We gaan vandaag ook nog even dieper in op het leven en werk van
Hendrik Jespers.
Hendrik Jespers was afkomstig van het Antwerpse Wijnegem maar vestigde zich in Beringen bij zijn aanstelling tot onderwijsinspecteur in het kanton Beringen. Hij woonde met zijn gezin vijftig jaar in de ondertussen afgebroken
villa 't Mezennestje aan de Koerselsesteenweg 123.
Hendrik werd geboren op 14 augustus 1915. Hij studeerde af als onderwijzer in 1934 in Antwerpen. Hij gaf eerste les in enkele lagere scholen in het Antwerpse. In 1947 werd hij aangesteld als rijksinspecteur lager onderwijs in het onderwijskanton Beringen. Vanaf 1968 fungeerde hij als rijkshoofdinspecteur voor het hoofdgebied Maaseik. Hendrik schreef verschillende psychologische uitgaven en didactische handleidingen en was auteur van diverse handboeken voor het basisonderwijs. Zo schreef hij verhalen voor kleuters en maakte hij enkele portretten van jeugdschrijvers.
Hij had een opmerkelijke belangstelling voor heemkunde en had grote interesse in geschiedenis, aardrijkskunde en natuurkunde. Ook het taalonderwijs vond hij belangrijk en een beschaafde omgangstaal vond hij cruciaal. Hij was een groot voorstander van het ABN. Daarnaast vond Hendrik oudercontacten heel voornaam want de band tussen de school en gezin was in zijn optiek fundamenteel en bijzonder waardevol. Hij was ook een creatieveling en als inspecteur organiseerde hij verschillende turnfeesten voor de jeugd die plaatsvonden op het voetbalterrein van Beringen FC.
Hendrik werd ook gekend voor zijn werk rond
erfgoed en heemkunde. Hij publiceerde verschillende artikels en was actief lid van het Verbond voor Heemkunde. Zo schreef hij een opmerkelijk artikel over schoolfolklore.
Hendrik ontpopte zich ook als een zeer vruchtbaar kinder- jeugdauteur. Hij schreef graag sprookjes en kinderverhalen. Eén van zijn eerste boeken was 'Michiel de Ruyter, onze zeeheld', een jeugdverhaal gebaseerd op het leven van de gelijknamige Zeeuwse admiraal uit de 17de eeuw. Het is de start van een vruchtbare auteursperiode. Zo werkt ook nog mee als jeugdschrijver voor Zonneland en Zonnestraal, de bekende schooltijdschriften van Uitgeverij Goede Pers in Averbode. Maar liefst 25 jaar is hij nauw betrokken bij het kinderblad Zonneland waar hij de natuurrubriek voor zijn rekening neemt. Bij de start van Zonnestraal in 1966, dat zich richtte tot het derde en vierde leerjaar, werd hij kernlid van de redactie. Als promotor van jeugdliteratuur beoogde Hendrik zowel het bekendmaken van goede jeugdschrijvers als het verspreiden van degelijke jeugdboeken. Zo was hij nauw betrokken bij de Vereniging van Schrijvers voor de Jeugd.
En de allereerste Jeugdhoekenweek vond plaats van 1 tot 10 december 1972. Het initiatief werd door Hendrik genomen samen met Clara Haesaert met als motto
'Betere boeken in meer kinderhanden'.
Hij was in zijn tijd ongetwijfeld de grootste promotor van kinder- en jeugdlectuur in Vlaanderen.
Hendrik was een zeer bezige bij, dat is al duidelijk. Hij vond daarnaast ook nog de tijd om gedichten te schrijven. Hij was actief binnen verschillende verenigingen zoals Kunstenaars voor de Jeugd, Christelijk Onderwijzers Verbond, Vereniging van Kempische Schrijvers en van de Vereniging van Limburgse Schrijvers.
Hendrik werkt later ook samen met zijn zoon Gerbrand die als illustrator zijn kost verdiend. Verschillende boeken van Hendrik worden geïllustreerd door Gerbrand. (foto boven: vader en zoon Jespers)
Samen behaalden ze enkele mooie prijzen. Zo kreeg het Kleuterboekje 'Liesje Vierkant, Pietje Rond', in Italië de eerste prijs voor het mooiste en best verzorgde kinderboek.
Na zijn pensionering bleef Hendrik nog genieten van zijn Mezennestje. In 1994 verhuisde het echtpaar naar een appartement in de Harmoniestraat. Hendrik overleed op 18 oktober 1996 in het ziekenhuis van Heusden-Zolder.
(
Met dank aan schoondochter Annita Jorissen en kleindochter Liesje Jespers)