Het overige nieuws

Kadijk wint van Thes B

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Kadijk wint van Thes BZoomKadijk heeft vanavond Thes B verslagen met 2-1. De Peltse doelpunten kwamen van Gwen Dierckx en Dawda Jarju. (Foto Albert Loos) Meer foto's

Handbal: Pelt - Bocholt 23-23

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Handbal: Pelt - Bocholt 23-23In de BENE-League handbal is de wedstrijd Pelt - Bocholt geeindigd op een 23-23 gelijkspel. Aan de rust was de stand 15-11. In de rangschiking staan Pelt en Bocholt beide vijfde.

Handbal: Montegnée - Pelt 34-27

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Handbal: Montegnée - Pelt 34-27In tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 34-27 verloren van Montegnée.

Winst en verlies voor DHCO

Zaterdag 30 september 2023
De dames van DHCO speelden vandaag in Wilrijk tegen HV Uilenspiegel. De beloften wonnen met 18-22. De eerste ploeg verloor met 39-27. Volgende week zaterdag maakt DHCO de verplaatsing naar DHC Waasmunster.

Kadijk - THES Sp. B 2-1

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Kadijk - THES Sp. B  2-1Kadijk SK heeft vanavond met 2-1 gewonnen van THES Sport Tessenderlo B. Meer foto's

Esperanza speelt gelijk in Wellen

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Esperanza speelt gelijk in WellenEsperanza Pelt heeft vanavond 0-0 gelijkgespeeld op het veld van KVK Wellen. Esperanza kreeg 5 gele kaarten. Dat brengt het totaal - voor vijf wedstrijden - op 13.

KRC Peer B - Esperanza Pelt B 6-2

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - KRC Peer  B - Esperanza Pelt B 6-2KRC Peer B heeft vanavond een 6-2 overwinning behaald tegen Esperanza Pelt B.

Kadijk B - Lindelhoeven B 2-1

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Kadijk B - Lindelhoeven B  2-1Kadijk SK B heeft vanavond met 2-1 gewonnen van Lindelhoeven VV B. De scheidsrechter trok vier rde kaarten: drie voor de thuisploeg en één voor de bezoekers.  Meer foto's

Sarah Leen overleden

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Sarah Leen overledenDonderdag is in Kleine-Brogel Sarah Leen overleden. Zij was 42 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Zij wordt begraven op de begraafplaats van Peer-Centrum na het afscheid in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.

Fluohesjes voor marktbezoekers

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Fluohesjes voor marktbezoekersZoomOp de zaterdagmarkt in Neerpelt deelde Unizo Pelt in het kader van het Weekend van de Klant fluorescerende vestjes uit aan de bezoekers van de markt. Altijd handig en natuurlijk noodzakelijk voor extra zichtbaarheid en veiligheid nu de herfst– en wintermaanden eraan komen.

Jean Vlems overleden

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Jean Vlems overledenGisteren is Jean Vlems overleden, de echtgenoot van Ria Gerits. Hij was 73 jaar en afkomstug uit Lommel. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Zij wisten het wél!

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - Zij wisten het wél!ZoomHet team 'Ik weet het niet, weet gij het?' (foto) was gisteravond de beste van de 20 deelnemende teams in zaal Den Drossaerd bij de jaarlijkse quiz van de Noord-Limburgse Scheidsrechtersvereniging.

'Godvergeten' (4)

Zaterdag 30 september 2023
Pelt - 'Godvergeten' (4)Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Vrees voor blauwtongbesmetting

Zaterdag 30 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Schapenhouders - en ook veehouders - beginnen te vrezen voor een blauwtongbesmetting bij hun dieren. Het blauwtongvirus is zich in Nederland snel aan het verspreiden en zakt zuidwaarts, richting België. Het wordt verspreid door muggen en is niet gevaarlijk voor mensen. In Nederland zijn er inmiddels al meer dan 350 schapenhouderijen besmet. Ook runderen kunnen besmet geraken met het virus.

De Romeinse invasie van Schotland

Vrijdag 29 september 2023
Het Gallo-Romeins Museum in Tongeren gaat opnieuw van start met ‘Spraakwater’. De druk bijgewoonde lezingenreeks is inmiddels aan haar 20ste editie toe. Op het programma staan weer tal van boeiende uiteenzettingen over de wereld van archeologie en klassieke geschiedenis. De eerste lezing van het nieuwe seizoen zal online verlopen. Het museum strikte prof. em. David J. Breeze, een wereldautoriteit inzake het Romeinse leger. Op woensdag 18 oktober om 19.30 uur brengt de topspecialist het fascinerende verhaal van de ‘Slag bij Mons Graupius’. Meer info

Damesvoetbal: Kadijk wint van Eksel

Vrijdag 29 september 2023
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk wint van EkselIn de Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk met 5-2 gewonnen van KFC Eksel.

Parkeermeters in Valkenswaard blijven

Vrijdag 29 september 2023
Grensgevallen
De parkeermeters in het centrum van Valkenswaard blijven. Een voorstel van het college van buirgemeester en wethouders werd gisteravond door een nipte meerderheid van de gemeenteraad weggestemd. Het parkeergeld brengt per jaar gemiddeld 600.000 euro op aan de stadskas.

Diefstal in de Heesakkerstraat

Vrijdag 29 september 2023
Pelt - Diefstal in de HeesakkerstraatIn de Heesakkerstraat zijn apparaten uit een stereotoren gestolen. Het gaat om een platenspeler, een tuner, een versterker en een cassettedeck, alle van het merk Schneider..

Herfst op de beiaard

Vrijdag 29 september 2023
Pelt - Herfst op de beiaardSeptember wordt oktober, zomer verandert in herfst. Ook in de muziek is dat terug te horen. Vanuit de beiaardtoren hoor je morgen/zaterdag muziek die met de wissel van de seizoenen te maken heeft, zoals delen uit de "Herfst" van de Vier Jaargetijden van Vivaldi, "Autumn in New York", "Les feuilles Mortes", "September Song", "October" van U2… Beiaardier Jan Verheyen speelt een half uurtje vroeger dan normaal en begint er al aan om 10.30 uur. Te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt.

'Godvergeten' (3)

Vrijdag 29 september 2023
De visie van Fobie
Pelt - 'Godvergeten' (3)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
In welke mate kunnen milieuvervuilende stoffen via moedermelk worden overgedragen op pasgeborenen? En in hoeverre hebben ze impact op de cognitieve functies tijdens de eerste levensmaanden? Dat toegepaste onderzoeksproject van dr. Charlotte Cosemans aan de UHasselt krijgt steun van het Fonds Orcadia, dat beheerd wordt door de Koning Boudewijnstichting.
Hoewel borstvoeding voor pasgeborenen veel voordelen met zich meebrengt, hebben diverse studies de aanwezigheid van milieuverontreinigende stoffen in (…) Het hele nieuwsbericht

Viaduct Boorsem zondag weer open

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Automobilisten kunnen vanaf zondag weer gebruikmaken van volwaardige rijstroken op het viaduct op de E314 in Boorsem. Dat meldt het AWV. Het wegdek is nu in beide richtingen vernieuwd, met geluidswerend asfalt, en ook het viaduct zelf kreeg een grondige renovatie. Ook langs de autoweg werden er verschillende werken uitgevoerd. Op de snelwegparking werden sanitaire voorzieningen aangelegd en grote halfverdoken vuilnisbakken geplaatst.

Veel AI-boeken op Bol.com

Vrijdag 29 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op Bol.com bieden verkopers honderden kookboeken, reisgidsen en taalgidsen aan die geschreven zijn met behulp van AI (artificiële intelligentie), zo blijkt uit onderzoek van BNR.nl. Van Bangkok Travel Guide tot Suikerdieet, het aanbod van AI-boeken op de site is even groot als divers. De titels, zowel e-books als hardcopy's, worden aangeboden voor prijzen variërend van een paar euro's tot meer dan twintig euro per boek.

Godvergeten (2)

Donderdag 28 september 2023
De visie van Fobie
Pelt - Godvergeten (2)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Thieu Pareyns overleden

Donderdag 28 september 2023
Pelt - Thieu Pareyns overledenGisteren is Thieu Pareyns overleden, de weduwnaar van Thoke Willekens. Hij was geboren in Grote-Brogel en werd 96 jaar. Dinsdag (10.30u) is er een afscheidsviering in de parochiekerk van St.-Huibrechts-Lille. Begroeting: maandag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Verkeersongeval met lichtgewonde

Donderdag 28 september 2023
Pelt - Verkeersongeval met lichtgewondeOp het kruispunt van de Fabrieksstraat met de Tennislaan in Overpelt is vanmorgen rond 7.15u een 43-jarige fietsster uit Lommel lichtgewond toen ze geraakt werd door de rechterzijspiegel van een lichte vrachtwagen die door een Perenaar werd bestuurd. De vrouw hoefde niet naar het ziekenhuis.

Sportdag Wico Campus Neerpelt

Donderdag 28 september 2023
Pelt - Sportdag Wico Campus NeerpeltZoomDe vijfdejaars van Wico Campus Neerpelt trokken naar Houthalen voor hun sportdag. Een geslaagd initiatief.

Hilde Van Esch overleden

Donderdag 28 september 2023
Pelt - Hilde Van Esch overledenIn Lindelhoeven is dinsdag Hilde Van Esch overleden. Zij was 52 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Paul Ulenaers overleden

Donderdag 28 september 2023
Pelt - Paul Ulenaers overledenGisteren is in Wijchmaal Paul Ulenaers overleden. Hij was 69 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in familiekring. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

René Loos overleden

Donderdag 28 september 2023
Pelt - René Loos overledenMaandag is René Loos overleden, de weduwnaar van Julia Vanempten. Hij was 96 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Zolder-Centrum.

Al 5 ha aan asbestdaken verwijderd

Donderdag 28 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op twee jaar tijd zijn er bij 77 bedrijven in Limburg asbestdaken verwijderd, goed voor een oppervlakte van 50.126m². Dat heeft mlinister Zuhal Demir bekendgeamakt. In heel Vlaanderen gaat het om ruim 825.000m² bij in totaal 1.332 land- en tuinbouwbedrijven

Verband tussen Round-Up en Parkinson?

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De Europese voedseltoezichthouder (EFSA) hield belangrijke informatie over Parkinson achter bij de goedkeuring van glyfosaat (zoals Round-Up - red.). Boeren mogen met het bestrijdingsmiddel blijven werken ondanks alle negatieve geruchten errond. Op 13 oktober stemmen de EU-lidstaten over een eventuele verlenging van de goedkeuring van glyfosaat.
Uit Nederlands onderzoek blijkt inmiddels dat de (…) Het hele nieuwsbericht

En wij maar klagen

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Nederland telt op dit moment negen wolvenroedels, waarvan zeven op de Veluwe. In totaal zijn er minimaal 39 welpen geboren.  
Pelt - Vanaf morgen parkeerverbod in KerkstraatZoomVanaf morgen wordt de oktoberkermis opgesteld op het Kerkplein, in de Pästorijstraat en de Kerkstraat. Daardoor is er tot woensdagochtend parkeerverbod in de Pastorijstraat en op het Kerkplein, vanaf 6u morgenvroeg. De marktkramers van de weekmarkt die de voorbije weken in de Kerkstraat stonden, verhuizen zaterdag naar het Sooi Willemsplein. 

René De Backer overleden

Woensdag 27 september 2023
Pelt - René De Backer overledenGisteren is René De Backer overleden, de echtgenoot van Gerda Schildermans. Hij was geboren in Meeuwen en werd 79 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Film over Bokkenrijders is klaar

Woensdag 27 september 2023
Pelt - Film over Bokkenrijders is klaarZoomDe film "De Zondebokken", over de Bokkenrijders, is klaar. Gisteren werd de trailer (hierboven) online gezet en vanaf 22 november kunt u de film in de bioscoop gaan bekijken. Voor de film werden heel wat opnamen in Pelt gemaakt, onder meer in het Hobos;

Doden uit Bergeijk in het verkeer

Woensdag 27 september 2023
Grensgevallen
In Eersel is deze namiddag een 54-jarige motorrijder uit Bergeijk om het leven gekomen toen hij in botsing kwam met een taxibus. Een dag eerder overleed een 69-jarige fietser uit Bergeijk aan de verwondingen die hij een dag eerder had opgelopen toen hij op de Fressevenweg in Bergeijk werd aangereden door een bestelbus waarvan de bestuurder teveel had gedronken.

Gemiddeld brutoloon 3.886 euro

Woensdag 27 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Gemiddeld verdiende een werknemer die in 2021 voltijds werkte 3.886 euro bruto per maand. Het mediaanloon bedraagt 3.507 euro bruto per maand, wat betekent dat 50% van de werknemers minder dan 3.507 euro verdient, terwijl de andere helft een hoger loon ontvangt.
Als we dieper ingaan op de loonspreiding, stellen we vast dat 10% van de werknemers minder dan 2.303 euro bruto per maand verdient, terwijl de 10% best betaalden meer dan 5.922 euro ontvangen. (Statbel)

'Het makkelijkst om mee samen te leven'

Woensdag 27 september 2023
Vandaag gelezen
"Van alle grote roofdieren is de wolf het makkelijkst om mee samen te leven. De wolf is voorspelbaar, zijn gedrag is 'vrij eenvoudig'. Als dat van een hond. 'Afwachtend, observerend en als er te veel dingen gebeuren die hem niet bevallen, verlaat hij de situatie. Katachtigen zijn veel onvoorspelbaarder.'
Ecoloog Glenn Lelieveld in de NRC

Oktober start bijzonder zacht

Woensdag 27 september 2023
Weerbericht
Pelt - Oktober start bijzonder zachtEen band van hogedrukgebieden, uitgestrekt van de Azoren tot Rusland, zorgt voor rustig en stabiel weer. Storingen trachten vanuit het westen over onze streken te schuiven, maar verbrokkelen door de hoge luchtdruk en kunnen enkel nog als erg verzwakte systemen onze regio bereiken. Dat resulteert voornamelijk in wolkenvelden. Het blijft bovendien bijzonder zacht, ook op de langere termijn.
Vandaag zijn er behoorlijk wat wolkenvelden, maar de zon kan er geregeld doorheen schijnen. Het blijft (…) Het hele nieuwsbericht
Handbalbondscoach Yérime Sylla maakte vanmorgen zijn selectie van de Red Wolves bekend. De nationale mannenhandbalploeg werd tijdens de WK-loting vrijgesteld van de eerste kwalificatieronde begin november. Sylla en zijn staf organiseren nu een stage in Frankrijk en spelen op vrijdag 3 november om 19u een oefenwedstrijd in Rijsel.
Opmerkelijk: in de selectie van 16 spelers zit niemand van Sezoens Achilles Bocholt. Wel twee spelers van Sporting Pelt: Robbe Spooren en Nick Deekens.

'Godvergeten'...

Woensdag 27 september 2023
De visie van Fobie
Pelt - 'Godvergeten'...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Sam Baker bij ZwarteDoos in Dommelhof

Dinsdag 26 september 2023
Pelt - Sam Baker bij ZwarteDoos in DommelhofZoomDe ZwarteDoos opent zaterdag in Dommelhof haar (al) 19e seizoen met de Amerikaanse singer-songwriter Sam Baker. Zijn muziek vraagt om enige toelichting.
 Sam Baker (foto) schreef geen muziek tot hij in 1986, op 31-jarige leeftijd, betrokken geraakte bij een gruwelijke aanslag. Hij was op reis naar Machu Picchu in Peru, toen er op de trein in het bagagerek boven hem een bom ontplofte, geplaatst door de terroristische organisatie ‘Het lichtende pad’. De (…) Het hele nieuwsbericht

Meeste geld gaat naar huisvesting

Dinsdag 26 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 besteedden de Belgische huishoudens 15,8% van hun budget aan voeding, drank en tabak. Dat is in zekere zin een daling naar een normaal niveau, na een piek van 18,1 % in 2020. 
De grootste hap uit het budget, 30,7% van het totaal, blijft huisvesting (huur, water, energie, onderhoud en andere kosten). Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Statbel, het Belgische statistiekbureau, op basis van de Huishoudbudgetonderzoek bij bijna 5.000 Belgische huishoudens.

Politie nodig? Eerst afspraak maken

Dinsdag 26 september 2023
Pelt - Politie nodig? Eerst afspraak makenZoomWie vanaf komende maandag de politiezone HANO nodig heeft, zal eerst een afspraak moeten maken. Dat kan via de telefoon - 011 440 820 - of via de website van de politiezone. Indien je belt om een afspraak te krijgen, wordt meteen ingeschat of die afspraak hoogdringend is of niet.
Een en ander is ingegeven door de vaststelling dat mensen tijdens piekuren soms lang moeten wachten voor ze aan het loket geholpen kunnen worden. Uiteraard bestaat in het nieuwe systeem ook de kans dat een afspraak uitloopt en dat je later aan de beurt bent... 

Een Digipunt in elke gemeente

Dinsdag 26 september 2023
Pelt - Een Digipunt in elke gemeenteZoom
Acht gemeenten in Noord-Limburg gaan samen de digitale achterstand van hun inwoners aanpakken. Dat is nodig omdat naar schatting zowat 50.000 Noord-Limburgers achterop lopen als ze iets via computer of smartphone moeten regelen. Voortaan kunnen ze hulp krijgen van vrijwilligers op 8 Digipunten waar ook materiaal beschikbaar is. 
Tijdens rondetafelgesprekken staken de lokale besturen van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt de koppen bijeen om een gecoördineerd actieplan uit te werken tegen de uitdijende digitale kloof in de regio. Daaruit zijn de acht vaste Digipunten gegroeid. Ze komen in de gemeentelijke bibliotheken. Maar er wordt ook gedacht aan mobiele digipunten bij de dorpsrestaurants. Ook wordt bekeken wat er in de toekomst nog nodig is om de achterstand verder weg te werken.
Giorgio Janssens uit Brasschaat heeft de besloten vennootschap Janssens Automotive opgericht met zetel aan de Hasseltstraat in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer carwash, tuning, aan- en verkoop van banden en carrosseriewerken.

Een poëziebundel van Ludo Driesen

Dinsdag 26 september 2023
Ludo Driesen heeft zich ook aan poëzie gewaagd. Zopas publiceerde hij de dichtbundel ‘De Naakte Mens’, een verzameling gedichten die hij tussen 2020 en 2023 op Facebook plaatste. "Met ‘De Naakte Mens’ hoop ik op erkenning en herkenning van menselijk leed, maar ook dat de bundel troost geeft aan wie door pijn getroffen wordt," aldus de auteur. De bundel kost 10€ + 6€ verzendkosten en is te bestellen via ludodriesen[!]yahoo.com.

Het nieuwe normaal in de wielersport

Dinsdag 26 september 2023
Pelt - Het nieuwe normaal in de wielersportZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Eerste dorpsfeest van Boseind

Maandag 25 september 2023
Pelt - Eerste dorpsfeest van BoseindZoomGisteren vond op het kerkplein van Boseind het eerste dorpsfeest van die wijk plaats onder de naam "Boseind Leeft". Zowat 450 personen konden er in een stralende zon genieten van optredens van de Piccolo's, Passionata, Nelle & Noa, Chris Leurs en Geert & Guy. Voor jong en oud waren er tal van volks- en reuzespelen, stonden er springkastelen, kon men laserschieten en was er een grimeerstand. De magen werden gevuld met een heuse Boseindburger en op het einde van de dag werden er verschillende (…) Het hele nieuwsbericht

Zebracinema: 'Last Dance'

Maandag 25 september 2023
Pelt - Zebracinema: 'Last Dance'Zoom"Last Dance" - Delphine Lehericey - Zwitserland - 84'
Germain geniet volop van zijn pensioen wanneer hij op 75-jarige leeftijd plots weduwnaar wordt. Meteen snelt zijn familie ter hulp. Zijn leven wordt tot in de puntjes voor hem geregeld. Maar hij heeft andere prioriteiten, want hij en zijn vrouw hebben elkaar iets beloofd voor zij stierf. Daardoor belandt Germain in een hedendaagse dansgroep met een excentrieke choreografe. Al dansend leert hij te rouwen. Cinema vanuit een warme oprechtheid. Hartverwarmend en troostend.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Ne doeje oangève

Maandag 25 september 2023
Pelter Hükske
Pelt - Ne doeje oangèveZoomNen tiêd geleje stit de Gerard vur e loket oppe gemènt, vur en overlijden oan te gève.
En gè wit, ze moesse tün nog e formulier eenvulle… Tiggewoerig kiêke ze allieën nog oppe scherm. Mer lüstert...
En had öllie goed! Tot tekomede móndig.
Fons

Brand in Haspershovenstraat

Zondag 24 september 2023
Pelt - Brand in HaspershovenstraatDe brandweer moest deze namiddag uitrukken voor een brand in een woning aan de Haspershovenstraat in Overpelt. Aan de sauna in de badkamer was brand ontstaan. De brandweer kon de schade beperken.

Windturbines worden te duur...

Zondag 24 september 2023
Pelt - Windturbines worden te duur...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Handbal: Sporting Pelt - Wezet 27-27

Zondag 24 september 2023
In tweede nationale mannen van het handbal heeft Sporting Pelt 27-27 gelijk gespeeld tegen Wezet.

Weer een wolf doodgereden

Zondag 24 september 2023
Pelt - Weer een wolf doodgeredenZoomEr is weer een wolf doodgereden, deze keer op de Noord-Zuid tussen Houthalen en Helchteren, in de vallei van de Mangelbeek. Het zou gaan om een mannelijke welp van dit jaar. Het kadaver werd opgehaald door het Natuurhulpcentrum. Morgen komt het INBO het ophalen voor verder onderzoek. (Foto Natuurhulpcentrum)
Pelt - SACN-trainer Europees kampioen speerwerpenZoomOp dezelfde dag dat Fleur Moors (17) uit Bocholt Europees kampioene werd in het wielrennen bij de vrouwen junioren - wat een stunt! -, werd een andere Noord-Limburger Europees kampioen speerwerpen. Dat gebeurde in het Italiaanse Pescara. Zacarya Aznag, trainer in het speerwerpen bij atletiekclub SACN, werd daar Europees kampioen bij de masters M40. Tweede werd een Roemeen, derde een Duitser. Eerder dit jaar werd Zacarya in Polen ook al wereldkampioen in dezelfde klasse.

Vergeten is de kunst

Zondag 24 september 2023
300 woorden van Rudi
Pelt - Vergeten is de kunstEr wordt wat afgenoten. Nee, dat moet ‘genoten’ zijn. Hebt u het ook gemerkt? Hoe vaak men tegenwoordig het werkwoord 'genieten' in de mond neemt. Je kan niet eens meer op de fiets springen, ergens een hapje eten of je krijgt de 'genieten-vraag' voorgeschoteld. Het is volstrekt niet meer te genieten.
Tijdens een van die laatste bloedhete zomerdagen in september wandelde ik 's middags langs een terras, waar een man een koppel aansprak dat helemaal tegen de muur zat, op het laatste streepje (…) Het hele nieuwsbericht

Sparta Lille verliest van Halen

Zondag 24 september 2023
Pelt - Sparta Lille verliest van HalenSparta Lille is bij Zelo Halen gaan verliezen met 5-0.

Kadijk SK wint bij FC Turkse

Zondag 24 september 2023
Pelt - Kadijk SK wint bij FC TurkseKadijk SK is bij Turkse FC gaan winnen met 0-1. Voor Kadijk scoorde verdediger Tim Mannaerts. De trainer van Turkse kreeg rood.

LHVV wint bij Heusden-Zolder

Zondag 24 september 2023
Pelt - LHVV wint bij Heusden-ZolderLindelhoeven VV is bij Heusden-Zolder gaan winnen met 0-2. Spits Jonas Meeus maakte de doelpunten in de 74ste en de 80ste minuut.

Gelijkspel voor Sporting Pelt

Zaterdag 23 september 2023
Pelt - Gelijkspel voor Sporting PeltIn de BENE-League van het handbal heeft Sporting Pelt thuis 29-29 gelijk gespeeld tegen Aalsmeer. In de rangschikking staat Visé nog altijd aan de leiding. Bocholt staat derde, Sporting zesde, met drie punten achterstand op Visé. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
De start was voor Aalsmeer dat uitliep tot een 2-5 in de beginfase. Sporting beende bij, de verdediging stond er inmiddels met een goede Schoenaker in zijn eerste wedstrijd dit seizoen en een (…) Het hele nieuwsbericht

Esperanza speelt gelijk tegen Nijlen

Zaterdag 23 september 2023
Pelt - Esperanza speelt gelijk tegen NijlenEsperanza Pelt is vanavond, thuis tegen Nijlen, niet verder gekomen dan een doelpuntenloos gelijkspel: 0-0. UPDATE Een verslag van Esperanza

Peer SV wint van LHVV B

Zaterdag 23 september 2023
Pelt - Peer SV wint van LHVV BPeer SV is bij Lindelhoeven VV gaan winnen met 1-2. Het winnende doelpunt viel in de 98ste minuut. Beide ploegen eindigden de wedstrijd elk met tien man.

Wijchmaal wint van Grote Heide

Zaterdag 23 september 2023
Pelt - Wijchmaal wint van Grote HeideSporting Wijchmaal heeft vanavond Sporting Grote Heide verslagen met 1-0. De eerste helft was vrij evenwichtig, al kon Grote Heide enkele uitgespeelde kansen niet benutten. In de tweede helft kon Knooren scoren voor Wijchmaal na slecht uitverdedigen van de bezoekers. Die opdoffer kwam Grote Heide niet meer te boven.

Herkol verliest van Bregel Sport

Zaterdag 23 september 2023
Pelt - Herkol verliest van Bregel SportSV Herkol heeft thuis met 1-3 verloren van Bregel Sport.

Esperanza B - Kadijk B 0-3

Zaterdag 23 september 2023
Pelt - Esperanza B - Kadijk B 0-3Esperanza Pelt B heeft vanavond met 0-3 verloren van Kadijk SK B.

Vermageren via een spuitje?

Zaterdag 23 september 2023
De visie van Fobie
Pelt - Vermageren via een spuitje?Zoom                                                                          ( Cartoon: Fobie)

Jef Claes overleden

Zaterdag 23 september 2023
Pelt - Jef Claes overledenVandaag is Jef Claes overleden, de levenspartner van wijlen Francine De Bock en van Annie Geerts. Hij was 76 jaar. De afscheidsviering en de begraving vinden plaats in familiekring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Jaak Kerkhofs overleden

Zaterdag 23 september 2023
Pelt - Jaak Kerkhofs overledenGisteren is Jaak Kerkhofs overleden, de weduwnaar van Rita Gerits en de partner van Ghislaine Theuwissen. Hij was 75 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Lach om jezelf

Zaterdag 23 september 2023
Vandaag gelezen
Jonge narcisten kammen hun haar en kijken constant naar zichzelf in de spiegel. Ik wil je een advies geven: kijk af en toe naar jezelf in de spiegel en lach om jezelf. Lach om jezelf. Het zal je goed doen. (Paus Franciscus)
De visie van Fobie
Pelt - Kan België F16's naar Oekraïne sturen?Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Markant bezoekt wijndomein

Vrijdag 22 september 2023
Pelt - Markant bezoekt wijndomeinZoomEen groep enthousiaste dames van Markant N-Pelt heeft het nieuwe werkjaar geopend op wijndomein De Oude Hoeve in Achel. Het nationale thema van het nieuwe jaar is "Goesting". Ook werd de nieuwe website van de vereniging voorgesteld.

Nieuwe parkeertickets bij ziekenhuis

Vrijdag 22 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Nieuwe parkeertickets bij ziekenhuisZoomSinds kort werkt Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt met nieuwe parkeertickets. Hier staat een QR-code op waardoor parkeerders nu gemakkelijk direct mobiel kunnen betalen, in plaats van bij de betaalautomaat. Betalen kan door simpelweg de QR-code op het parkeerticket te scannen met de camera van je smartphone. De parkeerder wordt onmiddelllijk doorgestuurd naar het betaalplatform waar men het parkeergeld kan betalen met een betaalmethode naar keuze. Je hoeft dan niet meer langs de betaalautomaat te passeren. Als je buiten rijdt, dien je wel nog je parkeerticket in de automaat aan de slagboom in te voeren.
De oude werkwijze (betalen aan de betaalautomaat) blijft van kracht voor patiënten en bezoekers die niet in het bezit zijn van een smartphone.

Autobanden lek gestoken in Holheide

Vrijdag 22 september 2023
Pelt - Autobanden lek gestoken in HolheideIn de Holvenstraat in Overpelt hebben vandalen de banden van twee auto's lek gestoken. Ook moest het koetswerk van één auto het ontgelden. De politie kreeg vanmorgen melding van de feiten.

Renate Vogel overleden

Vrijdag 22 september 2023
Pelt - Renate Vogel overledenGisteren is Renate Vogel overleden, de echtgenote van André Baeten. Ze was geboren in Neißebrück en werd 84 jaar. Het afscheid heeft plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Michel Brouwers overleden

Vrijdag 22 september 2023
Pelt - Michel Brouwers overledenZondag is in het Franse Lyas Michel Brouwers overleden, de echtgenoot van Lieve Janssens. Hij was geboren in Overpelt en werd 72 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. Begroeting: volgende week vrijdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Verolem failliet verklaard

Donderdag 21 september 2023
De rechtbank in Hasselt heeft vandaag Verolem uit Pelt failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 21 oktober ingediend worden.

Plezier maken na het padellen

Donderdag 21 september 2023
Pelt - Plezier maken na het padellenZoomOmdat het niet altijd competitief moet zijn organiseert het padelteam van Metallic ook ontmoetingen met andere clubs om op een leuke en gezellige manier tegen elkaar te spelen. Dit jaar speelde men tweemaal tegen Lommel Kolonie. In het voorjaar werd de ontmoeting op Metallic gespeeld en afgelopen zondag was er de terugwedstrijd op Kolonie. Met wedstrijden van 25 minuten en drank en hapjes tussendoor was het best een plezant event. Tussenstand momenteel is 1-1, dus volgend jaar komt er zeker een nieuwe ontmoeting!

Neos Pelt trok naar Diest

Donderdag 21 september 2023
Pelt - Neos Pelt trok naar DiestZoomVoor de tweede maal dit kalenderjaar trok Neos naar Vlaams-Brabant en wel naar de historische stad Diest, geografisch pal onder de “neus” van onze provincie. De stad ligt aan de Demer op de grens van het Hageland en de Kempen. Het stadscentrum gaat terug tot in de middeleeuwen. Het is ook een Oranjestad door de historische band met het huis Nassau. Diest is naar aantal inwoners vergelijkbaar met Pelt. 
François Geunes: "De bus bracht ons allereerst naar de hoogte van de (…) Het hele nieuwsbericht

Sentjens valt in EK wielrennen

Donderdag 21 september 2023
In de gemengde teamestafette voor junioren op het Europees wielerkampioenschap in Emmen (Ned.) is Peltenaar Sente Sentjens gevallen in de laatste bocht terwijl België op dat ogenblik de nummer één was in alle tussentijden. Later gebeurde hetzelfde met Anna Vanderaerden bij de vrouwen. De Belgen eindigden vijfde.

Meeste evers geschoten in Hechtel-Eksel

Donderdag 21 september 2023
Pelt - Meeste evers geschoten in Hechtel-EkselZoomIn Noord-Limburg werden afgelopen jaar de meeste everzwijnen geschoten in Hechtel-Eksel. Het waren er 157. In Lommel waren het er 98, in Pelt 53 - 45 in Overpelt, 8 in Neerpelt. In Bocholt waren het er 39 en in Peer 86. In Hamont-Achel werd er volgens de officiële cijfers géén everzwijn afgeschoten.(Bron: INBO)(Archieffoto Paul Vangerven)

De meeste Belgen zijn gelukkig

Donderdag 21 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Het merendeel van de Belgen noemt zich gelukkig. In het tweede kwartaal 2023 voelde 65,4% van de Belgen zich altijd gelukkig (9,1%) of meestal gelukkig (56,3%). Jongeren (16-24 jaar) blijken over het algemeen de gelukkigste bevolkingsgroep te zijn (71,9%), in tegenstelling tot personen van 65 tot 74 jaar (57,4%). Werknemers (71,8%) scoren over het algemeen beter dan anderen. Ze zijn vaker gelukkig dan gepensioneerden (58,6%), werklozen (38,6%) en vooral vaker gelukkig dan mensen met een (…) Het hele nieuwsbericht

Goud aan de voet van de regenboog?

Donderdag 21 september 2023
Pelt - Goud aan de voet van de regenboog?ZoomHet was een echte regenboogochtend, vanmorgen. "De wijze heeft geen lange tochten nodig; alleen de dwaas zoekt de pot met goud aan de voet van de regenboog", schreef Henry Miller destijds. Maar sowieso blijft de regenboog een mooi weerfenomeen. We kregen van verschillende lezers al foto's binnen. Deze is van Bertha Eerdekens.

Zwaar verkeersongeval op Noord-Zuid

Donderdag 21 september 2023
Vanmorgen is op de Noord-Zuid in Helchteren een zwaar verkeersongeval gebeurd. Dat leidt tot aanzienlijke files in beide richtingen. UPDATE Bij het ongeval waren drie voertuigen betrokken. Er vielen geen gewonden. Rond 9 uur kwam het verkeer weer op gang.  

Oudste houtconstructie ooit gevonden

Woensdag 20 september 2023
Zomaar even tussendoor
Wetenschappers hebben bij de Kalambo-waterval in Zambia de oudste houtconstructie ooit aangetroffen. Die is naar schatting 476.000 jaar oud en bestaat uit twee planken, waarvan de ene een inkeping bevat die duidelijk met gereedschappen is aangebracht.
Lees bij de NOS "Oudste houtconstructie ooit gevonden"
Pelt - Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenZoomDe vijf Vlaamse provincies ontwikkelden voor de fietssnelwegen samen een éénvormige “routetaal” voor bewegwijzering en signalisatie. Dit maakt de fietssnelwegen herkenbaar, leesbaar en makkelijk te volgen in heel Vlaanderen én in Brussel. De provincieraad keurde vandaag het voorstel van gedeputeerde Bert Lambrechts goed om de fietssnelweg F70, de Demerroute, volledig uit te rusten met signalisatie en bewegwijzering volgens deze routetaal. De F70 die loopt van Stokrooie tot Bilzen met een lengte van 25 km, wordt zo de eerste Limburgse fietssnelweg die volledig over aangepaste signalisatie op maat van de fietssnelweg zal beschikken. Die signalisatie zal ook op de andere fietssnelwegen worden geplaatst, vandaar dat we ze u al willen meegeven.
Aangepaste signalisatie voor fietssnelwegenAangepaste signalisatie voor fietssnelwegen
Zoom

Scholenvoetbal bij Sparta Lille

Woensdag 20 september 2023
Pelt - Scholenvoetbal bij Sparta LilleZoomDe voetbalpleinen van Sparta Lille waren deze namiddag het decor voor het jaarlijkse scholenvoetbal. Alle Peltse basisscholen vaardigden één of meerdere teams af voor dit sportief voetbaltreffen. Sommige teams wonnen veel, andere iets minder… maar er hing een sportieve sfeer en fair-play werd hoog in het vaandel gedragen.

Dommelvallei moet natter worden

Woensdag 20 september 2023
Natuurpunt start eind dit jaar met het vernatten van de Dommelvallei in Hechtel-Eksel, Peer en Pelt. Dat meldt Radio2. Bedoeling is de oorspronkelijke planten en dieren weer kansen te geven. Nu zijn bepaalde soorten daar sterk afgenomen of zelfs helemaal verdwenen.
De Dommel is in Noord-Limburg 35 kilometer lang, ze loopt van Peer tot aan de Nederlandse grens. In totaal legt de rivier een lengte van 120 kilometer af voor ze in de Maas uitmondt. Sinds de jaren '50 is ze rechtgetrokken en er zijn ook (…) Het hele nieuwsbericht

Bronzen EK-medaille voor Sente Sentjens

Woensdag 20 september 2023
Op het EK wielrennen in Emmen heeft Peltenaar Sente Sentjens (18) een bronzen medaille behaald in de tijdrit voor jongens juniores. Goud was voor de Deen Albert Withen Philipsen. Sentjens reed 49 seconden trager dan Philipsen en 2 seconden trager dan de Noor Jorgen Nordhagen - bijna had hij zilver te pakken. Sente is de zoon van Roy Sentjens; zijn pluspapa is Jelle Vanendert.
Pelt - Pleeggezinnen gezocht voor geleidehondenpuppy'sZoomHet Belgisch Centrum voor Geleidehonden zoekt heel wat puppypleeggezinnen die een jaar lang één van de pups een warme thuis willen bieden en onder begeleiding opvoeden tot een lieve en gehoorzame jonge hond. "Ook zoeken we nog warme nestjes voor onze honden in het trainingscentrum, ouderhondgezinnen en opvanggezinnen," zegt het Centrum. "Op donderdag 26 oktober geven we een infosessie in A&M Delorge Lommel voor geïnteresseerden. Iedereen is van harte welkom! Meer info of inschrijven? Dat kan via www.puppyzoektpleeggezin.be."

Marc Didden nog eens in Hamont

Woensdag 20 september 2023
Pelt - Marc Didden nog eens in HamontZoomMarc Didden bracht de eerste jaren van zijn leven door in Hamont. Vrijdagavond (20.15u) komt hij er terug om er te vertellen - niet alleen over wat hij nog weet over Hamont maar ook over zijn passie: cinema. Aanleiding is de publicatie van zijn boek "Over Cinema". Dat gebeurt dan ook in Cinema Walburg, die dit jaar zijn 65-jarig bestaan viert. 
"Mensen hoeven geen lezing te verwachten, (…) Het hele nieuwsbericht

Jezelf relativeren

Woensdag 20 september 2023
Vandaag gelezen
"Comedians die met zichzelf kunnen lachen zijn authentieker. Als William Boeva, die dwerggroei heeft, grappen maakt over zijn gestalte, is dat gepermitteerd. Als ik dat doe, ben ik een schoft. Een goede komiek betrekt zijn grappen altijd op zijn eigen leefwereld." (Comedian Koen Dewulf in Kerk en leven).

Sentjens start in EK tijdrijden

Dinsdag 19 september 2023
Peltenaar Sente Sentjens start morgen in het Nederlandse Emmen in het Europees Kampioenschap tijdrijden voor junioren.

Weersverbetering vanaf het weekend

Dinsdag 19 september 2023
Weerbericht
Pelt - Weersverbetering vanaf het weekendEen actieve storing bereikt ons donderdag en zorgt voor een flinke plens hemelwater. Na wisselvallig weer met buien op vrijdag en zaterdag, wordt het vanaf zondag droger, zonniger en ook weer warmer.
Morgen/woensdag
gaat het kwik flink de hoogte in bij maxima rond 24 graden. Er zijn wel wat wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Met een erg strakke zuidwestenwind voelt het wel iets koeler aan.
Donderdag trekt een actieve storing traag over onze regio. Er valt een flinke plens (…) Het hele nieuwsbericht

Troonrede op Prinsjesdag in Nederland

Dinsdag 19 september 2023
De visie van Fobie
Pelt - Troonrede op Prinsjesdag in NederlandZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Drie aanhoudingen voor helpdeskfraude

Dinsdag 19 september 2023
De Hasseltse onderzoeksrechter heeft vandaag twee vrouwen van resp. 20 en 24 jaar en een 19-jarige man aangehouden die verdacht worden van het plegen van een reeks oplichtingen onder de noemer “helpdeskfraude”. De verdachten, allen Nederlanders, gingen als volgt te werk.
De slachtoffers, meestal alleenstaande hoogbejaarden, worden opgebeld door iemand die zich uitgeeft als medewerker van de financiële instelling waar zij klant zijn. Men deelt hen mee dat er verdachte geldtransacties (…) Het hele nieuwsbericht

Helft alleenwonenden heeft geen auto

Dinsdag 19 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 had 49,1% van de alleenwonenden geen eigen wagen en 47,6% van hen bezat er één. Van de koppels zonder inwonende kinderen beschikt 12,6% niet over een wagen. 56,7% heeft er één, 26,0% heeft er twee. (Statbel)

Eenzaamheid de ziekte van deze tijd

Dinsdag 19 september 2023
Vandaag gelezen
"Eenzaamheid is de ziekte van deze tijd. Ik heb ze goed gevoeld tijdens corona, die eenzaamheid. Weg uit Antwerpen om een leefloon te kunnen ontvangen. In Nederland zat ik daar in een buurt waar ik niemand kende. En nu leef ik in een stacaravan op een camping. Dan weet je: veel erger moet het niet worden. Gelukkig is er beterschap in zicht. Dankzij een gulle weldoener verhuis ik binnenkort naar een rijhuis in de buurt van Roosendaal." (Nederlandse zanger Hans de Booij in 'Kerk en Leven').

Diefstal in brasserie De Beurs

Maandag 18 september 2023
Pelt - Diefstal in brasserie De BeursVandaag moesten drie ex-werknemers van brasserie De Beurs zich voor de rechtbank in Hasselt verantwoorden voor diefstal. Volgens de uitbater ontvreemdden zij 75.000 euro maar het parket spreekt van 22.500 euro. Tegen twee betichten is 8 maanden cel gevorderd, tegen de derde 4 maanden. Op 16 oktober wordt er vonnis geveld in deze zaak. (PG)

Nieuwe aanvaller voor LHVV

Maandag 18 september 2023
Pelt - Nieuwe aanvaller voor LHVVK. Lindelhoeven VV heeft zijn aanvallend compartiment versterkt met de komst van de Egyptenaar Abdalla Abdelrhman Adel, roepnaam Hamoly. De 33-jarige flankaanvaller woont in Lommel. De ex-profspeler speelde onder andere in Egypte en Oekraïne. Hij is onmiddellijk speelgerechtigd.

Iemand een F35 gezien?

Maandag 18 september 2023
Zomaar even tussendoor
Pelt - Iemand een F35 gezien?ZoomIn de VS is een F35 - het type straaljager dat bij ons de F16 moet vervangen - verdwenen nadat de piloot er met zijn schietstoel uit sprong vanwege een klaarblijkelijke noodsituatie.
Sindsdien is die F35 spoorloos en aan de plaatselijke bevolking is gevraagd uit te kijken naar het mogelijke wrak.
België heeft 34 gelijkaardige toestellen besteld.
We willen er niks mee zeggen, maar toch... (Cartoon: Fobie)

Irène Goormans overleden

Maandag 18 september 2023
Pelt - Irène Goormans overledenDonderdag is in Herent Irène Goormans (81) overleden, de echtgenote van Rob Schreurs. Ze was geboren in Genk en groeide op in Reppel. In Overpelt was ze erg geliefd als kleuterleidster bij de Ursulinen in Overpelt-Centrum. Na haar pensioen verhuisde ze naar Herent (Leuven). Het afscheid vindt woensdag (10 uur) plaats in aula Eikenveld in Winksele-Delle. Begroeting: dinsdag (18.30-19.30 uur) in funerarium Pues aan de Eikestraat in Winksele-Delle.

Een nieuw koortje: Vocalix

Maandag 18 september 2023
Pelt - Een nieuw koortje: VocalixZoomAfgelopen weekend heeft Vocalix zich voorgesteld aan het Peltse publiek. In de tuin van Joke Creuwels vonden twee promoconcerten plaats. Vocalix is een vocaal ensemble dat sinds een jaar actief is in de huidige bezetting. Xavier Christiaens en Ingrid Tokka uit Bekkevoort stonden aan de wieg van de groep. Samen met Heidi Moons uit Zonhoven en Joke uit Pelt zijn ze klaar om Limburg te veroveren. Vocalix brengt een rijke waaier aan muziekstijlen, van pop over a capella tot close harmony. Op zondag 17 december (…) Het hele nieuwsbericht

Zizou Bergs stijgt op wereldranglijst

Maandag 18 september 2023
Peltenaar Zizou Bergs is op de wereldranglijst in het tennis 4 plaatsen gestegen. Hij staat nu 172ste. In de rangschikking staat hij nu drie plaatsen boven Joris De Loore, die 11 plaatsen verliest.

Francine Geunes overleden

Maandag 18 september 2023
Pelt - Francine Geunes overledenIn Lommel is zaterdag Francine Geunes overleden. Ze was geboren in Neerpelt en werd 74 jaar. Het afscheidsmoment en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.

Belgische jeugdteams naar EK handbal

Maandag 18 september 2023
De Koninklijke Belgische Handbalbond heeft twee jeugdteams ingeschreven voor het EK handbal van 2024. De M18 nemen van 5 tot 11 augustus deel aan het Men’s 18 EHF Championship. De M20 nemen van 13 tot 21 juli deel aan hun EK. De Red Wolves bereiden via een buitenlandse stage hun belangrijke EK-barragewedstrijden tegen Cyprus voor. De eerste WK-kwalificatiewedstrijden staan in maart op het programma.

Meer dan 7.000 studenten bij UHasselt

Maandag 18 september 2023
Pelt - Meer dan 7.000 studenten bij UHasseltVandaag start het nieuwe academiejaar aan de UHasselt. En dat met een recordaantal studenten. “Voor het eerst gaan we over de kaap van 7.000 ingeschreven studenten. Het aantal generatiestudenten stijgt met meer dan 20 procent tot een recordhoogte van 1.581 studenten die voor het eerst aan het hoger onderwijs beginnen. We zien echt absolute records voor onze universiteit”, zegt een tevreden rector Bernard Vanheusden.
Alle faculteiten bereiken dit jaar recordhoogtes. Opleidingen die het (…) Het hele nieuwsbericht

Zebracinema: 'Women Talking'

Maandag 18 september 2023
Pelt - Zebracinema: 'Women Talking'Zoom "Women Talking" - Sarah Polley - VS - 104'
In 2010 ontdekken de vrouwen van een naamloze, geïsoleerde mennonietenkolonie dat de mannen kalmeringsmiddelen hebben gebruikt om hen te onderwerpen en te verkrachten. De aanvallers worden gearresteerd en opgesloten in een nabijgelegen stad. De meeste mannen van de kolonie reizen af om daar toezicht op te houden en laten de vrouwen twee dagen alleen om (…) Het hele nieuwsbericht

Tweemaal verlies voor DHCO

Maandag 18 september 2023
Pelt - Tweemaal verlies voor DHCOGisteren speelde DHCO met de beloften en de eerste ploeg in Hasselt. De beloften verloren na een spannende wedstrijd met 23-22. De eerste ploeg verloor met 22-19.

Kamiel Derdaele overleden

Maandag 18 september 2023
Pelt - Kamiel  Derdaele overledenVrijdag is Kamiel Derdaele overleden, de echtgenoot van Gertha Bruggen. Hij was 86 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring. Begroeting: woensdag (19-20 uur) in uitvaartcentrum Papillon in Maasmechelen.

Visse in de rège

Maandag 18 september 2023
Pelter Hükske
Pelt - Visse in de règeZoomBij de vrüger keffee ‘De Dómmel’ ón… de Dómmel (hedde die nog gekènd?) zit er ieëne te visse in de rège. Lüstert hoe det git en watter gebeurt.
En had öllie goed! Tot tekomede móndig! Fons

Volleybal: Pelt A klopt Maasmechelen

Zondag 17 september 2023
In eerste promo mannen Limburg van het volleybal versloeg VC Pelt A Maasmechelen met 3-0.
Pelt - Het beste seizoen voor atletiekclub SACNZoomHet seizoen 2022-2023 wordt met stip het beste dat Sorting Atletiekclub Neerpelt (SACN) in zijn 45-jarig bestaan gekend heeft. Dat zegt voorzitter Louis Geboers na het Limburgs  kampioenschap 10000m op piste dat gisteren en vandaag in Lommel was georganiseerd. SACN haalde daar 4 Limburgse kampioensmedailles: Anneleen van der Schoepen en Jorne Vanherck (beiden senior), Frieda Hendrikx (master W70), en Stefaan Cools (M55). Debbie Simons haalde als senior bovendien een bronzen medaille. "Ondertussen heeft SACN dit seizoen al 107 Limburgse kampioenen in zijn rangen!" juicht Geboers. Op de foto: vlnr Jorne Vanherck, Anneleen van der Schoepen en Stefaan Cools.

Nieuwe vennootschap: De Kommies

Zondag 17 september 2023
Johannes Hezemans en Magda Duisters, beiden uit Lommel, Samieh Shiwa uit Pelt en Zakia Shiwa uit Hamont-Achel hebben de besloten vennootschap De Kommies opgericht met zetel aan de Windstraat in Lommel. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het bouwen, renoveren en verbouwen van woningen, timmerwerken, elektriciteitswerken en het fabriceren en plaatsen van ramen, deuren en poorten.

Geld kan perverse invloed hebben

Zondag 17 september 2023
Vandaag gelezen
Geld kan een perverse invloed hebben. Mensen en geld? Dat blijft een onstuimig huwelijk. Niet alleen de liefde, ook geld maakt soms blind. Zelfs tot minnaars van de mammon waarbij elk moreel besef wegvalt. (Steven Vanackere, vicegouverneur Nationale Bank van België in "Kerk en Leven").

Zwaar verlies voor SV Herkol

Zondag 17 september 2023
Pelt - Zwaar verlies voor SV  HerkolSV Herkol heeft deze namiddag met zware 6-0 cijfers verloren van Torpedo Hasselt. Aan de rust keek Herkol al tegen een 4-0 achterstand op.

Sparta Lille verliest van Koersel B

Zondag 17 september 2023
Pelt - Sparta Lille verliest van Koersel BSparta Lille heeft thuis met 1-2 verloren van Weerstand Koersel B. Voor Koersel B scoorden Piens en Croonenborghs. Van Hertum maakte het doelpunt van Sparta Lille.

Winst voor KFC Eksel B

Zondag 17 september 2023
Pelt - Winst voor KFC Eksel BKFC Eksel B heeft deze namiddag Esperanza Pelt B verslagen met 4-1. Bij de rust was het al 2-0. Voor Pelt scoorde invaller Tom Claassen.
Pelt - Grote Heide - Verbroedering Lommel 0-0Grote Heide en Verbroedering Lommel hebben in Pelt de punten gedeeld: 0-0. De eerste helft was een aangenaam kijkstuk, de tweede helft wat minder. Aan het eind voorkwam Verbroedering-keeper Raf Hermans met een wereldsafe een overwinning van Grote Heide.

Autoloze zondag in Brussel

Zondag 17 september 2023
De visie van Fobie
Pelt - Autoloze zondag in BrusselZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Sporting verliest bij Hurry Up

Zondag 17 september 2023
Pelt - Sporting verliest bij Hurry UpIn de BENE-league van het handbal heeft Sporting Pelt bij het Nederlandse Hurry Up verloren met 31-23. In de rangschikking staat Sporting vierde, met 2 punten achterstand op leider Visé.
Komende woensdag 20 september vanaf 20u speelt beiaardier Jan Verheyen op de beiaard in de toren van de Sint-Niklaaskerk in Neerpelt 'De Vier Seizoenen' van Vivaldi. Die compositie werd 300 jaar geleden voltooid. Tijdens het zomeravondconcert woensdag speelt Jan het werk Vivaldi in een beiaardbewerking en bij elk seizoen voegt hij een kleine persoonlijke compositie toe.
Speciaal voor dit concert richt het beiaardcomité twee luisterplaatsen in: een in de voortuin van de voormalige pastorie en een langs de oever van de Dommel. Natuurlijk is het ook mogelijk om te luisteren vanop een gezellig terras rond de kerk. Bij slecht weer gaat men luisteren binnen in de kerk.

Handbal: Beyne - Sporting Pelt 27-31

Zaterdag 16 september 2023
Pelt - Handbal: Beyne - Sporting Pelt 27-31In tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 27-31 gewonnen van Beyne.

Kadijk SK A klopt KRC Peer A

Zaterdag 16 september 2023
Pelt - Kadijk SK A  klopt KRC Peer AKadijk SK A heeft vanavond met 3-2 gewonnen van KRC Peer A. De drie Kadijk-goals werden alle gescoord door Kenneth Ulenaers.

Lindelhoeven VV - FC Turkse 0-0

Zaterdag 16 september 2023
Pelt - Lindelhoeven VV - FC Turkse 0-0Lidelhoeven VV en Tukse FC hebben vanavond 0-0 gelijkgespeeld.

Esperanza klopt Zwarte Leeuw

Zaterdag 16 september 2023
Pelt - Esperanza klopt Zwarte LeeuwEsperanza Pelt is vanavond met 2-4 gaan winnen bij KFC Zwarte Leeuw. Maico Gerritsen scoorde een hattrick; het resterende doelpunt kwam op rekening van Mourad Daoudi, die meteen voor de ruststand (0-1) zorgde.

Kadijk SK B - KRC Peer B 1-2

Zaterdag 16 september 2023
Pelt - Kadijk SK B - KRC Peer B 1-2Kadijk SK B heeft vanavond met 1-2 verloren van KRC Peer B.

Inbraak in schuurtje: fiets weg

Zaterdag 16 september 2023
Pelt - Inbraak in schuurtje: fiets wegEr is ingebroken in een schuurtje aan de Jaak Tassetstraat in Neerpelt. De daders gingen met een fiets aan de haal. De inbraak is deze voormiddag vastgesteld.

Meeste slachtoffers automobilisten

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 waren de meeste dodelijke slachtoffers van verkeersongevallen binnen de 30 dagen automobilisten (216). Ze worden gevolgd door fietsers (102), voetgangers (83) en motorrijders (66). (Statbel)

Minder diesel-, meer benzinewagens

Zaterdag 16 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 2015 daalt het aantal personenwagens dat op diesel rijdt elk jaar iets sneller. In 2023 zijn er 9,2 procent minder dieselwagens dan een jaar eerder; op 1 augustus waren er dat 2.201.549. Tegelijkertijd - en net als in 2022 - blijft het aantal benzinewagens stijgen (+2,5% in 2023) tot 3.096.253. Benzinewagens vertegenwoordigen momenteel 51,34% van het personenwagenpark, terwijl dit voor dieselauto's 36,51% bedraagt. (Statbel)

Nog meningen van een clown

Zaterdag 16 september 2023
Chel mag het zeggen
Pelt - Nog meningen van een clownIk begrijp het niet. Maar dat ligt ongetwijfeld aan mijzelf.
Ik begrijp niet dat wellicht zeer geleerde snuiters tijdelijk uit hun beroepsbezigheid en in een klas kunnen stappen om daar onze jongeren les te geven in hun specialiteit. Zonder enige pedagogische bevoegdheid, zonder de geringste notie van vakmethodiek. Dat ze daarbij hun wedde uit de nijverheid behouden en ze bijgevolg tot zo’n drie keer meer verdienen dan hun collega’s die wel over de nodige diploma’s beschikken, (…) Het hele nieuwsbericht

Verkeerseducatie rond de 'dode hoek'

Vrijdag 15 september 2023
Pelt - Verkeerseducatie rond de 'dode hoek'ZoomGisteren en vandaag kregen de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar van basisschool De Linde verkeerseducatie over de dode hoek. In het kader van veilig verkeer organiseert Kiwanis Pelt/Bocholt infosessies op scholen. Zij komen ter plaatse met een vrachtwagen om alles over de "dode hoek" uit te leggen en te laten ervaren. Meer info en foto's op de website van de school: www.delinde-pelt.be

Theo Louwers overleden

Vrijdag 15 september 2023
Pelt - Theo Louwers overledenVandaag is Theo Louwers overleden, de partner van Lutgarde Willems. Hij was geboren in Hapert (Ned.) en werd 80 jaar. De uitvaartplechtigheid zal plaatshebben in besloten kring. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in de Schansstraat in Lommel..
Bedrijfsnieuws
De 500 grootste bedrijven in Limburg zagen vorig jaar hun omzet met 19,4 procent stijgen. Daarnaast zijn er zowat 4.600 jobs bijgekomen in de 500 grootste bedrijven. Staalfabriek Aperam in Genk blijft nog altijd het grootste bedrijf. (VKW Limburg)

45 procent grondgebied landbouwgrond

Vrijdag 15 september 2023
Het is maar dat je 't weet
45 procent van de grondoppervlakte in België bestaat uit landbouwgrond. Bossen beslaan 20 procent van het grondgebied en 9 procent van het grondgebied bestaat uit woongebied. (Statbel)

Valkenswaard herdenkt bevrijding

Vrijdag 15 september 2023
Grensgevallen
Zondag om 10.45u wordt op de Britse begraafplaats aan de Luikerweg in Valkenswaard gevierd dat het dorp in 1944 werd bevrijd. Er worden kransen gelegd en er zijn enkele toespraken, onder meer van burgemeester Ederveen.

Zizou Bergs uitgeschakeld in Rennes

Vrijdag 15 september 2023
Op het Challenger-tennistornooi in het Franse Rennes is Zizou Bergs (WTA 176) uitgeschakeld. Hij verloor in de 1/8ste finales van de Italiaan Mattia Bellucci (WTA 143) in twee sets: 7-5, 6-3. De wedstrijd duurde 1u50'.

Koop dit weekend een azalea

Donderdag 14 september 2023
Het plantjesweekend van Kom op Tegen Kanker vindt dit jaar plaats op 15, 16 en 17 september. In heel Vlaanderen worden dan azalea’s te koop aangeboden ten voordele van “Kom op Tegen Kanker”. Een azalea kost 8 euro. Met de opbrengst van de plantjesverkoop financiert Kom Op Tegen Kanker zorgprojecten in de vorm van een luisterend oor, activiteiten, lotgenotencontact, informatie en praktische of financiële hulp voor mensen met kanker en hun omgeving. Voor meer informatie kan je terecht op de website: komoptegenkanker.be/plantjesweekend.

11.000 klanten bij de Voedselbank

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Zo'n 11.000 mensen hebben tijdens de eerste zes maanden van dit jaar in Limburg een beroep gedaan op de Voedselbank. Meer en meer jonge gezinnen en tweeverdieners kloppen bij de Voedselbanken aan.

Twee inbraken in Neerpelt

Donderdag 14 september 2023
Pelt - Twee inbraken in Neerpelt
De politie kreeg vanmorgen melding van twee inbraken in Neerpelt. De daders sloegen toe in de Nachtegaalstraat en de Pinksterbloemenstraat.

Monique Reynders overleden

Donderdag 14 september 2023
Pelt - Monique Reynders overledenGisteren is Monique Reynders overleden, de partner van Pierre Bekers. Ze was 60 jaar. De afscheidsviering zal plaatshebben in beperkte kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Eerste offroad auto op zonne-energie

Donderdag 14 september 2023
Grensgevallen
Pelt - Eerste offroad auto op zonne-energieZoomHet studententeam Solar Team Eindhoven van de Technische Universiteit Eindhoven heeft de eerste offroad auto ontwikkeld die rijdt op energie van de zon. De zonnewagen is niet afhankelijk van laadpalen maar heeft zonnepanelen op het dak. Stella Terra, zoals de auto heet, is robuust genoeg om behalve op verharde wegen ook uit de voeten te kunnen op onverhard terrein.
De zonneauto – die mag rijden op de openbare weg – heeft een begrensde topsnelheid van 145 kilometer per uur, weegt slechts 1200 kilogram en heeft op een zonnige dag een actieradius van 630 kilometer. Voor de auto werd bijna alles door het Solar Team zelf ontworpen: van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen. (Foto: STE/Bart van Overbeeke) 

De Lijn lanceert de Wolf-express

Donderdag 14 september 2023
Pelt - De Lijn lanceert de Wolf-expressZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Sneller vermogen van criminelen pakken

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op initiatief van Parket Limburg gaan de lokale politiezones, de federale gerechtelijk politie Limburg en Parket Limburg nauwer samenwerken in het kader van buitgericht rechercheren. Op deze manier willen ze efficiënter en effectiever werken in de aanpak van georganiseerde criminaliteit.
Deze werkwijze heeft als voornaamste doelstelling crimineel vermogen zo snel mogelijk te ontnemen binnen onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit. Het financieel voordeel dat misdrijven opbrengen, is (…) Het hele nieuwsbericht

Inactieven blijven vaker inactief

Donderdag 14 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Statbel publiceerde de transities op de arbeidsmarkt tussen het tweede kwartaal van 2022 en het tweede kwartaal van 2023. Deze resultaten geven aan dat mensen nog vlot aan het werk blijven, maar dat inactieven vaak inactief blijven.
Vooral vrouwen, laagopgeleiden en mensen met een buitenlandse nationaliteit blijven vaker inactief. Daarnaast blijkt dat de uitstroom van werkloosheid naar werk weer iets gestegen is: 28,9% van de werklozen in het tweede kwartaal van 2022 is een jaar later aan het werk. Een kwartaal eerder bedroeg dit percentage 24,1%.

Veertiger pakt ex hardhandig aan

Woensdag 13 september 2023
Pelt - Veertiger pakt ex hardhandig aanEen veertiger uit Tongeren moest zich voor de rechter verantwoorden omdat hij zijn ex hardhandig had aangepakt in het ziekenhuis in Pelt. Het Openbaar ministerie vorderde tien maanden cel, eventueel met uitstel gekoppeld aan voorwaarden om te werken aan zijn agressieprobleem. De verdediging drong aan op een werkstraf. Op 11 oktober valt het vonnis in deze zaak. (PG)

Vuilnisman overlijdt in vuilniswagen

Woensdag 13 september 2023
Grensgevallen
Een 62-jarige man uit Bergeijk is vandaag in Veldhoven (bij Eindhoven) om het leven gekomen toen hij onverwacht in de vuilniswagen viel en door het persmechanisme werd gedood. Hoe een en ander kon gebeuren wordt nog onderzocht.

Esperanza klopt Sint-Lenaarts

Woensdag 13 september 2023
Pelt - Esperanza klopt Sint-LenaartsZoomEsperanza  Pelt heeft vanavond Sint-Lenaarts verslagen met 4-2. Het was een spannende cupmatch die door zowat 300 toeschouwers werd bijgewoond. Voor Esperanza scoorden Maico Gerritsen (2), Joël Di Binamu en Jarne Mols.
Esperanza kwam na een kwartier via een strafschop op voorsprong. Enkele minuten later stond het al 2-0 maar nog voor het half uur konden de bezoekers de aansluitingstreffer scoren. Voor de rust scoorde Esperanza de 3-1.
In de tweede helft kreeg de thuisploeg kansen bij de vleet, maar de bal ging er maar niet in. En dan krijg je natuurlijk een strafschop tegen, een kans die de bezoekers niet lieten liggen, om daarna verder op zoek te gaan naar de gelijkmaker. Maar Esperanza bleef koelbloedig en kon in de toegevoegde tijd nog de verlossende 4-2 op het scorebord zetten (foto's Marc Faes) Meer foto's UPDATE Een verslag van Esperanza

Vaatwasmachine vat vuur

Woensdag 13 september 2023
In restaurant Kompenhof aan de Hamonterweg is gisterenavond een afwasmachine in brand gevlogen. Het betreft een accidentele brand.

Meer aanvragen voor verdelging wespen

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De brandweer krijgt de jongste dagen veel meer aanvragen om wespennesten te verdelgen. Waarom de wespen later actief worden, heeft te maken met de temperaturen van afgelopen zomer. We zitten op dit moment aan het einde van een hittegolf. Augustus was een veel betere maand voor de wespen dan juli, waardoor we zien dat ze nu pas echt naar buiten komen. Ze hebben ook extra tijd gehad voor de broeiperiodes, waardoor er ook meer larfjes zijn. Omdat alle bloemen nu uitgebloeid zijn, moeten de wespen op zoek naar voedsel en ze gaan dat halen bij de mensen.

Elektrische wagens bijna verdubbeld

Woensdag 13 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Op 1 augustus telde België 6.030.700 personenwagens, tegenover 5.947.479 een jaar eerder. Dat is een stijging van 1,4%. Het aantal personenwagens is de afgelopen tien jaar gemiddeld met 0,94% gestegen. Het aantal volledig elektrische personenwagens is bijna verdubbeld in een jaar tijd met een stijging van 93,6%. In 2022 waren er 71.651 elektrische wagens; dit cijfer stijgt tot 138.749 in 2023. Van deze elektrische auto's is het belangrijk op te merken dat 80,8% op naam van een vennootschap staat. Ook al wordt de elektrische wagen in België steeds populairder, toch zijn slechts 26.440 auto’s (19,1%) eigendom van particulieren en 112.056 van vennootschappen.

Tips voor warme dagen

Dinsdag 12 september 2023
Tegenligger
Pelt - Tips voor warme dagendoor Gert Cuppens
Via X (Twitter) had ik het al zien passeren, en mijn treingezel Martine maakte me er ook attent op: in Humo staat deze week een bijzonder goed geschreven klacht van een pendelaar. Wie het wil lezen, kan terecht op deze link.
Meer bepaald het (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwe vennootschap: van Turenhout

Dinsdag 12 september 2023
Wilhelmus van Turenhout uit Pelt heeft de besloten vennootschap van Turenhout opgericht met zetel aan de Kievitstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het optreden als vastgoedmakelaar, het schatten en evalueren van onroerend goed en het beheer van niet-residentieel onroerend goed.

Ludo Gilmont overleden

Dinsdag 12 september 2023
Pelt - Ludo Gilmont overledenZondag is Ludo Gilmont overleden, de echtgenoot van Yvonne Van Herck. Hij was 85 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (19-19.30 uur) in uitvaartcentrum Smeets in Hasselt.
Pelt - Jeugd SV Breugel/Herkol tegen Sparta LilleZoomOnder een stralende zon werd gisterenvoormiddag in Kleine-Brogel de U15-wedstrijd tussen de gezamenlijke jeugdwerking van SV Breugel/SV Herkol tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Lille gespeeld. Het was een erg gelijkopgaande match waar het geschut bij Lille iets beter was afgesteld en daardoor wonnen ze met 3-8. Tijdens de wedstrijd werden de supporters niet allen getrakteerd met actie op de grasmat van sportpark 'Achter de Run-Inn', maar kregen ze er de airshow van de vliegbasis er gratis bij...(JH)

Jef Raus overleden

Maandag 11 september 2023
Pelt - Jef Raus overleden
Gisteren is prof. em. dr. Jef Raus overleden. Hij was 82 jaar en afkomstig uit Turnhout. Jef Raus was een prominent wetenschapper die, nadat hij als gediplomeerd geneesheer naar de VS trok en daar doctoreerde bij de Columbia University in New York, via het toenmalige Limburgs Universitair Centrum het Dr. L. Willemsinstituut mee oprichtte, dat hij 29 jaar zou leiden. Die instelling specialiseerde zich in het MS-onderzoek en betrok daar toen ook de MS-kliniek in Overpelt bij. Uit het Dr. Willemsinstituut zou later het huidige Biomed in Diepenbeek groeien.
Jef Raus was een bijzonder intelligent en minzaam man. Hij was ook een van de medeoprichters van het Limburgs Kankerfonds. Aan zijn nabestaanden bieden we onze oprechte deelneming aan. (PP)

'Wo ist das große Schwein?'

Maandag 11 september 2023
Pelt - 'Wo ist das große Schwein?'ZoomEen verhaal van Paul Cuyvers:
Dit weekend was het Open Monumentendag en al enkele jaren was me gevraagd om die dag in het Provinciaal Domein Bokrijk wat uitleg te komen geven over een schapenstal - of, volgens hen, een schaapskooi uit Neerpelt. We mogen fier zijn dat er in 1962 vanuit het Herent een schapenstal (foto) van de Bettemis naar Bokrijk verhuisde.
Met veel (…) Het hele nieuwsbericht

Goud voor Rony Vandael op BK MTB

Maandag 11 september 2023
Pelt - Goud voor Rony Vandael op BK MTBZoomPeltenaar Rony Vandael heeft gisteren in Bouillon het Belgisch kampioenschap MTB marathon gewonnen. Zowat 215 deelnemers waagden zich aan een wedstrijd over 120km en met 3600 hoogtemeters. Na 6u32' (!) koers won Rony Vandael met een voorsprong van 8 minuten op Ronny Geerts (Oud-Turnhout) bij de masters 3.

Bij de polies

Maandag 11 september 2023
Pelter Hükske
Pelt - Bij de poliesZoomDò kumt ne miens bij de polies binne geloeëpe, en hij vrugt offie iemed kan sprèke. Lüstert wattie ón de haand hit.
En had öllie goed, eh! Profiteert mer van ’t weer as ’t git!
Fons

Musica zoekt twee gastgezinnen

Zondag 10 september 2023
Pelt - Musica zoekt twee gastgezinnenZoomSinds begin deze maand versterken twee nieuwe AFS-vrijwilligers het Musica-team voor een jaar. Musica zoekt dan ook één of twee gastgezinnen in de buurt van Pelt (bij voorkeur in Noord-Limburg) die een thuis kunnen bieden, voor de volledige duur of een deel van hun verblijf. Maak kennis met de Italiaanse Gaia Capitanio en de Spaanse Fernando Tarrancón!
Gaia is netjes, heeft haar zaken op orde en helpt mee in het huishouden. Ze kan zich makkelijk (…) Het hele nieuwsbericht

Silvie Bloemen overleden

Zondag 10 september 2023
Pelt - Silvie Bloemen overledenVandaag is Silvie Bloemen overleden, de weduwe van Jan Swinnen, die in 2018 stierf. Ze was 90 jaar. De afscheidsviering en de crematie vinden plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (18-18.30u) in uitvaartcentrum Severens.

Okra Overpelt trok op driedaagse

Zondag 10 september 2023
Woensdag trok Okra Overpelt & Fabriek met 65 deelnemers op driedaagse. Eerst naar het vernieuwde Africa-museum in Tervuren. Het bezoek was echt de moeite en de gidsen vertelden zo boeiend over het Afrikaans leven dat het leek alsof ze er zelf altijd gewoond hadden. Na de lunch ging het naar Oostende, waar de OKRA-ers inmiddels zowat een vaste verblijfplaats hebben en waar de tweede dag vrij werd doorgebracht. Het was de bedoeling op de derde dag naar de Nationale Bank in Brussel te gaan, maar toen bleek dat men die bestemming vanwege het veel te drukke verkeer niet zou halen, werd het bezoek geannuleerd en maakte men maar een tussenstop in Groot-Bijgaarden. Een dineetje in Pelt sloot de driedaagse af. (LL)

Handbal: Pelt - Waasmunster 31-25

Zondag 10 september 2023
Pelt - Handbal: Pelt - Waasmunster 31-25In tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 31-25 gewonnen van Waasmunster.
Pelt - Hallucinaties door hitte in Kleine-BrogelZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Turkse Rangers - SV Herkol 2-2

Zondag 10 september 2023
Pelt - Turkse Rangers - SV Herkol 2-2Turkse Rangers en SV Herkol hebben vanmiddag 2-2 gelijkgespeeld. Herkol haalde een 2-0 ruststand op met doelpunten van William Niessen en Ian Laenen. Herkol-doelman Robbe Pinxten had met een paar geweldige reddingen een groot aandeel in dit gelijkspel.

Grote Heide - Grote-Brogel 4-1

Zondag 10 september 2023
Pelt - Grote Heide - Grote-Brogel 4-1Ondanks de tropische temperatuur was de thuisploeg vandaag goed bij schot tegen Sporting Grote-Brogel. Al na twee minuten bracht Tom Vanbroekhoven Grote Heide op voorsprong. Een betwistbare penalty bracht de bezoekers langszij via Aourz Younes. Voor de rust kon Grote Heide nog twee goals maken via Michael Loenders en Yannick Geenen. In de tweede helft had de warmte haar tol geëist en werd er minder intens gespeeld. Toch konden Jonas Theunis en Kamar Amau de stand voor Grote Heide op resp. 4-1 en 5-1 brengen.

Kadijk B wint bij Sparta Lille

Zondag 10 september 2023
Pelt - Kadijk B wint bij Sparta LilleKadijk B is bij Sparta Lille gaan winnen met 0-4.
Pelt - Hoogdagen voor spotters rond vliegshowZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

DHCO tegen Beyne

Zaterdag 9 september 2023
Pelt - DHCO tegen BeyneVandaag speelde DHCO tegen Union Beynoise. De beloften wonnen met 33-16, de eerste ploeg speelde 26-26 gelijk. Volgende week maken ze de verplaatsing naar Hubo Hasselt.
Pelt - Daan Cox tweede in Deense kajakmarathonZoomVandaag nam Daan Cox (foto) van de Neerpeltse Watersportclub deel aan de befaamde kajakmarathon “Tour de Gudenaa” in Denemarken. Deze wedstrijd was 72 km lang, met vertrek in Silkeborg en finish in Randers. Daan werd knap tweede in een tijd van 5u16'48" en was daarmee slechts 2 seconden trager dan de overwinnaar Steffen Burkhardt uit Duitsland. Derde werd Erik Verduyckt van KKK-Kasterlee.(Foto NWC)

HCO klopt Atomix

Zaterdag 9 september 2023
Pelt - HCO klopt AtomixZoomIn het handbal hebben de heren van HCO vanavond Atomix Haacht verslagen met 26-18. Pelt, een échte handbalgemeente! (Foto HCO)

Sporting klopt Kras Volendam

Zaterdag 9 september 2023
Pelt - Sporting klopt Kras VolendamSporting Pelt heeft vanavond in de Dommelhof-arena Kras Volendam verslagen met 33-30. Het was een wedstrijd in de BENE-league van het handbal. UPDATE Een verslag van Sven Spooren:
Wow! Het spookte weer in het Dommelhof! Sporting is bijzonder diep moeten gaan in een snikhete sporthal, maar kreeg waar het verschrikkelijk hard voor geknokt had: de winst en 2 puntjes erbij! Sporting stond het grootste deel van de wedstrijd voor, maar op adem komen was er (…) Het hele nieuwsbericht

Kadijk SK wint van St. Elen

Zaterdag 9 september 2023
Pelt - Kadijk SK wint van St.  ElenKadijk SK is bij St. Elen gaan winnen met 1-4. Voor Kadijk scoorden Molenberghs, Dewit, Van Kemenade en Thijs. Kadijk kon slechts in de slotfase het verschil maken na een rode kaart van een thuisspeler. Het scoorde drie keer in vijf minuten.
Pelt - Esperanza Pelt B verliest van Helson BEsperanza Pelt B heeft vanavond, thuis tegen Helson B, verloren met 0-3. Al na vijf minuten stond het al 0-2. Bij de rust was het 0-3, na een own-goal. Bij Helson scoorde Yusuf Eroglu tweemaal. Het was de eerste competitiewedstrijd van de tweede ploeg van Esperanza.

KRC Peer - LHVV 2-2

Zaterdag 9 september 2023
Pelt - KRC Peer - LHVV 2-2KRC Peer en Lindelhoeven VV hebben vanavond de punten gedeeld: 2-2. LHVV speelde een degelijke wedstrijd maar moest in de slotfase de gelijkmaker incasseren. Voor LHVV scoorden Jonas Meeus en Jorg Goutsmet. De doelpunten van KRC Peer werden gescoord door Ceunen en Do Ceu. De scheidsrechter trok zeven gele kaarten. Voor de wedstrijd daagden 160 supporters op.

LHVV B - Lommel-Kolonie 1-0

Zaterdag 9 september 2023
Pelt - LHVV B - Lommel-Kolonie 1-0Lindelhoeven VV B heeft vanavond Grenstrappers Lommel-Kolonie verslagen met 1-0. Dat doelpunt werd in de slotfase gescoord door Giel Leën.
Pelt - Tekort aan chauffeurs: De Lijn beperkt rittenMaandag 11 september wordt de dienstregeling van De Lijn in Limburg tijdelijk aangepast vanwege een personeelstekort bij enkele van haar onderaannemers. Deze bijsturing zal minstens de komende 2 weken van kracht zijn. Daarom wordt de aanpassing nu ingevoerd tot 23 september.
De aanpassingen slaan op verscheidene buslijnen, en op in totaal een dertigtal ritten per dag. Die kunt u hier bekijken. Reizigers kunnen via de routeplanner in de app en op de website van De Lijn het aangepaste aanbod consulteren.

Een luisterwedstrijd van de beiaard

Zaterdag 9 september 2023
Pelt - Een luisterwedstrijd van de beiaardEr zijn weer mooie prijzen te winnen bij de luisterwedstrijd van de beiaard! Onder de toren en op de markt worden deze voormiddag wedstrijdformulieren uitgedeeld. Om 11.30 uur luidt de klok en daarna begint de luisterwedstrijd. De beiaardier speelt dan vijf bekende liedjes. Het is aan u om ze in de juiste volgorde te zetten. Vul de juiste volgorde in op het formulier, deponeer het in de box onder de toren en kom om 12 uur naar de toren. Daar worden de prijzen uitgedeeld. Er is een mooie prijzenpot met enkele spullen en waardebonnen van Neerpeltse handelaars. Voor de rest speelt de beiaardier zonnige muziek en ook de zomerhit “Erop of eronder” van Pommelien Thijs. Te horen vanaf 11 uur tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt.

KMV BC wint 'Beker der Pelten'

Zaterdag 9 september 2023
Pelt - KMV BC wint 'Beker der Pelten'ZoomNa dik anderhalve maand van voorwedstrijden in De Peel werd gisteravond de uiteindelijke finale gespeeld voor de Beker der Pelten tussen 't Pelterke en KMV BC. Uiteindelijk won KMV BC met Rudi De Wit, Franky Van Ampting en Luc Janssen het met overmacht en konden ze de beker in de lucht steken. (Foto GC)

Sporting morgen thuis tegen Volendam

Vrijdag 8 september 2023
Pelt - Sporting morgen thuis tegen VolendamMorgenavond om 20.15u speelt Sporting Pelt tegen Volendam zijn eerste thuiswedstrijd van het seizoen in sporthal Dommelhof. "Dus wij verwelkomen graag zoveel mogelijk Peltenaren om de ploeg aan het werk te zien en ons te helpen aan de overwinning!" zegt Diederik Stollman. Na de wedstrijd is er een signeersessie voorzien waar de spelers fankaarten tekenen en uitdelen
Bijzonder is de wedstrijd ook vanwege de deelname van drie jonge Peltse spelers: Robbe Spooren, Door Vandebeeck en Sverre Stollman (foto's hieronder). Het zijn maar 3 van de 9(!) Peltenaren die in de selectie zitten van het BeNeLeague-team van de handbalclub. Dat is een unicum en een bekroning op de uitstekende jeugdwerking van de club. De gemiddelde leeftijd van het team bedraagt slechts 23,5 jaar. En ook de trainers zijn Peltenaren: de broers Korneel en Robrecht Douven! (Foto's Zima)
Sporting morgen thuis tegen VolendamSporting morgen thuis tegen VolendamSporting morgen thuis tegen Volendam
Zoom

Esperanza pas woensdag aan de bak

Vrijdag 8 september 2023
Pelt - Esperanza pas woensdag aan de bakDe wedstrijd Esperanza Pelt - Sint Lenaarts van dit weekend wordt uitgesteld omdat de bezoekers zaterdag bekeren tegen Zulte-Waregem. De wedstrijd wordt woensdag gespeeld.

Nieuwe vennootschap: Neuropelt

Vrijdag 8 september 2023
Kurt Vrijsen (50) en Mariska Meijer (48), beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap Neuropelt opgericht met zetel aan de Overwegstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitbaten van een kinesitherapeutische praktijk en van een fitnessruimte.
Het is maar dat je 't weet
De Amerikaanse onderzoeksgroep Climate Central heeft de temperaturen van de afgelopen (?) zomer in 202 landen en 22 territoria bekeken en concludeert dat 98 procent van de wereldbevolking deze zomer is blootgesteld aan hogere temperaturen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. "Vrijwel niemand op aarde is in de afgelopen drie maanden ontsnapt aan de invloed van de wereldwijde opwarming", stelt Andrew Pershing van de onderzoeksgroep. Hittegolven hebben niet alleen een grote impact op de gezondheid van mensen. Ook hebben ze invloed op de landbouw en de wereldwijde voedselprijzen en leiden ze tot waterschaarste en natuurbranden.
Op het kruispunt van Ringlaan en Willem II-straat werd vanmorgen even na 8u een fietsstertje van vijf jaar aangereden door een vrachtwagen bestuurd door een man uit Peer. Het meisje werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht, maar het bleek alleen enkele schaafwonden opgelopen te hebben.

Twee vrouwen gewond bij botsing

Vrijdag 8 september 2023
Pelt - Twee vrouwen gewond bij botsingEen 25-jarige vrouw uit Pelt en een 51-jarige vrouw uit Maaseik zijn gewond geraakt bij een kop-staartbotsing tussen vier voertuigen op de Grote Baan in Houthalen-Helchteren. Het ongeval gebeurde gisterenavond rond 17.30 uur.

De Lijn lanceert 'Kothopper'

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Vanaf zondag kunnen de studenten in Hasselt en Diepenbeek hun kot bereiken met de nieuwe busverbinding Lijn 363 Hasselt-Diepenbeek-Hasselt. Deze kothopper voorziet op zondag vanaf 18.40 uur een lange lus met 29 haltes tussen Hasselt Station, de Hasseltse koten en de campus in Diepenbeek. De bus zal rijden tot half één 's nachts, maar zal na 22 uur niet meer stoppen aan de haltes Diepenbeek Universiteit en Diepenbeek Agoralaan. Meer info bij delijn.be.

Dalende verkoop in kleinhandel

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De verkoop in de detailhandel, met uitzondering van de brandstoffen, daalde in juli met 5,4% ten opzichte van juli 2022. Textiel, kleding, schoeisel en lederwaren in gespecialiseerde winkels daalden met 10,0%, overige detailhandel in gespecialiseerde winkels met 7,6%, de detailhandel in niet-gespecialiseerde winkels waarbij voedings- en genotmiddelen overheersen met 6,3% en de andere consumentenartikelen in gespecialiseerde winkels met 0,3%. Statbel)

Insectenbestand gaat achteruit

Vrijdag 8 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen 50 jaar verloren we in Vlaanderen de helft van onze insecten. En we verliezen nog altijd 1% per jaar. Ook tijdens de Insectenzomer van dit jaar kregen we heel wat verontrustende signalen, meldt Natuurpunt. Zo valt het op dat 2023 een zomer met amper wespen was. Er zijn de helft minder meldingen binnengekomen ten opzichte van vorig jaar. “Dat zal bij sommigen als muziek in de oren klinken, maar weet dat ze een belangrijke rol vervullen in de natuur. En dat ze ook voor mensen heel nuttig zijn. Ze vangen heel wat vliegen en muggen en ze zijn de opruimingsdienst van de natuur”, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt Studie. Ook voor de vlinders was het een mager jaar.

Spotters Day op vliegbasis

Vrijdag 8 september 2023
Pelt - Spotters Day op vliegbasisZoomVanmorgen ook al dat straaljagergeluid gehoord? Daarmee werd de Spotters Day op de vliegbasis van Kleine-Brogel ingezet. Er staan tientallen militaire vliegtuigen en helikopters te blinken en bezoekers kunnen die allemaal fotograferen. Een van de toppers is deze Spitfire, die enkele dagen geleden nog over de streek vloog en toen door Sara Martens op bijgaande foto werd vastgelegd.
De spotters day - en de vliegshow van morgen en overmorgen - is in feite bedoeld om jongeren naar het leger te trekken. Daarom staan er verschillende stands waarop uitleg over een carrière bij de luchtmacht wordt gegeven.
Wie er naartoe gaat, wordt met klem aangeraden zich goed in te smeren tegen de felle zon, een hoofddeksel te dragen, drank bij zich te hebben - niet in glazen flessen, dat mag niet - en ook te zorgen voor gehoorbescherming. Als die F35 start, ga je blij zijn dat je onze raad hebt opgevolgd. Het leger voorziet ook vier punten waar men zich kan verfrissen.

Feest op basisschool Vox

Donderdag 7 september 2023
Pelt - Feest op basisschool VoxZoomVandaag werd in de basisschool Vox aan de Leopoldlaan de vernieuwde speelplaats officieel geopend. De leerlingenraad kaartte vorig schooljaar aan dat de kinderen daar meer groen en meer speeltuigen wilden. Dat leidde tot meer speeltuigen, meer schaduw en meer groen op de speelplaats. Het werd vandaag allemaal ingespeeld en ijsjes waren er ook!

Limburgse achterstand bijna weggewerkt

Donderdag 7 september 2023
Het is maar dat je 't weet
De participatie van Limburgse 20-jarigen aan het hoger onderwijs is tussen 2016-2017 en 2021-2022 sterker gestegen dan die van Vlaamse 20-jarigen, in die mate dat de participatiegraad bij Limburgse 20-jarigen (55,8%) in het academiejaar 2021-2022 de participatiegraad bij Vlaamse 20-jarigen (56,2%) bijna heeft bijgebeend. (Provincie Limburg)

Maria Nouwen overleden

Donderdag 7 september 2023
Pelt - Maria Nouwen overledenDinsdag is Maria Nouwen overleden. Ze was 94 jaar. Dinsdag om 18.30u is er een avondwake in de Sint-Martinuskerk in Overpelt, waarna gelegenheid tot begroeting in uitvaartcentrum Severens. De afscheidsplechtigheid vindt woensdag (14u) plaats in dat uitvaartcentrum.

Toon Van Craesbeek overleden

Donderdag 7 september 2023
Pelt - Toon Van Craesbeek overledenVandaag is Toon Van Craesbeek overleden, de echtgenoot van Lutgarde Severijns. Toon, destijds leraar geschiedenis in het SInt-Hubertuscollege, was geboren in Kortessem en werd 90 jaar. De afscheidsplechtigheid heeft in intieme kring plaats. Begroeting: woensdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

UHasselt zoekt diabetes2-patiënten

Donderdag 7 september 2023
Personen met diabetes type 2 hebben 50 procent meer kans op het ontwikkelen van dementie en 30 procent meer kans op hartfalen. Om te weten te komen welke oefentherapie hier het beste tegen kan helpen, is de faculteit Revalidatiewetenschappen van UHasselt op zoek naar diabetespatiënten tussen de 35 en 75 jaar oud die een half jaar lang gratis onder begeleiding willen sporten binnen een nieuw grootschalig onderzoek.
Men zoekt concreet naar een honderdtal (…) Het hele nieuwsbericht

Anna Neeskens overleden

Donderdag 7 september 2023
Pelt - Anna Neeskens overledenOp 1 september is Anna Neeskens overleden, de echtgenote van Theo Dilissen. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring gevolgd door de asverspreiding op begraafplaats De Roosen.

Zon, zon en zon

Donderdag 7 september 2023
Vandaag gezien
Pelt - Zon, zon en zonZoomAls we vandaag naar de weerkaarten kijken, zien we voor de komende vier dagen alleen maar zon! Geniet van deze zonnige dagen. 
Pelt - 75 jaar Profel: kijk eens achter de schermen!ZoomProfel, het Belgisch familiebedrijf en de marktleider in de ramen- en deurenmarkt, zet naar aanleiding van het 75-jarig bestaan zijn deuren open op zondag 10 september.
Sinds zijn ontstaan in 1948 is Profel een 100% familiebedrijf. Wat begon met de broers François en Albert Lauwers groeide uit tot een internationale groep met meer dan 1400 medewerkers. In 1980 stapte de tweede generatie in met Willy, Myriam, Johan en Paul Lauwers. Intussen is ook de derde generatie actief in het (…) Het hele nieuwsbericht

Hitte: code geel

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Hitte: code geelHet KMI heeft deze namiddag code geel voor hitte afgekondigd. Er wordt hoe dan ook deze week een officiële hittegolf verwacht. Dat zal al zeker het geval zijn in Limburg, maar wellicht niet aan de kust en in de provincie Luxemburg. Code geel zal gelden tot en met maandag. Het KMI vraagt om bij zulke temperaturen kinderen, oudere en zwakkere mensen extra te beschermen. Zij moeten bijvoorbeeld meer drinken en niet rechtstreeks in het zonlicht vertoeven.

12.500 oproepen voor Tele-Onthaal

Woensdag 6 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Tele-Onthaal Limburg kreeg vorig jaar 12.500 oproepen. Dat is ongeveer tien proent van het totale aantal oproepen in Vlaanderen. Oproepers komen bij Tele-Onthaal telefonisch of via chat op verhaal en vinden iemand die hen beluistert en met hen meeleeft.

Gerda Vanderfeesten overleden

Woensdag 6 september 2023
Pelt - Gerda Vanderfeesten overledenGisteren is Gerda Vanderfeesten overleden. Ze was 75 jaar. Zaterdag om 12.30u is er een afscheidsplechtigheid in uitvaartcentrum Severens. Begroeting: vrijdag (19.30-20u) in dat uitvaartcentrum.

Ronny Nuyts overleden

Woensdag 6 september 2023
Pelt - Ronny Nuyts overledenGisteren is Ronny Nuyts overleden, de echtgenoot van Willeke Heeren. Hij was 69 jaar. Dinsdag om 10u is er een afscheidsplechtigheid in uitvaartcentrum Severens. Begroeting: maandag (19.30-20u) in dat uitvaartcentrum.
De visie van Fobie
Pelt - Telg van August en Noëlla zit in N.- DuitslandZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Startdag van de Chiro

Dinsdag 5 september 2023
Pelt - Startdag van de ChiroZoomBinnenkort is er in Overpelt de startdag van de Chiro. Vandaag sjorden ze de aankondiging van die startdag in elkaar. Als je die ziet, weet je dat ze er werk van gemaakt hebben!

Mogelijk een hittegolf

Dinsdag 5 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Mogelijk een hittegolfDe hele week blijft het uitzonderlijk warm bij maxima rond een tropische 30°C. Daarbij is de zon volop aanwezig. In het weekend blijft het warm, maar zijn er wel enkele hogere wolken. Het ziet er naar uit dat er een hittegolf in de maak is en dat is zeer uitzonderlijk in september.
Morgen/woensdag zijn er hier en daar wat hoge wolkenslierten, maar op veel plaatsen is het helder weer. De zon kan ook vandaag het weerbeeld overheersen en duwt het kwik gestaag naar tropische waarden. Als maxima (…) Het hele nieuwsbericht
Komende zaterdag is er geen beiaardconcert van Jan Verheyen, meldt het beiaardcomité. In de plaats daarvan is er om 11.30u een luisterwedstrijd op het terras rond de kerk van Neerpelt-centrum. De prijzen voor die wedstrijd werden geleverd door de horeca en de middenstand van Pelt.

Gerda Peeters overleden

Dinsdag 5 september 2023
Pelt - Gerda Peeters overledenGisteren is Gerda Peeters overleden, de levenspartner van wijlen Pierre Boonen. Ze was geboren in Neerpelt en werd 62 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring. Begroeting: zondag (19-19.30) in uitvaartcentrum Severens.

Ondertussen, in de wolvenroedel...

Dinsdag 5 september 2023
De visie van Fobie
Pelt - Ondertussen, in de wolvenroedel...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Natuurgidsen in spe

Dinsdag 5 september 2023
Pelt - Natuurgidsen in speZoomEnkele weken geleden meldden we hier dat Natuurpunt kandidaten zocht voor een opleiding tot natuurgids. Daar gingen 26 mensen (foto) op in - de cursus was meteen volzet. Zaterdag startten ze een opleiding in Pelt.
Natuuracademie organiseert deze opleiding in samenwerking met het bezoekerscentrum De Wulp, Bosland vzw- BosLAB, Werkgroep Isis, de Natuurpunt-afdelingen van Bocholt, Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt. De cursisten leren via lessen en excursies de bomen door het bos te zien: van (…) Het hele nieuwsbericht

Willy Loenders overleden

Dinsdag 5 september 2023
Pelt - Willy Loenders overledenIn Eksel is gisteren Willy Loenders overleden, de echtgenoot van Catho Loos. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt vrijdag (15 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur) in fuerarium Witters in Eksel.

Open Monumentendag in Bosland

Dinsdag 5 september 2023
Pelt - Open Monumentendag in Bosland"Met hart en ziel" is dit jaar het thema van Open Monumentendag op zondag 10 september. Die dag word je in de vier Boslandgemeenten tussen 10 en 18 uur gekatapulteerd naar de tijd van toen!
Pelt pakt uit met de eerste Erfgoed Familiedag aan de Sevensmolen. Deze vindt plaats onder de Sevensmolen van 14 tot 18 uur. Men wil de bezoekers laten kennismaken met erfgoed van toen. Op een speelse manier erfgoed ontdekken, geheel volgens de kindvriendelijke Boslandtraditie. Zo zal (…) Het hele nieuwsbericht

Lezingen over gezondheidsproblemen

Maandag 4 september 2023
Gezondheid
Pelt - Lezingen over gezondheidsproblemenNoorderhart, het ziekenhuis in Pelt, organiseert opnieuw infosessies over veel voorkomende gezondheidsproblemen voor een breed publiek. De artsen die spreken, behandelen elk onderwerp in de algemene zin, en zo kunnen de toehoorders hun kennis weer wat verbreden. Nieuw is dat het ziekenhuis samenwerkt met de gemeente Pelt voor de organisatie.
Dit initiatief is ontstaan in 2014. Tot en met het voorjaar van 2020 werden er jaarlijks 4 tot 5 lezingen gegeven, waar (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Darts: Sybren Gijbels uitgeschakeld in CataloniëZoomOp de Catalunya International Darts Open in het Spaanse Catalonië is Neerpeltenaar Sybren Gijbels gisteren uitgeschakeld in de kwartfinales van het dartstornooi. Hij verloor nipt van de Nederlander Jelle Klaasen. Uitslag: 3-4. In januari gaat Gijbels (foto) proberen in Duitsland een tourkaart te veroveren. (Foto Jenny Segers)

Zizou Bergs niet naar Davis Cup

Maandag 4 september 2023
Peltenaar Zizou Bergs maakt geen deel uit van de selectie die Steve Darcis van de Belgische tennisbond heeft gemaakt voor de Davis Cup. Bergs zou een lichte blessure hebben. In het persbericht van de tennisbond zegt Darcis: "Zizou heeft de kwalificaties van de US Open gespeeld, hij kan zijn backhand nog niet spelen zoals hij zou willen. We zijn dus van mening dat hij niet 100% voluit kan gaan. Maar ik weet dat hij van de Davis Cup houdt en dat hij altijd heel erg gemotiveerd is om te spelen. Ik ben ervan overtuigd dat we in de toekomst op Zizou kunnen rekenen."
Het is maar dat je 't weet
De Europese Commissie is bezig de beschermde status van de wolf te herzien. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen vandaag bekendgemaakt. De Commissie vraagt ‘lokale gemeenschappen, wetenschappers en alle geïnteresseerde partijen’ om vóór 22 september 2023 actuele gegevens over de wolvenpopulatie en hun impact in te dienen. Op basis van de verzamelde gegevens zal de Commissie een besluit nemen over een voorstel om de status van de bescherming van de wolf binnen de EU te wijzigen, aldus von der Leyen.

Mia Rutten overleden

Maandag 4 september 2023
Pelt - Mia Rutten overledenGisteren is Mia Rutten overleden, de weduwe van Michel Stalmans. Ze was geboren in Hamont en werd 89 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens in Pelt.

Anny Rabijns overleden

Maandag 4 september 2023
Pelt - Anny Rabijns overledenVrijdag is Anny Rabijns overleden, de weduwe van Martin Theuwen. Ze was geboren in Hamont en werd 87 jaar. Vrijdag om 11u wordt er afscheid van haar genomen in uitvaartcentrum Severens in Pelt. Begroeting: donderdag (19.30-20u) in dat uitvaartcentrum.

Nieuw Palethe-seizoen start morgen

Maandag 4 september 2023
Morgen/dinsdag vliegt Palethe er weer in met de eerste voorstelling van het seizoen. De zaal wordt momenteel omgebouwd tot een comedy club. Vanaf 20u30 spelen daar morgen Steven Mahieu, Stijn Vandermeeren, Hans Cools en Jan Linssen. Er zijn nog enkele tickets te koop via deze link.

DHCO op stageweekend

Maandag 4 september 2023
Pelt - DHCO op stageweekendZoomAfgelopen weekend ging DHCO op stageweekend in Jeugdverblijf Heideven. Vrijdag vertrokken ze met zijn allen met de fiets richting Kleine-Brogel.'s Avonds, tijdens een bonte avond, lieten alle meisjes hun bestje dans- en zangacts zien. Op zaterdag stonden er oefenwedstrijden op het programma en 's avonds gingen ze kijken naar de wedstrijd van de beloften en dames. Na afloop volgde er een feestje. Op zondag hadden alle trainers een leuke afsluiter in elkaar gestoken: "Spel zonder grenzen". In kleine, gemengde groepjes werd er gestreden voor de 1ste plaats. Het was weer een geslaagde stage en goede start van het nieuwe handbalseizoen! (HV)
Pelt - Sterke stijging inschrijvingen aan UHasseltDe inschrijvingen aan Universiteit Hasselt kennen een heel sterke start. “Met nu al meer generatiestudenten ingeschreven dan bij de start van vorig jaar, verwachten we het nieuwe academiejaar te kunnen starten met 15 tot 20 procent meer nieuwe studenten. Naast handelswetenschappen, geneeskunde en architectuur zien we ook dat de opleidingen fysica en wiskunde het erg goed doen, een heel mooie vaststelling”, zegt rector Bernard Vanheusden. Ook de vorig jaar pas opgerichte (…) Het hele nieuwsbericht

Rijexamen: ook gps kunnen gebruiken

Maandag 4 september 2023
Het is maar dat je 't weet
Rijden volgens de richtlijnen van een gps wordt vanaf 1 oktober een verplicht onderdeel van het praktisch rijexamen. Dat meldt het Departement Mobiliteit. Kandidaten kunnen kiezen of ze de gps van het eigen wagen gebruiken of een app op de smartphone.

Bagrafenis van een schoonmoeder

Maandag 4 september 2023
Pelter Hükske
Pelt - Bagrafenis van een schoonmoederZoomSoêj en Merieke hemme de aauw boerderij overgenomen. En nò nen tiêd vroage ze Merieke heur ma vur es te kome kiêke. Mer die schómoeder, des en èchte tang… Lüstert. En had öllie goe! Tot tekomede móndig! (Fons Tuyaerts)

Zebracinema: 'En los márgenes'

Maandag 4 september 2023
Pelt - Zebracinema: 'En los márgenes'Zoom
"En los márgenes" - Juan Diego Botto - Spanje - 105'
Jaarlijks kent Spanje zo’n 40.000 huisuitzettingen. Financieel kwetsbare gezinnen kunnen hun huur of hypotheeklasten niet meer betalen en komen op straat te staan. Advocaat Rafa probeert Azucena te helpen. Zij heeft een uithuiszettingsbevel gekregen en dreigt met haar gezin op straat te belanden. Germán heeft al de spaarcenten van zijn moeder in rook doen opgaan en durft daarom niet op te nemen als ze belt.
Dit bewogen en brandend actueel drama in de sociaal- geëngageerde geest van de broers Dardenne en Ken Loach, wordt gedragen door doorleefde vertolkingen van Penélope Cruz en Luis Tosar. Een Spaans-Belgische coproductie.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Weer twee Belgische kampioenen bij SACNZoom
Op het BK atletiek voor cadetten en scholieren in Gent had SACN dit weekend 5 deelnemers afgevaardigd. Twee van hen werden kampioen: Kyani Joosten, die met de polsstok over de 3m70 ging, en Juul Derickx, die op de 300m de snelste tijd neerzette en ook een gouden medaille kreeg. Beiden zie je op bijgaande foto.
Daarnaast haalde Lander Loomans een vijfde plaats (en een nieuw persoonlijk record) met de kogel en een 9de plaats in het discuswerpen. Lowie Wouters werd op de 800m 7de in een nieuw persoonlijk record, Witze Vandeweyer op de 1500m idem, en Dieuwke Claes werd 10de op de 400m. Proficiat! 

HCO wint van Schoten

Zondag 3 september 2023
Pelt - HCO wint van SchotenDe heren van HCO die dit seizoen weer uitkomen in Liga 2 zijn hun competitie goed begonnen. Ze wisten na een spannende wedstrijd Schoten met nipte cijfers (22-23) te verslaan. Zaterdag ontvangen ze in hun eerste thuiswedstrijd HC Atomix uit Haacht.

Dag van de Landbouw

Zondag 3 september 2023
Pelt - Dag van de LandbouwZoomVandaag was er de Dag van de Landbouw bij het Groenbedrijf Van Vlerden. Rudy Luys maakte er dit filmpje.

Peer SV wint van Sparta Lille

Zondag 3 september 2023
Pelt - Peer SV wint van Sparta LillePeer SV heeft thuis Sparta Lille verslagen met 2-1. Caerts en Van Genechten scoorden voor Peer SV, Meylaers voor Sparta Lille.
Pelt - Gelijkspel voor Sporting Grote HeideSporting Grote Heide is bij Opitter 2-2 gelijk gaan spelen.

Esperanza speelt gelijk

Zondag 3 september 2023
Pelt - Esperanza speelt gelijkEsperanza Pelt is bij de U23 van Beerschot 1-1 gelijk gaan spelen. De ruststand was 1-0. Voor Esperanza scoorde Maico Gerritsen uit strafschop. Het had 5-1 kunnen zijn, want Esperanza trof vier keer de doellat. En alleen al in de eerste helft kreeg Pelt 10 hoekschoppen...

Buurtfeest op het Lindelsveld

Zondag 3 september 2023
Pelt - Buurtfeest op het LindelsveldZoomNaar jaarlijkse traditie vond er gisteren opnieuw een buurtfeest plaats in het Lindelsveld. Jong en oud genoten van een barbecue en bijhorende drankjes. Dit allemaal onder een stralende zon.
Buurtfeest op het LindelsveldBuurtfeest op het Lindelsveld
Zoom
Pelt - DHCO verliest eerste competitiewedstrijdOok voor de DHCO-dames van 1ste nationale begon de competitie gisteren. Ze kregen Sint-Truiden op bezoek, de Belgische kampioen van 2023. De beloften verloren met 17-20, de eerste ploeg met 8- 33. Op naar volgend weekend, dan spelen ze thuis tegen Union Beynoise.

Weer een musical in Palethe

Zondag 3 september 2023
De jongens en meisjes van Jeugdkoor Timbre brengen komend weekend hun nieuwe musical “Our Best Summer" op de planken van Palethe! Waar de musical over gaat willen ze natuurlijk nog niet verklappen, maar daar kan de titel van de show misschien bij helpen. Die verwijst namelijk niet alleen naar hun reis naar Rome afgelopen zomer, waar ze een gouden medaille behaalden, maar ook naar een bekend ABBA-nummer. Bestel je tickets snel via www.jeugdkoortimbre.com/tickets, want dit wil je niet missen!

Zonnige zondag

Zondag 3 september 2023
Pelt - Zonnige zondagZoomNa het optrekken van het ochtendgrijs krijgen we een mooie zomerse dag. Het is perfect om te genieten van de vele activiteiten die terug op gang zijn gekomen in deze septembermaand. (foto Gust Ischen)

Kadijk verliest bij Maasland NO

Zaterdag 2 september 2023
Pelt - Kadijk verliest bij Maasland NOZoomKadijk SK heeft vanavond thuis met 2-3 verloren van Maasland NO. Voor Kadijk scoorden Stijn Molenberghs en Tim Mannaerts. (Foto JH)

BENE-league: Sporting wint bij Houten

Zaterdag 2 september 2023
Pelt - BENE-league: Sporting wint bij HoutenIn de BENE-league van het handbal is Sporting Pelt bij het Nederlandse Houten gaan winnen met 26-28. Bij de rust was het nog 7-15. In tweede nationale heeft Pelt met 29-25 verloren van Merksem. UPDATE Een verslag van Sven Spooren: de overwinning was dan wel verdiend maar het was een wedstrijd met 2 gezichten. Vóór de rust (7-15) een heel stug Sporting met een hele goeie dekking en dito keeper en een tweede helft die duidelijk in het voordeel (…) Het hele nieuwsbericht

Lindelhoeven VV klopt Kattenbos Sport

Zaterdag 2 september 2023
Pelt - Lindelhoeven VV klopt Kattenbos SportLindelhoeven VV A heeft vanavond Kattenbos Sport verslagen met 3-2. Voor LHVV scoorden Mathieu Vaesen, Jochen Lemmens en Jonas Meeus.  Voor Kattenbos scoorden Vreysen en Luits.

Herkol wint van Nevok Gruitrode

Zaterdag 2 september 2023
Pelt - Herkol wint van Nevok GruitrodeHerkol heeft vanavond de eerste wedstrijd van de nieuwe competitie met 3-0 gewonnen van Nevok Gruitrode. Dieter Thijs scoorde voor rust, en in de tweede helft zetten Bjarne Catteeuw en Alexi Zaczagkis de 3-0 op het scorebord.

FC Helson B - Lindelhoeven B 4-3

Zaterdag 2 september 2023
Pelt - FC Helson B - Lindelhoeven B 4-3FC Helson B heeft vanavond Lindelhoeven VV B geklopt met 4-3.

Kadijk SK B- SV Breugel 1-2

Zaterdag 2 september 2023
Pelt - Kadijk SK B-  SV Breugel 1-2Kadijk SK B heeft vanavond thuis met 1-2 verloren van SV Breugel.

Het wordt weer zomer

Zaterdag 2 september 2023
Weerbericht
Pelt - Het wordt weer zomer Een hogedrukgebied bouwt vanaf de Atlantische Oceaan op over onze streken en kan het weer tijdens het weekend en ook de dagen daarna bepalen. Aanvankelijk is er nog wat vocht in de onderste lagen van de atmosfeer met kans op wat nevel of mist. Na het weekend wordt droge en warme landlucht aangevoerd. Het kwik klimt dan vlot boven de zomerse grens van 25 graden.
Vandaag is er ruimte voor de zon, na het opruimen van lokale ochtendgrijs. Er komen ook enkele stapelwolken voor, die zeer lokaal (…) Het hele nieuwsbericht

Open padel- & tennistornooi Metallic

Zaterdag 2 september 2023
Bij tennis- en padelclub Metallic werd de maand gestart met het 3de open padelclubtornooi van dit jaar. Verschillende clubleden probeerden hun reeks te winnen maar uiteindelijk slaagde enkel Lize Hendrix met haar partner uit Mol, Tessa Vandenboer, hierin.
Na de finales van het padeltornooi kwam het open tennistornooi aan de beurt. In dit tornooi werd ook het tornooi voor Dames 1 van het Belgian Circuit met verschillende A-speelsters geïntegreerd. Ondanks de barre weersomstandigheden konden alle (…) Het hele nieuwsbericht

Melancholie (het spijt me)

Zaterdag 2 september 2023
Pelt - Melancholie (het spijt me)Weinig dingen hebben meer indruk op me gemaakt dan het herhaaldelijk afscheid moeten nemen van dingen, dieren en personen. Afscheid kan vreselijk pijn doen. Tranen met tuiten heb ik gehuild, toen mijn vader, die in een of andere wei aan het werk geweest was, terug thuis kwam terwijl hij de kruiwagen voor zich uit duwde. Daarin: Rabbi, ons huishondje van een niet te achterhalen ras. Pa had het beestje zo genoemd omdat de pastoor het in de zondagsmis van op de kansel herhaaldelijk gehad had over volgelingen die (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Biljarten: finale 'Beker der Pelten' nadertZoomBij het biljarten nadert de Beker der Pelten zijn eindpunt. Donderdag was in de finale "laag" 't Pelterke (foto onder) de sterkste tegen Hamont BC. 't Pelterke mag in de ultieme finale op 8 september uitkomen tegen KMV Neerpelt (foto boven). Dat won gisteravond overtuigend de finale "Hoog" tegen Verbroedering BC. (Foto's GC)
Biljarten: finale 'Beker der Pelten' nadert
Zoom

Mooi weer vandaag

Zaterdag 2 september 2023
Pelt - Mooi weer vandaagZoomDe regen van gisteren is alweer vergeten. Vandaag zingen we mee met het liedje van Bart Kaëll: mooi weer vandaag. En ook de komende dagen wordt het zeer zonnig. (foto Gust Ischen)
Pelt - Voetbalscheidsrechters weer helemaal 'bij'ZoomVanavond verzamelden naar jaarlijkse gewoonte de voetbalscheidsrechters van de Koninklijke Noord-Limburgse Scheidsrechters Vereniging in zaal De Schakel in Pelt voor een opfrissing van de spelregels.
Lesgever Glenn Timmermans, van Bureau Arbitrage Voetbal Vlaanderen, bracht de richtlijnen klaar en duidelijk naar de aanwezige scheidsrechters toe. Discussies over de handspel en andere buitenspelregels werden niet uit de weg gegaan en zo was het weer een amusante, maar ook leerrijke,interactie (…) Het hele nieuwsbericht

Open trainingen bij HCO

Vrijdag 1 september 2023
Bij Herenhandbalclub HCO worden de deuren opengezet voor kinderen van 6 tot 18 jaar. Ze kunnen eens komen proeven van de handbalsport in sportcomplex De Bemvoort. Dit kan de hele maand september. Trainingsdagen zijn afhankelijk van de leeftijd. Voor meer info neem contact op met HCO via Irène Vangeneugden, tel. 0478/541 631, of via Peter Vandersanden , tel. 0472/889 943. Mail: info[!]handbalcluboverpelt.be
Pelt - Eerste schooldag voor juffen en meestersZoomDe juffen en meesters van Helibel Lille hadden gisteren al hun eerste schooldag. Om het nieuwe schooljaar goed te starten werd een teambuilding in elkaar gestoken. Ontdekken hoe kaas gemaakt wordt in de kaasmakerij, over goede en slechte bacteriën en natuurlijk het proeven van de kaas. Ook het sportieve kwam aan bod in het spel krulbollen. Na drie spellen werd de winnaar in de bloemetjes gezet. Met de fiets ging het dan verder naar de boerderij om te ontdekken waar de melk vandaan komt die nodig is om die lekkere kaas te maken. Na een lekker etentje samen waren ze klaar voor de start van vandaag! (Linda Kuppens)

Lagelandenlijst

Vrijdag 1 september 2023
Pelt - LagelandenlijstOp radio 1 is morgen/zaterdag de Lijst der Lage Landen te horen, de beste liedjes van België en Nederland. Die liedjes doen het ook goed op de beiaard en dus haalt beiaardier Jan Verheyen ze nog eens van onder het stof: liedjes van nu en van vroeger, maar allemaal in het Nederlands. Zeker herkenbaar en mee te zingen. Te horen tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt vanaf 11 uur.
Pelt - KLJ-Herent scoort goed op het LandjuweelZoomOm de twee jaar komen alle KLJ-afdelingen van Vlaanderen samen op het KLJ-Landjuweel. Plaats van afspraak dit jaar was het West-Vlaamse Lichtervelde.
De KLJ van ’t Herent kon natuurlijk niet ontbreken op dit groots nationaal KLJ-feest, want het weekend zat vol met leuke activiteiten en op zondag werd er traditioneel tijdens het grote sportfeest gestreden voor de nationale prijzen in de vijf KLJ-sporten: piramidebouwen, dansen, touwtrekken, wimpelen en vendelen.
En ze kwamen met prijzen (…) Het hele nieuwsbericht

Kaan Tanriver naar Esperanza

Vrijdag 1 september 2023
Pelt - Kaan Tanriver naar EsperanzaEsperanza Pelt heeft Kaan Tanriver binnengehaald. Hij komt met onmiddellijke ingang over van Sporting Hasselt. De 25-jarige verdedigende middenvelder moet het uitvallen van Kjell Ven opvangen.

Transfernieuws bij SV Herkol

Vrijdag 1 september 2023
Pelt - Transfernieuws bij  SV HerkolVlak voor het sluiten van de transferperiode heeft SV Herkol nog twee spelers aangeworven. Verdediger Maaren Ovnicek komt over van Wezel Sport en doelman Hidde Hoekstra van Bregel Sport. Keeper Stef Briers maakt de overstap van Herkol naar As/Niel.

Na regen komt zonneschijn

Vrijdag 1 september 2023
Pelt - Na regen komt zonneschijnZoomDe mooie wolkjes van gisteren kunnen vandaag de kast in. We moeten deze ochtend door een zure regenappel heen. Het weekend wordt mooi en zacht met temperaturen net boven de twintig graden. Maar vandaag moeten we nog een regenzone trotseren, die lokaal hevig kan zijn. (Foto Gust Ischen)
12/07

Onze late gelukwensen voor jullie gouden huwelijksverjaardag! Familie Seutens

Marieke Seutens
04/07

Hartelijk gefeliciteerd met jullie gouden huwelijksverjaardag

Familie. Didden
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt