Het overige nieuws

Inbraak in werfkeet mislukt

Maandag 31 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Aan de Westlaan in Heusden-Zolder poogden dieven binnen te dringen in een werfkeet. Dat mislukte echter. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.

Er is nog hoop

Maandag 31 juli 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Er is nog hoopZoom(Cartoon: Fobie)

Samuel Willekens overleden

Maandag 31 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Samuel Willekens overledenOp 26 juli is Samuel Willekens overleden, de echtgenoot van Nicole Vanderhoydonk. Hij was 76 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Houthalen-Helchteren - E. Houthalen - Torpedo Hasselt 1-15In de Beker van België is Eendracht Houthalen uitgeschakeld. Het verloor vanavond met 1-15 van Torpedo Hasselt.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Koning Boudewijn stierf 30 jaar geledenMorgen is het 30 jaar geleden dat Koning Boudewijn in zijn buitenverblijf villa Astrida in Motril in het zuiden van Spanje overleed ten gevolge van een hartstilstand. Hij was 62 jaar.
Houthalen-Helchteren - Bromfietser (25) gewond bij botsingEen 25-jarige bromfietser uit de gemeente is gewond geraakt bij een botsing met een auto op de Grote Baan. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag rond 15.30 uur.
Houthalen-Helchteren - KRC Peer A - Houthalen VV 9-2In de Beker van Limburg heeft KRC Peer A met 9-2 gewonnen van Houthalen VV.
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in de Noordzee...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder zijn twee woninginbraken gepleegd. De dieven sloegen toe in de Opperstraat en in Vlierhof. Over de buit is niets geweten.

When in Rome...

Zaterdag 29 juli 2023
300 woorden van Rudi
Houthalen-Helchteren - When in Rome..."Koop vooraf tickets", hadden ze ons gezegd. Zo gezegd, zo gekocht, maar in de luchthaven kregen we het bericht dat er iets mis was met onze tickets voor het Colosseum. "Och, we zien wel”, reageerden we onbezonnen.
Op de tweede dag van ons verblijf waren we vroeg op pad. We dachten er als eerste te staan, maar op de verkeersvrije laan naar het Colosseum was het drukker dan op een uitverkocht Rock Werchter. "You want tickets?", sprak een man ons aan. Het leek ons te duur.
Aan het Colosseum (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven is ingebroken in een appartement aan de Halveweg. De buit bestaat uit juwelen en geld.

Regen, buien en wind

Vrijdag 28 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Regen, buien en windAan het wisselvallige weer komt voorlopig nog geen einde. Integendeel, de komende dagen mogen we geregeld regen en buien verwachten en er is ook kans op onweer. Alvast tot het einde van volgende week met het weekend inbegrepen is er nog niet dadelijk zomerweer in zicht. Bovendien staat er vaak flink wat wind en zijn de maxima eerder pover met slechts 20 graden.
Vandaag is het vaak zwaar bewolkt, maar af en toe kan ook de zon doorbreken. Er komen na de middag een aantal buien opzetten. Deze (…) Het hele nieuwsbericht

Wolf August wordt opgezet

Vrijdag 28 juli 2023
Wolf August, die eerder deze week werd aangereden in Oudsbergen, zal worden opgezet. Dat heeft het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bekendgemaakt. In een video die het INBO maakte over de autopsie op de wolf, vertelt de dierenarts ook dat het dier opgezet wordt. "Dat maakt bij een autopsie veel verschil, daarom dat dat ook aan bod kwam", zegt Koen Van Muylem van het INBO. "August was een iconisch beest, als stamvader van de Limburgse wolven. We willen hem niet verloren laten gaan." Momenteel is nog niet duidelijk waar of wanneer August te zien zal zijn. "Nu gaat hij de diepvriezer in, er zijn nog geen concrete plannen", besluit Van Muylem. (Bron: VRT)

Houthalen VV - Bregel Sport 1-4

Donderdag 27 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV - Bregel Sport 1-4Houthalen VV heeft vanavond een oefenwedstrijd tegen Bregel Sport verloren met 1-4.

Nieuwe vennootschap: Allegro GC

Woensdag 26 juli 2023
Giuliano Cicero uit Hasselt heeft de besloten vennootschap Allegro GC opgericht met zetel aan de Leliestraat in Houthalen. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer marktonderzoek, social media beheer, grafisch ontwerp en copywriting.

Iedereen gaat naar 'Barbie'

Woensdag 26 juli 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Iedereen gaat naar 'Barbie'ZoomEn het moet een heel goeie film zijn, met feministische trekjes. Fobie zag in het publiek nog iets anders... 
Houthalen-Helchteren - FC  Helson - Kabouters Opglabbeek A 3-4FC Helson heeft vanavond een oefenwedstrijd tegen Kabouters Opglabbeek A verloren met 3-4.

Zeventigers gewond bij val

Woensdag 26 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Hoeven in Heusden-Zolder zijn deze namiddag twee fietsers gevallen. De zeventigers zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Bezwaren tegen bouw kerk

Woensdag 26 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Zonhoven zijn zo'n 100 bezwaarschriften ingediend tegen de bouw van een Evangelische kerk aan de Schopsveldweg. De bezwaarindieners maken zich vooral zorgen over de verkeersafwikkeling als de kerk er komt.

Bakkeleien over een ruiterpoort

Woensdag 26 juli 2023
Vandaag gelezen
Houthalen-Helchteren - Bakkeleien over een ruiterpoortZoom"De doodgereden wolf is wel degelijk August. Wisten we eigenlijk al. Wat we tot gisteren helaas niet wisten, is dat het Agentschap Wegen & Verkeer, Natuur en Bos en de gemeente Oudsbergen al anderhalf jaar bakkeleien over welk type ruiterpoort er moet komen in het metersbrede gat in het ecoraster (foto) langs de N76. Dat gat kostte gisteren het leven aan de stamvader van de Limburgse wolvenroedel." (Jan Loos van Welkom Wolf)
Houthalen-Helchteren - Autopsie van August achter de rugZoomVanmorgen is in het laboratorium van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) in Geraardsbergen de autopsie uitgevoerd van de wolf die gisteren op de N76 in Oudsbergen om het leven kwam. Op basis van de forse lichaamsbouw van deze mannelijke wolf kon al onmiddellijk worden uitgesloten dat het om een welp zou gaan. De slijtage van de tanden en een röntgenopname van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek van de (hoek)tanden geven meer informatie over de leeftijd: het gaat met (…) Het hele nieuwsbericht

Etienne Thoelen overleden

Woensdag 26 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Etienne Thoelen overledenGisteren is in Helchteren Etienne Thoelen overleden, de echtgenoot van Irma Bos. Hij was 71 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in de wolvenregio...Zoom                                                                   (Cartoon: Fobie)

Landbouwbedrijven enorm groter

Woensdag 26 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Sinds 1980 is de gemiddelde oppervlakte van de landbouwbedrijven verdriedubbeld. De gemiddelde oppervlakte ging van 12,49 ha in 1980 naar 38,7 ha in 2022. (Statbel)
Op het wereldkampioenschap zwemmen in Japan heeft Roos Vanotterdijk zich niet kunnen plaatsen voor de halve finales van de 50 meter rugslag. Ze werd vijfde in haar reeks in 28"69. Dat is iets trager dan haar Belgisch record.

De zomer is ver weg

Dinsdag 25 juli 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - De zomer is ver wegHet is wisselvallig en het blijft wisselvallig. Met een aanhoudende westcirculatie komt daar de volgende 10 dagen alvast geen verandering in. Wel wordt het op het einde van de week en in het weekend wat warmer, maar donderdag en vrijdag gaat het stevig regenen.
Morgen vallen er enkele buien in de ochtend en voormiddag, maar is er tussendoor ook zon. Na de middag verdwijnen de buien uit het weerbeeld, maar nemen de wolkenvelden wel toe. Het wordt wat warmer bij 22 graden. Ook donderdag wordt (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Europese primeur: drone vervoerde bloedzakjesZoomVandaag heeft een passagiersdrone (foto) met twee zitplaatsen voor het eerst medische inhoud vervoerd door Europees luchtruim. De dronevlucht, een volledig onbemande en geautomatiseerde missie, vervoerde meerdere bloedzakjes over een afstand van 1 kilometer doorheen het testluchtruim van DronePort in Sint-Truiden. De operatie werd gecoördineerd door het Belgische bedrijf Helicus, dat bekend staat om de ontwikkeling van dronetoepassingen en -technologieën voor medisch transport door de lucht. Lees meer bij de LRM

Tiny van Gool overleden

Dinsdag 25 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Tiny van Gool overledenZondag is Tiny van Gool overleden, de weduwe van de in 1999 gestorven Theo van Herpen en de levenspartner van Dirk Brandwijk. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel waar er donderdag (19-19.30 uur) mogelijkheid is tot begroeting. De asverspreiding vindt in intieme familiekring plaats op de begraafplaats van Helchteren.

Twitter wordt X

Dinsdag 25 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Twitter wordt XZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Het afvalwater na een festival

Dinsdag 25 juli 2023
Vandaag gelezen
"Als er een festival in de buurt is, dan zien we dat meteen terug in de hoeveelheid drugsresten die we meten op onze rioolwaterzuiveringen."
(Waterschap De Dommel)

Wolf doodgereden in Meeuwen

Dinsdag 25 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Wolf doodgereden in MeeuwenZoomOp de N76 in Meeuwen is een wolf doodgereden. Het kadaver werd vanmorgen aangetroffen langs de weg, ter hoogte van de Gestelstraat. Mogelijk gaat het om August. Het Agentschap Natuur en Bos laat een autopsie uitvoeren. Het kadaver is opgehaald door het Natuurhulpcentrum. "Als het effectief om August zou gaan, wordt het een moeilijke opdracht voor wolvin Noëlla om de minstens 7 jongen groot te brengen," zeggen ze daar. De jonge wolven die vorig jaar geboren werden, zijn al weg. (Foto's NHC)
Wolf doodgereden in Meeuwen
Zoom

Zandzakjes te koop

Dinsdag 25 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Zandzakjes te koopZoomWe hopen dat je ze nooit nodig hebt, maar wie rekening houdt met wateroverlast rond zijn woning kan nu in het recyclagepark (lege) zandzakjes kopen. De zakjes worden per set van 10 stuks verkocht voor € 5,00. Je kan per jaar en per gezin 40 stuks aankopen. Je ontvangt bij de aankoop een fiche met info over het gebruik van de zakken.

1.092 faillissementen

Dinsdag 25 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In juni registreerden de Ondernemingsrechtbanken in ons land 1.092 faillissementen. Het aantal banen dat daardoor verloren ging bedroeg 2.726. Dit betekent een stijging met 39,4% in vergelijking met mei van dit jaar (1.955). (Statbel)
Kerk
Houthalen-Helchteren - Mgr. Hoogmartens op roadtrip naar WJDZoomMgr. Patrick Hoogmartens, bisschop van Hasselt, trekt deze zomer met de wagen door Europa en probeert zo alle Vlaamse deelnemers aan de Wereldjongerendagen (WJD) te ontmoeten die van 1 tot 6 augustus in Lissabon worden gehouden. Voorafgaand aan het eigenlijke gebeuren in Lissabon nemen de Vlaamse jongeren deel aan zogenaamde voorprogramma’s. Nieuw dit jaar is dat ze in groepjes van ongeveer vijftig verspreid zijn over heel Zuid-West Europa. Van Juignac in Frankrijk, tot Bilbao en Madrid in Spanje en (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak in leegstaande woning

Maandag 24 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder is ingebroken in een leegstaande woning in Voetpad. Er is geen buit.
Houthalen-Helchteren - Sparta Lille - Eendracht Houthalen 1-2In de Beker Heren regio Noord-West heeft Sparta Lille met 1-2 verloren van Eendracht Houthalen.

Fiets gestolen aan winkel

Zondag 23 juli 2023
Aan een winkel in de Vredestraat is een fiets gestolen. Dat gebeurde gisterennamiddag.

Martine Tanghe overleden

Zondag 23 juli 2023
Vanochtend  is voormalig VRT-journaliste Martine Tanghe overleden. Zij was 67 jaar en gedurende meer dan 40 jaar journaliste en nieuwsanker aan de Reyerslaan. In 2011 kreeg ze kanker. Enkele jaren geleden stak de ziekte opnieuw de kop op. 
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in de buurt van Griekenland...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Jenny Sontrop overleden

Zaterdag 22 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Jenny Sontrop overledenDonderdag is Jenny Sontrop overleden, de weduwe van Theo Bijnens. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur).

Geslaagd 21 juli-defilé

Zaterdag 22 juli 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Geslaagd 21 juli-defiléZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Wisselvallig en frisser

Vrijdag 21 juli 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Wisselvallig en frisserIn een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming wordt onstabiele maritieme lucht naar onze streken gestuurd. Af en toe zitten daar ook regengebieden in, waarbij we gedurende langere tijd regen mogen verwachten. Alvast tot het einde van de maand blijft het wisselvallige en eerder koele weer aanhouden.
Vandaag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Een buienlijn trekt rond de middagperiode over het land van west naar oost met lokaal enkele stevige buien en kans op onweer. Daarna (…) Het hele nieuwsbericht

Nationale Feestdag

Vrijdag 21 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Nationale FeestdagZoomNationale Feestdag vandaag, dus een Te Deum in de kathedraal in Brussel. Daar was de koninklijke familie aanwezig. (Foto Robert Boons)
Houthalen-Helchteren - Moskeeën krijgen gelijk van Grondwettelijk HofZoomDe moskeeën die bij het Grondwettelijk Hof in beroep waren gegaan tegen het Vlaams decreet dat de buitenlandse financiering van lokale geloofsgemeenschappen verbood, hebben voor een stuk gelijk gekregen. Enkele punten uit het decreet zijn vernietigd. Onder meer Dyanet - voorgezeten door Erkan Konak - was in beroep gegaan.
Het Grondwettelijk Hof oordeelt nu dat "de vrijheid van godsdienst en eredienst geschonden is voor wat betreft het verbod om buitenlandse financiering of ondersteuning te (…) Het hele nieuwsbericht

Auto rijdt fietser (55) aan

Donderdag 20 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Auto rijdt fietser (55) aanEen 55-jarige fietser uit Houthalen-Helchteren is deze namiddag rond 14 uur gewond geraakt toen hij aangereden werd door een auto. Het ongeval gebeurde in de Zaveldriesstraat in Zwartberg.

Ruisend riet

Donderdag 20 juli 2023
Zomaar even tussendoor
Houthalen-Helchteren - Ruisend rietZoomOndertussen in Kelchterhoef, achter de Abdijhoeve… In het rietveld weerklinken duizend violen. De wind strijkt met een onzichtbare strijkstok, terwijl een bende kale jonkers goedkeurend knikt. (Jef Lingier).

Vrouw (51) dealt drugs

Donderdag 20 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Houthalen-Helchteren - Vrouw (51) dealt drugsDe politie heeft en 51-jarige vrouw uit Zonhoven gearresteerd voor het dealen van drugs. Bij huiszoekingen zijn onder meer 652 xtc-pillen aangetroffen. De vrouw is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Gerardo Moscatiello overleden

Donderdag 20 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Gerardo Moscatiello overledenGisteren is in zijn woonst in Houthalen Gerardo Moscatiello overleden, de echtgenoot van Maria D'Ambrosio. Hij was 86 jaar. Vrijdag (19 uur) is er een gebedswake in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. De uitvaartliturgie en de teraardebestelling vinden in zijn geboorteland Italië plaats.
Houthalen-Helchteren - Limburgse bedevaart naar LourdesZoomDeze week zijn 385 Limburgse bedevaarders in Lourdes voor de jaarlijkse Lourdesbedevaart. Ook bisschop Patrick Hoogmartens is ter plaatse om samen met de Limburgers te vieren. "Dit jaar zullen wij met het thema vanuit de 13de verschijning 'Ga het zeggen, om hier een kapel te bouwen' op zoek gaan hoe wij vandaag zelf een kapel dienen te bouwen om meer Kerk te zijn", zegt de Limburgse bisschop. Ook zijn de mijnwerkers-brancardiers van verschillende Limburgse afdelingen weer paraat om de zieken ter plaatse te helpen. Gisteren stond de traditionele internationale viering op het programma.
Houthalen-Helchteren - Fietser (52) gewond bij aanrijdingEen 52-jarige fietser uit Houthalen-Helchteren is deze namiddag gewond geraakt bij een aanrijding met een auto. Het ongeval gebeurde op de Koolmijnlaan in Heusden.>

Acht betrapt op gebruik van gsm

Woensdag 19 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
In Heusden-Zolder zijn gisteren acht bestuurders betrapt op het gebruik van hun gsm aan het stuur. De agenten plukten ook een niet-verzekerd voretuig uit het verkeer en betrapten een chauffeur die reed onder invloed van drugs. De Vlaamse Belastingdienst die ook aan de actie deelnam inde voor 14.000 euro aan onbetaalde belastingen.
Het is maar dat je 't weet
Het tijdelijk onttrekkingsverbod dat in Limburg van kracht is wordt uitgebreid voor alle onbevaarbare waterlopen op het Limburgse grondgebied. Dat heeft het Limburgs Droogteoverleg beslist naar aanleíding van het droge weer van de afgelopen tijd. Het betekent dat er tot nader order geen water uit de onbevaarbare waterlopen mag gehaald worden, behalve met weidepompen voor het vee, door hulpdiensten in geval van nood en door de bevoegde waterloopbeheerder toegelaten onttrekkingen.
Houthalen-Helchteren - Hoffelijkheid en 30km per uur op jaagpadenZoomVlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters doet een oproep voor meer verkeersveiligheid op onze jaagpaden. Met het aanbrengen van de slogan "Hoffelijk Rijden = Veilig Rijden" vestigt de minister de aandacht op het belang van hoffelijkheid en respect tussen de verschillende weggebruikers op het jaagpad.
Bij de slogan wordt ook de snelheidsbeperking van 30 km/u benadrukt, die eens zo belangrijk is nu ook speedpedelecs op termijn zullen worden toegestaan op het (…) Het hele nieuwsbericht
Op de Grote Baan in Helchteren was er vanmiddag zware verkeershinder nadat vier voertuigen er betrokken waren in een kettingbotsing. Bij het ongeval zijn geen gewonden gevallen.
Houthalen-Helchteren - Bestek gestolen in parochiezaalIn de parochiezaal aan de Pastorijstraat is een grote hoeveelheid bestek gestolen. De diefstal is vanmiddag vastgesteld.

Monica Fiedorowicz overleden

Dinsdag 18 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Monica Fiedorowicz overledenZondag is Monica Fiedorowicz overleden, de weduwe van Tadeusz Cycon. Zij was 69 jaar en wordt zaterdag begraven na de uitvaartliturgie (10.30 uur) in de parochiekerk van Meulenberg. Begroetibg: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.

Luchtvaart herstelt

Dinsdag 18 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In 2022 noteerden de Belgische luchthavens een aanzienlijke stijging van het aantal reizigers en vluchten, wat wijst op een herstel na de verstoring als gevolg van de COVID-19-pandemie. Ongeveer 28 miljoen passagiers passeerden de Belgische luchthavens, een stijging van 107% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit cijfer ligt echter nog steeds onder de 35,5 miljoen passagiers die in 2019 werden vervoerd.
Ook het aantal vluchten steeg aanzienlijk in 2022, met iets meer dan 260.000 geregistreerde vluchten. Deze stijging van 43% ten opzichte van het voorgaande jaar is significant, maar dit cijfer blijft lager dan de 325.000 vluchten die in 2019 werden geregistreerd. (Statbel)

Irène Bielen overleden

Dinsdag 18 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Irène Bielen overledenOp 15 juli is Irène Bielen overleden, de weduwe van Jan Lenaerts. Zij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers in Zolder.
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - De Gentse Feesten zijn begonnenZoomRuim een half miljoen mensen afgelopen weekend op de openingsavond van de Gentse Feesten. Ook dit jaar is er een meldpunt waar bezoekers terecht kunnen, onder meer als ze slachtoffer of getuige zijn van grensoverschrijdend gedrag. (Cartoon: Fobie)
Houthalen-Helchteren - Noëlla wierp niet 9 maar 10 welpjesZoomDe wolvin Noëlla heeft vorig jaar niet negen maar tien welpen geworpen. Dat heeft het Instituut voor Natuurbehoud (INBO) vastgesteld uit DNA-onderzoek. Op 20 juli 2022 waren al negen welpen geteld. Maar nu blijkt dat er ook in de streek van Wuustwezel en Kalmthout een nakomeling van Noëlla en August rondloopt. "Uiteindelijk komen we voor de worp van 2022 dus uit op tien welpen, waarbij het jongste exemplaar op een leeftijd van iets minder dan 8 maanden gestorven is. De (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag gelezen
Wat te doen als een dier de confrontatie zoekt? Schotse Hooglander: klim ergens in. Zwaan: rustig weglopen. Hond: niet schreeuwen. Wolf: wel schreeuwen. (De Volkskrant)

Linda Sallaerts overleden

Maandag 17 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Linda Sallaerts overledenOp 14 juli is Linda Sallaerts overleden, de echtgenote van Romeo Vandereyd. Zij was 61 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Ward Vleugels (26) uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap Wings Automotive opgericht met zetel aan de Stakeberg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het slepen van rollend materieel en de hulpverlening bij pech onderweg, takel- en bergingswerken en de huur en verhuur van rollend materieel zonder chauffeur.
Kort nieuws van bij de buren
In de vooravond rukte de brandweer uit voor smeulend afval bij Renewi aan de Lochtemanweg in Heusden-Zolder. De klus was snel geklaard.

Zomersluiting Casino

Zondag 16 juli 2023
De deuren van Cultuurhuis Casino en Lokaal dienstencentrum Casino zullen gesloten zijn van vrijdag 21 juli tot en met zondag 6 augustus.
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Ondertussen, in de politiecel...Zoom                                                                    (Cartoon: Fobie)

Barbie-mania slaat weer toe

Zaterdag 15 juli 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Barbie-mania slaat weer toeZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

De vakantie ingezet

Zaterdag 15 juli 2023
300 woorden van Rudi
Houthalen-Helchteren - De vakantie ingezetWe zouden de vakantie inzetten op een terrasje in de provinciehoofdstad. Dat was het plan en zo geschiedde, maar het ging niet zonder slag of stoot. Al hadden we er rechtstreeks niet veel mee te maken. Het waren eerder de buren. Niet die van thuis, maar de buren aan het tafeltje naast ons. Zij hadden postgevat onder een grote boom. Het was ongetwijfeld de mooiste plek van het terras.
Maar dat was zonder de duif gerekend die in de boom vrolijk zat te roekoeën. Het koppel had net hun bord met een (…) Het hele nieuwsbericht
Op de wegen in Europa wordt het naar verwachting heel druk, omdat mensen naar hun vakantiebestemming reizen. Vooral in zuidelijke richting wordt het filerijden, evenals rond Hamburg en München en voor de Zwitserse en Oostenrijkse tunnels.
Besluit u toch voor uw vakantie naar het buitenland te reizen - het is ook bij ons mooi, lekker en warm - dan wensen we u goeie reis. Hou het veilig!

Meer dan 43 graden op Sicilië

Vrijdag 14 juli 2023
De visie van Fobie
Houthalen-Helchteren - Meer dan 43 graden op SiciliëZoom                                                                 (Cartoon: Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
De politie heeft gisteren in Zonhoven een chauffeur betrapt die 85 km per uur reed in een zone 50. Hij was onder invloed van drugs. In zijn voertuig zaten drie passagiers.
Op de Oostweg in Peer kwam het vanmiddag tot een frontale botsing tussen twee auto's. Een 41-jarige man uit Houthalen-Helchteren en een 57-jarige man uit Oudsbergen raakten daarbij gewond.

Bromfiets uit tuin gestolen

Vrijdag 14 juli 2023
Uit de tuin van een woning aan de Sint-Leonardusstraat is een bromfiets gestolen. Dat gebeurde de voorbije nacht.

Werfdiefstal in Fazantenstraat

Vrijdag 14 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Werfdiefstal in FazantenstraatOp een werf aan de Fazantenstraat is de diefstal van enkele waterpompen en een partij lood vastgesteld. Dat gebeurde gisteren.
Jasper Philipsen scheert tegenwoordig niet enkel hoge toppen in de Ronde van Frankrijk met (tot dusver) vier knappe etappezeges. Hij is vandaag ook regerend koning van "Fietsen door de bomen" in Hechtel-Eksel, meldt Bosland. Op 7 juni 2021 reed hij het plaatselijke Strava-segment op 23 seconden aan maar liefst 50,6km/u. Chapeau! 

Louis Moors overleden

Vrijdag 14 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Louis Moors overledenWoensdag is Louis Moors overleden. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (12.30 uur) plaats in de aula van het crematorium in Hasselt. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Uitvaartzorg De Linde aan de Guldensporenlaan.

Wisselvallig maar vrij warm

Donderdag 13 juli 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Wisselvallig maar vrij warmMet een westelijke hoogtestroming wisselen storingen en hogedrukgebieden elkaar af. Er staat geen standvastig zomerweer op het programma, maar na een wat koelere donderdag gaan de temperaturen wel weer omhoog. Na het weekend lijkt er wel een overwegend droge periode aan te breken.
Morgen zijn er veel hoge wolken, maar er is ook ruimte voor de zon. Na de middag wordt de bewolking tijdelijk belangrijker, maar daarna kan de zon meer tevoorschijn komen. Het blijft meestal droog en bij een zwakke (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraak in onbewoond pand

Donderdag 13 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Onbekenden verschaften zich toegang tot een onbewoond pand aan het Voetpad in Heusden-Zolder. Of zij buit hebben gemaakt, is niet geweten.

Tachtiger gewond bij val

Donderdag 13 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Graaf de Theuxlaan in Heusden-Zolder is deze namiddag een 89-jarige fietser ten val gekomen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

Auto van de baan: man (62) gewond

Donderdag 13 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Auto van de baan: man (62) gewondIn de Zalmstraat ging gisterenavond ronde 23.10 uur een auto van de baan. Daarbij raakte een 62-jarige man uit Genk gewond.

Groeten uit Middelkerke

Donderdag 13 juli 2023
Vakantiefoto
Houthalen-Helchteren - Groeten uit MiddelkerkeZoomMarleen Abeels stuurde ons enkele foto's van het Zandsculpturenfestival in Middelkerke. Meer dan 6000 ton zand is hier gebruikt om twintig sprookjes en personages uit te beelden in het zand: De gelaarsde kat, de kleine zeemeermin, klein duimpje, Sneeuwwitje, een grote vuurspuwende draak en nog veel meer. Je kan er nog terecht tot 10 september. 
Groeten uit MiddelkerkeGroeten uit MiddelkerkeGroeten uit MiddelkerkeGroeten uit Middelkerke
Zoom
Houthalen-Helchteren - Fietser  gewond op Weg naar ZwartbergOp de Weg naar Zwartberg botsten vanmorgen rond 7.45 uur een auto en een 16-jarige fietser uit de gemeente. Deze laatste raakte daarbij gewond.
Het is maar dat je 't weet
Ruim een kwart van de werkenden besteedt zo goed als de hele werktijd aan werken met een computer of een smartphone. Uit nieuwe gegevens van Statbel, het Belgische statistiekbureau, over vaardigheden die verband houden met de job, blijkt dat 25,8% van de werkenden de volledige of bijna volledige werktijd besteedt aan het werken met computer, tablet of smartphone. Voor anderen gaat deze tijd zo goed als helemaal naar het mondeling communiceren met mensen buiten het bedrijf (15,9%) of binnen het (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Wie heeft in de streek rond Liberation Garden, het nieuwe WO II-museum in Leopoldsburg, de bevrijding meegemaakt op het einde van de Tweede Wereldoorlog? Was je er bij toen de bevrijders zich in september 1944 een weg baanden van kanaal naar kanaal? Heb je nog herinneringen aan die heel speciale tijd toen bevrijders uit verre landen kauwgom en chocolade uitdeelden?
Dan ben je hartelijk uitgenodigd in het Liberation Garden museum in Leopoldsburg op donderdag 27 juli om 15.00 uur. Je krijgt daar een drankje aangeboden en men luistert dan graag naar je verhalen uit die tijd. Heb je interesse? Stuur dan een bericht naar contact[!]liberationgarden.be of bel naar 011 29 38 00.

Pierre Magdeleyns overleden

Woensdag 12 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Pierre Magdeleyns overledenMaandag is Pierre Magdeleyns overleden, de echtgenoot van Lisette Lambrichts. Hij was 84 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

'De wolf is niet boos'

Woensdag 12 juli 2023
Vandaag gelezen
"Wolf, ga terug naar je eigen land. Maar dit is hun land. Dit hele continent is net zo goed van hen als van ons. Nee hoor, zeggen de boeren, dit is ons land. Dit zijn onze dieren. Maar een eenzijdig contract is geen contract. En macht is niet hetzelfde als recht. Daar waarschuwde de La Fontaine ons al voor."
(Eva Meijer in De Groene Amsterdammer)

Tropisch heet in Zuid-Europa

Woensdag 12 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Tropisch heet in Zuid-EuropaZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Nieuwe boeken
Houthalen-Helchteren - Provinciebestuur Limburg tijdens Wereldoorlog 2ZoomDe provincie Limburg pakt regelmatig uit met mooie en interessante boeken. Zopas verscheen 'Provinciebestuur Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog', een aanrader voor al wie geïnteresseerd is in onze Limburgse geschiedenis.
De Tweede Wereldoorlog had verstrekkende gevolgen voor de hele samenleving. Historici van het Cegesoma onderzochten in opdracht van de Afdeling Erfgoed het Provinciaal Archief Limburg om een licht te werpen op het provinciebestuur en zijn rol tijdens de Tweede Wereldoorlog. (…) Het hele nieuwsbericht

M&Ls failliet verklaard

Woensdag 12 juli 2023
De rechtbank in Tongere heeft M&Ls uit Houthalen-Helchteren failliet verklaard.

Robot helpt bij het bidden

Dinsdag 11 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Gabriele Trovato, een 42-jarige computeringenieur uit Livorno (Toscane, Italië) die naar Japan verhuisde, heeft met kunstmatige intelligentie SanTO gecreëerd (waarbij 'To' staat voor theomorfe operator). Het is een machine die vragen over het geloof kan beantwoorden, die de rozenkrans kan bidden en die uit de Schrift kan citeren.
Inmiddels heeft de robot al een praktijktest achter de rug in een zorginstelling in Siegen (Duitsland). De ‘cyberheilige’ heeft er in het Duits (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Grootscheepse gezamenlijke verkeersactieVrijdag 9 juni voerden de politiezones CARMA, Heusden-Zolder en Beringen-Ham-Tessenderlo gezamenlijke verkeersacties uit op verschillende locaties van het grondgebied van PZ Heusden-Zolder. Dezelfde verkeersactie werd twee weken later op 23 juni herhaald op het grondgebied van PZ CARMA. Aan deze acties namen ook de Vlaamse Belastingdienst, de Dienst Douane en Accijnzen, de WPR Vlaams-Brabant en Turnhout en het Parket Limburg deel. Tijdens de controles bleven de autokeuringsstations van Alken en As extra (…) Het hele nieuwsbericht
Houthalen-Helchteren - Het debat over de wolf is weer geopend...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Paul Vanherck overleden

Dinsdag 11 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Paul Vanherck overledenOp 4 juli overleed Paul Vanherck, de echtgenoot van Henri Croymans. Hij was 83 jaar en afkomstig uit Helchteren. Het afscheid vond plaats in intieme kring gevolgd door de asverspreiding op de begraafplaats van Bocholt.

Marcel Aerts overleden

Maandag 10 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Marcel Aerts overledenZaterdag is Marcel Aerts overleden. Hij was 81 jaar en afkomstig uit Helchteren. De uitvaartliturgie vindt vrijdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Hechtel.

De Limburgse Pijl

Maandag 10 juli 2023
Houthalen-Helchteren - De Limburgse PijlZoomZondag 13 augustus wordt een gloednieuwe wielerwedstrijd in het leven geroepen: de Limburgse Pijl. Dit is een internationale wielerwedstrijd voor juniores. De Limburgse Pijl is een rit in lijn met start en aankomst op de Eeuwfeestwal in Tongeren. Voor en tijdens de rit zullen op een lokaal parcours jeugdwielerwedstrijden plaatsvinden voor miniemen.

Wandelschoenen gestolen

Maandag 10 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Uit een tuinhuisje aan de Driesstraat in Heusden-Zolder zijn wandelschoenen gestolen. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.

Elly Peeters overleden

Maandag 10 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Elly Peeters overledenOp 7 juli is Elly Peeters overleden, de echtgenote van Ronny Jarych. Zij was 71 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in de aula van Begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur).

Lutgarde Vandewal

Maandag 10 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Lutgarde VandewalGisteren is in Helchteren Lutgarde Vandewal overleden, de echtgenote van Jacques Vrolix. Zij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Houthalen-Helchteren - Auto over de kop: twee gewondenOp het kruispunt van de Ringlaan en de Kleine Heresteeg botsten deze namiddag een auto en een bestelwagen. De auto ging daarbij over de kop. Daarbij zijn twee gewonden gevallen.

Robby Fumarola overleden

Maandag 10 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Robby Fumarola overledenOp 7 juli is Ronny Fumarola overleden, de levenspartner van Christel Bollen. Hij was 45 jaar. De uitvaartliturgie vindt donderdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Houthalen-Centrum. Begroeting: woensdag (18.30-19.30 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.
De Nederlandse Faunabescherming doet aangifte tegen de boer die zondag in het Drentse Wapse gewond raakte na een incident met een wolf en tegen de burgemeester van de gemeente Westerveld, omdat laatstgenoemde het "recht niet had" de wolf dood te laten schieten. Volgens de Faunabescherming was er, als gekeken wordt naar de rol van de boer, "geen sprake van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf".

De was drogen aan de stoof

Zondag 9 juli 2023
Herinneringen
Houthalen-Helchteren - De was drogen aan de stoofZoomDe tijd dat de was gedroogd werd aan de stoof is al lang voorbij. Je zou het misschien niet denken, maar de eerste wasdroger verscheen niet veel later dan de eerste wasmachine. Die werden aan het einde van de 17e eeuw op de markt gebracht.
De uitvinding van de wasdroger werd commercieel rond 1800, bedacht door een Fransman, M. Porchon. De droger werd eerst verkocht in Frankrijk en Engeland. Het ging toen om een metalen trommel die boven een vuur met de hand rondgedraaid werd, vergelijkbaar (…) Het hele nieuwsbericht

Twee stacaravans uitgebrand

Zondag 9 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Vanochtend zijn twee stacaravans uitgebrand op camping Heidestrand in Zonhoven. Hoe de brand ontstond, is niet geweten.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - Code oranje voor hevig onweerHet KMI geeft voor deze namiddag code oranje in onze provincie. Tussen vanmiddag en vanavond is er een grote kans op felle onweersbuien, laat het KMI weten. "Bij deze onweders kan er plaatselijk 20 tot 40 l/m² vallen op een uur tijd (of zeer lokaal meer). Plaatselijk kunnen er grote hagelstenen (tot 4 of 5 cm doorsnede) vallen en/of kunnen er felle rukwinden (tot 90 km/u of zeer plaatselijk meer) voorkomen. Er kan lokaal hinder/schade veroorzaakt worden door wateroverlast, blikseminslagen, hagel en/of windstoten".
Houthalen-Helchteren - Overlijdens met 5,5% gestegenZoomIn 2022 werden 116.380 overlijdens geregistreerd in België. Dat zijn er 4.089 meer dan het voorgaande jaar, ofwel een stijging met 3,6% tegenover 2021. Vergeleken met een bredere referentieperiode, namelijk het gemiddelde voor 2017, 2018, 2019 en 2021 gaat het om een stijging van 5,5%. Die stijging is het meest zichtbaar in het Vlaams en Waals Gewest, en bij vrouwen en 85-plussers. Vooral in de maand april, tijdens de zomer en in de maand december werd een hoger aantal overlijdens dan gewoonlijk geregistreerd. (Statbel)

Marc vervangt Jean

Zaterdag 8 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
Marc vervangt Jean als meest voorkomende mannelijke voornaam in België. Jean behoudt zijn status in Wallonië maar maakt plaats voor Marc op nationaal niveau. In 2022 waren er 63.736 personen met Jean als voornaam, tegenover 62.754 personen die Marc heetten. Dit is echter veranderd in 2023: Marc (62.023) overtreft Jean (61.456). En dan hebben we het nog niet over Jef gehad! Bij de vrouwen blijft Maria koploper: 108.358 vrouwen dragen die voornaam. (Statbel)
Houthalen-Helchteren - Aanwinsten voor Eendracht HouthalenMelih Akbaş (Park Houthalen), Kerem Arslan (Kattenbos), Ali Efe Baktır ( Houthalen VV), Serkan Bilican (Turkse FC), Samet Bozhüyük (V. Lommel), Halil Sirac Demirel (Anadol), Mancino Donato (Houthalen VV), Emir Dokumacı (Grote Brogel), Muhammet Güler (Future Winterslag), Sefa Karmil (V. Lommel), Ömer Faruk Subaşı (V. Lommel), Haci Tanrikulu (Lutlommel VV en Ali Yildirim (Lutlommel VV) zullen komend seizoen de kleuren van Eendracht Houthalen verdedigen.

Versterking voor FC Helson B

Zaterdag 8 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Versterking voor FC Helson BFC Helson B heeft negen spelers aangetrokken: Yusuf Eroglu (Houthalen VV), Dries Geukens (KVV Heusden-Zolder), Emre Hira (Houthalen VV), Stef Kenis (Houthalen VV), Joerie Knapen (HO Heide), Jorny Metten (Houthalen VV), Lars Peeters (Houthalen VV), Marmer Sittou (Houthalen VV) en Berre Vanherck (Bregel Sport).
Houthalen-Helchteren - Houthalen VV trekt vijf spelers aanDennis Coyette en Tino Pellegriti (beiden Park Houthalen), Ilias Falkou (Bree-Beek), Zakaria Rmini (Heis) en Rune Visovisek (E. Mechelen a/d Maas B) zullen komend seizoen de kleuren van Houthalen VV verdedigen.
De besloten vennootschap Horlim uit Hechtel-Eksel heeft de besloten vennootschap Boskar Houthalen opgericht met zetel aan de Stationsstraat in Houthalen-Helchteren. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de uitbating van horecazaken, de groot- en kleinhandel in voedings- en kruidenierswaren én traiteur- en cateringdienst.

Zondag mogelijk zwaar onweer

Zaterdag 8 juli 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Zondag mogelijk zwaar onweerHet is bijzonder spannend op de weerkaarten voor morgen. Een thermische vore of beter gekend als een onweerszone, trekt over onze streken en wordt gevolgd door een koufront. Op de passage van die thermische vore kan het erg onstuimig worden. De volgende dagen gaat de temperatuur omlaag en met een zuidwestelijke luchtstroming wordt het wisselvallig met de doortocht van een aantal buien.
Vandaag wordt het echter tropisch warm. Het is zonnig in de ochtend. Daarna komen er wat wolken voor, maar de (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Dieven forceerden een raam om binnen te dringen in een huis aan De Drij Dreeven in Heusden-Zolder. Over de aard en de omvang van de buit is niets geweten.
Kort nieuws van bij de buren
Een 87-jarige fietser is gewond geraakt bij een aanrijding met een auto op het kruispunt van de Kapelstraat en de Geenrijt in Heusden-Zolder. Het ongeval gebeurde gisterenavond.

Fabienne Hannes overleden

Vrijdag 7 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Fabienne Hannes overledenWoensdag is Fabienne Hannes overleden. Zij was 68 jaar. Het afscheid vindt woensdag (11 uur) plaats in de aula van Begrafenissen Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg. Begroeting: maandag (18.30-19 uur).

Fietser botst met auto

Vrijdag 7 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Gisterenavond botsten een auto en een 19-jarige fietser op de Halveweg in Zonhoven. Deze laatste raakte daarbij gewond.
Sinds enkele jaren moeten landbouwers die schade lijden zelf een melding doen bij het Rampenfonds op het moment van de schade. Bij de erkenning van de droogteramp van 2022 heeft men alle gemeenten waarvoor er meldingen zijn binnengekomen erkend, ongeacht het schadebedrag. Vanuit sommige gemeenten werd er echter geen melding gedaan. De droogte is dus erkend voor de volledige provincie Limburg, behalve voor de gemeenten Bilzen, Diepenbeek, Genk, Herstappe, Hoeselt, Lommel, Lummen, Pelt, Zonhoven en Zutendaal. Getroffen percelen uit deze gemeenten hebben dus geen recht op een tegemoetkoming.
Houthalen-Helchteren - Fietser gewond op Weg naar ZwartbergGisterennamiddag rond 16.45 uur botsten een auto en een 76-jarige fietser uit Genk op de Weg naar Zwartberg. De fietser raakte daarbij gewond.
In 2022 bedroeg de levensverwachting bij de geboorte in België 81,7 jaar voor de totale bevolking. Vrouwen hebben bij de geboorte een levensverwachting  van 83,8 jaar en voor mannen gaat het om 79,5 jaar. De levensverwachting bij de geboorte voor mannen en vrouwen samen bleef eerder stabiel ten aanzien van 2021 (+13 dagen, of +0,04 jaar). (Statbel)

Peeters & Janssens

Vrijdag 7 juli 2023
Het is maar dat je 't weet
In de top 10.000 van familienamen op 01/01/2023 blijven in  België familienamen zoals Peeters, Janssens en Maes het meest voorkomen. Deze top 3 is identiek in Vlaanderen. In Wallonië zijn de drie meest voorkomende familienamen Dubois, Lambert en Martin; in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn dat Diallo, Bah en Barry. Helemaal onderaan de lijst van de 10.000 meest voorkomende familienamen zijn er slechts 181 personen met namen zoals Berkvens, Dehez, Mai, Nahimana, Noteboom of Pâques. (Statbel)

Naar een tropisch weekend

Vrijdag 7 juli 2023
Weerbericht
Houthalen-Helchteren - Naar een tropisch weekendHet wordt een tropisch weekend. Vandaag draait de wind naar het zuiden en wordt nog warmere lucht dan gisteren aangevoerd. De maxima komen uit op 29 graden. Het wordt een flink zonnige dag, al zijn er ook een aantal stapelwolken.
Morgen is 33 graden mogelijk. Er is veel zon, maar later op de dag is er kans op een warmteonweer.
Zondag wordt het drukkend warm bij maxima rond 28 graden en komen er in de namiddag onweersbuien opzetten. De meest actieve buien worden dan in de avond verwacht.
Michel NULENS

Een oproep

Donderdag 6 juli 2023
Joske Piepers is een doctoraatsstudente aan de universiteit van Tilburg (Ned.). Ze onderzoekt het gebruik van voornaamwoorden in het Limburgs dialect als het gaat om verwijzingen naar vrouwen. “Bijna 2100 Limburgers (NL én BE) vulden onze vragenlijst al in. Zouden we, met nog krap drie maanden te gaan, misschien zelfs de 2500 kunnen aantikken?” We roepen alle Limburgse dialectliefhebbers op om deel te nemen aan de enquête achter deze link. Het invullen van deze enquête zal ongeveer 5 tot 10 minuten duren. Moet kunnen!

Groeten uit Brindisi

Donderdag 6 juli 2023
Vakantiefoto
Houthalen-Helchteren - Groeten uit BrindisiZoomOok onze eigen medewerkers gaan wel eens op vakantie. Hans Put stuurt de groeten uit het Italiaanse Brindisi. Deze trap is het einde van de beroemde Via Appia tussen Rome en de havenstad Brindisi in de hak van Italië. De haven was een belangrijke poort naar het Oosten. Vandaag is het nog een belangrijke haven voor cruiseschepen op de Middellandse zee en ferry's naar Griekenland. 

Straffe kost

Woensdag 5 juli 2023
Vandaag gehoord
"De twee zien mekaar alleen aan de start en aan de finish."
(TVL over Tourrenner Jasper Philipsen en zijn vriendin, die ook de Tour volgt)
Houthalen-Helchteren - WK handbal: België vrij in eerste rondeVanmorgen werd er in Wenen geloot voor de kwalificatiecampagne in aanloop naar het WK-handbal dat in 2025 in Denemarken, Kroatië en Noorwegen zal doorgaan. Op basis van de ranking werd België vrijgesteld voor de eerste kwalificatieronde die in november van start gaat. De Red Wolves komen pas in maart 2024 in actie bij deel 1 van de tweede kwalificatieronde. In januari worden de EK-barragewedstrijden gespeeld met als inzet een plaats in de hoofdgroep van de kwalificatiewedstrijden in aanloop van het EK 2026. België neemt het daarin op tegen Cyprus.

Pierre Adamczyk overleden

Woensdag 5 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Pierre Adamczyk overledenOp 26 jui overleed Pierre Adamczyk. Hij was 68 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme familiekring.
Gisteren is Peter-Jürgen Dutschke overleden, de echtgenoot van Maria Köhler. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11.30 uur) plaats op de begraafplaats van Helchteren.

Josee Saenen overleden

Woensdag 5 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Josee Saenen overledenIn Helchteren is maandag Josee Saenen overleden, de weduwe van Leopold Kenis. Zij was 99 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (11 uur) plaats in de aula van Begrafenissen Witters en Baers in Zolder-Centrum.
Het is maar dat je 't weet
Olivia en Noah blijven de populairste voornamen. Voor het vierde jaar op rij is Olivia de meest gegeven voornaam aan pasgeboren meisjes in België in 2022. Ze behoudt de voorkeur boven de naam Emma, die 16 jaar lang de populairste naam was, maar in 2019 haar eerste plaats moest afstaan. Noah is voor het tweede jaar op rij de populairste voornaam bij jongens, vóór Arthur en Liam, die Louis op het podium vervangt. (Statbel)
Houthalen-Helchteren - Tien nieuwe spelers voor FC Helson AFC Helson A heeft tien nieuwe spelers: Laurens Vekemans (Bocholt), Mateo Sacchini (Zonhoven), Stijn Puniet (Alken), Kristof Bloemen (Pelt), Thomas Brulot (Opglabbeek), Dylan Goulding (Diest), Mert Guler (Fortuna Sittard), Jasper Lambrecht (Hades), Ivo Moerenhout (Achel/Heeze) en Daniele Montagnino (Beringen).

Irma Massotte overleden

Woensdag 5 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Irma Massotte overledenOp 29 juni is Irma Massotte overleden, de echtgenote van Jean Gilissen. Zij was 88 jaar en afkomstig uit Houthalen. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Helson B opent zaterdag 2 september de competitie met een thuiswedstrijd tegen Lindelhoeven VV B.

Botsing op Houthalenseweg

Dinsdag 4 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Houthalenseweg in Zonhoven botsten gisterenavond twee voertuigen. Daarbij is één gewonde gevallen.

Twee tuinhekken in brand

Dinsdag 4 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer rukte deze namiddag uit omdat twee tuinhekken vuur hadden gevat aan de Kerkstraat in Heusden-Zolder. Er is beperkte schade.
Eendracht Houthalen moet voor zijn eerste competitiewedstrijd naar Landen B. De wedstrijd wordt zondag 3 sepember gespeeld.

Irene Brown overleden

Dinsdag 4 juli 2023
Zondag is Irene Brown overleden. Zij was 77 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan West.
Houthalen VV trapt de competitie thuis af op zondag 3 december om 15 uur. Het ontvangt St. Elen.
Park Houthalen speelt zijn eerste competitiewedstrijd op zaterdag 2 september (20 uur) thuis. Tegenstander is KSK Meeuwen.
Het is maar dat je 't weet
Houthalen-Helchteren - 50 procent Belgen noemt zich katholiekZoomOp vraag van het Jaarrapport van de Katholieke Kerk in België maakte godsdienstsocioloog Wim Vandewiele (KU Leuven) een schatting van het aantal Belgen die zich bekennen tot het katholicisme. Op basis van internationale studies concludeert hij dat anno 2022 50,02 % van de geregistreerde inwoners in België zich rekent tot het rooms-katholicisme. 8,9 % gaat minstens één maal per maand naar de kerk. In België is geen exact cijfermateriaal beschikbaar van het aantal geregistreerde (…) Het hele nieuwsbericht
FC Helson speelt zaterdag 2 september (19.30 uur) zijn eerste competitiewedstrijd thuis. De tegenstander is Zonhoven Utd.

Zeg niet te gauw...

Maandag 3 juli 2023
De anonieme mijmeraar
Indertijd, toen de dieren nog spraken, zag je op de achterruit van een auto weleens de sticker “Zeg niet te gauw: ’t is weer een vrouw”. Dat was om komaf te maken met een vooroordeel dat toen (?) heerste, dat vrouwen geen verstand zouden hebben van auto’s of van verkeer in het algemeen…
Ik moest donderdagavond onwillekeurig terugdenken aan die sticker, tenminste aan de eerste helft.
Dat zat zo: door een samenloop van omstandigheden was deze ouwe rakker op Werchter (…) Het hele nieuwsbericht

Jongen (9) aangereden

Zondag 2 juli 2023
Kort nieuws van bij de buren
Op de Koolmijnlaan in Heusden-Zolder is een 9-jarige jongen aangereden door een voertuig. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
Des Vanzonhoven (31) uit Houthalen-Helchteren heeft de besloten vennootschap DVZ Constructions opgericht met zetel aan de Torenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer laswerken, montage van staal- en betonconstructies, verhuren van hoogtewerkers en grond- en tuinwerken.

Wadek Falarz overleden

Zaterdag 1 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Wadek Falarz overledenDonderdag is Wadek Falarz overleden. Hij was 75 jaar. Het afscheid vindt donderdag (14 uur) plaats op de begraafplaats van Houthalen-Centrum. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Weg naar Zwartberg.

'Wonen in Limburg' van start

Zaterdag 1 juli 2023
Houthalen-Helchteren - 'Wonen in Limburg' van startZoomIn Genk is vandaag woonmaatschappij “Wonen in Limburg” officieel opgestart. Dat betekent dat er in de 42 Limburgse gemeenten éénzelfde sociale woonmaatschappij actief wordt. ‘Wonen in Limburg’ brengt de 19 huisvestingsmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren van vroeger onder één dak. De fusie kwam er op vraag van de Vlaamse Regering die sociale woonmaatschappijen en sociaalverhuurkantoren wil samenvoegen tot één woonactor met slechts (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Tielens overleden

Zaterdag 1 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Mia Tielens overledenWoensdag is Mia Tielens overleden, de weduwe van de op 7 juni gestorven Jan Ceyssens. Zij was 78 jaar en afkomstig uit Gruitrode. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West in Houthalen-Centrum.

Laura Bonte overleden

Zaterdag 1 juli 2023
Houthalen-Helchteren - Laura Bonte overledenIn WZC Vinkenhof is donderdag Laura Bonte overleden, de echtgenote van Martin Clerx. Zij was 95 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (18.30-19 uur) in funerarium Witters en Baers aan de Herebaan-West.
Er zijn nog geen groeten of wensen toegevoegd de voorbije dagen. Iemand jarig, een geboorte of zomaar een bedankje? Voeg uw wensen toe!
Groeten of wensen toevoegen