Het overige nieuws

Woninginbraak op Peerderbaan

Vrijdag 31 januari 2020
Pelt - Woninginbraak op PeerderbaanGisterenavond is een inbraak vastgesteld in een woning aan de Peerderbaan. De daders raakten binnen via een raam. Zij doorzochten het hele huis maar er zou niets gestolen zijn.
Grensgevallen
Op carnavalszaterdag 22 februari is het in grote delen van het centrum van Eindhoven verboden met een glas, fles of blikje in de hand rond te lopen. Wie dat toch doet, riskeert een boete van 95 euro. Ook in cafés is het gebruik van glas en blik die dag én nacht taboe. Veiligheidsglas mag wél gebruikt worden.

Noëlla is Duits

Vrijdag 31 januari 2020
Uit de Wolvenspecial van INBO - Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek - blijkt dat de 'Kempense wolf', die onder meer in Balen en Zoersel opdook, Noëlla is en ook zij met zekerheid afkomstig is uit Duitsland.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de wolven zich vooral voeden met wild: hun lievelingshapje blijkt ree te zijn. Maar ook een everzwijn weten ze wel eens te appreciëren!
Het voorbije weekend heeft politie HANO alcoholcontroles gehouden. 250 chauffeurs moesten een ademtest ondergaan. Voor drie bestuurders viel die positief uit.

Gouverneur schenkt Limburg 120 eiken

Donderdag 30 januari 2020
Pelt - Gouverneur schenkt Limburg 120 eikenZoomProvinciegouverneur Herman Reynders, die na vandaag uit zijn functie treedt, schenkt uit eigen zak 120 inlandse eiken weg aan de Limburgse gemeenten en organisaties waarmee hij tijdens zijn tienjarig gouverneurschap samenwerkte. Dat werd vandaag bekend tijdens een afscheidsplechtigheid in het provinciehuis. Reynders zelf kreeg van de deputatie de eremedaille van de provincie aangeboden en een leerstoel in de UHasselt. 

Een Merovingische stortbeker

Donderdag 30 januari 2020
Pelt - Een Merovingische stortbekerZoomIn de inkomhal van het Gallo-Romeins Museum in Tongeren is momenteel deze Merovingische 'stortbeker' te zien, die deel uitmaakt van de collectie.  Hij kan niet rechtop staan. Je houdt de volle beker vast, drinkt hem in één teug leeg en zet hem omgekeerd neer. Hij kwam uitstekend van pas om tijdens een drinkpartij grote hoeveelheden wijn, bier of mede te verzetten. Momenteel vind je geen Merovingische voorwerpen in de permanente tentoonstelling. Daar komt verandering in, want het museum bereidt een nieuwe opstelling voor. Daarin krijgt deze beker zeker een plaats, zeggen ze bij het museum. (Foto GRM)

Limburgse verhalen uit Congo gezocht

Donderdag 30 januari 2020
Pelt - Limburgse verhalen uit Congo gezochtZoomDit jaar is Congo 60 jaar onafhankelijk. Naar aanleiding van de verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid organiseert Het Stadsmus in Hasselt, samen met o.a. Erfgoedcel Mijn-Erfgoed en Erfgoed Haspengouw, de expo Bacongo Limburg. Deze rondreizende expo start dit najaar in Het Stadsmus. De tentoonstelling stopt in 2021 in de Mijnstreek. Voor deze expo verzamelt Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, samen met de andere projectpartners, persoonlijke verhalen en objecten van Limburgers en Congolezen die dateren (…) Het hele nieuwsbericht

Inbraakpoging in Vloeterstraat

Donderdag 30 januari 2020
Pelt - Inbraakpoging in VloeterstraatOnbekenden probeerden tevergeefs binnen te dringen in een woning aan de Vloeterstraat in Overpelt. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.
Vandaag zakte Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir af naar het justitiehuis van Hasselt om samen met onder meer procureur des Konings Guido Vermeiren de kersverse parketsectie M onder de loep te nemen. Deze sectie zet sterk in op een lokaal lik-op-stukbeleid. Parketmagistraten en justitieassistenten werken samen met de politie om veelvoorkomende misdrijven zoals diefstallen of vernielingen maar sinds kort eveneens partnergeweld en (…) Het hele nieuwsbericht
Het staat wel niet zo in de folder van Limburg.net die gisteren in de bus viel, maar ook op Boseind is er volgende maand een namiddag waarop men in de basisschool de 'gratis' huisvuilzakken kan afhalen. Dat is op 13 februari, tussen 15.30u en 18.30u.

Stem op Rian Snoeks

Donderdag 30 januari 2020
Pelt - Stem op Rian SnoeksZoomNog tot deze namiddag 16u kan men op de website van Studio Brussel stemmen op kandidaten die in de finale zitten van "De Nieuwe lichting". De enige Limburger in die finale is Peltenaar Rian Snoeks (16), die barst van het talent en eind vorig jaar de eerste editie van "Sound track" won, de opvolger van Limbomania. Als elke Internetgazetlezer op Rian stemt, dan wint hij die finale!

5.500 verpleegkundigen te kort

Donderdag 30 januari 2020
Belgische ziekenhuizen zijn onderbezet, blijkt uit een nieuwe studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). Dat meldt De Tijd. Om veilig te kunnen werken mag een verpleegkundige maximaal voor acht patiënten zorgen. Een Belgische verpleegkundige heeft evenwel gemiddeld 9,4 patiënten onder zijn hoede. Verpleegkundige is een knelpuntberoep en volgens de ziekenhuizenkoepel Zorgnet-Icuro is voor elke drie vacatures slechts één kandidaat ter beschikking. Om aan de norm te komen zijn er 5.500 extra mensen nodig.
Pelt - Scholengroep Limburg Noord wordt GO! XpertZoomScholengroep Limburg Noord zal voortaan bestaan onder de naam Scholengroep GO! Xpert. Dit werd gisteren bekend gemaakt tijdens de personeelshappening van de scholengroep. Deze vond plaats in De Soeverein te Lommel. De happening werd georganiseerd in het kader van teamspirit, educatie en innovatie. Op het programma van deze boeiende namiddag stonden stand-upcomedian Erhan Demirci, algemeen directeur van de PXL Ben Lambrechts en afgevaardigd bestuurder van het GO!, Raymonda Verdyck. Deze laatste (…) Het hele nieuwsbericht
Scholengroep Limburg Noord wordt GO! XpertScholengroep Limburg Noord wordt GO! XpertScholengroep Limburg Noord wordt GO! Xpert
Scholengroep Limburg Noord wordt GO! Xpert
Zoom

Tariefaanpassingen bij De Lijn

Woensdag 29 januari 2020
Pelt - Tariefaanpassingen bij De LijnOp 1 februari - zaterdag e.k. - past De Lijn de tarieven van een aantal vervoerbewijzen aan. Een overzicht van de nieuwe tarieven vind je hier. Een belangrijke wijziging is dat je vanaf 1 juli 2020 geen vervoerbewijzen meer kan kopen bij de chauffeur.

Meer ongevallen aan overwegen

Woensdag 29 januari 2020
Pelt - Meer ongevallen aan overwegenZoomVorig jaar zijn er in Limburg drie ongevallen aan overwegen gebeurd. In 2018 was dat er maar één. Dat blijkt uit de cijfers van spoorwegbeheerder Infrabel. Gelukkig vielen er geen slachtoffers.
Vlaams minister voor Platteland Zuhal Demir (N-VA) gaat de komende weken samenzitten met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de grootbanken om de uitrol van neutrale geldautomaten te bespreken. Dat antwoordde ze vandaag in de Commissie Landbouw en Plattelandsbeleid op vragen over het verdwijnen van geldautomaten in plattelandsgemeenten. Onlangs namen vier grootbanken het initiatief om vanaf 2021 te starten met de uitrol van neutrale geldautomaten in België. Tegen 2025 zou (…) Het hele nieuwsbericht

Zacht en wisselvallig

Woensdag 29 januari 2020
Weerbericht
Pelt - Zacht en wisselvalligIn een strakke westelijke tot zuidwestelijke luchtstroming worden regenzones met de regelmaat van de klok naar onze streken gestuurd. We zijn opnieuw vertrokken voor een langere periode met erg wisselvallig weer, waarbij we vrijwel iedere dagen regen of buien mogen verwachten. Er staat daarbij ook veel wind en bovenal de temperaturen bereiken de volgende dagen opnieuw recordhoge waarden. 
Morgen nadert een regenzone onze regio. Opklaringen in de ochtend maken daarbij vlug plaats voor (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Een knappe dansvoorstelling meepikken?ZoomWelke plaats neemt de mens nog in binnen een wereld die steeds sterker gestuurd wordt door technologie? Van zelfrijdende auto’s tot algoritmes. Laat je meevoeren door een bijzondere, intense voorstelling 'SOMETHING (out of nothing)' van Kris Verdonk / A Two Dogs Company nu zaterdag 1 februari in CC De Adelberg in Lommel. Opblaasbare objecten, machines, projecties en dansers zijn de performers in deze bespiegeling op het einde van de mensheid. Wat gebeurt er in zo’n wereld (…) Het hele nieuwsbericht

Marina Vanherck overleden

Woensdag 29 januari 2020
Pelt - Marina Vanherck overledenOp 24 januari overleed Marina Vanherck, de echtgenote van François Steensels. Zij was 67 jaar. Het afscheid en de bijzetting van de urne op begraafplaats 'De Roosen' vinden in intieme kring plaats. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.

Meisje (14) gewond bij aanrijding

Dinsdag 28 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een 14-jarig meisje raakte gewond bij een aanrijding in de Leliestraat in Bocholt. Het ongeval gebeurde gisterennamiddag.

Weg met voertuig

Dinsdag 28 januari 2020
Pelt - Weg met voertuigIn de Haasbosstraat in Overpelt gingen dieven met een voertuig aan de haal. De diefstal is deze voormiddag vastgesteld.

Henri Vrolix overleden

Dinsdag 28 januari 2020
Pelt - Henri Vrolix overledenGisteren is de uit Bocholt afkomstige Henri Vrolix overleden, de echtgenoot van Christine Lipkens. Hij was 89 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Koolmees meest gespotte vogel

Dinsdag 28 januari 2020
Pelt - Koolmees meest gespotte vogelZoomDe koolmees was de meest gespotte vogel tijdens het vogeltelweekend.
Pelt - Eindelijk .. (Koning) Albert II uit de kast ..ZoomFobie volgt ook nu weer de actualiteit op de voet.

Vier generaties dankzij Maïthé

Dinsdag 28 januari 2020
Pelt - Vier generaties dankzij MaïthéZoom
Maïthé Strackx, dochtertje van Celina Verheijen, zorgde voor vier generaties in de familie..

Het is maar dat je 't weet
Volgens Test Aankoop is wierook even schadelijk als een sigaret. “Natuurlijk", "positieve energie", "zuiverend": wierookstokjes en -kegels worden erg weldadige eigenschappen toegeschreven en worden vaak geassocieerd met welzijn en zen meditatie. Maar of ze nu een natuurlijke of synthetische oorsprong hebben, van zodra je wierook aansteekt, verspreiden er zich, naast een aangename geur, tal van ongewenste en soms erg schadelijke stoffen in huis, zo blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test (…) Het hele nieuwsbericht

Kevin Ulenaers trainer van Kadijk

Dinsdag 28 januari 2020
Kevin Ulenaers zal komend seizoen Kadijk trainen. Hij komt over van eersteprovincialer Meeuwen.

Sporting Nelo klopt Atomix

Dinsdag 28 januari 2020
Pelt - Sporting Nelo klopt AtomixZoomDe eerste match van het seizoen was tegen Atomix, de eerste na de lange winterstop, opnieuw tegen Atomix. Zo werd om 14.45 uur de start gefloten in sporthal De Dijk in Wespelaar. Hier dus ook géén hars, wat altijd aanpassen is, zeker na zo’n lange periode van inactiviteit. En dan hadden we het nog niet over de bus afwezigen: Seppe, Kamiel, Dries & Tom gekwetst, Lode, Jeff, Benjamin, Simon, Michiel studies/examens. Dan maar links en rechts wat versterking gezocht en gevonden : merci Luca, (…) Het hele nieuwsbericht

Uit de oude doos

Maandag 27 januari 2020
Pelt - Uit de oude doosZoomOh Lieve Sonja van De Rakkers? Ken je dat nog?

Een brokje poëzie voor u?

Maandag 27 januari 2020
Pelt - Een brokje poëzie voor u?ZoomHet is weer poëzieweek. En traditiegetrouw wordt daar in Lommel de nodige aandacht aan besteed. Zo was er Gedichtenwedstrijd rond het thema 'De toekomst is Nu' en is er morgen (dinsdag) de al even traditionele 'Poëzietaart' met poëzie, muziek en... taart. Deze voorstelling is volledig uitverkocht! En op vrijdagavond staan David Troch en Sylvie Marie (foto) op het podium in het Raadhuis in Lommel met de voorstelling 'Poëziepingpong'. Wij schenken 5 duotickets weg hiervoor, het enige wat u moet doen om kans te maken hiervoor is een mailtje sturen aan jan.buyens[!]ccdeadelberg.be. Meer info.

Sonja Blervacq overleden

Maandag 27 januari 2020
Pelt - Sonja Blervacq overledenZaterdag is de uit Neerpelt afkomstige en in Hechtel woonachtige Sonja Blervacq overleden, de weduwe van Jos Paredis. Zij was 58 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Begroeting: donderdag (19-19.30 uur).

Nieuwjaar bij de 'kaemercommissie'

Maandag 27 januari 2020
Pelt - Nieuwjaar bij de 'kaemercommissie'ZoomDe buren van “de kaemercommissie “, dit zijn de bewoners van de Kaemerveldstraat, Uitweg en Koksakker, vierden samen het nieuwe jaar in en rond het zaaltje “de Pelten”. Op het programma stond een leuke lampionnenoptocht door het donker. Na de wandeling kon iedereen zich weer opwarmen met een lekker warm erwtensoepje of een hotdog. Jong en oud hebben er weer van genoten.

Handbal: Lebbeke - Pelt 24-33

Maandag 27 januari 2020
In Liga 1 van het handbal heeft Pelt met 24-33 gewonnen in Lebbeke. In dames tweede nationale versloeg Overpelt Eupen met 23-19.
Pelt - 75 jaar geleden werd Auschwitz bevrijdZoomOp 27 januari 1945 bevrijdde het Russische Rode Leger het Duitse nazi-vernietigings- en concentratiekamp bij de Poolse stad Auschwitz. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als Holocaust Memorial Day herdacht zal worden. Vandaag dus. (foto: Jos Bollen)

Henri Bloemen overleden

Maandag 27 januari 2020
Pelt - Henri Bloemen overledenOp 14 januari overleed Henri Bloemen. Hij was 86 jaar. Het afscheid vond plaats in intieme kring.

Tien medailles voor judoclub

Maandag 27 januari 2020
Pelt - Tien medailles voor judoclubZoomOp de provinciale jeugdkampioenschappen judo in Genk heeft Judoteam Ōkami (Sporting Pelt-Eksel) 10 medailles gehaald: 3 gouden, 3 zilveren en 4 bronzen!
Tien medailles voor judoclub
Zoom

Zebracinema: 'Cleo'

Maandag 27 januari 2020
Pelt - Zebracinema: 'Cleo'Zoom"Cleo" - Eva Cools - België - 2019 - 119'
Cleo (17) overleeft een verkeersongeval waarin haar ouders om het leven komen. Haar liefhebbende oma probeert Cleo en haar broertje een warm nest te bieden, maar moet het ontgelden met een rebelse tiener, die troost zoekt in de 12 jaar oudere, mysterieuze Leos.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Nen andere jager

Maandag 27 januari 2020
Pelter Hükske
Pelt - Nen andere jagerZoomAls een ouwe man zoals meester René omgaat met een ‘veul jónger deenk’ (jong ding, noemde men vroeger een jong meisje), dan houdt dat hem zelf ook jong.
Deze mop is er het levend bewijs van, of niet soms?
Voort vertellen? Maar dan zeker in ons eigen Pelter dialect. Het kan zo mooi klinken! Tot maandag. (Fons Tuyaerts)
Pelt - Nieuwjaar bij WTC 'Allemaal op de fiets'ZoomOm het nieuwe fietsseizoen goed in te zetten hield wielertoeristenclub "Allemaal op de fiets" haar jaarlijkse nieuwjaarsdrink in clublokaal De Bosuil bij een natje en droogje. Het 45ste fietsseizoen werd in het kort voorgesteld: de 4-daagse naar Bergen op Zoom, de fietstochten met Retrotochten, de dagtrip, de 32 zondagsritten en het clubfeest.

Basketbal: Pelt - Genk 79-72

Zondag 26 januari 2020
In eerste provinciale van het basketbal heeft Pelt A Genk A verslagen met 79-72. Pelt A staat elfde in de stand.

De visie van Fobie

Zondag 26 januari 2020
Pelt - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Kadijk verliest van Hechtel

Zondag 26 januari 2020
Pelt - Kadijk verliest van HechtelKadijk is vanmiddag met 2-1 gaan verliezen van KFC Hechtel. Lindel-Hoeven VV versloeg Standard Elen met 2-0. Sporting Grote Heide ging op het veld van Nevok Gruitrode gelijkspelen: 2-2. Herkol speelde 3-3 gelijk op het veld van Schoonbeek Beverst. En Sparta Lille verloor met 1-2 van Peer SV.
Pelt - BC Adelberg wint biljartbeker J. JansenZoomIn De Peel in Pelt heeft BC Adelberg uit Lommel gisteren de biljartbeker J. Jansen gewonnen van tegenstander K. Neerpelter BC. Hiervoor zorgden Rinus Van Engeland, Harrie Van Broekhoven, Kevin Claeskens en kopman Guido Wouters.

De dames van Esperanza Pelt speelden gisteren 2-2 gelijk tijdens de derby bij Lommel United, de vierde in het klassement. Lommel kwam op voorsprong tot 2-0; Janna Van Hove scoorde de twee doelpunten voor Pelt, waardoor de Esperanzadames al 20 wedstrijden op rij ongeslagen zijn.

Versterking voor Esperanza Pelt

Zondag 26 januari 2020
Esperanza Pelt heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Kenny Ponet. Hij is een linksback en komt over van Zonhoven United uit 1ste Provinciale.

Quiz veteranen LHVV

Zondag 26 januari 2020
Vrijdag 31 januari organiseren de veteranen van LHVV opnieuw een quiz in zaal Den Drossaerd (Parkstraat 21, Pelt). Ze dagen de mensen van 't Lindel en omstreken uit om op een aangename manier hun algemene kennis met elkaar te meten. Sprokkel een ploeg van maximum 5 personen bij elkaar, schrijf je ploeg in door het formuliertje op www.veteranenlindelhoeven.be in te vullen en betaal ter plaatse 20 euro inschrijvingsgeld voor de hele ploeg. Tot dan!
In tweede divisie A (landelijk) van het volleybal heeft Pelt A met 3-0 verloren in Maasmechelen. Pelt A staat negende in de stand. Pelt B verloor met 3-2 van Diepenbeek B.

Welkom, wolf III

Zaterdag 25 januari 2020
Pelt - Welkom, wolf IIIZoomDe vereniging "Welkom Wolf" vermoedt dat er een derde wolf rondloopt in de Antwerpse of Limburgse Kempen. (Cartoon: Fobie)

Straks Megaschlagerfestival

Zaterdag 25 januari 2020
Pelt - Straks MegaschlagerfestivalZoomSchlagermuziek, je bent ervoor of niet. Feit is dat vanavond maar liefst 1.300 personen in de sporthal van Dommelhof een feestje gaan bouwen op het Megaschlagerfestival. Met artiesten als Frans Bauer, Luc Steeno, de Romeo's en Maarten Cox pakt de organisatie ook dit jaar weer met grote namen uit.
Wil je mee feesten vanavond? Tickets zijn nog te verkrijgen via www.vzwkinderpret.be en aan de kassa.(Foto FV)

Jan Maas overleden

Zaterdag 25 januari 2020
Pelt - Jan Maas overledenDonderdag is Jan Maas overleden. Hij was 87 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting na telefonische afspraak in uitvaartcentrum Severens (011.64.20.90).

Kater Boshar

Zaterdag 25 januari 2020
Chel mag het zeggen
Pelt - Kater BosharBoshar is gered! Heb je ’t ook gelezen? De Syrische kater, die ergens in dat godverlaten oorlogsland van de vierde verdieping gevallen was, had er een gebroken ruggengraat en bijgevolg een verlamd achterlijf aan overgehouden. In dit geval betekende dat voor Boshar ook een verlamde blaas. Twee keer per dag moet die leeg geknepen worden. Anders gaat hij dood. Een dame uit Maaseik heeft hem uit dat vreselijke conflictgebied hierheen gehaald en nu heeft hij een nieuw baasje gevonden die na een spoedcursus (…) Het hele nieuwsbericht

Mogelijke fusie politiezones

Zaterdag 25 januari 2020
Pelt - Mogelijke fusie politiezonesZoomDe kans is zeer groot dat er nieuwe politiezones komen. De burgemeesters van 9 gemeenten in het noorden en westen van Limburg hebben overlegd over een mogelijke fusie van hun politiezones. Het gaat om de zones Lommel, Hano, Kempenland en Beringen-Ham-Tessenderlo. Maar ook andere combinaties liggen nog op tafel en behoren tot de mogelijkheden.
De eventuele fusie werd onderzocht in opdracht van gouverneur Reynders. Een fusie zou onder meer het voordeel hebben dat er dan efficiënter gewerkt kan (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie

Vrijdag 24 januari 2020
Pelt - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Pelt - Nieuwjaarsreceptie 'Kind en Preventie'ZoomGisteren vierden 21 vrijwilligsters van het consultatiebureau Neerpelt van Kind en Preventie het nieuwe jaar met een etentje in een restaurant. Het bestuur dankte hen allen voor hun inzet tijdens de vele zittingen van het voorbije jaar in het nieuwe consultatiebureau in de Bermstraat.
Jan Bergmans uit Pelt heeft de besloten vennootschap Bergmans Vloer- en Tegelwerken opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Jos Verlindenstraat in Pelt.

Nieuwe vennootschap: HLB

Vrijdag 24 januari 2020
Kevin Borremans en Naomi Muller, beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap HLB opgericht met zetel aan de Volmolenstraat in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het optrekken van ruwbouw, het plaatsen van tussenwanden en de installatie van garagepoorten, luiken, zonneblinden, traliewerk en hekken.

Weg met aanhangwagen

Vrijdag 24 januari 2020
Pelt - Weg met aanhangwagenIn de Heesakkerstraat in Overpelt gingen dieven met een aanhangwagen aan de haal. De politie kreeg deze voormiddag melding van de feiten.

Schlagers en Lennaert Nijgh

Vrijdag 24 januari 2020
Pelt - Schlagers en Lennaert NijghZoomHet is weer Schlagerfestival in Neerpelt; dus klinken er morgen ook enkele schlagers vanuit de beiaard in de kerktoren. Het is op 29 januari ook 75 jaar geleden dat Lennaert Nijgh werd geboren, de tekstschrijver van Boudewijn de Groot. Vele liedjes staan in het collectieve geheugen en daarom worden ze deze week op vele beiaarden gespeeld, vooral in Nederland, maar ook op enkele plaatsen in Vlaanderen. In Neerpelt kan u o.a. Meester Prikkebeen, Een tip van de sluier, Malle Babbe, Welterusten meneer de president, Het land van Maas en Waal… horen. Tijdens de markt vanaf 11 uur!

Weg met paardenzadels

Vrijdag 24 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
In Bocholt is ingebroken in een paardenstal aan de Vosheuvelstraat. Er zijn zes paardenzadels gestolen. De diefstal is vandaag vastgesteld.

Germaine Bosmans overleden

Vrijdag 24 januari 2020
Pelt - Germaine Bosmans overledenGisteren is de uit Heppen afkomstige Germaine Bosmans overleden, de weduwe van Albert 'T Jaeckx. Ze was 84 jaar. de afscheidsviering zal plaatsvinden in besloten kring. Begroeting: woensdag (17.45 - 18.15u) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

Fer Mählmann overleden

Vrijdag 24 januari 2020
Gisteren is Fer Mählmann overleden, de echtgenoot van Marja Vanderlinden. Hij was 79 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.

Bijna 1500 crematies in Lommel

Donderdag 23 januari 2020
Vorig jaar waren er in crematorium Stuifduin in Lommel 1.498 crematies. In 2018 waren er dat 994. Stuifduin is operationeel sinds maart 2018.
Verdediger Daan Wauters (Park Houthalen) zal komend seizoen de kleuren van Herkol verdedigen.

Esperanza Pelt - Bocholt 3-4

Donderdag 23 januari 2020
Esperanza Pelt heeft zijn oefenwedstrijd tegen tweedeklasser Bocholt VV verloren met 3-4. Aan de rust was de stand 2-2.

Eva Daeleman in Palethe

Donderdag 23 januari 2020
Pelt - Eva Daeleman in PaletheZoomVanavond was Eva Daeleman te gast in een uitverkochte Muzezaal van CC Palethe. Ze gaf een lezing 'omdat het kan'. In haar derde boek, met deze titel, geeft ze een getuigenis over willen en niet moeten. Over een leven dat je zelf creëert en dat niet de verwachtingen van anderen volgt. Ze vertelt over veerkracht, die we allemaal in ons hebben. Een boeiende donderdagavond... (Sonja Sleurs)

Nieuwe vennootschap: OsteoActief

Donderdag 23 januari 2020
Jasper Loos en Freya Van Samang, beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap OsteoActief opgericht met zetel aan de Kievitstraat in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer kinesitherapie, personal coaching en het uitbaten van een fitnessruimte.

Nieuwe vennootschap: Danny Nouwen

Donderdag 23 januari 2020
Danny Nouwen uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Danny Nouwen opgericht, met zetel in de Bemvaartstraat in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer schrijnwerk, het kaleien van gevels en het uitvoeren van kit- en voegwerken.

Nieuwjaarsreceptie Neos Pelt

Donderdag 23 januari 2020
Pelt - Nieuwjaarsreceptie Neos PeltZoomNEOS Pelt vierde zaterdag het nieuwe jaar in de zalen van het College. Vooraleer te genieten van de receptie namen de leden deel aan een bezinningsmoment. Bestuursleden Paula en Marc keken terug op de vele fijne momenten van het voorbije jaar: feesten, reizen, fietstochten, wandelingen en voordrachten. Maar ook droeve gebeurtenissen werden deel van ieder van ons. We moesten afscheid nemen van zes Neos-vrienden: Eugeen Faes, Mathieu Van Dijck, Zef Cals, Pierre Driesen, Stieneke Boonen en Jan Winters. Ze (…) Het hele nieuwsbericht

Juwelen gestolen in huis

Donderdag 23 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
In een woning aan de Esdoornlaan in Bocholt zijn juwelen gestolen. De diefstal is gisterenavond gepleegd.

Inbraak in Stationsstraat

Donderdag 23 januari 2020
Pelt - Inbraak in StationsstraatAfgelopen nacht is er ingebroken op een werf in de Stationsstraat. De dader maakte daarbij vooral werktuigen buit. 

Met de groeten uit... China

Donderdag 23 januari 2020
Pelt - Met de groeten uit... ChinaZoomOok oud-Peltenaar Sven Agten (op de foto met een mondmasker) wordt in China geconfronteerd met het dreigende coronavirus. "Reizen voor Chinees Nieuwjaar is altijd al een uitdaging geweest, omdat er nu honderden miljoenen mensen naar huis gaan. Maar dit jaar is het vanwege het coronavirus ontmoedigender dan ooit," meldt hij op Facebook. "Omdat de mondmaskers in Shanghai uitverkocht zijn, is het mijne door een vriend vanuit Nanjing verstuurd. De meeste mensen dragen ze nu wel en vermijden publieke ruimtes, restaurants, enz... zoveel mogelijk."

Ondertussen, ergens in Limburg...

Donderdag 23 januari 2020
Pelt - Ondertussen, ergens in Limburg...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Viviane Gabriëls overleden

Donderdag 23 januari 2020
Pelt - Viviane Gabriëls overledenGisteren is Viviane Gabriels overleden, de levenspartner van Jacky Meus. Zij was 53 jaar. Begroeting: woensdag 29 januari (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

Zestiger op het matje

Woensdag 22 januari 2020
Een zestiger uit Pelt moest zich voor de rechter verantwoorden omdat hij naakfoto's had uitgewisseld met twee minderjarige meisjes. Het Openbaar ministerie eiste twee jaar celstraf met uitstel. Vonnis op 19 februari. (PG)

Vervolgd voor belaging

Woensdag 22 januari 2020
Pelt - Vervolgd voor belagingHet Openbaar ministerie heeft 20 maanden cel gevorderd tegen een veertiger uit Pelt voor belaging van zijn vriendin en voor drugsbezit. Hij richtte onder meer een ravage aan in haar appartement en sloeg de ruiten van haar auto in. Op 19 februari wordt er vonnis geveld in deze zaak.(PG)

Brand in garage

Woensdag 22 januari 2020
In de Moldershoevenstraat is vanmorgen in een garage een elektriciteitskast gaan smeulen. Dat veroorzaakte een grote rookontwikkeling. De brandweer kwam ter plaatse.

Industriesneeuw?

Woensdag 22 januari 2020
Vandaag gezien
Pelt - Industriesneeuw?ZoomHad jij al gehoord van industriesneeuw? Op veel plaatsen in Limburg was het deze ochtend wit, door zogenaamde industriesneeuw. Weerman Eric Goyvaerts legde het vanochtend uit in Start Je Dag bij Radio 2 Limburg: "De mist of sneeuw vanochtend zijn hele fijne druppels rond stofdeeltjes. Dus hoe meer stofdeeltjes, hoe meer van die mist. En als het dan nog heel koud is, worden het sneeuwvlokjes. Die stofdeeltjes, die vervuilde lucht, komen uit Duitsland, uit het Ruhrgebied. Daarom noemen ze zo'n (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuws van Herkol

Dinsdag 21 januari 2020
Stefan Hermans en Bob Bergmans worden volgend seizoen respectievelijk de nieuwe T2 en keeperstrainer bij eerste provincialer Herkol.

Esperanza trekt aanvaller aan

Dinsdag 21 januari 2020
Esperanza Pelt heeft zich voor volgend seizoen versterkt met aanvaller Bob Putzeys van Zonhoven United. Donderdag speelt Esperanza een oefenwedstrijd tegen Bocholt.

Nieuwe vennootschap: Bligis

Dinsdag 21 januari 2020
Raoul Algera en Marianne Postma uit Overpelt hebben de besloten vennootschap Bligis opgericht met zetel aan de Vrenenstraat 24 in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer computerconsultancy-activiteiten, webhosting en onderhoud en reparatie van computers en randapparatuur.

KMI waarschuwt met code geel

Dinsdag 21 januari 2020
Pelt - KMI waarschuwt met code geelDeze nacht verwacht het KMI opnieuw op verschillende plaatsen vorming van mist. Die mist kan soms dicht zijn en de zichtbaarheid terugdringen tot minder dan 500m, of lokaal minder dan 200m. Bovendien is het opletten voor lichte vorst, waardoor de mist kan aanvriezen en het verkeer kan bemoeilijken.
Pelt - N.-Limburg hoog in schoolschaakkampioenschapZoomGent was zaterdag getuige van Noord-Limburgs succes tijdens de schoolschaakkampioenschappen lager onderwijs. De leerlingen van Achellier Achel, die schaaklessen volgen bij meester Marc Kocur en Pavel Englicky van Schaakacademie Limburg (afdeling Neerpelt) en aangesloten zijn bij Neerpelter SK, behaalden een schitterende tweede plaats, slechts twee en half punt achter de eerste. Vorig jaar waren ze pas 13de! De individuele resultaten: bord 1 – Martin Mernier 7/9, bord 2 – (…) Het hele nieuwsbericht

De visie van Fobie

Dinsdag 21 januari 2020
Pelt - De visie van FobieZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)

Elk jaar meer drugsdoden

Dinsdag 21 januari 2020
Pelt - Elk jaar meer drugsdodenHet aantal drugsdoden in onze provincie blijft de laatste vijf jaar stijgen. De meeste slachtoffers zijn mannen. Vorig waren er 9 drugsdoden, 4 jaar geleden waren er dat 6. Het jongste slachtoffer vorig jaar was amper 22 jaar. (Radio 2)

Frans Van Lishout overleden

Dinsdag 21 januari 2020
Pelt - Frans Van Lishout overledenZondag is de uit Hamont afkomstige en in Neerpelt woonachtige Frans Van Lishout overleden, de echtgenoot van Mia Breemans. Hij was 81 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: woensdag (17.45-18.15 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

De visie van Fobie

Maandag 20 januari 2020
Pelt - De visie van FobieZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Nieuwe vennootschap: VGT Technics

Maandag 20 januari 2020
Tom Vangansewinkel en Joyce Haenegrifs uit Overpelt hebben de besloten vennootschap VGT Technics opgericht met zetel aan de Kaemerveldstraat in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer elektrotechnische installatiewerken en de plaatsing van sanitair en zonnepanelen.

Zebracinema: 'Marriage Story'

Maandag 20 januari 2020
Pelt - Zebracinema: 'Marriage Story'Zoom"Marriage Story" - Noah Baumbach - Vs - 2019 - 136'
Het ooit gelukkige huwelijk tussen de New Yorkse toneelregisseur Charlie (Adam Driver) en Hollywood-actrice Nicole (Scarlett Johansson) is gestrand waardoor zij in een slopende echtscheiding belanden. Door de strijd om de voogdij voor hun zoontje komen hun afgescheiden maar voor altijd verbonden levens zwaar onder druk te staan. De film is een scherpzinnig en meelevend portret, geregisseerd door de Academy Award genomineerde Noah Baumbach.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Na branden nu overstromingen in Australië...Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Talentenavond bij Esperanza Pelt

Maandag 20 januari 2020
Pelt - Talentenavond bij Esperanza PeltOp dinsdag 28 januari houdt Esperanza Pelt een talentenavond. Spelers of speelsters die nu in hun club spelen in een team van U9 tot en met U13 zijn van harte welkom om eens te komen trainen. Sommigen onder hen hebben zich al zelf aangemeld; een groot aantal is door het scoutingsteam uitgenodigd. Maar ze hebben daar véél teams en er is nog plaats! Met zo’n training weet je of interprovinciaal voetbal iets voor jou kan zijn.
Men start om 18.15u en traint tot 19.30u op het (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Nieuwjaarsreceptie bij de kruisboogverenigingZoomDe Koninklijke Kruisboogvereniging "Vermaak naar Arbeid" hield afgelopen zaterdag haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. De schutters verzamelden in De Schakel voor een wedstrijdje tussen de leden en voor koffie en gebak. Het was zoals elk jaar weer een gezellig onderonsje. Mét kruisboog, uiteraard.

Akker- en weidevogels bedreigd

Maandag 20 januari 2020
Het aantal akker- en weidevogels in onze provincie blijft jaar na jaar achteruitgaan. Dat blijkt uit tellingen van de vogelwerkgroep van Likona, de Limburgse Koepel voor Natuurstudie. Soorten als de grauwe gors, kiewit en grutto zijn zo goed als uitgestorven in onze provincie. Ook de nachtegaal werd nog nauwelijks gespot.

Blue Monday

Maandag 20 januari 2020
Vandaag gezien
Pelt - Blue MondayZoomVandaag is het 'blue monday', een benaming voor de meest deprimerende dag van het jaar. Die valt meestal op de maandag van de laatste volle week van januari, maar soms ook op de derde maandag van januari. De term is afgeleid van het Engelse begrip "feeling blue" (neerslachtig, somber, down of depri zijn). De kleur blauw had vroeger in de zeilscheepvaart met rouw te maken. Als een schip zijn kapitein of officier verloor, dan verfde de bemanning rondom het schip een blauwe band. Deze band (en een (…) Het hele nieuwsbericht

Hoge luchtdruk

Maandag 20 januari 2020
Pelt - Hoge luchtdrukHet weer staat in het teken van hoge luchtdruk. Daardoor kunnen regengebieden onze streken niet bereiken en blijft het meestal droog. Daarbij breekt de zon door.
Vandaag starten we nog met veel zonneschijn tijdens een koude ochtend, maar in de loop van de namiddag neemt de bewolking geleidelijk toe. De maxima liggen rond 6 graden.
Morgen vriest het licht tijdens de ochtend. Vervolgens wordt het vrij zonnig en droog. De middagtemperaturen schommelen rond 6 graden.
Woensdag wordt het mistig en grijs met nauwelijks zon. Het blijft wel droog en het kwik klimt niet hoger dan 4 of 5 graden.
De volgende dagen komt opnieuw een westcirculatie opzetten, waarbij regenzones geregeld onze streken aandoen. Wolken domineren en vrijwel iedere dag valt er wat regen of zijn er buien. De wind spant bovendien aan. Het wordt daarbij opnieuw wat zachter.
(Michel Nulens – Meteoservices)

Het gezeik

Maandag 20 januari 2020
Pelter Hükske
Pelt - Het gezeikZoomDe volkse uitdrukkingen in onze dialecten leken vroeger nogal ruw en direct. Maar men bedoelde het nooit zo erg. ‘Gezeik’ betekende gewoon: ‘gezever’, of: ‘miserie’.
De mop verder vertellen? Ja, maar dan zeker ons Pelter dialect! Tot maandag. (Fons Tuyaerts)

Tiny Maes overleden

Maandag 20 januari 2020
Pelt - Tiny Maes overledenIn het Mariaziekenhuis is donderdag Tiny Maes overleden, bewoonster van Sint-Oda. Ze was 43 jaar. Donderdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsviering (om 10.30u) in dienstencentrum Sint-Oda. Begroeting: morgen/dinsdag (19-20u) in de kapel van het dienstencentrum.
In tweede provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk thuis 0-0 gespeeld tegen Bokrijk.

Kadijk verliest topschutter

Zondag 19 januari 2020
Topschutter Nico Hoes verlaat Kadijk op het einde van het seizoen. Hij gaat voor Mol-Rauw spelen.

Basketbal: Bree- Pelt 70-68

Zondag 19 januari 2020
In eerste provinciale van het basketbal heeft Pelt met 70-68 verloren in Bree. Quarters: 18-7, 21-19 (39-26), 15-15 (51-41), 16-27.

Volleybal: Pelt - Genk 1-3

Zondag 19 januari 2020
In tweede divisie heren van het volleybal heeft Pelt met 1-3 verloren van Genk. Setstanden: 19-25, 25-13, 16-25, 21-25.
Pelt - Nieuwjaarsreceptie bij de GezinsbondZoomVolgend jaar bestaat de Gezinsbond Overpelt 100 jaar. Dat bleek vanmorgen tijdens de nieuwjaarsreceptie in ’t Pelterke. Volgens de voorzitter zal die honderdste verjaardag met de nodige luister gevierd worden. Hij had het ook over enkele nieuwigheden die dit jaar op het programma staan - o.m. de paaseierenraap, de halloweentocht,... - en heette de drie nieuwe bestuursleden Anja, Ines en Stephanie hartelijk welkom. Ondertussen versierden de kinderen onder begeleiding van Christiane en Brigitte (…) Het hele nieuwsbericht

Verkeerszondaar betrapt

Zondag 19 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een patrouille van de politiezone CARMA controleerde de voorbije nacht een auto op de Breeërweg in Bocholt. De bestuurder reed aan hoge snelheid, had geen rijbewijs en had eerder opgelegde voorwaarden geschonden. Tegen de man zijn meerdere pv's opgesteld. Hij zal zich later voor de politierechter moeten verantwoorden.
Pelt - Damesvoetbal: winst voor Esperanza PeltDe dames van Esperanza Pelt hebben gisteren Racing Genk verslagen met 4-0. De stand bij de rust was 0-0. In de tweede helft scoorden Tessa Vanden Boer (2), Emily Dirx en Janna Van Hove voor Pelt. Door deze zege is Pelt al 19 speeldagen ongeslagen en heeft de club 51 punten.
Pelt - Verlies voor Grote Heide en HerkolSporting Grote Heide heeft vandaag thuis met 0-3 verloren van Thes Sport B. Ook Herkol verloor: tegen Bregel Sport werd het 1-2. Herkol stond tot kort voor het einde met 0-2 achter; toen kon Vanbeuren tegen scoren uit penalty.

Finales N.-Limburgse Biljartbond

Zondag 19 januari 2020
Pelt - Finales N.-Limburgse BiljartbondZoomGisteravond vonden de finales van de Koninklijke Noord-Limburgse Biljartbond plaats(KNLBB) plaats in het clublokaal van de Schacht in Houthalen-Helchteren. L. Van Briel, T Valkenborgh en L Geerts werden kampioen in hun afdeling. Toon en Ludo zijn beiden lid van KNBC Neerpelt.

Nieuw: Eric Luys Schilderwerken

Zondag 19 januari 2020
Eric Luys uit Sint-Hubrechts-Lille heeft de besloten vennootschap Eric Luys Schilderwerken opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd in Fierkens Heikant in SHLille. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer schilder-, behang-, interieur- en decoratiewerken én metsel-, voeg-, vloer-, tegel-, gyproc-, pleister- en isolatiewerken.

Esperanza klopt VK Linden

Zaterdag 18 januari 2020
Pelt - Esperanza klopt VK LindenEsperanza Pelt heeft vanavond hekkensluiter VK Linden verslagen met 2-0. Lindel-Hoeven VV verloor met 1-0 op het veld van KRC Peer.

Maria Schildermans overleden

Zaterdag 18 januari 2020
Pelt - Maria Schildermans overledenDonderdag is de uit Overpelt afkomstige en in Holsbeek woonachtige Maria Schildermans overleden, de weduwe van Florent Vanderwaeren. Zij was 93 jaar. Het afscheid vindt vrijdag (11.30 uur) in de aula van crematorium in Nieuwrode.

Nieuwe vennootschap: Kwizine

Vrijdag 17 januari 2020
Robert Gijbels en Christine Rigtering, beiden uit Overpelt, hebben de besloten vennootschap Kwizine opgericht met zetel aan de Ringlaan in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer de groothandel in zuivelproducten en andere voedingsmiddelen.

Vuur en auto's

Vrijdag 17 januari 2020
Pelt - Vuur en auto'sZoomDe beiaardier stemt zijn muziek deze week af op de actualiteit. Dat zijn enerzijds auto’s, met het autosalon in Brussel, en anderzijds de gigantische bosbranden in Australië. Over auto’s kan je liedjes horen als Country Roads (John Denver), Paradise by the dashboard light (Meat Loaf), Hit the road Jack (Ray Charles), Chasing Cars (Snow Patrol), Where the streets have no name (U2)… Liedjes die te maken hebben met vuur zijn: Fire (The Pointer Sisters), Smoke on the water (Deep Purple), Light my fire (The Doors). Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur.

Jan Serroyen overleden

Vrijdag 17 januari 2020
Pelt - Jan Serroyen overledenGisteren is Jan Serroyen overleden, de echtgenoot van Philomene Janssen. Hij was 80 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

Kruispunt Bree wordt aangepakt

Vrijdag 17 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat een aantal maatregelen uitvoeren om het kruispunt van de Hamonterweg (N76) en de Sportlaan in Bree extra te beveiligen. Uit de analyse van de aanrijdingen op het kruispunt het afgelopen jaar blijkt dat deze hoofdzakelijk op één specifiek punt plaatsvonden. De acties zetten in op het snelheidsgedrag op de Hamonterweg en het verduidelijken van oversteekbewegingen op het kruispunt Sportlaan. Enkele weken geleden vielen er nog twee doden bij een verkeersongeval op (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op zes te snel...

Vrijdag 17 januari 2020
Pelt - Eén op zes te snel...In november controleerde de flitswagen van de lokale politie HANO in totaal 5023 voertuigen op hun snelheid. 818 chauffeurs reden veel te snel en werden geflitst. Dat is 16,29% of ruim één op zes! Verhoudingswijs werden de meeste overtredingen vastgesteld in de Hayenhoek (Pelt), de Lindelsebaan (Pelt), de Orchideeënlaan (Hamont-Achel) en het Herent (Pelt). De cijfers van november

Bronzen tenen

Vrijdag 17 januari 2020
Pelt - Bronzen tenenZoomElke maand licht het Gallo-Romeins Museum van Tongeren een bijzonder object uit zijn collectie toe. Topstuk van de maand januari: bronzen tenen. Deze drie tenen van een linkervoet zijn het enige wat nog rest van een monumentaal bronzen beeld uit Romeins Tongeren. We weten niet wie het beeld voorstelde, maar meestal was dat een godheid, een keizer of een andere prominente figuur. Waarschijnlijk verfraaide het kunstwerk een plein, een openbaar gebouw of zelfs de privé-woning van een rijke inwoner. (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - ‘Holocausteducatie: Herinneren voor de toekomst'ZoomOp maandag 27 januari is het 75 jaar geleden dat het Russische Rode Leger het Duitse nazivernietigings- en concentratiekamp Auschwitz-Birkenau bevrijdde. Naar Auschwitz werden 1,3 miljoen mensen gedeporteerd. 1,1 miljoen overleefden de deportatie niet. In november 2005 hebben de Verenigde Naties besloten dat de bevrijding van Auschwitz voortaan als Internationale Holocaustherdenkingsdag herdacht zal worden.
In voorbereiding hierop organiseerde WICO campus TIO voor zijn leerlingen de reizende (…) Het hele nieuwsbericht

Koffiehuis 'De Onthaasting' failliet

Donderdag 16 januari 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag "De Onthaasting" in Pelt failliet verklaard. Het koffiehuis, gelegen aan de rotonde in de Kloosterstraat, bestond pas anderhalf jaar. 15 februari is de uiterste datum voor het indienen van schuldvorderingen.
De gemiddelde dagprijs voor een éénpersoonskamer in een woonzorgcentrum in Vlaanderen bedroeg vorig jaar 59,05 euro. Dat is 2,54 procent meer dan het jaar voordien, zo maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid vandaag bekend. Een woonzorgcentrum in Limburg kost gemiddeld 56,79 euro per dag. In Limburg stijgen de prijzen het meest, maar het gaat dan ook om een inhaalbeweging. Het duurst in Limburg is Het Dorp in Houthalen-Helchteren met 76,19 euro per dag; het goedkoopst is De Olijfboom in (…) Het hele nieuwsbericht

Twee schapen doodgebeten

Donderdag 16 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
In Wijchmaal (Peer) zijn twee schapen doodgebeten. Ze liepen in een weide aan de Diestersedijk. De kadavers zijn vandaag aangetroffen. Natuur en Bos is met een onderzoek gestart. Of het doden van de schapen het werk is van wolven, is nog niet geweten.

Twee gewonden bij botsing

Donderdag 16 januari 2020
Een 49-jarige Lommelaar en een 40-jarige vrouw uit Pelt raakten vanmorgen rond 9.15 uur gewond bij een botsing tussen twee auto's. Het ongeval gebeurde in de Fabriekstraat in Bocholt.

Twaalf obussen aangetroffen

Donderdag 16 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Tijdens wegenwerken in de Napoleonsdijk in Bocholt zijn vandaag twaalf obussen aangetroffen. De wegenwerken werden stilgelegd. De ontmijningsdienst DOVO ruimde de springtuigen op. De obussen dateren uit de Tweede Wereldoorlog.

Leger gaat wolven beschermen

Donderdag 16 januari 2020
Pelt - Leger gaat wolven beschermenZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Staking Bpost voorbij

Donderdag 16 januari 2020
Pelt - Staking Bpost voorbijDe 30 vrachtwagenchauffeurs van bpost in Limburg zijn gisteravond opnieuw aan het werk gegaan. Er is overleg met de directie voor een nieuw akkoord. De postverdeling is terug normaal.

Nieuwe speler voor Kadijk

Woensdag 15 januari 2020
Kadijk heeft een nieuwe speler aangetrokken: Kristof Plessers, ex-speler van Bocholt, Herkol en Lindelhoeven.

Hans Vanaken wint Gouden Schoen

Woensdag 15 januari 2020
Pelt - Hans Vanaken wint Gouden SchoenZoomVoor het tweede jaar op rij heeft Hans Vanaken van Club Brugge de Gouden Schoen gewonnen. Hans is een echte Noord-Limburger - hij werd in Neerpelt geboren en groeide op in Lommel. Hij speelde achtereenvolgens voor Lommel SK, Lommel United, Lokeren en uiteindelijk Club Brugge. Gefeliciteerd, Hans! (Foto Jan Buyens)

Pumps voor mannen

Woensdag 15 januari 2020
Grensgevallen
Een schoenenontwerpster uit Eindhoven, Zeynep Dag (29), heeft pumps voor mannen ontworpen. De zool is breder, de enkelbandjes zijn groter en de hoge hak kan twee keer zoveel gewicht dragen als vrouwenpumps. Zeynep verwacht met haar nieuwe mannenpump het gat in de markt te hebben gevonden. Vanaf deze maand worden de herenmodellen - met torenhoge hakken - verkocht bij Alzúarr, het schoenmerk van de ontwerpster. Haar vrouwenpumps worden door onder meer Rihanna gedragen; die bestelde zeven paar tegelijk.

Oppassen met grazers in natuurgebied

Woensdag 15 januari 2020
Pelt - Oppassen met grazers in natuurgebiedZoomWandelen in natuurgebieden - het brengt een mens tot rust. Soms zijn in die gebieden ook grazers te zien - Schotse hooglanders, Galloway-runderen, Konik-paarden... Ze gedragen zich in het algemeen vrij rustig, maar wandelaars komen best niet te dicht in hun buurt. Dat heeft een Nederlander afgelopen weekend ervaren toen hij in een natuurgebied door een Tauros op de horens werd genomen en daarbij behoorlijk wat verwondingen opliep.
De website Nature Today zette vandaag nog eens de richtlijnen (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Mooie promotie voor 'Fietsen door de Bomen'ZoomLimburg als fietsprovincie - het is een trigger die wereldwijd belangstelling wekt. Op de website van het World Economic Forum, de jaarlijkse bijeenkomst van wereldleiders in Davos, staan de 5 meest boeiende fietsprojecten in de wereld. En op de tweede en de derde plaats staan twee Limburgse initiatieven: Fietsen door het Water in Bokrijk en Fietsen door de Bomen in Hechtel-Eksel. Op één staat de grootste fietsparking ter wereld in Utrecht met plaats voor 12.500 fietsen, op 4 staat een fietssnelweg in de lucht in Auckland, Nieuw-Zeeland en op 5 het langste verhoogde fietspad ter wereld in Xiamen, China. Alleen van de Limburgse projecten staan foto's op de website.

Van Herkol naar KSK Meeuwen

Woensdag 15 januari 2020
Pelt - Van Herkol naar KSK MeeuwenDe aanvallers Melis en Willems en verdediger Leekens, allen van Herkol, zullen volgend seizoen de kleuren van KSK Meeuwen verdedigen.

Staking bij Bpost

Woensdag 15 januari 2020
Pelt - Staking bij BpostJe moet vandaag niet veel post in de bus verwachten. De vrachtwagenchauffeurs bij Bpost zijn gisteravond aan een 24-urenstaking begonnen. Ze zijn het niet eens met het nieuwe distributiesysteem en nemen het ook niet dat een aantal taken wordt uitbesteed aan de privésector. De staking zou tot vanavond duren, maar daardoor is de distributie naar de postkantoren stilgevallen. De postbodes kunnen alleen verdelen wat er eventueel al aanwezig was. Heel wat kranten zijn niet bedeeld en er zouden ook geen (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Provincie wil af van subsidiëring trage wegenZoomHet provinciebestuur wil af van de subsidies voor het tragewegenbeleid van de gemeenten. Aan de provincieraad van volgende week woensdag zal voorgesteld worden het subsidiereglement terzake op te heffen. Dat blijkt uit de agenda van die vergadering.

Godelieve Steensels overleden

Dinsdag 14 januari 2020
Pelt - Godelieve Steensels overledenIn Hasselt is vandaag Godelieve Steensels overleden, de levenspartner van Stefan Wilsens. Ze was 81 jaar. Dinsdag wordt ze begraven, na een afscheidsviering (om 10.30u) in de Sint-Martinuskerk in (Over)Pelt. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Ziekenhuis roept patiënten terug

Dinsdag 14 januari 2020
Grensgevallen
Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven roept voor de zekerheid 649 patiënten terug die na 27 januari 2014 een gebitsreiniging hebben ondergaan met een zogenaamde ultrasoontip. Dit om uit te sluiten dat de betreffende patiënten zijn besmet met hepatitis-B, hepatitis-C of HIV. De kans dat dit is gebeurd, is volgens het ziekenhuis klein; het terugroepen van de patiënten gebeurt uit voorzorg.

Gebouw beklad in Stationsstraat

Dinsdag 14 januari 2020
Pelt - Gebouw beklad in StationsstraatIn de Stationsstraat hebben onbekenden een gebouw beklad met verf. De politie kreeg gisterennamiddag melding van de feiten.

Miet Weckx overleden

Dinsdag 14 januari 2020
Pelt - Miet Weckx overledenVandaag is Miet Weckx overleden, de echtgenote van Jean Andelhofs. Zij was 71 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.

De visie van Fobie

Dinsdag 14 januari 2020
Pelt - De visie van FobieZoomGisteren waren de informateurs weer bij de koning. Telkens wanneer ze in beeld komen, valt er iets op. Ook bij onze cartoonist Fobie...

Wolven hebben elkaar gevonden

Dinsdag 14 januari 2020
Pelt - Wolven hebben elkaar gevondenZoomDe twee wolven August en Noëlla hebben elkaar gevonden. Dat meldt het Agentschap Natuur en Bos (ANB), dat via nachtcamera's beelden heeft van de twee wolven die samen voorbij komen. Eerder hadden boswachters al kruisende wolvensporen opgemerkt. Verdere DNA-analyse zal mogelijk de herkomst van Noëlla bepalen, zegt het ANB. (Foto ANB)

Twee aanwinsten voor Herkol

Maandag 13 januari 2020
Pelt - Twee aanwinsten voor HerkolJerome Habets en Ruud Van den Dungen, spelers van Lindel-Hoeven, maken de overstap naar Herkol.
Pelt - Juwelen, laptop en krasbiljetten gestolenBij een inbraak aan de Martinusdreef in Overpelt zijn juwelen en een laptop buit gemaakt. Een inbraak aan de Kaulillerweg in Sint-Huibrechts-Lille leverde krasbiljetten op.

Nieuw record dankzij Jenny

Maandag 13 januari 2020
Pelt - Nieuw record dankzij JennyZoomLang - 16 jaar! - heeft het record op de 4x200 meter stand gehouden. Maar afgelopen zaterdag, op de VS Indoor 2020 in de Topsporthal in Gent, werd dat record behoorlijk aan diggelen gelopen. Lynn De Corte (OB), Els Soenens (AZW), Dorien Van De Poel (HAKI) en de Neerpeltse Evgenia (Jenny) Balabkina (SACN) startten daar in de 4x200, AC vrouwen in de categorie Masters Vrouwen. Dat is de leeftijdscategorie 35-40 jaar. Ze pakten in die reeks een mooie derde plaats! Maar veel belangrijker was nog dat ze in hun leeftijdscategorie (35+) het Belgisch record, dat al vanaf 29.02.2004 op 1'49"60 stond, met bijna een volle seconde verbeterden. De dames klokten af op een heel erg knappe 1'48"82. Een bijzondere prestatie!

Zebracinema: 'La Belle Epoque'

Maandag 13 januari 2020
Pelt - Zebracinema: 'La Belle Epoque'Zoom"La Belle Epoque" - Nicolas Bedos - Frankrijk - 2019 - 115'
Victor, een gedesillusioneerde zestiger, ziet zijn leven op zijn kop staan op de dag dat Antoine, een briljante ondernemer, hem een nieuw soort attractie aanbiedt. Hierbij mengt Antoine theatrale kunstgrepen en historische reconstructies. Aan de klanten wordt een kans geboden om terug te duiken in het tijdperk van hun keuze. Victor kiest er voor om de meest gedenkwaardige week van zijn leven opnieuw te beleven: de plek waar hij 40 jaar eerder zijn grote liefde ontmoette.
Morgen om 20.15u in Dommelhof
Pelt - Noël I nieuwe prins Liller MeulewiekersZoomDe Liller Meulewiekers hebben gisteren hun nieuwe prins voorgesteld aan het grote publiek. De parochiezaal was weer goed gevuld met carnavalisten en sympathisanten uit alle windstreken. Zij konden genieten van diverse artiesten van eigen bodem alsook van enkele gastoptredens. Op het einde van de namiddag werd als kers op de taart Noël I verkozen tot 50ste prins van de Liller Meulewiekers. Hij zal dit jaar de scepter over het Groet Hertogdom Lille zwaaien met als absolute hoogtepunt de internationale carnavalstoet die op zaterdag 22 februari door de Liller straten trekt. Noël I is beter bekend als Noël Severens; hij is getrouwd met Marleen en heeft één dochter. Proficiat Noël, geniet ervan!

Op 't ottosalon

Maandag 13 januari 2020
Pelter Hükske
Pelt - Op 't ottosalonZoomDriek zijn auto is gestolen maar hij heeft in een wip een nieuwe gekocht…
Voortvertellen… in het Pelter, natuurlijk! Tot maandag. (Fons Tuyaerts)

Wisselvallig weer

Maandag 13 januari 2020
Weerbericht
Pelt - Wisselvallig weer
Vandaag blijft het, op een enkel drupje motregen na, meestal droog. er is wel veel bewolking. De maxima liggen rond 9 graden. Morgen en woensdag wordt het wisselvallig met geregeld regen of buien. Het wordt dan wel zachter bij 12 graden. Na een droge en zachte donderdag, valt er op vrijdag opnieuw wat neerslag. In het weekend wordt het droog, maar de temperaturen komen wat lager uit. (Michel Nulens)

Gratis naar... Zaki?

Maandag 13 januari 2020
Pelt - Gratis naar... Zaki?Nu woensdag om 19u30 komt Jacky Dewaele, oftewel Zaki, naar het Raadhuis in Lommel voor een boeiende lezing over... muziek.
UPDATE De volgende mensen winnen ieder een duoticket: Raf Swinnen, Rudi Kemps, Mariette Teuwens, Deligiorgis Nicky en Roger.
Hoeveel impact heeft muziek op ons leven? Is jouw favoriete muziek jouw eigen keuze of heeft de muziek jouw gekozen? Zaki kijkt naar de muziek die ons gelukkig maakt, onze angsten verdrijft en ons denken, onze (…) Het hele nieuwsbericht
In tweede provinciale van het damesvoetbal is de wedstrijd Lommel B - Kadijk geëindigd op 4-1. De ruststand was 2-1.

De visie van Fobie...

Zondag 12 januari 2020
Pelt - De visie van Fobie...Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

De 'neutjestocht' van Pasar

Zondag 12 januari 2020
Pelt - De 'neutjestocht' van PasarZoomTraditiegetrouw organiseert Pasar Overpelt begin januari de "Neutjestocht". Dit jaar was zaal Holheide als vertrekplaats uitgekozen. Van daaruit waren de wandelaars op een mum van tijd in de beschermende bossen waar wind en regen op hen geen invloed hadden. De tocht voerde meestal langs kronkelende paadjes en ook een zandduin werd niet geschuwd. Op de rustplaats werden eerst nieuwjaarswensen uitgewisseld om daarna terug op krachten te komen met behulp van enkele lekkere "neutjes".
Pelt - Goochelaar verraste Samana BoseindZoomNaar jaarlijkse gewoonte wordt bij Samana Boseind het nieuwe jaar voor alle leden feestelijk ingezet met een Driekoningenfeest waarbij dit jaar goochelaar Leonardo iedereen aangenaam verraste met ludieke acts. Na een warme maaltijd werd het feest afgesloten met een eucharistieviering voorgegaan door pastoor Innocent en opgeluisterd door de jongsten van de Piccolo’s.

Vandalisme in Holheide

Zondag 12 januari 2020
Pelt - Vandalisme in HolheideOp de Heikapper in Holheide hebben gisteren vandalen toegeslagen. Zij smeten de twee zijruiten van een trekker stuk. Woensdagnacht werd daar ingebroken in de parochiezaal.

Lindel-Hoeven - Stokkem A 3-3

Zondag 12 januari 2020
Pelt - Lindel-Hoeven - Stokkem A 3-3Lindel-Hoeven VV heeft thuis 3-3 gelijk gespeeld tegen Stokkem A. Sparta Lille versloeg Lummen met 2-1.
Gisteravond stelde carnavalsvereniging "De Rare Vogels" van Grote Heide haar nieuwe prinsenpaar voor. Het gaat om Prins Pie den Urste, Prinses Carine en nar Anja (foto). "De Rare Vogels" bestaan dit jaar 4x11 jaar. Een jubileum!

Monsterscore voor Kadijk

Zaterdag 11 januari 2020
Pelt - Monsterscore voor KadijkKadijk is vanavond met 2-7 gaan winnen bij Ham United, na doelpunten van Hoes (3), Vanchaze (2), Thijs en Nijs. Volgende week zondag speelt Kadijk in het nieuwe stadion. Die eerste wedstrijd - nota bene op kunstgras - is een derby tegen Sparta Lille. Esperanza Pelt won met 1-3 van Sint-Lenaarts. Pelt boog een vroege achterstand om in een mooie overwinning, na doelpunten van Martijn Thomassen en Gijs Brouwers voor de rust en Serhat Koc. SV Herkol verloor met 4-3 van Achel VV. De thuisploeg liep uit tot 3-0 maar kort na de rust kwam Herkol terug gelijk. Een penaltydoelpunt ten voordele van Achel in de laatste 10 minuten besliste over deze superspannende wedstrijd. Sporting Grote Heide verloor met 1-0 van Eendracht Louwel.

Damesvoetbal: Pelt wint weer

Zaterdag 11 januari 2020
Pelt - Damesvoetbal: Pelt wint weerIn de Eerste Provinciale van het damesvoetbal is Esperanza Pelt met 0-3 gaan winnen bij Eendracht Louwel B. Esperanza Pelt staat aan de leiding met drie punten voorsprong op Alken.

Nieuwjaar bij Tuinhier Pelt

Zaterdag 11 januari 2020
Pelt - Nieuwjaar bij Tuinhier PeltZoomTijdens de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie nam Tuinhier Overpelt afscheid van drie bestuursleden: Jan Vanherck, Pierre Olijslagers en Mathieu Kwanten. Het bestuur bedankte hen met een mooie oorkonde en enkele cadeautjes. Ook de echtgenotes werden in de hulde betrokken. Zij kregen een bloemetje voor de vele avonden dat zij hun echtgenoot-bestuurslid moesten missen.
Daarna werd het jaarprogramma voor 2020 voorgesteld. Een heel ambitieus programma waar veel helpende handen nodig zijn. Gelukkig mocht het (…) Het hele nieuwsbericht

Nieuwjaar bij Markant

Zaterdag 11 januari 2020
Pelt - Nieuwjaar bij MarkantZoomRuim 50 leden van Markant N-Pelt hadden ingetekend op het nieuwjaarsetentje van de vereniging. De traditionele omhaling voor het goede doel - dit jaar het opleidingscentrum voor blindengeleidehonden in Genk - bracht 721 euro op. Het centrum wil “met zorg geselecteerde pups positief opvoeden en opleiden tot kwaliteitsvolle geleidehonden en deze kosteloos ter beschikking stellen aan mensen met een visuele handicap.”

Autosalon 2020

Zaterdag 11 januari 2020
Uit de oude doos
Pelt - Autosalon 2020ZoomDe 98e editie van de Brussels Motor Show vindt nog tot 19 januari plaats in de Paleizen van Brussels Expo. Hoewel auto’s en gemotoriseerde tweewielers opnieuw bovenaan de affiche staan, blijven ook zachte en gedeelde mobiliteitsoplossingen niet achter: ze krijgen voortaan zelfs een voorkeurspositie zodat ze centraal komen te staan in het meest bezochte evenement van België dat meer dan 95.000m² oppervlakte in beslag neemt. Alle traditionele (…) Het hele nieuwsbericht
Autosalon 2020Autosalon 2020Autosalon 2020Autosalon 2020Autosalon 2020
Zoom

Nieuwjaarsborrel Lindelsveld

Zaterdag 11 januari 2020
Pelt - Nieuwjaarsborrel LindelsveldZoomZoals elk jaar hield ook de buurt Lindelsveld weer een nieuwjaarsfeestje voor de buurtbewoners. En dat was weer heel gezellig!
Nieuwjaarsborrel LindelsveldNieuwjaarsborrel Lindelsveld
Zoom

Jaak Alders overleden

Zaterdag 11 januari 2020
Pelt - Jaak Alders overledenDonderdag is Jaak Alders overleden, de weduwnaar van Henriette Eerdekens. Hij was 91 jaar. Donderdag om 11u is er een afscheidsdienst in het Michielshof in Achel, waarna de asverstrooiing zal plaatsvinden op de begraafplaats van Achel. Begroeting: woensdag (18.30-19.30u) in funerarium Creemers. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Cecile Stevens overleden

Vrijdag 10 januari 2020
In WZC Ezeldijk in Diest is op 6 januari de uit Overpelt afkomstige Cecile Stevens overleden, de echtgenote van Jean Claes. Zij was 75 jaar. Het afscheid vindt zaterdag (10 uur) plaats in uitvaartcentrum JULIS in Diest.

Lucia Bernaerts overleden

Vrijdag 10 januari 2020
Pelt - Lucia Bernaerts overledenGisteren is Lucia Bernaerts overleden, de weduwe van de in 1995 overleden Mathieu Vanherk en de vriendin van de vorig jaar overleden Chel Beelen. Zij was 86 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Grote Heide. Begroeting: dinsdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Houtmolenstraat.
Pelt - 292.000 vacatures bij VDAB aangemeldIn 2019 werden ruim 292.000 vacatures bij VDAB aangemeld, bijna 2% meer dan in 2018. Er is een stijging van 6,5% bij de vacatures voor hooggeschoolden en een lichte stijging van 0,4% bij kortgeschoolden. Opvallend is ook de grote stijging van het aantal vacatures in de maatschappelijke dienstverlening: hulp voor mensen die zorgbehoevend zijn bijvoorbeeld. Bij middengeschoolden is er in 2019 een daling van het aantal vacatures. (…) Het hele nieuwsbericht

Autosalon geopend

Donderdag 9 januari 2020
Pelt - Autosalon geopendZoomVanaf morgen is het autosalon open voor het publiek. Onze cartoonist Fobie zag er vandaag, op de persdag, al een curieus voertuig...

47 medailles voor Lipalet

Donderdag 9 januari 2020
Tafeltennisvereniging Lipalet heeft afgelopen zondag weer stevig uitgehaald op de provinciale kampioenschappen. De vereniging uit Lille behaalde maar liefst 47 (!) medailles - waarvan 10 gouden - in totaal, verspreid over alle jeugd- en klassementscategorieën. Elk jaar presteert Lipalet beter en worden er meer podiumplaatsen behaald, vooral dank zij de uitstekende jeugdwerking.
Op de agenda voor de jeugdwerking staat op zondag 26 januari van 10 tot 11u een initiatie van pingpong en andere sporten voor de allerkleinsten. De club nodigt alle kinderen van de laatste kleuterklas uit om samen met hun ouders Lipalet spelenderwijs te leren kennen.

Vier generaties Boes

Donderdag 9 januari 2020
Pelt - Vier generaties BoesZoomOp 20 juli werd Jef Boes geboren. Meteen de aanzet voor vier generaties in de familie. Met overgrootvader Jan (1934), grootvader Guido (1955), vader Jeroen (1985) en Jef zelf!
Pelt - Extra alcoholcontroles tijdens het weekendIn deze periode van nieuwjaarsrecepties is het sowieso opletten geblazen, als je met de auto van één of andere viering komt. Maar komend  weekend is het riscio om betrapt te worden nog groter, want dan staat het 'weekend zonder alcohol' geprogrammeerd. De politie zal tussen nu vrijdag 18 uur en maandag 6 uur overal alcoholtesten afnemen.

5 jaar Internetgazet Beringen

Donderdag 9 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Pelt - 5 jaar Internetgazet BeringenZoomDe Internetgazet-editie BERINGEN is dezer dagen 5 jaar oud. Ze is al die tijd gerund door onze medewerker Hans Put en ze doet het uitstekend! Naar aanleiding van die vijfde verjaardag is er in de plaatselijke bibliotheek een tentoonstelling te zien van foto's die in de voorbije vijf jaar op de Internetgazet Beringen online kwamen. Foto's, die stuk voor stuk de moeite waard zijn. "In de bib blikken we terug op de Beringse onlinekrant met de mooiste en strafste foto’s van de afgelopen vijf jaar," zegt Hans. "De bib zet naast de foto’s van de Internetgazet ook boeken in de kijker die te maken hebben met het belang van pers, fotografie, persvrijheid en lokaal nieuws." De expo is nog te zien tot en met 29 januari. Gefeliciteerd, Hans!

Ondertussen, in Bosland...

Donderdag 9 januari 2020
Pelt - Ondertussen, in Bosland...Zoom                                                                                  (Cartoon: Fobie)
Pelt - Geert Knapen nieuwe trainer van HerkolGeert Knapen zal komend seizoen Herkol trainen. Knapen trainde tot voor enkele weken Esperanza Pelt. Bij Herkol volgt Knapen Eric van Kessel op die naar KSK Meeuwen trekt.
Pelt - Nina Derwael waarschuwt voor gsm in autoZoomMeer dan 1 op de 6 jonge automobilisten in ons land plaatst tijdens het rijden berichten of foto's op sociale media. 1 op de 5 jongeren leest berichten tijdens het rijden en 13% neemt zelfs ‘selfies’ achter het stuur. Dit blijkt uit een nieuwe enquête van Vias. Om de bestuurders bewust te maken van de gevaren van smartphones achter het stuur lanceren Vias institute en Baloise Insurance een nieuwe campagne met de titel "Wagen in, gsm uit". Het gezicht van de campagne is tweevoudig (…) Het hele nieuwsbericht

Spreek meer dialect

Woensdag 8 januari 2020
Een studie van verschillende Nederlandse universiteiten toont aan dat het alleen maar voordelen heeft om, naast AN, dialect te spreken. Kinderen die in het dialect worden opgevoed, hebben geen kleinere woordenschat, zoals vroeger vaak werd gedacht. Bovendien kunnen die kinderen beter abstract denken en kunnen ze hun aandacht beter verdelen.
Het spreken van dialect of meertaligheid is ook goed voor de hersenen. De hersentraining die gepaard gaat met het moeten gebruiken van een andere taal, afhankelijk van de context en de spreker, resulteert in een verbetering van de aandacht en de geheugenvaardigheden en ook in een beter herstel na een beroerte en zelfs in het vertragen van de symptomen van dementie, aldus de studie.

Broeder Willy Lemmens overleden

Woensdag 8 januari 2020
Pelt - Broeder Willy Lemmens overledenZondag is de uit Neerpelt afkomstige broeder Willy Lemmens overleden. Hij was 81 jaar en was lid van de congregatie van de montfortanen. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (14 uur) plaats in de Montfortkapel in Rotselaar.

1 op 5 weet niet hoe ritsen werkt

Woensdag 8 januari 2020
Het is maar dat je 't weet
Pelt - 1 op 5 weet niet hoe ritsen werktZoomHet AWV lanceert een nieuwe informatiecampagne rond risten. Met de slogan 'rits vooraan, file zo gedaan', gaat het Agentschap Wegen en Verkeer de autobestuurders sensibiliseren want 20% van die bestuurders weet nog niet hoe je moet ritsen. Sinds 2014 is het verplicht om te ritsen. Uit onderzoek van VIAS (2019) blijkt dat 1 op de 5 bestuurders nog altijd niet weet hoe ritsen in het verkeer precies werkt. En dat leidt tot irritatie. “Niet-correct ritsen is een grote irritatie in het verkeer. (…) Het hele nieuwsbericht

Een vogel bij De Wulp

Dinsdag 7 januari 2020
Vandaag gezien
Pelt - Een vogel bij De WulpZoomVandaag gezien in het Hageven, bij De Wulp. (Foto FV)

Beiaardcantus in mei

Dinsdag 7 januari 2020
Pelt - Beiaardcantus in meiZoom                                                                                  (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Er werd sneller gereden in oktoberIn de maand oktober werd er op het grondgebied van de politiezone HANO sneller gereden. Dat blijkt uit de cijfers die de politie vandaag bekendmaakte. In totaal werden er in die maand 12800 voertuigen gecontroleerd, waarvan er 1888 veel te hard reden. Dat is 14,75 procent - een percentage dat al lang niet meer gehaald werd. Misschien zit de flitsmarathon van 8 oktober er voor iets tussen.
Maar toch enkele uitschieters: op De Roosen in Pelt reed iemand 92 km/u waar 50 km/u is toegelaten, in de (…) Het hele nieuwsbericht

Weer een overname voor APK Group

Dinsdag 7 januari 2020
Het Beringse bedrijf Willy Reynders Tuinarchitectuur komt onder de vleugels van APK Group. Daarover hebben zaakvoerder Willy Reynders en Paul Kerkhofs van de APK Group uit Pelt een akkoord bereikt. Willy Reynders begon een 40-tal geleden als zelfstandig tuinarchitect en telt nu een 35-tal medewerkers. De groep APK komt door de overname boven de 1400 medewerkers uit. Zelf blijft Willy Reynders nog een aantal jaren actief binnen de groep.

798 bedrijven op de fles

Maandag 6 januari 2020
Pelt - 798 bedrijven op de flesZoomIn Limburg zijn vorig jaar 798 bedrijven failliet gegaan, een stijging met bijna 20 procent. Limburg is procentueel gezien op de provincie Luxemburg na de slechtste leerling van de klas. (Cartoon: Fobie)

De visie van Fobie...

Maandag 6 januari 2020
Pelt - De visie van Fobie...ZoomIn de buurt van Turnhout komen vogelliefhebbers uit diverse landen kijken naar een zeldzame bruine lijster die daar is opgedoken... (Cartoon: Fobie)

De Europese 'spin van het jaar'

Maandag 6 januari 2020
Zou Christus destijds waterafstotend haar op de onderkant van zijn voeten gehad hebben? Het zou kunnen verklaren waarom hij over het water kon wandelen. Want de gerande oeverspin, die vandaag verkozen is tot Europese spin van het jaar 2020, heeft zulke speciale waterafstotende haartjes op haar lijf. Daardoor kan ze over het water lopen, meldt Natuurpunt.
De gerande oeverspin, Dolomedes fimbriatus, behoort tot de familie van de (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Verbod op wegwerpbekers en blikjesZoomOp 22 maart 2019 keurde de Vlaamse Regering een wijziging van het Vlarema, uitvoeringsbesluit van het Materialendecreet, goed. Eén van de wijzigingen is dat het vanaf 1 januari 2020 voor Vlaamse overheden en lokale besturen in hun eigen werking en door hen georganiseerde evenementen verboden is drank te serveren in recipiënten voor eenmalig gebruik. Wegwerpbekers zijn dus verboden, maar ook het aanbieden van drank in plastic of glazen wegwerpflessen of blik is dan niet meer toegelaten. (…) Het hele nieuwsbericht

Henny Huybers overleden

Maandag 6 januari 2020
Pelt - Henny Huybers overledenVandaag is Henny Huybers overleden, de echtgenote van Louis Zengers. Zij was 60 jaar. De uitvaartliturgie vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille. Begroeting: vrijdag (19.30-20 uur) in uitvaartcentrum Severens in Overpelt.

29 nieuwe scheidsrechters

Maandag 6 januari 2020
Pelt - 29 nieuwe scheidsrechtersZoomAfgelopen zaterdag organiseerde het Bureau Arbritage Limburg (BAL) een cursus ‘Ref in één dag’. Voetbalclub Esperanza Pelt stelde haar accommodatie op ‘De Roosen’ ter beschikking en bezorgde de cursisten tijdens de middagpauze een warme maaltijd.
Voetbalscheidsrechter in één dag, dat betekende dus een erg strak schema. Met drie sessies van anderhalf uur, daartussen ook nog een oefenmatch tussen de scheidsrechters in spe, een observatiewedstrijd en (…) Het hele nieuwsbericht
29 nieuwe scheidsrechters
Zoom

Zebracinema: 'And then We Danced'

Maandag 6 januari 2020
Pelt - Zebracinema: 'And then We Danced'Zoom"And then We Danced" - Levan Akin - Zweden, Frankrijk - 2019 - 105'
Merab zit al op erg jonge leeftijd bij de nationale Georgische dansacademie, samen met zijn danspartner Mary. Zijn wereld wordt bruusk door elkaar geschud wanneer de charismatische en zorgeloze Irakli de academie vervoegt en tegelijkertijd Merabs grootste rivaal en grootste verlangen wordt. In een erg conservatieve omgeving wordt Merab gedwongen om zich te bevrijden en alles op het spel te zetten.
Morgen om 20.15u in Dommelhof

Damesvoetbal: Pelt-Hamont 2-1

Maandag 6 januari 2020
In eerste provinciale van het damesvoetbal heeft Esperanza Pelt met 2-1 gewonnen van KFC Hamont 99. Aan de rust was de stand 1-0.

Int casino

Maandag 6 januari 2020
Pelter Hükske
Pelt - Int casinoZoomNe mens mag ook wel eens chance hebben in het leven. Maar soms helpt het, de waarheid te spreken.
Voort vertellen in het dialect, natuurlijk! Tot volgende maandag. (Fons Tuyaerts)
In derde provinciale van het volleybal heeft Pelt B met 1-3 verloren van Stalvoc Beverlo. Pelt B staat achtste in de stand.
Pelt - Goede kerstvakantie voor toerismeZoomHet is een goede kerstvakantie geweest voor het toerisme in Limburg. De meeste logiesuitbaters hebben evenveel of meer gasten gehad dan vorig jaar, en ook de evenementen en attracties lokten heel wat bezoekers. Toerisme Limburg deed een rondvraag bij de logiesuitbaters om te horen hoe de vakantie voor hen is geweest. 8 op 10 hebben evenveel of meer boekingen gehad dan een jaar geleden. In de kerstvakantie zijn er 233.000 overnachtingen geboekt. (Radio 2)
Pelt - Internationaal judotornooi in OudsbergenZoomVandaag vond het internationale judotornooi van de Donderslag (in Oudsbergen) plaats. Een ideaal moment voor onze jeugd om zich te meten met toppers uit België, Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. De jongens en meisjes van onze judoclub JT Ōkami deden het voortreffelijk en konden verschillende bekers mee naar huis nemen.
Internationaal judotornooi in Oudsbergen
Zoom

Kadijk verliest van Wijchmaal

Zondag 5 januari 2020
Pelt - Kadijk verliest van WijchmaalZoomKadijk heeft deze namiddag thuis met 1-2 verloren van Wijchmaal. Voor Kadijk scoorde Hoes. Sparta Lille versloeg Breugel met 2-3. En Lindel-Hoeven VV verloor met 2-1 van Sporting Grote Heide. UPDATE  Er kwam veel volk kijken naar Breugel- Sparta Lille (foto's). Een vroege voorsprong van SV Breugel (1-0, doelpunt Dries Foqué) werd net voor de pauze ongedaan gemaakt door de bezoekers via Vincent Saelens (1–1). Vroeg in de tweede helft benutte Sparta Lille een strafschop (1–2, Vincent Saelens). In minuut 65 kon Vincent Saelens zijn derde doelpunt van de namiddag binnentrappen (1–3). SV Breugel kon echter via Kevin Teirlinck al snel de aansluitingstreffer maken en zo werd het nog een spannend laatste kwartier. Maar Lille hield de 2–3 voorsprong vast tot het eindsignaal van de scheidsrechter. (Jochen Heyligen)
Kadijk verliest van Wijchmaal
Zoom
De vormelingen van de Sint-Martinusparochie in Overpelt zijn gisteren gaan Sterzingen voor de voedselbank Sint-Vincentius. Hun actie bracht 527,42 euro op. Met Kerstmis ging een deel van de collecte in de Sint-Martinuskerk (200 euro) ook naar Sint-Vincentius.

De visie van Fobie

Zondag 5 januari 2020
Pelt - De visie van FobieZoom                                                                     (Cartoon: Fobie)

Herkol gelijk, Esperanza verliest

Zaterdag 4 januari 2020
Pelt - Herkol gelijk, Esperanza verliestHerkol is vanavond op het veld van Park Houthalen niet verder gekomen dan een gelijkspel: 0-0. Esperanza Pelt verloor met 0-3 van Heur-Tongeren; de ruststand was 0-1.

Miny Vermolen overleden

Zaterdag 4 januari 2020
Pelt - Miny Vermolen overledenVandaag is Miny Vermolen overleden, de weduwe van Hans Gijrath. Ze was 85 jaar. Vrijdag wordt ze gecremeerd, na een afscheidsdienst (om 12u) in het crematorium in Lommel.

Henri Peeten overleden

Zaterdag 4 januari 2020
Pelt - Henri Peeten overledenIn WZC Immaculata is gisteren Henri Peeten overleden, de weduwnaar van Mia Hermans. Hij was 91 jaar. Woensdag wordt hij begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Overpelt-Centrum. Begroeting: dinsdag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Anneke Smeets overleden

Zaterdag 4 januari 2020
Pelt - Anneke Smeets overledenIn het rusthuis in Neerpelt is gisteren Anneke Smeets overleden, de weduwe van Marcel Daelemans. Ze was 96 jaar. Vrijdag wordt ze begraven, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de parochiekerk van Boseind. 

Maria van Lierop overleden

Vrijdag 3 januari 2020
Pelt - Maria van Lierop overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Maria van Lierop overleden, de weduwe van Leo Sanders. Ze was 76 jaar. Dinsdag wordt ze gecremeerd, na een uitvaartliturgie (om 10.30u) in de kerk van Heide-Heuvel in Lommel. Maandag om 19u is er daar een gebedswake, waarna gelegenheid tot begroeting in de Buizerdstraat 23 in Pelt.

Beschadigd door bommetjes

Vrijdag 3 januari 2020
Gisterennamiddag smeten jongeren bommetjes ter hoogte van de Sint-Martinuskerk en de bibliotheek in Overpelt. Een auto-eigenaar legde klacht neer voor schade aan zijn voertuig. Eerder liep de kerk al schade op door het gooien van krachtige bommetjes.

Fikse buit bij inbraak

Vrijdag 3 januari 2020
Kort nieuws van bij de buren
Een inbraak in een woning in Peer heeft dieven een fikse buit opgeleverd. Ze reden er niet enkel met de auto van de bewoners vandoor maar namen ook juwelen, cadeaubons, een tablet, een handtas en geld mee.
Tijdens de oudejaarsnacht heeft de politie in Limburg 130 meldingen van overlast door vuurwerk binnengekregen. Dat blijkt uit een rondvraag van Radio 2 Limburg bij tien van de veertien politiezones. De meldingen gingen onder andere over dieren die in paniek geraakten, klachten over buren die vlakbij vuurwerk afstaken en schade aan privé-eigendom.
Pelt - Wegens succes verlengd: hits uit 2019ZoomVorige week speelde onze beiaardier Jan Verheyen enkele grote hits van het afgelopen jaar. Omdat deze liedjes best goed klonken op de beiaard en er leuke reacties op kwamen, doet hij het deze week nog eens. Dit zijn de liedjes: Arcade (Duncan Laurence), Bad guy (Billie Eilish), Memories (Maroon 5), Dance Monkey (Tones en I), Als het avond is (Suzan en Freek), Senorita (Shawn Mendes en Camila Cabello), Hoe het danst (Marco Borsato, Armin van Buuren, Davina Michelle), Someone you loved (Lewis Capaldi) en Old town road (Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus). Morgen te horen tijdens de Neerpeltse markt vanaf 11 uur.

Het asociale verhuurkantoor

Vrijdag 3 januari 2020
Tribunaliteiten
Pelt - Het asociale verhuurkantoorVoor de vrederechter van Beveren stond een man die zijn sociale woning niet wilde verlaten. Hij had nochtans zelf de huur opgezegd omdat hij bezoekrecht kreeg met zijn dochtertje en nood had aan een ruimere woning. Hij zou die dan huren met een vriend, kwestie van de huur te kunnen betalen. Maar, halverwege de opzegtermijn, bedacht de man zich en vroeg aan het sociaal verhuurkantoor te mogen blijven. Het verhuurkantoor weigerde want de opzeg was een feit. Het vroeg aan de vrederechter het einde van de (…) Het hele nieuwsbericht

Rosalie Haex overleden

Vrijdag 3 januari 2020
Pelt - Rosalie Haex overledenZaterdag is Rosalie Haex overleden. Ze was 81 jaar. De uitvaartdienst gebeurde in familiekring waarna de asverstrooiing plaatsvond op de begraafplaats van Wijchmaal.

Acht procent meer starters

Donderdag 2 januari 2020
In 2019 is het aantal startende bedrijven in Limburg gestegen met 8 procent. Omgerekend zijn er zo bijna 8.000 nieuwe zaken bijgekomen. Het is het tweede jaar op rij dat Limburg het goed doet wat startende bedrijven betreft.
Pelt - Janet Waitevo en Florence Wanjiru overledenZoomOp 24 december kwamen Janet Waiteyo (45) en Florence Wanjiru (17) om het leven bij een verkeersongeval in Bree. Zaterdag 4 januari om 14u is er in de St.-Laurentiuskerk in Bocholt een afscheidsviering. Nadien (15-17u) is er mogelijkheid tot begroeting in het funerarium Creemers, Cobbestraat 26 in Bree. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.

Jef Van Ham overleden

Donderdag 2 januari 2020
Pelt - Jef Van Ham overledenDinsdag is Jef Van Ham overleden, de echtgenoot van Lisette Kelgtermans. Hij was 90 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kirng plaatsvinden. Begroeting: maandag (19.30-20u) in uitvaartcentrum Severens.

Over het openen van nieuwe winkels

Donderdag 2 januari 2020
Pelt - Over het openen van nieuwe winkelsZoom"Vroeger reed een winkeldirecteur naar een pand, keek wat rond en besliste of hij er een winkel opende of niet. Maar de tijd van het buikgevoel is voorbij. Steeds vaker beslissen winkelketens op basis van data waar ze winkels openen en waar niet." Die data worden onder meer aangeleverd door het databedrijf RetailSonar, schrijft De Tijd. Een boeiend verhaal over data, algoritmes, omzet, klanten weglokken... Lees "Big data bepalen waar nieuwe supermarkt komt"

Vuurwerk in Forte-parking (2)

Donderdag 2 januari 2020
Pelt - Vuurwerk in Forte-parking (2)Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Nog steeds brandend actueel...

Donderdag 2 januari 2020
Pelt - Nog steeds brandend actueel...Zoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Pelt - Kom zondag het lied van Pelt meezingenZoomTijdens de gemeentelijke nieuwjaarsborrel, zondagvoormiddag vanaf 10.30u in de sporthal van Dommelhof, wordt het ‘Lied van Pelt’ gezongen en is het de bedoeling dat we dat uit volle borst met z'n allen meezingen. Het koor zal onder de leiding staan van componist Jos Meekers. De boodschap van het "Lied van Pelt" is eenvoudig:
. in Pelt is ‘t lèève schoeën
. boe degge oech wónt, gè hurt er bij
. Pelt is het dörr’p van ós allemoal!

Dus: ‘As’t iet of wa git, ziet daan dègge komt! Nog veel plezier en tot zondag! (Fons Tuyaerts)

Bewegingstips voor het nieuwe jaar

Woensdag 1 januari 2020
Bij de start van een nieuw jaar wenst iedereen elkaar het beste en nemen we ons allemaal voor om de dingen een stuk beter te gaan doen. Vaak hoort daar het steevaste voornemen bij om meer te gaan bewegen en een gezondere levensstijl aan te nemen. Hoe dat meestal verloopt weet u wel. Rosalie Coolkens, lector lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan de lerarenopleiding van Hogeschool PXL en daarnaast ook bewegingscoach, adviseert ons om even te kijken hoe managers erin slagen om hun doelen te (…) Het hele nieuwsbericht

'Stop de jacht in wolvengebied'

Woensdag 1 januari 2020
De vzw Welkom Wolf heeft Vlaams minister Zuhal Demir opgeroepen, dringend maatregelen te nemen tegen jagers die nog altijd actief zijn in het leefgebied van de wolven. Hoewel de jachtconcessie in het gebied is ingetrokken, wordt er nog altijd intensief gejaagd, zegt Jan Loos van "Welkom Wolf". "Maandag nog hebben buren vier jagers de verboden zone zien binnenrijden. De overheid moet ter plaatse controleren of het jachtverbod wordt nageleefd."  Als dat niet gebeurt vreest Loos dat de nieuwe wolvin Noëlla hetzelfde lot beschoren is als haar voorgangster Naya.

Hulp voor Limburgers in nood

Woensdag 1 januari 2020
Het Crisisfonds Limburg keurde het afgelopen jaar zes aanvragen goed voor uitzonderlijke financiële hulp aan Limburgers in nood. Het fonds, een initiatief van het bisdom Hasselt en Caritas Hulpbetoon, hielp op die manier mensen die zich in een uitzichtloze situatie bevonden en voor hulp niet terechtkonden bij het OCMW of andere erkende instanties.
Ondanks de staking van de socialistische vakbond zijn alle geplande feestbussen van De Lijn op oudejaarsavond en -nacht uitgereden. Inwoners van 28 Limburgse gemeenten konden gratis op de feestbus omdat hun gemeente meebetaalde aan het project.

Mist hindert vliegverkeer

Woensdag 1 januari 2020
Grensgevallen
Vandaag zijn op Eindhoven Airport 50 vluchten geannuleerd vanwege de mist. Pas rond half zes vanavond kon de eerste vlucht vertrekken. Ook kon een aantal vliegtuigen landen. Gisteren al  veroorzaakte de mist veel hinder. UPDATE Het vliegveld blijft vannacht open; voor de gestrande reizigers worden veldbedjes voorzien.

NHC bezorgd over gewonde egels

Woensdag 1 januari 2020
Pelt - NHC bezorgd over gewonde egelsZoomHet Natuurhulpcentrum in Oudsbergen is bezorgd over het grote aantal opgevangen egels. Vorig jaar waren er dat liefst 1.223. Sil Janssen: "Het is duidelijk dat er iets aan de hand is. Dit bewijzen de 495 egels die met zware bijtwonden binnenkwamen. Hoe het komt dat dit zo opvallend meer is, willen we laten onderzoeken door een hogeschool of universiteit. Want er sterven nu meer egels dan er worden geboren en dat is catastrofaal."
Vorig jaar werden in het Natuurhulpcentrum 10.057 dieren (…) Het hele nieuwsbericht
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt