Ludo Vangenechten, uitbater van
The Roxy Theatre en docent aan de filmafdeling van de
Luca School of Arts in Genk, ademt film. Hij groeide op in de Roxy als zoon van 'godfather' Milo, de stichter van de Koerselse cinemazaal in 1946.
"Als kind zag ik al heel veel films, voor ons was dat heel gewoon maar voor de kinderen in school was dat heel bijzonder. Ik kende niets anders dan films. Ik ging veel kijken maar er moest ook evenveel gewerkt worden: frisco's verkopen, de zaal opruimen, kortom alle klusjes die bij een cinema horen. Ik keek ook vol verwondering naar die films. Terence Hill en Bud Spencer, actiefilms met Bruce Lee, horrorfilms keek ik ook wel graag, zo organiseerde we in de jaren 80 zelfs horrornachten waarbij we nu drie films speelden vanaf 23u. En dan waren er ook nog de erotische films in de jaren 70. Maar toch moest ik wel stiekem gaan kijken maar van de posters kregen we al rode oortjes. En dan de eerste Star Wars, dat bleef wel plakken. Het is altijd wel verwondering geweest".
De passie voor film zit er dus al heel vroeg in. Dat Ludo in die richting een studie kiest, verbaast dan ook niemand.
"Ik ben naar de filmschool gegaan in Genk. Dat was toen het
Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Communicatie en Vormgeving. Ik studeerde dan af als audiovisueel vormgever. Ik ben nadien beginnen werken in Antwerpen bij de LU-groep, niet de koekjes, maar genoemd naar de oprichter Lu Van Orshoven. Daar startte ik als monteur en werd al snel de huismonteur. We hadden veel grote bedrijven als klant voor spotjes, bedrijfsfilms en multicamera. Het was heel gevarieerd, ik deed naast montage ook nog camerawerk. En dat geef ik mijn studenten ook nog altijd mee: blijf alle stappen in die filmwereld volgen."
Ludo wordt dus zelf docent aan zijn vroegere school.
"Ik ben vrij jong begonnen als docent maar dat was deeltijds, ik ben jarenlang blijven werken in Antwerpen als monteur. In het jaar 2000 ging het bedrijf waar ik werkte failliet. Als freelancer ben ik dan op zoek gegaan naar andere uitdagingen. Zo werkte ik even bij TV Limburg maar onder impuls van een paar vroegere klanten heb ik zelf een eigen studio begonnen in Antwerpen. Zo had ik bijvoorbeeld Stad Antwerpen als klant".
In 2004 neemt Ludo de cinema in Koersel over. Een combinatie met een eigen bedrijf in Antwerpen blijft moeilijk. Na lang wikken en wegen, besluit Ludo de Roxy in Koersel nieuw leven in te blazen nadat eerder
Kladaradatsch! mislukte in die opdracht.
"Pa had op een bepaald moment verschillende cinemazalen in Aarschot, Lommel en Mechelen. Koersel draaide minder goed en werd dichtgegaan. Kladaradatsch! had een mooi concept, met een uniek café maar ging failliet. De vrienden porden mij om toch iets te doen met de cinema. Zo ontstond de filmclub van Elan, waarbij we één film per maand speelden op maandagavond. Die avonden waren legendarisch vooral na de film in het café. We wilden met ons groepje vrienden dan de cinema overnemen maar na vele uren brainstormen en plannen maken ging dat toch niet door. Na een doorlichting bleek het businessmodel toch niet zo rooskleurig. En voor de vriendschap zou dat niet goed geweest zijn om ons in een financieel avontuur te storten. En zo duurt onze vriendschap nog altijd", lacht Ludo.
Maar de wens om de Koerselse cinema, een stuk Koersel erfgoed, te redden blijft knagen. Onder impuls van zijn vrouw, zet Ludo dan toch de stap op de cinema over te nemen.
"Zij heeft me over de streep getrokken. Ik ben toen alleen gestart, de eerste jaren waren niet gemakkelijk. Pa was wel dolblij en werkte mee aan de renovatie van een eerste zaal. Nadien volgden ook de andere zalen. We hadden onze filmavonden, die waren al wel succesvol en we organiseerde verschillende toffe evenementen met avant-premières maar de reguliere programmatie lukte niet meteen. We kregen van de distributeurs niet de grote films als kleine cinema. Het was dus zeker moeilijk. Maar met onze evenementen wisten we toch de Roxy terug op de kaart te zetten en zagen de grote distributeurs dat we iets betekenden in onze regio. Disney bijvoorbeeld steunde ons wel en zo konden we veel kinderfilms programmeren en dat werd onze stevige basis. Onze speciale evenementen bleven ook een succes".
En Ludo haalt ook het filmfestival Mooov naar Koersel. Het grote keerpunt komt er met de films Marina en De Kampioenen.
"We kregen toen enorm veel volk over de vloer en de mensen leerde ons terug kennen. En het bleef komen tot corona weer roet in het eten gooide. Het bezoekersaantal daalde terug naar voor de periode Marina. Dus nu moeten we terug opbouwen", zegt Ludo strijdvaardig.
En dit weekend is er weer een nieuw festival:
Roxy Music Fest waarbij muziekfilms centraal staan. Maar er is vandaag en morgen nog veel meer te doen in en rond The Roxy Theatre. Bekijk het volledig programma
via deze link.