Videe, ook bekend als
vol-au-vent of koninginnenhapje: het is één van de Vlaamse klassiekers. Vol-au-vent maken is makkelijk. De bereiding ervan vraagt wel wat tijd, maar het is echt de moeite waard. Je kan een volledige kip gebruiken, maar ook met blokjes kipfilet lukt het prima.
Ingrediënten:
1 soepkip – verse bouillon of 2l water met 5bouillonblokjes – gehakt of voorgemaakte soepballetjes – champignons – 500ml room
Bereiding:
Als voorbereiding mag je de champignons in partjes snijden en wat aanbakken in klein beetje olie. Waarom doe ik dat: een gekookte champignon vind ik maar taai.
Als je vers gehakt neemt mag je hier kleine balletjes van rollen; bij tijdsgebrek of last van de
ik wil het gemakkelijk-modus, neem je diepvriesballetjes.
De kip gaar koken in de bouillon. Je kan kiezen: groente- of kippenbouillon. Ik heb kip genomen omdat we niet al de bouillon nodig gaan hebben en van de rest heb ik kippensoep gemaakt.
Als de kip gaar is; uit de bouillon nemen en laten afkoelen. Een hete kip in stukken plukken is niet zo plezant voor de vingers.
Van de bouillon neem je een halve liter, voeg hieraan de balletjes en de room toe. Laat even doorkoken tot de balletjes boven komen drijven. Dan de geplukte kip erin.
Als je vindt dat de bouillon nog wat te
loperig is, kan je hem verdikken met maïzena.
De gebakken champignons bij de kip en de balletjes en de videe is klaar.
Eventueel kan je er nog fijngehakte peterselie aan toevoegen.
Ik heb dit niet gedaan omdat mijn kastrol zo gevuld is dat we een deel kunnen invriezen. En als ik er dan al peterselie bij doe, neemt die heel de smaak weg van de videe. Dus als ik peterselie gebruik is dat enkel per portie, vers erin.
Natuurlijk kan je er een videekoekje bij serveren en frietjes of puree.
(Inge Jespers)