Normaal gesproken nu een typisch Belgisch gerecht, alleen Inge zou Inge niet zijn als er niet het een en het ander bijgevoegd word om toch net dat tikkeltje meer te hebben. Een stoofpotje, de ideale manier om de kids hier thuis groentjes te laten eten waar ze anders hun neus voor ophalen.
Dus deze keer stoofvlees maar met een goede dosis vitamientjes bij. We kunnen zeggen dat we Frankrijk en België samenvoegen en zo word het een Provençaals runderstoofpotje.
Best maken als je veel tijd hebt want typisch aan stoofvlees is dat het rustig moet garen zodat het vlees lekker mals word .
Ingrediënten:
1kg runderstoofvlees
- 4 plakjes dik ontbijtspek zonder zwoerd
- 1 prei
- 2 wortelen
1 - stengel selder -
2 courgettes -
2 teentjes look
- tijm -
peterselie
- 400 gr tomatenblokjes
- 400ml runderbouillon
- 250ml rode wijn
2 laurierblaadjes
- zwarte olijven
- olijfolie.
Bereiding:
prei in ringetjes snijden, wortels en selder in blokjes.
De courgette in plakjes, de look mag je pletten.
Ongeveer 6 takjes tijm en peterselie hebben we nodig.
Het spek mag grof gehakt worden.
Dat was het als voorbereiding; nu kunnen we van start.
Verhit olie in een diepe braadpan, en bak het rundsstoofsel bruin aan. Best in porties omdat het anders een te grote hoop op elkaar ligt en is het moeilijker om het mooi aan te bakken. Als het mooi bruin is, mag het uit de pan en even opzij zetten. In hetzelfde braadvet mag je het spek aanstoven. Als het bijna gaar is, mogen alle groentjes erbij behalve de courgette. Dus de prei, selder, wortel en knoflook mogen bij het spek en al roerend een dikke 5 minuten aanstoven tot de prei bijna gaar is.
Nu mag het stoofvlees er terug bij. Voeg ook de tomatenblokjes, bouillon, wijn, laurier, tijm en peterselie toe. Breng aan de kook en vanaf dan het vuur naar omlaag, zodat het vlees rustig kan garen. Deksel op de pan en een uur rustig laten pruttelen. Niet vergeten af en toe om te roeren.
Als het uur om is mogen eindelijk de courgettes en olijven erbij. Deksel terug op de pan en nog eens 30min pruttelen. Als het klaar is de tijm peterselie en laurierblaadjes eruit en we kunnen aan tafel.
Wij hebben er puree bij gegeten maar frietjes erbij is ook om duimen en vingers van af te likken.