Eerst en vooral aan iedereen nog een gelukkig nieuwjaar.
Dit receptje is ideaal na alle overdaad van de feestdagen.
Ingrediënten:
1el bakboter - 1 courgette - 1 snuifje fleur de sel - 1 limoen – spaghetti - 1kg gehakt - 1 chilipeper- knoflook – mini mozzarellabolletjes - 1kg tomaten - 1ui – grof zeezout – balsamicoazijn (scheutje) – verse basilicumblaadjes - 5 kruidenpoeder .
Bereiding: Verwijder de zaadlijsten van het chilipepertje en snipper het fijn. Schil het teentje knoflook en snipper het fijn. Kruid met 5 gr kruidenpoeder. Meng ze door het gehakt. Rol balletjes gehakt rond de mozzarellabolletjes, leg ze op een bord en zet ze in de koelkast.
Maak de tomatensaus:
Blancheer de tomaten kort, laat ze schrikken, pel ze en verwijder de zaadlijsten. Hak de tomaten in blokjes. Schil de ui en knoflook en snipper hem fijn. Verwijder de zaadlijsten van de chili en snipper hem fijn. Verhit de boter in een pan en voeg de uisnippers, knoflook, chili, tomatenblokjes en balsamicoazijn toe. Laat op een zacht vuur (ongeveer 20 minuten) inkoken tot een dikke saus. Scheur de basilicum in reepjes en voeg toe. Kruiden met peper, zout, currypoeder en paprikapoeder. Verhit opnieuw wat boter in een pan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin.
Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng met de tomatensaus.
Was de courgette zorgvuldig en snijd in fijne reepjes (met een mandoline of dunschiller), werk af met zeezout en zeste van limoen en sap van de limoen. Doe dit even op voorhand zodat de courgette kan marineren. Afspoelen voor het eten.
Serveer de balletjes met de spaghetti in tomatensaus en courgette.
(Inge Jespers)