In tegenstelling tot wat zijn naam laat vermoeden is
Danny Vanzonhoven (67) een rasechte Palenaar die hier geboren en getogen is. Hij is al zijn hele leven lang bekend in het voetbalmilieu. Achtereenvolgens als speler, trainer, voorzitter en nu nog steeds als penningmeester van fusieclub Tervant-Paal. Maar er was ook een leven naast het voetbal en dat werd door hem op een succesrijke manier ingevuld als ondernemer. Hij was stichter van LWB, het sociaal bureau Loon-en Wedde Beheer, dat hij uitbouwde tot een belangrijke speler in die branche. Twee jaar geleden ging hij met pensioen.
In 1953 wordt Danny geboren als zoon van postbode Jozef Vanzonhoven en Margriet Vanlook. Hij loopt lagere school in Paal en studeert dan verder aan het college van Beringen. Zijn hogere studies voor maatschappelijk assistent volbrengt hij in Diest. Op 21-jarige leeftijd gaat hij aan de slag bij het sociaal secretariaat VKW, later Acerta, in Hasselt. Na 10 jaar krijgt hij een job bij het Genkse SAP, Sociaal Adviesbureau Peumans. Daar blijft hij ook 10 jaar ervaring opdoen. Die heeft hij wel nodig als hij in 1996 zijn eigen zaak LWB opstart.
“Ik ben begonnen met 1 medewerker”, vertelt Danny, “door de groei van ons secretariaat werd uitbreiding noodzakelijk en kocht LWB in Beringen-centrum de vroegere vleeshal Willekens op de Hasseltsesteenweg. We hebben die helemaal verbouwd tot een kantoorgebouw. Toen ik in 2018 met pensioen ging telde LWB 27 personeelsleden. Mijn zoon Bregt, die de commerciële lijnen uitzet, en directeur Johny Leten, mijn allereerste medewerker, zetten de zaak verder. Bregt is licentiaat L.O. en was eerst niet echt happig om in de zaak te komen. Later is hij van gedacht veranderd.”
In 2017 opende LWB nog een kantoor in Dendermonde.
Danny de voetballer
Als 13-jarige begon Danny Vanzonhoven te voetballen bij de kadetten van Flandria Paal. Amper 3 jaar later maakte hij zijn debuut in het eerste elftal. “Ik was net 16 jaar geworden en speelde mijn eerst match in Stal”, aldus Danny.
Talent valt op bij talentscouts en dus mocht Danny op zekere dag de bus van Standard opstappen om te gaan testen. “We moesten tegen Feyenoord spelen”, gaat Danny verder, “tot al die jonge testspelers behoorden ook René Vandereycken en Eric Gerets. Standard kwam bij Flandria Paal aankloppen voor een transfer maar de vraagprijs van 800.000 frank vonden ze wat veel. Ik werd wel opgepikt door FC Luik, toen een eersteklasser, waar ik bijna 3 seizoenen bij de invallers zou spelen. Tegen Antwerp en Cercle Brugge speelde ik mijn enige twee matchen in de hoogste afdeling. Toen ik als 21-jarige afstudeerde drong een keuze zich op. Alles op het voetbal zetten of een job zoeken. Ik koos voor het laatste en ging op lager niveau voetballen. Ik speelde in 3de en 4de nationale bij Meerhout, Beverst, Gerhees en SV Mol om dan terug te keren naar Flandria Paal waar ik speler-trainer werd. Mijn laatste seizoen als speler maakte ik vol bij E.Heppen. Ik was toen 35. Ik ben ook nog trainer geweest bij Tervant. Dan is er in mijn voetballeven een onderbreking gekomen van enkele jaren omdat ik de handen vol had met het opstarten van LWB. Toen dat begon te lopen ben ik nog 10 jaar voorzitter geweest van AC Tervant. Sinds de fusie met Flandria Paal ben ik penningmeester. “
Dat merken we aan het ‘huiswerk’ dat er ten huize Vanzonhoven op de tafel ligt. Er komen wel geen plakboeken met krantenknipsels en foto’s over zijn voetballoopbaan op tafel. Dat is merkwaardig. “Ik heb mij daar nooit mee beziggehouden”, aldus Danny nog. Dat doet natuurlijk helemaal niets af van zijn sportieve- en ondernemerscarrière die je gerust indrukwekkend mag noemen.
(tekst & foto Martin Vanierschot)