Vandaag gaan we de Franse toer op of het echt Frans is weet ik natuurlijk niet maar heb het daar gegeten daarmee dat ik het zeg. . Wat me opviel tijdens ons bezoekje in Parijs, is dat daar eten even belangrijk is als ademen. Overal waar ik keek was er wel iets lekkers te bespeuren. Overal kleine bistro’s, etalages vol eten en zoete zonden. Dit gerechtje heb ik dan gegeten in Parijs en mijn smaakpapillen getest om te zien of ik het thuis kon evenaren. Al zeg ik het zelf, het is behoorlijk gelukt. En vooral deze manier van de bereiding van de kotelet vinden ze hier super. Het vlees blijft sappiger dan ze in de pan te bakken.
Ingrediënten:
Aardappelen - 2uien - 2teentjes look – olijfolie – peper en zout – ½ groentebouillonblokje - 1el pijnboompitten 1bosje basilicum - 5gr geraspte mozzarella – 4 koteletten zonder bot – boter
Bereiding: Verwarm de oven voor op 210°c. Terwijl deze voorverwarmt kunnen we de aardappelen schillen en in dunne schijfjes snijden. De ui in dunne ringen snijden en de look fijnhakken. Verdeel de aardappelen, ui en de helft van de look in een ingevette ovenschotel. Alles goed kruiden met peper en zout. Daarna koken we 250ml water en lossen hierin het half bouillonblokje in op. Dit mag over het aardappelmengsel. Afdekken met aluminiumfolie en 45min in oven plaatsen.
Ondertussen gaan we pesto maken. De pijnboompitten even roosteren in een pan zonder vetstof. De basilicum wassen. Dan de pijnboompitten, basilicum, de andere helft van de look en 9eetlepels olijfolie pureren. Afkruiden met peper en zout.
Hierna zijn de koteletten aan de beurt. Goed kruiden met peper en zout. Een goeie eetlepel boter en een eetlepel olijfolie in de pan en de koteletten dichtschroeien ongeveer 2 minuutjes aan iedere kant. Neem uit de pan en dek toe met aluminiumfolie.
Na de 45min mag het aluminiumfolie van de aardappels en mogen ze nog eens 20min bakken. Na die 20min leg je het vlees erop bestrijk rijkelijk met de pesto ongeveer 1 eetlepel per kotelet en opnieuw 10minuutjes in de oven.
De overige pesto kan je apart bij het gerecht serveren. Ik heb er nog extra groentjes bijgemaakt. Kerstomaatjes uit de oven. Heel simpel. Tomaatjes wassen in een ovenschotel leggen. kruiden met peper grof zeezout en lookpoeder. Besprenkelen met olie en de oven in ongeveer 10minuutjes. Dus wanneer de aardappelen met het vlees de oven inging heb ik de tomaatjes ernaast geschoven. Dus alles was tegelijk klaar.
Smakelijk
. (Inge Jespers)