Mag het? Voor één keer?
Ik wil nu eens echt uiting geven aan hoe ik me momenteel voel. En dat is geen opwekkend nieuws voor de mensen rondom me. Ik kan mijn humeur moeilijk omschrijven. Ik lijd hier immers niet zo vaak aan. Even in Van Dale opzoeken hoe die vindt dat ik in correct Algemeen Nederlands nu geluimd ben.
Voilà: ik lijd aan
nurksheid: ik ben momenteel een knorrig onaangenaam mens. Zo iemand heet volgens Johan Hendrik (zo heet die Van Dale vanvoor; wist je niet hè!) een ‘nurks’. Met een s op het einde dus! Meervoud: ‘nurksen’. Wedden dat je dat ook niet wist. Ik wel! Mijn superieur leedvermaak zwelt aan.
Het begon vanavond al toen ik even naar ‘Blokken’ keek. Die Ben Crabbé werkt me de laatste tijd namelijk steeds meer op mijn zenuwen. Irritant kereltje vind ik dat! Jij niet? Ik heb al gezegd dat ik als mens in een knorrige, onaangename fase zit. Jullie mening zal me dus even een rotzorg wezen!
Dat presentatortje articuleert namelijk elke aflevering slechter. En dan heeft hij nog het arrogante lef om voor te wenden dat zijn quizkandidaten hem gewoon verkeerd verstaan! Het voltooid deelwoord van ‘verdrinken’ vroeg hij. ‘Verdronken’ antwoordde een zelfzekere deelneemster. “Fout” zei ‘Big Ben’, “ik vroeg het voltooid deelwoord van verdringen en dat is
verdrongen”. Niks aan te doen. Je zag hoe het meiske zich met moeite beheerste.
“Metaalslakken”? “Nooit van gehoord” zei zijne doorluchtigheid de quizmaster. Terwijl vijftig jaar geleden verdomme elke oprit in Noord-Limburg met metaalslakken bestrooid was. Die rotzooi – later bleek het spul kankerverwekkend te zijn – mocht je gratis afhalen in de zinkfabrieken van Overpelt en Lommel.
Van de grote schilders Jan en Pieter van Eyck wist hij dat ze van Gent, of nee, misschien toch van Maaseik waren. Zo iets hoor je te weten, man! En anders had je het vooraf moeten opzoeken. Voorbereiding heet dat en respect voor je kijkers. Maar echt de hoofdvogel schoot hij af met wat hij een ‘howkie’ noemde. Hij had het over het elektronisch systeem dat bij belangrijke tenniswedstrijden gebruikt wordt om vast stellen of een bal binnen of buiten is. Het systeem heet
hawkeye.
Haviksoog, letterlijk vertaald uit het Engels.
Of ik het vandaag alleen over ‘Blokken’ ga hebben? Er is nog veel meer waarover ik me opwind hoor. Ach je weet het: het aantal regels dat ik toegemeten krijg, is beperkt.
Maar mijn nurksheid is nog niet over. Bij gelegenheid krijg je de volgende lading. Beloofd.
Gauw even mijn mail controleren. Iemand die weet dat ik in een chemotherapie zit wenst me beterschap. Met het woord ‘chemo’ in haar achter- en mijn naam in haar voorhoofd spreekt ze me ongetwijfeld goed bedoeld als volgt aan:
Dag Chemo, Karel en ik wensen hopen voor u dat de chemo zal aanslaan, goede moed, groetjes, Emmie.
‘Dag Chemo’! Echt waar.
Ik ga de eendjes voeren in het park. Misschien wurg ik er wel eentje, als ik er een te pakken krijg.
Chel DRIESEN