Sneeuw, regen vriestemperaturen, naar mijn mening, de ideale periode voor een echte winterse soep. De enige echte erwtensoep hoe de mama het geleerd heeft en zij heeft het dan weer geleerd van haar oma.
Ingrediënten:
Water – spliterwten – laurierblad – prei – wortel – 1 /4 knolselder- ui – rookworst - peper en zout.
Bereiding:
Schenk water in de kookpot, voeg de spliterwten en laurierblad toe en breng aan de kook.
Schep het schuim van het water en kook afgedekt een uurtje op een zacht vuurtje gaar. Ondertussen maak ik de groenten schoon. De prei, wortel en knolselder mogen in blokjes en de ui wordt fijngesnipperd.
Haal het laurierblad uit de soep. Pureer de soep met een mixer. Als de soep nu wat te stevig word mag je nog een half litertje water toevoegen.
Voeg de groenten toe en laat afgedekt nog eens een half uurtje koken. Af en toe roeren.
Nog eens met de mixer erdoor eventueel nog wat water toevoegen tot je een smeuïge soep hebt.
Snij de rookworst in plakjes en dan in blokjes en voeg toe aan de soep. Breng de soep op smaak met peper en zout
.
Tip: maak de soep een dag ervoor. De smaken van de rookworst hebben dan de tijd om de soep nog meer op smaak te brengen.
(Inge Jespers)