Zomer en volop zon, dus ons serreke staat in volle bloei en er is oogst. Veel oogst. Opeens schep ik elke avond paniekerig kilo’s groenten op onze borden en probeer elke gast naar huis te sturen met monstrueuze courgettes en zakken vol met tomaten. Dus Inge ging weer eens experimenteren als we augurken kunnen inmaken, zongedroogde tomaatjes kunnen maken, dan lukt ons dat misschien met aubergines, courgettes ed. ook.
Het was simpeler als ik dacht. Groentjes snijden en in de oven (ja dat was puffen met dit weer) wachten, in de pot en olie erop.
Het resultaat, elk slaatje wordt omgetoverd tot een rustieke Italiaanse salade waar de Italiaanse nonna’s nog een puntje aan kunnen zuigen.
Sla je slag, probeer en verbaas je hoe culinair verantwoord je wel niet ben.
Ingrediënten:
Groenten! Paprika’s – aubergines – courgettes – tomaten - rood pepertje. Kruiden, vers of gedroogd, rozemarijn – oregano – tijm – halve bol look – olijfolie – grof zeezout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°c.
Snij de groentjes in het gewenste formaat. Bestrooi de aubergines met zeezout en leg ze in een ovenschaal, giet er wat olijfolie over en meng goed met je handen.
Snij de tomaatjes in kwartjes en leg ze met de schil naar onder op een bakplaat met bakpapier. Strooi er ook wat zout over.
Steek beiden 20min in de oven.
De courgettes bak je goudbruin aan beide kanten in een pan.
Na de 20 minuten mogen de paprika’s en look (ongepeld) bij de courgettes en deze mogen terug voor 20 min in de oven. De tomaten mogen nu uit de oven blijven.
Hierna de look pellen en alles verdelen in gesteriliseerde potjes. (in het recept met de ingemaakte augurken van vorige week staat hoe je uw potjes steriel krijgt)
Als de potjes halfvol zijn giet je olijfolie in de potjes, tot de groenten onder staan. Druk de boel aan met een vork en zorg dat er geen bellen tussen de groenten zitten. Vul de potjes nu helemaal met groenten en giet er wederom olie bij tot de groenten onder staan. Druk weer aan om luchtbelletjes te verwijderen en zeker te weten dat er niet meer groenten in de pot passen. Waarom de luchtbelletjes verwijderen: lucht zorgt voor schimmels en dat is het laatste wat we willen bij deze lekkere groentjes.
Je kunt de groenten een maand in de olie laten trekken. Men zegt dat ze dan op hun lekkerst zijn. Bij ons heeft de eerste pot het na 2 dagen al niet overleefd. Na opening moet je de pot in de koelkast bewaren. Tip: Gebruik de olie nog voor vinaigrettes, dus zelfs dit is herbruikbaar.
(Inge Jespers)