Het overige nieuws

Wat bracht 2016 voor de natuur?

Zaterdag 31 december 2016
Het afgelopen jaar was voor de natuur bij ons in heel wat opzichten bijzonder, meldt Natuurpunt. Niet alleen in negatieve, ook in positieve zin. Een lezenswaardig artikel.

Het recht om niet bereikbaar te zijn

Zaterdag 31 december 2016
Vandaag gelezen
"In Frankrijk is een wet goedgekeurd die een werknemer het recht geeft om 'niet bereikbaar' te zijn. Bedrijven met meer dan 50 werknemers worden wettelijk verplicht aan te geven wanneer werknemers hun telefoon kunnen uitzetten. Met de maatregel, die op 1 januari ingaat, moet er een eind komen aan de cultuur van 'altijd bereikbaar zijn'. Het is een toenemend probleem van deze tijd, het leidt tot veel onbetaalde overuren en tot een overdosis aan informatie. Dat alles kan gezondheidsklachten geven, zoals slapeloosheid en een burn-out." (Bron: ii.nl)

En wie won de dvd?

Zaterdag 31 december 2016
Houthalen-Helchteren - En wie won de dvd?ZoomEn wie won deze week de dvd met zijn inzending voor de tekstballon? Het is Yvo Maes! Hij vond dat Thérèse een bon voor een wel heel bijzondere vakantie kreeg... 

Natascha Wendelen overleden

Zaterdag 31 december 2016
Houthalen-Helchteren - Natascha Wendelen overledenDinsdag is N-VA-gemeenteraadslid Natascha Wendelen overleden, de echtgenote van Paul Van Roey. Zij was 47 jaar en wordt dinsdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Begroetingsmoment: maandag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Wendelen in Stevoort.

Nieuwe norm 70 km/u

Zaterdag 31 december 2016
Vanaf morgen 1 januari 2017 geldt in Vlaanderen een snelheidslimiet van 70 km/u op iedere weg buiten de bebouwde kom die geen autosnelweg of 2x2-weg met middenberm is. Buiten de bebouwde kom is er vaak al een 70 km/u-limiet. De verkeersborden die dat aangeven, zullen verdwijnen, alleen waar een andere snelheid geldt, zal er een bord staan.

330 euro als parkeerboete

Vrijdag 30 december 2016
Het is maar dat je 't weet
In een poging de foutparkeerepidemie in Luik in te dammen heeft de gemeenteraad de maximale boete voor foutparkeerders opgetrokken tot 330 euro. Het minimum (genre 2 wielen op trottoir) is 55 euro, het dubbele wordt gerekend voor parkeren op een zebra- of een fietspad. De nieuwe bedragen gaan op 1 april volgend jaar in - en dat is géén grap.(Bron: Waalsweekblad.be)

Milieuvignet nodig

Vrijdag 30 december 2016
Het is maar dat je 't weet
Wie na 15 januari met de auto of motor naar Parijs gaat moet een milieuvignet op de voorruit hebben. Het heet Certificat qualité de l’air (populair heet het: Crit'Air), het moet online besteld worden en kost binnen Frankrijk 4,18 euro incl. porto. De levertijd is 1 maand. Belgen die er een bestelden stuitten op een probleem: de computer accepteert geen buitenlandse nummerplaten. Daar had de programmeur even niet aan gedacht. Maar vanaf januari zou het wel kunnen, dan is ook het bedrag voor België bekend, incl. porto. Er zijn 6 versies, bedoeld voor verschillende soorten vervuilers. Boeren hoeven geen vignet te hebben, auto's van voor 1997 evenmin.
Ook voor Aken, Eschweiler en Keulen is er een milieuvignet nodig. Dat kan men hier online bestellen.

Nieuwe bvba: Collection

Vrijdag 30 december 2016
Stefan Thijs uit Houthalen-Helchteren heeft de bvba Collection opgericht met zetel in Centrum-Zuid. De vennootschap die onder meer als doel heeft het verlenen van adviezen en hulp aan het bedrijfsleven, non-profit organisaties en de overheid heeft een maatschappelijk kapitaal van 2.275.000 euro.
Op tweede Kerstdag hebben de diakens van het bisdom Hasselt in Tongeren het feest van de H. Stefanus, hun patroonheilige, gevierd. Op het programma stond een optreden van jeugdkoor 't Basikliekje, een bezoek aan het Teseum en een gebedsmoment met mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt.
Het bisdom Hasselt telt een tachtigtal diakens. Zij dienen onder andere het sacrament van hert doopsel toe en treden als getuige op bij een kerkelijk huwelijk. Zij hebben ook een diaconale taak.

Voor een goedkeurend grimasje

Vrijdag 30 december 2016
De anonieme grommelaar
Halloween, Sinterklaas, Kerstmis, Oudejaar en Nieuwjaar. De feestelijkheden volgen elkaar op en we hollen maar voort: straks moet allicht ook Driekoningen in ere hersteld en "iets speciaals" worden. Op naar Valentijn en Carnaval. Ik schrijf ze bewust allemaal met hoofdletters want het zijn stuk voor stuk Hoogdagen voor de mensen. De mensen zijn gek, ik heb het altijd al gezegd. Hordes radelozen schuimen de curiosa- en prullariawinkeltjes af, op zoek naar "leuke cadeautjes" voor Mie en klein Pierke. Wist ik nu maar (…) Het hele nieuwsbericht

Al vergeten?

Vrijdag 30 december 2016
Houthalen-Helchteren - Al vergeten?ZoomVandaag is het 85 jaar geleden dat Skeeter Davis werd geboren. Ben je haar al vergeten? Zij vreesde dat al in ‘Am I That Easy To Forget’, haar nummer 1 uit 1958 dat je waarschijnlijk kent in de latere uitvoering van Engelbert Humperdinck. Hier vinden we nog meer wetenswaardigheden over deze zangeres.

Hoogtevrees verboden

Donderdag 29 december 2016
Maak dat mee!
Houthalen-Helchteren - Hoogtevrees verbodenZoomChina heeft de Beipanjiang-brug geopend. Ze verbindt de bergachtige provincies Guizhou en Yunnan en hangt 565 meter boven de rivier Beipan. De brug is 1341 meter lang; het bouwen ervan duurde drie jaar en kostte ongeveer 137,5 miljoen euro. Als u het filmpje hierboven bekijkt, valt het op dat er zoveel mensen zonder enige bescherming op die brug (toen nog in aanbouw) werken. En zonder hoogtevrees! Het filmpje is een time-lapse, wat betekent dat de beelden aanzienlijk versneld zijn.

Nieuwe politiezone heet Carma

Donderdag 29 december 2016
Houthalen-Helchteren - Nieuwe politiezone heet CarmaDeze namiddag is in Neerglabbeek de naam van de nieuwe politiezone die gevormd wordt door de fusie van de politiezones MidLim en Noordoost Limburg voorgesteld. De zone zal Carma heten en midden 2017 realiteit zijn. De nieuwe zone wordt met 516 vierkante km op de grootsteden na de grootste van Vlaanderen en zal nagenoeg 400 personeelsleden tellen. Uitvalsbasissen van de nieuwe politiezone worden Genk en Bree. De nieuwe zone beslaat de gemeenten As, Genk, Houthalen-Helchteren, Opglabbeek, Zutendaal, Bocholt, Bree, Kinrooi en Meeuwen-Gruitrode.

Constantinos Gacidis overleden

Donderdag 29 december 2016
Houthalen-Helchteren - Constantinos Gacidis overledenGisteren is Constantinos Gacidis overleden, de echtgenoot van Zoï Rova. Hij was 79 jaar en wordt zaterdag begraven na de eucharistieviering (14 uur) in de Grieks-orthodoxe kerk in Houthalen.

Celine Smeets overleden

Donderdag 29 december 2016
Houthalen-Helchteren - Celine Smeets overledenZondag is de uit Houthalen afkomstige Celine Smeets overleden, de weduwe van André Iven. Zij was 94 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de aula van uitvaartcentrum Remans in Genk.

25 autodiefstallen

Woensdag 28 december 2016
In Houthalen-Helchteren zijn vorig jaar 25 autodiefstallen gepleegd. Er werd ingebroken in 48 voertuigen en 80 auto's werden beschadigd. De politie registreerde ook 132 woninginbraken.

Limburg overspoeld door dampshops

Woensdag 28 december 2016
Dampshops schieten als paddenstoelen uit de grond, meldt TVL. Volgend jaar wordt Limburg nog meer overspoeld met dampshops en de elektronische sigaretten. Want het was één van de hypes in 2016. Vooral mensen die willen stoppen met roken, passeren in de dampshops.

Al ingestuurd voor 'Lens op de Mens'?

Woensdag 28 december 2016
Houthalen-Helchteren - Al ingestuurd voor 'Lens op de Mens'?ZoomKomende zomer organiseert CC Palethe in Overpelt met 'Lens op de mens' de eerste editie van een tweejaarlijks internationaal fotofestival. Alle fotografen - professionele en gedreven amateurs - uit de hele wereld zijn welkom om hun meest fotogenieke werken te tonen aan een groot publiek. Voor deze editie staat het menselijk portret centraal. 
Tijdens het fotofestival zullen in het centrum van de gemeente langs een parcours van ongeveer 2 km foto’s van fotografen getoond worden. Ook op enkele binnenlocaties zal men kunnen kennismaken met diverse fototentoonstellingen.
Nog tot 23 januari 2017 zijn inschrijvingen mogelijk via de website www.fotofestivaloverpelt.be. Nadien zal een internationale jury bestaande uit ervaren vakmensen de foto’s selecteren.
Vandaag gelezen
In de Egyptische Sahara hebben Italiaanse onderzoekers tijdens een expeditie naar plaatsen tussen de Nijlvallei en het Gilf Kebir-plateau in een soort kelder een tekening ontdekt die mogelijk de oudste geboortetekening is die ooit werd aangetroffen. Ze moet ca. 5000 jaar oud zijn. De tekening, gemaakt in roodbruin oker, toont een boreling tussen zijn ouders, en twee dieren - een leeuw zonder hoofd en een soort baviaan. En in het oosten is een ster afgebeeld. Lees meer (Engels)

Wanda Swierkowski overleden

Dinsdag 27 december 2016
Houthalen-Helchteren - Wanda Swierkowski overledenZaterdag is Wanda Swierkowski overleden, de weduwe van Albert Davies en van Stanis Maslon. Zij was 91 jaar. De afscheidsviering vindt in familiekring plaats. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de aula van begrafenissen Witters en Baers in Houthalen-Oost.

Vierduizend liedjes

Dinsdag 27 december 2016
Houthalen-Helchteren - Vierduizend liedjesZoomHet is vandaag tien jaar geleden dat Pierre Dalanoë in Parijs overleed. Lees hier dat hij ‘L’homme de quatre mille chansons’ werd genoemd. Deze grote mijnheer uit het Franse chanson heeft letterlijk duizenden liedjes van een tekst voorzien. En daar zijn veel wereldhits bij, onder meer van Gilbert Bécaud.

Geen vakantie in moslimlanden

Maandag 26 december 2016
Limburgers schrappen moslimlanden als vakantiebestemming tijdens de kerstvakantie. Dat blijkt uit een rondvraag van de redactie van TV Limburg bij enkele reisbureaus. Dat betekent trouwens niet dat de Limburger minder op vakantie gaat, hij kiest gewoon voor verdere bestemmingen. De belangrijkste parameter: het moet er lekker warm zijn.

Let it snow...

Maandag 26 december 2016
Uit de ruimte
Houthalen-Helchteren - Let it snow...ZoomEen week geleden viel er sneeuw in de Sahara-woestijn - het stond in alle kranten. Het verschijnsel werd vanuit de ruimte gefotografeerd door de Landsat 7-satelliet van de NASA. De foto hierboven toont het landschap van zandduinen aan de grens van de sneeuwval. Rechtsboven staat aangegeven waar in de Sahara het gebied ligt waarvan de foto gemaakt werd, in de buurt van de grens van Marokko en Algerije. Het was van februari 1979 geleden dat er nog sneeuw viel in de Sahara. (Foto NASA)

Een bon voor Thérèse...

Maandag 26 december 2016
Houthalen-Helchteren - Een bon voor Thérèse...ZoomDe cadeautjes hebben we inmiddels gekregen. Ook Thérèse kreeg er een, meldt cartoonist Stijn Lodewijks. Wat voor geschenkbon zat er in haar pakje? U kunt een dvd of een boek winnen als u uw inzending voor het lege tekstballonnetje vóór zaterdagmiddag mailt naar wineendvd[!]gmail.com. Vermeld daarbij ook uw postadres !

We wensen u een zalige Kerstmis

Zondag 25 december 2016
Houthalen-Helchteren - We wensen u een zalige KerstmisZoomRedactie en medewerk(st)ers van de Internetgazet wensen aan alle lezers een mooie Kerstmis!

Kerstboodschap bisschop Hoogmartens

Zaterdag 24 december 2016
Houthalen-Helchteren - Kerstboodschap bisschop HoogmartensAls christenen mogen wij niet helemaal opgaan in de commerciële sfeer die rond Kerstmis wordt geschapen. Dat zegt mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, in zijn Kerstboodschap. Het is goed om met Kerstmis de arme, de eenzame en de gebroken mens voor ogen te hebben, aldus de bisschop.

Nieuwe vennootschap: Beauty Code

Zaterdag 24 december 2016
Beauty Code: dat is de naam van de gewone commanditaire vennootschap die door Sabrina Convents, Magda Knaepen en Roy Claassen, allen uit Houthalen-Helchteren, werd opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Palmenstraat. Tot het doel behoren onder meer groot- en kleinhandel en handelsbemiddeling in reukwerk en cosmetica en het uitbaten van een schoonheidssalon.

En wie wint de dvd?

Zaterdag 24 december 2016
Houthalen-Helchteren - En wie wint de dvd?ZoomHet is Jos Vaneerdewegh, die het tweede tekstballonnetje met bovenstaande tekst vulde. Hij krijgt van ons een DVD toegestuurd, maar dan moet hij ons wel eerst zijn postadres bezorgen. Morgenavond de volgende opgave!

Laoreti Gianfranco

Zaterdag 24 december 2016
Houthalen-Helchteren - Laoreti GianfrancoWoensdag is Laoreti Gianfranco overleden. Hij was 71 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 ujur) plaats in de parochiekerk van Meulenberg.  Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) in funerarium De Backer-Put in Houthalen.
De meerderheid van de zelfstandige handelaars is tevreden over de verkoop in aanloop van de eindejaarsfeesten. Dat blijkt uit een bevraging van ondernemersorganisatie UNIZO Limburg bij 150 handelaars.
Meer dan de helft van de bevraagde handelaars meldt dat ze evenveel of meer verkocht hebben in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Meer dan 30% deed het beter in vergelijking met vorig jaar, 25% deed het even goed en voor 4 op de 10 ondervraagden was de verkoop in aanloop naar kerst minder in vergelijking met vorig jaar.

Nieuwe bvba: Boem

Vrijdag 23 december 2016
Shenshen Zhao uit Houthalen-Helchteren en Jiancong Hu uit Nijmegen hebben de bvba Boem opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan Herebaan-Oost. De vennootschap heeft onder meer tot doel de uitbating van drank- en eetgelegenheden en frituren én het verlenen van advies in verband met beheer en management van ondernemingen.

Middernachtmis vanuit Tongerse basiliek

Donderdag 22 december 2016
In de kerstnacht zendt de VRT de middernachtmis in Eurovisie uit vanuit de basiliek in Tongeren. Dat betekent dat alle Europese televisiezenders de viering kunnen uitzenden. In ons land zal de middernachtmis te zien zijn op Canvas en RTBF. Het is van 2010 geleden dat er nog een Eurovisieviering vanuit het bisdom Hasselt was. Toen werd op 15 augustus een viering uitgezonden vanuit de Hasseltse kathedraal naar aanleiding van de Virga Jessefeesten. Aanleiding nu zijn de Tongerse Kroningsfeesten. Mgr. (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: Jerotronics

Donderdag 22 december 2016
Jeroen Vanderheyden uit Houthalen-Helchteren heeft de bvba Jerotronics opgericht. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer configuraties, herstellingen en infrastructuurwerken van hard- en software en de ontwikkeling en het beheer van websites. De zetel van de bvba met een maatschappelijk kapitaal van 18.600 euro is gevestigd aan de Kastanjestraat.

Jamathro failliet verklaard

Woensdag 21 december 2016
De rechtbank van Koopphandel heeft Jamathro, een dekstation en handel in paarden, met uitbatingsadres in Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldeisers kunnen een vordering indienen tot 12 januari.

Karl Bader overleden

Woensdag 21 december 2016
Houthalen-Helchteren - Karl Bader overledenMaandag is Karl Bader overleden, de echtgenoot van Silvana Crea. Hij was 65 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de Koninkrijkszaal van Jehovah's Getuigen in Houthalen-Oost. Begroeting: woensdag en donderdag van 18.30 tot 19.30 uur in funerarium Witters en Baers in Houthalen-Oost.

Energiepremies in 2017

Dinsdag 20 december 2016
Het is maar dat je 't weet
Wat verandert er op het vlak van premies bij duurzaam (ver)bouwen in 2017? Dubolimburg maakte een handig overzicht van de energiepremies.

Wie wint de dvd, of het boek?

Maandag 19 december 2016
Houthalen-Helchteren - Wie wint de dvd, of het boek?ZoomNog even de feestperiode als thema van de cartoon van Stijn Lodewijks, deze week. Wat zegt Thérèse tegen de politieman die haar tijdens een controle aanspreekt? Mail uw tekst tegen uiterlijk zaterdagmorgen 10u naar wineendvd[!]gmail.com en u kunt een dvd of een boek winnen!

Een veilig kijkje in de hel

Zondag 18 december 2016
Vandaag gelezen
"Het hele landschap van nieuwsbeelden, leed waar we vaak bijna live naar kijken, woede, verontwaardiging en algemene lelijkheid is niet te doen. De stroom van nieuwsbeelden heeft iets pervers: op een veilige manier krijgen we een kijkje in de hel, in dat waar we bang voor zijn en tegelijkertijd nieuwsgierig naar. Het komt verschrikkelijk dichtbij, en tegelijkertijd is het leed van anderen, wat een passief schuldgevoel creëert waar niemand iets aan heeft, en dat werkt dan weer verlammend."
(Wieteke van Zeil in De Volkskrant)
Taalvirtuose Miet Ooms heeft het hele Woordenboek van de Limburgse Dialecten online gezet. Via www.e-wld.nl kunt u er niet alleen op trefwoord of begrip zoeken, maar ook op plaats. Het e-WLD bevat de inhoud van de drie delen van het Woordenboek van de Limburgse dialecten die in druk in 39 afleveringen zijn verschenen tussen 1983 en 2008. In het e-WLD kunnen geïnteresseerden de Limburgse trefwoorden opzoeken voor bepaalde begrippen, zoals ‘appelstroop’...

Wie heeft gewonnen?

Zaterdag 17 december 2016
Houthalen-Helchteren - Wie heeft gewonnen?ZoomDeze week is dat Jozef Umans. Hij bedacht bovenstaande reactie van een kerstbal en krijgt van ons een DVD thuisbezorgd. Morgen een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)

Jacky Goven overleden

Zaterdag 17 december 2016
Op 10 december overleed de uit Houthalen afkomstige Jacky Goven. Hij was 73 jaar. Het afscheid vond in besloten familiekring plaats in Hasselt.

De naakte suikertante

Vrijdag 16 december 2016
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - De naakte suikertanteVoor de arbeidsrechtbank van Gent stond een 89-jarige, kinderloze en alleenstaande dame. Zij had zich voor het slapengaan uitgekleed. Het is te zeggen. Toen zij al op leeftijd was, verkocht zij haar huis voor een habbekrats aan de zoon van haar nicht. Ze mocht er blijven wonen, maar vijf jaar na de verkoop was een opname in een woonzorgcentrum aangewezen. Omdat ze de opname niet kon betalen met een pensioentje en een zorgpremie, klopte ze aan bij het OCMW. Het OCMW weigerde bij te passen en de dame ging in beroep (…) Het hele nieuwsbericht

Lies Claes overleden

Vrijdag 16 december 2016
Houthalen-Helchteren - Lies Claes overledenWoensdag is de uit Peer afkomstige Lies Claes overleden, de echtgenote van Henri Schouteden. Zij was 87 jaar en wordt dinsdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Helchteren. Maandag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in rouwcenter De Backer-Put in Helchteren.

Garage Bosmans failliet

Donderdag 15 december 2016
De rechtbank van Koophandel heeft vandaag de faling uitgesproken van Garage Bosmans gelegen aan de Grote Baan.

Het zwarte Woodstock

Donderdag 15 december 2016
Houthalen-Helchteren - Het zwarte WoodstockZoomVandaag vijftien jaar geleden overleed Rufus Thomas. Hier zien we de soullegende in 1972 aan het werk tijdens een concert dat de geschiedenis ingaat als ‘het zwarte Woodstock’. Lees hier dat veel van zijn songtitels met ‘do the’ begonnen omdat ze bij een bepaald dansje pasten.

Openbare verkoping: Genkseweg

Woensdag 14 december 2016
Morgennamiddag wordt in brasserie De Noordkant in Helchteren de woning Genkseweg 34 en 34a openbaar verkocht na hoger bod. Ze staat op een perceel van 11a55ca en heeft een K.I. van 899 euro. Na hoger bod is de inzetprijs gebracht op 157.700 euro.

Georgette Cruts overleden

Dinsdag 13 december 2016
Houthalen-Helchteren - Georgette Cruts overledenIn WZC Vinkenhof is zaterdag Georgette Cruts overleden, de weduwe van Joseph Copermans. Zij was 78 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (10 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in rouwcenter De Backer-Put.
Houthalen-Helchteren - Eén jaar cel voor inrijden op politieVoor het inrijden op twee agenten van de politiezone MidLim zijn vandaag twee mannen bij verstek veroordeeld tot één jaar cel. De feiten vonden plaats in de wijk Meulenberg. De rechter kende de agenten 2.240 euro schadevergoeding toe. (PG)

Josephus Rutten overleden

Dinsdag 13 december 2016
Houthalen-Helchteren - Josephus Rutten overledenOp 8 december overleed Josephus Rutten overleden, de echtgenoot van Maria Doumen. Hij was 92 jaar en wordt donderdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Begroetingsmoment: woensdag (19-20 uur) in rouwcenter De Backer-Put.

Liefdesnest

Dinsdag 13 december 2016
Houthalen-Helchteren - LiefdesnestZoomVandaag twaalf jaar geleden brandde een afgelegen huis in de buurt van Athens (Georgia) af. Dat zo’n fait divers wordt opgerakeld op de Jukeboxkalender wijst op een verband met de rockgeschiedenis. Lees er hoe het afgebrande liefdesnest de inspiratiebron werd voor ‘Love Shack’, de meest succesvolle single van The B-52’s.

Win een dvd, of een boek!

Zondag 11 december 2016
Houthalen-Helchteren - Win een dvd, of een boek!ZoomHet is uiterst makkelijk: u bezorgt ons een tekstje voor in dat tekstballonnetje hierboven, en de beste inzending wint een boek of een dvd. Wat zegt die kerstbal nadat Thérèse haar nieuwe kerstboom aan het optuigen is? Mail uw tekst vóór vrijdagmiddag naar wineendvd[!]gmail com, en u maakt kans! De cartoon is van Stijn Lodewijks.

En wie won de dvd?

Zaterdag 10 december 2016
Houthalen-Helchteren - En wie won de dvd?ZoomWinnaar deze week is Hilde Van Eepoel. Zij bedacht bovenstaande tekst in het lege tekstballonnetje en krijgt van ons een dvd toegestuurd. Morgen de nieuwe opgave!

Ondertussen, in de ruimte...

Zaterdag 10 december 2016
Vandaag gelezen
Japan heeft gisteren een onbemand ruimteschip gelanceerd dat onder andere ruimteafval moet gaan opruimen. Een 700 meter lange kabel van aluminium strengen en staaldraad, gemaakt door een Japans visnettenfabrikant, moet objecten vertragen en uit hun baan duwen, waarna ze in de atmosfeer verbranden. Volgens een schatting bevinden zich meer dan 100 miljoen stukken ruimteafval in een baan om de aarde, waaronder afgedankte apparatuur van oude satellieten, gereedschappen en stukjes raket. Deze objecten kunnen schade toebrengen aan telecommunicatienetwerken. (Bron: ii.nl)

Nieuwe bvba: Fairtech

Zaterdag 10 december 2016
Jimmy Kiggen uit Meeuwen-Gruitrode en Fausto Leuzzi uit Houthalen-Helchteren hebben de bvba Fairtech opgericht met zetel aan de De Huttestraat in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het vervaardigen van uitrusting voor ventilatie en klimaatregeling en de installatie van koel- en verwarmingssystemen.

Leonard Schrooten overleden

Zaterdag 10 december 2016
Houthalen-Helchteren - Leonard Schrooten overledenOp 3 december overleed Leonard Schrooten, de echtgenoot van Irene Moermans. Hij was 78 jaar. De afscheidsplechtigheid vond plaats in besloten kring.

Guido Walbers overleden

Zaterdag 10 december 2016
Op 2 december overleed in Houthalen-Helchteren de uit Neerpelt afkomstige Guido Walbers, de echtgenoot van Helena Roelofs. Hij was 83 jaar. De afscheidsplechtigheid vond in intieme kring plaats.

Praat eens met een aap

Vrijdag 9 december 2016
Maak dat mee!
Houthalen-Helchteren - Praat eens met een aapZoomUit onderzoek van wetenschappers, onder andere van de Vrije Universiteit Brussel, is gebleken dat apen aan de fysieke voorwaarden voldoen om te kunnen praten. Dat is vandaag bekendgemaakt. Volgens het onderzoek is de aap anatomisch gemakkelijk in staat om genoeg verschillende spraakklanken te maken voor verstaanbare spraak, goed voor duizenden verschillende woorden. De onderzoekers beweren overigens niet dat het precies zou klinken als bij mensen. Professor Bart De Boer van het Artificial Intelligence Lab aan de Vrije Universiteit Brussel bootste het spraakvermogen van de apen na met een computermodel. Waarom apen dan niet kunnen praten? Waarschijnlijk omdat hun hersenen daarvoor niet geschikt zijn, volgens de wetenschappers.
Hoe kunnen we de dramatische achterstand van het onderwijs in Limburg ten opzichte van de rest van Vlaanderen wegwerken?  Dat is de centrale vraag in de lang verwachte Staten-Generaal over het Limburgs onderwijs die maandag plaatsvindt op vraag van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Pino Calcagnile overleden

Vrijdag 9 december 2016
Houthalen-Helchteren - Pino Calcagnile overledenMaandag is Pino Calcagnile overleden. Hij was 57 jaar en wordt maandag gecremeerd, na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Meulenberg. Zondag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium De Backer-Put.
De vzw Regionaal Landschap Lage Kempen heeft aan de gemeentebesturen in haar werkingsgebied gevraagd om een Intergemeentelijke Onroerend Erfgoed Dienst (IOED) op te richten. Die moet de aangesloten gemeentebesturen (Beringen, Bocholt, Halen, Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg, Lommel, Lummen, Neerpelt, Overpelt en Zonhoven) ondersteunen bij een integrale aanpak van hun onroerend erfgoed, dus zowel wat betreft archeologie als monumenten als landschap. De oprichting van de Projectvereniging Onroerend Erfgoed Dienst Lage Kempen moet door de gemeenteraad van de betrokken gemeenten goedgekeurd worden.

Nieuwe bvba: Link Belgium

Vrijdag 9 december 2016
De bvba Ad Project uit Hasselt, de bvba Ben-Woningen uit Herentals, de bvba Raam-Advies uit Kuringen en de Laiton Beteiligungsgesellschaft uit Verl (Duitsland) hebben de bvba Link Belgium opgericht met zetel in Centrum-Zuid. De vennootschap heeft onder meer tot doel de verkoop, levering en plaatsing van ramen en deuren, poorten, zonnepanelen, warmtepompen en parketvloeren.

Tot 2020 geen nieuwe spoorlijnen

Vrijdag 9 december 2016
Het is maar dat je 't weet
Er komt tot 2020 geen enkele grote investering in nieuwe spoorinfrastructuur. Dat blijkt uit het nieuwe meerjarenplan 2016-2020 van de spoorwegbeheerder Infrabel. Concreet betekent dat dat een aantal door de regio's naar voor geschoven projecten voor de uitbreiding van het spoornet - zoals een verbinding tussen Hasselt en Noord-Limburg - on hold komen te staan. Een en ander meldt De Tijd vandaag.

Politie kreunt onder hoge werkdruk

Vrijdag 9 december 2016
De Limburgse politiezones kreunen onder de hoge werkdruk. Dat blijkt uit een rondvraag van TV Limburg bij de grootste politiekorpsen in Limburg. Het is zelfs zo erg dat heel wat politiemensen vragen om een andere functie te krijgen omwille van de werkdruk. Procureur van Limburg Guido Vermeiren noemt de situatie problematisch.

Nieuwe bvba: Solutec

Donderdag 8 december 2016
Solutec: dat is de naam van de bvba die door Tom Schriers uit Houthalen-Helchteren werd opgericht. De zetel van de bvba is gevestigd aan de Herebaan-West. Doel van de vennootschap is onder meer landschapsverzorging, klinkerwerken, isolatiewerkzaamheden én graaf- en grondwerken.

Felix Loos overleden

Donderdag 8 december 2016
Houthalen-Helchteren - Felix Loos overledenDinsdag is Felix Loos overleden, de echtgenoot van Alfonsien Houben. Hij was 84 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt zaterdag (10 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroetingsmoment: vrijdag (19-20 uur) in rouwcenter De Backer-Put in Helchteren.

Brigitte Vliegen overleden

Donderdag 8 december 2016
Houthalen-Helchteren - Brigitte Vliegen overledenGisteren is de uit Meeuwen afkomstige Brigitte Vliegen overleden, de echtgenote van Gerard Vaes. Zij was 72 jaar en wordt zaterdag gecremeerd na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Laak. Vrijdag (19 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Meeuwen.

Hoera! Meer dan 100.000 berichten

Dinsdag 6 december 2016
Houthalen-Helchteren - Hoera! Meer dan 100.000 berichtenZoomU kunt dat niet zien, maar wanneer wij een bericht maken krijgt dat bericht een volgnummer. Dit bericht heeft het nummer 100037, zoals u op de afbeelding hierbij kunt zien. Dat betekent dat wij, redactie en medewerkers, sinds de start van de Internetgazet, al 100.037 berichten - dit inbegrepen - online hebben gezet. Reden voor enige fierheid! De Internetgazet bestaat nu 12,5 jaar en we gaan onverdroten door -  geen evidentie als we zien hoeveel websites er in die tijd al het loodje hebben gelegd...

Kentekenplaat voor bromfietsen

Dinsdag 6 december 2016
Sinds 31 maart 2014 moeten alle bromfietsen en lichte vierwielers worden ingeschreven en een nummerplaat dragen. Er was een regularisatieperiode voorzien en deze loopt af op 11 december.  Meer info vind je op FOD Mobiliteit.
Vandaag en morgen worden hoge fijnstofconcentraties verwacht in Vlaanderen. Daarom doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag en de komende dagen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.
Bij de verbranding van hout komen er immers schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK. Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten: zo zorgen PAK voor (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: 't Flensje

Dinsdag 6 december 2016
Emir Akgun en Sündüz Bagci, beiden uit Heusden-Zolder, hebben de bvba 't Flensje opgericht met zetel aan de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de verkoop van maaltijden en het organiseren en verzorgen van bruiloften, cocktails, banketten, lunches en recepties. Het maatschappelijk kapitaal van de bvba bedraagt 18.600 euro.

Agnes Vanhemel overleden

Dinsdag 6 december 2016
Houthalen-Helchteren - Agnes Vanhemel overledenZondag is Agnes Vanhemel overleden, de weduwe van Jan Timmers. Zij was 90 jaar. De afscheidsplechtigheid  vindt in beperkte familiekring plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroetingsmoment: woensdag (19-20 uur) in rouwcenter De Backer-Put in Houthalen.
Een delegatie van de provincie Limburg is vertrokken op handelsmissie naar de Chinese zusterprovincie Guangdong, in het zuiden van China. Dat meldt TVL. Limburg wil zichzelf op de kaart zetten in één van de belangrijkste handelsprovincies van China.

77 weekendverkeersongevallen

Maandag 5 december 2016
In het afgelopen weekend werden er in heel Limburg 77 verkeersongevallen gemeld, waarvan 21 met lichamelijk letsel. Daarbij vielen 2 zwaar- en 24 lichtgewonden. De politie nam er in totaal 57 ademtesten af, waarvan er 12 (of 21%) positief bleken. Van 3 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken op last van het parket van de procureur des Konings. Er waren in totaal 16 gevallen van vluchtmisdrijf.

Jacqueline Clerix overleden

Maandag 5 december 2016
Houthalen-Helchteren - Jacqueline Clerix overledenVrijdag is Jacqueline Clerix overleden, de weduwe van Lambert Weyen. Zij was 76 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt in intieme kring plaats. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de aula van begrafenissen Witters en Baers in Houthalen-Oost waarna gelegenheid tot groeten in het funerarium.

Wie wint de dvd, of het boek?

Zondag 4 december 2016
Houthalen-Helchteren - Wie wint de dvd, of het boek?ZoomKerstmis nadert en dat blijkt alweer uit de cartoon die Stijn Lodewijks ons bezorgde. Maar wat zegt Thérèse tegen haar man als ze thuis komt van de markt?
Stuur uw tekstje - dat we eind deze week in dat tekstballonnetje zetten - vóór vrijdagmiddag naar wineendvd[!]gmail.com. Vergeet daarbij uw adres niet te vermelden! Zaterdag verneemt u welke tekst gewonnen heeft. Succes!

En wie won de dvd?

Zaterdag 3 december 2016
Houthalen-Helchteren - En wie won de dvd?ZoomGeorges Bleyen! Hij liet de Sint zeggen dat er weer twee werklozen bij komen als mensen almaar vroeger de kerstboom zetten. Georges krijgt van ons een mooie dvd toegestuurd. Morgen een nieuwe opgave!

Vzw Armetha opgericht

Zaterdag 3 december 2016
Joëlle Van Lessen uit Houthalen-Helchteren én Jan De Saedeleir en Katleen Paesen, beiden uit Opglabbeek, hebben de vzw Armetha opgericht met zetel aan de Kerkstraat in Eksel. De vzw wil een sociaal platform zijn voor personen die lijden aan HSP (hoogsensitiviteit).

Gemiddeld inkomen 17.850 euro

Vrijdag 2 december 2016
Het gemiddelde inkomen van de Limburger bedroeg in 2014 17.850 euro, terwijl het nationaal gemiddelde toen 17.684 euro was. Dat blijkt uit gegevens die de FOD Economie vandaag bekendmaakte. In Vlaams-Brabant was het gemiddelde inkomen 20.749 euro. Ook in Waals Brabant, Oost-Vlaanderen, Antwerpen en West-Vlaanderen lag het gemiddeld inkomen hoger dan in Limburg. Maar in Limburg lag het inkomen dan weer hoger dan in de provincies Namen, Luxemburg, Luik, Henegouwen en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Gemiddeld één beknelde per dag

Vrijdag 2 december 2016
In Limburg moeten de brandweer en het MUG-team gemiddeld één keer per dag een bekneld slachtoffer uit een voertuig bevrijden. Dat meldt TVL.

De barmhartige huurder

Vrijdag 2 december 2016
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - De barmhartige huurderLow cost onderdak verschaffen is van alle tijden. Denk maar aan de bedevaarders naar Compostela die voor een appel en een ei, of zelfs gratis, onderdak kregen omdat het een bijna religieuze plicht was. Dat zei de vrederechter van Brugge toen hij te maken kreeg met een huurder die zijn huurwoning in Brugge aanbood op Airbnb. Maar, mag iemand die een woning huurt om er in te wonen die woning aanbieden via Airbnb? De huurbaas die zijn opwachting maakte voor de vrederechter van Brugge vond alleszins van niet. (…) Het hele nieuwsbericht
De auditeur bij de Raad van State heeft een negatief advies uitgebracht inzake de aanleg van de omleidingsweg rond Houthalen-Helchteren. De Vlaamse regering wil de Noord-Zuid realiseren via die omleidingsweg, maar ziet zich daarbij geconfronteerd met bezwaarprocedures vanwege enkele milieugroeperingen. Het huidige advies kadert in de beroepsprocedure die de Milieukoepel heeft opgestart. De auditeur besluit dat de Vlaamse regering onvolledig en onzorgvuldig te werk is gegaan bij het (…) Het hele nieuwsbericht

Restaurant 't Zoete Zoute failliet

Donderdag 1 december 2016
De rechtbank van Koophandel heeft restaurant 't Zoete Zoute, gelegen aan de Bosstraat, failliet verklaard. De vennootschap werd op 13 juli opgericht.

Albert Couwet overleden

Donderdag 1 december 2016
Houthalen-Helchteren - Albert Couwet overledenVrijdag overleed Albert Couwet, de echtgenoot van Astrid Lermyte. Hij was 84 jaar en wordt zaterdag in Helchteren begraven na de uitvaartliturgie (11 uur) in de parochiekerk van Houthalen-Centrum.

Martha Baptist overleden

Donderdag 1 december 2016
Houthalen-Helchteren - Martha Baptist overledenMaandag is de uit Houthalen afkomstige Martha Baptist overleden, de echtgenote van Augustinus Claes. Zij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Heusden-Centrum.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen