Het overige nieuws

Open Kerkendagen

Woensdag 31 mei 2017
Open Kerken organiseert op 3 en 4 juni Open Kerkendagen  in België, Luxemburg en Oost-Frankrijk. Bijna 600 gebedshuizen van allerlei pluimage zetten hun deuren open zodat u de enorme diversiteit aan religieus erfgoed kunt ontdekken.
Met het thema “Zet de stenen in beweging” wil Open Kerken tonen hoe dynamisch het kerkenlandschap anno 2017 is. In onze provincie kunt U o.a. in de Sint-Trudokerk in Peer, de Sint-Martinuskerk in Meeuwen, de Sint-Pietersbandenkerk (…) Het hele nieuwsbericht
Tussen 2007 en 2016 was augustus 2009 de maand waarin op het Limburgs fietsroutenetwerk het grootste aantal fietsers geteld werd: 390.618 om precies te zijn, een getal dat bekomen wordt op basis van extrapolatie van de gegevens van de telslangen die, verspreid over de provincie, zijn aangebracht.
Peer - Leerlingen Agnetencollege te gast bij VRTZoomDe leerlingen van het vijfde jaar Humane Wetenschappen van het Agnetencollege waren te gast bij de VRT. Na een interessante rondleiding kregen ze een maaltijd aangeboden. Daarna mochten ze de opnames van ‘Van Gils en Gasten’ van dichtbij meemaken. Als klap op de vuurpijl waren er enkele BV’S die met hen op de foto wilden! (Foto Agnetencollege).
Peer - Trakteer je leeuw eens op een ijsjeZoomZodra de temperaturen boven de 30 graden gaan, dan zoekt iedereen een manier om af te koelen. Zo ook in het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Een ideale manier om verkoeling te bieden is natuurlijk via ijsjes! Als ze weten dat warme dagen in het verschiet liggen, dan trakteren ze daar de dieren graag op een lekkernij. Het zorgt voor verfrissing én houdt de dieren bezig doorheen de dag. Zo kunnen ze hun vaardigheden uitoefenen en iets nieuws ontdekken. Natuurlijk zijn de ijsjes aangepast aan het dieet van de dieren. Vleeseters zoals  leeuwinnen en sneeuwluipaarden krijgen ijsjes op basis van kippenvlees en -bloed. Alleseters zoals de groep Java-apen en het koppeltje mantelbavianen zijn verzot op ijsjes met fruit. Als extra zijn de ijsjes aangevuld met zonnebloempitten. (Natuurhulpcentrum)
Peer - Boek 50 jaar bisdom Hasselt voorgesteldIn Tongeren is vandaag het boek '50 jaar bisdom Hasselt' voorgesteld. Het werd geschreven door prof. Mathijs Lamberigts van de KU Leuven.
Het bisdom Hasselt is vandaag dag op dag 50 jaar oud. Paus Paulus VI splitste met de bul Qui christianorum coetui van 31 mei 1967 het grondgebied van de provincie Limburg af van het grote bisdom Luik en vormde het om tot een zelfstandig bisdom. Dat nieuwe bisdom Hasselt mag dan het jongste van het land zijn, het christendom had er in de regio al (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Politie gaat elektrische fietsen controlerenOm de gebruikers van elektrische fietsen aan te zetten zich in regel te stellen – en dan met name de gebruikers van de erg snelle “speed pedelecs”- gaan de Limburgse politiezones tussen 5 juni en 23 juni extra aandacht besteden aan deze weggebruikers. Dat heeft gouverneur Herman Reynders aangekondigd. Bedoeling van deze thema-actie is de bestuurders van elektrische fietsen te herinneren aan de wettelijke verplichtingen enerzijds en anderzijds de bestuurders bewust te maken (…) Het hele nieuwsbericht

Paard in beslag genomen

Woensdag 31 mei 2017
Peer - Paard in beslag genomenGisterenavond heeft de politie in een weide in de Bosstraat in Bocholt een verwaarloosde Shetlander in beslag genomen. Dat gebeurde na een melding van verwaarlozing. De agenten troffen het paardje liggend aan. De vier hoeven waren zodanig lang dat het paard nauwelijks kon rechtstaan of wandelen. Ook was er geen hooi voorzien in de weide. Het paard werd opgehaald door medewerkers van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder.
Peer - Priesters vieren 50 jaar bisdom HasseltMorgen komen de Limburgse priesters in Tongeren bijeen naar aanleiding van het gouden jubileum van het bisdom Hasselt. De samenkomst is precies op de verjaardag van de oprichting van het bisdom op 31 mei 1967. Op het programma staan onder andere een toespraak door prof. dr. Mathijs Lamberigts, een feestelijke maaltijd en een gebedsviering in de OLV-basiliek, voorgegaan door mgr. Patrick Hoogmartens (foto), bisschop van Hasselt. Naar aanleiding van 50 jaar bisdom Hasselt worden er later dit jaar nog andere evenementen gepland.
Peer - Marie-Thérèse Vangrinsven overledenZaterdag is de uit Peer afkomstige Marie-Thérèse Vangrinsven overleden. Zij was 71 jaar; De afscheidsplechtigheid vindt vrijdag (10 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur) in funerarium De Backer-Put aan de Guldensporenlaan.

Samenaankoop stookolie

Maandag 29 mei 2017
Tuinhier Overpelt organiseert op woensdag 31 mei een groepsaankoop stookolie voor centrale verwarming. Iedereen (tot en met de aangrenzende gemeenten) kan deelnemen. Wie geïnteresseerd is reppe zich overmorgen/woensdag tussen 18 en 20 uur naar parochiezaal Den Drossaerd Parkstraat Lindel-Hoeven Overpelt. Daar noteren de bestuursleden de bestellingen (met een minimum van 1000 liter).
De bekende Limburgse weerman Ruben Weytjens verwacht voor vanavond een gevaarlijk onweer. Hij doet zelden of nooit straffe voorspellingen en wil zijn volgers een zo goed mogelijk weerbeeld geven. Daarom is zijn waarschuwing des te opmerkelijk. "Vanavond krijgen we echt te maken met een potentieel gevaarlijke situatie. Ik "voorspel" dus geen zwaar onweer, ik waarschuw wel voor de kans op lokaal hevige buien. Met daarbij ook kans op grote hagel en zeer veel neerslag in korte tijd. Ook lokale windverschijnselen behoren tot de mogelijkheden. Daarbij denk ik dan aan valwinden", laat hij weten. Je kunt zijn voorspellingen volgen via deze website.

Walther Davids overleden

Maandag 29 mei 2017
Peer - Walther Davids overledenIn Wijchmaal is zaterdag Walther Davids overleden, de echtgenoot van Lèneke Schepers. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Meerdere blikseminslagen

Zondag 28 mei 2017
In Hechtel is de bliksem vanochtend ingeslagen op een elektriciteitscabine achter dancing De Ark met een stroomonderbreking in de buurt tot gevolg. In de Hengelhoefstraat in Houthalen-Helchteren werden twee blikseminslagen gemeld. Op Hoogent in Peer vernielde een blikseminslag een schoorsteen van een woning.

Win een dvd - of een boek!

Zondag 28 mei 2017
Peer - Win een dvd - of een boek!ZoomDeze week laat Stijn Lodewijks een cartoon op u los die de hoge temperaturen van de voorbije dagen tot onderwerp heeft. Zou de versafdeling van de warenhuizen nu meer aftrek hebben dan anders? Uw tekst voor het lege tekstballonnetje graag vóór vrijdagavond mailen naar wineendvd[!]gmail.com. Dan hoort u zaterdagavond of u gewonnen hebt! Daarom: ook uw postadres vermelden.

Wie won de dvd?

Zondag 28 mei 2017
Peer - Wie won de dvd?ZoomHet is Johan Brouwers. Hij liet Trump aan premier Michel vragen hoe hij de bouw van de Muur in Geraardsbergen gefinancierd had. Verschillende inzenders lieten de Amerikaanse president ook vragen naar Manneken Pis, een zak frieten of - voor Melania - een portie lekkere chocolade...
Dadelijk een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Met dit weer zitten de terrassen in Limburg afgeladen vol. De horeca werkt zich uit de naad door een tekort aan personeel. De vele vacatures raken niet ingevuld. Dat blijkt uit een rondvraag van TV Limburg. Avond- en weekendwerk interesseert sollicitanten niet meer, klinkt het.

Paula Erken overleden

Zondag 28 mei 2017
Peer - Paula Erken overledenVrijdag is de uit Wijchmaal afkomstige Paula Erken overleden, de echtgenote van Fons Gabriëls. Zij was 86 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt woensdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Jeannette Gielen overleden

Zaterdag 27 mei 2017
Peer - Jeannette Gielen overledenDonderdag is in Houthalen de uit Peer afkomstige Jeannette Gielen overleden, de weduwe van Jaak Winters. Zij was 95 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: dinsdag (19-20 uur) in rouwcenter De Backer-Put aan de Guldensporenlaan in Houthalen.

Zuster Martha Hamal overleden

Zaterdag 27 mei 2017
Peer - Zuster Martha Hamal overledenDonderdag is de uit Linde-Peer afkomstige zuster Martha Hamal overleden. Zij was 94 jaar. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de kapel van de Zusters van Maria in Landen.
In Limburg stonden vorig jaar 380 sociale woningen leeg, op twee jaar na het hoogste cijfer sinds 2008. Dat blijkt uit gegevens van het provinciebestuur.

Oppassen op warme dagen

Vrijdag 26 mei 2017
Het is maar dat je 't weet
Van morgen tot en met (voorlopig) maandag geldt de waarschuwingsfase Vlaams hitteplan. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt. Aanleiding zijn de voorspelde temperaturen die in onze contreien tot 35 graden kunnen oplopen. Thuiszorgdiensten, huisartsen en woonzorgcentra krijgen een waarschuwingsmail. Het Agentschap raadt iedereen aan voldoende te drinken, zichzelf en het huis koel te houden, zorg te dragen voor anderen in de buurt - in het bijzonder kinderen en ouderen -,en inspanningen te vermijden op warme momenten. Meer tips vind je hier.
Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) laat weten dat in Limburg brandfase oranje geldt en dat wil zeggen: hoog gevaar, wees voorzichtig! "Het is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden overdag bemand", aldus het ANB.
Grensgevallen
In juni houdt het Nederlandse Bureau voor Belgische Zaken (BBZ) weer een aantal gratis bijeenkomsten voor grensarbeiders. Op maandag 12 juni vanaf 19.00 uur vindt de bijeenkomst in Lommel plaats. Bent u grensarbeider in Nederland of België? Of overweegt u over de grens te gaan werken? Dan is de informatiebijeenkomst voor grensarbeiders van BBZ iets voor u. Grensarbeid kan verregaande gevolgen hebben voor de sociale zekerheid en voor de belastingen. In een aantal presentaties komen die (…) Het hele nieuwsbericht

Wim Mennes naar Racing Peer

Dinsdag 23 mei 2017
Wim Mennes (40) gaat bij eerste provincialer Racing Peer voetballen. Hij speelde eerder o.a. bij Westerlo, Sint-Truiden en bij Oosterzonen.
Donderdag kan je naar ‘Frans Getint’ van Cars & Coffee Friends Peer. Peer-centrum wordt vanaf 16 uur ‘Poire’, met Franse oldtimers op de rode loper en verschillende randactiviteiten. Je geniet er van Franse wijnen, kazen en saucisse terwijl de kleinsten zich kunnen uitleven op een springkasteel of op de draaimolen. Er speelt Franse muziek en op straat ontmoet je schilders en een karikaturist.
Peer - Wie wint de dvd - of het boek?ZoomWe zijn deze week een dagje later met de nieuwe opgave, dus krijgt u ook tot zaterdagavond de tijd om een tekstje te verzinnen voor in de lege tekstballon. Wat zegt president Trump donderdag wanneer premier Michel hem welkom heeft geheten bij zijn eerste bezoek aan België?
Mail uw tekstje voor zaterdagavond naar wineendvd[!]gmail.com en misschien valt uw inzending in de prijzen! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Het percentage vroegtijdige schoolverlaters is in onze provincie in vier jaren tijd gedaald van 12,4 naar 10,4 procent. Dat blijkt uit gegevens van de provincie Limburg.
Tijdens de openbare verkoping van de woning gelegen Meeuwerbaan 137 werd in eerste roep 100.000 euro geboden. Er is nog een hoger bod mogelijk. Een bouwgrond met ruwbouwwoning, op hetzelfde adres, haalde een bedrag van 131.000 euro; dat bedrag is definitief.

Lena Eerdekens overleden

Maandag 22 mei 2017
Peer - Lena Eerdekens overledenIn WZC Sint-Antonius is gisteren Lena Eerdekens overleden, de weduwe van Zander Creemers. Zij was 94 jaar. De afscheidsviering vindt in besloten kring plaats in uitvaartcentrum Jaeken. Begroetingsmoment: woensdag (19.30-20 uur).

Frans Linsen overleden

Maandag 22 mei 2017
Peer - Frans Linsen overledenVrijdag is Frans Linsen overleden, de echtgenoot van Madeleine Verachten. Hij was 75 jaar en wordt woensdag in Wijchmaal begraven na de afscheidsdienst (11.30) in aula 't Sant in Hechtel. Begroetingsmoment: dinsdag (20-20.30 uur).

En wie won de DVD?

Zondag 21 mei 2017
Peer - En wie won de DVD?ZoomHet is Hendrikus Klomp. Hij kwam met dit tekstje uit de hoek. Maar hij moet ons wel nog zijn postadres mailen. Morgen een nieuwe opgave!
Limburg blijft investeren in dierenwelzijn. Dat is belangrijk voor de dieren, maar ook voor de talrijke vrijwilligers die zich inzetten in de Limburgse dierenasielen.
Zo lanceert het provinciebestuur drie handboeken op maat. Nieuwe vrijwilligers in de dierenasielen kunnen in het handboek voor hond of kat basisinfo en tips vinden voor de verzorging van asieldieren. Voor de asielbeheerders is een handboek beschikbaar met wetenschappelijk onderbouwde informatie inzake de dierenasielgeneeskunde en de (…) Het hele nieuwsbericht

2.839 openstaande vacatures

Zondag 21 mei 2017
De website van de VDAB meldt 553 openstaande jobs in Lommel, 477 in Houthalen-Helchteren, 474 in Overpelt, 379 in Tongeren, 287 in Beringen, 200 in Hamont-Achel, 186 in Meeuwen-Gruitrode, 139 in Peer, 91 in Neerpelt en 53 in Hechtel-Eksel. In het totaal gaat het om 2.839 openstaande vacatures.
Tussen 2007 en 2016 steeg het aantal eenoudergezinnen in Limburg met 2.389, van 27.339 naar 29.728. Dat is een stijging met 8,7 procent. De cijfers zijn afkomstig van de provincie Limburg.
Het is maar dat je 't weet
De FOD Financiën organiseert dinsdag 23 en woensdag 24 mei in Peer opnieuw twee zitdagen voor het invullen van de aangifteformulieren voor personenbelasting. Je kan telkens tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur terecht in ’t Poorthuis.
Wat moet je meebrengen? Je identiteitskaart of het papieren aangifteformulier dat je ontvangen hebt; betaalbewijzen van bedragen die je belastingvermindering kunnen opleveren (hypothecaire leningen, levensverzekeringen, giften aan erkende instellingen, kosten voor kinderopvang, uitgaven in het kader van energiebesparing, onderhoudsuitkeringen...); en verder alle inlichtingen over eventuele buitenlandse inkomsten (loonfiches, inlichtingen over buitenlandse roerende en onroerende inkomsten).

Een stap in de ruimte

Vrijdag 19 mei 2017
Uit de ruimte
Peer - Een stap in de ruimteZoomDe NASA heeft weer een prachtig filmpje online gezet. Het toont - via een action cam - NASA-astronaute Shane Kimbrough die met haar ESA-collega Thomas Pesquet reparaties uitvoert aan onderdelen van het Internationaal Ruimtestation ISS. Ze verplaatsten ook een docking-adapter van de poortzijde van de rustmodule naar de ruimtezijde van de Harmony-module van het station. Het is fascinerend om te zien hoe de twee aan de buitenkant van het ISS hangen terwijl dat ruimtestation aan een snelheid van gemiddeld 27.700km per uur rond de aarde zoeft. Wij denken dan altijd: stel dat er eens een kabeltje breekt of zo, dan krijgen ze dat ding nooit meer ingehaald. Maar mooie beelden zijn het wel... (Video NASA)

Leentje Paesen overleden

Vrijdag 19 mei 2017
Peer - Leentje Paesen overledenIN WZC Sint-Antonius in Peer is gisteren de uit Meeuwen afkomstige Leentje Paesen overleden, de weduwe van Jan Wellens. Zij was 85 jaar. Het afscheid in uitvaartcentrum Jaeken in Peer vindt in besloten kring plaats. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de dekenale kerk van Peer.

Mia Schouteden overleden

Vrijdag 19 mei 2017
Peer - Mia Schouteden overledenGisteren is Mia Schouteden overleden, de echtgenote van Twan Pinxten. Zij was 79 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Begroetingsmoment: dinsdag (17.30-18.30 uur) in funerarium Jaeken in Peer.

Wim Bollen overleden

Vrijdag 19 mei 2017
Peer - Wim Bollen overledenIn Peer is woensdag Wim Bollen overleden. Hij was 37 jaar. Maandag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Eksel waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.
Het is maar dat je 't weet
De omstreden kaart die bouwgrond in Vlaanderen omzet in bosgrond moet vervangen worden door een nieuwe. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois vandaag gezegd. De voorbije dagen ontstond er veel protest toen bleek dat er op bouwgronden die in sommige bosgebieden liggen, voortaan niet meer gebouwd zou mogen worden. Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel kondigde vanmiddag nog aan dat het naar de Raad van State wilde trekken om de kaart (en haar gevolgen) ongedaan te laten maken. Zover hoeft het nu dus niet te komen.

Nieuwe bvba: Outboxit

Vrijdag 19 mei 2017
Outboxit: dat is de naam van de bvba die door Kevin en Hans Goos, beiden uit Peer, werd opgericht. De bvba is gevestigd aan Paardskerkhof. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het analyseren en ontwerpen van computersystemen en netwerkbeheer of -management van computersystemen.

Begrafenis met omweg

Vrijdag 19 mei 2017
Tribunaliteiten
Peer - Begrafenis met omwegWat de laatste wensen van moeder waren, wilde de vrederechter van Leuven weten van de kinderen van een Marokkaanse vrouw, die op negentigjarige leeftijd stierf op de palliatieve dienst van de KU Leuven. Dat zij een graf kreeg in België, antwoordde de dochter. Dat de kinderen geen ruzie maakten, wist de zoon. Een maand na haar dood stonden broer en zus voor de vrederechter. De zoon had het stoffelijk overschot naar Charleroi laten overbrengen, naar de Islamitische Uitvaartvereniging van België, voor (…) Het hele nieuwsbericht

Vraag je speelstraat tijdig aan

Donderdag 18 mei 2017
In juli en augustus kan je van jouw straat een speelstraat maken. De straat is dan een week (elke dag enkele uren) verkeersvrij, zodat de kinderen veilig samen op straat kunnen spelen. Je straat moet wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals een overheersend ‘woonkarakter’, geen doorgaand verkeer en geen haltes van openbaar vervoer. Vraag je speelstraat online aan vóór 16 juni 2017 via www.peer.be/speelstraat. Daar vind je ook alle voorwaarden terug.

Folder 'asbest in huis'

Donderdag 18 mei 2017
Eerstdaags wordt aan onder andere alle bibliotheken, notarissen, lokale besturen, wooninfopunten, enz. in Limburg een aantal exemplaren van de folder ‘Asbest in huis’ verzonden. Het is de bedoeling dat die terechtkomt bij bouwers en verbouwers. De folder, samengesteld door het provinciebestuur in samenwerking met Limburg.net, geeft een leidraad om asbesthoudende materialen te detecteren, te herkennen en indien nodig veilig te verwijderen, zegt gedeputeerde van leefmilieu Ludwig (…) Het hele nieuwsbericht
Vanmorgen hebben de Noord-Limburgse burgemeesters en vertegenwoordigers van VITO, INFRAX, NUHMA, Energyville en POM-Limburg in het Huis van de Stad in Lommel het startschot gegeven voor een taskforce “Geothermie Noord-Limburg”. Deze taskforce of expertengroep moet de mogelijkheden van geothermie en de exploitatie ervan verder verkennen en de gemeentebesturen adviseren over hoe gezamenlijk de uitbouw van geothermie kan verwezenlijkt worden. Verder wordt van de taskforce verwacht (…) Het hele nieuwsbericht

Stan Christiaens overleden

Donderdag 18 mei 2017
Peer - Stan Christiaens overledenGisteren is de uit Beverlo afkomstige Stan Christiaens overleden, de echtgenoot van Alice Nelis. Hij was 60 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats in uitvaartcentrum Jaeken in Peer. Maandag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Linde-Peer waarna gelegenheid tot groeten in het funerarium.

Week van het hartritme

Donderdag 18 mei 2017
De week van het hartritme staat dit jaar in het teken van levensreddend handelen. Kennis van de risicofactoren, de alarmsignalen en eerste hulp bij een hartstilstand, is voor iedereen van levensbelang. In de hal van het Mariaziekenhuis gaan op 30 mei ( 13-18u) rond dit thema een aantal infostanden georganiseerd worden. De dienst spoedgevallen en de brandweer zullen informatiesessies geven, educatie bij (…) Het hele nieuwsbericht

Albert Brebels overleden

Donderdag 18 mei 2017
Peer - Albert Brebels overledenIn WZC Sint-Antonius in Peer is dinsdag de uit Ellikom afkomstige Albert Brebels overleden, de echtgenoot van Leontine Erken. Hij was 84 jaar. De afscheidsviering vindt in besloten kring plaats in de aula van uitvaartcentrum Jaeken. Begroetingsmoment: vrijdag (19-19.30 uur).
Peer - Het eerste jonge ree van het jaarZoomIn het Natuurhulpcentrum (NHC) in Opglabbeek is het eerste jonge ree van het jaar opgevangen. Het dier - die ogen! - wordt daar verzorgd nadat een man het in Hoegaarden had opgemerkt en had meegenomen, iets wat men beter niét doet, zeggen ze bij het NHC. Lees hier het verhaal. (Foto NHC)

Vooruitgang

Woensdag 17 mei 2017
Vandaag gelezen
"De kans dat een Brits kind van acht een televisie op zijn kamer heeft, is groter dan de kans dat zijn vader bij hem in thuis woont."
(Bron: De Groene Amsterdammer)

Dief krijgt 20 maanden cel

Woensdag 17 mei 2017
Peer - Dief krijgt 20 maanden celEen 25-jarige Hasslt is vandaag tot 20 maanden celstraf bedacht voor het plegen van een reeks diefstallen. De man sloeg onder meer toe in Lommel, Peer, Neerpelt en Tongeren. Hij stond ook terecht voor slagen aan de politie. De man kwam eerder al in aanraking met het gerecht. (PG)
Peer - Daar zijn de Special Olympics BelgiumZoomVan woensdag 24 tot en met zaterdag 27 mei nemen meer dan 3400 Belgische atleten deel aan de Special Olympics Belgium Nationale Spelen, het grootste sportevent in België voor atleten met een verstandelijke beperking. Zij zullen het beste van zichzelf geven in 19 verschillende sporten en aangepaste disciplines tijdens het sportief hoogtepunt van het jaar dat dit jaar plaatsvindt in Limburg. De atleten, uit 320 Belgische clubs, en hun 1200 coaches zullen dagelijks worden bijgestaan door (…) Het hele nieuwsbericht

Marie Nouwen overleden

Dinsdag 16 mei 2017
Peer - Marie Nouwen overledenIn WZC Kloosterhof in Meeuwen is gisteren Marie Nouwen overleden, de weduwe van Albert Jansen. Zij was 95 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wauberg-Peer en wordt gevolgd door de bijzetting in het familiegraf op de begraafplaats in Linde-Peer. Begroetingsmoment: donderdag (19-20 uur) in funerarium Jaeken in Peer.

38% van ademtesten positief

Maandag 15 mei 2017
Het is maar dat je 't weet
Afgelopen weekend waren er in Limburg 78 verkeersongevallen, waarvan 21 met gewonden. De politie nam bij die ongevallen 34 ademtesten af. 13 daarvan, of 38,2 procent, waren positief. Er waren 24 gevallen van vluchtmisdrijf.

Vera Hoekx overleden

Maandag 15 mei 2017
Peer - Vera Hoekx overledenVrijdag is in Eksel de uit Lommel afkomstige Vera Hoekx overleden, de weduwe van Jan Vrijsen. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wijchmaal. Begroetingsmoment: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Het is maar dat je 't weet
Peer - Oppassen voor oplichters bij geldautomatenAfgelopen weekend hebben oplichters verschillende mensen die die geld afhaalden via bankautomaten, op een listige manier bestolen, meldt de lokale politie. Er waren aangiften bij de politie over feiten in Peer, Hechtel-Eksel, Neerpelt en Heusden-Zolder.
Slachtoffers van de oplichters werden meteen nadat zij geld uit de automaat hadden gehaald met hun bankkaart, aangesproken door een man. Die maakte hen erop attent dat zij biljetten hadden laten liggen na hun geldafhaling. Toen de (…) Het hele nieuwsbericht
Confederatie Bouw Limburg en Voka - Kamer van Koophandel Limburg hebben de voorlopige kaarten inzake bestemming industriegrond met de meest kwetsbare waardevolle bossen kunnen inkijken. Alleen al in Limburg gaat het om 311 hectare en dus meer dan 60% van het totaal in Vlaanderen. Het gaat om zonevreemde bossen op gronden die industrie als bestemming hebben. Dit betekent dat ondernemers met hun gronden niet meer zomaar kunnen doen waarvoor de gronden bestemd zijn. Tevens houdt dit een aanzienlijk waardeverlies in waar slechts een beperkte schadevergoeding tegenover staat.

Gratis naar... lezing Zaki

Maandag 15 mei 2017
Peer - Gratis naar... lezing ZakiZoomAanstaande woensdag om 19u30 komt Zaki, oftewel Jacky Dewaele, naar CC De Adelberg in Lommel. Hij brengt een  boeiende lezing over 'ouder worden'. Maar géén treurzang over allerlei kwaaltjes, neen, een positief verhaal van de vele voordelen van het ouder worden komen aan bod onder de titel 'Ondeugend ouder worden'. Langer en gelukkiger zullen we leven! U kunt hier gratis naartoe indien u bij de eerste vijf (duo-ticket) bent die een mailtje stuurt aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be. Meer info en tickets via de website.
Peer - Wie wint de dvd (of het boek)?ZoomMoederdag is weer bijna achter de rug. Meteen een kapstokje voor Stijn Lodewijks om er een cartoon rond te maken. Maar er ontbreekt iets in het rechter tekstballonnetje. Wat zegt moeder als ze van haar echtgenoot (in het café, maar dat weet moeder niet) te horen krijgt dat het zo druk is in de bloemenzaak?
Mail uw tekstje (graag voor vrijdagavond) naar wineendvd[!]gmail.com. Vermeld ook uw postadres. En misschien wordt u wel de nieuwe winnaar!

En wie won de dvd?

Zondag 14 mei 2017
Peer - En wie won de dvd?ZoomHet is Hilda Vanmierlo. Ze kent de gewoonten van wielertoeristen blijkbaar zo goed dat ze bovenstaand tekstje uit haar hoed toverde. Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Vandaag gelezen
"Photos from space at night have raised questions about why Belgium burns so bright." (The New York Times)
Peer - Maandag moeilijk op E314 in ViverselZoomVolgende maandag 15 mei start op de E-314 de effectieve omleiding van het verkeer van de snelwegbrug over het kanaal in Viversel langs de tijdelijke brug. Zoals bekend wordt de brug - die eigenlijk uit twee bruggen bestaat - 1,6 meter verhoogd tot een doorvaarhoogte van 9,10 meter. Zo kunnen er schepen met 4 opgestapelde containers onder door.
De werken worden 's avonds en 's nachts uitgevoerd en duren ongeveer een week. In die periode wordt de tijdelijke brug geleidelijk aan in gebruik (…) Het hele nieuwsbericht
De Limburgse export van diensten en handel boomt. Voka– KvK Limburg heeft de exportprestaties van Limburg en Vlaanderen naast mekaar gezet. En wat blijkt? Over de afgelopen jaren heeft Limburg een veel grotere groei (45%) gekend dan Vlaanderen (10%). Daardoor heeft onze provincie al een kleine stap genomen, maar de achterstand met Vlaanderen is nog groot. Vooral de dienstverleners en handelaars vinden hun weg naar het buitenland, maar de industrie blijft de grootste exporteur van Limburg.

Mia Swennen overleden

Donderdag 11 mei 2017
Peer - Mia Swennen overledenGisteren is Mia Swennen overleden. Zij was 77 jaar. De afscheidsviering in de aula van uitvaartcentrum Jaeken vindt in besloten kring plaats. Maandag (19 uur) is er een avondwake in de dekenale kerk van Peer waarna gelegenheid tot groeten in het funerarium.
De gemiddelde prijzen van gewone woonhuizen, villa’s en appartementen zijn in 2016 opnieuw gestegen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie. In 2016 werden gewone woonhuizen 4% duurder, villa’s 2,2% en appartementen 0,4%.

We zijn hier niet alleen

Woensdag 10 mei 2017
Het is maar dat je 't weet
De Belgische soortenlijst telt 22.779 diersoorten, vooral 20.097 geleedpotigen (vliegen, spinnen, kreeften) en 893 gewervelden (vogels, vissen, reptielen, zoogdieren). Binnen de soorten zijn de aantallen enorm. Volgens de tellers zijn er rond de 1,3 miljoen reisduiven, 72.100 zangvinken, 1,5 miljoen honden, ruim 2 miljoen katten en 11 miljoen muizen (5 muizen per kat dus). Maar ook 19.070 everzwijnen, 20.262 reeën en 320 miljoen slachtdieren. (Bron: Het Laatste Nieuws)
Morgennamiddag wordt in de parochiezaal van Linde de woning Meeuwerbaan 137 openbaar verkocht. Ze staat op een perceel van 10a05ca en heeft een K.I. van 1013 euro. Ook een bouwgrond met een wind- en waterdichte ruwbouwwoning, gelegen op hetzelfde adres, gaat tijdens die zitting onder de hamer. Dit pand staat op een perceel van 6a96ca.
Peer - Dertig kilo cocaïne in beslag genomenDe Limburgse onderzoeksrechter gaf afgelopen vrijdag opdracht aan de federale gerechtelijke politie Limburg om in te grijpen bij een belangrijke drugsdeal van cocaïne. Die zou plaatsvinden in Antwerpen. Vijf personen, zowel de leveranciers van de verdovende middelen als de potentiële kopers, konden worden gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt. Bij de tussenkomst werden ongeveer 30 kg cocaïne, 16.000 euro en 26.500 Zwitserse frank aangetroffen; vier gebruikte (…) Het hele nieuwsbericht
Het Agentschap Wegen en Verkeer is gestart met de aanpassing van de verkeerslichtenregeling van drie kruispunten op de Grote Baan in Houthalen. Ter hoogte van de Koolmijnlaan zal het agentschap ook de afslagstrook voor het verkeer komende van Hasselt, richting Centrum-Zuid, verlengen. Deze ingrepen moeten, in afwachting van de aanleg van de Noord-Zuid-verbinding, zorgen voor een tijdswinst voor het verkeer. Meer informatie leest u in het bericht op de Internetgazet van Houthalen-Helchteren.

Nieuwe vennootschap: PIMM

Dinsdag 9 mei 2017
Joan Eerdekens uit Peer en Aleksandar Jankovic uit Genk hebben de vennootschap onder firma (VOF) PIMM opgericht met zetel aan de Reppelerweg in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de ontwikkeling en vermarkting van software onder de vorm van desktop-, online en mobiele applicaties voor de productie, distributie en consumptie.

Jeanne Roemers overleden

Maandag 8 mei 2017
Peer - Jeanne Roemers overledenZaterdag is Jeanne Roemers overleden, de weduwe van Jef Brouns. Zij was 91 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Wijchmaal. Begroetingsmoment: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Wie wint de dvd?

Zondag 7 mei 2017
Peer - Wie wint de dvd?ZoomDaar zijn we weer met een nieuwe opgave. Die is opnieuw geïnspireerd door de actualiteit, met name het feit dat de politie te snelle fietsers gaat (kunnen) flitsen. Wat antwoordt de politieman rechts als zijn overste vraagt waar men die radar gaat opstellen?
Uw mail met daarin het antwoord graag voor vrijdagavond naar wineendvd[!]gmail.com. Tijdens het weekend verneemt u dan of u bij de winnaars bent. We moeten daar wat tijd voor uittrekken omdat er telkens vele honderden inzendingen binnenkomen. Vergeet niet uw postadres te vermelden, zodat we bij winst de dvd kunnen versturen!

Internetgazet-brood

Zondag 7 mei 2017
Maak dat mee!
Peer - Internetgazet-broodZoomOnze collega in Heusden-Zolder is vandaag jarig. Reden voor een van zijn medewerkers om voor hem een Internetgazet-brood te laten bakken: een brood met in de korst het Internetgazet-logo verwerkt. En het is lekker! mailt hij...
Vandaag gelezen
"Het is maar een idee, maar moest het overheidsgeld, in tijden van fake news, in journalistiek worden geïnvesteerd, in plaats van in de aandeelhouders van grote mediabedrijven; kranten en tijdschriften zouden geen nieuwe CIM-cijfers nodig hebben om uit de doden op te staan."
(Uit de nieuwsbrief van de kritische website Apache.be)

Wie won de dvd?

Zondag 7 mei 2017
Peer - Wie won de dvd?ZoomDeze week gaat het ons geld kosten want we moeten TWEE dvd's weggeven. Twee inzenders hadden identiek dezelfde tekst ingezonden voor het lege tekstballonnetje: Leo Noten en Walter Reijnders. Ze krijgen de dvd eerstdaags in de bus. Onze gelukwensen! Veel inzenders hadden een variante op "Het is niet voor mij maar voor mijn (buur)man". Straks een nieuwe opgave! (Cartoon Stijn Lodewijks)
Robert Mathijssen en Godelieve Martens, beiden uit Peer, hebben de bvba Mathijssen en zonen opgericht met zetel aan de Oude Weyerstraat in Peer. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer nationaal en internationaal vervoer over de weg; grondwerken, afbraakwerken en asbestverwijdering; de uitbating van een paardenmanège en de uitbating van een B & B en een hotel.

Liza Alenteyns overleden

Zaterdag 6 mei 2017
Peer - Liza Alenteyns overledenDonderdag is in Peer de uit Koersel afkomstige Liza Alenteyns overleden. Zij was 90 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Dinsdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Wijchmaal waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters in Eksel.

Pikant pand

Vrijdag 5 mei 2017
Tribunaliteiten
Peer - Pikant pandDe vrederechter van Gent kreeg te maken met een discussie over huurgelden, uithuiszetting en nietigheid van een huurcontract in verband met een pand in de Pieter Vanderdonckt-doorgang in Gent. Op het eerste zicht een banaal huurgeschil, waar de vrederechter wel raad mee zou weten. Niet zo, vond de vrederechter.
Pieter Vanderdonckt mag dan in 1839 in Gent hebben deelgenomen aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de Orangisten oftewel de ‘Vrienden van de Orde en Publieke Rust’, het straatje is in (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe bvba: Tholin

Vrijdag 5 mei 2017
Wim Lourdaux uit Peer heeft de bvba Tholin opgericht. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer managementactiviteiten van holdings en handel in onroerend goed. De zetel van de bvba is gevestigd aan de Industrieweg in Peer.
Een jaar geleden werd het nieuwe wandelgebied in de vallei van de Abeek geopend. Voor dit project sloegen de gemeenten Peer, Meeuwen-Gruitrode en Bocholt aan de ene kant en Natuurpunt en Regionaal Landschap Kempen en Maasland aan de andere de handen in elkaar. Recent werd er ook een wandelkaart met daarop de wandelingen in het gebied gemaakt. Deze is vanaf nu beschikbaar in de toeristische kantoren van de drie gemeenten.
De Abeek ontspringt in de Monniksvijver op de Donderslagheide in (…) Het hele nieuwsbericht
In 2030 zal het aantal actieve priesters in het bisdom Hasselt nagenoeg worden gehalveerd. In 2020 zullen er in Limburg nog 63 priesters actief zijn. In 2030 zullen er dat nog 37 zijn. Dat meldt Kerk & leven vandaag. Volgens godsdienstsocioloog Wim Vandewiele van de KU Leuven gaat het om een nog vrij optimistische voorspelling “omdat er geen rekening wordt gehouden met de hoge gemiddelde leeftijd van de clerus en het bijgevolg hogere risico op ziekte en overlijden”. Bij de cijfers is geen rekening gehouden met eventuele nieuwe roepingen.

Morgen voetbalavond

Dinsdag 2 mei 2017
Heur-Tongeren ontvangt morgenavond Zepperen-Brustem in het kader van de eindronde voor bijkomende stijgers in eerste provinciale. In tweede provinciale staan Paal - E.Mechelen-aan-de-Maas en Koersel -Thor Hasselt op het programma. Zij spelen voor een plaats in eerste provinciale. In derde provinciale spelen Lanaken en Stal voor de algemene titel. In dezelfde reeks staan Hechtel - Stokkem, Eksel A - Rooierheide, Tervant - Heers en Wijchmaal - Gravelo voor een plaats in tweede provinciale op het programma. De wedstrijd in Wijchmaal wordt pas donderdag gespeeld.

423 werkzoekenden

Dinsdag 2 mei 2017
De stad Peer telde vorig jaar gemiddeld 423 niet-werkende werkzoekenden. Dat is 4,05 procent van het aantal inwoners op actieve leeftijd (18-64 jaar). Het gemiddelde van het Vlaamse Gewest bedroeg 5,68 procent. Het cijfermateriaal is afkomstig van de provincie Limburg.
Peer - Taaluitwisseling in La RocheZoomKelly Hermans, Staf Deckers, Rian Snoeks en Seppe Tijskens, derdejaars van het Agnetencollege, zijn een weekje op taaluitwisseling geweest bij hun Waalse vrienden in La Roche. Het werd een ontspannende en leerrijke week!
Peer - Aanmoedigingsprijs voor LarsLars van Bocxlaer (16) van het Agnetencollege heeft de aanmoedigingsprijs van de Vereniging van Vlaamse Misdaadauteurs gewonnen voor zijn actuele verhaal over terrorisme. Hij was de jongste deelnemer die een prijs in de wacht wist te slepen. Er waren 607 inzendingen. Lars mocht met een boekenpakket naar huis en kon bij de prijsuitreiking een aantal misdaadauteurs ontmoeten.
Peer - Achttal van ponyclub wint op tornooiZoomOp het LRV-tornooi van Hamont, dat aan de Breugelhoeve plaatsvond, heeft het 8-tal midden van de ponyclub van Peer (foto) gewonnen. Het 8-tal midden is de hoogste categorie bij de pony’s.
Volgens de meest recente cijfers vertoont 17,3 procent van alle Limburgse kinderen overgewicht. In Tongeren bedraagt dit 19,1 procent, in Houthalen-Helchteren 18,4 procent én in Beringen en Lommel telkens 18,3 procent. In Overpelt heeft 16,2 procent van de kinderen te kampen met overgewicht, in  Neerpelt 15,5 procent, in Meeuwen-Gruitrode 14,9 procent, in Hamont-Achel 14,7 procent, in Hechtel-Eksel 14 procent én in Peer 12,6 procent.
21/04

Proficiat aan Luc Goossens vanwege Helma en Marc.Hij is jarig op 24 april

Marc Goossens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer