Sint-Petrus is voor Beringen een belangrijke heilige. Zo is er de pastorale eenheid Sint-Petrus (Beringen en Beringen-Mijn) De Chiro van Beringen draagt de naam van Sint-Petrus en de kerk van Beringen verwijst naar Petrus of Pieter.
De Sint-Pietersbandenkerk is ook de dekenale kerk Beringen. En wie de kerk bezoekt, kan niet langs deze heilige kijken.
De glasramen in de zijbeuken zijn het meest recente kunstwerk, toegevoegd bij de laatste restauratie (eind 20ste eeuw) en tonen taferelen met Petrus, de apostel waarnaar de kerk genoemd is. Petrus of Sint-Pieter vinden we dan ook op verschillende plaatsen terug in de kerk.
Zo is zijn hoofd al meteen te zien op de ingangsdeur. En eens binnen zie je aan de rechterkant een beeld van de heilige. Halverwege de zijbeuk ontmoet je Petrus opnieuw in de biechtstoel. Hij staat links, aan de andere kant staat Koning David. Beeldhouwer Daniel Van Vlierden uit Hasselt heeft een edelmoedige maar zwakke Petrus uitgebeeld als een zinnebeeld van ieder mens, die zwak en zondig is. En er zijn nog meer beelden in de kerk te vinden: zo is er boven het tabernakel van het rechterzijaltaar een houten beeld van Sint-Pieter als paus. Er zijn nog heel veel meer verwijzingen en afbeeldingen te vinden, in totaal twintig. Een bezoek aan de kerk van Beringen is dan ook een wandeling door de geschiedenis van Sint-Pieter.
Voor de christenen is Petrus een heel bekend figuur, hij is immers één van de twaalf apostelen van Jezus. Oorspronkelijk heette hij Simon of Simeon. Jezus noemde hem in het Aramees Kefas, wat rots betekent en in het Grieks werd vertaald als Petros. Om die reden wordt hij ook wel als Simon Petrus aangeduid. Het Nieuwe Testament telt twee brieven die worden toegeschreven aan Petrus. In de Rooms-Katholieke Kerk wordt Petrus als de eerste paus beschouwd en wordt hij ook wel aangeduid als Sint-Pieter. Het ambt van paus wordt daarom ook wel Petrusambt genoemd. In het oosters christendom wordt Petrus als de eerste patriarch beschouwd.
In kunst en iconografie is Petrus vrijwel altijd te herkennen aan de sleutels van de hemel, die het Petrusambt symboliseren ). Andere attributen zijn een omgekeerd kruis, waaraan hij volgens de traditie ter dood werd gebracht, visnet (vanwege zijn beroep) en een haan die hem eraan herinnerde dat hij Jezus verloochend had.
"Jij bent Petrus, de rots waarop ik mijn kerk zal bouwen, en de poorten van het dodenrijk zullen haar niet kunnen overweldigen. Ik zal je de sleutels van het koninkrijk van de hemel geven, en al wat je op aarde bindend verklaart zal ook in de hemel bindend zijn, en al wat je op aarde ontbindt zal ook in de hemel ontbonden zijn", zei Jezus tegen Petrus.
Wie in de hemel wil komen, moet dus eerst via Sint-Pieter komen. De figuur wordt daarom in veel tekeningen en cartoons afgebeeld als de man die nauwgezet toekijkt wie de hemel binnen mag en wie niet. Je hemel moet je dus verdienen.
(Hans Put - foto Gust Ischen)