Terwijl ik me omdraai en wegloop van de Soeverein, bedenk ik dat je over Lommel niet kan zeggen dat het niet ambitieus is. Het hele jaar door wordt er gewerkt aan verbetering en verfraaiing en ook aan uitbreiding van gemeentelijke faciliteiten. Momenteel is het centrum van de stad aan de beurt. Die krijgt een grote opknapbeurt.
Daarnaast is de gemeente twee jaar geleden begonnen met het aanleggen van een nieuw sportterrein en sporthal voor tennis en een nieuw zwembad bij de Soeverein. Hier wandel ik nu aan voorbij. Naast het nieuwe zwembad is er een atletiekterrein met een grote sintelbaan, een grote openluchtspeeltuin en een terrein voor skaters. Daar achter is het voetbalcomplex van Lommel SK, een oud voetbalstadion met wat voetbalvelden eromheen. Dit stuk ligt er verwaarloosd en rommelig bij, net alsof men het niet zo belangrijk vindt. Je kan zien dat hier ooit een dennenbos heeft gestaan. Tussen de terreinen en gebouwen staan sporadisch nog de lelijke dennen te krommen als een zonderling aandenken. Het terrein is omgeven door draadhekken van tweeënhalve meter hoog. Die staan er links en rechts wat schots en scheef bij. Toch is Lommel SK regelmatig in het nieuws bij onze provinciale tv.
‘Simon Cliff van Manchester City Football Group is blij met de overname, dat zegt hij in Het Laatste Nieuws: "Men zal Lommel onze dochterclub noemen, ik zie in hen eerder een welkome broer of zus. We maken er iets moois van!"’ Dat meldt voetbalprimeur.be en dat wil zeggen dat de voetbaltrots van Lommel is overgenomen door het Engelse Manchester City sinds ruim een maand (mei 2020). Tegen de aard en geest van Brexit in; ik denk dat Mancity wat geld wil stallen op het continent. De overname zal voor de Lommels club wel nodig zijn geweest, zo overdenk ik als ik langs de rommelige terreinen van dit stadion loop.
Lommel speelt in tweede klasse van België zoals dat heet en doet dat al jaren. De club is zo’n 20 jaar geleden voortgekomen uit een fusie met een club uit het naburige Overpelt, Overpelt Fabriek die in haar gloriejaren ook op een hoog niveau in België heeft gevoetbald. Het was een typische fabrieksclub, opgericht en onderhouden door de plaatselijke industrie, in dit geval ook een zinkfabriek in Overpelt. Zo zijn veel clubs gestart. Men moest de arbeiders vertier geven en voetbal was en is nog steeds het perfecte middel voor verstrooiing na het werk.
En ook hier kriebelt de vlo van de Lommelse ambitie. Burgemeester Bob Nijs heeft er zich persoonlijk mee bemoeit. Ikzelf kijk altijd met wat scepsis tegen verhalen over overeenkomsten in het voetbal aan. Het is vaak vluchtig als laagexplosief gas en het kan plots met een lichte knal uit elkaar springen voor je ogen. Clubliefde ja, dat wel, maar bij voetbalovereenkomsten gaat het niet over liefde. Geld meestal en zo is het gekomen dat Manchester vanaf mei dan bepaalt wat er met het Lommels voetbal gebeurt. Hoe precies, dat blijft uiteraard mistig, zoals ook zo vaak met dit soort overeenkomsten gebeurt.
De club wil eigenlijk al lang een nieuw stadion. Daarom heb ik de indruk dat men het hier aan de Gestelsedijk opzettelijk laat verpauperen. De gemeente heeft ook al pogingen gedaan om te komen tot iets. Eerst promoveren naar de eerste afdeling, maar ja, dan kun je niet met zo’n rommelhok komen aanzetten. En je bouwt geen stadion in twee of drie maanden. En wie gaat dat betalen. Manchester nu? Of kan men via die naam misschien sponsors warm maken die het wel willen proberen? Al wie koffiedik kan kijken, wordt verzocht zich even bij het bestuur van Lommel SK te melden. Ach, en nu zitten we dik in coronatijd en dat helpt de verlatenheid van deze plek nog des te meer te verdiepen.
Het hek staat open aan de achterkant. Er staat nergens dat het verboden toegang is voor onbevoegden. Ik kan de verleiding niet weerstaan en loop het terrein op van groen-wit (dat zijn de clubkleuren). Ouwe meuk, zeggen we dan oneerbiedig. Je loopt via een klein talud zó het stadion binnen. Aan de twee lange zijden een tribune, aan de korte zijden gewoon een aarden wal waar men kunststof stoelen op een betonnen plaat heeft geschroefd. Wel staan er grote lichtmasten aan weerszijde van de korte kanten. Het veld is kaal. Er is geen gras. Er is wel een sproeier die het veld nat houdt. Er zal wel nieuw gras ingezaaid zijn. Het oogt allemaal slordig, wat vies en onderkomen. Hier moet men aan de slag.
Eerst maar eens kampioen worden, mannen!
© Willem 030720