Stijn Streuvels was begin vorige eeuw één van de bekendste Vlaamse schrijvers en is ook vandaag nog een veel geraadpleegd auteur. Hij werd geboren op 3 oktober 1871 als Franciscus (Frank) Lateur. Zijn eerste schetsen en gedichten verschenen in 1895 in De Jonge Vlaming en in Vlaamsch en Vrij. De volgende jaren namen ook de voornaamste tijdschriften, zoals Van Nu en Straks, bijdragen op van zijn hand. In 1899 verscheen zijn eerste verhalenbundel Lenteleven. Veertig jaar lang publiceerde Streuvels ieder jaar minstens één werk. Onder de meest bekende bevinden zich De vlaschaard (1907), Het leven en de dood in de ast (1926), De teleurgang van de Waterhoek (1927) en Alma met de vlassen haren (1931).
Op 19 september 1905 huwde hij met Alida Staelens (1879-1975) en ging hij in Ingooigem in zijn pasgebouwde huis Het Lijsternest wonen, waar hij voortaan van zijn pen zou leven. In zijn laatste periode hield hij zich voornamelijk bezig met het schrijven van memoires.
Hij heeft ruim 60 jaar in het Lijsternest gewoond en overleed er op 15 augustus 1969 op 97-jarige leeftijd. Op zijn begrafenis met de witte wagen, op de 21e daaropvolgend, waren zowat 7.000 mensen aanwezig. Overeenkomstig zijn testament heeft de familie het Lijsternest en het interieur integraal bewaard en ingericht als museum.
Uit het archief met
nominaties voor de Nobelprijs voor de Literatuur bij de Zweedse Academie blijkt dat Streuvels van 1937 tot en met 1957 dertien keer genomineerd is voor de Nobelprijs. Ook in 1965 en 1969 werd hij volgens het archief genomineerd. De grootste literatuurprijs ter wereld won hij niet maar in Vlaanderen won hij tientallen prijzen zoals de Prijs der Nederlandse Letteren en de Staatsprijs voor Letterkunde en de Staatsprijs voor verhalen proza.
Stijn Streuvels hechtte veel belang aan de vormgeving van zijn boeken: typografie, papierkeuze en ook de illustraties.
Zo zijn Streuvels’ Reinaertbewerkingen geïllustreerd met een reeks tekeningen van de befaamde Vlaamse beeldend kunstenaar Gustave Van de Woestyne. Streuvels werkte zeventien jaar samen met de Brugse kunstenaar Jules Fonteyne, die tussen 1910 en 1927 voor hem een tiental boeken van illustraties en soms ook van vignetten voorzag.
Drie van zijn werken werden verfilmd: De
film Mira uit 1971 van Fons Rademaekers met in de hoofdrollen Jan Decleir en Willeke van Ammelrooy is een Vlaamse klassieker gebaseerd op het boek De teleurgang van de waterhoek. De Vlaasschaard werd twee keer verfilmd en in 1980 verscheen de film De blijde dag, gebaseerd op de gelijknamige novel van Streuvels.
In verschillende Vlaamse steden en gemeente is er een Stijn Streuvelsstraat zoals ook in Paal.
Meer over Streuvels
via deze link.