Het overige nieuws

Vegetatie in brand

Dinsdag 31 juli 2018

Overpelt

In de Over 't Waterstraat vatte vandaag de vegetatie vuur. De brand kon snel geblust worden.

Jef Meijlaers overleden

Dinsdag 31 juli 2018
Pelt - Jef Meijlaers overledenIn het Mariaziekenhuis is vandaag Jef Meijlaers overleden. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt in besloten kring plaats. Zijn asurn wordt bijgezet in het graf van zijn ouders op de begraafplaats van Overpelt-Fabriek. Begroetingsmoment: vrijdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat in Lommel.

Fietsen van molen naar molen

Dinsdag 31 juli 2018
Dit jaar slaan Overpelt en Hechtel-Eksel de handen in mekaar voor de organisatie van Open Monumentendag in september. Je kan dan in Overpelt aan de Sevensmolen starten voor een lekkere fietslus langs de Wedelse molen, De Stermolen en de Bemvoortse molen. Overal krijg je de kans om tegen betaling te genieten van een heerlijk streekgerecht.
De fietsroute is gratis, de consumpties bij de Wedelse Molen en Stermolen zijn ter plekke, naar eigen wens en op eigen kosten bij te bestellen. Bij de Bemvoortse molen krijg je een lekker streekbiertje aangeboden. 
Pelt - Klein koolwitje is meest gespotZoomOok dit jaar staat het klein koolwitje op nummer 1 van meest gespotte vlinder in de Limburgse tuinen tijdens het vlindertelweekend. Weliswaar kunnen de tellingen nog tot vrijdag worden doorgegeven. Op twee staat nu het groot koolwitje en het boomblauwtje heeft de grootste sprong voorwaarts gemaakt, van 11 naar 3. (Foto Pierre Rutten)

Bosbrand in Hoekstraat

Maandag 30 juli 2018

Overpelt

Aan de Hoekstraat brak brand uit in een bos. Er werden meerdere brandhaarden vastgesteld. In de Duinenstraat was er een gras- en heidebrand.

Jeanne Didden overleden

Maandag 30 juli 2018
Pelt - Jeanne Didden overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren de uit Hamont afkomstige Jeanne Didden overleden, de weduwe van Gerard Deckers. Ze was 86 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: woensdag (19.30u-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Neos sloot werkjaar af

Maandag 30 juli 2018
Pelt - Neos sloot werkjaar afZoomDe leden en het bestuur van Neos Neerpelt-Overpelt sloten het werkjaar af met een klassiek Bourgondisch feest in het college. Niet minder dan 86 leden genoten van bubbels en een Vlaams buffet. De dames van de stuurgroep hadden gezorgd voor een tafelaankleding in de vorm van een strand aan de Vlaamse kust met echt zand, schelpjes, vlagjes, emmertjes, parasolletjes, bloempjes en… met het menu op een mini-schildersezel! Na het welkomstwoord van voorzitter Louis Kwanten werd het bestuur op (…) Het hele nieuwsbericht
Juli was een goede maand voor het toerisme in Limburg. De logiesuitbaters zijn tevreden over de eerste helft van de zomervakantie. Dat blijkt uit een rondvraag van Toerisme Limburg. Bijna acht op tien logiesuitbaters heeft in juli evenveel of zelfs meer gasten ontvangen dan vorig jaar. Afgelopen maand hebben naar schatting bijna 180.000 toeristen 'ingecheckt' in onze provincie, goed voor ruim 700.000 overnachtingen.

Twan Kwanten overleden

Maandag 30 juli 2018
Neerpelt - Twan Kwanten overleden

Neerpelt

Gisteren is Twan Kwanten overleden, de echtgenoot van Henriette Dilissen. Hij was 88 jaar.  De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van de Grote Heide. Donderdag (19.30 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in het sterfhuis.

Dit zijn de boosdoeners

Maandag 30 juli 2018
Pelt - Dit zijn de boosdoenersZoomDeze nachtvlinders zijn de schrik van elke buxusliefhebber: buxusmotten. Meestal zijn ze overwegend wit met een donkere rand (foto links), maar er bestaat ook een zeldzame donkere variant (rechts) die zich gisteren tijdens de vlindertelling kwam tonen. Voor de buxusstruik zelf maakt het niets uit, die is toch de pineut...(Pïerre Rutten) UPDATE Hieronder een foto van de rups van de buxusmot. Het is de rups die uit de eitjes van de mot komt en alle buxus opvreet. (Foto Marcella Stappers)
Dit zijn de boosdoeners
Zoom
Het is maar dat je 't weet
Op het evenemententerrein Hennemeeuwis vindt nu zondag 5 augustus het provinciaal kampioenschap Boogschieten Outdoor plaats. De organisatie hiervan is in handen van Handboogmaatschappij Oude Stam Sint-Sebastiaan Neerpelt. Zowel in de voor- als in de namiddag zullen een 150-tal schutters strijden voor deze titel in verschillende categorieën.

Diamanten priesterjubileum

Maandag 30 juli 2018
Overpelt - Diamanten priesterjubileumZoom

Overpelt

De uit Overpelt afkomstige E.H. Godfried Vanderfeesten vierde gisteren zijn diamanten priesterjubileum in de parochiekerk van Lindeman-Zolder. Hij was van 1958 tot 1981 kapelaan in Paal en van 1981 tot aan zijn emeritaat in 2004 pastoor van Koersel.
Pelt - Rook- en geurhinder door brand HouthalenZoomRond 18.30u is een zware brand uitgebroken in een loods met oud papier bij Bongaerts Recycling aan de Europarklaan in Houthalen-Helchteren. De brand veroorzaakte een kolossale rookwolk die tot ver te zien - en te ruiken - is. Burgemeester Yzermans van Houthalen-Helchteren heeft opgeroepen om deuren en ramen een tijdje gesloten te houden. (Foto Marco Mariotti)
Pelt - Maite van Heeswijk wint LRV-toernooiZoomIn het LRV-toernooi aan de Galgenberg in Bocholt werd deze voormiddag Lommelse Maite Van Heeswijk (LRV Overpelt - foto) met Wipper eerste in de klasse Licht. Nog in die klasse eindigde Overpeltse Stefanie Brans (LRV Lommel) met Babalou van de Trepkes 2e. (Foto Rik Vander Sanden) Meer foto's

Sylvie Nickmans overleden

Zondag 29 juli 2018
Pelt - Sylvie Nickmans overledenIn WZC Immaculata is gisteren Sylvie Nickmans overleden, de weduwe van Lambert Van Langendonck. Zij was 79 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de Sint-Laurentiuskerk in Hamont. Begroetingsmoment: uitvaartcentrum Severens na telefonische afspraak (011-64.20.90).
Pelt - Toch ook even die maansverduisteringZoomWe werden overstelpt met foto's van de bloedmaan, terwijl het eigenlijk om een maansverduistering ging. Marcella Stappers bleef er afgelopen nacht tot half één voor op, en maakte toen deze foto.
We hebben afgelopen nacht en vandaag een paar buien gehad, maar er is nog lang niet genoeg regen gevallen. Frido Van Hertum stelde vast dat we, met de regen van afgelopen nacht meegeteld, aan 1,6 liter per vierkante meter tijdens de voorbije maand zitten, terwijl er gemiddeld 50 tot 60 liter moet vallen. 

Margrit Engelen overleden

Zaterdag 28 juli 2018
In Neerpelt is vandaag Margrit Engelen overleden, de weduwe van François Smits en de echtgenote van Mathieu Bonhomme. Zij was 88 jaar en wordt in Neerpelt begraven na het afscheid (10.30 uur) in de aula van het crematorium in Lommel. Woensdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Wijshagen.

Handbalkamp Sporting NeLo

Vrijdag 27 juli 2018
Neerpelt - Handbalkamp Sporting NeLoZoom

Neerpelt

Afgelopen week had het handbal- & sportkamp van Sporting NeLo plaats. Ondanks de drukkende warmte werd er toch volop gesport in het Dommelhof. Tussendoor ging men ook al eens zwemmen in Lago Pelt, af en toe een ijsje eten en iets drinken. Wil je volgend seizoen ook (eens) komen handballen/meetrainen? Binnenkort starten de trainingen weer, meld je dan even aan via communicatie[!]sporting-nelo.be!

Lena Winters overleden

Vrijdag 27 juli 2018
Pelt - Lena Winters overleden
Gisteren is de uit Neerpelt afkomstige Lena Winters overleden, de weduwe van Harry Scheelen. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats in de aula van uitvaartcentrum Convents in Beringen-Mijn. Begroetingsmoment: woensdag (18.30-19 uur).
 

Fietsster valt door hond

Vrijdag 27 juli 2018

Neerpelt

In de Maststraat bij het kanaal is vandaag een fietsster gevallen toen een hond voor haar in liep. De 72-jarige vrouw uit Neerpelt raakte daarbij lichtgewond.

Gerard Geelen overleden

Vrijdag 27 juli 2018
Neerpelt - Gerard Geelen overleden

Neerpelt

In het Mariaziekenhuis is gisteren Gerard Geelen overleden, de weduwnaar van Annie Vaes. Hij was 87 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Neerpelt-Centrum. Begroeting: dinsdag (19-20u) in uitvaartcentrum Vandebosch in Overpelt.
Pelt - Verbod: geen water uit beken of rivierenZoomDe aanhoudende droogte treft ook de waterlopen in Limburg. De gouverneur heeft dan ook besloten om met onmiddellijke ingang een captatieverbod uit te vaardigen op de onbevaarbare waterlopen in Limburg. Er mag dus geen water uit deze waterlopen geput worden, met uitzondering voor het eigen vee dat buiten staat. Voor de tuin- en landbouw zijn er een aantal alternatieven. Meer info op www.crisis-limburg.be
Het Agentschap Natuur en Bos raadt af om natuurgebieden te bezoeken in de provincies Antwerpen en Limburg. Daar geldt brandfase rood. Dat betekent dat het er extreem droog en brandgevaarlijk is. "Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden", luidt het. Beheerders en brandweer zijn er zeer waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer altijd uit met groot materieel. Er worden extra materieel en mankracht ingezet en de brandtorens worden overdag bemand.
Grensgevallen
In Veldhoven bij Eindhoven is vanmiddag een man zwaargewond geraakt toen hij in ondiep water dook en met zijn hoofd op de bodem terechtkwam. Hij heeft mogelijk een dwarslaesie opgelopen.
Pelt - Vier generaties, met dank aan NelleZoomOp 12 juli werd Nelle Houben geboren, op de foto 1 week oud. Meteen zijn er vier generaties in de familie: met naast Nelle ook moeder Silke Fransen (26), moeke Emma Vlemmix (53) en overgrootmoeder Dora Steenvoorden (87).

Ondertussen, op Zaventem...

Donderdag 26 juli 2018
Pelt - Ondertussen, op Zaventem...ZoomKomt daar al eens een regenwolk langs, raakt meteen heel het vliegverkeer in de war. Een cartoon van Fobie!

Mag ik sproeien of niet?

Donderdag 26 juli 2018
Pelt - Mag ik sproeien of niet?ZoomDoor de meteorologische en hydrologische omstandigheden in Limburg en omdat de aanhoudende droogte kan leiden tot moeilijkheden voor een normale waterbedeling, werd het ingestelde verbod op het gebruik van water uit het publieke drinkwaternet voor bepaalde doeleinden uitgebreid naar regen- en grondwater. Toch zitten nog veel mensen met vragen wat mag en niet mag. Alle info vind je netjes terug op deze website: www.crisis-limburg.be.
Drie Noord-Limburgse kunstenaars gaan binnenkort tentoonstellen in de Sint-Ursulakapel in Tongeren. Het gaat om Els Vliegen (Peer), Rita Haels (Lommel) en Martine Vliegen (Overpelt). De tentoonstelling loopt van zaterdag 11 tot en met zondag 19 augustus telkens van 10 tot 18u onder het thema "Human Evolution".

Woningbrand in Aalst aangestoken

Donderdag 26 juli 2018
Grensgevallen
Bij een woningbrand langs de N69 in Aalst, achter Valkenswaard, hebben vijf bewoners zich afgelopen nacht even na 2.30u nipt kunnen redden nadat ze uit het raam op de eerste en de tweede verdieping hadden kunnen springen. Volgens de politie werd de brand aangestoken. Omwonenden en cafébezoekers die op de brand uitkwamen, hadden matrassen gelegd om de bewoners, die uit het raam hingen nadat ze ruiten hadden ingeslagen om aan de vlammen te ontkomen, op te vangen.

Aanleg warmtenet gestart

Donderdag 26 juli 2018
In Mol is de aanleg van het warmtenet Mol-Dessel van start gegaan. In totaal zal er 30 kilometer van het buizennet worden aangelegd. Wanneer het volledig klaar is, zullen een sporthal en het nieuwe zwembadencomplex Vita Den Uyt volledig gevoed worden met aardwarmte. Dit betekent dat beide gebouwen geen CO2-uitstoot meer zullen veroorzaken.
De hernieuwbare energie is afkomstig van de toekomstige geothermiecentrale op de voormalige Ballmatt-site in Mol-Donk, ten zuiden van het kanaal. Daar wordt warm water opgepompt vanaf een diepte van 3,6 km. In de geothermiecentrale gaat dit warme aardwater van 128° C door een warmtewisselaar. Op die manier krijgt men water van maximum 90°C dat via het ondergronds warmtenet wordt verdeeld naar grote afnemers in Mol en Dessel.
Als de verwachtingen uitkomen zal het warmtenet op termijn worden uitgebreid tot Noord-Limburg. Dat zal nog enkele jaren duren, maar het is interessant omdat de temperatuur van het ondergrondse aardwater hier nog hoger ligt dan in Mol.

Bvba Glasbreuk failliet

Donderdag 26 juli 2018

Overpelt

De rechtbank van Koophandel in Hasselt heeft gisteren de bvba Glasbreuk met zetel aan de Fabrieksstraat in Overpelt failliet verklaard. Het bedrijf had in oktober opschorting van betaling gekregen, en in april een verlenging van die opschortingstermijn. Schuldvorderingen moeten voor 25 augustus ingediend worden.

Er zijn geen zekerheden meer

Donderdag 26 juli 2018
Het is maar dat je 't weet
"Binnen twee of drie jaar kunnen we kijken naar bewegende beelden en toespraken zonder dat iemand in staat is om te vertellen of ze echt zijn of verzinsels. (...) Aan de universiteit van Stanford hebben onderzoekers via artificiële intelligentie (A.I.) hoofdbewegingen, de oogopslag en het oogknipperen gemanipuleerd, waardoor computergegenereerde video's ontstaan die moeilijk van de werkelijkheid te onderscheiden zijn. 'Deepfakes' kunnen via A.I. een politicus woorden laten zeggen die hij in werkelijkheid nooit gezegd heeft."
(Financial Times)

'Gokken neemt toe'

Donderdag 26 juli 2018
Pelt - 'Gokken neemt toe'ZoomHet online gokken neemt toe, schrijven enkele kranten vandaag. Tijdens het voorbije WK voetbal werd er 334 miljoen euro ingezet. Het inspireerde Fobie tot bovenstaande cartoon, want de nieuwe voetbalcompetitie staat in de startblokken!

Stiena Alders overleden

Donderdag 26 juli 2018
Neerpelt - Stiena Alders overleden

Neerpelt

In het Mariaziekenhuis is gisteren Stiena Alders overleden, de weduwe van Thieu Timmers. Ze was 87 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Grote Heide. Maandag om 19u is er daar een avondwake. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Ingrid Paesen overleden

Donderdag 26 juli 2018
Overpelt - Ingrid Paesen overleden

Overpelt

Dinsdag is Ingrid Paesen overleden, de echtgenote van Sébastien Harushimana. Ze was 41 jaar. Het afscheid vindt dinsdag om 10.30u plaats tijdens een uitvaartplechtigheid in de parochiekerk van Zonhoven-Termolen. Maandag om 19u wordt daar een gebedswake gehouden, waarna mogelijkheid tot begroeting bij Begrafenissen Schraepen-Mathijsen aan de Halveweg.

Esperanza klopt Kadijk

Woensdag 25 juli 2018
Pelt - Esperanza klopt KadijkEsperanza Pelt heeft zijn oefenwedstrijd tegen Kadijk gewonnen met 2-1. Leen en Black scoorden voor Esperanza, Bijnens voor Kadijk. Schildermans (Esperanza) pakte rood.

Code 'Rood' aan de Noordzee...

Woensdag 25 juli 2018
Pelt - Code 'Rood' aan de Noordzee...Zoom...gezien door Fobie.
Vanaf vandaag mag je tussen 8 en 20 uur ook geen grond- of regenwater (!) meer gebruiken voor het besproeien van grasperken en tuinen. Dat heeft de gouverneur beslist na een vergadering met experten over de droogteproblematiek.

CM-kantoor twee maanden dicht

Woensdag 25 juli 2018

Overpelt

Het CM-kantoor aan de Oude Markt in Overpelt is twee maanden dicht en gaat in september weer open. Bezoekers worden doorverwezen naar het kantoor in Neerpelt. Overpelt is niet het enige kantoor dat in de zomer twee maanden sluit. Bij andere kleinere kantoren in Limburg is dat ook het geval, zo is te horen bij CM Limburg, dat eraan herinnert dat de brievenbussen aan de gesloten kantoren dagelijks gelicht worden. Het twee maanden sluiten van het Overpeltse kantoor lokt reacties uit, vooral van bejaarden.

Nederlander (41) veroordeeld

Woensdag 25 juli 2018
Pelt - Nederlander (41)  veroordeeldDe rechtbank in Hasselt heeft vandaag een 41-jarige inwoner uit het Nederlands-Limburgse  Hoensbroek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 maanden, waarvan 10 effectief. De man had tussen maart 2017 en maart 2018 in totaal 109 industriële batterijen uit zendmasten gestolen. Hij kon daar aan geraken dank zij een sleutel, die hij bij zijn voormalige werkgever - een bedrijf dat dergelijke antennes bouwt - had gestolen. Bij een diefstal in Bilzen, waarbij hij door bewakingscamera's werd gefilmd, werd hij opgepakt. (PG)

Rijksregister lag plat

Woensdag 25 juli 2018
In de late voormiddag waren er in het hele land problemen met het rijksregister. Dat was - door de hitte? - uitgevallen. Daardoor konden gemeenten gedurende enkele uren geen identiteitskaarten of rijbewijzen uitreiken. Sinds 14.30u zijn de problemen opgelost.

Wandelen op wielen

Woensdag 25 juli 2018
Pelt - Wandelen op wielenZoomAls zomeractiviteit koos KVG dit jaar voor een wandeling in de prachtige natuur van Pelt. Locatie was het “wandelpad op wielen” in de directe omgeving van de MS-woonzones. Tijdens de wandeling was er ook gelegenheid om te genieten van een verfrissing en een hapje. Een volgende activiteit zal de viering zijn van 70 jaar KVG Neerpelt Overpelt op zaterdag 29 september in zaal “Den Drossaerd” in het Lindel.

De Maan is terug

Dinsdag 24 juli 2018
Neerpelt - De Maan is terugZoom

Neerpelt

Het kunstwerk "De Maan", dat als verdwenen was opgegeven, is teruggevonden, we meldden dat al. Dat inspireerde Fobie tot bijgaande cartoon...
Op advies van de Vlaamse droogtecommissie vaardigt de gouverneur met onmiddellijke ingang een verbod op de verspilling van leidingwater uit.
Het is verboden om water uit het publieke drinkwaternet te gebruiken:
- voor het afspuiten van motorvoertuigen, aanhangwagens en opleggers, tenzij in het kader van de normale activiteiten van daartoe gespecialiseerde ondernemingen en in de gevallen waar het afspuiten in de regelgeving of vergunning is opgelegd;
- voor het vullen of bijvullen van (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuw: huisdierendispensarium

Dinsdag 24 juli 2018
Limburg krijgt een huisdierendispensarium. Dat is een centrum waar je terecht kan met je huisdier voor medische zorgen, wanneer je het zelf niet zo breed hebt. Het centrum komt in Hasselt. Mensen die niet veel geld hebben, kunnen er terecht met hun huisdier voor een kleine bijdrage. De dieren kunnen er verzorgd en gevaccineerd worden. Dat alles wordt gedaan door gewone Limburgse dierenartsen die er een bijdrage voor krijgen, je kan dus ook rekenen op kwalitatieve zorg. Wanneer een baasje tijdelijk (…) Het hele nieuwsbericht

Leo Royackers overleden

Dinsdag 24 juli 2018
Overpelt - Leo Royackers overleden

Overpelt

Gisteren is Leo Royackers overleden, de echtgenoot van Bertha Eerdekens. Hij was 73 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Vrijdag (18.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Overpelt-Centrum waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens.
Pelt - Tourrenners op weg naar PyreneeënZoomVanmorgen werd de rit in de Ronde van Frankrijk 10 minuten stilgelegd omdat sommige renners pepperspray - volgens andere bronnen traangas - in de ogen hadden gekregen. De Franse politie had dat gebruikt om protesterende boeren uit elkaar te drijven. (Cartoon: Fobie)

Auto vat vuur in Hofstraat

Dinsdag 24 juli 2018

Neerpelt

Aan een woning in de Hofstraat in Sint-Huibrechts-Lille is gisterenavond een auto in brand gevlogen, vermoedelijk als gevolg van een kortsluiting. De bewoners konden de brand zelf blussen.

Meer geboortes dan overlijdens

Dinsdag 24 juli 2018
De gemeente Overpelt registreerde vorig jaar 168 geboortes en 114 overlijdens. In Neerpelt waren er dat respectievelijk 167 en 102. (Bron: Statbel)

Wijerpad was speelstraat

Maandag 23 juli 2018
Neerpelt - Wijerpad was speelstraatZoom

Neerpelt

Afgelopen week was het Wijerpad weer een speelstraat. Ook de buren van de Schoolstraat maakten er samen een gezellige week van. De kinderen leefden zich uit met o.a. waterspelletjes en de ouderen met lekker eten en drinken. Kortom... het was weer geslaagd!
Pelt - Meer mogelijkheden voor politieDoor het vandaag ondertekende Benelux-verdrag krijgt de politie in de grensstreek meer mogelijkheden en zullen criminelen minder makkelijk kunnen ontsnappen door de grens over te steken. Bij een achtervolging bijvoorbeeld was de grens een grote rem; vanaf nu - tenminste indien de parlementen hun akkoord geven aan de overeenkomst -  kan de politie tot over de Nederlandse grens achtervolgen tot de Nederlandse politie overneemt. De Benelux-landen zullen ook bestuurlijke en gerechtelijke informatie (…) Het hele nieuwsbericht
Alleen bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties mogen vanaf 2021 geen stookolieketels meer worden geplaatst. Maar wie een kapotte ketel heeft, zal toch nog een andere mogen kopen. Dat heeft de bevoegde Vlaamse minister Bart Tommelein beslist na de enorme kritiek die er kwam op de aankondiging van de Vlaamse regering dat er vanaf 2021 geen nieuwe én tweedehands stookolieketels meer mogen worden geplaatst. Wiens ketel kapot gaat, zal nu wel nog altijd een nieuwe kunnen installeren.

Weer slecht jaar voor merels

Maandag 23 juli 2018
Pelt - Weer slecht jaar voor merelsZoomHet ziet er naar uit dat ook dit jaar de merels het slachtoffer worden van een virus. Natuurpunt en Vogelbescherming Vlaanderen roepen op om slachtoffers te melden via waarnemingen.be en zieke vogels binnen te brengen in een van de vogelopvangcentra om verdere verspreiding af te remmen. Het virus verspreidt zich via muggen en is niet te genezen.
Officieel vastgesteld is het nog niet, maar het lijkt erop dat men voor het derde jaar op rij te maken krijgt met een usutu-uitbraak. De uitbraak komt (…) Het hele nieuwsbericht
Wanneer het terug begint te regenen komt er een muggenplaag aan. Dat zeggen deskundigen. Er waren al veel muggen in de warme lente, maar wanneer er nu, na een hete periode, ineens vochtig weer aankomt, zal dat tot een explosie van muggen leiden, zeggen ze. Bij temperaturen rond de 25 graden kunnen de jonge muggen dan al na twee weken uit het eitje komen en "steekklaar" zijn.

Zwembaden en parasols in trek

Maandag 23 juli 2018
De uitbaters van vrijetijdswinkels klagen niet over het warme weer: zwembaden, parasols en ventilatoren gaan vlot over de toonbank.

Brood en spelen

Maandag 23 juli 2018
Vandaag gelezen
"Maar over wat gaat dit eigenlijk? Surrealisme, decadentie, de Efteling voor volwassenen (onder 18 geen toegang!) die in sprookjes geloven, brood en spelen, (dure) opium voor het volk, muzikaal behang, escape from reality, feel-good-television,..."
                             Johan Grauwels over Tomorrowland in Boom

Bescherm je kippen tegen virus

Maandag 23 juli 2018
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Bescherm je kippen tegen virusZoomKippen in de tuin? Hou het Newcastle virus uit jouw kippenhok! Sinds april 2018 zijn er al 14 besmettingen van de ziekte van Newcastle vastgesteld bij hobbypluimvee. De kippen worden dan erg ziek en sterven. Het virus wordt zeer gemakkelijk overgedragen en daarom heeft het Federaal Voedselagentschap ( FAVV) sinds 2 juli een verbod ingesteld op het verkopen, weggeven en het tentoonstellen van pluimvee. Als pluimveehouder kan je maatregelen nemen om je kippen te beschermen.
Wat is de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Nog even die nationale feestdag...Zoom...op het elan van de Rode Duivels! (Cartoon: Fobie)

870.880 Limburgers

Zaterdag 21 juli 2018
Op 1 januari telde Limburg 870.880 inwoners, 3.467 meer dan een jaar tevoren. De cijfers per gemeente: Beringen (46.027), Tongeren (31.013), Lommel (34.024), Houthalen-Helchteren (30.589), Neerpelt (17.173), Peer (16.401), Leopoldsburg (15.616), Overpelt (15.468), Hamont-Achel (14.417), Meeuwen-Gruitrode (13.086), Bocholt (13.081), Hechtel-Eksel (12.287) en Opglabbeek (10.329). (Bron: Rijksregister)

De kracht van voetbal

Zaterdag 21 juli 2018
"23 voetballers zijn er in Rusland in geslaagd het land en zijn inwoners te verenigen. Tous ensemble. Ik heb daarvan genoten en wil er geen politieke betekenis aan geven. Laten we vandaag ook de verbondenheid tussen de mensen vieren".
(Burgemeester Dewael van Tongeren, vandaag in zijn toespraak n.a.v. de nationale feestdag)
Pelt - Erwin Jansen wint toernooi Kleine BrogelErwin Jansen heeft gisteravond in de Wirix in Kleine Brogel de finale van het jaarlijks 3-bandentoernooi van K. Pieter Breugel BC "Memoriam Hubert Boermans" gewonnen. Er namen 63 biljarters deel aan dit toernooi. Voor de finale werd er gestreden tussen Ludo Van Hout, Marc Verheyen, Erwin Jansen en Gommaar Goossens. Uiteindelijk werd Erwin Jansen van K. Moedig Vooruit Neerpelt kampioen, voor hem al de tweede keer.
Overpelt - Met de fiets naar Santiago de CompostelaZoom

Overpelt

Roeland Geys en Nico Brebels, twee rasechte ‘stoempers’ van WTC De Bokkerijders, zijn vanmorgen om 8u. vertrokken voor een fietstocht van ongeveer 2250 km van Lindel-Hoeven naar Santiago de Compostela. Ze werden uitgewuifd aan Den Drossaerd. Over 20 dagen hopen ze aan te komen. Een goede reis gewenst! 

Neerpelt op de Rooster

Zaterdag 21 juli 2018

Neerpelt

Dinsdagavond 24 juli om 19.30u is er in De Peel een info-avond voorzien om de barbecue-wedstrijd in het kader van Neerpelt bezwijkt verder toe te lichten. Iedereen is welkom, niet alleen de deelnemers die al ingeschreven hebben maar ook geïnteresseerden die graag wat extra informatie wensen over het gebeuren en eventueel nog willen inschrijven op die avond zelf.

Leuke dingen voor de mensen

Zaterdag 21 juli 2018
Chel mag het zeggen
Pelt - Leuke dingen voor de mensen“Dat is Bob toch?” De krant van gisteren lag nog open op de keukentafel. Saskia, mijn dochter, stond erbij en wees naar een vrij grote foto. Bob stond erop. Op zijn fiets. Hij straalde. Het had een communiefoto van jaren geleden kunnen zijn, maar daar was deze Bob te oud voor.
Herinneren jullie je die dolkomische absurde Britse TV-reeks nog met John Cleese, Monty Python’s Flying Circus? Eén van de onvergetelijke hoogtepunten die me nog altijd luidop in de lach doen schieten (…) Het hele nieuwsbericht

Zwaargewonde man aangetroffen

Vrijdag 20 juli 2018
Grensgevallen
Vanavond is een zwaargewonde man aangetroffen op de Maai in Bergeijk. Hij is naar het ziekenhuis overgebracht. Voorlopig is er geen flauw vermoeden hoe de man de verwondingen heeft opgelopen. De politie is met een onderzoek bezig.
De gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt stappen in het project ‘Bewegen op Verwijzing’. Huisartsen kunnen voortaan inwoners met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Beweegcoach. Die helpt de patiënten met een beweegplan op maat.
Dagelijks bewegen: soms denken we er te weinig tijd voor te hebben of is simpelweg de goesting er niet. Beperkte (financiële) kansen verhogen de drempel nog meer. Het project ‘Bewegen op Verwijzing’ wil (…) Het hele nieuwsbericht

Thieu Geers overleden

Vrijdag 20 juli 2018
Pelt - Thieu Geers overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren de uit Meeuwen afkomstige Thieu Geers overleden, de echtgenoot van Mia Van Vlierden en oud-ambulancier van het ziekenhuis Neerpelt. Hij was 87 jaar. De afscheidsviering zal in besloten kring plaatsvinden waarna zijn urne een plaats krijgt op de begraafplaats van Neerpelt. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Volksliedjes op beiaard

Vrijdag 20 juli 2018
Neerpelt - Volksliedjes op beiaardZoom

Neerpelt

Morgen/zaterdag speelt Evert Meijs weer op de Neerpeltse beiaard. Hij was ook al eerder te gast op ons instrument en beiert het ene volkslied vlotjes aan het andere. Op het programma staan o.a: Reuzegom, Dan mocht den beiaard, Io vivat, Hoog op de gele wagen, 'k zie zo gère mijn duivenkot, De beiaard speelt, Vrolijke vrienden, Ik heb eerbied voor jouw grijze haren, Zie ik de lichtjes van de Schelde, Merck toch hoe sterck, Daar was laatst een meisje loos, In een blauwgeruiten kiel, Allen die willen naar Island gaan, Vier weverkens, Ain boer wool naor zien naober toe, Een karretje op de zandweg reed, De boer had maar ene schoen, 'k Heb mijn wagen volgeladen, Wilt heden nu treden…
Te horen op de zaterdagmarkt vanaf 10.30 uur. En u mag meezingen!

Opletten: overstekend wild

Vrijdag 20 juli 2018
Rond deze tijd van het jaar let u als bestuurder best extra op voor overstekend wild op de weg. Dat zegt de Hubertus Vereniging Vlaanderen. ‘Rij langzaam, contacteer de politie bij een aanrijding en raak het dier nooit met blote handen aan.’
Nog tot midden augustus loopt de reebronst. In die periode willen de bokken zoveel mogelijk geiten dekken. Daarom zwerven de mannetjes actief rond in hun territorium, vaak de grote banen kruisend en zich niet bewust van het gevaar op de (…) Het hele nieuwsbericht

Tropisch warm

Vrijdag 20 juli 2018
Weerbericht
Pelt - Tropisch warmHet warme weer houdt de volgende dagen aan of sterker, het gaat nog warmer worden. Na de doortocht van een zwakke storing op korte termijn, voornamelijk gekenmerkt door wolkenvelden, bouwt opnieuw een hogedrukgebied op. De zon kan daarbij de volgende dagen domineren en duwt het kwik richting de tropische grens van 30 graden. Vooral de tweede helft van de week lijkt erg warm te verlopen met lokaal temperaturen die boven 30 graden uitkomen.
Vandaag nemen wolkenvelden vanuit het zuidwesten (…) Het hele nieuwsbericht

Limburgse huizen het goedkoopst

Donderdag 19 juli 2018
Limburg blijft voor woningen de goedkoopste provincie in Vlaanderen. De gemiddelde prijs van een woning ligt er 14 procent lager dan het Vlaamse gemiddelde. Limburg is ook de enige provincie waar de prijs van een woonhuis onder het nationale gemiddelde ligt. Vlaams-Brabant is dan weer de duurste Vlaamse provincie en de duurste provincie van het land, na Brussel en Waals-Brabant. (Bron: notaris.be)

Gevaar voor vallende takken

Donderdag 19 juli 2018
Door de droogte worden sommige bomen kwetsbaar, waardoor er gevaar is voor vallende takken. Het is aangeraden om zeer voorzichtig te zijn in de parken, onder de kruin van de bomen, maar ook in het bos. Het fenomeen is in het bijzonder zichtbaar bij bomenrijen waar de takken vaak op de weg vallen.
Pelt - Technisch probleem in Zaventem opgelost?ZoomEurocontrol sloot deze namiddag het luchtruim na een technisch probleem in Zaventem. Het zou nu weer geopend zijn. Maar zijn alle problemen daar nu opgelost? vraagt Fobie zich af...

Nieuwe opleidingen in KANL

Donderdag 19 juli 2018
Vanaf volgend schooljaar gaan 11 academies in Limburg voor het eerst opleidingen voor muziek en woord vanaf 6 jaar aanbieden. Dat blijkt uit de nieuwe programmaties voor het deeltijds kunstonderwijs die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft goedgekeurd. Er komen ook nieuwe opleidingen. In de Kunstacademie Noord-Limburg in Neerpelt komen de opties "dirigent instrumentale muziek" en "Urban dance" erbij.
Met de nieuwe opleidingen - voor heel Vlaanderen een 70-tal - komt er een einde aan de programmatiestop die 7 jaar van kracht was.

Georges Cremers overleden

Woensdag 18 juli 2018
Overpelt - Georges Cremers overleden

Overpelt

Vandaag is Georges Cremers overleden, de weduwnaar van Elza Daelemans. Hij was 66 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroetingsmoment: maandag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

Even naar zee en terug

Woensdag 18 juli 2018
Neerpelt - Even naar zee en terugZoom

Neerpelt

Al voor het 5de jaar op rij reed een groepje wielertoeristen vandaag van Blankenberge naar Neerpelt. 's Morgens hadden ze hier de vakantietrein genomen en om 11 uur sprongen ze in Blankenberge de fiets op om na 200km in Neerpelt te eindigen - op een terras, dat spreekt.
Door een opgehaalde sluis in Sas van Gent en een defecte veerboot in Antwerpen gebeurde dat een uurtje later dan vroeger, maar iedereen vond het een fijne trip. En wie er dit jaar voor de eerste keer bij was, komt volgend jaar weer terug!
Op de windmolens in de regio zijn de wieken vandaag in rouwstand gezet. Aanleiding is het overlijden van Theo Keyers, de molenaar van de Keyersmolen in Molenbeersel. "De laatste beroepsmolenaar van de regio en een grote mijnheer met een nog groter hart," schrijft Toon Verlaak op Facebook.
Wegens de aanhoudende droogte mogen er geen nesten van processierupsen meer worden weggebrand of wegbermen worden gemaaid. Het brandgevaar is te groot en de provincie Limburg legde een verbod op. De processierupsen zijn intussen vlinder geworden en zullen dus ook geen directe overlast meer veroorzaken, al kunnen er haartjes in de lucht blijven circuleren zolang het niet echt regent.
Sinds 3 juli geldt er een geheel verbod op kampvuren in Limburg en dit blijft van kracht zolang code rood van toepassing is en tot tegenbericht. Dat meldt de gouverneur. Bovendien is er in een natuurgebied (en tot 25m daarbuiten) geen enkele vorm van vuur meer toegestaan: roken, kaarsen, fakkels, vuurkorven, barbecues, enz.. "Ik kan niet genoeg benadrukken dat zowel burgers, organisaties als overheden voorzichtig moeten zijn," zegt de gouverneur, en hij ontraadt de volgende activiteiten: (…) Het hele nieuwsbericht

Henriette Bloemen overleden

Woensdag 18 juli 2018
Pelt - Henriette Bloemen overledenIn WZC Immaculata is vandaag de uit Kaulille afkomstigre  Henriette Bloemen overleden, de echtgenote van Henri Gielkens. Ze was 85 jaar. Dinsdag wordt haar asurn begraven op de begraafplaats van Lindel-Hoeven, na een dankviering (om 10.30u) in de parochiekerk daar. Maandag om 18.30u is er in de kerk een gebedswake, waarna mogelijkheid tot begroeting in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Ontluikende winde bloemknop

Woensdag 18 juli 2018
Vandaag gezien in Bosland
Pelt - Ontluikende winde bloemknopZoomWindes zijn klimplanten met een zeer bijzondere bloeiwijze. Daar waar andere bloemen openklappen, moeten deze zich afrollen. In dit stadium lijkt het op een lekker ijsje. Op de foto een Amerikaanse purperwinde. In onze natuur groeien ook nog de haagwinde en de akkerwinde, met overwegend witte bloemen.(Pierre Rutten)

2,92 procent bevolkingsaangroei

Woensdag 18 juli 2018

Neerpelt

Van 2012 tot 2018 kende Neerpelt een bevolkingsaangroei van 2,92 procent. In heel Limburg was dat in die periode een aangroei van 2,53 procent terwijl het Vlaams Gewest een toename kende van 3,18 procent en België een toename van 3,08 procent. (Bron Statbel, Algemene Directie Statistiek).

Overpelt

Van 2012 tot 2018 kende Overpelt een bevolkingsaangroei van 7,49 procent. Tijdens dezelfde periode nam de Limburgse bevolking toe met 2,53 procent. In het Vlaams Gewest was er een aangroei met 3,18 procent en in België met 3,08 procent. (Bron: Statbel, Algemene Directie Statistiek).
De Limburgse conjunctuur bereikte vorig jaar een historische piek. Dat zegt VOKA-Limburg. Een vergelijkend resultaat dateert al van 2007. Daarnaast braken ook de starters een record. Met 6.196 start-ups was 2017 het beste jaar van de eeuw, aldus Voka.

Wespennest? Hier melden

Dinsdag 17 juli 2018
Pelt - Wespennest? Hier meldenZoomHeb je een wespennest? Bel voor de verdelging niet langer naar de brandweer, maar vul meteen online je gegevens in via deze link. Hou je rijksregisternummer bij de hand. (Foto Frido Van Hertum)

Jan Theuwis overleden

Maandag 16 juli 2018

Overpelt

Zaterdag is de uit Overpelt afkomstige Jan Theuwis overleden, de echtgenoot van Louke Waerebeke. Hij was 92 jaar en bouwde tussen 1953 en 1991 VKW Limburg uit tot een sterke werkgeversorganisatie. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (11 uur) plaats in de Virga Jessebasiliek in Hasselt.

Esperanza hervat trainingen

Maandag 16 juli 2018
Pelt - Esperanza hervat trainingenMorgen hervat Esperanza Pelt de trainingen. Op 25 juli staat een eerste oefenwedstrijd op het programma. Esperanza neemt het dan op tegen Kadijk. Van 27 tot 29 juli organiseert de club een teambuildingactiviteit.

Samana bezoekt lavendelhoeve

Maandag 16 juli 2018
Neerpelt - Samana bezoekt lavendelhoeveZoom

Neerpelt

Vorige week bracht Samana Grote Heide een bezoek aan een lavendelhoeve in Stokrooie. "Limburg Lavendel" werd door enkele cursisten herborist opgestart in 2001 aan een voormalige hoeve van 4 hectare. De hoeve grenst aan het Domein Herkenrode. Een vriendelijke gids schetste het ontstaan van de hoeve en de aanplanting van verschillende lavendelplanten in een uniek stukje Provence in Limburg. Ze leerde hoe we de lavendel moesten snoeien en onderhouden. Vervolgens bracht men een bezoek aan de (…) Het hele nieuwsbericht

Henk Jansen overleden

Zondag 15 juli 2018
Overpelt - Henk Jansen overleden

Overpelt

Vrijdag is Henk Jansen overleden, de echtgenoot van Trees Panhuysen. Hij was 86 jaar. De uitvaartdienst zal plaatsvinden in intieme kring. Begroetingsmoment: donderdag (19.30u-20u) in uitvaartcentrums Severens in Overpelt.

Noodnummer 1722 geactiveerd

Zondag 15 juli 2018
Pelt - Noodnummer 1722 geactiveerdDe komende dagen kan er onweer de kop opsteken. Het zal vaak gaan om plaatselijk onweer, het is dan ook moeilijk te voorspellen waar de onweders zullen voorkomen. In ieder geval is vanaf nu het noodnummer 1722 geactiveerd. Daar kun je terecht met meldingen van wateroverlast, omgewaaide bomen, schade aan daken,... alle gevallen waar geen mensen direct bedreigd zijn.

Tortorella Saverio overleden

Zondag 15 juli 2018

Neerpelt

Vrijdag is Saverio Tortorella overleden, de weduwnaar van Angela Kaers. Hij was 87 jaar. Woensdag om 10.30 uur is er een uitvaartplechtigheid in de parochiekerk van Boseind. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Vandebosch in Overpelt.
Pelt - Lille wint 'Vrije beker Verbroedering BC'ZoomGisteravond heeft Team Lille - met spelers van KMV Neerpelt - in zaal Holheide in Overpelt de finale van het biljarttoernooi Verbroedering BC gewonnen van Overpelt BC. Voor Team Lille was het de 5e finaleplaats op rij in dit toernooi, waarvan er 4 keer werd gewonnen. De winnende ploeg bestond uit Franky Van Ampting (vervanger van Jos Vanbuel tijdens de halve finale en de finale), Gerard Hensen en Erwin Jansen. Een dikke proficiat aan de finalisten, dank aan de organisatie van Verbroedering BC en aan de uitbaters Louis en Annemie! (Ingez.)

Jet Beliën overleden

Zondag 15 juli 2018
Neerpelt - Jet Beliën overleden

Neerpelt

Gisteren is Jet Beliën overleden, de weduwe van Alfred Van Renterghem. Ze was 93 jaar. Donderdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Woensdag om 19.30u is er daar een avondwake, waarna mogelijkheid tot begroeting in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Werken op de Luikerweg

Zondag 15 juli 2018
Grensgevallen
Pelt - Werken op de LuikerwegOp maandag 16 en dinsdag 17 juli wordt er tussen 7.30u en 17u gewerkt langs de Luikerweg in Valkenswaard. Er worden bomen gekapt om het zicht en daarmee de veiligheid op de weg te vergroten. Ook is het de bedoeling om alle niet-vitale en dode bomen te verwijderen zodat de kans dat er een boom omwaait, geminimaliseerd wordt. De bomen die weggehaald worden, zijn met oranje verf gemarkeerd.
Tijdens de werkzaamheden is de oostelijke rijbaan (richting Valkenswaard) gedeeltelijk afgesloten van 9 tot 16u. Verkeersregelaars zullen het verkeer begeleiden. Voor 9u en na 16u wordt er in het bos gewerkt, langs de weg. De Luikerweg blijft dan gewoon open.

Brandweer bevrijdt muntjak

Zaterdag 14 juli 2018
Overpelt - Brandweer bevrijdt muntjak

Overpelt

De brandweer heeft vandaag aan zwembad Dommelslag een muntjak moeten bevrijden die vastzat in een hek. Het hertachtige dier werd samen met haar jong naar het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek overgebracht.

Autobrand bij Maesensveld

Zaterdag 14 juli 2018

Overpelt

In de buurt van het Maesensveld vloog vanochtend rond 4.30 uur een auto in brand. Dat gebeurde op de brug over het spoor. Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleek het vuur al geblust door passanten. 
Pelt - Brons voor België op WK voetbalZoomBelgië heeft deze namiddag in Sint-Petersburg in het kader van het WK voetbal Engeland verslagen met 2-0, na doelpunten van Thomas Meunier (4de minuut) en Eden Hazard (82ste minuut). De Rode Duivels eindigen dus op de 3e plaats, het beste resultaat in de geschiedenis.   

Karateclub naar EK in Portugal

Zaterdag 14 juli 2018
Pelt - Karateclub naar EK in PortugalZoomEind juli staat het Portugese Braga volledig in het teken van karate. Van donderdag 26 tot en met zondag 29 juli vindt daar namelijk het Europees kampioenschap WIKF-karate plaats. Karateclub KCAR uit Eksel/ Peer/ Helchteren/ Overpelt zal dit jaar maar liefst 16 atleten afvaardigen om er te strijden voor een Europese titel. Huib Fransen, Jolie Fransen, Argo De Saedeleir en Brecht Evens uit Overpelt, Indra Winters, Laura Sikorski, Sven Sikorski, Sidney Van Herreweghe en Sven Vandermeulen uit Peer, Shiloh Pagan, Fabian Szeles en Thierry Starinieri uit Helchteren en Jari Rovers, Roar Hendriks, Daphne Kuipers, Eva Kuipers uit Hechtel-Eksel zullen er strijden om een Europese titel. We wensen hen veel succes!

Met Prins Filip naar Japan

Zaterdag 14 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Pelt - Met Prins Filip naar JapanIk was al een paar keer gaan zeuren bij hoofdredacteur Philip Hilven van TV-Limburg om naar het WK in Japan te gaan. Maar er bleek geen budget voor te zijn. Wie niet rijk is, moet slim zijn. Op een dag viel er een uitnodiging in de bus voor een handelsmissie met prins Filip, de huidige koning, naar Japan, tijdens het WK. Als we daar nu eens op inschreven?
Zo geraakten we gratis met het regeringstoestel in Japan. Uit eerlijke schaamte maakten we een item met enkele Limburgse bedrijfsleiders en een modeshow (…) Het hele nieuwsbericht
Gisterenavond kreeg een trein, komende van Antwerpen, met een technisch defect af te rekenen in de directe omgeving van het station in Lommel. Daardoor werd de overweg in Kattenbos zo'n uur geblokkeerd. De defecte trein werd weggesleept naar Mol. De reizigers die naar Overpelt, Neerpelt of Hamont op weg waren, moesten overstappen op een andere trein.

Playmobils in de trein

Vrijdag 13 juli 2018
Playmobils, zo noemen pendelaars de MW41-dieseltreinen die Antwerpen verbinden met Mol en Hamont. Bekijk het design van het interieur en u begrijpt waarom. Dat schrijft "Kerk & Leven" in een eerste verhaal van een reeks waarin men naar 'het einde van de wereld' spoort. In dit eerste verhaal is dat Hamont. Het blijkt dat Albert Einstein ooit in Hamont de trein nam. Wist u dat?

Toke Straetemans overleden

Vrijdag 13 juli 2018
Overpelt - Toke Straetemans overleden

Overpelt

Gisteren is Toke Straetemans overleden, de weduwe van Frans Daemen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Dinsdag (18.30 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Overpelt-Fabriek waarna begroeting in uitvaartcentrum Severens.

Leeuwenwelpje doodgebeten

Vrijdag 13 juli 2018
Kort na zijn geboorte is woensdag in het tuinen- en dierenpark Mondo Verde in het Nederlands-Limburgse Landgraaf een leeuwenwelpje doodgebeten door een van de andere leeuwen. De bevalling kwam voor de verzorgers onverwacht zodat de moederleeuw nog niet apart was gezet. Dat gebeurde nadien wél, zodat er gisteren nog enkele andere welpen geboren werden. Die maken het goed.
71,4 procent van de zelfstandigen in Limburg bevestigt dat ze best tevreden zijn over hun werk-privébalans en ze hebben daarmee het hoogste percentage op vlak van tevredenheid van alle provincies. De factoren die de tevredenheid voeden zijn 1) dat ze iets doen wat ze graag doen en 2) dat ze hun werkuren zelf kunnen regelen. Mensen die eerst als loontrekkende aan de slag waren en pas later de stap naar zelfstandigheid zetten, zijn het meest tevreden. Dat  blijkt uit een grootschalig onderzoek van sociaal verzekeringsfonds ACERTA bij 2559 zelfstandigen over heel België.
Door het aanhoudende warme en vooral droge weer staat er op dit ogenblik weinig water in het overgrote deel van de Limburgse beken, kleine(re) waterlopen en greppels. Hoewel (enkel) de aangelanden water uit de beek mogen onttrekken, is het absoluut raadzaam om dit - zolang de huidige weersomstandigheden aanhouden - gewoon even na te laten. Zo kan het weinige water dat nog doorheen de beekjes en grachten stroomt specifiek ten goede komen van de vissen, waterdiertjes en -planten waar het levensbelangrijk voor (…) Het hele nieuwsbericht

Struikgewas in brand

Donderdag 12 juli 2018
Overpelt - Struikgewas in brand

Overpelt

Vanochtend stond in Overpelt-Fabriek struikgewas in brand tussen de Noord-Zuidverbinding en de Vliegdenstraat. Het ging om een heropflakkering van het brandje van gisteravond. De brandweer was het vuur snel meester.

Rugzak uit auto gestolen

Donderdag 12 juli 2018
Neerpelt - Rugzak uit auto gestolen

Neerpelt

Gisteravond werd uit een auto, die voor een appartementsgebouw in de Broesveldstraat geparkeerd stond, een rugzak gestolen.

Motorrijder reed 118 ipv 50km/u

Donderdag 12 juli 2018
Grensgevallen
De Nederlandse politie heeft gisteren het rijbewijs ingetrokken van een 30-jarige Belgische motorrijder die in de buurt van EIndhoven Airport aan een snelheid van 118 km/u reed op een plaats waar slechts 50 km/u toegelaten is. Het is niet bekend waar de motorrijder in ons land woont. 
Wandelen in Bosland kan vanaf nu met knooppunten. Je kan voortaan zelf je wandelroute samenstellen op wandelknooppunt.be

Te snel rijden kost geld...

Donderdag 12 juli 2018
Pelt - Te snel rijden kost geld......en dat is eigenlijk weggegooid geld, want je kan er niks meer mee doen. De lokale politie HANO controleerde gisteren op de Lillerheidestraat in Neerpelt. Daar reed zowat 50 procent van de automobilisten te snel! Deze week wordt ook extra gecontroleerd in de Keunenlaan in Hamont-Achel, de Zonhoekstraat in Neerpelt en de Haltstraat in Overpelt.

Oldtimer gestolen

Donderdag 12 juli 2018
Neerpelt - Oldtimer gestolen

Neerpelt

Op de Emmalaan in Valkenswaard is de oldtimer van een man uit Neerpelt gestolen. De politie krereg gisteren melding van de feiten.

Gratis met de bus naar Pukkelpop

Donderdag 12 juli 2018

Neerpelt

Van 15 tot 18 augustus is er weer Pukkelpop. Vanuit Neerpelt kan je er vlot met de lijnbus naartoe. Via de routeplanner van De Lijn (www.delijn.be) kan je snel achterhalen welke buslijnen en welke opstapplaatsen je best kan gebruiken. Op vertoon van een geldig Pukkelpopticket is je busreis van Neerpelt naar Kiewit helemaal gratis.
De nachtbussen van Kiewit naar Neerpelt rijden:
o na afloop van festivaldag donderdag 16 augustus – vertrek om 02.30 uur
o na afloop van festivaldag (…) Het hele nieuwsbericht

Brand in Zavelstraat

Woensdag 11 juli 2018
Overpelt - Brand in Zavelstraat

Overpelt

Bij de brandweer liep een oproep binnen voor een brand in een bosje ter hoogte van het duivenlokaal in de Zavelstraat. Het wordt niet uitgesloten dat de brand werd aangestoken.

Nieuwe bvba: Koets & Co

Woensdag 11 juli 2018

Overpelt

Lodewijk Weekers en Josina Appelhof, beiden uit Overpelt, hebben de bvba Koets & Co opgericht met zetel aan de Houtmolenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer groot- en kleinhandel in paarden, de verhuring van koetsen en paarden én de uitbating van een manege.

Neos bezocht de brandweer

Woensdag 11 juli 2018
Neos-Pelt (nieuwe naam!) bezocht de brandweercentrale aan de Heuvelerheide in Neerpelt nadat ze een uiteenzetting hadden bijgewoond over een voor senioren zeer belangrijk onderwerp: brandpreventie.
Peter Van Grieken, brandpreventieverantwoordelijke van de Lommelse brandweer waarvan deze post een onderdeel is, gaf te kennen hoe belangrijk brandpreventie is en op welke manier wij persoonlijk als individuen en als bewoners daaraan kunnen/moeten meewerken. Alle aspecten van brand, oorzaken, (…) Het hele nieuwsbericht
Als eerste ziekenhuis in Limburg heeft het Mariaziekenhuis in Overpelt de "MonaLisa Touch" geïntroduceerd. Dat meldt het jaarverslag van het ziekenhuis. De laserbehandeling – niet-chirurgisch, niet-hormonaal en pijnvrij – biedt de meest natuurlijke oplossing om vaginale droogheid ten gevolge van de menopauze te verhelpen, met langdurig resultaat.
Het proces bestaat uit drie korte laserbehandelingen waarbij al na de eerste sessie verbetering optreedt. Vergelijkend (…) Het hele nieuwsbericht

Vandaag is het 11 juli

Woensdag 11 juli 2018
Pelt - Vandaag is het 11 juliZoomDe Rode Duivels, het nationale symbool bij uitstek, zijn verslagen door Frankrijk. Weer over naar de orde van de dag: 11 juli, vindt Fobie.
Pelt - KMV Neerpelt wint beker Hamont BCZoomBiljartclub K. Moedig Vooruit Neerpelt heeft de finale van de overbandbeker Hamont BC gewonnen. In De Peel in Neerpelt versloegen Rita Pellens, Gerard Hensen, Ivo Vos en Erwin Jansen (foto) het viertal van KNBC.

Ondertussen, in Brussel...

Woensdag 11 juli 2018
Pelt - Ondertussen, in Brussel...ZoomDe Amerikaanse president Trump is gearriveerd voor de NAVO-top. (Cartoon: Fobie)

Limburg telt 2.861 leefloners

Dinsdag 10 juli 2018
Limburg telt 2.861 leefloners, 1.231 mannenn en 1.630 vrouwen. De meeste leefloners behoren tot de leeftijdscategorie tussen 25 en 44 jaar. Eén en ander blijkt uit gegevens van de POD Maatschappelijke Integratie, Armoedebestrijding, Sociale Economie en Grootstedenbeleid.
Pelt - België uitgeschakeld in WK voetbalZoomIn de halve finales van het WK voetbal heeft Frankrijk vanavond in Sint-Petersburg België verslagen. Uitslag: 1-0.

Struikgewas in brand

Dinsdag 10 juli 2018
Overpelt - Struikgewas in brand

Overpelt

Gisterenavond rond 23.30 uur vloog er in de Duinenstraat struikgewas in brand. De brand strekte zich uit over 6 are. De brandweer was het vuur snel meester.

Meer erkenning verdiend

Dinsdag 10 juli 2018
Vandaag gelezen
"De sociale verandering die België in korte tijd heeft doorgemaakt - pijnlijk, onvolmaakt - is een prestatie, en verdient meer erkenning van de buitenwereld dan dat onfortuinlijke beeld van een plassende cherubijn."
                                                                                    (Financial Times)

André Vranken overleden

Dinsdag 10 juli 2018
Overpelt - André Vranken overleden

Overpelt

Vandaag is André Vranken overleden, de weduwnaar van Mia Kenis. Hij was 94 jaar. Zaterdag wordt zijn as bijgezet op de begraafplaats van Overpelt-Centrum na een afscheidsviering (om 10.30u) in de parochiekerk van Overpelt-Fabriek. Begroeting: vrijdag (18u-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Agnes Janssen overleden

Dinsdag 10 juli 2018
Pelt - Agnes Janssen overleden
In het Mariaziekenhuis is gisteren Agnes Janssen overleden, de weduwe van Willy Didden. Ze was 75 jaar. De afscheidsviering zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19.30u-20u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Grensgevallen
Eindhoven heeft de snelst groeiende economie van alle grote steden in Nederland. De economie groeide er in 2017 met 4,6 procent. Het landelijk gemiddelde in Nederland was 2,9 procent. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De groei van Eindhoven is vooral te danken aan de hightech-industrie van de stad, zegt Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. De sector is een belangrijke exporteur en spint garen bij de groei van de wereldeconomie. “Ze profiteren vooral erg van de economische groei in Duitsland.”

Lucienne Elias overleden

Dinsdag 10 juli 2018
Neerpelt - Lucienne Elias overleden

Neerpelt

In Kuringen is zondag de uit Neerpelt afkomstige Lucienne Elias overleden, de echtgenote van Mathieu Drijkoningen. Zij was 58 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten familiekring.

En toen waren we nog met 4!

Dinsdag 10 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Pelt - En toen waren we nog met 4!Wij hebben tijdens het WK 2018 een vast kantoor in het International Broadcast Center in Moskou. Daar zitten zowat alle TV-zenders van de hele wereld samen. Wij delen een kantoor met de RTBF en de NOS (heerlijk om die af en toe te jennen, het was jarenlang andersom). Van 99 procent van de aanwezige zenders is hun land al uitgeschakeld. En dan hebben ze weinig onderwerpen.
Plots wil iedereen alles weten over de Belgen. Elk gesprekje met een Rode Duivel is plots wereldnieuws, in het centrum van Moskou (…) Het hele nieuwsbericht

Vals geld op Petrovski

Maandag 9 juli 2018

Overpelt

Er zijn enkele valse briefjes van 50 euro uitgegeven tijdens het WK-evenement Petrovski. De politie heeft een verdachte ondervraagd.
Vanavond was er een bommelding op Eindhoven Airport. In een vliegtuig werd een dreigbrief aangetroffen. Het vliegtuig werd doorzocht maar het bleek om loos alarm te gaan.
Overpelt - Buurtfeest in de HospitaalstraatZoom

Overpelt

Dit jaar vierde de buurt van de Hospitaalstraat voor het 10de jaar haar jaarlijks buurtfeest. Op vrijdag was er de traditionele hotdog met natuurlijk supporteren voor de Rode Duivels. Na hun overwinning werd er nog gefeest tot in de late uurtjes. Zaterdagmorgen klokslag 10u werd iedereen uitgenodigd voor de brunch. Nadien vertrok men met de fiets richting Achel om daar te gaan krullebollen. Terug in de Hospitaalstraat kreeg iedereen lekkere zelfgebakken frieten. Op zondag kon men nog wat overschotjes opeten en alles opruimen. Het was weer geslaagd buurtfeest! (Ingez.)
Morgenvroeg om 3u begint een treinstaking van 48u die georganiseerd wordt door drie kleinere vakbonden. De NMBS verwacht dat één trein op drie zal rijden. In ieder geval zal er een minimale dienstverlening worden voorzien. Die houdt onder meer in dat enkele stations mogelijk geschrapt worden als stopplaats. Meer informatie achter deze link 

Drika Loots overleden

Maandag 9 juli 2018
Pelt - Drika Loots overledenIn WZC Immaculata is vandaag Drika Loots overleden, de weduwe van Jan Hillen. Ze was 89 jaar. De afscheidsviering zal in besloten kring plaatsvinden. Begroeting: donderdag (18u-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
WK-verhalen van Gert Gommé
Pelt - Georges Leekens om de tuin geleidDe bondscoach tijdens het WK van 1998 was Georges Leekens. Die hield niet zo van pottenkijkers. Hij zou zijn eerste training houden achter gesloten deuren en zelfs de locatie werd niet bekend gemaakt. In alle vroegte begonnen we rond te rijden om uit te vissen waar de training zou plaats vinden. Al snel vonden we een voetbalveldje waar er zeilen rond gespannen waren. Hebbes! Een oude man op een zitmaaier was het gras aan het afrijden. Hij vertelde dat hij er best trots op was dat een WK-ploeg op (…) Het hele nieuwsbericht
Het Harmonieorkest van de Kunstacademie heeft gisteren in Wenen het prestigieuze Summa Cum Laude Youth Music Festival gewonnen in de categorie ‘Symphonic bands: competition’. Dat was als het ware de bekroning na het optreden van het orkest in de gouden zaal van de Musikverein Wien. Gelukwensen! Het orkest vertrok vorige donderdag naar Oostenrijk en keert donderdag weer terug.

Heideblauwtje in Bosland

Zondag 8 juli 2018
Vandaag gezien in Bosland
Pelt - Heideblauwtje in BoslandZoomOp de foto een vrouwtje heideblauwtje ergens in Bosland. Vele soorten blauwtjes hebben een dubbele afhankelijkheid in hun voortplanting, want naast hun waardplant (in dit geval dopheide) moet er ook een bepaalde mierensoort aanwezig zijn in hun biotoop. Zodra het vrouwtje bevrucht is, gaat ze op zoek naar een waardplant in de nabijheid van een mierennest om haar eitjes af te zetten. De rupsen die later uit deze eitjes komen hebben een klier die een zoete vloeistof kan afscheiden en waarop deze mieren verzot zijn. In ruil krijgen ze van de mieren een algemene bescherming tegen hun eventuele belagers. Ook de poppen en de vlinders genieten van deze bescherming. Zouden de rijken der aarde hier hun inspiratie gehaald hebben? (Pierre Rutten)

Nog even het Oud-Limburgs

Zondag 8 juli 2018
Pelt - Nog even het Oud-LimburgsZoomHet Oud-Limburgs Schuttersfeest is weer achter de rug, we meldden het al. Elk jaar opnieuw komen er tienduizenden mensen op af. Dit jaar was het wel een erg warme editie, zowel voor de schutters (zes per schutterij) als voor de deelnemers aan de schoonheidswedstrijden (schoonste koningspaar, mooiste uniform,... e.d.) en de deelnemers aan de optocht, want daar was een uniform verplicht. In dit filmpje van Rudy Luys zult u in het begin ook deelnemers zien die een bijl op hun schouder droegen; dat zijn de bielemannen, die eeuwen geleden met hun bijl de weg voor de schuitterij moesten vrijmaken maar nu een folkloristische functie hebben.
Op het EK kajakmarathon in het Kroatische Metkovic bij de heren senioren K2 marathon over 29,6 km zijn Baud Kums en Daan Cox vandaag 12de geworden in een tijd van 2u01’38”. De wedstrijd werd gewonnen door Hongarije, vóór Frankrijk en Spanje.
Met het warme weer wordt ons afval extra vroeg opgehaald. Limburg.net vraagt dan ook om daar rekening mee te houden en de vuilniszak of PMD-zak al vanaf 6 uur 's ochtends klaar te zetten.
Van alle Vlamingen zijn de Limburgers het meest tevreden over hun job. En niet alleen dat. Ze zijn het meest betrokken bij hun organisatie. Ook op het vlak van de tevredenheid over hun loon, hun management, de visie van hun bedrijf en de waardering die ze van zowel collega’s als van management krijgen scoren ze het hoogst. Dat blijkt uit een onderzoek van SD Worx.
Het OLS, het Oud-Limburgs Schuttersfeest, zal volgend jaar op de eerste zondag van juli in het Nederlands-Limburgse Sevenum worden georganiseerd. Schutterij Sint-Sebastianus uit die gemeente won vandaag in Ophoven de Interlimburgse schietwedstrijd voor buksschutterijen en mocht dan ook de "Um" mee naar huis nemen, voor de eerste keer in de geschiedenis van het dorp. De 5 Belgische schutterijen die op de tweede kaveldag nog in de running waren, vielen uit, net als 21 Nederlands-Limburgse schutterijen.

Criminaliteit gevoelig gedaald

Zaterdag 7 juli 2018
Vorig jaar is de criminaliteit in de meeste Limburgse politiezones gevoelig gedaald. Alleen in de politiezone Tongeren-Herstappe steeg ze sterk. Dat blijkt uit cijfers van de lokale en federale politie.
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn er in Limburg 3.516 nieuwe eenmanszaken en vennootschappen opgericht. Nooit eerder begonnen zoveel Limburgers met een eigen zaak.

473 eenoudergezinnen

Zaterdag 7 juli 2018

Overpelt

Overpelt telde vorig jaar 473 eenoudergezinnen. Dat zijn er 105 meer dan tien jaar geleden. Het aantal alleenwonenden in de gemeente bedroeg 1.720, een toename met 529 in vergelijking met tien jaar geleden. De cijfers zijn afkomstig van de provincie Limburg.
Pelt - Veroordeeld voor drugssmokkelDrie Limburgers die cocaïne smokkelden in grote blokken marmer, zijn veroordeeld tot celstraffen van 4, 5 en 7 jaar. De mannen lieten in Latijns-Amerika blokken marmer doorzagen, uithollen en vullen met drugs. In elk blok kon zo'n 500 kg cocaïne. Het marmer werd verscheept naar de haven van Antwerpen en in bedrijven in Lommel, Overpelt en Heist-op-den Berg werden de blokken opnieuw opengemaakt. De bende zou voor zo'n 165 miljoen euro drugs verhandeld hebben.

Koekoeksjong

Vrijdag 6 juli 2018
Tribunaliteiten
Als men getrouwd is moet men dikwijls ruzie maken, want zodoende komt men iets van elkaar te weten, zei de Duitse dichter Goethe ooit. Had het echtpaar waar het hier over gaat misschien te weinig ruzie gemaakt? Ze hadden samen een dochter, twee jaar na hun ja-woord geboren. Zes jaar later kwam het tot een echtscheiding en een bitsige strijd over de verblijfsregeling van hun dochtertje. Tot hun dochter, ondertussen elf jaar, de familierechter van Brussel liet weten ‘met iets te zitten’. (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Rode Duivels in halve finales WK voetbalZoomIn het WK voetbal heeft België de halve finales gehaald. Onze nationale ploeg versloeg vanavond Brazilië met 2-1, na doelpunten van Fernandinho (own goal) en Kevin De Bruyne. Dinsdag nemen ze het op tegen Frankrijk, dat vanmiddag Uruguay versloeg. (Cartoon: Fobie)
Eindhoven Airport realiseerde een passagiersgroei ten opzichte van 2017 van 9% over de eerste 6 maanden van 2018. In de periode januari tot en met juni 2018 maakten 2.927.000 passagiers gebruik van de luchthaven, 252.000 passagiers meer dan de dezelfde periode in 2017 (2017 : 2.675.000 passagiers). De passagiersgroei is het gevolg van frequentieverhogingen, een toename van de bezettingsgraad per vlucht en meer bestemmingen. De bezettingsgraad was in de eerste helft van 2018 gemiddeld 157,4 passagiers (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Droneteam hulpdiensten N-LimburgZoomVanmiddag werd in de kazerne Lommel van de hulpverleningszone N-Limburg de eerste evaluatie voorgesteld van de inzet van drones. En deze evaluatie was over de ganse lijn erg positief. Zo kan men terugkijken op de opleiding van van zeven piloten, werden de drones al meerdere keren effectief ingezet, zoals bij het opsporen van cannabisplantages, enkele grote industrie- en natuurbranden, acties tegen wildcrossers en  de zoektocht naar vermiste personen. Ook bij grote manifestaties zoals de (…) Het hele nieuwsbericht
Droneteam hulpdiensten N-LimburgDroneteam hulpdiensten N-Limburg
Zoom

Brandstichter veroordeeld

Vrijdag 6 juli 2018
Pelt - Brandstichter veroordeeldVijf jaar cel en een boete van 4.000 euro: dat is de straf die een dertiger uit Bocholt van de rechter in Tongeren kreeg voor een brandstichting in Bree. De man had een fles white spirit in brand gestoken en die op de vensterbank van een woning gedeponeerd. Hij kwam al eerder in aanraking met het gerecht. (PG)

Russische klokkenmuziek

Vrijdag 6 juli 2018

Neerpelt

Het WK voetbal is nog in volle gang en daarom hoort u tijdens de zaterdagmarkt vanaf 10.30 uur nog eens Russische muziek vanuit de beiaardtoren, gespeeld door de jonge beiaardier Nikita Gratchev, een Vlaming met Russische roots. Hij speelt muziek die zijn ouders (beide zijn ook beiaardiers) bewerkt hebben: "Russische fresco’s", Variaties op het volkslied “Korobeiniki” en "op de Russische markt”. Verder speelt hij muziek van de voormalige Mechelse beiaardier Jo Haazen, die ondertussen al een hele tijd in Rusland woont: “Avondklokken" en "Te gast bij het sprookje”. En hij speelt ook eigen werk: “The Russian Fantasy”. Laten we hopen dat hij ook “we are the champions” of iets dergelijks mag spelen!"

Zot zijn doet geen zeer

Vrijdag 6 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Pelt - Zot zijn doet geen zeerHet WK in Frankrijk was het eerste dat we om professionele redenen volgden. Ik werkte voor TV Limburg en had de hoofdredacteur beloofd om elke dag een stukje te maken met de Limburgse Rode Duivels, met VIP’s en supporters. Helaas beslisten de Belgen om hun basiskamp op te trekken in de buurt van Lyon (hotel Golf du Gouverneur in Monthieux). En TV Limburg had in die periode nog geen zendapparatuur. Het gevolg was dat we bijna elke avond meer dan 700 kilometer terugreden van Lyon naar Hasselt om te (…) Het hele nieuwsbericht

Ingebroken in feestzaal

Donderdag 5 juli 2018
Neerpelt - Ingebroken in feestzaal

Neerpelt

In Sint Huibrechts Lille is ingebroken in een feestzaal aan de Kaulillerweg. De daders gingen onder meer met een muziekcomputer aan de haal.

Jonas Hermans 17de op EK

Donderdag 5 juli 2018
In de K1 over 22,6 km is Jonas Hermans uit Overpelt 17-de geworden in 1u56’15” bij de heren junioren op het EK in Metkovic. De wedstrijd werd gewonnen door de Ier Ronan Foley voor de Deen Tjornborg Rask en de Hongaar Vince Petro.
Neerpelt - Koninginnepage in D'n Goeien OardZoom

Neerpelt

De koninginnenpage (papilio machaon) gespot in het volkstuincomplex D'n Goeien Oard. (Yne Kums)
De deputatie van de provincie Limburg keurde vandaag een subsidie goed aan Bionerga, de Limburgse maatschappijdie van ons afval opnieuw energie maakt. Daarvoor bouwt ze momenteel een biostoomcentrale in Beringen. Om het teveel aan energie op te slaan, wil ze de mogelijkheid van de aanmaak van waterstof onderzoeken. Nu moet het teveel aan ‘groene energie’ (zon, wind, biostroom) nog opgeslagen worden in dure en zware batterijen. Waterstof zou een milieuvriendelijk alternatief kunnen zijn.De deputatie wil dit innoverend project een kans geven.
Overpelt - Overpelt is gestart met BE-Alert

Overpelt

Overpelt is zopas gestart met BE-alert en testte vandaag  samen met 130 andere steden en gemeenten BE-Alert. BE-alert is het alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie. Tot nu toe ontving je meestal informatie over een noodsituatie via (sociale) media, de hulpdiensten op het terrein of via het sirene-netwerk. Dankzij BE-Alert kan je ook rechtstreeks informatie krijgen via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of via e-mail. Zo kunnen inwoners op een (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Megakampen Sint-Oda: hulp gezochtZoomWie wil zich tijdens de zomervakantie nuttig maken bij personen met een diep of ernstig mentale handicap? Misschien wel een gelegenheid tot voorbereiding van je latere beroepskeuze, of zomaar een ervaring meer! Het eerste kamp van deze zomer in Sint-Oda loopt alweer bijna ten einde, maar de zomer is nog lang, dus je kan nog steeds inschrijven voor één van de volgende kampen. MegaKampers gaan wandelen, fietsen, zwemmen en nog zoveel meer met de bewoners van Sint-Oda en overnachten als echte kampeerders in (…) Het hele nieuwsbericht
Neerpelt - Samana Boseind duikt terug in de tijdZoom

Neerpelt

De jaarlijkse busreis van Samana Boseind bracht 67 leden naar het museum “Terug in de Tijd”in Horn (Nederland).  Allerhande voorwerpen en interieurs uit de vijftiger- en zestiger jaren zijn er te bezichtigen, wat bij velen herinneringen en anecdotes uit die tijd oproept.
Samana Boseind duikt terug in de tijd
Zoom
Wie op onderzoek moet in het UZ Gasthuisberg in Leuven of er een zieke gaat bezoeken houdt er best rekening mee dat van 9 juli tot 2 september op de E314 de op- en afrit aan campus Gasthuisberg is afgesloten. U kunt de campus vlot bereiken en weer verlaten via de op- en afritten Leuven (nr. 15), Winksele (nr. 17) en Herent (nr. 18).
Neerpelt - Dagactieve nachtvlinder: de Spaanse vlagZoom

Neerpelt

De Spaanse vlag (Euplagia quadripunctaria) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie van de spinner-uilen, onderfamilie beervlinders. Een V.I.M. (‘Very Important Moth") mag ze wel genoemd worden: het is één van de weinige nachtvlinders die op Europees niveau beschermd is in het kader van de habitat-richtlijn. Waarschijnlijk en gelukkig in opmars, want de vlinder wordt steeds vaker gezien in Vlaanderen. (Foto Bart Verhaeren)

Twee koninginnenpages

Woensdag 4 juli 2018
Overpelt - Twee koninginnenpagesZoom

Overpelt

Dirk Maes zag twee koninginnenpages op de rode valeriaan in zijn vlindertuin aan de Mulkensstraat.
Pelt - Limburgse academies stellen tentoonZoomDe hele zomer lang fungeert de abdijsite van Herkenrode als klankbord voor de acht Limburgse academies voor beeldende kunsten. Een honderdvijftigtal kunstwerken die hun oorsprong vonden in één van de academies in Limburg, treden hier in dialoog met elkaar, én met het unieke erfgoed.  De diversiteit is enorm. Schilders, beeldhouwers, keramisten, tekenaars, grafici, industrieel vormgevers, juweelontwerpers, animatoren, illustratoren, fotografen en glaskunstenaars leveren de werken.  (…) Het hele nieuwsbericht

Anneke Vranken overleden

Woensdag 4 juli 2018
Pelt - Anneke Vranken overledenIn verzorgingstehuis Sint-Jozef in Neerpelt is de uit Wijchmaal afkomstige Anneke Vranken overleden, de weduwe van Jan Theunis. Zij was 89 jaar en wordt zaterdag in Overpelt begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Overpelt-Centrum. Vrijdag (18.30 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Vandebosch.
Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden 323 Limburgse bedrijven failliet verklaard. Dat zijn er acht procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lambert Moreau overleden

Woensdag 4 juli 2018
Pelt - Lambert Moreau overledenMaandag is de uit Eksel afkomstige Lambert Moreau overleden, de weduwnaar van Mia Van den Dungen. Hij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerpelt. Donderdag (18.30 uur) is er daar een avondwake waarna gelegenheid tot groeten in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Heide vat vuur

Dinsdag 3 juli 2018
Neerpelt - Heide vat vuur

Neerpelt

Vanavond vatte de heide vuur in de onmiddellijke omgeving van de Noord-Zuidverbinding in Neerpelt. De brandweer was het vuur snel meester.
Overpelt - Nieuwe middenvelder voor Lindel-Hoeven

Overpelt

Lindel-Hoeven VV heeft een nieuwe middenvelder aangetrokken: Ibrahim Danisik van VC Herentals.
Op de trein tussen Antwerpen-Centraal en Hamont werd in de vooravond een wagon afgesloten vanwege de ondraaglijke hitte. Details van het incident zijn niet bekend. Het werd bevestigd door diverse reizigers. 
Overpelt - Inbraak in Over 't Waterstraat

Overpelt

Onbekenden braken binnen in een woning aan de Over 't Waterstraat. Volgens de eerste vaststellingen is er echter niets gestolen. De politie kreeg deze namiddag melding van de feiten.
De droogte veroorzaakt de jongste dagen op sommige plaatsen breuken in de waterleiding. Bij een lange droge periode droogt de ondergrond steeds dieper uit en dan komen er in de grond wat verschuivingen. Enkele millimeters kunnen al volstaan voor gevoelige leidingen om te breken. Het gaat vooral om leidingen in oud gietijzer of vezel-cementleidingen. 
Vandaag en morgen worden er in Limburg en ook op andere plaatsen in het land hoge ozonconcentraties verwacht. Dat komt door de opstapeling van de luchtvervuiling de voorbije dagen en het aanhoudende zonnige en warme weer. Vooral in Limburg is de kans groot dat de Europese informatiedrempel overschreden wordt.

De meeste Limburgse brandweerkorpsen hebben hun handen vol met het verdelgen van wespennesten. Bij de brandweerzone Oost-Limburg alleen al is er een lijst met 160 adressen waar wespennesten moeten verdelgd worden. En er lopen nog elke dag nieuwe aanvragen binnen.
Pelt - Verbod op kampvuren in LimburgDoor de aanhoudende droogte is de vegetatie zeer droog en dor. Sinds 1 juli geldt de code rood voor brandgevoeligheid in gans Limburg. Brandweerdiensten en natuurbeheerders zijn extra alert en staan stand-by om een beginnende brand zo snel mogelijk te blussen, maar vragen ook de medewerking van elke burger om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. Een natuurbrand kan zich in droge periodes namelijk zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen/uitbreiden en kent niet altijd een natuurlijke oorzaak . Gelet op deze droogte geldt vanaf vandaag een geheel verbod op kampvuren in Limburg en dit zolang code rood van kracht is en tot tegenbericht.
Vanaf morgenmiddag worden  in Limburg lokale onweersbuien verwacht. Dat zegt het KMI. Er kan in korte tijd veel neerslag en zelfs hagel vallen. Het noodnummer 1722 voor niet dringende brandweerinterventies is opnieuw geactiveerd.
Pelt - Acht chauffeurs moeten rijbewijs inleverenTijdens een alcoholactie afgelopen weekend heeft de politiezone HANO een ademtest opgelegd aan 147 bestuurders. Vijf chauffeurs moesten hun rijbewijs zes uren inleveren, drie bestuurders drie uren.
Pelt - WK voetbal: België verslaat JapanZoomIn de 1/8 finales van het WK voetbal heeft België vanavond Japan verslagen, na doelpunten van Vertonghen, Fellaini en Chadli. Uitslag: 3-2. Alle doelpunten vielen in de tweede helft. In de kwartfinales komt België vrijdag uit tegen Brazilië.

Militaire oefening

Maandag 2 juli 2018
Op woensdag 4 en donderdag 5 juli vindt er een militaire oefening plaats op het grondgebied van Neerpelt, Hamont-Achel en Kaulille.

Noëlla Winters overleden

Maandag 2 juli 2018
Pelt - Noëlla Winters overledenIn Arendonk is gisteren Noëlla Winters overleden. Zij was 61 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroetingsmoment: woensdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.
Het Voedselagentschap heeft tijdens de voorbije 8 weken de ziekte van Newcastle bevestigd bij kippen van 10 hobbyhouders in verschillende gemeenten in België. Op basis van de resultaten van het epidemiologisch onderzoek legt het FAVV vanaf vandaag, 2 juli, nieuwe maatregelen op voor alle hobbyhouders van pluimvee in België: op het volledige grondgebied komt er een verbod op het overdragen (verkoop, afstaan, uitwisselen,…) van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, (…) Het hele nieuwsbericht

In lingerie aan het zwembad

Maandag 2 juli 2018
WK-verhalen van Gert Gommé
Pelt - In lingerie aan het zwembadWe zijn er in 1994 ongewild in geslaagd om de eerste bladzijde van het Nieuwsblad te halen, onder de titel ‘Duivelsfans gestrand in Washington’. Supporters van de Belgen konden enkel tickets bemachtigen via het Antwerpse reisbureau Pauwels Travel. Maar dat was blijkbaar te hoog gegrepen: tijdens het WK ging het bureau failliet.
Dat gaf problemen bij de terugvlucht. Wij hadden onze bagage ingecheckt en wachtten om te vertrekken. Op het bord met de vertrekkende vluchten stond nergens (…) Het hele nieuwsbericht
Overpelt - Schattig: een Kleine parelmoervlinderZoom

Overpelt

Trinette Paesen maakte in haar tuin in het Lindel deze foto van eenKleine parelmoervlinder.

Drink meer

Zondag 1 juli 2018

Overpelt

Gezien op het bord van café 'Het 8ste sacrament' in Overpelt: "Mededeling van de weerman: drink meer!".

Code rood in natuurgebieden

Zondag 1 juli 2018
Sinds vanochtend geldt code rood of 'extreem hoog gevaar' voor brand in de de natuurgebieden in de provincie Limburg. Dat heeft het Agentschap Natuur en Bos beslist na overleg met de brandweer.

Neerpelt

Met ingang van 1 juli werd Trophy-Shop Lambert Noten overgenomen door Wouter Maesen van AWM Lasergravering. Trophy-Shop Lambert Noten was 35 jaar actief in de verkoop van sporttrofeeën en graveerwerken. Vanaf heden kan je bij Wouter Maesen terecht voor al je bekers, medailles, trofeeën, graveerwerken enz. Voorlopig evenwel uitsluitend na afspraak. (0476/918343)
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt