Vandaag een nostalgisch gerechtje op ons tafel. Frikadellenkoek of mooi gezegd vleesbrood.
Oh wat keek ik als kind hier naar uit, ik durf zelfs zeggen dat dit mijn favoriete vleesgerecht is.
Vleesbrood is eigenlijk poepsimpel maar toch bestaan er veel varianten in. Ik vond die van ons mama altijd de lekkerste en ben dan ook dolgelukkig dat ik haar kan evenaren.
Als dit op tafel kwam, dan was het altijd een gesteggel, want mijn zus en ik vochten altijd voor de kontjes, ik weet niet wat er zo speciaal is aan die kontjes want de rest van het vlees smaakt hetzelfde. Maar nu aan ons tafel is het ook altijd ruzie om die kontjes. Dus meestal maken we het dubbel zodat iedereen een kontje heeft.
Dan blijft er wel over maar van de overschot maak ik dan een ander gerechtje, bv door de saus om te toveren tot een tomatensausje en dat is dan weer lekker bij pasta of frietjes
Ingrediënten:
1kg gemengd gehakt -2ui - 4 teentjes look -1eigeel – paneermeel - boter
Bereiding:
Één ui en 2 teentjes look heel fijn snipperen, deze moeten onder het gehakt vandaar dat de stukjes niet te groot mogen zijn.
De andere ui en look mag naar eigen keuze gesneden worden, gesnipperd in ringen,
Meng de fijn gesnipperde ui, look en het eigeel onder het gehakt en maak hier een mooi langwerpig bolletje van.
Het bolletje door de paneermeel draaien.
Beboter een ovenschaal en leg hierin het gehakt.
De overige ui en look samen met klontjes boter op en rond het vlees leggen.
Dit mag dan een uur bakken in een voorverwarmde oven op 180°c
Als het vlees klaar is mag het uit de ovenschotel en kan je het in plakken snijden.
Het aanbaksel van het vlees in de ovenschotel gebruiken we voor de saus. Hier mag je wat rundsbouillon bij doen en de bakresten goed losroeren. In een pannetje aan de kook brengen en eventueel binden met wat bruine maïzena