Zwoele dagen, altijd een marteling voor mij. Te heet voor een ovengerecht. Weinig eetlust door de warmte. Dus iets lekkers fris maken is de boodschap. Maar toch weer iets anders als de gewone koude schotel. En het gevoel wat ik heb bij koude schotel is precies of ik heb niet gegeten. Dat wil ik ook vermijden. Dus we hebben eens zelf iets samengesteld en gedoopt tot Inge’s groenteweelde met gerookte zalm op een toast. Of croque groenten gaat ook… de naam is zo belangrijk niet.
Ingrediënten: Kerstomaatjes - komkommer – groene asperges – gerookte zalm of ander vlees/vis – rode paprika – slamengeling – wortel – wit brood – ei – mayonaise of sausje naar keuze- zeezout- peper - zout en paprikapoeder.
Bereiding: Per persoon 3 witte sneden brood toasten. Deze na het toasten insmeren met een laagje mayonaise. Komkommer in dunne slierten snijden worteltje raspen paprika in dunne reepjes snijden. Asperges een minuutje of 3 koken. En erna grillen met grof zeezout. Tomaatje in schijfjes De paprika en wortel mengen met de slamengeling. Ik heb gekozen voor ijsberg rucola en veldsla. Een ongemengde beetje sla apart houden Uw ei als een spiegelei bereiden kruiden met peper zout en paprikapoeder Nu kunnen de beginnen met stapelen. Op het bord een handvol slamengeling. Een geroosterde boterham erop daar dan een paar komkommer slierten met wat tomatenschijfjes. Terug een geroosterde boterham. De ongemengde slamengeling erop met daarop een paar schijfjes zalm of vlees naar keuze. Terug een boterham een komkommersliert erop met daarop de asperges en het spiegelei. Vaststeken met een satéprikker. Alles kan op voorhand gemaakt worden zoals de asperges en de boterhammen roosteren. En enkel het ei alla minuut. Of alles alla minuut en dan heb je een lauwwarm torentje. (Inge Jespers)