Er zijn kranten waarin je dagelijks de ene spelfout na de andere tegenkomt. Andere verschillen dan weer fundamenteel van zienswijze. Maar af en toe leer je ook wel eens wat.
Zo wist ik voorheen niet dat het tot 2003 voor militairen verboden was om te salueren tijdens de uitvoering van ‘De Vlaamse Leeuw’, het officiële volkslied van de Vlaamse Gemeenschap. Dan salueren was strafbaar!
Als student – in lang vervlogen dagen dus – was ik Vlaamsgezind en recalcitrant genoeg om tijdens de uitvoering van de Brabançonne, gevolgd door de Vlaamse Leeuw, op het orgel in de kerk van Sint-Huibrechts-Lille, te blijven zitten bij de eerste en recht te staan bij de tweede hymne. Ik vond dat toen getuigen van buitengewone moed. Achteraf gezien was het natuurlijk gewoon onnozel pubergedrag. Maar dat terzijde.
En gelukkig is er nu ook verandering gekomen in de gedragscode van de verdedigers des lands en de dienaren van de wet. En wat voor verandering! Tegenwoordig, zo lees ik, mogen militairen en agenten wel salueren bij de uitvoering van De Vlaamse Leeuw, maar het is niet verplicht. Een minimumvoorschrift is wel: de geef-acht of de presenteer-het-geweer houding.
Zelf ben ik nooit soldaat geweest en bijgevolg kan ik me bij die houdingen ook weinig voorstellen. Wat als je geen geweer meegebracht hebt bijvoorbeeld? Wat presenteer je dan? Mag je je dienstpistool ook presenteren? Hoe dan? Ik heb me wel voorgenomen om het op 11 juli aanstaande goed in de gaten te houden.
Nu ik het toch over militairen heb, een tijdje geleden passeerde ik bij de Duits-Belgische grens de restanten van de Siegfriedlinie, een verdedigingslinie uit W.O. II met talrijke bunkers en mekaar overlappende schootssectoren. Over vele kilometers zijn nog altijd de betonnen kegels te zien die de tanks moesten tegenhouden. En – het is écht sterker dan mezelf – ik moest denken aan Lommel en hoe wij ons zouden verdedigen tegen een eventueel gewapend offensief van uit het ‘Luiks Land’. En plots wist ik het! Dat ik dat voorheen nooit gesnapt heb! Wij hebben ook zo’n verdedigingsgordel! Alleen, wij zijn veel slimmer. Onze antitankversperring zit netjes onzichtbaar verborgen onder het wegdek! In die optiek was het dus helemaal geen weggegooid geld! En de hele defensiegordel, die dwars door de Lommelse Kerkstraat loopt, kan – mits een beetje geluk – zo maar naar boven gecommandeerd worden! Wie zal er dan nog door kunnen? Awel?
Laat ze maar komen, die van Overpelt!
Chel DRIESEN