Griekse rijst is ook bekend als orzo, vrij te vertalen als gerst. Ondanks zijn Nederlandse naam Griekse rijst is orzo eigenlijk een pasta die de vorm heeft van een rijstkorrel. Het grote verschil met andere soorten pasta is dat orzo klaargemaakt dient te worden zoals rijst.
Dit gerechtje is ideaal voor een dag met weinig tijd, wanneer je toch een gezonde maaltijd op tafel wil toveren. Het is ook klaar op een kwartiertje en dit doordat de “rijst” zoveel tijd nodig heeft - anders was het nog sneller klaar.
Ingrediënten:
Griekse rijst – gerookte spekblokjes – groene aspergepunten – 2 paprika’s – peper en zout – passata – olijfolie
Bereiding:
De orzo laat je op een zacht vuur koken tot het water volledig is opgenomen door de pasta. Omdat het klaargemaakt moet worden als rijst neem je dus slechts 3 eenheden water met wat zout op één eenheid orzo
De paprika mag je in kleine blokjes snijden en de aspergepunten worden gehalveerd.
Terwijl de pasta opstaat, mag je de spekblokjes krokant aanbakken. Bij het braadvet mag je de paprika toevoegen en een paar minuutjes laten meestoven. Als deze beetgaar zijn mogen de aspergepunten erbij. Alles goed kruiden met peper. Zout hoeft niet omdat het spek al zout is.
De passata bij de groentjes en de spekjes even laten doorkoken. Kruiden naar smaak en we zijn al weer klaar.
(Inge Jespers)