer en ma is kleuterleidster. Pa was ook nog verantwoordelijk voor de bibliotheek in Stal en dan zijn boeken dan altijd dichtbij.
"We hebben thuis altijd boeken in de buurt gehad, altijd slingerden er wel ergens boeken. Bij Sinterklaas lag er altijd een boek op de geschenktafel en cadeautjes bij feesten of verjaardagen waren vaak boeken. Dus ik de liefde voor boeken wel meegekregen van thuis. Eigenlijk ben ik in de voetsporen van pa getreden. Ik ben net als mijn vader afgestudeerd in de normaalschool van Bokrijk. Ik heb twee jaar lesgegeven maar ben dan overgestapt naar de bibliotheek. Eerst deeltijds in de bib van Beverlo en daarna fulltime in Beringen. Zo kwam ik dertig jaar geleden terecht in de bib van Beringen onder Lut Geypens. Ik werd toen verantwoordelijk voor de jeugdafdeling. De bouw van de nieuwe bib in het centrum heb ik zo meegemaakt".
Wat is er in die dertig jaar veranderd?
"De transformatie naar het digitale. We werkten in het begin nog met fichebakken en typmachines. We waren dolblij dat we in het begin van de jaren negentig een typmachine kregen met een geheugen. We moesten toen per boek zeven kaartjes maken en met één druk op een knop werd alles herhaald. Bij de verhuis in 1997 was alles via computers ingevoerd. We kwamen toen in de digitale wereld terecht. En vandaag hebben veel digitale toepassingen inclusief e-boeken".
Welke boeken uit je jeugd zijn bijgebleven?
Jeugdliteratuur stond nog niet op een hoog niveau in de jaren zeventig maar de reeks van 'Pietje Puk' en 'Wipneus en Pim' heb ik wel allemaal gelezen. Pa was tegen het lezen van strips maar toch hadden we wel wat strips van Jommeke en Suske en Wiske".
Wat lees je nu?
"Ik ben eigenlijk geen groot lezer maar ben wel heel curieus en wil graag heel veel weten, ik heb een breed scala in het lezen van boeken en het luisteren naar muziek. Ik lees graag waargebeurde verhalen, thrillers en historische thrillers. Maar ik heb jammer genoeg te weinig tijd om te lezen"
Wat doet een bibliothecaris?
"Als diensthoofd van de bib ben ik eerder de schakel tussen het bestuur / het managementteam en het bibteam en dit in beide richtingen. Enerzijds er voor zorgen dat de bib concrete invulling geeft aan het uitgestippelde beleid en anderzijds er voor zorgen dat het bibteam de nodige middelen en ondersteuning krijgt om de best mogelijke dienstverlening voor de bibliotheekbezoeker te verschaffen. Zelf heb ik geen collectie meer om te beheren".
In de bib van Beringen komen jaarlijks ruim
8000 nieuwe boeken, tijdschriften, games, DVD's en cd's binnen. Daarnaast worden er ook veel activiteiten georganiseerd.
"Dat is een gigantische collectie waarvoor verschillende personen verantwoordelijk zijn. Wat heel belangrijk geworden is, zijn de activiteiten en de samenwerkingen met andere diensten. Binnen de stad worden bepaalde thema's samen uitgewerkt".
Hoe belangrijk is lezen vandaag nog?
"Zeer belangrijk. Toen ik nog verantwoordelijk was voor de jeugdafdeling, heb ik altijd gehamerd op het lezen bij kinderen en jongeren. Leesplezier creëren is ontzettend belangrijk, voorlezen ook en begrijpend lezen is cruciaal voor de ontwikkeling van het kind".
Vinden de mensen nog de weg naar de bib?
"Zeker, de bib is meer en meer een ontmoetingsplek geworden waar mensen samenkomen, de krant lezen en een praatje slaan.
Heeft de bib ook een collectie?
"We hebben vooral een actuele collectie en niet een bewarende functie. Nieuws is ons leeshoekje met de collectie Beringen waar we de Beringse auteurs of boeken die gaan over Beringen een centraal plekje geven. Dat zijn wel dingen die we wel bewaren".
Welke richting wil je uit met de bib?
"Ik sta altijd open voor vernieuwing maar niet ten koste van alles. Het moet zinvol zijn voor de bezoekers. Wat eraan komt, is dat we gaan naar een open plusverhaal, dat wil zeggen de bib ook na de openingsuren onbemand open zal zijn voor het publiek. Dat is uiteraard met voorwaarden. Het geeft de mensen meer mogelijkheden om gebruik te maken van onze bib. Er zal uiteraard camerabewaking zijn. De bibliotheek van Bree heeft dat systeem al en dat werkt heel goed. Ook Genk en Hamont-Achel stappen in dat verhaal. Ik wil van de bib een plek maken waar ze zich thuis voelen en kunnen komen werken. De ontmoetingsfunctie in de bib is voor mij belangrijk".