Het overige nieuws

Handbal: Gent - Kreasa Houthalen 37-36

Zaterdag 30 september 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal: Gent - Kreasa Houthalen 37-36In eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen met 37-36 verloren van DB Gent.

Zaalvoetbal: Aarschot - La Baracca 9-2

Zaterdag 30 september 2023
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: Aarschot - La Baracca 9-2In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen met 9-2 verloren van FP Aarschot.

W. Koersel A- Helson A 0-0

Zaterdag 30 september 2023
Houthalen-Helchteren - W. Koersel A- Helson A 0-0Weerstand Koersel A en FC Helson Helchteren A hebben vanavond 0-0 gelijkgespeeld.

De maan vandaag

Zaterdag 30 september 2023
Houthalen-Helchteren - De maan vandaagZoomMario Vanoppen maakte vandaag deze mooie foto van de maan.

Fiel Gijbels overleden

Zaterdag 30 september 2023
Houthalen-Helchteren - Fiel Gijbels overledenDonderdag is Fiel Gijbels overleden, de echtgenoot van Lut Driesen. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

'Godvergeten' (4)

Zaterdag 30 september 2023
Houthalen-Helchteren - 'Godvergeten' (4)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Vrees voor blauwtongbesmetting

Zaterdag 30 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Schapenhouders - en ook veehouders - beginnen te vrezen voor een blauwtongbesmetting bij hun dieren. Het blauwtongvirus is zich in Nederland snel aan het verspreiden en zakt zuidwaarts, richting België. Het wordt verspreid door muggen en is niet gevaarlijk voor mensen. In Nederland zijn er inmiddels al meer dan 350 schapenhouderijen besmet. Ook runderen kunnen besmet geraken met het virus.

De Romeinse invasie van Schotland

Vrijdag 29 september 2023
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren gaat opnieuw van start met ‘Spraakwater’. De druk bijgewoonde lezingenreeks is inmiddels aan haar 20ste editie toe. Op het programma staan weer tal van boeiende uiteenzettingen over de wereld van archeologie en klassieke geschiedenis. De eerste lezing van het nieuwe seizoen zal online verlopen. Het museum strikte prof. em. David J. Breeze, een wereldautoriteit inzake het Romeinse leger. Op woensdag 18 oktober om 19.30 uur brengt de topspecialist het fascinerende verhaal van de ‘Slag bij Mons Graupius’. Meer info

Bloemen verwelken

Vrijdag 29 september 2023
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - Bloemen verwelkenBloemen roepen veel herinneringen bij me op. Hoe luidt ook weer dat spreekwoord? ”Bloemen verwelken, schepen vergaan, maar onze liefde blijft altijd bestaan.” Klopt niet, hoor.
Zo kocht ik voor de verjaardag van mijn eerste hartendief een mooie ruiker bloemen. In de bloemenwinkel stonden ruikers van verschillende prijzen. Gezien mijn beperkt studentenbudget kocht ik de goedkoopste. Toen ik weer buiten stond sloop er een schuldbesef in mijn hoofd, dat mij bleef achtervolgen. Als ik mijn (…) Het hele nieuwsbericht

René Koppen overleden

Vrijdag 29 september 2023
Houthalen-Helchteren - René Koppen overledenWoensdag is René Koppen overleden, de echtgenoot van Lydia Boiten. Hij was 68 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Dieven slaan toe in Anjerstraat

Vrijdag 29 september 2023
Houthalen-Helchteren - Dieven slaan toe in Anjerstraat
In een woning aan de Anjerstraat zijn juwelen, geld en een horloge gestolen. De diefstal is gisteren vastgesteld.

'Godvergeten' (3)

Vrijdag 29 september 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - 'Godvergeten' (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
In welke mate kunnen milieuvervuilende stoffen via moedermelk worden overgedragen op pasgeborenen? En in hoeverre hebben ze impact op de cognitieve functies tijdens de eerste levensmaanden? Dat toegepaste onderzoeksproject van dr. Charlotte Cosemans aan de UHasselt krijgt steun van het Fonds Orcadia, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.
Hoewel borstvoeding voor pasgeborenen veel voordelen met zich meebrengt, hebben diverse studies de aanwezigheid van milieuverontreinigende stoffen in (…) Het hele nieuwsbericht

Viaduct Boorsem zondag weer open

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Automobilisten kunnen vanaf zondag weer gebruikmaken van volwaardige rijstroken op het viaduct op de E314 in Boorsem. Dat meldt het AWV. Het wegdek is nu in beide richtingen vernieuwd, met geluidswerend asfalt, en ook het viaduct zelf kreeg een grondige renovatie. Ook langs de autoweg werden er verschillende werken uitgevoerd. Op de snelwegparking werden sanitaire voorzieningen aangelegd en grote halfverdoken vuilnisbakken geplaatst.

Veel AI-boeken op Bol.com

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op Bol.com bieden verkopers honderden kookboeken, reisgidsen en taalgidsen aan die geschreven zijn met behulp van AI (artificiële intelligentie), zo blijkt uit onderzoek van BNR.nl. Van Bangkok Travel Guide tot Suikerdieet, het aanbod van AI-boeken op de site is even groot als divers. De titels, zowel e-books als hardcopy's, worden aangeboden voor prijzen variërend van een paar euro's tot meer dan twintig euro per boek.

Container en haag in brand

Donderdag 28 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de wijk Lindeman in Heusden-Zolder raakten vanavond een container en een haag in brand. De brandweer was het vuur snel meester.

Aannemer Jean Jans failliet

Donderdag 28 september 2023
De rechtbank in Hasselt heeft aannemer Jean Jans uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 28 oktober ingediend worden.

Godvergeten (2)

Donderdag 28 september 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Godvergeten (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Al 5 ha aan asbestdaken verwijderd

Donderdag 28 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op twee jaar tijd zijn er bij 77 bedrijven in Limburg asbestdaken verwijderd, goed voor een oppervlakte van 50.126m². Dat heeft mlinister Zuhal Demir bekendgeamakt. In heel Vlaanderen gaat het om ruim 825.000m² bij in totaal 1.332 land- en tuinbouwbedrijven

Verband tussen Round-Up en Parkinson?

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De Europese voedseltoezichthouder (EFSA) hield belangrijke informatie over Parkinson achter bij de goedkeuring van glyfosaat (zoals Round-Up - red.). Boeren mogen met het bestrijdingsmiddel blijven werken ondanks alle negatieve geruchten errond. Op 13 oktober stemmen de EU-lidstaten over een eventuele verlenging van de goedkeuring van glyfosaat.
Uit Nederlands onderzoek blijkt inmiddels dat de (…) Het hele nieuwsbericht

En wij maar klagen

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels, waarvan zeven op de Veluwe. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren.  

Gemiddeld brutoloon 3.886 euro

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Gemiddeld verdiende een werknemer die in 2021 voltijds werkte 3.886 euro bruto per maand. Het mediaanloon bedraagt 3.507 euro bruto per maand, wat betekent dat 50% van de werknemers minder dan 3.507 euro verdient, terwijl de andere helft een hoger loon ontvangt.
Als we dieper ingaan op de loonspreiding, stellen we vast dat 10% van de werknemers minder dan 2.303 euro bruto per maand verdient, terwijl de 10% best betaalden meer dan 5.922 euro ontvangen. (Statbel)

'Het makkelijkst om mee samen te leven'

Woensdag 27 september 2023
Vandaag gelezen
"Van alle grote roofdieren is de wolf het makkelijkst om mee samen te leven. De wolf is voorspelbaar, zijn gedrag is 'vrij eenvoudig'. Als dat van een hond. 'Afwachtend, observerend en als er te veel dingen gebeuren die hem niet bevallen, verlaat hij de situatie. Katachtigen zijn veel onvoorspelbaarder.'
Ecoloog Glenn Lelieveld in de NRC

Oktober start bijzonder zacht

Woensdag 27 september 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Oktober start bijzonder zachtEen band van hogedrukgebieden, uitgestrekt van de Azoren tot Rusland, zorgt voor rustig en stabiel weer. Storingen trachten vanuit het westen over onze streken te schuiven, maar verbrokkelen door de hoge luchtdruk en kunnen enkel nog als erg verzwakte systemen onze regio bereiken. Dat resulteert voornamelijk in wolkenvelden. Het blijft bovendien bijzonder zacht, ook op de langere termijn.
Vandaag zijn er behoorlijk wat wolkenvelden, maar de zon kan er geregeld doorheen schijnen. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht

Kamiel Donné overleden

Woensdag 27 september 2023
Houthalen-Helchteren - Kamiel Donné overledenGisteren is Kamiel Donné overleden, de echtgenoot van Maria Corthouts. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).

'Godvergeten'...

Woensdag 27 september 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - 'Godvergeten'...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Meeste geld gaat naar huisvesting

Dinsdag 26 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 besteedden de Belgische huishoudens 15,8% van hun budget aan voeding, drank en tabak. Dat is in zekere zin een daling naar een normaal niveau, na een piek van 18,1 % in 2020. 
De grootste hap uit het budget, 30,7% van het totaal, blijft huisvesting (huur, water, energie, onderhoud en andere kosten). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de Huishoudbudgetonderzoek bij bijna 5.000 Belgische huishoudens.

Bejaarde dood in serviceflat

Dinsdag 26 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In een serviceflat van wooncomplex BoCasa-Vulpia in Heusden-Zolder is vandaag het levenloze lichaam aangetroffen van de 82-jarige bewoonster. Het parket is een onderzoek gestart om de doodsoorzaak te achterhalen. UPDATE Het blijkt om een natuurlijk overlijden te gaan.

Het nieuwe normaal in de wielersport

Dinsdag 26 september 2023
Houthalen-Helchteren - Het nieuwe normaal in de wielersportZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Nieuw: Kara Slijpen en Kappen

Maandag 25 september 2023
Abdullah Kara (31) uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap Kara Slijpen en Kappen opgericht met zetel aan de Lillo Steenweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het waterdicht maken van daken en dakterrassen, isolatiewerkzaamheden, het uitvoeren van metsel - en voegwerken en timmer- en schrijnwerk.

Volleybal: Chaumont - Helchteren 0-3

Maandag 25 september 2023
In nationale 2 B dames van het volleybal is Helchteren met 0-3 gaan winnen in Chaumont. Sets: 15-25, 21-25, 13-25.

Denis Buyvoets overleden

Maandag 25 september 2023
Houthalen-Helchteren - Denis Buyvoets overledenZaterdag is Denis Buyvoets overleden, de weduwnaar van de in 2010 gestorven Chris Vanstiphout. Hij was 87 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Andreas Skondras overleden

Maandag 25 september 2023
Houthalen-Helchteren - Andreas Skondras overledenVrijdag is Andreas Skondras overleden, de echtgenoot van Maria Coonen. Hij was 90 jaar en wordt donderdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de Grieks-Orthodoxe kerk aan de Oudstrijderslaan. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Rik Symkens overleden

Maandag 25 september 2023
Houthalen-Helchteren - Rik Symkens overledenIn WZC 't Dorp in Helchteren is zaterdag Rik Symkens overleden, de weduwnaar van Marguerite Vandenbussche. Hij was 94 jaar en afkomstig uit Gruitrode. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen. Begroeting: donderdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Fietser (52) gewond bij aanrijding

Zondag 24 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Terlaemenstraat in Heusden-Zolder botsten vandaag een voertuig en een 52-jarige fietser. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Windturbines worden te duur...

Zondag 24 september 2023
Houthalen-Helchteren - Windturbines worden te duur...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: La Baracca - Herstal 3-7In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen met 3-7 verloren van FS Project Defra Herstal.

Handbal: Houthalen nog ongeslagen

Zondag 24 september 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal: Houthalen nog ongeslagenIn de eerste nationale van het handbal is Kreasa Houthalen nog altijd ongeslagen: het versloeg dit weekende Apolloon Spurs met 26-24. 

Park Houthalen verliest met 2-0

Zondag 24 september 2023
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen verliest met 2-0
Park Houthalen is bij E. Mechelen a/d Maas A gaan verliezen met 2-0.

Herk FC B - Eendracht Houthalen 2-5

Zaterdag 23 september 2023
Houthalen-Helchteren - Herk FC B - Eendracht Houthalen 2-5Eendracht Houthalen heeft vanavond met 2-5 gewonnen van FC Herk B.

Houthalen VV speelt gelijk bij Thes B

Zaterdag 23 september 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV speelt gelijk bij Thes BHouthalen VV heeft bij Thes B 3-3 gelijkgespeeld.

Achel VV wint van FC Helson

Zaterdag 23 september 2023
Houthalen-Helchteren - Achel VV wint van FC HelsonAchel VV heeft Helson verslagen met 3-0. UPDATE Een verslag van de verslaggever ter plaatse:
Er zullen vooraf zeker onderling wel wat handjes geschud zijn. Jarrit Agten (helaas geblesseerd) en Karel Engelen kwamen over van Helson-Helchteren; Helson-trainer Jan Van Hout leidde twee seizoenen geleden Achel VV naar de titel in 1ste provinciale en verliet vorig seizoen al na enkele maanden groen-wit, net als spits Ivo Moerenhout die vanavond opnieuw te gast was (…) Het hele nieuwsbericht

KFC Hamont 99 B - FC Helson B 3-1

Zaterdag 23 september 2023
Houthalen-Helchteren - KFC Hamont 99 B - FC Helson B 3-1KFC Hamont 99 B heeft vanavond met 3-1 gewonnen van FC Helson B.

Vermageren via een spuitje?

Zaterdag 23 september 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Vermageren via een spuitje?Zoom                                                                          ( Cartoon: Fobie)

Lach om jezelf

Zaterdag 23 september 2023
Vandaag gelezen
Jonge narcisten kammen hun haar en kijken constant naar zichzelf in de spiegel. Ik wil je een advies geven: kijk af en toe naar jezelf in de spiegel en lach om jezelf. Lach om jezelf. Het zal je goed doen. (Paus Franciscus)
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Kan België F16's naar Oekraïne sturen?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Paul Dhomen overleden

Zaterdag 23 september 2023
Houthalen-Helchteren - Paul Dhomen overledenWoensdag is Paul Dohmen overleden, de echtgenoot van Els Coun. Hij was 77 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan d e Herebaan-West. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Maria Geys overleden

Zaterdag 23 september 2023
Houthalen-Helchteren - Maria Geys overledenIn WZC Vinkenhof overleed op 14 september Maria Geys, de weduwe van de in 2005 gestorven Armand Ponet. Zij was 93 jaar. Het afscheid vond plaats in besloten kring.
Partnerbijdrage
Houthalen-Helchteren - Bedrijfshulpverlening een onmisbare schakelZoomBedrijfshulpverlening (BHV) is een essentieel onderdeel van de veiligheid binnen organisaties en bedrijven. Het doel van BHV is om snel en adequaat te handelen in noodsituaties, zoals brand, ongevallen of andere calamiteiten. In Nederland zijn organisaties wettelijk verplicht om BHV te regelen en mensen hiervoor op te leiden. We vertellen je graag iets meer.

Wat is BHV?
Bedrijfshulpverlening (BHV) is een systeem waarbij medewerkers binnen een organisatie worden opgeleid om (…) Het hele nieuwsbericht

Fietser (55) gewond bij aanrijding

Vrijdag 22 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Oppelseweg in Zonhoven botsten deze voormiddag een auto en een 55-jarige fietser. Deze laatste raakte daarbij gewond..
Kort nieuws van bij de buren
Bij een botsing tussen een lichte vrachwagen en een auto op de Everselkiezel in Heusden-Zolder zijn vanmorgen twee gewonden gevallen: een 45-jarige man en een 38-jarige vrouw.

Twee faillissementen

Donderdag 21 september 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van Impres Meat Processing en HGS Metaalwerken, beiden uit Houthalen-Helchteren. Schuldvorderingen moeten voor 21 oktober ingediend worden.

Inbraak in sporthal

Donderdag 21 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Kievitveldstraat in Zonhoven is ingebroken in de sporthal. Uit een pand aan de Heuvenstraat is geld gestolen. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.

De meeste Belgen zijn gelukkig

Donderdag 21 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Het merendeel van de Belgen noemt zich gelukkig. In het tweede kwartaal 2023 voelde 65,4% van de Belgen zich altijd gelukkig (9,1%) of meestal gelukkig (56,3%). Jongeren (16-24 jaar) blijken over het algemeen de gelukkigste bevolkingsgroep te zijn (71,9%), in tegenstelling tot personen van 65 tot 74 jaar (57,4%). Werknemers (71,8%) scoren over het algemeen beter dan anderen. Ze zijn vaker gelukkig dan gepensioneerden (58,6%), werklozen (38,6%) en vooral vaker gelukkig dan mensen met een (…) Het hele nieuwsbericht

Zwaar verkeersongeval op Noord-Zuid

Donderdag 21 september 2023
Vanmorgen is op de Noord-Zuid in Helchteren een zwaar verkeersongeval gebeurd. Dat leidt tot aanzienlijke files in beide richtingen. UPDATE Bij het ongeval waren drie voertuigen betrokken. Er vielen geen gewonden. Rond 9 uur kwam het verkeer weer op gang.  

Oudste houtconstructie ooit gevonden

Woensdag 20 september 2023
Zomaar even tussendoor
Wetenschappers hebben bij de Kalambo-waterval in Zambia de oudste houtconstructie ooit aangetroffen. Die is naar schatting 476.000 jaar oud en bestaat uit twee planken, waarvan de ene een inkeping bevat die duidelijk met gereedschappen is aangebracht.
Lees bij de NOS "Oudste houtconstructie ooit gevonden"
Houthalen-Helchteren - Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenZoomDe vijf Vlaamse provincies ontwikkelden voor de fietssnelwegen samen een éénvormige “routetaal” voor bewegwijzering en signalisatie. Dit maakt de fietssnelwegen herkenbaar, leesbaar en makkelijk te volgen in heel Vlaanderen én in Brussel. De provincieraad keurde vandaag het voorstel van gedeputeerde Bert Lambrechts goed om de fietssnelweg F70, de Demerroute, volledig uit te rusten met signalisatie en bewegwijzering volgens deze routetaal. De F70 die loopt van Stokrooie tot Bilzen met een lengte van 25 km, wordt zo de eerste Limburgse fietssnelweg die volledig over aangepaste signalisatie op maat van de fietssnelweg zal beschikken. Die signalisatie zal ook op de andere fietssnelwegen worden geplaatst, vandaar dat we ze u al willen meegeven.
Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenAangepaste signalisatie voor fietssnelwegen
Zoom

Fietser en speedpedelec botsen

Woensdag 20 september 2023
Vanmiddag raakte een 64-jarige fietser uit Houthalen gewond bij een botsing met een speedpedelec. Het ongeval gebeurde in de Michel Scheperslaan in Heusden-Zolder.

Auto van de baan: man (48) gewond

Woensdag 20 september 2023
Houthalen-Helchteren - Auto van de baan: man (48) gewondOp de Weg naar Zwartberg ging gisterenavond rond 19 uur een auto van de baan. De brandweer kon de 48-jarige bestuurder uit de gemeente bevrijden. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Mia Loysch overleden

Woensdag 20 september 2023
Houthalen-Helchteren - Mia Loysch overledenZondag is Mia Loysch overleden, de echtgenote van Julles Gielen. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).

Jezelf relativeren

Woensdag 20 september 2023
Vandaag gelezen
"Comedians die met zichzelf kunnen lachen zijn authentieker. Als William Boeva, die dwerggroei heeft, grappen maakt over zijn gestalte, is dat gepermitteerd. Als ik dat doe, ben ik een schoft. Een goede komiek betrekt zijn grappen altijd op zijn eigen leefwereld." (Comedian Koen Dewulf in Kerk en leven).

Nieuwe vennootschap: KNL Tech

Dinsdag 19 september 2023
Seda Aldermir uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap KNL Tech opgericht met zetel aan de Donkstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de import en export van zonnepanelen, warmtepompen en laadpalen, het plaatsen, onderhouden en herstellen van laadpalen en het ontmossen van daken.

Weersverbetering vanaf het weekend

Dinsdag 19 september 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Weersverbetering vanaf het weekendEen actieve storing bereikt ons donderdag en zorgt voor een flinke plens hemelwater. Na wisselvallig weer met buien op vrijdag en zaterdag, wordt het vanaf zondag droger, zonniger en ook weer warmer.
Morgen/woensdag
gaat het kwik flink de hoogte in bij maxima rond 24 graden. Er zijn wel wat wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Met een erg strakke zuidwestenwind voelt het wel iets koeler aan.
Donderdag trekt een actieve storing traag over onze regio. Er valt een flinke plens (…) Het hele nieuwsbericht

Troonrede op Prinsjesdag in Nederland

Dinsdag 19 september 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Troonrede op Prinsjesdag in NederlandZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Inbraak in stacaravan

Dinsdag 19 september 2023
Houthalen-Helchteren - Inbraak in stacaravanEr werd ingebroken in een stacaravan op een camping in de Tulpenstraat. De daders gingen aan de haal met een gsm, gsm-lader, voeding en documenten.

Drie aanhoudingen voor helpdeskfraude

Dinsdag 19 september 2023
De Hasseltse onderzoeksrechter heeft vandaag twee vrouwen van resp. 20 en 24 jaar en een 19-jarige man aangehouden die verdacht worden van het plegen van een reeks oplichtingen onder de noemer “helpdeskfraude”. De verdachten, allen Nederlanders, gingen als volgt te werk.
De slachtoffers, meestal alleenstaande hoogbejaarden, worden opgebeld door iemand die zich uitgeeft als medewerker van de financiële instelling waar zij klant zijn. Men deelt hen mee dat er verdachte geldtransacties (…) Het hele nieuwsbericht

Helft alleenwonenden heeft geen auto

Dinsdag 19 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 had 49,1% van de alleenwonenden geen eigen wagen en 47,6% van hen bezat er één. Van de koppels zonder inwonende kinderen beschikt 12,6% niet over een wagen. 56,7% heeft er één, 26,0% heeft er twee. (Statbel)

Paula Thoelen overleden

Dinsdag 19 september 2023
Houthalen-Helchteren - Paula Thoelen overledenIn WZC Het Dorp is op 15 september Paula Thoelen overleden, de echtgenote van Julien Vaes. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt donderdag plaats.

Eenzaamheid de ziekte van deze tijd

Dinsdag 19 september 2023
Vandaag gelezen
"Eenzaamheid is de ziekte van deze tijd. Ik heb ze goed gevoeld tijdens corona, die eenzaamheid. Weg uit Antwerpen om een leefloon te kunnen ontvangen. In Nederland zat ik daar in een buurt waar ik niemand kende. En nu leef ik in een stacaravan op een camping. Dan weet je: veel erger moet het niet worden. Gelukkig is er beterschap in zicht. Dankzij een gulle weldoener verhuis ik binnenkort naar een rijhuis in de buurt van Roosendaal." (Nederlandse zanger Hans de Booij in 'Kerk en Leven').

Robby Bekkers overleden

Maandag 18 september 2023
Houthalen-Helchteren - Robby Bekkers overledenVrijdag is Robby Bekkers overleden, de echtgenoot van Jilka Juresic. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-10 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Maria Veekmans overleden

Maandag 18 september 2023
Houthalen-Helchteren - Maria Veekmans overledenVrijdag is Maria Veekmans overleden, de weduwe van Pieter Hendrik Diliën. Zij was 99 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Jeanne Gorissen overleden

Maandag 18 september 2023
Houthalen-Helchteren - Jeanne Gorissen overledenVrijdag is Jeanne Gorissen overleden, de echtgenote van Francois Zaenen. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Nieuwe vennootschap: N Verpleging

Maandag 18 september 2023
Nurullah Demirci (29) uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap N Verpleging opgericht met zetel aan de Bosduifstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer verpleging op consultatie en aan huis, restauratietiewerken van gebouwen, slopingswerken, het leggen van tegelvloeren en schilderwerken.

Belgische jeugdteams naar EK handbal

Maandag 18 september 2023
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft twee jeugdteams ingeschreven voor het EK handbal van 2024. De M18 nemen van 5 tot 11 augustus deel aan het Men’s 18 EHF Championship. De M20 nemen van 13 tot 21 juli deel aan hun EK. De Red Wolves bereiden via een buitenlandse stage hun belangrijke EK-barragewedstrijden tegen Cyprus voor. De eerste WK-kwalificatiewedstrijden staan in maart op het programma.

Meer dan 7.000 studenten bij UHasselt

Maandag 18 september 2023
Houthalen-Helchteren - Meer dan 7.000 studenten bij UHasseltVandaag start het nieuwe academiejaar aan de UHasselt. En dat met een recordaantal studenten. “Voor het eerst gaan we over de kaap van 7.000 ingeschreven studenten. Het aantal generatiestudenten stijgt met meer dan 20 procent tot een recordhoogte van 1.581 studenten die voor het eerst aan het hoger onderwijs beginnen. We zien echt absolute records voor onze universiteit”, zegt een tevreden rector Bernard Vanheusden.
Alle faculteiten bereiken dit jaar recordhoogtes. Opleidingen die het (…) Het hele nieuwsbericht

Handbal: Houthalen klopt Atomix

Zondag 17 september 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal: Houthalen klopt AtomixIn eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen vanavond Atomix verslagen met 21-31.

Geld kan perverse invloed hebben

Zondag 17 september 2023
Vandaag gelezen
Geld kan een perverse invloed hebben. Mensen en geld? Dat blijft een onstuimig huwelijk. Niet alleen de liefde, ook geld maakt soms blind. Zelfs tot minnaars van de mammon waarbij elk moreel besef wegvalt. (Steven Vanackere, vicegouverneur Nationale Bank van België in "Kerk en Leven").

Houthalen VV - FC Paal-Tervant 4-2

Zondag 17 september 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV - FC Paal-Tervant 4-2Houthalen VV heeft deze namiddag FC Paal-Tervant geklopt met 4-2.Aan de rust was de stand 3-1  De wedstrijd werd bijgewoond door 280 toeschouwers.

Eendracht Houthalen - Sp. Aalst 2-5

Zondag 17 september 2023
Houthalen-Helchteren - Eendracht Houthalen - Sp. Aalst  2-5Eendracht Houthalen heeft vanmiddag met 2-5 verloren van Sp. Aalst.

Maurice Persoons overleden

Zondag 17 september 2023
Houthalen-Helchteren - Maurice Persoons overledenWoensdag is Maurice Persoons overleden, de weduwnaar van Angele Vanherle en de partner van Jeannine Degens. Hij was 93 jaar. Het afscheid vindt dinsdag (13.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).

Autoloze zondag in Brussel

Zondag 17 september 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Autoloze zondag in BrusselZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Tuinhuis uitgebrand

Zaterdag 16 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Heuvelstraat in Heusden-Zolder is gistereavond een tuinhuis uitgebrand. Over de oorzaak van de brand is niets geweten.

Park Houthalen verslaat Nevok Gruitrode

Zaterdag 16 september 2023
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen verslaat Nevok GruitrodePark Houthalen heeft vanavond met 3-2 gewonnen van Nevok Gruitrode. Voor de aftrap werd het nieuwe kunstgrasveld van Park ingehuldigd.

FC Helson A - Turkse Rangers 1-2

Zaterdag 16 september 2023
Houthalen-Helchteren - FC Helson A - Turkse Rangers 1-2FC Helson A heeft vanavond met 1-2 verloren van Turkse Rangers.

FC Helson B - Heusden 06 3-3

Zaterdag 16 september 2023
Houthalen-Helchteren - FC Helson B - Heusden 06  3-3FC Helson B en Heusden 06 hebben vanavond 3-3 gelijkgespeeld.

Meeste slachtoffers automobilisten

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren de meeste dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen binnen de 30 dagen automobilisten (216). Ze worden gevolgd door fietsers (102), voetgangers (83) en motorrijders (66). (Statbel)

Minder diesel-, meer benzinewagens

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2015 daalt het aantal personenwagens dat op diesel rijdt elk jaar iets sneller. In 2023 zijn er 9,2 procent minder dieselwagens dan een jaar eerder; op 1 augustus waren er dat 2.201.549. Tegelijkertijd - en net als in 2022 - blijft het aantal benzinewagens stijgen (+2,5% in 2023) tot 3.096.253. Benzinewagens vertegenwoordigen momenteel 51,34% van het personenwagenpark, terwijl dit voor dieselauto's 36,51% bedraagt. (Statbel)

Jeanne Loysch overleden

Zaterdag 16 september 2023
Houthalen-Helchteren - Jeanne Loysch overledenWoensdag overleed Jeanne Loysch, de weduwe van de in 1994 gestorven Henri Jansen. Zij was 96 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Bedrijfsnieuws
De 500 grootste bedrijven in Limburg zagen vorig jaar hun omzet met 19,4 procent stijgen. Daarnaast zijn er zowat 4.600 jobs bijgekomen in de 500 grootste bedrijven. Staalfabriek Aperam in Genk blijft nog altijd het grootste bedrijf. (VKW Limburg)

45 procent grondgebied landbouwgrond

Vrijdag 15 september 2023
Het is maar dat je 't weet
45 procent van de grondoppervlakte in België bestaat uit landbouwgrond. Bossen beslaan 20 procent van het grondgebied en 9 procent van het grondgebied bestaat uit woongebied. (Statbel)

Rosa Minà overleden

Vrijdag 15 september 2023
Houthalen-Helchteren - Rosa Minà overledenWoensdag is Rosa Minà overleden, de weduwe van Giuseppe Cicero. Zij was 90 jaar. De uitvaartliturgie vindt maandag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Meulenberg. Begroeting: zaterdag (17-17.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Koop dit weekend een azalea

Donderdag 14 september 2023
Het plantjesweekend van Kom op Tegen Kanker vindt dit jaar plaats op 15, 16 en 17 september. In heel Vlaanderen worden dan azalea’s te koop aangeboden ten voordele van “Kom op Tegen Kanker”. Een azalea kost 8 euro. Met de opbrengst van de plantjesverkoop financiert Kom Op Tegen Kanker zorgprojecten in de vorm van een luisterend oor, activiteiten, lotgenotencontact, informatie en praktische of financiële hulp voor mensen met kanker en hun omgeving. Voor meer informatie kan je terecht op de website: komoptegenkanker.be/plantjesweekend.

11.000 klanten bij de Voedselbank

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Zo'n 11.000 mensen hebben tijdens de eerste zes maanden van dit jaar in Limburg een beroep gedaan op de Voedselbank. Meer en meer jonge gezinnen en tweeverdieners kloppen bij de Voedselbanken aan.
Partnerbijdrage
Houthalen-Helchteren - Samen leuk en veilig badderen met je kindjeZoomDe magie van badderen met je kind is ongeëvenaard. Het is niet alleen een perfect moment voor ouder-kind binding, maar het is ook een prachtige kans om je kleintje kennis te laten maken met de sensatie van water, wat kan helpen bij de ontwikkeling van motorische en zintuiglijke vaardigheden. Maar hoe zorg je ervoor dat deze tijd niet alleen leuk, maar ook veilig is? Hier is je gids om het beste uit deze kostbare momenten te halen!
1. De voorbereiding is de sleutel
Allereerst: de omgeving. (…) Het hele nieuwsbericht

Sneller vermogen van criminelen pakken

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op initiatief van Parket Limburg gaan de lokale politiezones, de federale gerechtelijk politie Limburg en Parket Limburg nauwer samenwerken in het kader van buitgericht rechercheren. Op deze manier willen ze efficiënter en effectiever werken in de aanpak van georganiseerde criminaliteit.
Deze werkwijze heeft als voornaamste doelstelling crimineel vermogen zo snel mogelijk te ontnemen binnen onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. Het financieel voordeel dat misdrijven opbrengen, is (…) Het hele nieuwsbericht

Inactieven blijven vaker inactief

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel publiceerde de transities op de arbeidsmarkt tussen het tweede kwartaal van 2022 en het tweede kwartaal van 2023. Deze resultaten geven aan dat mensen nog vlot aan het werk blijven, maar dat inactieven vaak inactief blijven.
Vooral vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een buitenlandse nationaliteit blijven vaker inactief. Daarnaast blijkt dat de uitstroom van werkloosheid naar werk weer iets gestegen is: 28,9% van de werklozen in het tweede kwartaal van 2022 is een jaar later aan het werk. Een kwartaal eerder bedroeg dit percentage 24,1%.

Meer aanvragen voor verdelging wespen

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De brandweer krijgt de jongste dagen veel meer aanvragen om wespennesten te verdelgen. Waarom de wespen later actief worden, heeft te maken met de temperaturen van afgelopen zomer. We zitten op dit moment aan het einde van een hittegolf. Augustus was een veel betere maand voor de wespen dan juli, waardoor we zien dat ze nu pas echt naar buiten komen. Ze hebben ook extra tijd gehad voor de broeiperiodes, waardoor er ook meer larfjes zijn. Omdat alle bloemen nu uitgebloeid zijn, moeten de wespen op zoek naar voedsel en ze gaan dat halen bij de mensen.

Elektrische wagens bijna verdubbeld

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 augustus telde België 6.030.700 personenwagens, tegenover 5.947.479 een jaar eerder. Dat is een stijging van 1,4%. Het aantal personenwagens is de afgelopen tien jaar gemiddeld met 0,94% gestegen. Het aantal volledig elektrische personenwagens is bijna verdubbeld in een jaar tijd met een stijging van 93,6%. In 2022 waren er 71.651 elektrische wagens; dit cijfer stijgt tot 138.749 in 2023. Van deze elektrische auto's is het belangrijk op te merken dat 80,8% op naam van een vennootschap staat. Ook al wordt de elektrische wagen in België steeds populairder, toch zijn slechts 26.440 auto’s (19,1%) eigendom van particulieren en 112.056 van vennootschappen.

Jos Vandebergh overleden

Woensdag 13 september 2023
Houthalen-Helchteren - Jos Vandebergh overledenIn WZC Dellebron in Kortenaken is op 11 september Jos Vandebergh overleden, de echtgenoot van Josée Gielissen. Hij was 89 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Voetbalclub mikpunt van vandalen

Dinsdag 12 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven is voetbalclub FC Halveweg afgelopen weekend opnieuw het slachtoffer van vandalisme geworden. De vandalen braken een regenpijp af, staken enkele vlaggen in brand en lieten kapotte glazen flessen achter op het veld.

Edelidita Lopez-Lizarazu overleden

Dinsdag 12 september 2023
Houthalen-Helchteren - Edelidita Lopez-Lizarazu overledenVandaag is Edelidita Lopez-Lizarazu overleden, de echtgenote van Enrique Garcia-Bautista. Zij was 73 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur).

Gratien De Sloovere overleden

Dinsdag 12 september 2023
Houthalen-Helchteren - Gratien De Sloovere overledenZaterdag is Gratien De Sloovere overleden, de weduwnaar van Marie Dick en de levensgezel van Irène Laermans. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uu) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herrebaan-West. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur).

Steven Schellekens overleden

Dinsdag 12 september 2023
Zondag is Steven Schellekens overleden, de zoon van Peter Schellekens en Caroline Bouman. Hij was 32 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (12.30 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Theo Peeters overleden

Dinsdag 12 september 2023
Houthalen-Helchteren - Theo Peeters overledenZaterdag is Theo Peeters overleden, de weduwnaar van de in 2012 gestorven Laura Ketelbueters en de levenspartner van Monique Pauwels. Hij was 84 jaar. Het afscheid gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Helchteren vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Witters in Meeuwen.

Handbal: Kreasa klopt Kraainem

Zondag 10 september 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal: Kreasa klopt KraainemIn eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen met 22-23 gewonnen van Kraainem. Kreasa staat na twee wedstrijden tweede in de stand.

Auto tegen boom: vrouw (27) gewond

Zondag 10 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In de Zwanenstraat in Zonhoven is gisterenochtend een auto tegen een boom beland. De 27-jarige bestuurster raakte daarbij gewond en is naar het ziekenhuis gebracht.
Houthalen-Helchteren - Hallucinaties door hitte in Kleine-BrogelZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Nevok Gruitrode - FC Helson 2-4

Zondag 10 september 2023
Houthalen-Helchteren - Nevok Gruitrode - FC Helson 2-4Nevok Gruitrode heeft vanmiddag thuis met 2-4 verloren van FC Helson. Voor Nevok scoorden Van Den Broek en Berben, voor Helson Moerenhout (2), Punie en Lambrecht.

Herman Dubois overleden

Zondag 10 september 2023
Houthalen-Helchteren - Herman Dubois overledenOp 7 september overleed Herman Dubois, de echtgenoot van Yolande Polfliet. Hij was 82 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).
Houthalen-Helchteren - Hoogdagen voor spotters rond vliegshowZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Kattenbos - Houthalen VV 1-1

Zaterdag 9 september 2023
Houthalen-Helchteren - Kattenbos - Houthalen VV 1-1Kattenbos Sport  is vanavond, thuis tegen Houthalen VV, niet verder geraakt dan een gelijkspel: 1-1. Twee doelpunten van de bezoekers werden afgekeurd. De wedstrijd werd bijgewoond door 250 toeschouwers.

KVK Beringen - Park Houthalen 1-1

Zaterdag 9 september 2023
Houthalen-Helchteren - KVK Beringen - Park Houthalen 1-1KVK Beringen en Park Houthalen hebben vanavond 1-1 gelijkgespeeld. Park Houthalen kwam in de 6de minuut al op voorsprong via Bieniek. Driessen hing in de 35ste minuut de bordjes geljjk, meteen de eindstand.
Houthalen-Helchteren - Esperanza Pelt B verliest van Helson BEsperanza Pelt B heeft vanavond, thuis tegen Helson B, verloren met 0-3. Al na vijf minuten stond het al 0-2. Bij de rust was het 0-3, na een own-goal. Bij Helson scoorde Yusuf Eroglu tweemaal. Het was de eerste competitiewedstrijd van de tweede ploeg van Esperanza.
Houthalen-Helchteren - Tekort aan chauffeurs: De Lijn beperkt rittenMaandag 11 september wordt de dienstregeling van De Lijn in Limburg tijdelijk aangepast vanwege een personeelstekort bij enkele van haar onderaannemers. Deze bijsturing zal minstens de komende 2 weken van kracht zijn. Daarom wordt de aanpassing nu ingevoerd tot 23 september.
De aanpassingen slaan op verscheidene buslijnen, en op in totaal een dertigtal ritten per dag. Die kunt u hier bekijken. Reizigers kunnen via de routeplanner in de app en op de website van De Lijn het aangepaste aanbod consulteren.

Zaalvoetbal: La Baracca - Wellen 4-7

Zaterdag 9 september 2023
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: La Baracca - Wellen 4-7In tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baraccca Houthalen gisterenavond met 4-7 verloren van U. Wellen.

De wonderbare oogst van Meulenberg

Zaterdag 9 september 2023
Houthalen-Helchteren - De wonderbare oogst van MeulenbergZoomAn en Jos uit de Brelaarstraat in Meulenberg kunnen hun ogen niet geloven. Een “Wauw” weerklinkt als ze de XXXXL-wortelen rooien in hun moestuin. Twee wortelen wegen meer dan een halve kilo. Na de patat van 600 gram kan dat tellen. Er is echter meer: de prei baarde een drieling! Nooit gezien! En dat in de arme Kempengrond. Hun tovermiddel: stalmest en groenbemesting. De biologische EPO van de moestuin. Amai, zeg wauw! (Jef Lingier)
De wonderbare oogst van Meulenberg
Zoom
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse onderzoeksgroep Climate Central heeft de temperaturen van de afgelopen (?) zomer in 202 landen en 22 territoria bekeken en concludeert dat 98 procent van de wereldbevolking deze zomer is blootgesteld aan hogere temperaturen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. "Vrijwel niemand op aarde is in de afgelopen drie maanden ontsnapt aan de invloed van de wereldwijde opwarming", stelt Andrew Pershing van de onderzoeksgroep. Hittegolven hebben niet alleen een grote impact op de gezondheid van mensen. Ook hebben ze invloed op de landbouw en de wereldwijde voedselprijzen en leiden ze tot waterschaarste en natuurbranden.

De Lijn lanceert 'Kothopper'

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Vanaf zondag kunnen de studenten in Hasselt en Diepenbeek hun kot bereiken met de nieuwe busverbinding Lijn 363 Hasselt-Diepenbeek-Hasselt. Deze kothopper voorziet op zondag vanaf 18.40 uur een lange lus met 29 haltes tussen Hasselt Station, de Hasseltse koten en de campus in Diepenbeek. De bus zal rijden tot half één 's nachts, maar zal na 22 uur niet meer stoppen aan de haltes Diepenbeek Universiteit en Diepenbeek Agoralaan. Meer info bij delijn.be.

Dalende verkoop in kleinhandel

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde in juli met 5,4% ten opzichte van juli 2022. Textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalden met 10,0%, overige detailhandel in gespecialiseerde winkels met 7,6%, de detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen met 6,3% en de andere consumentenartikelen in gespecialiseerde winkels met 0,3%. Statbel)

Insectenbestand gaat achteruit

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog altijd 1% per jaar. Ook tijdens de Insectenzomer van dit jaar kregen we heel wat verontrustende signalen, meldt Natuurpunt. Zo valt het op dat 2023 een zomer met amper wespen was. Er zijn de helft minder meldingen binnengekomen ten opzichte van vorig jaar. “Dat zal bij sommigen als muziek in de oren klinken, maar weet dat ze een belangrijke rol vervullen in de natuur. En dat ze ook voor mensen heel nuttig zijn. Ze vangen heel wat vliegen en muggen en ze zijn de opruimingsdienst van de natuur”, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt Studie. Ook voor de vlinders was het een mager jaar.

Limburgse achterstand bijna weggewerkt

Donderdag 7 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De participatie van Limburgse 20-jarigen aan het hoger onderwijs is tussen 2016-2017 en 2021-2022 sterker gestegen dan die van Vlaamse 20-jarigen, in die mate dat de participatiegraad bij Limburgse 20-jarigen (55,8%) in het academiejaar 2021-2022 de participatiegraad bij Vlaamse 20-jarigen (56,2%) bijna heeft bijgebeend. (Provincie Limburg)

Twee gewonden bij kop-staartaanrijding

Donderdag 7 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bij een kop-staartbotsing tussen vier voertuigen op de Grote Baan zijn twee gewonden gevallen. Het ongeval gebeurde vanavond rond 17.30 uur. De slachtoffers zin een 51-jarige vrouw uit Maaseik en een 25-jarige vrouw uit Pelt.

Woorden in chapelure

Donderdag 7 september 2023
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - Woorden in chapelureHersenen kunnen soms rare kronkels maken. Toen ik deze morgen opstond, was het eerste waar ik aan dacht: de zeewijding in Oostende waar ik destijds als figurant in mee liep. Jaarlijks zegende de bisschop op 15 augustus de zee. Om dit mogelijk te maken was ik quasi verplicht mee te lopen in een processie. Vanaf het tweede leerjaar - zegge en schrijve 1956 - droeg ik er een vaandel in.
Ik voelde me er belachelijk mee, een vod met onleesbare letters, dat maar niet wilde wapperen. Het hing altijd slap, ondanks (…) Het hele nieuwsbericht

UHasselt zoekt diabetes2-patiënten

Donderdag 7 september 2023
Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.
Men zoekt concreet naar een honderdtal (…) Het hele nieuwsbericht

Zon, zon en zon

Donderdag 7 september 2023
Vandaag gezien
Houthalen-Helchteren - Zon, zon en zonZoomAls we vandaag naar de weerkaarten kijken, zien we voor de komende vier dagen alleen maar zon! Geniet van deze zonnige dagen. 

Inbraak in opslagplaats

Woensdag 6 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven is ingebroken in een opslagplaats aan de Heuvenstraat. De politie krege vanmorgen melding van de feiten.

Hitte: code geel

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Hitte: code geelHet KMI heeft deze namiddag code geel voor hitte afgekondigd. Er wordt hoe dan ook deze week een officiële hittegolf verwacht. Dat zal al zeker het geval zijn in Limburg, maar wellicht niet aan de kust en in de provincie Luxemburg. Code geel zal gelden tot en met maandag. Het KMI vraagt om bij zulke temperaturen kinderen, oudere en zwakkere mensen extra te beschermen. Zij moeten bijvoorbeeld meer drinken en niet rechtstreeks in het zonlicht vertoeven.

12.500 oproepen voor Tele-Onthaal

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Tele-Onthaal Limburg kreeg vorig jaar 12.500 oproepen. Dat is ongeveer tien proent van het totale aantal oproepen in Vlaanderen. Oproepers komen bij Tele-Onthaal telefonisch of via chat op verhaal en vinden iemand die hen beluistert en met hen meeleeft.
Kort nieuws van bij de buren
Bij controles op de Universiteitslaan in Diepenbeek en de N74 in Zonhoven hebben de douane en de Vlaamse belastingdienst voor bijna 34.000 euro achterstallige belastingen en boetes geïnd. Tijdens de controle waaraan ook de politie deelnam werden zes chauffeurs betrapt die onder invloed waren van drugs.
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Telg van August en Noëlla zit in N.- DuitslandZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Herdenkingsdag Mijndepot in WaterscheiZoomOp zaterdag 16 september om 13u organiseert het Mijndepot in het Thorpark in Waterschei naar jaarlijkse gewoonte de herdenkingsdag. Dit jaarlijks terugkerend event wordt georganiseerd voor oud-mijnwerkers en andere geïnteresseerden uit àlle mijngemeenten. Dit jaar staat de dag specifiek in het teken van de slachtoffers van de mijngasontvlamming op 21 juni 1943 in de mijn van Beringen.

Mogelijk een hittegolf

Dinsdag 5 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Mogelijk een hittegolfDe hele week blijft het uitzonderlijk warm bij maxima rond een tropische 30°C. Daarbij is de zon volop aanwezig. In het weekend blijft het warm, maar zijn er wel enkele hogere wolken. Het ziet er naar uit dat er een hittegolf in de maak is en dat is zeer uitzonderlijk in september.
Morgen/woensdag zijn er hier en daar wat hoge wolkenslierten, maar op veel plaatsen is het helder weer. De zon kan ook vandaag het weerbeeld overheersen en duwt het kwik gestaag naar tropische waarden. Als maxima (…) Het hele nieuwsbericht
Deze namiddag vloog een auto in brand op de Weg naar Zwartberg. De wagen is uitgebrand. Het vuur werd vermoedelijk veroorzaakt door een kortsluiting.

Bromfietser (31) gewond bij botsing

Dinsdag 5 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Een 31-jarige bromfietser is deze voormiddag gewond geraakt bij een botsing met een auto op de Beringersteenweg in Zonhoven. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Dinsdag 5 september 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Dode op recyclagepark

Dinsdag 5 september 2023
Op het recyclagepark in Heusden-Zolder is een 44-jarige werknemer dood aangetroffen. Het gaat om een natuurlijk overlijden, zo blijkt uit autopsie.

Een patat van 600 gram

Maandag 4 september 2023
Houthalen-Helchteren - Een patat van 600 gramZoomAn Buelen en haar man Jos, uit de Brelaarstraat, presteerden het om uit hun grond een aardappel van 616 gram te oogsten. “Was het niet 617?” vraagt Jos. “Neen, je ziet toch dat de weegschaal niet liegt,” repliceert An. Ook hun wortelen zijn echte kanjers. Hoe doen ze het om zo’n kleppers te telen? “Elk jaar vaar ik stalmest op mijn grond en in de winter zaai ik winterkoren als groenbemesting. Alles is puur biologisch. We hebben de patat gisteren opgegeten. We hadden genoeg aan die ene.” Aldus een trotse Jos en An. (Jef Lingier)

Twee vrouwen gewond bij ongeval

Maandag 4 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Bij een ongeval in de Beverzakstraat in Zonhoven zijn een 29-jarige vrouw uit Genk en een 53-jarige vrouw uit Zonhoen gewond geraakt. Het ongeval gebeurde deze voormiddag.
Het is maar dat je 't weet
De Europese Commissie is bezig de beschermde status van de wolf te herzien. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vandaag bekendgemaakt. De Commissie vraagt ‘lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle geïnteresseerde partijen’ om vóór 22 september 2023 actuele gegevens over de wolvenpopulatie en hun impact in te dienen. Op basis van de verzamelde gegevens zal de Commissie een besluit nemen over een voorstel om de status van de bescherming van de wolf binnen de EU te wijzigen, aldus von der Leyen.
Houthalen-Helchteren - Sterke stijging inschrijvingen aan UHasseltDe inschrijvingen aan Universiteit Hasselt kennen een heel sterke start. “Met nu al meer generatiestudenten ingeschreven dan bij de start van vorig jaar, verwachten we het nieuwe academiejaar te kunnen starten met 15 tot 20 procent meer nieuwe studenten. Naast handelswetenschappen, geneeskunde en architectuur zien we ook dat de opleidingen fysica en wiskunde het erg goed doen, een heel mooie vaststelling”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de vorig jaar pas opgerichte (…) Het hele nieuwsbericht

Rijexamen: ook gps kunnen gebruiken

Maandag 4 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Rijden volgens de richtlijnen van een gps wordt vanaf 1 oktober een verplicht onderdeel van het praktisch rijexamen. Dat meldt het Departement Mobiliteit. Kandidaten kunnen kiezen of ze de gps van het eigen wagen gebruiken of een app op de smartphone.

Handbal: Kreasa klopt Lebbeke

Zondag 3 september 2023
Houthalen-Helchteren - Handbal:  Kreasa klopt LebbekeIn eerste nationale van het handbal heeft Kreasa Houthalen met 23-29 gewonnen van Lebbeke. Nieuwkomer Sweep maakte 9 doelpunten.

Houthalen VV klopt Elen

Zondag 3 september 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV klopt ElenIn Tweede Provinciale heeft Houthalen VV Standard Elen verslagen met 3-0. Pellegriti, Paredis en Visovisek maakten de doelpunten.
Houthalen-Helchteren - Eendracht Houthalen wint bij LandenEendracht Houthalen is bij FC Landen B gaan winnen met 0-5. De doelpunten werden gemaakt door Ulupinar, Cetinkaya, Subac, Emre Durusoy en Cetinkaya.

Zeven pups gedumpt

Zondag 3 september 2023
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Zeven pups gedumptZoomAan het circuit van Zolder is een nest van zeven pups gedumpt. De onderkomen hondjes worden nu opgevangen in het dierenasiel in Genk, waar deze foto werd gemaakt. Zolang het onderzoek loopt, kunnen de pups nog niet worden geadopteerd, al is daar veel interesse voor..

Zonnige zondag

Zondag 3 september 2023
Houthalen-Helchteren - Zonnige zondagZoomNa het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we een mooie zomerse dag. Het is perfect om te genieten van de vele activiteiten die terug op gang zijn gekomen in deze septembermaand. (foto Gust Ischen)

Zaalvoetbal: verlies voor La Baracca

Zaterdag 2 september 2023
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: verlies voor La BaraccaIn tweede nationale B van het zaalvoetbal heeft La Baracca Houthalen zijn eerste competitiematch tegen FT Borgerhout verloren met 11-3.

Park Houthalen wint van Meeuwen

Zaterdag 2 september 2023
Houthalen-Helchteren - Park Houthalen wint van MeeuwenIn Eerste Provinciale heeft Park Houthalen vanavond KSK Meeuwen verslagen met 2-0. Aan de rust was de stand 0-0. In de 52ste minuut maakte Bieniek het openingsdoelpunt. In de 82ste minuut verdubbelde Clerckx de score.

FC Helson A - Zonhoven Utd 2-4

Zaterdag 2 september 2023
Houthalen-Helchteren - FC Helson A - Zonhoven Utd 2-4FC Helson A heeft vanavond thuis met 2-4 verloren van Zonhoven United.

FC Helson B - Lindelhoeven B 4-3

Zaterdag 2 september 2023
Houthalen-Helchteren - FC Helson B - Lindelhoeven B 4-3FC Helson B heeft vanavond Lindelhoeven VV B geklopt met 4-3.

Het wordt weer zomer

Zaterdag 2 september 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Het wordt weer zomer Een hogedrukgebied bouwt vanaf de Atlantische Oceaan op over onze streken en kan het weer tijdens het weekend en ook de dagen daarna bepalen. Aanvankelijk is er nog wat vocht in de onderste lagen van de atmosfeer met kans op wat nevel of mist. Na het weekend wordt droge en warme landlucht aangevoerd. Het kwik klimt dan vlot boven de zomerse grens van 25 graden.
Vandaag is er ruimte voor de zon, na het opruimen van lokale ochtendgrijs. Er komen ook enkele stapelwolken voor, die zeer lokaal (…) Het hele nieuwsbericht

Rita Aerts overleden

Zaterdag 2 september 2023
Houthalen-Helchteren - Rita Aerts overleden
Op 31 augustus is Rita Aerts overleden, de levenspartner van Karel Jankowski. Zij was 61 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Madeleine Wendelen overleden

Zaterdag 2 september 2023
Houthalen-Helchteren - Madeleine Wendelen overledenOp 26 augustus overleed Madeleine Wendelen, de weduwe van Frenske Moons. Zij was 97 jaar. Het afscheid vond plaats in alle stilte.

Mooi weer vandaag

Zaterdag 2 september 2023
Houthalen-Helchteren - Mooi weer vandaagZoomDe regen van gisteren is alweer vergeten. Vandaag zingen we mee met het liedje van Bart Kaëll: mooi weer vandaag. En ook de komende dagen wordt het zeer zonnig. (foto Gust Ischen)
Houthalen-Helchteren - Vrouw (23) gewond bij kop-staartbotsingVanmorgen rond 9.15 uur gebeurde er een kop-staartaanrijding met drie auto's op de Grote Baan. Een 23-jarige vrouw uit As, die als passagier in één van de auto's zat, raakte daarbij gewond.

Nicole Vrancken overleden

Vrijdag 1 september 2023
Op 30 augustus is Nicole Vrancken overleden. Zij was 73 jaar en afkomstig uit Hasselt. Het afscheid en de asverspreiding vinden plaats in besloten kring.

Na regen komt zonneschijn

Vrijdag 1 september 2023
Houthalen-Helchteren - Na regen komt zonneschijnZoomDe mooie wolkjes van gisteren kunnen vandaag de kast in. We moeten deze ochtend door een zure regenappel heen. Het weekend wordt mooi en zacht met temperaturen net boven de twintig graden. Maar vandaag moeten we nog een regenzone trotseren, die lokaal hevig kan zijn. (Foto Gust Ischen)
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen