Het overige nieuws

'Kajak is een totaalsport'

Vrijdag 30 juni 2023
Vandaag gelezen
"De meesten denken dat kajakkers over uitzonderlijke armspieren beschikken, maar in realiteit gebruik je spieren in heel je lichaam. Je werkt met je armen, je romp, je buikspieren, je benen. Kajak is een totaalsport. Je lijf en de boot moeten als één geheel werken."
(Toon Broekx, thans operationeel directeur bij Franssen Keukens, in het kwartaalmagazine van VKW Limburg)
Pelt - De laatste schooldag op het HèntZoomHet schooljaar is voorbij en ook in de basisschool op het Herent werd de laatste schooldag uitbundig gevierd. Niet alleen door de kleuters van de Pompomklas, die hun kleuterdiploma overhandigd kregen, maar ook door de meisjes en jongens van het zesde die de lagere school uitwuifden en volgend jaar richting middelbaar trekken. Nog een laatste groepsknuffel en… lang leve de vakantie!

Beiaardmuziek met Thijsgezang

Vrijdag 30 juni 2023
Pelt - Beiaardmuziek met ThijsgezangMorgen hoort u de beiaard weer eens op een andere manier, want het instrument wordt het begeleidingsinstrument van zangeres Jolien Thijs. Tegenwoordig vind je haar vaker op het podium dan ergens anders. Als veelzijdige zangeres zingt ze in heel wat bands, orkesten en formaties. Ze is niet vies van een uitdaging en klimt daarom voor dit concert mee de toren in.
Daar wordt ze begeleid door beiaardier Jan Verheyen. Op het programma staan diverse klassiekers zoals Hit the road, My baby just cares for me, Englishman in New York, Natural Woman, Moondance… Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur.

Fietstocht Okra Neerpelt-Centrum

Donderdag 29 juni 2023
Pelt - Fietstocht Okra Neerpelt-CentrumZoomJaarlijks wordt er in juni bij OKRA Neerpelt-Centrum elke donderdag een lange fietstocht gereden. Vandaag 62 km. Ze waren net op tijd terug voor de regen begon te vallen. Eind augustus doen ze ook nog een vijfdaagse uitstap naar Assen [all-in] en daarvoor zijn er nog plaatsen vrij, ook voor niet-leden. Info via tel. 0479 346 844 of via een mail aan lbrebels[!]skynet.be. Prijs van die vijfdaagse: €540, inclusief 5 daguitstappen ter plaatse.

Twee faillissementen uitgesproken

Donderdag 29 juni 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uigesproken van ramen en deuren SJF Design en elektriciteitswerken Enola Solutions, beide uit Pelt. Schuldvorderingen moeten voor 22 juli ingediend worden.
Tot dusver zijn in Nederland al zes nakomelingen van het wolvenkoppel Noëlla en August omgekomen in het verkeer. Dat blijkt een rapport van het Nederlandse bureau BIJ12, dat voor de provincies wolvenzaken afhandelt. Van 9 februari tot en met 30 april 2023 werden drie Vlaamse wolven aangereden op de A2 nabij Grathem, de A2 bij Vught en de A12 bij Zevenaar/Duiven. Deze laatste wolf overleed niet ter plekke. Hij wist nog zo’n 3 kilometer door te lopen. Uiteindelijk werd de wolf, mede gezien de ernst van de verwondingen, uit zijn lijden verlost.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Watergroep vervangt 720 km leidingenDe Watergroep gaat op vijf jaar tijd 720 kilometer aan waterleidingen vervangen in Limburg. Ze trekt daar in totaal zo'n 113 miljoen euro voor uit. Om de hinder voor de buurt te beperken wordt het vernieuwen vaak gecombineerd met het heraanleggen van straten of andere nutsleidingen.
Het is maar dat je 't weet
De Belg geeft gemiddeld 1.155 euro uit aan reizen. In 2022 maakten alle Belgen samen 21,8 miljoen reizen. Daarmee zitten we bijna opnieuw op het niveau van voor COVID-19, toen er 22,7 miljoen reizen ondernomen werden. Een kwart van alle reizen (26,5%) bleef binnen de landsgrenzen. En van de buitenlandse reizen blijft Frankrijk een niet te kloppen bestemming: liefst een derde (31,1%) van alle buitenlandse reizen hadden onze zuiderburen als bestemming. (Statbel)

Man gewond bij verkeersongeval

Woensdag 28 juni 2023
Pelt - Man gewond bij verkeersongevalBij een aanrijding tussen twee personenwagens op het kruispunt van Breugelweg en Kapelstraat in Pelt is gisteravond rond 19u een 36-jarige man uit Peer licht gewond geraakt. Hij moest naar het ziekenhuis voor verzorging. De andere chauffeur, een 58-jarige Nederlander, bleef ongedeerd.

Een ijsje voor de lopers

Woensdag 28 juni 2023
Pelt - Een ijsje voor de lopersZoomBij atletiekclub SACN is er een loopgroep (foto) waarvan de leden drie keer per week hun kilometertjes lopen. Deze week werden ze door Frieda en Mia getrakteerd op een ijsje: beiden werden 50 jaar en dan kan een ijsje er wel vanaf, ook voor atleten! Wie graag mee wil doen in deze loopgroep kan mailen naar louisgeboers[!]hotmail.co.

Ria Vanhout overleden

Woensdag 28 juni 2023
Pelt - Ria Vanhout overledenGisteren is Ria Vanhout overleden, de weduwe van Leo Truijens. Ze was geboren in Veldwezelt en werd 87 jaar. Zaterdag wordt ze gecremeerd, waarna een uitvaartdienst met urn (om 11.30u) in het crematorium in Lommel. Online condoleren via www.uitvaartcentrum-vandebosch.be.

Daytime in Volkorenfestival

Woensdag 28 juni 2023
Pelt - Daytime in VolkorenfestivalZoomAfgelopen zondag kon je op en rond de verkeersvrije markt in Valkenswaard andermaal genieten van populaire koormuziek in het jaarlijkse Volkorenfestival. Onder een stralende zon waren 20 koren uit de hele regio actief. Daytime (Pelt) maakte van deze kans gebruik om het seizoen op een waardige manier af te sluiten. Het koor lokte heel wat enthousiaste kijkers en luisteraars bij de drie optredens, waarin ze het beste van het eigen repertoire brachten. Blikvangers als "Singing in the rain", "Mooie (…) Het hele nieuwsbericht

Bert Craeghs naar Breugel

Dinsdag 27 juni 2023
Pelt - Bert Craeghs naar BreugelZoom Bert Craeghs gaat volgend seizoen bij SV Breugel. Eigenlijk is het 'terug' bij SV Breugel, want hij begon op 6-jarige leeftijd bij de jeugd van die club om vervolgens zijn jeugdopleiding verder af te werken bij Bocholter VV en daarna bij tweedenationaler Lommel SK. Daarna trok hij richting Meeuwen SK in 1e provinciale waar hij zich in de kijker speelde van bevorderingsclub Esperanza Neerpelt.
Van Esperanza ging het naar Bree SK en de afgelopen zes  seizoenen was hij actief bij eersteprovincialer SV Herkol waar hij vorig seizoen nog speler-trainer was. Nu komt hij dus terug voetballen in zijn eigen dorp, Kleine-Brogel. Op de voetbalvelden waar het voor hem allemaal is begonnen.
De vervoerregio Limburg heeft een voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan uitgewerkt. Dat plan legt de globale mobiliteitsvisie voor de komende 10 jaar vast voor de Vervoerregio Limburg op een strategisch niveau, en dat voor alle vervoerswijzen. Tijdens het openbaar onderzoek dat loopt tot en met 29 juli 2023 kun je het voorlopig ontwerp Regionaal Mobiliteitsplan en het ontwerp plan-MER voor de Vervoerregio Limburg inkijken via vlaanderen.be/openbaar-onderzoek-vervoerregio-limburg. Opmerkingen kun je uiterlijk tegen 29 juli 2023 bezorgen aan de Vervoerregio Limburg via vervoerregio.limburg[!]vlaanderen.be.

Theo Peters overleden

Dinsdag 27 juni 2023
Pelt - Theo Peters overledenVrijdag is Theo Peters overleden, de weduwnaar van Veronica Ebbing. Hij was geboren in Doetinchem (Ned.) en werd 84 jaar. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Pelt - Diefstal op werf in de HaltstraatOp een werf in de Haltstraat hebben onbekenden drie containers opengebroken; een vierde bleef intact. De inbraak werd vanmiddag vastgesteld. De daders hebben een zaagmachine en een magneetboormachine gestolen.

Wisselvalliger weer

Dinsdag 27 juni 2023
Weerbericht
Pelt - Wisselvalliger weerNa droger weer vandaag trekken in een westelijke tot noordwestelijke luchtstroming enkele storingen over onze regio. Erg veel neerslag zit er niet dadelijk in, maar er kunnen wel enkele plaatselijke buien vallen. Het is daarbij relatief warm. De volgende dagen houdt het wisselvallige weer aan met vrijwel iedere dag enkele buien of wat regen. Vooral op zaterdag wordt er meer neerslag verwacht.
Vandaag is het droog, maar de zon krijgt na de middag steeds meer concurrentie van wolkenvelden. Volgende (…) Het hele nieuwsbericht

Fiets van Oekraïense gestolen

Dinsdag 27 juni 2023
Onbekenden hebben de vouwfiets gestolen van Aleksandra Oliinyk, een Oekraïense die aan de kost komt als huishoudhulp. "Mijn vouwfiets werd gestolen bij een gezin waar ik poets," zegt ze. "Het is een vouwfiets die ik kocht om de verplaatsing van Pelt naar Lommel te doen. In Lommel rij ik naar mijn klanten. Ik ben Oekraïense en via mijn werk leer ik ook de Nederlandse taal en probeer ik zo goed mogelijk te integreren. Wie mijn fiets meenam heeft mijn vrijheid afgenomen. Mijn fiets is mijn alles."
Wie meer info heeft over de fiets of Aleksandra kan helpen, mag mailen naar de redactie van de Internetgazet: internetgazet[!]gmail.com.

Vind de kip

Maandag 26 juni 2023
Zomaar even tussendoor
Pelt - Vind de kipZoomDe laatstejaars van Lille vieren feest en verlaten Helibel, behalve ééntje: de kip. Die mag in de school blijven. Volgend jaar wordt ze verwend door weer andere kinderen en komt ze aan het eind van het schooljaar wéér op de foto... (Foto Rik Vander Sanden)

'Eendje, ga je mee?'

Maandag 26 juni 2023
Pelt - 'Eendje, ga je mee?'ZoomBij deze mooie foto van Mario Vanoppen moesten we spontaan aan dat mooie liedje van Jaap Fischer denken.
Eendje, ga je mee?
Wat doen?
Wel: zwemmen met z'n twee
En waar?
Wel: hier en daar
Ver weg van het gesnater
De zon zien ondergaan in 't water...

Maar eendjes zijn slimmer dan wij denken, lees maar eens verder in de tekst van dat liedje...
Kerk
Pelt - Peltenaar wordt pastoor in Hamont-AchelZoomRoel Alders, pastoor in de pastorale eenheid Emmaüs Bree, is benoemd tot pastoor van de pastorale eenheid Sint-Jozef Hamont-Achel. Hij volgt er vanaf 1 september Inocent Ouedraogo op die pastoor wordt in Borgloon. Roel Alders (foto) is afkomstig van Overpelt. Hij werd op 1 juli 2007 priester gewijd.

Julikermis op andere plekken

Maandag 26 juni 2023
Door de wegenwerken in het centrum van Neerpelt krijgt de julikermis dit jaar een andere opstelling. Ze zal geplaatst worden in het eerste deel van de Kerkstraat, op het Kerkplein en in de volledige Pastorijstraat. De kermis vindt plaats op 16,17 en 18 juli; de jaarmarkt op kermismaandag van 17 tot 22u.
Zizou Bergs (ATP177) heeft zich geplaatst voor de tweede kwalificatieronde van Wimbledon, na een overwinning in twee sets op de Amerikaan Brandon Holt (ATP200). In die tweede kwalificatieronde komt hij uit tegen Kimmer Coppejans (ATP187). Volgens Coppejans is Bergs op gras in het voordeel.
Pelt - Beker: Kadijk SK  - Weerstand KoerselIn de eerste ronde van de Beker van België speelt Kadijk SK thuis tegen Weerstand Koersel A. De wedstrijd wordt op 30 juli om 16 uur afgetrapt.

Beker: Herkol - Bree-Beek

Maandag 26 juni 2023
Pelt - Beker: Herkol - Bree-BeekIn de eerste ronde van de Beker van België speelt SV Herkol thuis tegen GS Bree-Beek. De wedstrijd wordt op 30 juli gespeeld.

Bertha Kums overleden

Maandag 26 juni 2023
Pelt - Bertha Kums overledenVandaag is Bertha Kums overleden, de weduwe van Chel Hoeben, die in 2017 stierf. Ze was 85 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Pelt - Fietser (17) aangereden door autoOp de rotonde van de Venderstraat en Lille Dorp in Sint-Huibrechts-Lille is een 17-jarige fietser uit Bocholt aangereden door een auto, ook door een Bocholtenaar bestuurd. De fietser raakte daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Nachtelijke werken op de snelwegenHet Agentschap Wegen en Verkeer voert deze en volgende week gedurende enkele nachten asfaltherstellingen uit op de Limburgse autosnelwegen. Op de E314 gaat het om de omgevingen Lummen en Zutendaal. Op de E313 gaat het om de omgevingen Hasselt, Diepenbeek en Bilzen/Hoeselt. Het verkeer zal er plaatselijk over één rijstrook moeten. De op- en afritten blijven overal beschikbaar. Wees extra waakzaam ter hoogte van de mobiele werven!
De werken worden uitgevoerd vanaf vanavond tot donderdagochtend en van dinsdagavond 4 juli tot donderdagochtend 6 juli.

Dansshow ESCAPE in de Adelberg

Maandag 26 juni 2023
Pelt - Dansshow ESCAPE in de AdelbergZoomGisteren was hét hoogtepunt van het dansseizoen voor de leden van dansschool Dvision. Want ze hadden zich helemaal klaargestoomd voor twee spetterende dansvoorstellingen in de Adelberg, genaamd ESCAPE. Dvision - Dare to be different - is dé nieuwste dansschool van de streek met ondertussen drie danslocaties: in Pelt, Lommel en Luyksgestel. Ze zijn er speciaal voor alle dansers die geen seconde kunnen stilzitten, voor alle dansbeestjes, of voor iedereen die automatisch recht springt bij het horen van die allernieuwste hit. Herken je jezelf daarin? Dan ben je bij hen aan het juiste adres!
Voor wie kennis met Dvision wil maken is er op zondag 9 juli om 15u een workshop in Pelt. Meer info op de website van Dvision.
Dansshow ESCAPE in de AdelbergDansshow ESCAPE in de Adelberg
Dansshow ESCAPE in de Adelberg
Zoom

In den dierentoên

Maandag 26 juni 2023
Pelt - In den dierentoênZoomZjefke hit aal lang ligge zaage, mer eindelek issie mè zènnen opa nò den dierentoên… Lüstert...
En had öllie goed, eh!
Fons
Het is maar dat je 't weet
De wettelijke samenwoning, die in 2000 werd ingevoerd, lijkt sinds 2011 op kruissnelheid te zijn gekomen, met ongeveer 39.000 verklaringen per jaar. In 2022 bedroeg het aantal nieuwe verklaringen 38.359, of een beperkte stijging van 1,6% ten opzichte van 2021 en een minieme daling van 0,2% ten opzichte van het gemiddelde aantal gevallen voor de periode 2018-2021.
Het aantal beëindigingen van de wettelijke samenwoning stijgt met ongeveer 18% ten opzichte van het gemiddelde voor de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Lokaal talent bij 'De 4 Jaargetijden'ZoomHet was warm vandaag. Ook tijdens het zomerconcert van De 4 Jaargetijden. Maar de volle zaal heeft waar voor zijn geld gekregen. Met een nog maar twaalf jaar oud talent uit Oudsbergen, Emiel Vrolix, die het concert opende met een pittig en lyrisch werk van Paul Reade, The Victorian kitchen garden, voor klarinet en piano. Dorenda Notermans was pianiste van dienst. Samen met saxofonist Koen Maas zorgde ze ook voor het vervolg. We kregen een zeer gevarieerd programma: Bach, Ibert, Debussy en een hedendaagse Jean-Denis Michat. Afgesloten werd met The devils Rag van Jean Matitia om ons nog wat te verwarmen. (Zjuul Devens) Meer foto's
Lokaal talent bij 'De 4 Jaargetijden'Lokaal talent bij 'De 4 Jaargetijden'
Zoom
Kort nieuws van bij de buren
Wie morgen naar Luyksgestel wil, houdt er maar beter rekening mee dat daar de Profronde wordt gereden. Dat gebeurt er eens om de vijf jaar. Het is een van de grootste profkoersen van Zuid-Nederland. Speciaal voor inwoner Harrie Lavreysen, meervoudig olympisch kampioen baanwielrennen, wordt een Sprint Cup georganiseerd. De Profronde begint om 18u; voordien zijn er al wedstrijden voor mountainbikers, dames elite en zo meer.
Pelt - Fiets woensdag de DrievalleientochtZoomOp de laatste woensdag van juni - nu woensdag! - organiseren de sportdiensten van Hamont-Achel, Bocholt, Bree, Pelt en Peer de Drievalleientocht. Het is een bewegwijzerde fietstocht door ons groene Noord-Limburg. Je kan kiezen: een grote lus van 90km of een kortere van 45km, telkens langs mooie wegen en door de Abeek-, Warmbeek- en Dommelvallei - vandaar de Drievalleientocht. Starten kan bij de Damburg in Bocholt, sportcentrum Olympia in Bree, cafetaria van De Posthoorn in Hamont, cafetaria van 't Poorthuis in Peer, de Bosuil in Pelt en sportcentrum De Bemvoort in Pelt.
Pelt - Buurtfeest op de Koning BoudewijnpleinZoomIn het kader van "Vlaanderen Feest" werd door het bestuur van het Koning Boudewijnplein het jaarlijks Burenfeest georganiseerd. Kosten noch moeite werden gespaard om van deze editie weer een echt succes te maken. Met een lekkere hap, een fris wijntje of pintje en een gezellige babbel werd het zelfs een ideale zomernacht... (Bea Van Winkel)

Maak de Tour Elentrik

Zondag 25 juni 2023
Pelt - Maak de Tour ElentrikZoomZo’n 30 saaie elektriciteits- en kabelkastjes in Boseind en Lindel-Hoeven hebben de afgelopen weken een complete make-over gekregen. Alle kastjes van het street art -project ‘Tour Elentrik’ en de digitale versie van de lokale fiets- en wandelroutes van het ‘Tour Elentrik’-project vind je hier. Wil je liever een papieren versie van de routes? Dan kan je deze gratis afhalen bij de Vrijetijdsbalie in CC Palethe (Jeugdlaan 2) of in de Peltse bibliotheken.

Jaak Peeten overleden

Zondag 25 juni 2023
Pelt - Jaak Peeten overledenGisteren is Jaak Peeten overleden, de weduwnaar van Elisabeth Thijs. Hij was 99 jaar. De uitvaartdienst heeft plaats in besloten kring. Begroeting: vrijdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.

Jules Cornelissen overleden

Zondag 25 juni 2023
Pelt - Jules Cornelissen overledenVrijdag is Jules Cornelissen overleden, de echtgenoot van Maria Cuyvers. Hij was 83 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Pelt - Twee NTC-ploegen Limburgs kampioenZoomIn het kader van de jaarlijkse interclubcompetitie die Tennis Vlaanderen organiseert bekroonden twee ploegen van de Neerpeltse Tennisclub zich tot Limburgs kampioen.
In de categorie Dubbel Heren 70+ gingen (foto v.l.n.r.) Guido Hendriks, Jos Franssen, Edgard Veekmans, Cyriel Renkens, Eddy Dilissen, Leon Vanderstraeten en Ton Winkens (n.a.) met de titel aan de haal. In de categorie Heren 45 waren Gerben Doms, Wilfried Quanten, Paul Van Rijswijck, Rudi van Langendonck, Maurice Vanderheijden en Stephan Grossard de beste ploeg van Limburg. De nationale eindronde wordt in september gespeeld. De prestaties van al de interclubteams vind je hier.
Pelt - Buurtfeest aan het VrankenveldZoomBuurtfeest in het Vrankenveld gisternamiddag. Dankzij de buurtcheque van de gemeente kwam er een springkasteel zodat de kinderen zich konden amuseren. Het water uit de tuinslang zorgde voor de nodige verkoeling. Een mooie reeks platanen aan de straatzijde van één van de woningen werd het decor voor een gezellig terras waar de lekkere cava, ijsjes, hotdogs en andere lekkernijen de revue passeerden. Gezellig bijbabbelen met de buren en... er komt volgend jaar zeker een vervolg! De organisatie wil langs deze weg iedereen bedanken voor hun deelname.
Pelt - Op het podium voor  kunst en diplomaZoomWas het enkele dagen terug nog de proclamatie van de Beeldende Kunsten, dan deelde de Kunst Academie Noord-Limburg gisterenavond de diploma's uit aan de leerlingen die afstudeerden in de richting Podiumkunsten. 119 leerlingen werden 'geproclameerd', waarvan 14 in de richting theater, 12 voor dans, 93 voor muziek. Niet dat ze allemaal een instrument spelen, één studeerde namelijk af als dirigent, en maar liefst 15 in de richting 'muziekschatten' (luistercursus klassieke muziek). Al meer dan 1.500 schreven zich in voor volgend schooljaar, maar volgens de KANL kan dat aantal nog groeien... (Foto's Albert Loos) Meer foto's

Warm weekend

Zaterdag 24 juni 2023
Weerbericht
Pelt - Warm weekendEen hogedrukgebied schuift tijdens het weekend over onze streken en zorgt voor stabiel, rustig en warm zomerweer. Daarna trekt het hogedrukgebied verder richting Duitsland en wordt de weg vrijgemaakt voor een storing vanuit het westen. De storing wordt pas in de avond en nacht verwacht. Daarna volgt koeler weer met af en toe een regenbui.
Vandaag wordt een zonovergoten dag met nauwelijks wolken. Er is weinig wind en het kwik stijgt tot 27 graden.
Zondag wordt het tropisch warm (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Esperanza met tweede ploeg in competitieEsperanza Pelt start volgend seizoen met een tweede ploeg in de competitie, zo meldt de club. Esperanza B zal uitkomen in Vierde Provinciale.

Thibaut, Hadjah en mijn buren

Zaterdag 24 juni 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Thibaut, Hadjah en mijn burenJe hoort die gesprekken tegenwoordig echt overal: aan de tapkast in je stamcafé, als je staat aan te schuiven aan de kassa van het warenhuis, in de wachtkamer bij je huisarts: we leven in een tijd van ‘ieder voor zich’. Want – Charles Darwin wist het al – only the fittest survive. En je moet wel héél sterk in je schoenen staan om de toekomst met een optimistische blik tegemoet te zien.
Neem nu die doelman van ons nationaal voetbalteam. Groot is hij, zowel van (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Materiaal van oude keuken gedumptZoomAan een bospad in de buurt van de Kolis en de Romeinse DIjk hebben onbekenden allerlei materiaal gedumpt, klaarblijkelijk afkomstig van een oude keuken. Hebben ze misschien een nieuwe keuken gekocht?
Pelt - EK kajak: NWC-dames 6de in finale K2 500mVandaag werd de finale K2 500 m dames gevaren op het Europese kampioenschap kajak in het Poolse Krakow-Malopolska. De NWC-dames Lize Broekx en Hermien Peters werden er knap zesde in een tijd van 1’43”. De wedstrijd werd gewonnen door de Poolse dames in 1’40” voor de Deense boot (1’41”) en de Hongaarse vrouwen (1’42”). Voor de leden van de Neerpeltse Watersportclub zitten deze Europese kampioenschappen er op. Nu kunnen ze zich ten volle voorbereiden op het Wereldkampioenschap einde augustus in het Duitse Duisburg. Dit WK zal tellen als selectie voor de Olympische Spelen van 2024.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Instrumentenwandeling bij de KANLZoomWil je graag een instrument leren bespelen, maar twijfel je welk instrument bij je past? Dan kan je terecht op de instrumentenwandeling van de Kunstacademie Noord-Limburg! Tijdens een wandeling van 3,25km kan je QR-codes op paaltjes scannen en zo kennismaken met de verschillende instrumenten die je aan de kunstacademie kan leren bespelen. De leerkrachten van de kunstacademie maakten speciaal hiervoor filmpjes waarin ze uitleggen hoe hun instrument werkt. Starten doe je aan het hoofdgebouw van de kunstacademie, Toekomstlaan 9 in Neerpelt. Een ideale uitstap tijdens de zomervakantie!
Pelt - Extra alcohol- en drugscontrolesHet komende weekend zal de politie weer overal alcohol- en drugscontroles houden tijdens een nationaal actieweekend. Dus waar je ook rijdt kun je vaste of mobiele controles tegenkomen. De lokale politie neemt gemeente- en gewestwegen voor haar rekening, de federale wegpolitie opereert op of rond de snelwegen. Het 'weekend zonder alcohol achter het stuur' gaat vanavond om 18 uur in en duurt tot maandagmorgen 6 uur.
Radio en TV
Pelt - Warmste Week voor een veilige plekZoomHet schooljaar loopt op zijn einde en voor veel kinderen en jongeren staat een lange zomervakantie te wachten. Het ideale moment om eens lekker te ontspannen, maar niet iedereen heeft dat geluk. Zo groeit naar schatting 1 op 10 minderjarigen op in een onveilige situatie. 1 op 3 kreeg al te maken met een vorm van cyberpesten en zelfs bijna 3 op 4 heeft bij het sporten al eens grensoverschrijdend gedrag ervaren. Dat is veel, heel veel en daar wil De Warmste Week verandering in brengen.
Daarom zal De Warmste (…) Het hele nieuwsbericht

APK Group doet twee overnames

Donderdag 22 juni 2023
Bedrijfsnieuws
De APK Group uit Pelt doet twee overnames: wegenisbedrijf Stratica uit Leopoldsburg en Verstraete - Verhulst uit Ingelmunster, actief in het aanleggen en renoveren van gas- en elektriteitsaansluitingen.

Accordeonclub Dutmala 25 jaar

Donderdag 22 juni 2023
Pelt - Accordeonclub Dutmala 25 jaarZoomIn het weekend van 11 juni vierde accordeonclub Dutmala haar 25-jarig bestaan. Op vrijdag stond in hun clubhuis een reünie gepland waar ook tal van oud-leden aanwezig waren. Op zondag was er een festivaldag in Den Drossaerd, waar Dutmala zelf het startschot gaf. Na de middag traden bevriende accordeonclubs uit Boom, Tilburg en Diepenbeek op. De dag werd afgesloten met een optreden van Percussion Feeling uit Eksel. (CF)

Auto over de kop op Noord-Zuid

Donderdag 22 juni 2023
Deze namiddag is op de Noord-Zuidverbinding in Pelt een auto over de kop gegaan. De bestuurster had de macht over het stuur verloren. De vrouw, 32 jaar oud en wonend in Hechtel-Eksel, kon op eigen kracht het wrak verlaten. Ze was bij het ongeval gewond en werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Van code oranje naar code geel

Donderdag 22 juni 2023
In de vooravond heeft het KMI de waarschuwing voor regen in Limburg verlaagd van code oranje naar code geel. Dat wil zeggen dat er nog wel veel regen verwacht wordt; het kan dan gaan om intense buien ofwel aanhoudend veel regen. Dat kan dus plaatselijk tot wateroverlast leiden in regio’s die daar gevoelig voor zijn; en het verkeer kan er plaatselijk door gehinderd kan worden. Kortom: wees nog waakzaam.

Fietser tegen slagboom

Donderdag 22 juni 2023
Pelt - Fietser tegen slagboomIn de Toekomstlaan is gisteravond rond 22.45u een fietser gewond geraakt toen hij tegen een slagboom reed. De man moest naar het ziekenhuis worden gebracht.

EK kajak: Artuur Peters 6de

Donderdag 22 juni 2023
Pelt - EK kajak: Artuur Peters 6deOp de tweede dag van de Europese kajakkampioenschap tijdens de European Games in het Poolse Krakow-Malopolska is NWC-er Artuur Peters met zijn Mechelse bootpartner Bram Sikkens zesde geworden in de finale van de K2 500 meter bij de heren.
Ze waren goed van start gegaan en na 250m kwamen ze door op een ex-aequo vijfde plaats met de Servische boot in 45”371. Naar het einde toe verloren ze één plaatsje en werden knap 6de op dit Europees kampioenschap in een tijd van 1’30”. De Europese titel ging naar het Ukraïnse duo (1’28”) voor Duitsland (1’29”82) en Servië (1’29”85).
Morgennamiddag staat voor de dames de A-finale K2 500 m op het programma met NWC-leden Lize Broekx en Hermien Peters.

Minder echtscheidingen

Donderdag 22 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het aantal echtscheidingen per jaar is in 2022 tot onder de grens van 20.000 gedaald : er waren er 19.347 in België, of 13,1% minder dan het gemiddelde aantal echtscheidingen in de periode 2018-2021. Iets meer dan een op drie huwelijken eindigt met een echtscheiding. Gemiddeld duurt een eerste huwelijk 16,5 jaar en een nieuw huwelijk 11,8 jaar. (Statbel)
Pelt - Hèntse Fietsers naar het MaaslandZoomDe Hèntse fietsers trokken er op uit. Ze gingen op driedaagse in en rond Dilsen-Stokkem. Na drie dagen hadden ze er 193 km opstaan. Met dank aan Jos en Magda, zegt Maria Goukens die dit berichtje instuurde.

Colet Gerits overleden

Donderdag 22 juni 2023
Gisteren is Colet Gerits overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Marcel Binnemans. Zij was 93 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Het is officieel zomer

Woensdag 21 juni 2023
Pelt - Het is officieel zomerZoomVandaag is de zomer begonnen: de zon gaat nu op retour naar het zuiden en de dagen zullen weer korter worden. Maar de rode kleur zegt niks over het weer dat we morgen gaan krijgen. Volgens de weerkaarten wordt donderdag best pittig met kans op hevig onweer. Het KMI geeft alvast code oranje. (Gust Ischen)

Met Samana naar de fruitsappen

Woensdag 21 juni 2023
Samana Grote-Heide trok dinsdag naar een fruitsappenbedrijf in Sint-Truiden. Bij aankomst gaf de gastvrouw een presentatie met degustatie van hun producten, namelijk frisse appelsappen met kers, gember met citroen, aardbei, kers, peer en vlier en heerlijke confituur en siroop. Het viel allemaal zeer in de smaak. Daarna liet gastheer Piet de Peltenaren kennismaken met hun eigen persinstallatie die appels perst tot appelsap.
Tijdens een rit met een treintje kwam men meer te weten over de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Finaleplaatsen voor NWC-kajakkers op EKIn de kajaksport gingen vandaag de Europese Spelen van start in het Poolse Krakow-Malopolska. Voor de Belgische kajakkers was dit tevens het Europese kampioenschap. De Peltse kajakkers Lize Broekx, Hermien Peters en Artuur Peters (samen met de Mechelse vaarder Bram Sikkens) nemen er enkel deel in de K2 500 meter.
Lize Broekx en Hermien Peters moesten eerst van start. Zij werden in hun reeks tweede in 1’41”731, nipt achter de Duitse dames (1’41”308). Met deze tweede plaats (…) Het hele nieuwsbericht

Morgen mogelijk veel regen

Woensdag 21 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het KMI verwacht dat er morgen over de oostelijke of de zuidoostelijke helft van ons land zeer veel regen zal vallen. Voor Limburg gaat het over 30 tot 60 l/m². Daarom werd code "oranje" afgekondigd. Het noodnummer 1722 blijft actief voor hulp van de brandweer waarbij er niemand in levensgevaar is. Maak bij voorkeur gebruik van het digitaal loket op www.1722.be om de noodcentrales zoveel mogelijk te ontlasten.

Jos Bloemen overleden

Woensdag 21 juni 2023
Pelt - Jos Bloemen overledenIn het ZOL in Genk is vandaag Jos Bloemen overleden, de weduwnaar van Mia Boonen en de levenspartner van Alice Damiaens. Hij was 90 jaar. Dinsdag wordt hij begraven, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt-centrum. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Limburg de goedkoopste immo-provincieZoomIn het eerste kwartaal van 2023 was in het Vlaams Gewest een huis het duurst in de provincie Vlaams-Brabant: een huis in gesloten of halfopen bebouwing kostte er 350.000 euro, voor een huis in open bebouwing was de mediaanprijs er 465.000 euro. Deze provincie was ook het duurst voor de appartementen: 272.000 euro. Limburg was de goedkoopste provincie. De mediaanprijs voor huizen in gesloten en halfopen bebouwing bedroeg er 245.000 euro. Huizen in open bebouwing kostten er 330.000 euro en appartementen bereikten een niveau van 225.000 euro. Tongeren behoort tot de goedkoopste gemeenten. (Statbel)

Religieus toerisme in de lift

Woensdag 21 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Het religieus toerisme in ons land is vorig jaar met 21 procent gestegen. Bij de buitenlandse bezoekers valt het aandeel Spanjaarden op. De meest geliefde religieuze site in Vlaanderen is de Sint-Baafskathedraal in Gent, wellicht vanwege het wereldwijd bekende Lam Gods. Vorig jaar registreerde deze kathedraal maar liefst 933.341 bezoekers. (Toerisme Vlaanderen)

Maarten Fransen overleden

Woensdag 21 juni 2023
Pelt - Maarten Fransen overledenMaandag is Maarten Fransen overleden. Hij was 38 jaar en bewoner bij Sint Oda. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Het is maar dat je 't weet
Insiders weten het: momenteel is in Nederland de diesel goedkoper dan bij ons, de benzine duurder. Maar op 1 juli komt er in dat land een accijnsverhoging. Dan wordt diesel er 12 cent duurder, benzine 17 cent. Een van de gevolgen: weer veel Nederlanders die bij ons gaan komen tanken.

Oppassen voor de wespendief

Woensdag 21 juni 2023
Puur natuur
Pelt - Oppassen voor de wespendiefZoomDe Wespendief is een buitenbeentje binnen de inheemse roofvogels. Muizen, ratten of andere vogels staan niet op zijn menu, maar wel larven, poppen, volwassen wespen en honing. Hij graaft de nesten van grondwespen helemaal uit. Hij is alleen in de late lente en zomer hier. Daarna overwintert hij ten zuiden van de Sahara.  Deze sierlijke wespendief kon ik gisteren spotten. (Johan Put) UPDATE "Het moet ergens in de jaren 1980 zijn geweest, tijdens een wandeling in het Pijnven in Eksel, dat er een wespendief opvloog naast een bospad," mailt Pierre Rutten. "Nog 20 meter verder wist ik waarom: plots was ik omringd door een horde wespen en was het spurten om weg te komen. Enkele wespensteken later had ik mijn lesje geleerd. Benader nooit een wespendief die een wespennest uitgraaft!"
Oppassen voor de wespendief
Zoom

Gui Triki overleden

Woensdag 21 juni 2023
Pelt - Gui Triki overledenVrijdag is Gui Triki overleden, de echtgenoot van Marit Everts. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20.30u) bij Vanhove Uitvaartzorg, Brogelerweg 24 in Bocholt.

De kortste weg...

Dinsdag 20 juni 2023
Zomaar even tussendoor
Pelt - De kortste weg...Zoom...tussen twee punten is een rechte. Gezien in Sentower Park in Oudsbergen... (Foto Rik Vander Sanden)

Een spoeddienst tegen tandpijn

Dinsdag 20 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
In een tandartsenpraktijk aan het Stationsplein 12 in Hamont-Achel is vandaag een vestiging van DentUrgent van start gegaan. Dat is een spoeddienst voor mensen met dringende tandproblemen.  Die botsen nu vaak op het feit dat tandartspraktijken geen nieuwe patiënten meer aannemen.  
Je kan bij DentUrgent dus terecht voor uiterst dringende hulp. Maar dat kost meer dan bij een gewone tandartsenpraktijk. Ook moet er een voorschot van 100 euro worden betaald. Meer uitleg staat op de website van Denturgent, waar men ook online een afspraak kan boeken.
Pelt - WZC Immaculata 'de fitste werkplek'Zoom‘No steps, no glory’ is dé 10.000-stappenclash voor bedrijven. Deze wedstrijd liep van 1 tot 31 mei. Van de 33 deelnemende bedrijven eindigde WZC Immaculata als winnaar van deze editie 2023. Van alle bedrijven zette het woonzorgcentrum de meeste stappen per deelnemende werknemer. WZC Immaculata mag zich daardoor een jaar lang de ‘Meest fitte werkplek van Vlaanderen’ noemen.
De deelnemende bedrijven organiseerden tijdens deze editie verschillende (…) Het hele nieuwsbericht
WZC Immaculata 'de fitste werkplek'
Zoom

Jos Meekers overleden

Dinsdag 20 juni 2023
Pelt - Jos Meekers overledenGisteren is Jos Meekers overleden, de echtgenoot van Maria Bergmans. Hij was 76 jaar. Jos was bekend als onder meer dirigent van het Ceciliakoor van Lindel-Hoeven en als ere-dirigent van het koor Concinite. Zaterdag is er een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de kerk van het Lindel. Begroeting: vrijdag (19.30-20.15u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.

Josée Huibers overleden

Dinsdag 20 juni 2023
Pelt - Josée Huibers overledenIn het rusthuis in Hamont is gisteren Josée Huibers overleden, de weduwe van Pieter Janssen, die in 2000 stierf. Ze was 93 jaar. De crematieplechtigheid zal in intieme kring plaatsvinden. Begroeting: vrijdag (19-20u) in uitvaartcentrum Creemers in Hamont.
Pelt - Duikboot vermist op weg naar Titanic-wrakZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Brandje langs Jachtweg

Maandag 19 juni 2023
Pelt - Brandje langs JachtwegDeze namiddag even voor 16u ontstond een bermbrand langs de Jachtweg ten noorden van het kanaal, nabij de Noord-Zuid. De politie HANO vermoedt dat de brand het gevolg was van onvoorzichtigheid maar heeft daar verder geen informatie over. Het vuur, dat zowat 300m² gras en struiken vernielde, werd door de brandweer geblust.

Melia Leijnen overleden

Maandag 19 juni 2023
Pelt - Melia Leijnen overledenGisteren is Melia Leijnen overleden, de weduwe van Fons Lemmens. Ze was 93 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring/ Begroeting: vrijdag (17.30-18.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Kerk
Pelt - Twee priesterwijdingen in bisdom HasseltIn het bisdom Hassselt vinden twee priesterwingen plaats: Gianluca Loperfido wordt gewijd op dinsdag 15 augustus om 15 u. in de Sint-Martinuskerk van Genk. Bart Pluymers wordt gewijd op zondag 3 september om 15 u. in de Sint-Quintinuskerk van Zonhoven.
Promotekst
Pelt - 't Pelterke zoekt een klusjesman't Pelterke vzw is een ontmoetingscentrum met cafetaria, 6 vergaderzalen en 2 feestzalen. Daar ontvangen we jaarlijks meer dan 10.000 gasten in onze 2 vakantieverblijven. ’t Pelterke is gelegen aan de Jeugdlaan, in het centrum van Overpelt. Onze buren zijn het sportcentrum en het cultureel centrum Palethe. Om al deze gasten op een goede manier te kunnen ontvangen in ’t Pelterke, zijn wij op zoek naar een gemotiveerde KLUSJESMAN/ ALL-ROUND WERKMAN (deeltijds – 19u, meestal in de (…) Het hele nieuwsbericht

In de les scheikunde

Maandag 19 juni 2023
Pelter Hükske
Pelt - In de les scheikundeZoomZjefke haaw vandaag ne nowwe miester, en dieë ging oech now lèsse gève. Iet nows!
Awèl, ’t waës ècht plezierrig gewist… Lüstert
En had öllie goe! Tot tekomede móndig.
Fons
Peltenaar Zizou Bergs heeft zich vandaag geplaatst voor de tweede ronde van het Challengertoernooi in het Britse Ilkley na een overwinning op de Oostenrijker Jurij Rodionov, het vijfde reekshoofd, in drie sets: 7-6 (7/1), 4-6 en 6-1.

Beeldig Lommel...

Zondag 18 juni 2023
Pelt - Beeldig Lommel...Zoom...met Helmut Lotti op Graspop. (Cartoon: Fobie)

Toenemende neerslagkansen

Zondag 18 juni 2023
Weerbericht
Pelt - Toenemende neerslagkansenEen storing schuift vanuit het westen naar onze streken. In eerste instantie zorgt deze storing voor een grotere instabiliteit van de atmosfeer met kans op lokale buien. In een latere fase gaat het regenen. Dit bij tropische temperaturen. Na het weekend wordt het iets minder warm en is het wisselvallig. Tegen volgend weekend stijgt de luchtdruk opnieuw.
Vandaag wisselen wolken en zon elkaar af en lokaal is er kans op een bui. Meestal is het echter wel droog en opnieuw is het erg warm bij maxima rond 30 (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de erkenning van een professioneel hondenkweker in Peer ingetrokken. Dat gebeurt na meerdere controles en vastgestelde overtredingen in de voorbije jaren. Zowel de Inspectiedienst Dierenwelzijn als de politie hebben volgens de minister vastgesteld dat de kweker verschillende, herhaalde, inbreuken pleegde tegen het dierenwelzijn. Zo beschikten meerdere honden niet over drinkwater, waren de verblijven niet proper genoeg en liet ook de verzorging duidelijk te wensen over. De beroepskweker heeft zijn kennel aan de Kaulillerweg in Peer.

Kans op onweer

Zondag 18 juni 2023
Vandaag gezien
Pelt - Kans op onweerZoomEen mooie zonsopgang deze ochtend. Vandaag wordt het minder zonnig maar wel zeer zwoel, met een kans op onweer. (Johan Put)
Pelt - Opgepast voor phishing 'uw icloud is vol'ZoomEen nieuw phishingbericht dat van iCloud lijkt te komen, doet de ronde. Dit bericht bestaat in verschillende versies en is afgelopen week meer dan 3800 keer naar verdacht[!]safeonweb.be doorgestuurd. Ook de politie stuurt een waarschuwing rond dit bericht. Oplichters sturen je een e-mail om je te vertellen dat jouw iCloud-ruimte vol is en stellen voor dat je meer ruimte koopt: "upgrade naar 50 GB of verhoog nu jouw limiet". Niet doen dus! UPDATE Een lezer uit Pelt werd het slachtoffer van deze phishing. "Zeer gevaarlijk," mailt hij. "650 euro weg, bankkaarten en paspoorten geblokkeerd. Pas in godsnaam op." 

Een klein koolwitje

Zaterdag 17 juni 2023
Puur natuur
Pelt - Een klein koolwitjeZoomHet is je misschien ook al opgevallen: er zijn bijzonder weinig vlinders dit jaar. Toch kon Luc Beysen dit klein koolwitje fotograferen.

Het geluid van de zomer

Zaterdag 17 juni 2023
300 woorden van Rudi
Pelt - Het geluid van de zomerNog meer dan het radiogeluid van de Tour, de bel van de ijskar, echoënde festivalmuziek, het ijsgerinkel in een glas frisdrank of het rietsjesgeslurp van het laatste restje ijskoffie, is het geluid van de zomer dat van de stilte. Of dat was zo.
De stilte onder een boom. Of in huis. Of in de tent die twee maanden op het gazon bleef staan. In september zag je nog waar ze had gestaan. De hondsdagen van toen. Je hoorde niets.
Naast een krekel in het gele gras hooguit het zacht gerammel met de (…) Het hele nieuwsbericht

Nico Huysmans overleden

Zaterdag 17 juni 2023
Pelt - Nico Huysmans overledenIn WZC Demerhof in Aarschot is donderdag Nico Huysmans overleden, de echtgenoot van Lisa Alen. De oud-onderwijzer was geboren in Neerpelt en werd 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Begroeting: dinsdag (18.30-19u) in funerarium Geert Andries, Elisabethlaan 15 in Aarschot.
Pelt - Zomerregeling afvalzakken recyclageparkZoomHeb je volle afvalzakken die je niet meer kan buitenzetten omdat je op vakantie vertrekt? Of heb je beperkte stockageruimte waardoor het vervelend is om tijdens extreme warmte een volle huisvuil- of keukenafvalzak in huis te hebben? Uitzonderlijk kan je tussen 13 juni en 16 september 2023 je gele keukenafval-, groene tuinafval- en grijze huisvuilzak naar het recyclagepark brengen.

Trees Snoekx overleden

Vrijdag 16 juni 2023
Pelt - Trees Snoekx overledenGisteren is Trees Snoekx overleden, de weduwe van de in 1998 gestorven Pier Brouwers. Zij was 93 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van 't Lindel. Begroeting: woensag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.
Pelt - Fietsster (77) zwaargewond bij aanrijdingZoomGisterennamiddag botsten een auto en een 77-jarige fietsster uit de gemeente op het kruispunt van de Haagdoorndijk en de Bergeykseweg. De fietsster liep daarbij zware verwondingen op.

Moord op het Boseind

Donderdag 15 juni 2023
De anonieme mijmeraar
Pelt - Moord op het BoseindZoom“Kom gauw kijken”, riep ze. De anonieme onderbrak zijn tienvingerblindgedoe en stormde de trap af. Te laat, zo bleek. Door het schuifraam was mijn echtgenote zopas getuige geweest van een moordpartij in de dierenwereld. De ros-witte kat (niet die rosse van vorige week) had zich zowaar met de hulp van de mooie grijze (wél die van vorige week) vergrepen aan een duif!
Geen duif en geen katten meer te bespeuren. De misdadigers hadden hun slachtoffer kennelijk meegesleurd naar de wildernis die (…) Het hele nieuwsbericht

Tien jaar Nebraska

Donderdag 15 juni 2023
Pelt - Tien jaar NebraskaZoomIn mei 2013 trad Nebraska voor de eerste keer op. Nu, tien jaar later, vierden ze dat tienjarig bestaan met een dubbelconcert in het Dommelhof, afgelopen weekend. Leon Alders maakte er foto's.
Pelt - Twee verkeersongevallen in SHLilleVanmorgen rond 8 uur botsten twee auto's op de rotonde tussen de Jos Verlindenstraat en de Peerderbaan. Een 31-jarige vrouw uit Pelt raakte daarbij gewond. In de Sint-Hubertusstraat botsten gisterenavond rond 17 uur een auto en een 75-jarige fietsster. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Jan Hoeks overleden

Donderdag 15 juni 2023
Pelt - Jan Hoeks overledenVandaag is Jan Hoeks overleden. Hij was geboren in Hoogeloon (Ned.) en werd 79 jaar. Dinsdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (om 14.30u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
De Hasseltse Ondernemingsrechtbank heeft vandaag de vijf vennootschappen achter de verschillende meubelwinkels van Meubelen Heylen failliet verklaard. Daardoor komen zowat 50 mensen op straat te staan. De betrokken winkels zijn Meubelen Heylen, Interieur Plus en Meevita in Peer, De Prijzenklopper in Hechtel-Eksel en Meubelen Heylen in Kortenberg. In juli 2021 vroeg de groep bescherming tegen de schuldeisers, maar die bescherming werd vorige week niet opnieuw verlengd. Daarop vroeg de groep het faillissement aan. Er zijn drie curatoren aangesteld.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Meer fietsers omgekomen in het verkeerZoomEr zijn vorig jaar in ons land 540 mensen omgekomen na een verkeersongeval. De meeste dodelijke slachtoffers waren automobilisten, maar in 102 gevallen ging het om fietsers. Dat blijkt uit cijfers van het statistiekbureau Statbel.
"Een eerder positieve evolutie van de verkeersveiligheid, behalve voor fietsers", zegt Statbel. "Terwijl alle verkeersveiligheidsindicatoren al jaren dalen, blijft het aantal fietsers dat betrokken is bij verkeersongevallen stijgen."
Pelt - Lindelhoeven VV trekt twee keepers aanLindelhoeven VV heeft twee doelmannen aangetrokken: Jeroen Pirotte (ex-Stal Koersel) voor de A-ploeg en Michiel Follon ( ex-Esperanza) voor de B-ploeg.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - E314 grens-Genk weekend afgeslotenZoomDe E314 is komend weekend afgesloten in de richting Lummen tussen knooppunt Kerensheide (NL) en Genk-Oost (complex 32). Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt het wegdek tussen het viaduct Boorsem en het ecoduct Kikbeek.
Verkeer komende uit Nederland wordt vanaf vrijdagavond 16 juni (20u) tot en met maandagochtend 19 juni (6u) omgeleid naar de grensovergangen in Maaseik of Lanaken en kan via de N78 richting Maasmechelen. Vorig weekend werden deze werken nog uitgesteld wegens de hitte. In een volgend weekend zal de E314 in principe nog een laatste keer afgesloten zijn, zegt het AWV.

Rosa Drijkoningen overleden

Woensdag 14 juni 2023
Pelt - Rosa Drijkoningen overledenVandaag is Rosa Drijkoningen overleden, de weduwe van Mathieu Janssen, die in 2002 stierf. Ze was geboren in Peer en werd 94 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53 in Pelt.

Jaak Beckers overleden

Woensdag 14 juni 2023
Pelt - Jaak Beckers overledenVandaag is Jaak Beckers overleden, de weduwnaar van Tonie Rademakers. Hij was geboren in Grote-Brogel en werd 87 jaar. De afscheidsviering zal plaatsvinden in intieme kring. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan 53 in Overpelt..
Raymundo Mamede (36) en Alana van Kalsbeek (29), beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap C.R. Welding opgericht met zetel aan de Smeelstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer algemene metaalbewerking, staalbouw en staalconstructies.

hEAR DROPS over fluiten

Dinsdag 13 juni 2023
Pelt - hEAR DROPS over fluitenZoomMusica in Pelt heeft weer een nieuwe aflevering van hEAR DROPS online gezet. Deze keer kwam daarvoor hulp uit onverwachte hoek: van de tuinmannen van Dommelhof. Die bleken uitstekende fluiters te zijn. En daarover gaat deze aflevering: over fluiten.
Fluiten is een van die uitdagende, waarschijnlijk oervaardigheden die kinderen gebruiken om te laten zien dat ze opgroeien en contact maken met de wereld van volwassenen. Er zijn talloze manieren om te fluiten, vaak verbonden met lokale tradities. Ze vereisen allemaal tijd en doorzettingsvermogen om onder de knie te krijgen. Daarbij bieden de pogingen om te fluiten zelf talloze aanknopingspunten om met geluid bezig te zijn en je bewust te worden van subtiele verschillen in timbre. 

Even stoppen voor die duif

Dinsdag 13 juni 2023
Zomaar even tussendoor
Pelt - Even stoppen voor die duifZoom
Alle respect voor die jonge, gehaaste autobestuurder die vanmorgen stopte voor een duif.
Die duif, een reisduif, stond in het midden van de linkerrijstrook van de Universiteitslaan in Hasselt. Ze zag, aan haar kopje te zien, de snelle zwarte Golf wel naderen, maar bleef - wellicht vermoeid - zitten. En wat deed die jonge chauffeur?
Hij stopte, op twee meter van de duif. Hij knipperde even met de koplichten. En daarop vloog de duif weg.
Gelukkig was het niet druk op dat ogenblik, op de Universiteitslaan. Maar chapeau voor die jonge chauffeur! Hij maakte mijn dag goed. (Ingez.)(Archieffoto)
Vandaag gezien
Pelt - Maar de boer, hij sproeide voort...Zoom                                                                                     (Foto JV)
De raad van bestuur van werkgeversorganisatie VKW Limburg heeft in de vooravond Marc Warson (51) verkozen tot nieuwe voorzitter. Hij zal op 1 juli Marc Meylaers opvolgen. Marc Warson is eigenaar van Warsco Units en woont in Genk.
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse autoreus Ford investeert opnieuw twee miljard euro in Keulen, waar in de huidige productievestiging zowat 2.300 van de 14.000 banen op de tocht staan. Het bedrijf gaat er elektrische auto's bouwen waarvan er in Keulen jaarlijks tot 250.000 van de band gaan rollen. Begin juli stopt Ford in Keulen met de productie van de Fiesta.

Hittegolf!

Dinsdag 13 juni 2023
Weerbericht
Pelt - Hittegolf!We zijn officieel in een hittegolf aanbeland. De criteria hiervoor zijn 5 dagen met minstens 25 graden, waarvan minstens 3 dagen 30 graden of meer bedragen. Zolang de maximumtemperatuur niet onder 25 graden uitkomt, blijven we in de hittegolf. Het ziet er ook niet dadelijk naar uit dat het kouder zal worden en ook neerslag zit er deze week nog niet in. Na het volgend weekend lijken de neerslagkansen wel toe te nemen, maar dat moet nog bevestigd worden.
Vandaag is het stralend zonnig weer (…) Het hele nieuwsbericht

Haag vat vuur in Dorpsstraat

Dinsdag 13 juni 2023
Gisterenavond rond 19.30 uur heeft een haag vuur gevat in de Dorpsstraat in Overpelt. De haag werd over de afstand van een paar meter beschadigd.

Lambert Alders overleden

Dinsdag 13 juni 2023
Pelt - Lambert Alders overledenGisteren is Lambert Alders overleden, de echtgenoot van Irma Plessers. Hij was 91 jaar en oprichter van de Etn. Alders nv aan de Sint-Antoniusweg. Begroeting: zondag (11-11.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan. Rouwadres: fam. Alders, Sint-Antoniusweg 29, 3910 Pelt.

Lisette Gielen overleden

Dinsdag 13 juni 2023
Pelt - Lisette Gielen overledenZondag is Lisette Gielen overleden, de echtgenote van Eddy Schurgers. Zij was 68 jaar. Het afscheid vindt woensdag 21 juni (10 uur) plaats in uitvaartcentrum Severens in Overpelt. Begroeting: dinsdag 20 juni (19-19.30 uur).

Henny Vanderhoydonks overleden

Dinsdag 13 juni 2023
Pelt - Henny Vanderhoydonks overledenOp 9 juni is Henny Vanderhoydonks overleden, de weduwe van de in 2015 gestorven Karel Beckers. Zij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Ton van den Heuvel overleden

Dinsdag 13 juni 2023
Pelt - Ton van den Heuvel overledenZondag is Ton van den Heuvel overleden, de partner van Sandra van der Heijden. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (17-18 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.

Duiker stierf door verdrinking

Maandag 12 juni 2023
De Peltenaar die gisteren omkwam bij een duikongeval in het kanaal in Neerpelt is waarschijnlijk omgekomen door verdrinking. Dat blijkt uit de eerste bevindingen van de autopsie die in opdracht van het parket Limburg werd uitgevoerd.

Jetje Bierkens overleden

Maandag 12 juni 2023
Pelt - Jetje Bierkens overledenZaterdag is Jetje Bierkens overleden. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan in Overpelt. Condoleren: www.uitvaartzorg-severens.be

Fietser rijdt tegen bloembak

Maandag 12 juni 2023
Pelt - Fietser rijdt tegen bloembakIn de Leukenstraat in Overpelt-Fabriek is vanmorgen rond 8.15 uur een 17-jarige fietser uit Pelt tegen een bloembak gereden die als verkeersremmer dient. Hij raakte gewond in het aangezicht en is naar het ziekenhuis gebracht.
Pelt - Twee keer goud voor Jenny BalabkinaZoomAfgelopen zaterdag waren de Masters aan zet voor het BK, bij atletiekclub AC Waasland. Onder een loden hitte traden maar liefst 387 ingeschreven atleten aan in Sint-Niklaas. Zo ook de Peltse Jenny (Evgenia) Balabkina, die er uitkwam voor AV Toekomst. In de voorbereiding op het EK, later dit jaar in Pescara (IT) stond Jenny gebrand om haar titel te verdedigen op de 100m én om het op de 200m nog beter te doen dan de zilveren plak van vorig jaar. De atlete slaagde in beide doelen. Ze won de 100m in een tijd van 13,12 seconden. De 200m werkte ze af in 27,45 seconden. Goede tijden met meer dan 2 meter tegenwind en +30°C. Daarmee zit de Peltse helemaal op schema voor ’t EK in september.
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari was 65,5% van de Belgische bevolking een Belg met Belgische achtergrond, 21,0% was een Belg met een buitenlandse achtergrond en 13,4% was een niet-Belg.  In absolute cijfers telt de Belgische bevolking 7.665.100 Belgen met Belgische achtergrond, 2.459.184 Belgen met een buitenlandse achtergrond en 1.573.273 niet-Belgen. (Statbel)

Ne nowwe breel

Maandag 12 juni 2023
Pelter Hükske
Pelt - Ne nowwe breelZoomWe bliêven in ’t Pèlter mopkes vertèlle. Want in de toal van oas veuraawers klinket toch altij wa sappiger en wa lolliger. Die toal waës riêker ón klinkers en gezegdes as ’t Nederlands, veul riêker.
Had öllie goe, en tot tekomede móndig!
Fons
Het is maar dat je 't weet
Binnen afzienbare tijd zullen minstens 350 parochiekerken in Vlaanderen een her- of een nevenbestemming krijgen. Zo'n 200 kregen al een (deels) andere invulling, ongeveer evenveel andere kerken zitten in een dergelijk traject. (K&L)

Een goede oogst verwacht

Zondag 11 juni 2023
Pelt - Een goede oogst verwachtZoom'Blaast in juni in de noordkant, verwacht veel koren op het land' of 'In juni weinig regen, voorspelt een grote zegen'. Deze weerspreuken voorspellen een goede oogst. 

Een fijne vaderdag!

Zondag 11 juni 2023
Pelt - Een fijne vaderdag!ZoomAan alle vaders: een fijne feestdag.

Het blijft heel warm

Zaterdag 10 juni 2023
Weerbericht
Pelt - Het blijft heel warmZoomMorgen/zondag overheerst de zon het weerbeeld, maar later zijn er wat meer wolken. Neerslag van betekenis wordt er niet verwacht, al is een donderslag niet geheel uitgesloten. Het wordt opnieuw tropisch warm, tot 32 graden.
Maandag komt de wind opnieuw uit het oosten en is het een fractie minder heet. Bij maxima rond 28 of 29 graden is het uiteraard wel nog steeds bijzonder warm. Het wordt een zonnige dag met enkele wolken.
Dinsdag start uitermate zonnig, maar na de middag komt (…) Het hele nieuwsbericht

Josée Bloemen overleden

Zaterdag 10 juni 2023
Pelt - Josée Bloemen overleden
Gisteren is Josée Bloemen overleden, de echtgenote van György Krammerhoffer. Zij was 84 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Neerpelt. Begroeting: vrijdag (18-18.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan d e Leopoldlaan in Overpelt.. Familie, vrienden en kennissen die geen overlijdensbericht hebben ontvangen, gelieve dit als zodanig te beschouwen.

Belgisch Kampioenschap masters

Zaterdag 10 juni 2023
Pelt - Belgisch Kampioenschap mastersZoomSACN had twee deelnemers voor het Belgische kampioenschap masters in Sint Niklaas: Kathleen Abrahams op de 100 en 200 m en Suzy Tyskens op de 800m en bij het hoogspringen. Katleen werd op de 100m zesde. Suzy liep zich op de 800m naar brons bij de masters W45. Op de 200m liep Katleen zich naar een mooie ereplaats net langs het podium met een 4de plaats; Suzy behaalde haar tweede medaille van de dag bij hoogspringen. Ze werd de beste Belgische Master, bekroond met de gouden plak.
Limburg is rijk aan taal. Van Lommel tot Lanaken. Dat is straks te horen in het nieuwe initiatief ‘Mariette’: een klankkast en podcast over taal en thuis. Daarom worden nu alle Limburgers opgeroepen om in hun eigen taal of dialect een aantal woorden in te spreken. Deze opnames zijn straks te horen in Mariettes unieke klankkast.
‘Mariette’ wordt een speciaal ingerichte kamer in ontmoetingscentrum De Piepel in Tongeren waar je letterlijk in een Limburgse (…) Het hele nieuwsbericht

Vogelbestand gedecimeerd

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Van de totale Europese vogelpopulatie gingen in de afgelopen veertig jaar naar schatting 550 miljoen vogels verloren. De grootste oorzaak? Pesticiden en kunstmest die overvloedig gebruikt worden door de geïndustrialiseerde landbouw. (Bron: The Conversation, geciteerd door Apache)
Pelt - Drie nieuwe clubrecords voor SACNZoomOp de atletiekmeeting in Valkenswaard zijn er gisteravond nieuwe clubrecords van atletiekciub SACN gesneuveld. Lowie Wouters (foto) liep als eerstejaarsscholier de mijl in een tijd van 4’29”87; Witse Vandeweyer haalde als tweedejaarscadet een tijd van 4’39”18. Beiden namen het clubrecord af van Martijn Scheepers (Belgisch recordhouder juniors 800m). Teun Duisters van Running Team Eindhoven moet bedankt worden voor de hulp, want hij trok de wedstrijd op gang en kwam na 1209m door in een tijd van 3’22”.
Dan was er nog Tamara Hoogendoorn. Zij liep het clubrecord bij de junioren op de 150m in een tijd van 20”55. Ook Anouk Loots, Lune Van Gansewinkel en Amy Van Der Heijden deden het geweldig. (LG)

Geboorten met 2,6% gedaald

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 werden 113.593 geboorten geregistreerd in België. Dat zijn er 3.046 minder dan gemiddeld in de periode 2018-2021, ofwel een daling met 2,6%. De regionale verschillen zijn groot: de cijfers tonen een eerder lichte daling in het Vlaamse Gewest (-1,4%) en het Waalse Gewest (-1,3%) en een stevige daling in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest (-10,3%) ten opzichte van de periode 2018-2021. (Statbel)
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2023 telde België 5,1 miljoen particuliere huishoudens, waarvan 1,8 miljoen eenpersoonshuishoudens. Dat blijkt uit de nieuwe resultaten van Statbel, het Belgische statistiekbureau. Dit is meer dan een derde (36%) van de particuliere huishoudens. Gehuwde koppels met of zonder kinderen waren goed voor 37%. Het aandeel van ongehuwde koppels met of zonder kinderen is 15%. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is het gewest met het grootste aandeel eenpersoonshuishoudens (47%).

Eerste vaderdag in 1910

Zaterdag 10 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse Sonora Dodd (1882-1978) was 16 toen haar moeder stierf in het kraambed. Samen met haar vader William voedde ze haar vijf jongere broers op. Sonora had erg veel respect voor haar vader, een veteraan uit de Amerikaanse Burgeroorlog. Toen ze in 1909 hoorde dat er voor het eerst een Moederdag werd gevierd, vond ze dat ook vaders zo’n dag verdienden - en zeker haar eigen vader William. Daar begon ze campagne voor te voeren, net zoals dat voor Moederdag was gebeurd.
De eerste Vaderdag werd op (…) Het hele nieuwsbericht

Werken aan het spoor

Zaterdag 10 juni 2023
Ook dit weekend werkt Infrabel aan het spoor. Alle treinen tussen Hamont en Mol worden vervangen door een NMBS-bus. Ook in het weekend van 24 en 25 juni (vanaf vrijdag om 23u30) zijn er werkzaamheden. De vertrektijden en bushaltes van de vervangbussen kan u raadplegen in de NMBS-app of via de website. Plan uw reis tijdig, en controleer uw reis nogmaals voor u vertrekt. (Dylan Maas)

We zijn met 11.697.557

Vrijdag 9 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 januari 2023 telde de wettelijke Belgische bevolking 11.697.557 inwoners. De Belgische bevolking groeide afgelopen jaar met 113.549 inwoners, ofwel met 0,98%. De bevolkingsgroei lag hiermee een stuk hoger dan normaal, zijnde een bevolkingsgroei met ongeveer 0,5%. Dat blijkt uit de officiële cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau.
Tijdens de zomer zijn er vier bijzondere beiaardconcerten tijdens de markt in Neerpelt. Nu zaterdag is het eerste met de combinatie van beiaard en accordeon. Sander Jakubka klimt gewapend met twee accordeons de toren in, die van boven uit versterkt worden en in harmonie met de beiaardklokken klinken, bespeeld door Jan Verheyen. Op het programma staan musettes, tango’s enz. Een klinkende combinatie en een repertoire waarmee je je met dit mooie weer in het zuiden van Frankrijk waant. Om 11.30 uur is er (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsen met Chel

Vrijdag 9 juni 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Fietsen met ChelZou er iemand zijn die in mijn persoonlijke wederwaardigheden geïnteresseerd is? Als columnist probeer je het net niet te vaak over jezelf te hebben. Maar nood breekt wet. Ik ben helaas al tweeëneenhalve dag afgesloten geweest van alle inspiratiebronnen. De Muze is weg! Ik zal het deze keer helemaal zelf moeten doen.
Het is al bijna drie dagen prachtig weer, toch? Maar ik zit al twee dagen binnen te koekeloeren. Mooi woord toch, koekeloeren! Wist je dat de Suid-Afrikaanse Uitsaaikorporasi, de (…) Het hele nieuwsbericht

Pech voor Wendy Jans

Vrijdag 9 juni 2023
Wendy Jans heeft zich niet voor de vijftiende keer in haar snookerloopbaan tot Europees kampioen kunnen kronen. In de finale in Bulgarije verloor ze van de Letse Anna Prysazhnuka.
Door een persoonsongeval ter hoogte van de Heggestraat in Overpelt is het treinverkeer sinds 16 uur onderbroken tussen Hamont en Mol. Reizigers kunnen gebruikmaken van de L84 bus van De Lijn.

Jaak Jannis overleden

Vrijdag 9 juni 2023
Pelt - Jaak Jannis overledenIn Hamont-Achel is vandaag Jaak Jannis overleden, de echtgenoot van Jet Verweyen. Hij was 88 jaar en geboren in Neerpelt. Het afscheid vindt woensdag (10 uur) plaats in uitvaartzorg Severens in Pelt. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur).

Samenspel op de beiaard

Vrijdag 9 juni 2023
Pelt - Samenspel op de beiaardMorgen om 11u, tijdens de weekmarkt, speelt Jan Verheyen samen met Sander Jakubka op de beiaard in Neerpelt-Centrum. Sander is naast accordeonist ook dirigent (o.a. fanfare Eendracht Hamont-Lo). Laat je verrassen door de prachtige klanken vanuit de toren!
Om 11.30u is er voor de tweede keer een luisterwedstrijd. Doe mee en misschien win je wel een mooie prijs, geschonken door de Peltse middenstand en horeca!

De wereld is klein

Donderdag 8 juni 2023
Pelt - De wereld is kleinZoomDe leerlingen iPhone & Tablet  van het volwassenenonderwijs Qrios trokken op studiereis naar het KMSKA in Antwerpen - prachtig, dat museum, u moet er ook eens naartoe! Ze wilden daarmee het schooljaar afsluiten en hun leraar op gepaste wijze in de bloemen zetten naar aanleiding van zijn oppensioenstelling. En wie kwamen ze in het Centraal Station in Antwerpen tegen? Oud-burgemeester Frank Smeets! Om maar te zeggen dat de wereld klein is... (Foto Martin Vandael)

Treinverkeer onderbroken

Donderdag 8 juni 2023
Als gevolg van een aanrijding ter hoogte van Geuskens is het treinverkeer tussen Neerpelt en Hamont voor onbepaalde duur onderbroken. Reizigers kunnen gebruik maken van de bussen van De Lijn. In Geuskens is geen doorgaand verkeer mogelijk. Er is plaatselijk een omleiding, meldt de gemeente.

Zizou Bergs naar kwartfinales

Donderdag 8 juni 2023
De 24-jarige Zizou Bergs heeft zich gisteren geplaatst voor de kwartfinales van het Challenger-toernooi in het Britse Surbiton.

Code oranje in natuurgebieden

Donderdag 8 juni 2023
Pelt - Code oranje in natuurgebiedenZoomVanaf vandaag zal code oranje gelden in de natuurgebieden in Limburg. Dat is vandaag afgesproken na overleg tussen specialisten. De opschaling van code geel naar oranje - de tweede hoogste fase - houdt in feite niet zo'n groot verschil in. Het betekent wel dat de situatie wordt opgetrokken van 'gevaar' naar 'hoog gevaar' en dat het erg droog en brandgevaarlijk is in de natuur. Dat komt natuurlijk door de aanhoudende droogte - enkele druppels regen kunnen daar niets aan verhelpen -, de warmte en de wind. Natuurbeheerders zullen nog meer uitkijken en bij een brandoproep zal de brandweer steeds voldoende materiaal en manschappen proberen in te zetten. Uiteraard wordt ook aan bezoekers van natuurgebieden gevraagd uiterst voorzichtig te zijn en bij gevaar alarm te slaan.

Nieuw: Workr Games & Events

Woensdag 7 juni 2023
Emily Korst (30) uit Lommel en Ruud Emmers (31) uit Pelt hebben de besloten vennootschap Workr Games & Events opgericht met zetel aan de Hoekstraat in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de organisatie van events, activiteiten op het vlak van geestelijke gezondheidszorg, computerconsultancy-activiteiten, outplacement en copywriting.

Bank vat vuur op terras

Woensdag 7 juni 2023
Pelt - Bank vat vuur op terrasOp het terras van een appartement in Grote Heide in Neerpelt heeft deze namiddag een houten bank vuur gevat zodat de brandweer moest uitrukken. Er zijn aanwijzigingen van brandstichting. De politie heeft een verdachte aan de tand gevoeld.
Het is maar dat je 't weet
De provincie Limburg telt 625 vastgoedmakelaars. 33,6 procent van de Limburgse vastgoedmakelaars is een vrouw. De meeste vastgoedmakelaars zijn actief in het Brussels Gewest (1.935). In Vlaanderen tellen West-Vlaanderen (1.603) en Antwerpen (1.503) de meeste vastgoedprofessionals.

Moskee Tauhid erkend

Woensdag 7 juni 2023
Voor het eerst in jaren zijn opnieuw Vlaamse geloofsgemeenschappen erkend. De moskee Tauhid in Pelt is bij de gelukkigen.

Tweedekanswinkeltje verhuisd

Woensdag 7 juni 2023
Pelt - Tweedekanswinkeltje verhuisdZoomHet tweedekanswinkeltje, dat tot voor kort gevestigd was in de Dommelgalerij in Neerpelt is nu te vinden in de Dorpstraat 91 (ingang via speelplaats TIO) in Overpelt. Open van dinsdag t/m zaterdag van 13 tot 17 u. of als de deur open staat. De opbrengsten gaan naar het Credohuis. (Paul Smeets)

Sneller rijbewijs kwijt

Dinsdag 6 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
De minister van Justitie en het College van procureurs-generaal hebben besloten de drempel voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs geleidelijk te verlagen. Concreet werd deze vanaf 1 juni verlaagd van 0,65 naar 0,50 mg/l uitgeademde lucht. Met andere woorden, van 1,5 naar 1,2 promille alcohol in het bloed. Het risico op een verkeersongeval is bijna vier keer zo groot bij 1,0 promille alcohol in het bloed en meer dan twintig keer zo groot bij 1,5 promille.
LET WEL: rijden (met de wagen, de motorfiets, brommer of met de fiets) is reeds strafbaar vanaf 0,5 promille alcohol in het bloed!
Pelt - Twee gewonden bij kop-staartaanrijdingOp het kruispunt van de Napoleonweg en de N71 raakten vanmorgen drie voertuigen in een kop-staartaanrijding betrokken. Twee bestuurders raakten lichtgewond.

Norbert Aerts overleden

Maandag 5 juni 2023
Pelt - Norbert Aerts overledenVandaag is Norbert Aerts overleden, de weduwnaar van Anne-Marie Hendrikx. Bère was geboren in Heusden en werd 81 jaar. De uitvaartplechtigheid vindt plaats in intieme kring. Ze wordt gevolgd door de asbijzetting in een urnengrafkelder op de begraafplaats van Overpelt-Fabriek. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.

Kwaliteit boven kwantiteit

Maandag 5 juni 2023
Om over na te denken
"Kwaliteit boven kwantiteit, ook in menselijke relaties. Niet iemand meepakken voor een onvergetelijke citytrip naar New York, wel eens vaker een hand op een schouder leggen en horen hoe het gaat. Een zieke buur vragen of je iets kleins kan doen. En ik hoef geen grote hoop intieme vrienden, maar ik wil wel steeds meer puren uit die paar hechte banden. Mijn ambitie is dichter en dichter komen bij wat er echt toe doet."
(VRT-journaliste Ruth Joos in Standaard Magazine)

DISV huldigde digihelpers

Maandag 5 juni 2023
Pelt - DISV huldigde digihelpersZoomDISV Noord-Limburg, de dienstverlenende intergemeentelijke samenwerking tussen acht Noord-Limburgse gemeenten, heeft op de Dag van de Digibank de vrijwilligers gehuldigd die zich inzetten om mensen te helpen bij hun vragen over computers en andere digitale aangelegenheden.
Binnen de projecten rond digitale inclusie zijn de vrijwilligers in een digipunt van onschatbare waarde. Ze ondersteunen andere inwoners in hun digitale vragen, bieden hulp bij een digitaal proces of weten raad op een digitale (…) Het hele nieuwsbericht
Help je regelmatig iemand die extra zorg nodig heeft: een chronisch ziek familielid, een buur met een handicap of een vriend met dementie? Dan ben jij een mantelzorger.
Zorgen voor een dierbare wordt vaak als een evidentie gezien. Het overkomt je. Daardoor durf je wel eens te vergeten dat goed voor jezelf zorgen ook belangrijk is. Of weet je niet dat er heel wat ondersteuning bestaat die je hierbij kan helpen.
Tijdens deze samenkomst kom je meer te weten over wat mantelzorg precies is, hoe (…) Het hele nieuwsbericht
Puur natuur
Bij het uitlezen van de wildcamera's van INBO en Natuur en Bos in het wolvengebied vorige week is gebleken dat er minstens 5 wolvenwelpen zijn dit jaar. Dat meldt het INBO, dat een filmpje online heeft gezet. De welpen van vorig jaar, de zogenaamde "jaarlingen", zijn op camerabeelden. niet meer te zien. Zij hebben vermoedelijk het territorium verlaten, zegt het INBO.

Jaak Swinnen overleden

Maandag 5 juni 2023
Pelt - Jaak Swinnen overledenZaterdag is oud-leraar Jaak Swinnen overleden, de echtgenoot van Alda Clerix. Hij was geboren in Grote-Brogel en werd 86 jaar. De uitvaart zal plaatsvinden in besloten kring. Begroeting: donderdag (17.30-18.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan. 

Johan Oyen overleden

Maandag 5 juni 2023
Op 2 juni is in WZC Sporenpark in Beringen Johan Oyen overleden, de weduwnaar van Dymphina Creemers. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lillo (Houthalen). Begroeting: maandag (19-19.30 juur)in Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan in Houthalen.

En modern goei moeder

Maandag 5 juni 2023
Pelter Hükske
Pelt - En modern goei moederZoom Jolien, des en modern moeder in e now gezin – ge kènt dä. En Sus, dieë kumt trug van e gesprek mè de jeugdrêchter. Lüstert! En had öllie goe! Profiteert mer van’t goe weer! Tot tekomede móndig. Fons.
Het is maar dat je 't weet
De Franse overheid werkt aan systemen om de "péage"-stations op de snelwegen af te schaffen en te vervangen door infrarood-camera's. Dat gebeurt nu al op de A4, de A13 en A14 en op de A79. Tot daar niets aan de hand, ware het niet dat de doorsnee automobilist daar niets van merkt. Het enige wat hij kan zien is een bord met daarop "Flux libre" - vrije doortocht. 
Wie een Franse tolbadge heeft - aan te vragen bij o.m. de VAB - zal het tolbedrag automatisch van zijn rekening af zien gaan. Je kan je gegevens ook registreren via www.fulli.com/sesame, dan gebeurt dat ook automatisch. Hier en daar langs die snelwegen staan er op sommige parkings ook betaalmachines.
Voorlopig krijgen niet-betalers eerst een waarschuwing, waarna ze binnen de drie dagen moeten betalen. Als ze dat niet doen, kunnen ze een boete krijgen van 90 tot 375 euro.  
Het is maar dat je 't weet
"Wat voor onmogelijk werd gehouden is dankzij AI (kunstmatige intelligentie - red.) mogelijk: overleden personen die nabestaanden virtueel toespreken. Onlangs ging een Britse familie in gesprek met een digitale kloon van hun gestorven moeder/oma. (...) De digitale kloon van de Britse vrouw maakt deel uit van een groeiende trend van technologiebedrijven die tools maken waarmee nabestaanden met een overledene kunnen praten."
(Eindhovens Dagblad)
Pelt - Nick Verduyckt weer Europees vice-kampioenOp het Europees kampioenschap sprint-quadrathlon in het Duitse Hannover is Nick Verduyckt van de Neerpeltse Watersportclub tweede geworden na de Hongaar Ferenc Csima. De wedstrijd bestond uit 750m zwemmen, 20km fietsen, 4km kajakken en 5km hardlopen. Nick herhaalde op die manier zijn prestatie van vorige zondag op de middellange afstand in het Engelse Brigg. Ook toen werd hij verslagen door Csima.
Pelt - 9 -10 september: vliegshow Kleine-BrogelZoomKleine-Brogel Air Base zet op 9 en 10 september de  deuren open voor een indrukwekkende luchtshow. Inwoners van buurgemeenten kunnen tot 1 augustus een ticket kopen aan een voordeliger tarief. Meer achter deze link.
Pelt - Clubkampioenschap voor de SACN-jeugdZoomIn het sportcentrum van Dommelhof werd gisteren het jeugdclubkampioenschap van SACN afgewerkt. Er kwamen 97 jonge atleten opdagen en die gaven in de verschillende atletieknummers het beste van zichzelf. Nadien wenkte het podium! Na afloop stond de frietkar klaar - die moest 167 jonge magen vullen... SACN dankt langs deze weg sportief organisator T-C Kooij en iedereen die op het plein en de piste heeft meegeholpen!

Zonnig en warm weekend

Zaterdag 3 juni 2023
Weerbericht
Pelt - Zonnig en warm weekendHogedrukinvloeden blijven zowel op korte als lange termijn overheersen. Er is dan ook nog geen neerslag in het verschiet voor de hele volgende week. Er verandert niet zoveel wat het weerbeeld betreft, de zon overheerst en de wind komt aanhoudend uit noordoostelijke tot noordelijke richtingen. Wel komen de temperaturen hoger uit en kan het soms zomers warm worden.
Vandaag domineert de zon van de vroege ochtend tot de late avond. Hier en daar kan een stapelwolkje tevoorschijn komen of zijn er wat hoge (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 'Stiltewandelingen' in Achelse KluisZoomStilte, daar kennen wij weinig van in het Westen. We steken onze dagen vol met actie en geluid en wanneer we dat niet zelf doen, doet iemand anders het wel voor ons. Volle agenda's, omgevingsgeluiden, muziek en getater, oplichtende schermpjes met bijbehorende bliepjes die aandacht vragen.
70% van de Vlamingen leeft in gebieden waar het geluidsniveau de 55 decibel overschrijdt, wat de drempel is voor industrieel geluid.
Wandelen in stilte zijn we niet meer gewend en het kan soms onwennig aanvoelen. Maar (…) Het hele nieuwsbericht

Fietsweekend en hommelweekend

Zaterdag 3 juni 2023
Puur natuur
Pelt - Fietsweekend en hommelweekendZoomHet is Fietsweekend vandaag - hop, iedereen de fiets op! Maar het is ook hommelweekend. Aandacht dus voor onze zachte, brommende, pluizige vliegertjes die geen mens kwaad doen. Natuurpunt heeft er veel aandacht voor. (Archieffoto)

Sardinekes

Zaterdag 3 juni 2023
300 woorden van Rudi
Pelt - SardinekesWe dwalen door Antwerpen. Aan de rand van de wijk Bredero stappen we een eethuis binnen. We zijn op weg naar de Lemméstraat, maar honger en dorst vertragen onze tocht.
Op de kaart staan sardines. Ik verheug me op een bord vol gegrilde sardines maar de visjes blijken al in een blik te zitten. Maar het zijn er van de hippe soort. Ze komen uit Portugal zegt het blikje en ze zijn verwerkt met rode pepers. Het smaakt. Zeker met het bruin brood dat gelukkig wel op de grill heeft gelegen.
“Wij (…) Het hele nieuwsbericht

Mijn vleermuis

Zaterdag 3 juni 2023
De anonieme mijmeraar
Pelt - Mijn vleermuisHard gewerkt vandaag. Alweer. Veel te hard voor iemand die eigenlijk gepensioneerd is. Als ik rond 21.30 uur eindelijk mijn pc uitschakel, moet ik toch even een luchtje scheppen, buiten, in mijn tuin die stilaan een echte tuin moet/zal worden, nu ik eigenlijk gepensioneerd ben. Zodra ik tijd heb! Het is nagenoeg windstil, de schemering is ingezet, geen wolkje aan de hemel. Op het dak zit een merel heerlijk schril te fluiten en in de verte hoor ik nog net het antwoord van een soortgenoot. (Toch nuttig, dat (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Theater op de Markt startte destijds met Dommelhof in Neerpelt. Later greep de provincie in en haalde het theaterfestival naar Hasselt; Dommelhof kreeg als troost een circusfestival. Dat vindt dit jaar plaats van 27 oktober tot 1 november. Niet meer alleen in Dommelhof: ook in CC Palethe (Pelt), in CC De Adelberg (Lommel) en in het CCHA in... Hasselt. Meer info

Yorick Jansens overleden

Vrijdag 2 juni 2023
Pelt - Yorick Jansens overledenZoals we al meldden is gistermorgen Yorick Jansens overleden, de echtgenoot van Isolde Schoofs. Hij was geboren in Neerpelt en werd 48 jaar. Woensdag wordt hij gecremeerd, na een afscheidsplechtigheid (om 13u) in het crematorium in Lommel. Begroeting: dinsdag (17.30-18.30u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Pelt - Iemand zijn valkparkiet kwijt?ZoomDeze werd deze namiddag gezien aan Lommelsakker... (Foto Marcella Stappers)
Pelt - Christianne Eerdekens overledenGisteren is Christianne Eerdekens overleden, de echtgenote van Fons Bosmans. Ze was 67 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan.
Pelt - Guy Claes nieuwe T2 van Kadijk SK AGuy Claes is de nieuwe T2 van de A-ploeg van Kadijk SK. Hij was eerder aan de slag bij Hamont en Breugel.
Pelt - Kevin Geebelen weg bij EsperanzaKevin Geebelen trekt de deur achter zich dicht bij Esperanza Pelt. De verdediger verkast naar KSK Bree-Beek.

Politie zoekt de Zomerbob

Vrijdag 2 juni 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Politie zoekt de ZomerbobZoomVanaf vandaag en tot 28 augustus zullen er in het hele land alcoholcontroles worden georganiseerd in het kader van de Zomerbobcampagne. Daarbij moet in het oog worden gehouden dat de drempelwaarde voor de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs verlaagd is voor wie onder invloed van alcohol achter het stuur zit. De nieuwe drempelwaarde sinds 1 juni bedraagt 1,2 promille. Met andere woorden: je bent sneller je rijbewijs kwijt dan je denkt. Rij nuchter!

Een beiaard aan de Scoutsrally

Donderdag 1 juni 2023
Pelt - Een beiaard aan de ScoutsrallyZoomZondag komt beiaardier Jan Verheyen met zijn toerbeiaard (foto) naar de speeltuin aan de Scoutsrally. Hij speelt er om 15 uur een interactieve set voor het jonge volkje: hij speelt kinderliedjes en laat de kinderen ook actief meedoen met bellen. Aan het einde van de show is er een luisterwedstrijd waar mooie prijsjes te winnen zijn. En kinderen die willen, mogen zelf ook eens op de beiaard spelen.
Op zaterdag speelt Jan zijn wekelijks beiaardconcert vanuit de kerktoren. Om al in de sfeer te komen hoort u ook dan al kinderliedjes, afgewisseld met wat serieuzere “volwassen” muziek. Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur.

Glazenwasser failliet verklaard

Donderdag 1 juni 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag het faillissement uitgesproken van glazenwasser Alfred Van Santvoord uit Pelt. Schuldvorderingen moeten voor 1 juli ingediend worden.

Reebok belandt in zwembad

Donderdag 1 juni 2023
Pelt - Reebok belandt in zwembadIn Lindel-Hoeven is deze namiddag een jonge reebok in een zwembad beland. Het Natuurhulpcentrum kon het dier uit het water halen. Het was onderkoeld en is bekomen in het Natuurhulpcentrum waarna het in de loop van de avond werd vrijgelaten.

OKRA trok naar Duitsland

Donderdag 1 juni 2023
Pelt - OKRA trok naar DuitslandZoomOKRA Grote Heide en Haspershoven trok met de bus voor een dagreis naar de Eifel en de Ruhrsee. En dat gebeurde bij prachtig weer. Na een busrit richting Drielandenpunt in Vaals was er een driegangenmenu voorzien en vervolgens trok men door de Eifel richting Ruhrsee, terwijl een gids uitleg gaf. Dan volgde een rondvaart op de Ruhrsee (foto) waarbij men volop kon genieten van de zon en de mooie omgeving.
OKRA organiseert de volgende reis op 4 september naar Sint-Niklaas, waar men een bezoek zal brengen aan een chocolatier met aansluitend een Breugeliaans buffet.(Rik Molemans)
OKRA trok naar Duitsland
Zoom

Mariette Reynders overleden

Donderdag 1 juni 2023
Pelt - Mariette Reynders overledenGisteren is Mariette Reynders overleden, de echtgenote van François Meekers. Ze was geboren in Overpelt en werd 74 jaar. Woensdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de decanale kerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens aan de Leopoldlaan in Pelt.
Vanmorgen is persfotograaf Yorick Janssens overleden. Hij was 48 jaar en al enkele jaren ziek. Yorick was vooral bekend om zijn sportfoto's voor Belga, maar ook andere foto's lieten zijn klasse zien. "We verliezen met Yorick één van onze meest getalenteerde krachten," zegt Belga-hoofdredacteur Hans Vandendriessche.

Miel Stalmans overleden

Donderdag 1 juni 2023
Pelt - Miel Stalmans overledenGisteren is Miel Stalmans overleden, de echtgenoot van Lisette Triki. Hij was 89 jaar en was afkomstig van Sint-Huibrechts-Lille. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Heeserbergen. Hij wordt begraven op begraafplaats De Roosen in Neerpelt. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.
12/07

Onze late gelukwensen voor jullie gouden huwelijksverjaardag! Familie Seutens

Marieke Seutens
04/07

Hartelijk gefeliciteerd met jullie gouden huwelijksverjaardag

Familie. Didden
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt