Het overige nieuws

Peer - Oevers van beken maaien is maatwerkZoomHet provinciebestuur beheert 1.625 km onbevaarbare waterlopen. 30 km daarvan krijgen deze maand een extra maaibeurt om wateroverlast door zomeronweders te beperken. In het najaar, tussen september en december, vinden de (grotere) winterruimingen plaats. In de tussentijd roept begroeiing in de waterloop soms vragen op. Worden de beken wel goed onderhouden? Een interessante uitleg vindt u hier. (Archieffoto)
Morgen wordt er gestaakt bij de openbare diensten. Het gaat om een gemeenschappelijk initiatief van de vakbonden tegen de algemene malaise in de sector en onder meer het koopkrachtverlies, het gebrek aan personeel en investeringen. Je moet rekening houden met een verstoring van het openbaar vervoer. De Lijn schat dat ongeveer 60 procent van de bussen zal rijden. Bij de NMBS denken ze aan één trein op vier. Bij de VRT wordt een beperkte programmatie voorzien, onder meer de regionale programma's bij Radio 2 zijn geschrapt.

Verzet tegen padel groeit

Maandag 30 mei 2022
Peer - Verzet tegen padel groeitZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Het is lente: parende padden

Maandag 30 mei 2022
Peer - Het is lente: parende paddenZoom"Ons pad loopt niet over rozen, Josée..." (Foto Trinette Paesen)

Vandaag is het Wereld MS-dag

Maandag 30 mei 2022
Vandaag is het Wereld MS-dag. MS is een ongeneeslijke auto-immuunaandoening van het centrale zenuwstelsel. Tot dit centrale zenuwstelsel behoren de hersenen en het ruggenmerg. Heb je MS, dan wordt de myelinelaag, dit is de beschermlaag rond de zenuwen, aangetast door je eigen immuunsysteem. De ziekte leidt tot verschillende (on)zichtbare symptomen en het ziekteverloop is onvoorspelbaar en erg divers. De ziekte treft zo’n 13 000 Belgen.
Vandaag staat MS wereldwijd in de schijnwerpers. (…) Het hele nieuwsbericht

Alice Paredis overleden

Maandag 30 mei 2022
Peer - Alice Paredis overledenOp 26 mei is Alice Paredis overleden, de echtgenote van Jean Gielen. Zij was 69 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Jaeken aan de Kerkstraat.

Orka gezien in Parijs

Zondag 29 mei 2022
Peer - Orka gezien in ParijsZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Peer - Vandaag trekt het Ros Beiaard uitZoomVandaag trekt in Dendermonde de Ros Beiaardommegang uit, een van oorsprong religieuze optocht die zijn oorsprong vindt in de middeleeuwen. Dat "ros" wordt gedragen door de pijnders, bereden door de Vier Heemskinderen en omringd door de vedelaar, Kalleke Step, de Ros Beiaardharmonie, de hellebaardiers en de buskruitschutters. Het was twaalf jaar wachten voor men het peirt nog eens kon zien - tien jaar sinds de vorig ommegang plus twee jaar corona.
Lisa Van Gucht (13) interpreteerde het Ros op haar manier in bijgaande tekening. Omdat haar papa van Dendermonde is, was dit voor haar een leuke uitdaging. Op de tekening zie je beneden de drie reuzen, dan de knaptanden, Kalleke Step, de vedelaar en het peirt zelf met de Vier Heemskinderen.

Sprookjes zijn bedreigd (2)

Zaterdag 28 mei 2022
Peer - Sprookjes zijn bedreigd (2)ZoomIn een attractie van het Sprookjesbos is een karretje losgekomen. (Cartoon: Fobie)
Peer - Met de trein in het weekend...Dit weekend wordt er aan de sporen gewerkt tussen Mol en Herentals. Er worden vervangbussen voorzien. Die zijn er ook tussen Mol en Hasselt, waar eveneens aan de sporen gewerkt wordt.
En in het weekend van 4 en 5 juni worden er vervangbussen ingelegd tussen Herentals en Lier.
De trein is altijd een beetje reizen... Maar het zal in die weekends langer duren voor u op uw bestemming bent.

Sprookjes zijn bedreigd

Vrijdag 27 mei 2022
Peer - Sprookjes zijn bedreigdZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Peer - Verlenging perron station HamontZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Peer - Het is lente: parende schildwantsenZoom"Wat voer jij in het schild, Jan?" (Foto Frido Van Hertum)

Het nut van heggen

Donderdag 26 mei 2022
Vandaag gelezen
"Heggen zijn eeuwenoude landschapselementen. Ze zorgen voor vergroting van de biodiversiteit, plaagbestrijding en bescherming tegen overstromingen en besmettelijke ziektes. Daarnaast slaan heggen koolstof en water op, gaan ze de verspreiding van ammoniak en pesticiden tegen, en verlagen ze de temperatuur in het landschap.
(Nederlands landschapsonderzoeker Kenneth Rijswijk, op naturetoday.com)

Needle spiking...

Donderdag 26 mei 2022
Peer - Needle spiking...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Het leger gaat oefenen

Woensdag 25 mei 2022
Het bataljon Carabiniers Prins Boudewijn - Grenadiers uit het garnizoen Leopoldsburg organiseert van 29 mei tot en met 3 juni een oefening in de provincies Antwerpen en Limburg. Dat meldt de generale staf.
Een 200-tal militairen zal een week lang trainen op hun kerntaken, namelijk activeren van het personeel, testen van het materiaal, vorderings- en verkenningstechnieken, het innemen van commandoposten, reacties bij contact en het ontzetten van burgers uit kritieke plaatsen. Luitenant-kolonel (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
"Die mannen hebben echt goed werk geleverd. Aan de meest kwetsbare kant van de omheining hebben we betonnetten in stukken gezaagd en 40 centimeter diep in de grond gestoken. Zo voorkomen we dat de wolf onder de draad kruipt. Verder hebben we vijf schrikdraden aangebracht: 20 en 40 centimeter boven de grond en daarna een draad om de 30 centimeter, de hoogste op 1,30 meter. Ik ben ervan overtuigd dat er niets met de schapen kan gebeuren. Qua onderhoud moet je natuurlijk zorgen dat er geen gras tegen de onderste stroomdraden groeit."
(Schapenhouder Roger Gielen uit Peer over het Wolf Fencing Team, in "Het Laatste Nieuws") 
Peer - Het is lente: parende schaakbordlieveheersbeestjesZoom"Ik voel dat je schaakmat staat, Lode!" (Foto Frido Van Hertum)

Opnieuw staking De Lijn

Dinsdag 24 mei 2022
Peer - Opnieuw staking De LijnHet ACOD roept op tot een algemene staking in de openbare sector op dinsdag 31 mei. Ook personeel van De Lijn neemt hieraan deel. ​Deze actie is volgens de vakbond andermaal niet tegen De Lijn gericht, maar geldt als een signaal naar de regering omtrent o.a. de koopkracht (loonnormwet). ​ De staking zal de nodige hinder met zich meebrengen voor de dienstverlening van De Lijn.
Peer - Droogtekaarten helpen boeren bij beregenenZoomHet Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt onderzoekt hoe boeren hun velden efficiënter kunnen beregenen. Dat is mogelijk door onderscheid te maken tussen drogere en nattere zones. Een computergestuurde haspel zorgt ervoor dat de droge zones meer water krijgen.
Het beregenen van de velden kost de boeren handenvol geld. En water wordt schaars. Daarom onderzoekt het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt hoe beregenen efficiënter en gerichter kan. "Aan de (…) Het hele nieuwsbericht

Bijenhotels in Bree

Dinsdag 24 mei 2022
Kort nieuws van bij de buren
Peer - Bijenhotels in BreeZoomIn Bree hebben de gasten van het houtatelier van Open Kans Bree (Covida) een aantal bijenhotels opgehangen in de boomgaard naast het zwembad. Die weide wordt maar twee keer per jaar gemaaid zodat wilde bloemen kunnen bloeien; een deel ervan wordt ingezaaid met een bloemenmengsel dat perfect is voor bijen. De oude fruitbomen zorgen voor een heerlijk bloesembuffet in het voorjaar.
De "hotels" werden hier opgehangen om zo de bijen het hele seizoen van zowel voedsel als huisvesting te voorzien. Met het project "Bree Blije Bijenstad" wil Bree, in samenwerking met vele partners, de komende jaren heel wat initiatieven nemen om de bijen te ondersteunen.

Inbraak op het Kuipersplein

Maandag 23 mei 2022
Peer - Inbraak op het KuiperspleinOnbekenden hebben gisteren ingebroken in een pand op het Kuipersplein. Ze forceerden een slot en geraakten op die manier binnen. Nadat ze de inboedel overhoop hadden gehaald konden ze geld buitmaken.  
Het is maar dat je 't weet
Er komt dan toch geen sneltram tussen Hasselt en Maastricht, maar een elektrische trambus. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters vanmiddag bekend gemaakt op een overleg met de directie van de Lijn, de stad Maastricht en de provincie Nederlands-Limburg. Eerder werd ook al gekozen voor een trambus tussen Hasselt en Maasmechelen en Hasselt en Noord-Limburg.  
Vandaag gelezen
“Het lijkt een logische keuze dat landbouwers gewassen inzaaien die financieel het meeste opbrengen. En door de schaarste is de prijs van tarwe erg hoog op dit moment. Maar het klimaat in Limburg levert enkel graan op dat bestemd is voor veevoer. De kwaliteit is onvoldoende voor menselijke consumptie."
(Sander Palmans, van het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw in Bocholt, bij VRTnieuws)

Steven Ubben overleden

Maandag 23 mei 2022
Peer - Steven Ubben overledenOp 14 mei is in Peer Steven Ubben overleden. Hij was 35 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Meeuwen.

Man (46) is rijbewijs kwijt

Maandag 23 mei 2022
Peer - Man (46) is rijbewijs kwijtEen 46-jarige man uit Peer was gisterennamiddag in een kop-staartaanrijding betrokken in de Grootrootstraat in Maaseik. De man was onder invloed en moest zijn rijbewijs onmiddellijk voor vijftien dagen inleveren.
Kort nieuws van bij de buren
Peer - “Schrappen piekuurtreinen onaanvaardbaar”Het gemeentebestuur van Mol vindt het schrappen van piekuurtreinen onaanvaardbaar, zo luidt het in een persmededeling. "Het gemeentebestuur begrijpt de personeelsproblemen bij de NMBS. We betreuren het ten zeerste dat een karig bedeelde regio op vlak van treinverbindingen meteen het eerste slachtoffer wordt van personeelsproblemen," aldus de gemeente.
"De NMBS stelt dat het gaat over piekuurtreinen die het bestaande aanbod versterken, waarbij er wordt verwezen naar alternatieven op (…) Het hele nieuwsbericht

SV Breugel klopt Leut

Zondag 22 mei 2022
Peer - SV Breugel klopt LeutSV Breugel heeft de heenwedstrijd in de derde en laatste ronde van de nacompetitie voor promotie naar 3e provinciale gewonnen door Leut met 1-0 te verslaan.
In een evenwichtige eerste helft mocht Breugel zijn doelman Matthias Scheelen bedanken die dankzij een sublieme redding de bezoekers van een gemaakt doelpunt hield. Ook in de tweede 45 minuten hielden beide teams elkaar in evenwicht, maar het was uiteindelijk toch het team van Kleine-Brogel dat tot scoren kwam. Een goed uitvoerde aanval kwam bij Wout Trippaers terecht die de bal hard in de doelnetten knalde.
Met deze 1–0 voorsprong trekt SV Breugel volgende woensdag richting Maasmechelen om op het veld van LS Leut hopelijk de promotie naar 3e provinciale te realiseren! (Jochen Heyligen)
SV Breugel klopt LeutSV Breugel klopt Leut
SV Breugel klopt Leut
Zoom

Kent u deze mannen?

Zondag 22 mei 2022
Peer - Kent u deze mannen?ZoomOp vraag van het parket Limburg heeft de federale politie beelden verspreid van de personen die verdacht worden van de gewapende overval op 30 december om 20.10u op de Colruyt in Helchteren.
Toen klommen twee mannen over de omheining aan de achterkant van de parking en liepen langs de winkel tot aan de ingang. Zij namen een winkelkar en gingen kort voor sluitingstijd de winkel binnen. Eén van hen ging naar de kassierster en dwong haar onder bedreiging van een groot keukenmes vier kassalades open (…) Het hele nieuwsbericht
Kent u deze mannen?Kent u deze mannen?
Zoom
Peer - Het is lente: parende zwartpootsoldaatjesZoom"Geef acht, Arie!" (Foto Mario Vanoppen)
Grensgevallen
Eindhovenaar Willem Bouman (82) heeft gisteravond een nieuw record gevestigd door uit het hoofd de derdemachtswortel van een getal van 36 cijfers te berekenen. Dat gebeurde op de TU/e in Eindhoven. Het getal waarvan hij de derdemachtswortel moest berekenen, was 718.237.140.592.542.803.123.253.912.561.466.729. Bouman vraagt met zijn recordpogingen aandacht voor het belang van hoofdrekenen, zeker onder jongeren. "Vraag een knul van achttien jaar hoeveel acht maal zeven is en dan grijpt hij naar zijn broekzak," zegt hij in Eindhovens Dagblad.
Peer - Het is lente: parende hooibeestjesZoom"Snel, Fred, want ik moet niezen!"  (Foto Trinette Paesen)
Onze gemeente ligt in het wolvenrisicogebied. Zowel particuliere als beroepsmatige veehouders lopen het risico dat wolven bij hen dieren doden. De vzw Vlaamse Schapenhouderij en RCC-Belgium hebben een informatiefolder ontwikkeld met tips om percelen wolfproof af te sluiten. Deze organisaties lichten deze folder met tips op vijf informatieavonden toe:
- donderdag 9 juni om 20u, Den Drossaerd in Pelt;
- maandag 13 juni om 20u, buurthuis in Ellikom; 
- maandag 20 juni om 20u, ’t Poorthuis in Peer; 
- woensdag 22 juni om 20u, zaal ’t Getouw in Mol; 
- maandag 27 juni om 20u, Hoeve Sonnisheide in Houthalen-Helchteren.

KRC Peer - Hoepertingen 5-0

Zaterdag 21 mei 2022
Peer - KRC Peer - Hoepertingen 5-0In de eindronde van tweede provinciale geeft Hoepertingen forfait voor de match op het veld van KRC Peer. Peer wint daardoor de wedstrijd met 5-0. Voor de terugmatch geeft KRC Peer forfait.

Tom Moors speler van het jaar

Zaterdag 21 mei 2022
Tom Moors (Sporting Grote Brogel) is uitgeroepen tot speler van het jaar in vierde provinciale D.

Ruim 12 mio winst voor LRM

Zaterdag 21 mei 2022
Economisch nieuws
Na drie uitdagende jaren voor de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, met licht positieve cijfers in 2018 en 2020 en verlies in 2019 omwille van historische afschrijvingen, is 2021 voor LRM opnieuw een winstgevend jaar. LRM kan een geconsolideerd resultaat voorleggen van 12,3 miljoen euro. Aan de basis van die goede cijfers liggen een aantal succesvolle exits, zoals de gedeeltelijke uitstap uit ICT-icoon Cegeka, de verkoop van de energie-scale-up Enervalis, van lasercladdingbedrijf LCV en (…) Het hele nieuwsbericht

Hubert Kesters overleden

Zaterdag 21 mei 2022
Peer - Hubert Kesters overledenWoensdag is Hubert Kesters overleden, de echtgenoot van Leonie Mundus. Hij was 86 jaar en afkomstig van Peer. Het afscheid en de begraving van de urne op de begraafplaats van Vliermaalroot vinden plaats in intieme kring.
Peer - OKRA Grote-Brogel trok naar HeppeneertZoomOKRA Grote-Brogel ging op bedevaart naar de kerk van O.L.Vrouw van Rust in Heppeneert bij Maaseik - gelukkig had de Maasdijk het daar vorig jaar gehouden tegen de gigantische hoeveelheid Maaswater. Een deel van de 60 deelnemers was met de fiets gekomen, anderen met de wagen. Na een mooie viering, geleid door E.H.Giel Stinkens, werd de groep ontvangen in de Kaartridder voor een stuk taart met geurende koffie. Door de zomerse temperaturen moest de dorstige fietsgroep onderweg naar huis gelaafd worden in  nog een ander heilig huisje... (JHosée Vandormael)

Brandgevaar verminderd

Vrijdag 20 mei 2022
Peer - Brandgevaar verminderdZoomDe regenbuien van gisteren en vandaag hebben de planten en de natuur deugd gedaan. Een bijkomend voordeel is dat het brandgevaar in de natuurgebieden verminderd is. Het Agentschap Natuur en Bos heeft daardoor code oranje teruggebracht naar code geel.
Peer - Geen mondmaskers meer bij De LijnZoomIn opvolging van de beslissingen van het Nationaal Overlegcomité vandaag zijn mondmaskers vanaf maandag 23 mei niet langer verplicht op het openbaar vervoer in heel België. "Vanaf maandag hoeft er dus ook geen mondmasker meer te worden gedragen op de bussen en trams van De Lijn", aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Uiteraard blijft het de keuze van iedereen om het wel te dragen als ze dat willen. Ook de plastiek beschermfolie en andere fysische maatregelen tussen het reizigerscompartiment en de chauffeurspost in de voertuigen van De Lijn verdwijnen. Reizigers zullen weldra weer vooraan via de chauffeur opstappen.”
Peer - Voorlopig geen piekuurtreinen meerDan waren we al zo blij dat we een piekuurtrein naar en van Brussel kregen, maar het lijkt er weer op dat we blij zijn gemaakt met een dooie mus: vanaf komende maandag 23 mei rijdt de P-trein van Neerpelt (vertrek 06:52u) naar Brussel-Zuid (aankomst 09:00u) en zijn tegentrein Brussel-Zuid (vertrek 17:00u) - Neerpelt (aankomst 19:01u) voorlopig niet meer uit. Dit wegens "afwezigheid van personeel en om de veiligheid van de reizigers te garanderen". Het zou gaan om treinbegeleiders die niet (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Code oranje vanwege verwachte overlast
Het KMI had voor vandaag aanvankelijk code oranje afgekondigd voor de provincies Luik en Luxemburg, maar heeft nu ook naar die code opgeschaald voor Limburg, Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant. Dat heeft te maken met de nieuwe regen- en onweerszone die vanuit Frankrijk ons land binnenkomt en vooral in de namiddag felle buien, onweer, zware windstoten, hagel en veel regen in korte tijd met zich mee brengt. Men verwacht dat het in Limburg overvloedig zal regenen.
Het nummer 1722 is geactiveerd; bel dat enkel voor niet-dringende brandweerhulp. Bij acute en levensbedreigende situaties bel je naar 112.

Weg met televisie

Donderdag 19 mei 2022
Op Burkel is bij een inbraak een tv gestolen. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.

Onweer: code geel

Donderdag 19 mei 2022
Peer - Onweer: code geelNaar aanleiding van de onweerszone die over ons land trekt, heeft het KMI voor vandaag tussen 11.00u en 21.00u code GEEL afgekondigd voor de provincie Limburg. 
Bij wateroverlast en stormschade kan je terecht op www.1722.be of bel 1722. Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn

Op stap met de bomenwerkgroep

Donderdag 19 mei 2022
De vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep zijn echte bomenkenners. Deze zomer nemen ze je graag mee op stap. Geïnteresseerd in bomen? Stap dan zeker mee. De vrijwilligers organiseren begeleide bomenwandelingen op het oud kerkhof van Hasselt, in het arboretum van Bokrijk en in de Engelse landschapsparken van Leut en Herkenrode. Meer info
De Bomenwerkgroep organiseert ook de snelcursus "Word bomenkenner". Meer info.
Peer - E. Houthalen promoveert na winst bij BreugelZoomIn de eindronde heeft SV Breugel vanavond thuis met 2-3 verloren van Eendracht Houthalen. Aan de rust was de stand 1-1. Teirlinck en Vrijssen scoorden voor Breugel. Ozdemir (2) en Uzun maakten de doelpunten van Eendracht Houthalen. Eendracht Houthalen promoveert. (Foto Jochen Heyligen)  Meer foto's
Peer - Sparta  Lille - FC Vliermaal 2-3In de eindronde heeft Sparta Lille vanavond thuis van FC Vliermaal verloren met 2-3.

LHVV wint bij KRC Peer

Woensdag 18 mei 2022
Peer - LHVV wint bij KRC PeerIn de eindronde heeft KRC Peer vanavond Lindelhoeven VV verslagen met 3-1. Maar omdat KRC in de heenmatch met 4-2 verloor, moesten er penalty's worden getrapt. Daarin was LHVV het sterkst: 2-4. LHVV gaat dus door en speelt de volgende ronde tegen Park Houthalen. De winnaar van die ronde promoveert naar Eerste Provinciale.

Werken aan kanaalbrug Hasselt

Woensdag 18 mei 2022
Het is maar dat je 't weet
Peer - Werken aan kanaalbrug HasseltZoomWe meldden het enkele maanden geleden al: dit jaar wordt de kanaalbrug op de Kempischesteenweg in Hasselt hoger gelegd. Vanaf morgen tot en met zondag worden daar stalen damwanden tussen de twee brugdelen geplaatst. Dat is nodig om straks de eerste brughelft te kunnen verhogen. De damwanden houden de extra grondopvulling op zijn plaats. Het intrillen van deze stalen platen zal enige geluidshinder en trillingen veroorzaken, maar vormt geen risico voor de omgeving. Om de hinder te beperken gebeuren de werken (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Het is lente: parende pyamaschildwantsenZoom"Trek je pyjama maar uit, Jan!"  (Foto Jan Leyskens)

Maria Scheelen overleden

Dinsdag 17 mei 2022
Peer - Maria Scheelen overledenGisteren is Maria Scheelen overleden, de echtgenote van Jaak Colaers. Zij was 92 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Linde-Peer. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Toenemende onweersdreiging

Dinsdag 17 mei 2022
Weerbericht
Peer - Toenemende onweersdreigingAan de voorzijde van een storing, verbonden aan een depressie ten westen van Schotland, wordt in een zuidelijke hoogtestroming erg warme lucht van subtropische oorsprong naar onze streken aangevoerd. De temperaturen worden in heel het land zomers, met uitzondering van de kust. De volgende dagen wordt het drukkend warm en neemt de onweersdreiging toe. Vanaf het weekend wordt het minder warm..
Vandaag zijn er eerst nog talrijke wolken, maar vanuit het westen breekt de zon door. Het kwik kan dan (…) Het hele nieuwsbericht

Ook Zweden wil bij de NAVO

Maandag 16 mei 2022
Peer - Ook Zweden wil bij de NAVOZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Peer - Gsm achter het stuur: rijbewijs kwijt!ZoomParket Limburg zet de komende dagen extra in op de aanpak van gsm-gebruik achter het stuur. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik achter het stuur is een van de “killers” in het verkeer. Om die reden wordt het manipuleren achter het stuur van een gsm of enig ander elektronisch apparaat met een scherm sinds kort zwaarder bestraft. Het parket Limburg wil een extra signaal geven en zal bij vaststelling opdracht geven tot onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. Deze actie loopt van 16 mei t.e.m. 12 juni 2022.
Vandaag gelezen
"Zeker het noorden heeft een mobiliteitsprobleem, zelfs voor wie een auto heeft. Ik houd mijn hart vast voor bepaalde gemeenten - denk aan Hamont-Achel, Kinrooi of Meeuwen-Gruitrode, waar de ontvolking en de veroudering stilaan een probleem worden. Ook de Maaskant heeft het niet gemakkelijk. Limburg mist dynamiek door het gebrekkige openbaar vervoer. Even was er hoop op het Spartacus-project, dat met drie tramlijnen noord en oost met Hasselt zou verbinden. Dat project is echter afgeslankt en wordt steeds uitgesteld. De ontsluiting is een noodzaak."
Roel De Ridder (UHasselt) in "Trends"

Jef Vandecruys overleden

Maandag 16 mei 2022
Peer - Jef Vandecruys overledenZaterdag is in Kleine-Brogel Jef Vandecruys overleden, de echtgenoot van Lutgarde Lambrichts. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Peer - Eindronde: E. Houthalen - SV Breugel 1-1In de eindronde van vierde provinciale heeft SV Breugel vanavond 1-1 gelijkgespeeld op het veld van Eendracht Houthalen. Woensdag wordt de terugwedstrijd gespeeld.

Eurosong is weer voorbij

Zondag 15 mei 2022
Peer - Eurosong is weer voorbijZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Peer - Eindronde: KRC Peer verliest van LHVVIn de eindronde van het provinciale voetbal is KRC Peer bij de buren van Lindelhoeven VV gaan verliezen met 4-2. Voor KRC scoorden  De Poorter en Scheelen. Woensdag om 20u is er een terugwedstrijd in Peer.
Peer - Okra Kleine-Brogel trok naar ScherpenheuvelZoomDonderdag trok een groep fietsers van Okra Kleine-Brogel naar Scherpenheuvel voor een tweedaagse bedevaart. Bij enkele tussenstops met een drankje of een hapje werd het een heel aangename tocht langs onze rustige fietswegen. Ook de weergoden waren hen goedgezind! De volgende dag, vrijdag, verwelkomden de fietsers een 15-tal andere bedevaarders uit het dorp, die met de auto arriveerden. Na een gezellige babbel bij een kop koffie wandelden ze allen samen naar de basiliek voor de H. Mis en werden met de beste intenties kaarsen aangestoken. Op de terugweg genoot iedereen van een lekker etentje op de middag in Tessenderlo. De fietsers hebben later in hun tocht nog eens pauze gehad in een ijssalon in Koersel. 

Lezing over darmkanker

Zondag 15 mei 2022
Iedere dag verliezen 10 families in België een dierbare aan darmkanker. Dat zijn er 300 per maand. Nochtans is darmkanker volgens alle criteria van de WHO de “ideale ziekte” om vroegtijdig op te sporen. In dat geval is de kans op genezing méér dan 90%. Er bestaat jammer genoeg nog een groot gebrek aan kennis over dit onderwerp. De mythes en misverstanden over bv. het darmonderzoek zijn nog wijd verspreid. Dr Colemont spreekt hierover in het Diagnosecentrum van Lommel op donderdag 19 mei om 16u30. De toegang is gratis maar inschrijven verplicht via www.diagnosecentrum-lommel.be.
Peer - Het is lente: parende snuitkeversZoom"We worden begluurd, Henri." (Foto Theo Van Vlierden)

Ondertussen, in Zutendaal...

Zaterdag 14 mei 2022
Peer - Ondertussen, in Zutendaal...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Omdat de kans op besmetting met vogelgriep de laatste weken is afgenomen, kunnen de preventieve maatregelen gedeeltelijk worden opgeheven. Zo is het vanaf vandaag/zaterdag niet langer verplicht om pluimvee op te hokken. De dieren moeten wel nog steeds binnen gevoederd worden. Dat laat het federaal voedselagentschap FAVV weten.
Peer - Het is lente: parende phegeavlindersZoom"Ik laat je niet vallen, Fien!"              (Foto Theo Van Vlierden)
Peer - Fiets morgen een zonnige Teutenroute!ZoomMorgen is er weer de Teutenroute. En het belooft bovendien een zonnige zondag te worden. Daarom: allemaal de fiets op! Want er zijn weer mooie routes uitgetekend. 
De Teutenroute - al de 21ste editie - is een initiatief van de Fifty One Club “De Teuten”, in samenwerking met de vliegbasis Kleine Brogel. Deelnemers fietsen niet alleen voor eigen plezier maar dragen tegelijkertijd hun steentje bij voor de minder fortuinlijke medemens, want de volledige opbrengst van het (…) Het hele nieuwsbericht

Aan de treinreizigers...

Zaterdag 14 mei 2022
Peer - Aan de treinreizigers...Wilt u met de trein naar Antwerpen? Dit en volgend weekend zijn er nog steeds werken aan de brug over het Albertkanaal in Herentals. De NMBS legt dan vervangbussen in tussen Herentals en Lier, en volgend weekend zelfs tussen Mol en Lier. En dan maar hopen dat de buschauffeur de weg kent...
Wie vanuit de Antwerpse en Limburgse Kempen per trein naar Antwerpen wil, zal dus langer onderweg zijn.

Zomers weekend

Zaterdag 14 mei 2022
Weerbericht
Peer - Zomers weekendMet de kern van een hogedrukgebied over ons land neemt de wind af en zijn er weinig wolken. Het kwik kan in het weekend flink gaan klimmen. Het hogedrukgebied trekt de volgende dagen naar het noorden, waardoor de weg vrijgemaakt wordt voor storingen die vanuit Frankrijk naar onze streken schuiven met kans op onweer. In de tweede helft van volgende week wordt het kouder met toenemende neerslagkansen. 
Vandaag is er weinig wind en dat is zeer gunstig voor het warmtegevoel. Na een frisse start met (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Maansverduistering maandagmorgenZoomMaandagochtend is er van 5u29 tot 6u55 een maansverduistering en kan je misschien ook een rode gloed op de maan zien, ook al staat ze volledig in de aardse schaduw. Dat komt door het breken van het zonlicht. (Gust Ischen)
Rob Daens en Hanne Geysen, beiden uit Peer, hebben de besloten vennootschap Harotech opgericht met zetel aan de Schansstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitvoeren van grondwerken, het plaatsen van klinkers, gevelreinigingswerken en het plaatsen van vloertegels.
Op vrijdag 20 mei wordt de "Schansenroute in Bosland" gelanceerd. Pak dan je fiets en ontdek 10 schansen in de gemeenten Peer, Pelt en Hechtel-Eksel. Er is geen start- of eindpunt. Je kan de Schansenroute dus op elke plaats en op elk moment starten. In de Erfgoedapp van Faro kan je onderweg meer info over de schansen terugvinden. Meer weten?

Het jaar van de wolf

Vrijdag 13 mei 2022
Peer - Het jaar van de wolfZoomGenetische analyses in de laboratoria van het INBO (Instiuut voor Natuur- en Bosonderzoek) de afgelopen maanden hebben voor het eerst bewezen dat er een wolf aan de “andere” kant van de Schelde heeft rondgetrokken, meer bepaald in de buurt van Lokeren, zegt  het INBO. "We weten nu ook zeker dat er in de winter in de provincie Antwerpen minstens drie verschillende wolven op bezoek waren."
Op 9 februari werd in Lokeren een dood ree genetisch bemonsterd, met een schadebeeld dat (…) Het hele nieuwsbericht
Peer - Na het ontslag van Wouter Beke...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Peer - Weer 19 coronapatiënten in ziekenhuisVanmorgen waren er weer 19 patiënten met COVID-19 in het Noorderhart Mariaziekenhuis, waarvan niemand op intensieve zorg. Er zijn twee patiënten met een vermoeden van COVID-19.
Tijdens de veertiendaagse stickerverkoop van Rode Kruis-Vlaanderen zijn in Limburg 45.000 stickers verkocht, goed voor een opbrengt van 225.000 euro. De opbrengst gaat volledig naar de plaatselijke afdelingen.
Peer - Sponsorloop St.-Elisabeth bracht € 5.500 opZoomDe 30ste editie van de jaarlijkse sponsorloop voor Buitengewoon Basisonderwijs St.-Elisabeth, die plaatsvond in samenwerking met de peter van de school, de militaire vliegbasis van Kleine-Brogel, heeft 5.500 euro opgebracht. 
Omdat de 25km-loop niet kon doorgaan wegens de coronarichtlijnen, werd er een aangepaste loop voorzien: van de militaire basis naar de school.  De klassen moesten al lopend/wandelend en binnen de opgegeven tijd zoveel mogelijk rondjes afleggen. Na de loop kreeg (…) Het hele nieuwsbericht

Het weekend van de Sezoensrally

Donderdag 12 mei 2022
Dit weekend wordt de Sezoensrally gereden, een wedstrijd in het kader van het Belgisch rallykampioenschap. 77 teams hebben zich ingeschreven. Ze moeten telkens vijf klassementsritten van in totaal 144 km afwerken. De rally start zaterdagmorgen aan de Damburg in Bocholt.
Het is maar dat je 't weet
Tot en met woensdag 18 mei verwacht het Agentschap Wegen en Verkeer "grote verkeershinder op de E314" richting Nederland in Maasmechelen. In opdracht van het AWV wordt daar het wegdek vernieuwd tussen het ecoduct Kikbeek en de Nederlandse grens. Het wegdek wordt voorzien van geluidsreducerend asfalt. Vanaf vrijdagavond 13 mei om 20u wordt er op de rechterrijstrook en pechstrook gewerkt. Verkeer rijdt er dan over één rijstrook voorbij de werfzone. Na de zomer wordt dezelfde zone in de rijrichting Lummen vernieuwd.

Sparta Lille verliest van Heis

Donderdag 12 mei 2022
Peer - Sparta Lille verliest van HeisIn de dalerseindronde verloor Sparta Lille van Heis met 1-2. De eindstand was aan de rust al bereikt. Steensels had Lille in de 20ste minuut op voorsprong gebracht.
Peer - Ook SV Breugel verder in eindrondeZoomSV Breugel – Riemst Vooruit 4 – 1
In de eerste ronde van de nacompetitie moest SV Breugel een 2–1 nederlaag uit de heenwedstrijd goedmaken. Na 45 minuten stond de stand 0–1 en leek het een onmogelijke taak te worden om een ronde verder te kunnen gaan in de nacompetitie. Maar een blitzstart in de tweede helft leverde na 5 minuten spelen een 2–1 voorsprong op voor Breugel (2 doelpunten van Jonas Theunis).  De Breugelse supporters stuwden hun spelers vooruit. De (…) Het hele nieuwsbericht
Ook SV Breugel verder in eindronde
Zoom

KRC Peer door in eindronde

Woensdag 11 mei 2022
Peer - KRC Peer door in eindrondeKRC Peer gaat door in de eindronde. De club won vanavond de terugwedstrijd tegen Hoeselt met 3-1. Zondag speelt Racing Peer tegen Lindelhoeven VV.

Josee Leeters overleden

Woensdag 11 mei 2022
Peer - Josee Leeters overledenIn WZC Den Boogerd in Eksel is gisteren Josee Leeters overleden, de weduwe van Jozef Pazen. Ze was 89 jaar. Het afscheid en de begraving op de begraafplaats van Kleine-Brogel zullen in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Warm en winderig

Woensdag 11 mei 2022
Weerbericht
Peer - Warm en winderigVandaag is het nog warm en zonnig, maar er waait wel een flinke zuidwestenwind. Komende nacht passeert een zwak front waarna het iets minder warm wordt. Het droge en licht bewolkte weer blijft wel aanhouden. Vanaf zondag, en zeker volgende week, kunnen de temperaturen opnieuw stijgen tot zomerse waarden.
Vandaag is het ’s ochtends helder en daar komt weinig verandering in met hooguit wat sluierbewolking vanaf de middag. De temperaturen kunnen opnieuw snel klimmen, na de middag tot (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Peer - Wildoversteekplaats actief in zomerZoomIn de zomer gaat het wildwaarschuwingssysteem op de N76 in Oudsbergen actief worden. Het gaat dan weggebruikers ter hoogte van één specifiek oversteekpunt via dynamische verkeersborden waarschuwen voor overstekend wild. De maatregel moet verkeersongevallen met wild vermijden, zonder het leefgebied van de wilde dieren te versnipperen of begrenzen.
De buurtsportdiensten in Noord-Oost Limburg slaan de handen in mekaar voor een nieuwe intergemeentelijke sportorganisatie. Op donderdag 2 juni zal de eerste editie van de "Senior Games" plaatsvinden bij sportcomplex De Damburg in Bocholt. Schrijf je in voor deze unieke sportdag en maak kennis met maar liefst 19 verschillende sporten, waaronder 11 rolstoelvriendelijke sportactiviteiten. Doe mee aan sportieve initiaties zoals badminton, dans, padel, (dynamic) tennis en tai chi of kies voor een iets rustigere sessie zoals boerengolf, curve bowling, fietsen, kaarten, kubb, petanque, schieten, wandelen, yoga.. Er is voor ieder wat wils bij de Senior Games! Vanuit de verschillende gemeenten is er gratis busvervoer voorzien naar De Damburg. Info en inschrijvingen via www.buurtsportdiensten.be
Peer - Code oranje in bos- en natuurgebiedenZoomMomenteel is code oranje van kracht in de Limburgse bos- en natuurgebieden: er is een hoog risico op natuurbrand omdat de vegetatie extreem droog is en zeer gemakkelijk vlam kan vatten. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht op het terrein. Vuur maken is verboden, waarschuwt de politie.
Het is maar dat je 't weet
Wekelijks ontstaan er gemiddeld vier branden doordat een apparaat met batterij of accu in een vuilnisbak, container of papierbak gegooid wordt en explodeert. Vaak zonder dat de bezitter het doorheeft, omdat het gaat om artikelen waarvan je niet verwacht dat er een ontbrandingsmechanisme in zit.
(De Telegraaf)
Peer - Hinder bij De Lijn door stakingZoomHet gemeenschappelijk vakbondsfront organiseert op vrijdag 13 mei 2022 een provinciale actiedag in Hasselt, en mobiliseert hiervoor. Deze actie is niet tegen De Lijn gericht, maar is een signaal naar de regering omtrent de koopkracht (loonnormwet). De Lijn verwacht alleszins hinder. De vakbondsactie is een gevolg van een algemene sociale ontevredenheid over de loonnormwet. Door deze vakbondsactie vrijdag wordt er hinder verwacht op de dienstverlening van bussen en trams in heel Vlaanderen.
Peer - 'Twee voor de prijs van één'Hoge leeftijd blijft de belangrijkste factor van het ontstaan van dementie, maar uit steeds meer onderzoek blijkt dat tot wel 40% van dementie te maken heeft met leefstijl. Een gezonde leefstijl kan het risico op dementie verminderen. Gezonde voeding, matig zijn met alcohol, bewegen en cognitief en sociaal actief blijven (bijvoorbeeld een engagement in een vereniging en goede fysieke contacten), leiden tot een betere hersengezondheid. En ze zijn ook goed voor een betere cardiovasculaire gezondheid. Daarom lanceert het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vandaag de campagne ‘2 voor de prijs van 1’: wat goed is voor je hart, is goed voor je hersenen.
In Vlaanderen lijden ongeveer 141.000 mensen aan dementie. Tegen 2070 zal dat aantal verdubbeld zijn. Meer aandacht voor een leefstijl die goed is voor de hersenen en het risico op dementie kan verkleinen, kan dus voor heel wat mensen een verschil maken.
Peer - Breugel verliest bij RiemstZoom
In de eindronde van vierde provinciale heeft SV Breugel vanmiddag met 2-1 verloren bij V. Riemst. Wouter Jongeneelen scoorde voor Breugel. De terugwedstrijd wordt woensdag om 19u gespeeld in Sportpark 'Achter de Run-Inn'. Wedstrijdverslag (Foto Jochen Heyligen)
 
In Grote-Brogel woont Marc Swerts met zijn gezin. Hij is afkomstig van Kasterlee en is als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Tilburg, waar hij onderzoek verricht naar non-verbale communicatie. Nu heeft hij al zijn derde boek uit, meldt Gazet van Antwerpen. Romans waarin de kleine kantjes van de academische wereld satirisch belicht worden. De roman heet "De Halve Wereld" en komt medio mei op de markt. En Marc Swerts speelt ook saxofoon! Weten ze dat al, in Grote-Brogel?. 
Peer - KRC Peer speelt gelijk in HoeseltIn de eindronde van tweede provinciale heeft KRC Peer 1-1 gelijk gespeeld bij Hoeselt VV. De Poorter maakte het Peerse doelpunt. Woensdag wordt de terugwedstrijd gespeeld.

Zuster Rita Gielen overleden

Zaterdag 7 mei 2022
Peer - Zuster Rita Gielen overledenDonderdag is zuster Rita Gielen (95) overleden. Zij was lid van de congregatie van de Zusters van Maria en afkomstig van Peer. De uitvaartliturgie vindt woensdag (14 uur) plaats in de Sint-Jozefskerk aan de Bogaardenstraat in Leuven. Begroeting tot dinsdag (18 uur) in funerarium Pues in Heverlee na telefonische afspraak op nummer 016 40 42 40.
Tribunaliteiten
Peer - Moet een patiënt vragen wat het kost?Een vrederechter kreeg een geschil op zijn bord tussen een ziekenhuis en een patiënt over de betaling van ereloonsupplementen van een arts die gedeconventioneerd is. Wat wil zeggen dat de arts in kwestie geen afspraken had met het ziekenfonds over vaste tarieven. De patiënt beweerde dat hij niet wist dat zijn arts niet geconventioneerd was en weigerde betaling. De vrederechter vond dat de patiënt toch moest betalen omdat het ziekenhuis vooraf aan de patiënt een brochure gaf die hem voor (…) Het hele nieuwsbericht
Het is alle hens aan dek in Bosland en bij uitbreiding Limburg. Door de aanhoudende droogte is het brandgevaar groot en daarom zijn de vier Limburgse brandwachttorens overdag permanent bemand.
Peer - Sporting Wijchmaal versterkt zichSporting Wijchmaal heeft zes spelers aangetrokken met het oog op komend seizoen: Vanpol (Hechtel), Trompert (Helson), Vanspauwen (Meldert), Aengeveld (Eksel), Jonkers (KRC Peer) en Terrasi (Turkse Rangers).
Peer - Brandweer rukte vorig jaar 47.000 keer uitZoomVorig jaar werden de brandweerdiensten in Limburg 47.023 keer opgeroepen voor een noodsituatie. Dankzij de blijvende inzet van 1.447 personeelsleden garandeert de brandweer dat er snel gevolg wordt gegeven aan elke noodoproep. Elke brand is er één te veel Vorig jaar telden we in onze provincie 2.459 oproepen voor brand, in 2020 waren er dat 2.297. Het aantal oproepen voor brand in 2021 steeg dus met 162 ten opzichte van 2020. Wij vermoeden dat de lockdowns in 2020 voor een lager aantal (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Van Baelen overleden

Woensdag 4 mei 2022
Peer - Jos Van Baelen overledenGisteren is Jos Van Baelen overleden. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Bosstraat in Helchteren.
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt vanaf vrijdagavond gedurende een tweetal weken het wegdek op de E314 richting Nederland, tussen het ecoduct Kikbeek in Maasmechelen en de Nederlandse grens. Het wegdek wordt voorzien van een geluidsreducerend asfalt. Deze ingreep moet het rijcomfort en de verkeersveiligheid verhogen. De werken zijn in twee fases verdeeld waarbij het verkeer op één rijstrook rijdt met een snelheidsbeperking van 70km/u. Er worden daardoor filevorming en grote (…) Het hele nieuwsbericht

Thieu Feyen overleden

Woensdag 4 mei 2022
Peer - Thieu Feyen overledenGisteren is Thieu Feyen overleden, de weduwnaar van de in 2011 gestorven Maria Luys. Hij was 92 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (9.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Zijn urne wordt begraven in Wijchmaal. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
De Noord-Limburgse OCMW’s en maatwerkbedrijf De Biehal, die drie jaar geleden hun klussendienst startten in Hamont-Achel, Hechtel-Eksel en Peer, gaan die klus- en groendienst verder uitbreiden naar Bocholt, Lommel en Pelt.
In de eerste plaats is deze dienst er voor senioren vanaf 65 jaar en voor personen met een invaliditeit, die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming en met een beperkt inkomen. Maar alle inwoners uit de vernoemde gemeenten kunnen beroep doen op deze Klussendienst.
Meer info kunt u vinden bij De Biehal. Daar is ook te lezen wat de inzet van die klussendienst kost.
Peer - Het is lente: parende vuurjuffersZoomWat mooi is aan deze vuurjuffers: als ze paren, doen ze dat in de vorm van een hartje... (Foto Frido Van Hertum)

Jeanne Driesen overleden

Woensdag 4 mei 2022
Peer - Jeanne Driesen overledenMaandag is in Peer Jeanne Driesen overleden, de weduwe van de in 1972 gestorven Jean Camps. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats waarna zij wordt begraven in Meeuwen. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Oudsbergen.

Xander Dreesen overleden

Dinsdag 3 mei 2022
Peer - Xander  Dreesen overledenZondag is Xander Dreesen overleden, de echtgenoot van José Smeets. Hij was 83 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Peer. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in aula Omega.

Fons Wouters overleden

Dinsdag 3 mei 2022
Peer - Fons Wouters overleden
Op 30 april overleed Fons Wouters, de echtgenoot van Rosa Tonnelier. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: (vrijdag 19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van de aula.
Op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren raakten gisterenavond rond 23.50 uur twee auto's in een kop-staartaanrijding betrokken. Daarbij is een 20-jarige vrouw uit Peer gewond geraakt.
Peer - Breugel klopt MolenbeerselSV Breugel heeft thuis met 2-0 gewonnen van HO Molenbeersel.
Peer - Houthalen VV - Wijchmaal 2-2Sporting Wijchmaal is bij Houthalen VV niet verder geraakt dan een gelijkspel: 2-2.

Exc. Hamont klopt Peer SV

Zondag 1 mei 2022
Peer - Exc. Hamont klopt Peer SVExcelsior Hamont heeft Peer SV verslagen met 7-0.

KRC Peer naar eindronde

Zondag 1 mei 2022
Peer - KRC Peer naar eindrondeKRC Peer heeft zijn ticket voor de eindronde beet. De club speelde 3-3 gelijk tegen Bolderberg, terwijl Heusden-Zolder verloor.
01/07

Op 4 juli is onze kleinzoon Yente jarig van harte proficiat van Oma en Opa wijchmaal

Valere Goossens
24/06

Voor mijn lief vrouwke ze is jarig op 29/6 Van harte gefeliciteerd

Valere Goossens
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Peer