Het overige nieuws

De politie Maasland heeft op de Rijksweg in Dilsen een fiets die omgebouwd werd tot bromfiets in beslag genomen. De vijftienjarige bestuurder uit Houthalen droeg geen helm en kon geen rijbewijs voorleggen.

Nieuw: Vloerwerken Knippenberg

Dinsdag 31 maart 2020
Michael Knippenberg uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap Vloerwerken Knippenberg opgericht met zetel aan de Daalstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het leggen van parket- en laminaatvloeren, de aanleg van opritten en terrassen en chapewerkzaamheden.

De visie van Fobie

Dinsdag 31 maart 2020
Houthalen-Helchteren - De visie van FobieZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Het wordt warmer

Dinsdag 31 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Het wordt warmerEen uitloper van een hogedrukgebied ten westen van Schotland kan het weerbeeld in onze streken domineren met nagenoeg heldere condities. In het tweede deel van de week kunnen zwakke storingen onze regio bereiken en is wat neerslag niet uitgesloten. In het weekend schuift een hogedrukgebied over onze streken en wordt met een zuidelijke luchtstroming gevoelig zachtere lucht aangevoerd.
Morgen zijn er in de ochtend enkele lokale mistbanken mogelijk. Daarbij vriest het algemeen. De stralende zon kan (…) Het hele nieuwsbericht

Docufilm 'De Stig' op Eén

Dinsdag 31 maart 2020
Vanavond om 21.25u zendt Eén de docufilm "De Stig" uit, over het leven en de zware revalidatie van profwielrenner Stig Broeckx. In deze intrigerende film van Eric Goens krijgen we het wonderbaarlijke verhaal van Stig Broeckx te zien, een wielrenner die drie jaar na zijn doodsmak tijdens de Baloise Belgium Tour een opzienbarend revalidatieproces doormaakt, waarbij MS Reva in Pelt een grote rol speelt. Een zelden geziene ode aan de wilskracht!
Houthalen-Helchteren - Aantal besmettingen per gemeenteZoomSciensano, het onderzoeksinstituut van Volksgezondheid, publiceerde vandaag een kaart van ons land die een beeld geeft hoeveel inwoners per gemeente er met zekerheid besmet zijn met het coronavirus.  Beringen telt 63 besmette inwoners,  Bocholt 19, Hamont-Achel 13, Hechtel-Eksel 12, Heusden-Zolder 61, Houthalen-Helchteren 38, Leopoldsburg 7, Lommel 36, Oudsbergen 18, Peer 11, Pelt 33 en Tongeren 41.

Kapperszaken blijven dicht

Dinsdag 31 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Kapperszaken blijven dichtZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Slechts om de twee weken naar recyclageparkVolgende week dinsdag gaan de recyclageparken weer open, maar om de toestroom te beperken wordt er slechts elke 14 dagen één bezoek per gezin toegelaten. Als je je vroeger terug aanmeldt zal de toegang geweigerd worden. Dat heeft Limburg.net vanmiddag bekendgemaakt.
Ook worden de openingsuren van de recyclageparken terug op winteruur gezet. Dit betekent dat alle recyclageparken sluiten om 16u en op donderdag om 17u.

Enquête rond corona

Dinsdag 31 maart 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Enquête rond coronaDe Universiteit Antwerpen vraagt voor de 3de dinsdag op rij om een enquête in te vullen voor hun onderzoek rond het coronavirus. Ga via deze link naar de bevraging.

Corona: de landelijke cijfers

Dinsdag 31 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Corona: de landelijke cijfersZoomGisteren werden 485 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, een lichte daling tegenover de vorige dagen. 168 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, waardoor nu 4.920 mensen met corona in de ziekenhuizen liggen. Op intensieve zorg zijn er dat 1.021, een toename met 94. De afgelopen 24 uur zijn opnieuw 98 mensen aan het coronavirus overleden. Het totale aantal doden komt daarmee op 705. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 876 tot 12.775. 

Containerparken terug open

Dinsdag 31 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Containerparken terug openZoomLimburg.net heeft vanochtend vernomen dat de recyclageparken onder strenge voorwaarden vanaf dinsdag 7 april terug open mogen gaan. Er komen wel strikte richtlijnen voor de bezoekers: er mogen er niet teveel tegelijk binnen, ze moeten afstand houden en in de auto blijven in de wachtrij. Toch vraagt de minister dat mensen alleen naar het containerpark gaan als het echt niet anders kan.

Ondertussen, in Brussel...

Maandag 30 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in Brussel...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Huismussen tellen, in drie stappenZoomVogelbescherming Vlaanderen organiseert komend weekend weer het 'Huismussentelweekend'. Vorig jaar telden ongeveer 4000 gemotiveerde deelnemers de huismussen in hun eigen tuin of onmiddellijke omgeving. Nu we met z'n allen in 'ons kot' moeten blijven, hoopt Vogelbescherming Vlaanderen stiekem dat deze keer meer mensen zullen meedoen. Het is eenvoudig en plezierig en het kost maar een paar minuten. Doe het in drie stappen:
1. Ga gedurende 5 tot 10 minuutjes buiten staan, bij voorkeur in de (…) Het hele nieuwsbericht

Woord van de week: covidioot

Maandag 30 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Woord van de week: covidiootDe taaltelefoon heeft ook deze week weer een nieuw woord in het teken van het coronavirus. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er heel wat veiligheidsmaatregelen ingevoerd, zoals de afstandsregel. Een covidioot is iemand die – met opzet of uit domheid – die regels negeert. Door hun onverantwoordelijk en egoïstisch gedrag brengen covidioten de gezondheid van anderen mogelijk in gevaar. Covidioot wordt ook wel gebruikt voor iemand die overdreven gaat hamsteren, (…) Het hele nieuwsbericht

Coronamaatregelen: al 230 PV's

Maandag 30 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Coronamaatregelen: al 230 PV'sDe Politiezone CARMA stelde al 230 PV’s op voor personen die de opgelegde coronamaatregelen niet respecteerden. Gemiddeld zijn er dat zo’n 25 per dag. In de meeste gevallen ging het over samenscholingen, maar vooral tijdens de laatste dagen steeg ook het aantal vaststellingen van niet-essentiële verplaatsingen. De geverbaliseerde personen zijn vooral volwassenen.
Politie CARMA zet al sinds de start van de maatregelen zwaar in op de coronacontroles. Elke dag zijn gemiddeld vijftien (…) Het hele nieuwsbericht
Zoals het er gisteren al zat aan te komen, hebben nu ook de bisschoppen samen beslist om tussen Pasen en Pinksteren geen eerstecommunievieringen te organiseren en ook geen vormsels toe te dienen. De vormsels in het bisdom Hasselt worden verschoven naar de weekends van 19 en 20 september, 26 en 27 september en 3 en 4 oktober. De eerste communies worden verschoven naar de maanden september en oktober, vóór de herfstvakantie.

Corona: landelijke cijfers

Maandag 30 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Corona: landelijke cijfersZoomGisteren werden 536 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen. 168 mensen mochten het ziekenhuis verlaten, waardoor nu 4.524 mensen met corona in Belgische ziekenhuizen liggen. Op intensieve zorg zijn er dat momenteel 927, een toename met 60. In de afgelopen 24 uur zijn er in ons land opnieuw 82 mensen aan het coronavirus overleden: 46 in Vlaanderen, 22 in Wallonië en 14 in Brussel. Het totaal aantal doden komt daarmee op 513. Het aantal nieuwe besmettingen steeg met 1.063 tot 11.899: 683 in Vlaanderen, 164 in Wallonië, 198 in Brussel en 18 van voorlopig onbekende origine.
Houthalen-Helchteren - Kinderen gaan dezer dagen op berenjacht...Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Watergroep waarschuwt voor valse facturen De Watergroep kreeg van enkele klanten de melding dat er momenteel valse facturen de ronde doen. Kreeg je een e-mail van afzender 'Watergroep' (niet "DE Watergroep") in je mailbox met als onderwerp 'Eind jaarafrekening' of 'De jaarrekening'? Wissen!
Hoe herken ik een e-mail van De Watergroep? 
- Afzender: steeds een e-mailadres met [!]dewatergroep.be
- Rekeningnummer: controleer of het rekeningnummer gelijk is aan het rekeningnummer van je laatst betaalde waterfactuur. (Bij deze valse facturen is er sprake van een Duits bankrekeningnummer).
- Facturen van De Watergroep komen terecht in je persoonlijke online klantenzone. Daar kan je al je waterfacturen raadplegen.
- Een digitale waterfactuur van De Watergroep via e-mail omvat steeds de factuur als bijlage.

Paaskamp afgelast

Zondag 29 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Paaskamp afgelastKFC Park Houthalen heeft het Paaskamp als gevolg van het coronavirus afgelast. Het Paaskamp was geplan van 6 totn 10 april.

Sprankelend licht

Zondag 29 maart 2020
Vandaag gezien
Houthalen-Helchteren - Sprankelend lichtZoomNa een koele dag met veel wind kregen we als toemaatje een dreigende wolkenlucht met toch een sprankelende straal voor de hoop die we deze dagen zeker niet mogen opgeven. (Gust Ischen)

Ondertussen, in New York...

Zondag 29 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in New York...ZoomDe Amerikaanse president Trump heeft een groot hospitaalschip naar New York gestuurd om daar ingezet te worden in de strijd tegen het coronavirus. (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Canvas zoekt kinderen van de migratieZoomVoor ‘Kinderen van de migratie’, een documentairereeks over de geschiedenis van België als migratieland, is Canvas op zoek naar boeiende vertellers: zowel de eerste generatie, die hier in de jaren ‘50, ‘60 en ‘70 aankwam, als hun kinderen en kleinkinderen. Heb jij zelf een bijzonder verhaal of willen jouw (groot)ouders hun ervaringen delen? Mail dan naar kinderenvandemigratie[!]canvas.be en vermeld zeker je telefoonnummer. (foto Bruno Roncardin)

Corona: landelijke cijfers

Zondag 29 maart 2020
In de voorbije 24 uur zijn er in het land 78 nieuwe sterfgevallen ingevolge het coronavirus gemeld, wat het totaal op 431 brengt. Er liggen 4.138 mensen in het ziekenhuis die besmet zijn, 629 meer dan gisteren. Van die groep liggen 867 mensen op intensieve zorg, een stijging met 78 ten opzichte van zaterdag. Het totale aantal infecties rondt de kaap van de 10.000 en ligt nu op 10.836.
Maar er is hoop: tot nog toe zijn in totaal 1.359 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard: een stijging van 296 in de voorbije 24 uur.

Code geel in de bossen

Zondag 29 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Code geel in de bossenZoom
Het lijkt onwaarschijnlijk na zoveel regen in het voorjaar maar ondertussen is het in de Limburgse bossen al weer te droog. Daarom kondigt het Agentschap Natuur en Bos code geel af voor de natuurgebieden. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. En natuurlijk gelden ook nog de coronamaatregelen: hou voldoende afstand!

Met de groeten uit Thailand

Zondag 29 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Met de groeten uit ThailandZoomEen prachtige foto van Patrick Jacobs, die in Thailand woont. Gewoon een eenzame boom op een golfterrein. Nu ja, gewoon... Geweldig mooi!
Houthalen-Helchteren - Geen voetbal meer dit seizoen...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

#tijdvoornatuur

Zondag 29 maart 2020
Houthalen-Helchteren - #tijdvoornatuurZoomNatuurpunt grijpt de coronacrisis aan om even stil te staan bij het belang van de natuur en trekt tegelijk aan de alarmbel. "We moeten zorg dragen voor elkaar én de natuur, zodat we de natuurgebieden niet hoeven te sluiten. Allemaal samen naar hetzelfde natuurgebied tijdens het weekend, is een slecht idee in coronatijd én in het broedseizoen. Als de kieviten loslopende honden moeten verjagen in plaats van te baltsen, zijn we verkeerd bezig. Bezoekjes beter spreiden tijdens de week, (…) Het hele nieuwsbericht
Op 1 april zal Kind en Gezin de consultatiebureaus heropenen. In het kader van de volksgezondheid is het essentieel dat jonge kinderen de nodige vaccinaties krijgen. Hiervoor is Kind & Preventie dringend op zoek naar vrijwilligers die voornamelijk het bewaken van de maatregelen in verband met de nodige afstand regelen. Er wordt slechts één ouder toegelaten en de hygiënische maatregelen moeten opgevolgd worden. Die controles doen de vrijwilligers. Men is op zoek naar tijdelijke vrijwilligers tussen 18 en 65 jaar. Stuur je gegevens door naar info[!]kinderpreventie.be en geef zeker aan in welke gemeente je wil helpen. (MV)

De lente hangt in de lucht

Zaterdag 28 maart 2020
Houthalen-Helchteren - De lente hangt in de luchtZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Corona: landelijke cijfers

Zaterdag 28 maart 2020
De afgelopen 24 uur zijn er in ons land 64 mensen gestorven ingevolge het coronavirus, tegenover 69 gisteren. 575 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis, 85 meer dan gisteren. Op de intensive care worden 99 patiënten verpleegd.
Het totale aan corona gelinkte dodental is opgelopen tot 353. Er zijn 3717 mensen opgenomen in het ziekenhuis, 789 van hen liggen op de afdeling intensieve zorgen. In totaal mochten ook al 1063 mensen het ziekenhuis verlaten.
Door de degradatie van Helson en Bilzen-Waltwilder uit derde amateurs zijn er in eerste provinciale niet twee maar vier zakkers: Leopoldsburg, Meeuwen, Park Houthalen en Halen.

Het wordt kouder

Zaterdag 28 maart 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Het wordt kouderHet hogedrukgebied dat de afgelopen dagen verantwoordelijk was voor het zonnige weer evacueert naar het oosten van Europa en verliest zijn invloed op onze regio. Verzwakte storingen zorgen daarbij voor meer wolkenvelden, maar de neerslagkansen zijn erg beperkt. Tijdens het weekend wordt de luchtstroming noordelijk en kan koude arctische lucht onze streken bereiken. Het wordt daarbij nog een stukje kouder en tijdens de nacht gaat het opnieuw vriezen.
Vandaag is het zonnig in de ochtend, maar (…) Het hele nieuwsbericht

Kijk eens naar de zon!

Zaterdag 28 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Kijk eens naar de zon!ZoomVandaag iets niet alledaags: een zonsondergang waar je gewoon recht kan in kijken. Door atmosferische omstandigheden van het warme weer van gisteren ontstond er een soort smoglaag waar de zon in verdwijnt. En zo wordt het sterke licht sterk afgezwakt en zie je mooie kleurovergangen van de zon. In 2 foto's samengevat met een tijdsverschil van amper 3 minuten. (Gust Ischen)
Kijk eens naar de zon!
Zoom

De helden van de slapeloosheid

Zaterdag 28 maart 2020
Houthalen-Helchteren - De helden van de slapeloosheidZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

We schakelen weer over

Zaterdag 28 maart 2020
Houthalen-Helchteren - We schakelen weer over
Komende nacht gaat de zomertijd in. We moeten dan uurwerken en klokken een uur vooruit zetten, want om 2 uur wordt het dan 3 uur. Concreet betekent dat een uurtje minder slapen. Morgenavond blijft het dan ook een uur langer licht.
Het Wereld Natuur Fonds vraagt iedereen om vanavond tussen 20.30 uur en 21.30 uur zo weinig mogelijk elektriciteit te gebruiken, tijdens het jaarlijkse  wereldwijde evenement Earth Hour. Het is bedoeld om energie te besparen en stil te staan bij klimaatverandering.

Allemaal in hetzelfde schuitje

Vrijdag 27 maart 2020
"We realiseren ons dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zwak en gedesoriënteerd, maar tegelijkertijd belangrijk en noodzakelijk, omdat we allemaal geroepen zijn om samen te roeien."
       (Paus Franciscus, vandaag in Rome, over de coronacrisis)
Het is maar dat je 't weet
De regeringsmaatregelen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan worden verlengd tot en met zondag 19 april. Dat heeft premier Wilmès bekendgemaakt na afloop van de bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad. Het gaat dan onder meer om het samenscholingsverbod en de winkels (behalve voedingszaken en apotheken) die moeten gesloten blijven. Na 19april is er een mogelijkheid om de maatregelen opnieuw met twee weken te verlengen, tot en met 3 mei. Er komt geen beperking op een fietstochtje. Fietsen in groep daarentegen kan hoegenaamd nog altijd niet. Of de scholen op maandag 20 april weer opengaan is nog niet duidelijk.

Het blijf-in-uw-kot-gebod

Vrijdag 27 maart 2020
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Het blijf-in-uw-kot-gebodIn een geruchtmakende zaak moest het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich buigen over de klacht van een Italiaanse burger die twee jaar onder speciaal politietoezicht was geplaatst. Hij zou een gevaar vormen voor de maatschappij, mocht daarom zijn woning ’s nachts niet verlaten en moest in zijn gemeente blijven wonen. Ook zijn recht op communicatie en verenigingsleven werd gedeeltelijk aan banden gelegd.
De man was nochtans niet veroordeeld en de maatregel was louter preventief. Vandaar dat (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, op café...

Vrijdag 27 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, op café...Zoom                                                            (Tekening: Dirk Van Bun)
De afgelopen 24 uur zijn in Limburg opnieuw elf coronapatiënten overleden. Dat brengt het totale aantal overlijdens in Limburg op 47.
Houthalen-Helchteren - 'Coronatelefoontjes' voor de bisschopMgr. Hoogmartens, bisschop van Hasselt, wordt de jongste dagen naar aanleiding van de coronacrisis overstelpt met telefoontjes en e-mails. “Als ik door Hasselt fiets, spreken mensen mij zelfs op straat aan”, aldus de bisschop. “Mensen zijn zeer angstig. Wat gaan we nog meemaken? Hoelang gaat het nog duren?”. Daarnaast klinken ook puur religieuze vragen: “Hoe kunnen we Palmzondag, de Goede Week en Pasen - de hoogdagen van de katholieke Kerk - toch intens beleven nu er geen vieringen zijn?” Ik verwijs hen naar vieringen die onder meer via het internet worden aangeboden en tracht hen de diepe betekenis van Palmzondag, de Goede Week en Pasen uit te leggen," aldus mgr. Hoogmartens.

Geen dalers in het handbal

Vrijdag 27 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Geen dalers in het handbalDe Koninklijke Belgische Handbalbond, de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Francophone de Handball hebben na onderling overlegd beslist dat er naar volgend seizoen toe in de nationale, regionale en provinciale reeksen enkel stijgers en bijgevolg geen degradanten zullen zijn. De komende weken en maanden wordt werk gemaakt van een grondige competitiehervorming. Details worden op 3 april bekend gemaakt.
Het is maar dat je 't weet
Meerdere musea stellen hun virtuele deuren open en bieden in deze bijna-lockdown periode toch een ruim aanbod of op zijn minst een inkijk in hun collectie. Deze mag je zeker niet missen:
Van Gogh Museum Groundfloor, Amsterdam, Netherlands — Google Arts & Culture
Works of Art | Heilbrunn Timeline of Art History | The Metropolitan Museum of Art
The British Museum 
Ook voor de kids zijn er enkele toppers:
https://www.metmuseum.org/art/online-features/metkids/
https://cmom.org/learn/cmom-at-home/
Eén van de mooiste en zeker een unieke gelegenheid is uiteraard de virtuele tour van de Musei Vaticani waar de bezoeker de Sixtijnse Kapel helemaal voor zichzelf heeft. En gerust kan blijven staan zonder dat hij voortgeduwd wordt!

Al 575 'corona-pv's'

Vrijdag 27 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Al 575 'corona-pv's'In de periode tussen de afkondiging van de beperkingen rond de coronacrisis en vanmorgen 9 uur heeft de politie in Limburg al 575 pv's opgesteld. Het waren allemaal overtreders die een niet-essentiële verplaatsing maakten of die op heterdaad betrapt werden bij een samenscholing. Aanhoudingen zijn tot nu toe nog niet gebeurd. Politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo stelde 62 pv's op, Carma 124, Hano 20, Heusden-Zolder 21, Kempenland 24, Lommel 7 en Tongeren-Herstappe 11.
Van zodra iemand in (…) Het hele nieuwsbericht

Voetbalcompetitie stopgezet

Vrijdag 27 maart 2020
In het voetbal worden alle jeugd- en amateurcompetities, die sinds midden maart stilliggen, definitief stopgezet. Dat heeft de crisiscel van de KBVB beslist in het belang van de volksgezondheid. De stand van 12 maart 2020 bepaalt het sportief eindklassement. Dat geldt voor alle afdelingen en reeksen van het jeugd- en amateurvoetbal. Over het profvoetbal is er nog geen beslissing.
Houthalen-Helchteren - 1.023 Limburgers besmet met coronavirusZoomVolgens de jongste cijfers zijn er nu 1.023 Limburgers besmet met het coronavirus. Dat zijn er 159 meer dan gisteren. Graag zouden we vermelden hoeveel aanvankelijk besmette mensen inmiddels het ziekenhuis genezen hebben verlaten, maar deze cijfers krijgen we niet binnen.
Houthalen-Helchteren - Alken meest getroffen door coronavirusZoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

#IKREDLEVENS

Donderdag 26 maart 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - #IKREDLEVENSZoomDe Vlaamse overheid kondigde zonet haar nieuwe #IKREDLEVENS-campagne aan. De huidige situatie vraagt om burgerzin en iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De campagne wil met drie belangrijke ‘checks’ mensen aanzetten om goede gewoontes aan te nemen en vol te houden. Voor de campagne werkt de overheid nauw samen met de Vlaamse mediasector. "Tijdens de coronacrisis kan iedereen het verschil maken. Door de richtlijnen strikt (…) Het hele nieuwsbericht

Negen coronapatiënten overleden

Donderdag 26 maart 2020
In Limburg zijn de jongste 24 uur negen coronapatiënten overleden. In het AZ Vesalius is een eerste coronapatiënt bezweken. In onze provincie zijn nu al 35 personen overleden aan het virus.

Antonie Put overleden

Donderdag 26 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Antonie Put overledenIn WZC Vinkenhof is zaterdag Antonie Put overleden. Ze was 89 jaar. Het afscheid zal plaatsvinden in besloten kring.

Maximum vier zakken afval

Donderdag 26 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Maximum vier zakken afvalOm zoveel mogelijk ophalingen te kunnen blijven garanderen beperkt Limburg.net het aantal aangeboden afvalzakken tot vier per afvalsoort. Voor huisvuil en pmd was het aantal aangeboden zakken al beperkt tot vier door de richtlijnen van de Vlaamse overheid. Limburg.net beperkt nu ook het aantal aangeboden groenafvalzakken tot maximaal 4 zakken per gezin. In gemeenten waar met containers wordt gewerkt is het niet meer toegelaten om extra zakken naast de container aan te bieden.
Dat (…) Het hele nieuwsbericht

Louis Tielens overleden

Donderdag 26 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Louis Tielens overledenGisteren is de uit Paal afkomstige en in Houthalen woonachtige Louis Tielens overleden. Hij was 74 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Coronalied door Sint-Vincentius

Donderdag 26 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Coronalied door Sint-VincentiusZoomDit lied kregen we aangereikt door Danny Huysmans van de Lommelse Sint-Vincentiusvereniging. Het werd gemaakt door de Limburgse afdeling van deze organisatie die voor voedselbedeling zorgt voor de armsten in onze samenleving.
Limburg telt nu 864 coronabesmettingen. Dat zijn er 186 meer dan gisteren. De streek van Sint-Truiden is de zwaarst getroffen regio.
De Limburgse burgemeesters en Limburg.net vragen de Vlaamse regering de recyclageparken gefaseerd terug te laten opengaan. De raad van bestuur van Limburg.net heeft hierover gisternamiddag digitaal vergaderd. Limburg.net ondersteunt een gefaseerde heropening van de recyclageparken, met inachtneming van de afstandsregels. "We hebben de gouverneur laten weten dat te vragen via zijn federale connecties", aldus Luc Wouters, burgemeester van Lummen en voorzitter van Limburg.net. De recyclageparken werden op 18 maart gesloten op bevel van minister Zuhal Demir, naar aanleiding van de coronacrisis. Ze blijven voorlopig nog dicht tot 3 april.
Houthalen-Helchteren - Nu vele kerken leeg of gesloten zijn...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Rood is de kleur van de liefde

Woensdag 25 maart 2020
Vandaag gezien
Houthalen-Helchteren - Rood is de kleur van de liefdeZoomWat liefde en hoop kunnen we in deze periode zeker gebruiken want als we viroloog Van Ranst mogen geloven zal het nog zeker een jaar duren vooraleer we terug een normaal leven kunnen leiden. Dat zei hij vanavond in De Afspraak. (foto Gust Ischen)
Houthalen-Helchteren - 2,5 miljard schade voor onze economieZoomHet aantal Limburgse bedrijven waarbij de omzet minstens halveerde is op een week tijd gestegen van 25 naar 40%. Dat zegt de nieuwe bevraging van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. Maar liefst 32,4% van de respondenten ziet zelfs een omzetdaling van 75% of meer. Bovendien heeft 56% van de Limburgse ondernemingen reeds de tijdelijke werkloosheid aangevraagd. “De schade bedraagt nu al 2,5 miljard euro voor onze provincie”, zegt gedelegeerd bestuurder Johann Leten. “We (…) Het hele nieuwsbericht
Door de coronamaatregelen is de criminaliteit in Limburg fors gedaald. Ook de drugscriminaliteit is door de sluiting van de Nederlandse grens en de grenscontroles gedaald. Er gebeuren ook minder verkeersongevallen.

Jef in zijn sonde

Woensdag 25 maart 2020
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - Jef in zijn sondeHet hangt er van af hoe je het bekijkt, met de huidige coronamaatregelen. Sommigen voelen zich als in een gevangenis opgesloten in hun 'kot'. Anderen voelen zich op een eiland, zij het zonder 'temptation'. Ik, ik vlieg momenteel in een ruimtesonde door het heelal. Ik heb nog maar weinig contact met de aarde. Houston is niet altijd bereikbaar. In de ruimte valt weinig te beleven, toch voel ik me verheven. De stilte suist. Alleen mijn frigootje grommelt af en toe. Lethargie heet hier zalig nietsdoen. Gelukkig kan (…) Het hele nieuwsbericht
Bij de reiniging van vijf carpoolparkings in Limburg werd afgelopen weekend 4,9 ton veegvuil van de parkeerplaatsen en 1,46 ton slib uit de afvoerkolken verwijderd. Voor de eerste keer moest er ook geen enkel voertuig worden getakeld: iedereen had zich keurig gehouden aan de oproep om afgelopen vrijdagnacht niet op die parkings te parkeren. Komend weekend - de nacht van vrijdag op zaterdag - worden de parkings van Diepenbeek, Heusden-Zolder, Lummen en Maasmechelen onder handen genomen.

De visie van Fobie

Woensdag 25 maart 2020
Houthalen-Helchteren - De visie van FobieZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Momenteel zijn er 683 Limburgers besmet met het coronavirus. Dat zijn er bijna honderd meer dan gisteren. Met 683 besmettingen blijft Limburg van alle provincies koploper in ons land. In de Limburgse ziekenhuizen liggen nu 281 patiënten, 68 meer dan gisteren.
Houthalen-Helchteren - Kappers moeten nu ook helemaal dichtZoomNa handelszaken en winkels moeten nu ook kappers verplicht de deuren sluiten tot minstens 5 april. Dat bevestigt de Unie van Belgische Kappers, dat al langer voor deze maatregel pleitte.

Corona treft Limburg zwaar

Dinsdag 24 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Corona treft Limburg zwaarZoomHet aantal coronabesmettingen is opnieuw gestegen. Na de daling van gisteren is de euforie weer helemaal gaan liggen. Op maandag 23 maart werden 526 nieuwe gevallen gerapporteerd. Daarvan wonen er 381 in Vlaanderen, 87 in Wallonië en 38 in Brussel. Er is geen informatie over de woonplaats van de overige 20 gevallen. Dat brengt het totale aantal bevestigde besmette personen op 4269.
Limburg blijft nog altijd het zwaarst getroffen met 600 patienten. In de ziekenhuizen zijn er in totaal 1859 (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in Limburg...

Dinsdag 24 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in Limburg...Zoom                                                                                   (Cartoon: Fobie)

Stralende zon

Dinsdag 24 maart 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Stralende zonDe weerkaarten geven nog steeds zonovergoten condities in onze streken. Dankzij een krachtig hogedrukgebied over het oosten van Europa krijgen wolken geen kans om tevoorschijn te komen. Er wordt daarbij aanhoudend droge landlucht vanuit het oosten aangevoerd. De volgende dagen verliest het hogedrukgebied aan kracht en stilaan zijn er enkele wolken mogelijk. In het weekend kunnen verzwakte storingen over onze regio schuiven en de kans op een drup regen neemt gestaag toe.
Vandaag is het stralend (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Opgepast voor corona-oplichters!De federale politie waarschuwt voor criminelen die van de coronacrisis misbruik maken om mensen op te lichten. Ze maken gebruik van de bezorgdheid en angst die er heerst om te proberen online mondmaskers, niet toegelaten vaccins, luchtreinigers, voedingssupplementen, essentiële oliën, enz. te verkopoen. Als je al iets ontvangt na betaling, zijn dat namaakproducten waarvan de werking niet bewezen is of die mogelijk zelfs schadelijke effecten hebben. Ga er dus in geen geval op in.
#samentegencorona
CAW Limburg organiseert de hulpverlening anders naar aanleiding van de coronacrisis. De bereikbaarheid van de hulpverlening per telefoon en chat breidt uit. Er is nood aan goede hulp, zo blijkt uit de praktijk. Vorige week verdubbelde het aantal chatgesprekken bij het JAC. Door de bereikbaarheid van het JAC en het Volwassenenonthaal te verhogen, biedt CAW Limburg mensen met kopzorgen een luisterend oor. Coronacrisis
De coronacrisis zet CAW Limburg aan om de hulpverlening anders te (…) Het hele nieuwsbericht
In Limburg zijn er nu al vijftien coronadoden. In de Limburgse ziekenhuizen verblijven momenteel 177 besmette patiënten van wie 38 op intensieve zorgen. De meeste coronapatiënten (53) verblijven in het Jessaziekenhuis in Hasselt.
Aan het kruispunt van de Grote Baan en de Ringlaan is gisterenavond rond 19.30 uur een 58-jarige voetganger uit de gemeente aangereden door een auto. De man raakte gewond.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Meld geweld in gezin via hulplijn 1712Tijdens de coronacrisis verwacht de telefonische hulplijn 1712 een toename van conflicten en geweld in gezinnen. Vandaag al krijgen vele politiezones en parketten meer klachten over familiaal geweld. Achter de hulplijn 1712 staat men klaar om meer oproepen hierover te beantwoorden. Men zal tijdens de coronacrisis telefonische en online permanentie blijven voorzien. 
Meld geweld in gezin via hulplijn 1712
Zoom

Geen missen tot en met 19 april

Maandag 23 maart 2020
In alle Belgische kerken worden tot en met 19 april geen missen opgedragen. Dat hebben de Belgische bisschoppen beslist. Dit betekent dat er geen vieringen zijn in de Goede Week, met Pasen en op Beloken Pasen. Alle doopsels en kerkelijke huwelijken worden uitgesteld. Vormselvieringen en eerste communies die tot en met 19 april gepland zijn, worden geschorst. Wat de vormselvieringen en eerste communies na 19 april betreft, is het voor het ogenblik te vroeg om al definitieve beslissingen te nemen. De bisschoppen zullen zo snel mogelijk en van zodra de maatregelen van de regering dit toelaten daarover de nodige informatie verstrekken.
Houthalen-Helchteren - Vanaf vandaag alternatieve treindienstVanaf vandaag is er een alternatieve treindienst van toepassing, meldt de NMBS. De treinen rijden volgens een aangepast aanbod op het volledige net. Plan uw reis vanaf de dag voor uw vertrek via de NMBS-app of nmbs.be voor meer info.

Helpen via hulpvoorhelden.be

Maandag 23 maart 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Helpen via hulpvoorhelden.be
Overal schieten solidariteitsacties als paddenstoelen uit de grond.
De website hulpvoorhelden.be bijvoorbeeld. In amper 48 uur tijd hebben er al meer dan 5.000 vrijwilligers hun diensten aangeboden aan onze zorginstellingen in de strijd tegen het coronavirus. De Limburgers hebben wel nog een duwtje in de rug nodig, want slechts 1% van de aanmeldingen kwam uit Limburg. Boodschappen doen of brengen voor zorgverleners, praatjes maken met ouderen die deze dagen in eenzaamheid moeten doorbrengen, maaltijden maken of brengen: het zijn allemaal diensten die Limburgers kunnen aanbieden om zorginstellingen in de buurt te helpen. Dus Limburg: go, go, go! Meer info via deze link.

Blijf in uw kot!

Maandag 23 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Blijf in uw kot!ZoomDoe zoals deze springspin: blijf thuis en neem geen risico's door zonder echte reden anderen op te zoeken! (Foto Frido Van Hertum)
Houthalen-Helchteren - Info over corona in meerdere talenZoomDe federale en Vlaamse overheid hebben de richtlijnen en de hygiënemaatregelen ivm het Coronavirus in verschillende talen ter beschikking gesteld. Meer info vindt u op www.integratie-inburgering.be.
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - Ieder huiske heeft zijn kruiskeWat de toiletpapierhype in de grootwarenhuizen betreft: lang, lang geleden was ik in Oeganda. Ik verbleef er enige weken in een klein dorpje. Daar was natuurlijk geen WC zoals wij die kennen. Het huiske bevond zich in een krakkemikkig bouwsel van golfplaten in de bananenplantage. Toen ik mijn gevoeg gedaan had, bleek er geen wc-papier te zijn, maar wel blaadjes. Ja, blaadjes van een boom. Zachte blaadjes van een speciale boom, noem het de toiletboom of zoiets. Wel, ik voel nog altijd de (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in Wuhan...

Zondag 22 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in Wuhan...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

#samen #tousensemble

Zondag 22 maart 2020
Commentaar
Eerder deze maand werd de coronadreiging nog door velen afgeschilderd als paniekzaaierij door de media. Ondertussen heeft een periode van amper anderhalve week ons in een andere wereld gekatapulteerd, een ander land, een ander dorp, ja zelfs in families waarin iedereen anders met elkaar moet omgaan. Het virus ‘discrimineert’ niet, niet tussen afkomst of geloof, niet tussen rang of stand, niet tussen jong en oud. Niets is nog wat het een maand geleden was, en ook al zullen we deze crisis vroeg (…) Het hele nieuwsbericht
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Fake News: helikopters boven LimburgNoodplanning en Crisisbeheer Limburg laat weten dat er op sociale media weer valse berichten de ronde doen. "Er doen op sociale media geruchten de ronde dat vanavond om 23u40 een aantal helikopters de provincie Limburg vanuit de lucht zouden ontsmetten om zo het coronavirus uit te roeien. We willen iedereen op het hart drukken dat dit niet zal gebeuren en het bericht dus fake news is!", laat Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.
Van alle Vlaamse provincies telt Limburg met 478 gevallen het grootste aantal bevestigde coronabesmettingen. In Oost-Vlaanderen zijn er met 347 het minst. Limburg telt nu al tien coronadoden.
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Sporten? Ja, maar niet met de autoZoom
We delen nog graag deze boodschap van onze politie. "Mooi weer en sporten? Dat mag, maar zonder zich te verplaatsen met de wagen".

Ondertussen, aan de grens...

Zondag 22 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, aan de grens...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - We beginnen steeds meer op mekaar te lijkenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Enkele verduidelijkingen

Zaterdag 21 maart 2020
#samentegencorona
Er heerst blijkbaar nog onduidelijkheid over het advies om buiten te bewegen. Vanavond is daar verduidelijking over gekomen. Individuele fysieke activiteit in buitenlucht (of in gezinsverband) kan zolang het op wandelafstand van je huis is. Bijvoorbeeld:
- Alleen paardrijden vanaf de stal bij je thuis kan, maar niet als je naar de manege gaat.
- Vissen aan een kleine vijver kortbij kan, maar niet als iedereen aan een visvijver zit, ook niet op 1,5m afstand.
- Wandelen in de buurt kan, maar niet als je daarvoor de auto neemt tot een natuurgebied.
- Werken in je volkstuin kan, maar niet als dit een plek van samenkomst wordt.
Houthalen-Helchteren - 'Blijf in uw kot, ook tijdens het weekend'Het Crisiscentrum vraagt met aandrang om maximaal binnen te blijven, ook tijdens het weekend! "Stel je training of fietstocht aub uit. Luchtje scheppen? Doe dat in je straat of wijk!", luidt de mededeling. Meer info van het crisiscentrum via deze link.

Al zeven coronadoden in Limburg

Zaterdag 21 maart 2020
In Limburg zijn al zeven personen overleden aan het coronavirus. Het aantal besmette patiënten in Limburgse ziekenhuizen bedraagt momenteel 149. Daarvan liggen er 30 op intensieve. In de ziekenhuizen van Pelt en Tongeren zijn nog geen coronapatiënten overleden. In het Mariaziekenhuis in Pelt verblijven negen coronapatiënten, in het ziekenhuis in Tongeren zeven.

Klokken luiden als applaus

Zaterdag 21 maart 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Klokken luiden als applausZoomVanaf morgen zullen tot het einde van de corona-epidemie elke zondag de klokken van alle katholieke kerken in ons land samen luiden van 9.55 uur tot 10 uur. Met dit initiatief wil de katholieke gemeenschap van ons land in deze moeilijke periode iedereen een hart onder de riem steken, in het bijzonder de zieken en allen die zich voor hen inzetten: dokters, verpleegkundigen, thuiszorgers en mantelzorgers, in instellingen, ziekenhuizen en elders.Een teken van hoop én medeleven, van troost en dank. Tevens is het een oproep tot gebed. Want ook al kunnen christenen tijdelijk niet fysiek samen bidden, individueel of in het gezin kan het uiteraard onverminderd.

Gaby Peters overleden

Zaterdag 21 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Gaby Peters overledenOp 17 maart overleed Gaby Peters, de weduwe van Louis Smeyers. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Als gevolg van de coronacrisis is er geen begroeting.

Vrouwen weg met bloemen

Vrijdag 20 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Bij Crea Fleur aan de Weg naar Gruitrode in Oudsbergen hebben twee vrouwen gisterennamiddag bloemen gestolen uit een winkelrek dat buiten aan de handelszaak stond. De vrouwen werden op camerabeelden vastgelegd. De politie tracht de dievegges aan de hand van de beelden te identificeren

Een bloemetje voor iedereen

Vrijdag 20 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Een bloemetje voor iedereenZoomDoor het coronavirus COVID-19 is ons gewone leven even stil gevallen. Een goed moment om nog eens rondom ons heen te kijken en te genieten van elke geur en kleur. Bijvoorbeeld van deze hommel, die maar al te graag wou laten zien dat de natuur nog steeds mooi is! (Foto: Patrick Marquenie)
Houthalen-Helchteren - Corona: bisschop blij met solidariteitIn een vandaag opgenomen videoboodschap zegt mgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, verheugd te zijn met de groeiende solidariteit die ontstaat naar aanleiding van de coronacrisis. "In het hart van de mens leeft iets zeer edels", aldus de bisschop. "Het bruisend leven in haast alle continenten is stilgevallen. Wij hebben dat nog nooit meegemaakt". De bisschop leeft onder andere mee met de gezinnen met kleine kinderen die het wellicht niet makkelijk hebben door deze crisis en met de ouderen die haast geen bezoek kunnen krijgen.

Kantoren bisdom gesloten

Vrijdag 20 maart 2020
Wegens de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zijn de kantoren van het bisdom Hasselt gesloten tot en met 5 april. Het bisdom is in de voormiddag op het nummer 011 28 84 40. Ook het Pastoraal Informatiecentrum is gedurende deze periode gesloten.

Nieuwe vennootschap: TLP

Vrijdag 20 maart 2020
Pascal Loos uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap TLP opgericht met zetel aan de Groenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het optrekken van gebouwen, het reinigen van gevels en slopingswerken.

Van koud naar zeer zonnig

Vrijdag 20 maart 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Van koud naar zeer zonnigEen krachtige kern van hoge druk trekt via Schotland naar de Oostzee en kan het weer in onze streken bepalen. Door de sterke drukstijgingen krijgen wolken nauwelijks kans om te ontwikkelen. Er wordt echter ook koude landlucht vanuit het noordoosten en later het oosten aangevoerd met lage maxima en tijdens de nacht is er kans op vorst. Eerst zorgt echter een zwakke storing voor veel wolken met nu en dan wat lichte regen.
Vandaag zorgt de zwakke storing voor veel wolken en af en toe valt (…) Het hele nieuwsbericht

Einde van de handbalcompetitie

Vrijdag 20 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Einde van de handbalcompetitieZoomOmwille van de aanhoudende coronacrisis hebben de Koninklijke Belgische Handbalfederatie in samenspraak met de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Francophone de Handball vandaag beslist dat alle nationale, regionale en provinciale competities definitief stopgezet worden. Met andere woorden: de competities eindigen vandaag en zullen op een later tijdstip niet hernomen worden.
 Voor wat betreft de modaliteiten rond stijgen en dalen wordt later een beslissing genomen. De geplande finales van de Beker van België bij de dames en heren, voorzien voor 11 april, worden eveneens niet gespeeld.

Corona: grenzen gesloten

Vrijdag 20 maart 2020
Sinds 15u zijn de landsgrenzen gesloten. Naar het buitenland rijden kan alleen nog voor essentiële verplaatsingen, zoals bijvoorbeeld het woon-/werkverkeer. Winkelen of tanken in het buitenland is niet meer toegelaten. Ook Nederlanders mogen België niet meer binnen. De politie is inmiddels met controles begonnen, ook op de kleinere wegen.
Wilt u toch de grens over, dan kan het handig zijn dat u attesten/bewijzen kan voorleggen met de reden van uw verplaatsing, zoals een attest van uw werkgever wanneer u de grens over moet om in Nederland of Duitsland te gaan werken.
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Rode Kruis zoekt crisisvrijwilligersZoomHet coronavirus (Covid-19) heeft ons land in de greep. Woonzorgcentra, bloedcollectes en eventueel andere instellingen bereiden zich zo goed mogelijk voor op personeelsuitval omwille van het virus. Zij kunnen extra helpende handen goed gebruiken. Als crisisvrijwilliger bied je ondersteuning bij logistieke taken zoals bedden opmaken of maaltijden rondbrengen. Zo help je deze instellingen die kampen met personeelstekorten. Je helpt als crisisvrijwilliger door logistieke taken op te nemen. Medische (…) Het hele nieuwsbericht

Autokeuring beperkt terug open

Vrijdag 20 maart 2020
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft na overleg met GOCA bereikt dat de keuringsstations op woensdag 25 maart terug opengaan. Gezien de situatie en de achterstand zal dit enkel zijn voor de bedrijfs- en transportvoertuigen, bussen, prioritaire voertuigen en technische herkeuringen. Voor de andere categorieën (waarvan het keuringsattest verstreek na 13 maart 2020) zal de termijn verlengd worden met 4 maanden, na het opheffen van de crisismaatregelen.

Zet je afval tijdig buiten

Vrijdag 20 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Zet je afval tijdig buitenLimburg.net en de ophaalfirma’s stellen alles in het werk om de ophalingen te laten doorgaan. Op dit ogenblik lukt het nog om volgens het voorziene schema te werken. Om de ophalers te beschermen, worden extra voorzorgsmaatregelen genomen.
Naast de gebruikelijke hygiënische maatregelen mogen er maximaal 2 mensen (1 chauffeur en 1 ophaler) tegelijkertijd in de cabine van de ophaalwagen zitten. Hierdoor zijn er soms 2 wagens actief in een ophaalzone waar er anders maar (…) Het hele nieuwsbericht

Corona: ook Flixbus stopt

Vrijdag 20 maart 2020
Vanwege de opgelegde reisbeperkingen is FlixBus gestopt met alle internationale verbindingen van en naar België. "Vanwege de annulering van lijnen in België en Duitsland is het onvermijdelijk dat ook de lijnen van en naar Nederland worden gestopt," zo luidt het op de website van het vervoersbedrijf. "Alle passagiers hebben recht op volledige terugbetaling van de betaalde prijs zonder annuleringskosten in de vorm van een voucher die naar het voor de boeking gebruikte e-mailadres wordt gestuurd."
Houthalen-Helchteren - Olympische vlam opgehaald in AtheneZoom                                                                       (Cartoon: Fobie) 

Nieuw: Logopedie Sofie Evens

Donderdag 19 maart 2020
Sofie Evens uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap Logopedie Sofie Evens opgericht met zetel aan de Bijendries. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het uitoefenen van het beroep van logopedist en activiteiten op het vlak van de geestelijke gezondsheidszorg.
De politiediensten hebben de opdracht gekregen om permanent controles uit te voeren om het strikt naleven van de maatregelen van de nationale veiligheidsraad te verzekeren. Sommige politiekorpsen, zoals Politie Kempenland, zetten daar nu ook de drones voor in. Er wordt inmiddels ook meer gecontroleerd aan de grenzen. 

Vrouw verwond door ex-partner

Donderdag 19 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de woning die zij samen met haar moeder betrekt aan de Kloosterstraat in Hechtel-Eksel is vanochtend een 22-jarige vrouw zwaar verwond met een mes door haar ex-partner. De vrouw is naar het ziekenhuis gebracht. De politie kon de man, een dertiger, in de woning inrekenen. De man handelde onder invloed van drugs.

Geen voetbal tot en met 30 april

Donderdag 19 maart 2020
Alle voetbalwedstrijden op amateur-, provinciaal en gewestelijk niveau van jeugd en seniors worden tot en met 30 april afgelast. Collectieve trainingen blijven tot nader order voor alle voetbalclubs in België opgeschort tot en met 5 april, zoals beslist door de nationale veiligheidsraad

Inbraak in tuinhuis

Donderdag 19 maart 2020
In een tuinhuis aan de Kempenlaan is vandaag ingebroken. De daders gingen met allerlei werkmateriaal aan de haal.

Corona: blijf in beweging!

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
De hogeschool Thomas More in Turnhout raadt iedereen aan om in beweging te blijven tijdens deze coronacrisis. Ze lanceerde daarom een fitheidsprogramma. Daar vind je tips om je fysieke conditie op peil te houden en aanbevelingen voor de gezondheid. “Het concept bestaat uit drie onderdelen”, zegt docent Niels Van Werde. “Met Fitt Challenge is er elke dag een nieuwe uitdaging om aan je fysieke fitheid te werken. Bij Fitt Steps zijn blijven bewegen en het aantal stappen per dag belangrijk. En met Fitt Tip krijg je elke dag een tip om deze periode op een gezonde en leuke manier door te komen.”

Corona: nieuwe verduidelijkingen

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
De overheid heeft heel wat verduidelijkingen gepubliceerd in verband met de eergisteravond genomen maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus:
- Bezoek aan familie die niet onder hetzelfde dak woont wordt afgeraden, behalve om hulp te bieden aan kwetsbare personen (om bijstand en zorgen te voorzien voor oudere personen, voor minderjarigen, voor personen met een handicap en voor kwetsbare personen).
- Wat als je met je partner niet samenwoont onder hetzelfde dak? De nieuwe (…) Het hele nieuwsbericht

Alle hens aan dek in warenhuizen

Donderdag 19 maart 2020
Door het abnormale hamstergedrag van de afgelopen dagen is het bij de warenhuizen alle hens aan dek om de rekken te vullen. De distributiecentra draaien op volle toeren om de winkels zo snel mogelijk te bevoorraden. Sommige producten zoals aardappelen, melk en oh ja, wc-papier waren bij Colruyt bijvoorbeeld nog niet overal terug aangevuld. Toch laat Colruyt weten dat ze volop werken om de toestand te normaliseren. "Iedere klant heeft recht op basisproducten. Daarom vragen we je om solidair te zijn (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Boswachters mogen boetes uitschrijvenZoomVanaf vandaag kunnen al de boswachters van ANB boetes uitschrijven aan wandelaars die de opgelegde coronamaatregelen niet respecteren. Hou je dus aan de algemene richtlijnen en geniet van onze natuur! (Foto Leon Van Ham)

Hulplijn voor ondernemers

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Hulplijn voor ondernemersZoom
Unizo heeft een extra hulplijn voor ondernemers opgestart. Ook op hun website kan je terecht voor alle informatie over maatregelen in verband met het coronavirus.

Houthalen-Helchteren - Corona: 250 euro boete voor overtredersPolitie CARMA stelt vast dat veel jongeren het samenscholingsverbod, opgelegd door de overheid ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus, niet respecteren. De politie is maximaal aanwezig in het straatbeeld en zal prioritair het samenscholingsverbod handhaven. Politie CARMA wil een duidelijk signaal geven aan de bevolking: iedereen die het samenscholingsverbod niet naleeft, wordt onmiddellijk gesanctioneerd met een proces-verbaal. De boete voor het schenden bedraagt 250 euro.

Vandaag gehoord

Donderdag 19 maart 2020
Het is maar dat je 't weet
"Humor en troost bannen misschien niet het virus, wel de angst." (Stijn Lauwers)

Even wat verstrooiing

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Even wat verstrooiingZoomDe Nederlandse politie heeft op zijn website veel kleurplaten, raadseltjes en andere dingen voor kinderen staan.  Kijk maar eens hier. Veel plezier ermee!

Afstand houden in de winkel!

Donderdag 19 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Afstand houden in de winkel!Zoom(Maak er een print van, kinderen kunnen deze prent dan inkleuren...)                                                                 
(Cartoon: Fobie)

Van Esperanza Pelt naar Helson

Donderdag 19 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Van Esperanza Pelt naar HelsonHelson heeft Brent Vanhees van Esperanza Pelt aangetrokken met het oog op komende seizoen. Eerder raakte al bekend dat Verbiest en Nijsten van Esperanza Pelt de overstap maken naar Helson.

Veel schenkingen van maskers

Donderdag 19 maart 2020
#samentegencorona
Het SFZ Heusden heeft ondertussen al meer dan 500 maskers van hoge kwaliteit gekregen via persoonlijke schenkingen en via bedrijven. Zo schonken bouwbedrijf Reyners uit Houthalen en afbraakwerken Luc Claes uit Beverlo hun voorraad aan het ziekenhuis.

Helaba, jongelui!

Woensdag 18 maart 2020
"Jongeren lijken niet te snappen dat het in die coronacrisis ook om hùn leven gaat. EN om dat van anderen, zoals dat van hun ouders, grootouders, hun andere familieleden, vrienden, kennissen,... Alles wat de regering aan de bevolking vraagt, lijkt bij veel jongeren langs hun rug af te lopen. Samenscholingsverbod? Ammehoela! Afstand houden? Pffff, laat dat maar aan de oudjes over.
Jongelui, vorig jaar hebben jullie ons, ouderen, wakker geschud met jullie klimaatmarsen. Terecht! Aandacht voor het klimaat is nodig. Te lang heeft onze generatie daar wellicht te weinig aandacht aan besteed.
Jammer genoeg kunnen wij geen coronamars houden, maar alsjeblieft, volg de regels die de overheid uitvaardigt! Realiseer je dat we, om uit deze crisis te komen, ook jullie hulp nodig hebben.
Geef ons nog de kans om straks samen met jullie aan het klimaat te werken!" (E.S.)

Rik Sokolowski overleden

Woensdag 18 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Rik Sokolowski overledenMaandag is Rik Sokolowski overleden, de partner van Anita Hendrikx. Hij was 72 jaar. Afscheid en begroeting als gevolg van de coronacrisis in beperkte kring.

Wijkkantoren politie Carma dicht

Woensdag 18 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Wijkkantoren politie Carma dichtDe wijkkantoren van politiezone Carma in Oudsbergen, Kinrooi, As, Bocholt en Zutendaal sluiten naar aanleiding van de coronacrisis. De commissariaten in Genk, Bree en Houthalen-Helchteren blijven wel open.

Carpoolparkings worden gereinigd

Woensdag 18 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Carpoolparkings worden gereinigdZoomHet Agentschap Wegen en Verkeer gaat weer de carpoolparkings in Limburg reinigen. Tijdens de reinigingswerken geldt daar een parkeerverbod zodat de aannemer grondig en efficiënt te werk kan gaan. De reiniging gebeurt immers grotendeels met een grote borstelwagen. Gezien daarmee niet tussen en onder auto’s kan gereinigd worden, is het belangrijk dat de parking volledig leeg is tussen 20.00 uur en 6.00 uur.
Komende vrijdagnacht reinigt het agentschap de carpoolparkings in Halen, (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen...

Woensdag 18 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
In alle natuurgebieden van het Agentschap Natuur en Bos hebben de boswachters de afgelopen dagen coronarichtlijnen opgehangen. "Je mag op veilige afstand van elkaar wandelen in de gebieden. Kom enkel in gezinsverband wandelen en vermijd wandelingen met grootouders of mensen uit risicogroepen. Je moet ook afstand houden van elkaar en als het te druk is, zoek een ander plekje in de natuur", laat ANB weten.
De boswachters signaleren dat veel parkings bij de natuurgebieden overvol staan. Er is ook (…) Het hele nieuwsbericht
Kerkelijke uitvaarten mogen alleen nog in heel beperkte kring doorgaan: met slechts enkele nabestaanden, die voldoende afstand houden van elkaar. Rekening houdend met de nieuwe maatregelen die de burgerlijke overheid vandaag laat ingaan, wijzen de Belgische bisschoppen erop dat een kerkelijke uitvaart momenteel alleen nog kan doorgaan in heel beperkte kring. Dit betekent dat men slechts met enkele nabestaanden in het kerkgebouw aanwezig is en op voldoende afstand van elkaar. Een tweede mogelijkheid bestaat (…) Het hele nieuwsbericht

Help mondmaskers maken

Woensdag 18 maart 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Help mondmaskers makenZoomOm het tekort aan mondmaskers voor de zorgsector aan te pakken, wordt maakjemondmasker.be gelanceerd. Op deze site vind je het correcte patroon en handleiding om de broodnodige mondmaskers te naaien. Er circuleerden eerder al patronen, maar deze zijn minder getest en dus minder of zelfs helemaal niet veilig. Dit burgerinitiatief roept iedereen op om aan de slag te gaan onder het motto: ‘Wij laten onze zorgverleners niet stikken’. Meer info, instructies en hoe de mondmaskers opgehaald worden, is te vinden op maakjemondmasker.be.
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Sint-Franciscusziekenhuis vraagt uw hulpZoomWe weten ondertussen allemaal dat onze zorgverleners nood hebben aan beschermingsmateriaal. En op sociale media gaan er veel berichtjes de ronde en daardoor gaan er massaal veel mensen op zoek naar maskers of maken ze het zelf. "Dat is zeer edelmoedig natuurlijk, maar het wordt vooral naar de grotere ziekenhuizen gebracht. Laten we de kleinere ziekenhuizen niet vergeten. Ze hebben, buiten maskers, ook nood aan beschermbrillen, in welke vorm ook, groot en klein. Alle donaties mogen naar het ziekenhuis in (…) Het hele nieuwsbericht

Kan ik nog boodschappen doen? Ja!

Woensdag 18 maart 2020
#samentegencorona
Houthalen-Helchteren - Kan ik nog boodschappen doen? Ja!ZoomHet crisiscentrum laat nogmaals weten dat hamsteren niet nodig is. "Alle voedingswinkels blijven open, ook in het weekend. Het is dus niet nodig om eten of andere zaken in te slaan. Denk ook aan anderen", laat het Crisiscentrum weten.

Freddy Custermans overleden

Woensdag 18 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Freddy Custermans overledenZondag is in Rijkel de uit Houthalen afkomstige Freddy Custermans overleden, de echtgenoot van Carina Deneuker. Hij was 57 jaar. Het afscheid vindt in intieme kring plaats in de aula van uitvaartcentrum Orye in Borgloon.

Louisa Baeten (102) overleden

Woensdag 18 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Louisa Baeten (102) overledenZondag is Louisa Baeten overleden, de weduwe van de in 2001 overleden Louis Bielen. Zij was 102 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Als gevolg van het coronavirusis er geen begroeting.

Johnny Voners overleden...

Dinsdag 17 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Johnny Voners overleden...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Mooi lenteweer

Dinsdag 17 maart 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Mooi lenteweerEen uitloper van het hoog der Azoren kan het weer in onze streken bepalen. Na de doortocht van een storing op het einde van de week, stijgt de luchtdruk opnieuw. De wind komt dan echter uit een oostelijke sector en voert gevoelig koudere lucht aan.
Morgen is er veel zon in de ochtend. Later komen er echter meer wolken opzetten, maar het blijft droog. Bij maxima rond 17 of 18 graden wordt het warm. De zuidwestenwind spant aan tot matig. 
Donderdag maken opklaringen in de ochtend (…) Het hele nieuwsbericht

Geen autokeuringen meer

Dinsdag 17 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Geen autokeuringen meerZoomNa overleg met de overheid werd beslist dat de activiteiten van de autokeuringscentra in Vlaanderen worden opgeschort, vanaf woensdag 18 maart 2020 tot nader te bepalen datum.
M.a.w. er zullen geen keuringen uitgevoerd worden in de keuringscentra, noch op verplaatsing. De duurtijd van deze maatregel is momenteel niet gekend.

Fluvius schort werken op

Dinsdag 17 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Fluvius schort werken opZoomOok Fluvius neemt maatregelen in verband met het coronavirus. "Alle niet-dringende interventies waarbij we in contact komen met onze klanten (of andere collega's) worden voorlopig stilgelegd. Het gaat onder meer om gewone aansluitingen, het ombouwprogramma van de digitale meter en investeringswerken in de straat. Bij die investeringswerken zorgen we er wel voor dat we de werven veilig achterlaten. Onze diensten brengen de klanten waarbij de afspraken niet doorgaan op de hoogte", laat Fluvius (…) Het hele nieuwsbericht

Ondertussen, in de Wetstraat...

Dinsdag 17 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in de Wetstraat...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Parket zal strafrechtelijk optredenHet parket zal optreden tegen diegenen die de maatregelen in deze coronacrisis niet naleven. "We bevinden ons in volle crisis en er wordt burgerzin en solidariteit van de hele bevolking verwacht. We beseffen dat het voor vele handels- en horecazaken geen evidentie is om tot (tijdelijke) sluiting over te gaan. Desalniettemin zal ook het parket haar verantwoordelijkheid opnemen en er mee op toe zien dat de maatregelen worden nageleefd omdat een niet-naleving verregaande en dramatische gevolgen kan (…) Het hele nieuwsbericht

De recyclageparken vanmorgen...

Dinsdag 17 maart 2020
Houthalen-Helchteren - De recyclageparken vanmorgen...Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Recyclageparken gesloten

Dinsdag 17 maart 2020
UPDATE Het gaat snel met de coronacrisis en voortdurend komen er nieuwe beslissingen. Zo sluiten alle recyclageparken deze namiddag, met onmiddellijke ingang. Het gaat om een beslissing van Vlaams minister Zuhal Demir. Heel wat parken kregen de afgelopen dagen tot 50% meer bezoekers en die drukte ging in tegen de richtlijn om met velen tegelijk te verzamelen en onnodige verplaatsingen te maken. Dus gaan de containerparken vanaf vanmiddag op slot.
Houthalen-Helchteren - Bezoek aan recyclageparken beperktZoomNet als zaterdag is er vandaag een overrompeling op de recyclageparken van Limburg.net. Ondanks de oproep om enkel de hoogstnoodzakelijke verplaatsingen uit te voeren staan er vandaag ellenlange wachtrijen aan alle recyclageparken van Limburg.net.
In normale omstandigheden kan op het recyclagepark de afstand van 1,5 m goed gerespecteerd worden. "Aangezien we nu een abnormale drukte zien, zijn we genoodzaakt het maximum aantal voertuigen op de parken te beperken. Hierdoor riskeren de (…) Het hele nieuwsbericht

Opgepast voor fake news

Dinsdag 17 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Opgepast voor fake newsOp sociale media circuleren momenteel veel valse berichten in verband met het coronavirus. VRTNWS heeft een overzicht gemaakt van dit fake news. Bekijk via deze link de info.
Vanwege de coronacrisis gaat Delhaize vanaf morgen 's morgens tussen 8 en 9 uur voorrang geven aan 65-plussers. Ook zal het aantal klanten dat op hetzelfde moment in de winkel mag zijn, beperkt worden tot 1 klant per 15m². Er komt beveiligingspersoneel aan de ingang om op die beperking te letten.
De Aldi gaat voortaan het aantal klanten in de winkel beperken tot 25 per keer. Andere klanten moeten dan buiten wachten tot iemand de winkel weer verlaat.
Houthalen-Helchteren - Corona: 14 procent minder busrittenDe Lijn schakelt vanaf woensdag over op een aangepaste dienstverlening met minder bussen en trams. De laatste dagen zijn er veel minder reizigers, stelt Vlaamse vervoersmaatschappij. Er melden zich een hoger aantal personeelsleden van De Lijn ziek en de vervoersmaatschappij wil vermijden dat de komende tijd willekeurig ritten worden geschrapt. Vandaar wordt de dienstregeling structureel aangepast om ze voorspelbaar te houden: het aanbod busritten neemt af met 14 procent, en het aantal tramritten met 10 procent.

Juwelen en geld ontvreemd

Maandag 16 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
In Luttelmeeuwen in Oudsbergen is gisteren ingebroken in een huis. De daders gingen met juwelen en geld aan de haal.

Limburg.net en het coronavirus

Maandag 16 maart 2020
In lijn met de huidige maatregelen van de federale overheid blijft de dienstverlening van Limburg.net voorlopig gegarandeerd, zo meldt de Limburgse afvalmaatschappij.
- De recyclageparken blijven voorlopig open tijdens de normale openingsuren en ook de afvalophaling gaat voorlopig gewoon door zoals gepland. Limburg.net roept wel op om niet-noodzakelijke bezoeken aan het recyclagepark uit te stellen en vraagt parkwachters en bezoekers om de hygiënemaatregelen te respecteren om de kans op (…) Het hele nieuwsbericht
De  overheid nam nieuwe maatregelen in de strijd tegen de corona-epidemie. Zij laat wat  erediensten betreft enkel nog uitvaarten toe in beperkte kring. Doopsels en kerkelijke huwelijken worden niet meer toegestaan, ook niet in beperkte kring.

Alle winkels van JBC dicht

Maandag 16 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Alle winkels van JBC dichtZoomDe kledingketen JBC heeft deze middag alle winkels gesloten. Dat heeft het modebedrijf bekendgemaakt. "Vanaf 13 uur sluiten de deuren van de 125 winkels van de groep JBC in ons land, ook die van Mayerline, en dit tot en met minstens 3 april. De zes winkels in het Groothertogdom Luxemburg bleven maandagochtend al dicht. De Luxemburgse overheid heeft zondag beslist om alle niet-voedingswinkels te sluiten”, zegt Bart Claes van JBC. Ook schoenen Torfs volgt het voorbeeld, daar sluiten alle winkels vanaf morgen. UPDATE Ook veel andere ketens zijn ondertussen al gevolgd.

Jaak Eerlingen overleden

Maandag 16 maart 2020
Zaterdag is Jaak Eerlingen overleden. Hij was 85 jaar en wordt donderdag gecremeerd. Het afscheid zal als gevolg van het coronavirus later plaatsvinden.
Vandaag gelezen
"Door de snelle verspreiding van het coronavirus hebben steeds meer mensen last van hoestschaamte. Mensen met hoestschaamte hebben het gevoel dat personen in hun omgeving het hun kwalijk nemen als ze in het openbaar hoesten en zo mogelijk virussen verspreiden. Ze schamen zich en zijn bang dat anderen denken dat ze zich onverantwoord gedragen", lezen we vandaag op de taaltelefoon van de Vlaamse Overheid.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Corona: groepsactiviteiten verbodenDe gouverneur en het nationaal crisiscentrum hebben nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus bekendgemaakt:
- Groepsactiviteiten zoals groepsfietstochten, groepswandelingen,... zijn verboden. Je kan nog gaan wandelen, fietsen, lopen,... maar niet in groep (bijvoorbeeld geen wekelijkse fietstocht met groep wielertoeristen) en met behoud van de social distance (minimum 1.5 meter tussen personen).
- Het is belangrijk dat deze social distance overal behouden blijft! (…) Het hele nieuwsbericht

Dries Cops verlaat Helson

Maandag 16 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Dries Cops verlaat HelsonDries Cops van Helson zal komend seizoen de kleuren van Juve Hasselt A verdedigen.

Volleyseizoen beëindigd

Maandag 16 maart 2020
Het volleyseizoen 2019-2020 wordt als definitief beëindigd beschouwd. Alle verder geplande wedstrijden en evenementen worden afgelast, met inbegrip van de finales van de Beker van Limburg, maar ook alle provinciale, landelijke en nationale eindronden, zowel voor volwassenen als voor de jeugd. Eerstdaags wordt ook een beslissing genomen over stijgen en dalen na deze competitie en de gevolgen voor de inschrijvingen en de reeksindeling voor de volgende competitie.
Kort nieuws van bij de buren
In een woning op de Weg naar Gruitrode in Oudsbergen werd gisteren ingebroken. Dieven gingen aan de haal met een laptop en reisdocumenten.

Toezicht op sluitingen

Zondag 15 maart 2020
Gelet op de maatregelen van de overheid tegen de verspreiding van het coronavirus, controleerde Politie CARMA in de nacht van vrijdag op zaterdag verschillende horecazaken in de zone. De politie deed een 18-tal aanzeggingen waarop de uitbaters spontaan overgingen tot sluiting van hun zaken. Ook gisteren en vandaag deed de politie toezicht op de naleving van de sluiting voor winkels, restaurants en cafés.
Houthalen-Helchteren - Horeca en scholen dicht in NederlandDe Nederlandse overheid heeft besloten dat alle horecazaken en scholen de deuren moeten sluiten in het kader van de coronacrisis. Ook de crèches gaan dicht tot 6 april, net als sportclubs. Er wordt opvang geregeld voor mensen die in de cruciale sectoren werken. Rechtbanken gaan er vanaf dinsdag alleen nog dringende zaken behandelen; publiek is in de rechtszaal niet meer welkom.
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, bij de nationale veiligheidsraad...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Waarschuwingen corona via BE-AlertDe corona-epidemie is een prangende noodsituatie in ons land. Bij een noodsituatie wil binnenlandse zaken u graag snel verwittigen. Daarom maakt de federale overheid gebruik van BE-Alert. Dat is een systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via e-mail (momenteel). Registreer je vandaag nog op www.be-alert.be.

Vooral niet onderschatten

Zondag 15 maart 2020
Het is maar dat je 't weet
Niet dat we iedereen nodeloos ongerust willen maken over het coronavirus. maar het kan geen kwaad, even onderstaande tekst te lezen. Het is een toelichting van prof. Wim Derave, professor aan de UGent, over de te verwachten impact van het coronavirus. Moraal: wees erg op je hoede en beperk absoluut je contacten. Doen! (Red.)
"Onze taak is duidelijk. De besmettingsgraad voor dit fel onderschatte virus is 2 à 3. Dit betekent dat elke besmette persoon gemiddeld 2 à 3 andere mensen besmet. Dit (…) Het hele nieuwsbericht

Hier en daar een kuchje

Zondag 15 maart 2020
Vandaag gelezen
"Aangezien er nog teveel mensen naar mijn goesting het Coronamonster niet begrijpen of er simpelweg te laks mee omgaan, hopelijk bij deze een wake-upcall. 
Gezond was ik, hier en daar een kuchje. Op nog geen 24 uur tijd veranderden mijn longen in hoestmonsters, kwam ik in ademnood, kreeg ik een beklemmend gevoel op de borst en hoestte ik bloed op.
Al snel was het duidelijk. Corona had mij akelig snel beet..
Na de eerste topzorgen op spoed mocht ik samen met mijn man (ook corona) naar huis. (…) Het hele nieuwsbericht

Waarom hamsteren? Daarom!

Zaterdag 14 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Waarom hamsteren? Daarom!Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Panzetta naar Bokrijk

Zaterdag 14 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Panzetta naar BokrijkA. Panzetta van Houthalen VV zal komend seizoen de kleuren van Bokrijk verdedigen.
Kort nieuws van bij de buren
Bij een verkeersongeval op de Noord-Zuidverbinding in Eksel is vandaag een zwaargewonde gevallen. Een auto vloog er door de middenberm en ging over de kop. De bestuurder zat bekneld in zijn voertuig en moest door de brandweer bevrijd worden.

Recyclageparken blijven open

Zaterdag 14 maart 2020
De recyclageparken van Limburg.net blijven voorlopig open tijdens de normale openingsuren en ook de afvalophaling gaat voorlopig gewoon door zoals gepland. Limburg.net vraagt iedereen wel om niet-noodzakelijke verplaatsingen naar het recyclagepark uit te stellen.

Om middernacht sloten de cafés

Zaterdag 14 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Om middernacht sloten de cafésZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Aanwinst voor Helson

Zaterdag 14 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Aanwinst voor HelsonMichiel Nijsten (Esperanza Pelt) zal komend seizoen de kleuren van Helson verdedigen.

Lisette Kerkhofs overleden

Zaterdag 14 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Lisette Kerkhofs overledenOp 5 maart overleed Lisette Kerkhofs, de weduwe van Alfons Raymaekers. Zij was 76 jaar. Het afscheid vond plaats in alle intimiteit.

't Zijn tijden...

Vrijdag 13 maart 2020
Houthalen-Helchteren - 't Zijn tijden...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Corona: overzicht informatie

Vrijdag 13 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Corona: overzicht informatieNoodplanning en Crisisbeheer Limburg heeft op hun website alle recente informatie gebundeld in verband met het coronavirus en de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad. Meer info via deze link.

Geen gezamenlijke doopvieringen

Vrijdag 13 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Geen gezamenlijke doopvieringenHet bisdom Hasselt heeft deze namiddag praktische richtlijnen gepubliceerd in verband met het coronavirus. Tot 3 april zullen er geen gezamenlijke doopvieringen plaatsvinden. Huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring. Geplande catechesebijeenkomsten voor vormsel en eerste communie gaan niet door. Over de geplande vormsel- en communievieringen is het nog te voorbarig om een beslissing te nemen, luidt het. "We wachten op verdere richtlijnen van de overheid voor de periode na 3 april", aldus het bisdom. Eerder werd er al gemeld dat er vanaf dit weekend geen eucharistievieringen of woorddiensten plaatsvinden.

Extra controles op horeca

Vrijdag 13 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Extra controles op horecaDe politiezone CARMA gaat zowel overdag als 's nachts controleren of horecazaken gesloten zijn. De politiezone zet extra ploegen in om controles op horecazaken, restaurants en cafés uit te voeren. Volgens de wet kan de politie zaken verbaliseren en er kunnen ook boetes volgen.
Vanaf morgenavond middernacht worden in de Belgische scholen alle lessen opgeschort tot 3 april, het begin van de paasvakantie. Er wordt tot die tijd wel voor opvang in de scholen gezorgd. Crèches blijven open.
Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad vanavond beslist.
Andere besluiten gaan over de winkels: apothekers, voedingswinkels en winkels waar men dierenvoeding kan krijgen, blijven open. Alle andere winkels sluiten in het weekend. 
Alle cafés en restaurants gaan dicht vanaf morgennacht. Verder worden alle recreatieve activiteiten - op het vlak van sport, cultuur,... - geannuleerd. Aan bejaarden is gevraagd thuis te blijven om besmetting door het coronavirus te voorkomen.
De maatregelen gelden tot en met 3 april, het begin van de paasvakantie.

Het leven is hard

Donderdag 12 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Het leven is hardZoom                                                                  (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: AD-Garden

Donderdag 12 maart 2020
Alain Adriaens en Cindy Peeters, beiden uit Houthalen-Helchteren, hebben de besloten vennootschap AD-Garden opgericht met zetel aan De Leemskuilen. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het aanleggen, onderhouden en het ontwerpen van tuinen én het leveren en plaatsen van tuinhuisjes en serres.

Arena 09 failliet verklaard

Donderdag 12 maart 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag Arena 09 uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 11 april ingediend worden.
Houthalen-Helchteren - Chiro en Scouts zetten activiteiten on holdZoomChirojeugd Vlaanderen heeft vandaag beslist om al de activiteiten stopt te zetten tot eind van de maand. Er zal geen chiro georganiseerd worden op de komende drie zondagen. De Scouts en Gidsen Vlaanderen doen hetzelfde. Dit werd overeengekomen met alle nationale koepelorganisaties voor het jeugdwerk in Vlaanderen in nauw overleg met Vlaams minister Dalle voor Jeugd.
De maatregel is ondubbelzinnig: alle geplande activiteiten, tochten, spelen, weekends, feesten, enz. dienen te worden geannuleerd (…) Het hele nieuwsbericht

Geen Missen meer in kerken

Donderdag 12 maart 2020
De Belgische bisschoppen schorsen alle openbare liturgische bijeenkomsten van de katholieke Kerk vanaf komend weekend 14 en 15 maart tot alvast vrijdag 3 april. Doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring.

Kaartjes voor WZC-bewoners

Donderdag 12 maart 2020
Omwille van de dreiging van het coronavirus moeten de woonzorgcentra hun deuren sluiten voor bezoekers. En dan zitten die bejaarden daar tot na de paasvakantie. Waarom hen geen kaartje of een brief sturen? Op die manier wordt de eenzaamheid van de bewoners wat doorbroken. Dit kan naar iemand specifiek of eerder algemeen. In elk WZC zorgen de mensen van het woon- en leefteam ervoor dat die post bij de bewoners geraakt.

Wolven worden beter beschermd

Donderdag 12 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Wolven worden beter beschermdZoomDe Vlaamse overheid wil de wolven in Limburg beter beschermen. Zo mag er tijdens de voorplantingsperiode niet meer gejaagd worden in het leefgebied van de wolven. Het netwerk van wildcamera's wordt uitgebreid en de Natuurinspectie drijft de controles op. Na de dood van wolvin Naya wil Vlaanderen voorkomen dat wolven August en Noëlla hetzelfde lot ondergaan. Daarom is beslist dat er tot eind juni niet meer gejaagd mag worden op het militair domein van Beverlo, het schietterrein van Helchteren-Meeuwen en het natuurgebied Pijnven. "Als er de wolven toch iets overkomt, dan kunnen er hogere boetes opgelegd worden en een gevangenisstraf van 5 jaar, dat is dubbel zoveel als nu", zegt Vlaamse minister van Natuur Zuhal Demir.

Corona: afgelastingen voetbal

Donderdag 12 maart 2020
"Gelet op de recente ontwikkelingen hebben de KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League in overleg met de autoriteiten en de Corona-stuurgroep het volgende besloten:
• Alle jeugd- en amateurwedstrijden en trainingen worden afgelast, van zowel veldvoetbal als futsal en minivoetbal
• De wedstrijden van dit weekend in de Pro League (1A en 1B en de Women’s Superleague) zullen achter gesloten deuren gespeeld worden, zonder fans dus
• De bekerfinale van zondag 22 maart wordt uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum
• Ook de internationale toernooien voor U17 en U19 (zowel jongens als meisjes) zullen niet doorgaan
• Alle activiteiten in het Nationaal Voetbal Centrum in Tubize (trainingen, detectiedagen, activiteiten van arbitrage, …) worden tot nader order opgeschort.
De afgelasting geldt al zeker tot 31 maart."

Snelheidsbeperking in Nederland

Donderdag 12 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Snelheidsbeperking in NederlandZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)
Basketbal Vlaanderen heeft omwille van het coronavirus beslist dat alle wedstrijden tot en met 31 maart worden afgelast. Ook in het volleybal is besloten alle volleybalwedstrijden op alle niveaus op te schorten tot einde maart.

Nieuwe vennootschap: J&N Cars

Woensdag 11 maart 2020
Jarne Put uit Heusden-Zolder heeft de besloten vennootschap J&N Cars opgericht met zetel in Europark in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het algemeen onderhoud en de reparatie van auto's en lichte bestelwagens.

Cocaïnetrafiek: huiszoekingen

Woensdag 11 maart 2020
Vanochtend voerden de FGP’s van Antwerpen en Limburg simultaan huiszoekingen uit in dossiers die betrekking hebben op een vermoedelijke criminele organisaties die actief zijn in cocaïnetransporten en cocaïneverkoop. In twee aan mekaar gelinkte strafonderzoeken werden er vandaag in Limburg 21 huiszoekingen uitgevoerd (o.a. in Genk, Hasselt, Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Dilsen-Stokkem, Hoeselt en Zonhoven) naast 19 huiszoekingen in het arrondissement Antwerpen. De geviseerde (…) Het hele nieuwsbericht

Lente in aantocht

Woensdag 11 maart 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Lente in aantochtLangs de noordoostelijke flank van een hogedrukgebied over de Atlantische Oceaan worden storingen en buienlijnen naar onze streken gestuurd. Het is de volgende dagen wisselvallig. Het weekend lijkt droog te verlopen en na het weekend brengt een uitloper van het Azorenhoog een voorproefje van de lente. vandaag zorgt een storing voor talrijke wolken en perioden met regen. Na de middag wordt het even wat droger, maar nadien komt er opnieuw wat regen opzetten. De maxima liggen rond 14 graden en er staat (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Kamercommissie bespreekt pensioenenZoomDe Commissie Sociale Zaken in de Kamer nam vandaag de agenda voor de bespreking van de wetsvoorstellen rond de ondergrondse mijnwerkerspensioenen onder de loep. Op de tribune zat ook een delegatie van de ondergrondse mijnwerkers. Op dinsdag 17 maart komt er in de commissie een hoorzitting waarbij de K.S.-Vriendenkring samen met specialisten en de pensioendienst zullen gehoord worden. Daarna zal wellicht een wetsvoorstel doorgesluisd worden naar de pleinaire zitting van de Kamer waar er over moet gestemd (…) Het hele nieuwsbericht

Twee vrouwen gewond bij ongeval

Woensdag 11 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Twee vrouwen gewond bij ongevalOp het kruispunt van de Essenstraat en de Weg naar Zwartberg raakte deze voormiddag rond 9.45 uur een wagen van de baan. Twee vrouwen van 58 en 59 jaar uit de gemeente raakten gewond.

Drugsbende veroordeeld

Woensdag 11 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
De correctionele rechtbank van Tongeren heeft vandaag straffen gaande van vijftien maanden tot vijf jaar uitgesproken tegen twaalf leden van een bende die wietplantages opzette in Hechtel-Eksel en Hoeselt. Zij kregen elk ook een boete van 6.000 euro. Omdat zij illegaal elektriciteit aftapten moeten zij 120.000 euro schadevergoeding betalen.;(PG)

Hogeschool PXL drie weken dicht

Woensdag 11 maart 2020
Het is maar dat je 't weet
Door het coronavirus sluit Hogeschool PXL in Hasselt vanaf morgen/donderdag preventief de deuren voor minstens drie weken. De lessen gaan online door.

Twee nieuwe natuurinspecteurs

Woensdag 11 maart 2020
Limburg krijgt twee nieuwe natuurinspecteurs bij. Er zijn er momenteel zes maar drie daarvan zijn langdurig ziek. De afgelopen jaren was de Natuurinspectie afgeslankt. Daar was heel wat kritiek op, vooral na de dood van wolvin Naya.

Jef Heylen overleden

Woensdag 11 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Jef Heylen overledenOp 5 maart is de uit Wijshagen afkomstige Jef Heylen overleden, de echtgenoot van Anna Broekmans. Hij was 86 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (10 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroeting: donderdag (19-20 uur) in funerarium Reners aan de Guldensporenlaan in Houthalen.
Het is maar dat je 't weet
Vanaf morgen worden in heel Nederland de maximumsnelheden voor snelwegen aangepast. In plaats van 120 km/u en 130 km/u mag men daar voortaan tussen 6u en 19u maximum 100 km/u rijden. Hier leest u er alles over.

Vijftien flitspalen beschadigd

Dinsdag 10 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Vijftien flitspalen beschadigdZoomVorig jaar zijn er in Limburg vijftien flitspalen beschadigd, dat zijn er drie keer zo veel als in 2016. De herstellingen in Limburg hebben de overheid meer dan 30.000 euro gekost. Limburg staat op een trieste tweede plaats wat dat aantal beschadigde flitspalen betreft.

Code geel: hevige regen

Dinsdag 10 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Code geel: hevige regenHet KMI verwacht nog tot morgenochtend hevige regenval. Code geel blijft tot dan actief. "Vermits het de voorbije dagen al vrij veel geregend heeft, zijn problemen met wateroverlast op sommige plaatsen niet uit te sluiten. Het speciale noodnummer 1722 is actief voor niet-levensbedreigende hulp", laat het Noodplanning en Crisisbeheer Limburg weten.

Ondertussen, in Italië...

Dinsdag 10 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in Italië...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie) 
Houthalen-Helchteren - Nog meer maatregelen door coronavirus?Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Knoflook en het coronavirus

Maandag 9 maart 2020
Vandaag gelezen
"Eet tegen het coronavirus elke dag 5 teentjes knoflook. Het helpt geen bal, maar iedereen blijft wel op een veilige afstand." 
                                                                   (In "De Volkskrant")

Verkeerscontrole

Maandag 9 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Zaterdagnacht heeft de politie in het totaal 344 bestuurders gecontroleerd in Bree, Genk en Oudsbergen. Vijf bestuurders hadden teveel gedronken en één bestuurder was onder invloed van drugs. Twee van hen moesten hun rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen inleveren. Andere overtredingen: twee personen zonder gordel, één voertuig met teveel inzittenden, één bestuurder reed te snel en één bestuurder werd betrapt tijdens rijverbod.

Twee ongevallen

Maandag 9 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Weg naar Bree in Oudsbergen gebeurde gisteren rond 21 uur een kop-staartbotsing tussen twee auto's. Een 36-jarige Nederlander raakte daarbij gewond. In de Centrumstraat is gisterenavond rond 19.30 uur een voetganger aangereden door een auto. Een 65-jarige man uit Oudsbergen raakte daarbij gewond.

Jetje Watteel overleden

Maandag 9 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Jetje Watteel overledenZaterdag is Jetje Watteel overleden. Zij was 71 jaar. Het afscheid vindt donderdag (11 uur) plaats in de aula van uitvaartzorg Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur).

Auto belandt in gracht

Maandag 9 maart 2020
In de Edelweisstraat is deze voormiddag een auto in de gracht beland. De chauffeur bleef ongedeerd.
In mannen eerste nationale van het handbal heeft Houthalen Kortrijk geklopt met 35-28.
In het basketbal (vrouwen eerste landelijke) heeft Houthalen Willebroek verslagen met 55-47. Quarters: 13-13, 13-12 (26-25), 14-10 (40-35), 15-12.

Voetganger (65) aangereden

Zondag 8 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Vanavond is een 65-jarige voetganger aangereden op de Weg naar Opoeteren in Oudsbergen. Hij raakte gewond.

Twee niet-verzekerde auto's

Zondag 8 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Zaterdagnacht werd een auto op de Meeuwerkiezel in  Bree getakeld. De auto was niet gekeurd, niet geldig verzekerd en niet ingeschreven. De bestuurder ontving ook een fiscaal PV. Op de Oudsbergerweg in Oudsbergen controleerde de politie vrijdagavond een bestuurder die een verkeerd inhaalmanoeuvre beging. De man kon geen geldig inschrijvings,- en verzekeringsbewijs voorleggen. De auto werd getakeld

Bromfietser (19) gewond

Zondag 8 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Collegelaan in Genk botsten gisterenvoormiddag een auto en een 19-jarige bromfietser uit As. Deze laatste raakte gewond.

Gelijkspel voor Houthalen VV

Zondag 8 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Gelijkspel voor Houthalen VVHouthalen VV is thuis tegen Genk VV niet verder gekomen dan een 3-3 gelijkspel. Eendracht Houthalen verloor met 1-3 van Paal-Tervant B.
Houthalen-Helchteren - Internationale Vrouwendag vandaagZoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Brand in appartement

Zondag 8 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
In een appartement aan de Dieplaan in Genk ontstond vanochtend brand. Twee zetels hadden er vuur gevat. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Winst voor Park Houthalen

Zaterdag 7 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Winst voor Park HouthalenPark Houthalen heeft Zonhoven United verslagen met 3-2.Park Houthalen moet zaterdag naar Meeuwen. Helson verloor van Betekom met 0-4 en speelt komend weekend tegen Esperanza Pelt.

Bromfietser gewond

Zaterdag 7 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Guido Gezellelaan in Heusden-Zolder raakten deze namiddag een auto en een bromfietser in een aanrijding betrokken. Deze laatste werd gewond.
Houthalen-Helchteren - Zaalvoetbal: ruime winst voor La BaraccaIn tweede nationale B van het zaalvoetbal is La Baracca Houthalen met 2-11 gaan winnen in Alken, de laatste in de stand. In de rangschikking staat La Baracca zesde.

Christiane Hulsmans overleden

Zaterdag 7 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Christiane Hulsmans overledenWoensdag is in WZC Het Dorp in Helchteren Christiane Hulsmans overleden, de weduwe van de in 2011 overleden Julien Minnaert. Zij was 67 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Oud-Waterschei. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in UitvaartCentrumAS.

Nieuwe vennootschap: Kaba Cars

Vrijdag 6 maart 2020
Furkan Kaba uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap Kaba Cars opgericht met zetel aan de Bergbeemdenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de inrichting en aanpassing van motorvoertuigen en de revisie van automotoren.

Nieuwe vennootschap: Oruc Bouw

Vrijdag 6 maart 2020
Bilend Oruc uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap Oruc Bouw opgericht met zetel aan de Lillo Steenweg in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer bouwactiviteiten, schilderwerken en elektriciteitswerken.
Toerisme
Houthalen-Helchteren - Een pijlschachtgladder in het GRMZoomElke maand licht het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een bijzonder object uit zijn collectie toe. Topstuk van de maand maart is deze polijststeen met een groef.
Bij opgravingen op de grens van Neerharen en Rekem ontdekten archeologen een grote prehistorische kampplaats. Ze vonden er deze ‘pijlschachtgladder’ of polijststeen, die voor onze streken uniek is. Hij dateert uit de periode van de Federmesser-mensen, die hier zowat 13.700 tot 12.800 jaar geleden leefden. Zij (…) Het hele nieuwsbericht

Julien tegen Julien

Vrijdag 6 maart 2020
Tribunaliteiten
Houthalen-Helchteren - Julien tegen JulienWie via internet reclame maakt heeft de wereld aan zijn voeten. Maar wat als twee ondernemingen met dezelfde naam uitpakken? Erg vervelend, vond de uitbater van hotel Julien - genoemd naar zijn zoon - toen hij werd geconfronteerd met hotel Julien uit Den Bosch. Julien was de architect van dit hotel. Het Antwerpse hotel bestond al sinds 2004 en had als domeinnaam Hotel-Julien.com. Maar, sinds 2017 verscheen op het internet hotel Julien met 'hoteljulien.nl' als domeinnaam. De Antwerpse hotelier liet dit niet (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Op het kruispunt van den Westerring en de Evence Coppéelaan in Genk zijn gisteren rond 16.45 uur twee auto's gebotst. Een 51-jarige vrouw uit Hasselt en een 42-jarige vrouw uit Houthalen-Helchteren raakten daarbij gewond.
De afgelopen jaren hebben de gerechtelijke diensten in Limburg met twee specifieke projecten de  economische fraude preventief aangepakt. Het initiatief tot deze projecten volgde nadat werd vastgesteld dat criminelen systematisch schermvennootschappen gebruiken om anoniem te kunnen frauderen. Zulke bedrijven worden op een fictief adres geplaatst en/of voorzien van een strofiguur om zo onder de radar van hun slachtoffers en ook de overheden te blijven. De criminelen kunnen alzo fiscaal en/of sociaal (…) Het hele nieuwsbericht

Helson trekt vier spelers aan

Vrijdag 6 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Helson trekt vier spelers aanHelson heeft vier spelers aangetrokken met het oog op komend seizoen: Ben Lenaerts (Lindel-Hoeven), Senne Verbiest (Esperanza Pelt), Glenn Jacobs (KFC Diest) en Tayfun Arslan (Turkse Rangers).

Weinig verletdagen in de bouw

Donderdag 5 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Weinig verletdagen in de bouwZoomDe zachte winter zorgt voor weinig verletdagen in de bouwsector: er waren deze winter nog maar elf verletdagen bij de Limburgse bouwbedrijven. De warme winter, maar ook modernere technieken zorgden ervoor dat de bouw minder stil lag. Tien jaar geleden waren er 43 verletdagen.
Kort nieuws van bij de buren
Vandaag heeft de politie een partij chemisch afval van een drugsproductie aangetroffen in een loods aan de Timmerveldweg in Zonhoven. Volgens de eerste berichten is er in verband met deze zaak één arrestatie verricht.

Mariette Vandebeek overleden

Donderdag 5 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Mariette Vandebeek overleden
Vandaag is de uit Helchteren afkomstige en in Koersel woonachtige Mariette Vandebeek overleden, de echtgenote van Maurice Claes. Zij was 73 jaar. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Koersel. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Convents in Koersel.

'Dag van de Zorg' geannuleerd

Donderdag 5 maart 2020
Houthalen-Helchteren - 'Dag van de Zorg' geannuleerdZoomDe 'Dag van de Zorg', die gepland was voor zondag 15 maart, is afgelast vanwege het coronavirus. Dat hebben Vlaams minister Wouter Beke en zijn federale collega Maggie De Block beslist op basis van informatie van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Het ging om een opendeurdag in zorgcentra, maar de overheid vindt het onverantwoord om een grote massa in contact te laten komen met kwetsbare medemensen zoals bejaarden en zieken.

Zacht en wisselvallig

Donderdag 5 maart 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zacht en wisselvalligDe straalstroom blijft aanhoudend onze streken teisteren met regenzones en buienlijnen. Daartussen kunnen mobiele wiggen korstondig voor drogere intermezzo's zorgen. De volgende dagen blijven de neerslagkansen dus vrij hoog en de temperaturen zijn normaal voor de tijd van het jaar.
Vandaag wordt een regenachtige dag bij 8 graden. De wind kiest voor het oosten en spant aan.
Vrijdag valt er in de ochtend regen. Na de middag wisselen droge perioden af met buien. De maxima (…) Het hele nieuwsbericht

Versterking voor Houthalen VV

Donderdag 5 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Versterking voor Houthalen VVDerdeprovincialer Houthalen VV heeft twee spelers aangetrokken met het oog op komend seizoen: Joeri Piens (Stal) en Daniele Pinna (Park Houthalen).

Ondertussen, in het calcio...

Woensdag 4 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in het calcio...ZoomSinds het coronavirus heeft toegeslagen, verstommen de racistische spreekkoren op de Italiaanse voetbalvelden, zegt cartoonist Fobie... Hoe zou dat komen?

De kast van Marcella

Woensdag 4 maart 2020
Woorden van Jef
Houthalen-Helchteren - De kast van MarcellaVijftig jaar geleden pleegde ik een diefstal. Geen bankoverval, wel een ordinaire roof. Ik beken dit, nu de zaak meer dan verjaard is.
Ik zat toen op kot in Leuven. We waren met 24 in de blok van Marcella, onze kotmadam. We aten 's avonds samen onze boterhammekes op, beneden in de eetzaal. Het was zomer en ik had aardbeien voor bij de boterham. Ik hou van aardbeien met bruine suiker. Die eigenaardige smaak kreeg ik van thuis uit mee. Zo kun je het brood deppen in geplette gebruinde aardbeien. Heerlijk! (…) Het hele nieuwsbericht
De NV ODTEX BE uit Elsene, de besloten vennootschap MRT uit Dilsen-Stokkem en de NV E.R-Immo uit Genk hebben de besloten vennootschap Immo Levens opgericht met zetel aan de Weg naar Zwartberg in Houthalen-Oost. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer projectontwikkeling voor kantoorbouw, montage van hangars, loodsen en schuren én de groothandel in huishoudtextiel en beddengoed.

Miet Peeters overleden

Woensdag 4 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Miet Peeters overleden
Gisteren is Miet Peeters overleden. Zij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

Kinderlokker veroordeeld

Woensdag 4 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
De correctionele rechtbank van Hasselt heeft vandaag een kinderlokker veroordeeld tot veertig maanden cel. De man deed meisjes van 4, 7 en 11 jaar oneerbare voorstellen. Hij sloeg toe in Hechtel-Eksel en Heusden-Zolder. Hij is voor tien jaar uit zijn burgerrechten ontzet en mag twintig jaar niet met jongeren werken.(PG)
Een verhaal met een dubbel einde, gisterenavond. Een medewerker van het Natuurhulpcentrum moest naar Peer waar enkele wilde konijnen in een niet afgedekte buis waren gevallen en er op eigen kracht onmogelijk uit geraakten. Het ging om vier konijnen, waaronder een zwanger vrouwtje dat na haar val beviel van 4 jongen. Bij aankomst van de NHC-medewerker was dit vrouwtje helaas al overleden, net als haar jongen. De drie andere konijnen werden bevrijd en zijn ondertussen al vrijgelaten.

Celine Gerits overleden

Dinsdag 3 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Celine Gerits overledenZondag is Celine Gerits overleden, de echtgenote van Jos Schepers. Zij was 85 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Donderdag (19 uur) is er een avondwake in de parochiekerk van Houthalen-Lillo waarna gelegenheid tot groeten in funerarium Witters en Baers in Heusden-Centrum.

Voetganger (20) gewond

Dinsdag 3 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Gouverneur Alex Galopinstraat in Genk is vanmorgen een voetganger aangereden door een auto. Het slachtoffer is een 20-jarige man uit Genk.

Niki Delhaye overleden

Dinsdag 3 maart 2020
Houthalen-Helchteren - Niki Delhaye overledenZondag is Niki Delhaye overleden. Zij was 47 jaar. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Het afscheid vindt zaterdag plaats.
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, op het kabinet De Block...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Waarschuwing voor computerfraudeDe federale gerechtelijke politie (FGP) Limburg heeft de bevolking nogmaals gewaarschuwd voor computerfraude (phishing, hacking) en dit naar aanleiding van een door hen gevoerd grootschalig internationaal onderzoek.
De betrokken Nederlandse organisatie hackte bankgegevens van onwetende personen waarmee vervolgens in België elektromateriaal werd aangekocht bij diverse winkelketens. Het onderzoek heeft aangetoond dat minstens een honderdtal Belgische particulieren gedupeerd zijn.
De (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Meer controles op domiciliefraudeZoomHet gerecht in Limburg gaat op zoek naar mensen die onterecht een hogere uitkering krijgen, omdat ze officieel alleen wonen, maar in werkelijkheid toch samenwonen. Het arbeidsauditoraat in Limburg, het deel van het openbaar ministerie dat bevoegd is voor onder meer sociale fraude, gaat strenger controleren op domiciliefraude. Want wie alleen woont, heeft recht op een hoger leefloon of een hogere ziekte- of werkloosheidsuitkering. En daarom sjoemelen sommige mensen daarmee. "We willen vermijden (…) Het hele nieuwsbericht

Materiaal gestolen in bedrijf

Maandag 2 maart 2020
In een bedrijf op Centrum-Zuid is gisteren een inbraak vastgesteld. De daders gingen er met werkmaterialen aan de haal.

Jongeman gewond bij ongeval

Maandag 2 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Afgelopen nacht ging een auto van de baan op de Taunusweg in Genk. Bij het ongeval raakte een 19-jarige Hasselaar gewond.
Het is maar dat je 't weet
Op initiatief van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits heeft het Agentschap Innoveren en Ondernemen de hulplijn 0800 20 555 opengesteld voor ondernemers en bedrijven die vragen hebben omtrent het coronavirus. Ook een actuele lijst met de meest gestelde vragen over dit thema wordt beschikbaar gesteld op de website van VLAIO. Veel bedrijven en ondernemers hebben vragen over de impact van het coronavirus. Vooral vragen ze zich af hoe ze moeten omgaan met personeelsleden die in een (…) Het hele nieuwsbericht
Ben Lenaerts van Lindel-Hoeven VV zal komend seizoen de kleuren van Helson Helchteren verdedigen.

Auto's van de baan

Zondag 1 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Wiemismeerstraat in Genk ging vanmorgen rond 6 uur een auto van de baan. Een 27-jarige vrouw uit Genk liep daarbij verwondingen op. Op de Europalaan ging gisterennamiddag rond 15.20 uur ook een auto van de baan. Daarbij werd een 52-jarige Hasselaar gewond.

Reiskoffers gestolen

Zondag 1 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
Reiskoffers, parfum en juwelen: dat is de buit van een woninginbraak in Klotbroek in Genk. De inbraak werd vrijdag gepleegd.

Twee juwelendiefstallen

Zondag 1 maart 2020
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Kastanjestraat in Oudsbergen werd vrijdagnamiddag een inbraak vastgesteld. Er werd een juweel gestolen. Gisteren werd een inbraak vastgesteld in een woning op de Kerkmansstraat. Onbekenden gingen aan de haal met juwelen, cash geld en een handtas.
Houthalen-Helchteren - Eendracht Houthalen klopt WinterslagEendracht Houthalen heeft met 3-4 gewonnen op het veld van Sporting Winterslag. Zondag speelt Eendracht Houthalen thuis tegen FC Paal-Tervant B.

Terug wat zachter

Zondag 1 maart 2020
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Terug wat zachterNa het bescheiden winterprikje, komen storingen vanuit het westen opzetten en brengen terug zachtere lucht met zich mee. Daarbij gaat de gradiënt ook toenemen en is ook de wind weer van de partij. Het wordt een wisselvallig en winderig weekend.
Vandaag is het droog in de ochtend met opklaringen. Na de middag komt er regen opzetten vanuit het zuiden bij maxima rond 9 graden. Opnieuw is de wind voelbaar aanwezig met rukwinden tot 60 km/u.
Maandag domineren wolken vaak, maar zijn (…) Het hele nieuwsbericht
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen