Hier zijn ze gek van baklava, ik denk dat ik bijna wekelijks naar de bakker kan gaan
voor een nieuwe lading. Dus Inge en hare grote mond heeft eens gevraagd of ze hun geheim niet wilden prijsgeven. Waarschijnlijk hebben ze niet alles verteld maar mijn versie moet niet onderdoen. Even zoet maar om de te porties verdelen daar moet je getraind voor zijn want die mooie vormpjes krijg ik niet gereed. Maar het is de smaak wat telt. Dus deze week een mierzoet dessertje of zoals ze het hier eten: een snoepje voor tussendoor.
Ingrediënten:
Voor de honingsiroop
125 gr honing (vloeibaar) - 300 gr basterdsuiker - 2 e vers citroensap- 2 ½ t kaneel - 300ml water
Voor de vulling:
300 gr ongezouten pistache noten- 3 t kaneel - 300 gr roomboter (in blokjes) - Rasp van de schil van een citroen – 16 vellen filodeeg/brickvellen
Bereidingswijze:
Voor de siroop meng de suiker, honing, kaneel en 300 ml water in een pan en verwarm. Los zo al roerend de suiker op. Laat 20 minuten pruttelen totdat het wat ingekookt is. Breng op smaak met citroensap, zeef het vocht en zet het weg. Je kunt dit mengsel rustig één dag eerder maken.
Hak de noten fijn. Het gemakkelijkste gaat het met de keukenrobot,
maar hier wou het ventje helpen dus heb hem laten afzien en de vijzel gegeven.. Meng de noten, suiker, citroenschil rasp in een kom of schaaltje. Smelt de boter op laag vuur (niet laten verbranden) en houd lauwwarm. Neem een bakblik leg er een vel bakpapier in. Ga hem nu in laagjes opvullen. Filodeeg insmeren met de gesmolten boter deze stap 4 keer herhalen. Dan een deel notenmengsel, terug filodeeg insmeren met boter ook 4x herhalen terug notenmengsel en deze stappen herhalen tot het filodeeg is opgebruikt. Smeer de bovenlaag in met boter. Verwarm de oven voor op 160 graden, zet het volle bakblik erin en bak bruin in ongeveer 30 minuten. Overgiet met de siroop laat afkoelen en goed intrekken. Snijd het in vierkantjes of ruitjes. Serveer op een dessertbordje. Baklava met vanille ijs en een dot slagroom is ook heel lekker.
(Inge Jespers)