Vandaag toveren we mosseltjes op onze tafel, voor een keer eens anders dan normaal.
Als kind was het altijd de papa die de mosselen proper maakte. Was me dat een fascinerend tafereel, al die schelpen in een grote emmer... Papa deed er altijd water, zout, bloem en melk in, want volgens hem werden de mosselen daar dikker van en met het zout bleven ze leven. (als kind geloof je toch echt alles, hé). Zo mochten de mosselen dan enkele uren blijven staan. Dan ging hij met een stok roeren (vraag me niet waarvoor die stok goed was want dat weet ik niet, dat deel heeft hij nooit verteld).
Of de mosselen er effectief dikker van werden? Dat zal wel niet, maar toch heb ik die traditie van mosselen kuisen overgenomen. Enkel laat ik de emmer en stok achterwege. Bij mij mogen ze in de wasbak zwemmen in hun badje van melk, zout en bloem.
Mosselen dus, misschien niet een alledaagse combinatie maar lekker exotisch.
De combinatie met de kerrie en kokosmelk is echt goddelijk. Een oosterse toets aan een oer-Vlaams recept, wat moet je nog meer hebben?
Ingrediënten: mosselen - 1 preiwit – 2 uien – 2 wortels - 1 rode chilipeper - teentjes knoflook – 1el kerriepoeder hot - 400ml kokosmelk - olijfolie.
Bereiding: maak de mosselen goed schoon, al dan niet met mijn badmethode, erna spoelen tot het water helder blijft.
Spoel en snij het preiwit in ringetjes. Maak de wortel schoon en snij in schijfjes. De ui mag in ringen. Snij het pepertje in stukjes, verwijder zorgvuldig de zaadjes. Pel en hak de knoflook.
Stoof de ui, wortel, prei, het pepertje en de knoflook aan in olijfolie. Strooi er het kerriepoeder bij. Roerbak tot de aroma’s vrijkomen.
Doe er de mosselen bij. Kruid met (weinig) zeezout. Laat 5 minuten flink koken. Schud de pan op.
Schenk de kokosmelk bij de mosselen. Laat alles nog 3 minuten goed doorkoken.
Lekker met brood, rijst of Belgische frietjes natuurlijk
! (Inge Jespers)