
Daar is ze dan, de zon.
Het ideale weer dat onze groentjes in onze serre goed doen groeien.
Zo hebben we ook 3 augurkenplantjes staan. Deze zijn meer dan content met zo'n hitte.
Een rauwe augurk heeft veel weg van een komkommer, enkel niet zo een doorgesproken smaak.
Wat doe je al met zo een augurk, veel kan je er niet mee doen, want rauw worden ze zelden gegeten. Soep kan je ervan maken maar de bekendste manier is natuurlijk ingemaakt.
Wij vinden de augurken uit de winkel nogal vrij zuur. Zo zuur dat mijn kaken er kramp van krijgen. Weer een typische Inge’s uitdrukking. Daar bedoel ik dus mee dat het bijna smoelentrekkers zijn.
De familie is hier gek van mijn augurken, die willen de 'winkelaugurken' niet meer. Dus soms mag ik al blij zijn dat ik zelf ook nog eens een potje overhoud.
Veel recepten die je online terugvindt, vertellen dat ze een nacht of een aantal uren in zout moeten zweten maar dit doe ik dus niet meer want zoals ieder groentje heb ik de eerste potten kunnen wegsmijten, bah zo een zoute boel.
Dus vandaag mijn receptje van ingemaakte zoetzure augurken.
Ingrediënten voor ongeveer 4 potjes van 500ml:
500ml azijn – 500ml water - 3handvol mosterdzaad – 2 handvol korianderbolletjes – 200gr suiker – snuifje kurkuma (dient enkel voor de kleur)
Bereiding:
Eerst en vooral de potjes die je gebruikt steriel maken. Ik leg ze gewoon volledig onder water in een grote kookpot en breng die aan de kook en als het kookt doe ik er de dekseltjes bij en laat dit zo een 20 minuutjes doorkoken
Ondertussen was ik de augurken en ontdoe ze van die vervelende stekeltjes ik gebruik er een schuursponsje voor, en onder stromend water zodat die stekeltjes niet in mijn vingers blijven steken.
De augurken snijden naar wens; sommigen willen blokjes, anderen lange sliertjes of zelfs heel. Ik snij ze in schijfjes
Dan een kookpot op het vuur met het water, azijn, mosterdzaadjes, korianderbolletjes, suiker en kurkuma. Dit aan de kook brengen en goed mengen tot de suiker volledig is opgelost.
Potjes vullen met augurk en het gekookt mengsel erover gieten tot mooi aan de rand van de potjes.
Deksel op de potjes en op hun kop zetten tot ze zijn afgekoeld.