De Pieter Bruegelstraat verwijst naar de bekende schilder
Pieter Bruegel de Oude. Over de afkomst van de schilder is nu nog altijd veel te doen. Volgens de ene bron komt hij uit het Nederlandse Breda maar volgens veel andere bronnen is hij een Limburger uit Brogel bij Bree (Breda in het Latijn). En voor de organisatoren van de Bruegelfeesten vorige eeuw was er ook een link met Beringen.
‘Bruegel was een bekende Limburger die latijn had gestudeerd. En in Beringen was er een Latijnse school, dus het kon niet anders dat Bruegel hier had gestudeerd’.
In 1957 werd een eerste Bruegelstoet georganiseerd als zomerfeest in Beringen. In 1959, 1961 en 1963 waren er nog edities van ‘Breugel in Beringen’. Voor oudere Beringenaren zijn deze feesten nog altijd legendarisch. Op de Breugelfeesten In 1959 werd trouwens ook de basis gelegd voor 5x Beringen. Er werd toen voor het eerste verbroederd met delegaties uit andere gemeenten met de naam Bering(h)e(n) uit Zwitserland, Duitsland, Nederland en G.H. Luxemburg. Van 2014 tot 2019 werd traditie even terug opgepikt met het festival ‘Bruegel in Beringen’, een zomers kinderfeest in het teken van de Middeleeuwen.
En in Beringen is er ook nog het bedrijf ‘Vleeswaren Bruegel’ van de familie Driesen, gestart in de jaren zeventig als hespenfabriek en nu een groothandel in vlees, kaas en salades.
De schilder Pieter Bruegel staat immers synoniem voor feesten, veel van zijn schilderijen tonen immers etende en drinkende Vlamingen. Wereldberoemd zijn de boerenbruiloft, de boerendans en de strijd tussen vasten en vastenavond. Een breugelfeest is vandaag in de culinaire wereld nog altijd synoniem voor een rijkelijk koud en warm buffet vol Vlaamse specialiteiten. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen worden nog altijd Breugelfeesten georganiseerd. (Hans Put -foto Gust Ischen)