Het overige nieuws

Pelt - Twaalf spelers voor Sporting Grote HeideSporting Grote Heide heeft twaalf spelers aangetrokken met het oog op komend seizoen: Xavier Gulix, Anouar Asbai, Joppe Oudermans, Yahup Onlen en Dries Plessers (allen Esperanza Pelt), Damir Bomkombaev (Geel), Seppe Joosten (Achel), Ali Kaan Kocaman (Kattenbos), Bram Loos (Meeuwen), Jeroen Schrooten (Opitter) en Allessandro Pillitteri en Mitchell Colemont, beiden KRC Peer.
Pelt - Naar het ISS in coronatijdenZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)
Pelt - Een roze sprinkhaan met PinksterenZoomVandaag is het Pinksteren. Natalie Vervaeke zag in haar tuin geen vurige tongen maar wel een roze sprinkhaan. Die komt de jongste jaren vooral voor in Nederland. Roze sprinkhanen lijden aan een genetische pigmentverstoring, die onder biologen bekend staat als erythrisme. De afwijking, die lijkt op albinisme, leidt in dit geval niet tot een witte kleur maar tot een roze, lezen we bij Wikipedia. (Foto Natalie Vervaeke) 
Een roze sprinkhaan met Pinksteren
Zoom

Zonnebadende vleermuis

Zaterdag 30 mei 2020
Pelt - Zonnebadende vleermuisZoomVandaag gezien aan De Wulp: een zonnebadende watervleermuis. (Foto Carlo Schoemans)
Pelt - Verwarring alom rond grenspassageZoomEr heerst nogal wat verwarring rond de mogelijkheid om vanaf vandaag de landsgrens over te steken om eventueel te gaan winkelen. Die mogelijkheid is voorzien in het Ministerieel Besluit dat ook de reisjes naar familie in het buitenland toelaat, maar ze bleef blijkbaar onder de radar tot minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem er vanmorgen zelf over begon: "U kan gaan winkelen met een vorm van noodzakelijkheid. Het wordt dus niet aangeraden. Maar men kan zich dus over de grens verplaatsen om inkopen (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Creativiteit gevraagd van horeca-uitbatersZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Chel mag het zeggen
Pelt - Schuld en Boete (Fjodor Dostojevski)Als een auteur zijn verhaal in de ik-vorm schrijft, betekent dat niet per se dat hij het over zichzelf heeft!
Ik zal toch niet de enige zijn die dat heeft: de schier onbedwingbare neiging om de grenzen van het toelaatbare af te tasten. Ik heb het altijd al uitermate ‘plezant’ gevonden om net die dingen te proberen die verboden zijn. A ja! Ze verbieden dat niet voor niks, maar precies omdát het zo fijn is! De schuld waarmee ik daardoor mijn ziel belastte, leidde vaak tot een fikse (…) Het hele nieuwsbericht
Kort nieuws van bij de buren
Het Openbaar ministerie heeft vandaag 5 jaar cel gevorderd tegen een 55-jarige serieaanrander uit Hechtel-Eksel. De man sloeg toe in Hasselt, Mol en Turnhout. Hij pleegde de feiten tussen 2004 en 2017. Het verdict in deze zaak valt op 26 juni.(PG)
Emily Korst uit Lommel en Ruud Emmers uit Pelt hebben de besloten vennootschap Workr P & O opgericht met zetel aan de Industrielaan in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer arbeidsbemiddeling en outplacement.
Pelt - Rotary schenkt 10.000 euro aan IntegroZoomMet respect voor de social distancing hebben Jo Vandeurzen, voorzitter van de woonzorggroep Integro, en algemeen directeur Roel Eerlingen gisteren een cheque van 10.000 euro in ontvangst genomen van Rotary Overpelt Noord-Limburg, vertegenwoordigd door voorzitter Paul Driesen en leden Gerard Spaas, Johan Thys en Karel Willaert. Het geld zal worden gebruikt om aan een 1000-tal medewerkers van Integro Woonzorgcentra een corona startkit te bezorgen. Hiermee laat Rotary Overpelt Noord-Limburg haar steun blijken aan de zorgverleners die in de frontlinie staan om iedere dag opnieuw het beste van zichzelf te geven in de strijd tegen de coronapandemie.
Goed nieuws voor wie familieleden in een van onze buurlanden heeft: vanaf morgen 30 mei mag u weer de grens over om hen een bezoekje te brengen. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter de Crem zegt ook te verwachten dat de Europese landen vanaf 15 juni hun grenzen weer zullen openstellen: "Tot slot wil ik nog benadrukken dat voor al het overige grensoverschrijdend verkeer (met uitzondering dus van het bezoek van familie, vrij verkeer van goederen en essentiële verplaatsingen) ons land zich aansluit bij de overige Europese landen die een heropstart van het volledige verkeer binnen de Europese Unie en de Schengenzone uiterlijk op 15 juni willen realiseren."

Zomers weer

Vrijdag 29 mei 2020
Weerbericht
Pelt - Zomers weerAnticyclonale condities zorgen voor een vrijwel wolkenloze hemel en met de aanvoer van droge landlucht kan het kwik oplopen tot zomerse waarden. Ook de volgende dagen staan nog in het teken van hogedrukgebieden. Daarbij kan de temperatuur na het weekend nog wat oplopen. Halfweg volgende week kunnen storingen echter over ons land doordringen en nemen de neerslagkansen sterk toe. 
Vandaag is het stralend zonnig weer en er komen nauwelijks wolken voor in de ochtend. Na de middag is er wat hoge (…) Het hele nieuwsbericht
Een gerechtelijke actie heeft een einde gemaakt aan de activiteiten van een criminele drugsbende die kilo’s cocaïne vanuit Colombia naar Europa verscheepte. Vandaag heeft de federale gerechtelijke politie Limburg in samenwerking met de FGP Antwerpen, de lokale politiezones LRH en Carma, en de speciale eenheden een inval gedaan op tien verschillende verblijfsadressen van verdachte drugssmokkelaars in het Limburgse en in Antwerpen. De actie was een gevolg van een uitgebreid onderzoek naar de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - De 'bubbels' worden versoepeldZoom                                                                      (Cartoon: Fobie)

Code rood in natuurgebied

Vrijdag 29 mei 2020
Pelt - Code rood in natuurgebiedIn de natuurgebieden in Limburg en Antwerpen geldt sinds vandaag code rood, meldt het Agentschap Natuur en Bos. Wandelen in de bossen wordt afgeraden omdat het brandgevaar te groot is vanwege de extreme droogte. Vuur maken is sowieso verboden. De brandtorens zijn bemand. Voorzichtigheid is geboden!

Geen cantus, wel weer markt

Vrijdag 29 mei 2020
Pelt - Geen cantus, wel weer marktZoomNormaal gezien stond morgen/zaterdag de beiaardcantus op het programma, maar ook daar heeft het coronavirus een stokje voor gestoken. Beiaardier Jan Verheyen speelt morgen liedjes die anders op de cantus de revue zouden gepasseerd zijn zoals Io Vivat, Krambaboulie, Drie schuintamboers, nog een resem drinkliederen en tot slot uiteraard de Vlaamse Leeuw waarmee elke cantus wordt afgesloten. Dus zing morgen vanaf 11 uur gerust mee! Het zondagse concert vervalt, nu de lockdown in een nieuwe (…) Het hele nieuwsbericht

Zaterdag weer papierophaling

Donderdag 28 mei 2020
De ophaling van oud papier mag weer van start gaan, zo heeft de nationale veiligheidsraad beslist. Dat houdt in dat het oud papier zaterdag in Neerpelt weer wordt opgehaald door de verenigingen.  
Pelt - 'Pelter Jeugd' schonk 700 mondmaskersZoomCarnavalsgroep Pelter Jeugd, die 200 leden telt, steunt jaarlijks het goede doel. Vandaag schonken bestuurders Niels Bollen (links op de foto) en Manuel De Bie (rechts) 700 chirurgische mondmaskers aan het Gespecialiseerd Secundair Onderwijs St.-Elisabeth in Wijchmaal. Algemeen directeur Koen Knevels (midden) bedankte de groep van harte voor dit mooie gebaar.

Installateur SCE failliet

Donderdag 28 mei 2020
De Ondernemersrechtbank in Hasselt heeft vandaag installateur SCE met zetel aan de Breugelweg in Overpelt failliet verklaard. Schuldvorderingen moeten voor 27 juni ingediend worden. Mr. Roox is als curator aangeduid.

Vliegende takjes

Donderdag 28 mei 2020
Vandaag gezien in Bosland
Pelt - Vliegende takjesZoomSchijn bedriegt. Op het eerste gezicht zou men denken dat het een klein berkentakje is, op deze foto. In werkelijkheid is het een rustende nachtvlinder, die te boek staat als 'wapendrager'. (Pierre Rutten)

Yve Vandael overleden

Donderdag 28 mei 2020
Pelt - Yve Vandael overledenGisteren is Yve Vandael overleden. Hij was 31 jaar. De uitvaartdienst en de begrafenis - op de begraafplaats in Pelt - zullen in besloten kring plaatsvinden.
Pelt - Stormloop op Limburgse kringwinkelsZoomDe Limburgse Kringwinkels hebben het sinds de heropening extra druk. Er werden op twee weken tijd al evenveel spullen binnengebracht als anders op een hele maand. En er komen meer mensen kopen. (Bron: Radio 2)

Tractor gekanteld

Dinsdag 26 mei 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op de Baan naar Bree in Peer is vanmiddag een tractor gekanteld. De bestuurder heeft daarbij verwondingen opgelopen. Het ongeval zorgde voor veel verkeershinder.
Pelt - Nieuwe laptops voor Campus OV4ZoomVandaag ontving Campus OV4 in Pelt een schenking van vijf gloednieuwe laptops vanwege Rotary Genk Staelen ter versterking van het digitaal onderwijs ten behoeve van kwetsbare leerlingen. “Als school zijn we enorm dankbaar voor dit gul gebaar”, zei OV4-directeur Lut Vreys (rechts op de foto). Namens Rotary Genk Staelen zei André Martens (links): “Als club vinden we het belangrijk om in deze moeilijke periode kwetsbare leerlingen te ondersteunen!” Algemeen directeur Koen Knevels (midden) zei tevreden en trots te zijn: “Met het schoolteam staan we er borg voor dat de geschonken laptops heel positief gebruikt zullen worden om leerlingen extra kansen te geven."
Pelt - Boodschap koningshuis aan zorgsectorZoomDe Limburgse rusthuizen kregen een brief van koning Filip en koningin Mathilde om bewoners en personeel van de zorgcentra steun te geven in deze moeilijke periode. "Wij denken aan u, bewoners, die geen bezoek meer krijgen van familie en dierbaren. U voelt zich hierdoor heel eenzaam, maar wij dragen u in ons hart. Onze gedachten gaan ook uit naar u, zorgverleners, die dag na dag het beste van zichzelf geven in een veeleisende job. Uw toewijding is van groot belang in deze bijzondere omstandigheden. Wij (…) Het hele nieuwsbericht

Treeske Palmaers overleden

Dinsdag 26 mei 2020
Pelt - Treeske Palmaers overledenGisteren is de in Pelt woonachtige en uit Meeuwen afkomstige Treeske Palmaers overleden, de echtgenote van Frans Vanderwegen. Zij was 89 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
Pelt - Ondertussen, in de televisiestudio...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Pelt - Subsidie voor bescherming broedvogelnestenZoomHet Agentschap Natuur en Bos lanceert een subsidie om de nesten en jongen van vijf broedvogelsoorten op landbouwpercelen te beschermen. Het gaat over bruine en grauwe kiekendief, kwartelkoning, velduil en grauwe gors. Als de landbouwer extra inspanningen levert door na de gebruikelijke datum te maaien of te oogsten, dan vergoedt de subsidie zijn gemiste inkomsten. Alle info en subsidie aanvragen

Nieuwe vennootschap: Auto 8

Maandag 25 mei 2020
Frank Cuppens uit Pelt heeft de besloten vennootschap Auto 8 opgericht met zetel aan de Kaulillerweg. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer de handel in auto's en lichte bestelwagens, onderhoud en reparatie van motorvoertuigen, carrosserieherstel en kleinhandel in brandstoffen voor auto's en motorrijwielen.
Pelt - Haag vat vuur in Kleinmolenstraat
In de Kleinmolenstraat in Overpelt vatte deze namiddag een haag vuur. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was het vuur al uit. De brand ontstond tijdens het wegbranden van onkruid.

Pelt - Motorrijder gewond in SellekaertsstraatIn de Sellekaertsstraat kwam een motorrijder gisteren ten val. De scooter schoof tegen een auto. De motorrijder, een twintiger uit Olen, raakte gewond.

Weer brand in villawijk

Maandag 25 mei 2020
Kort nieuws van bij de buren
De brandweer moest deze namiddag uitrukken voor een brand in een bosje in de Ekselse villawijk. Het vuur kon snel geblust worden. Eerder dit jaar waren er ook al branden. En ook vorig jaar was dat het geval. De politie Kempenland onderzoekt of er een pyromaan aan het werk is.

Nathalie De Raedt overleden

Maandag 25 mei 2020
Pelt - Nathalie De Raedt overledenZaterdag is de in Pelt woonachtige en uit Hamont-Achel afkomstige dr. Nathalie De Raedt overleden, de echtgenote van Tim Schildermans. Zij was 36 jaar en moeder van drie kinderen. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Bestelwagen gestolen

Maandag 25 mei 2020
Kort nieuws van bij de buren
In de Salvatorstraat in Hamont is vanochtend een Ford Transit gestolen. De bestelwagen stond op de oprit van een woning.

Jos Hendrikx overleden

Maandag 25 mei 2020
Pelt - Jos Hendrikx overledenIn WZC Immaculata in Overpelt is vandaag  de uit Hamont afkomstige Jos Hendrikx overleden, de echtgenoot van Maria Verberne. Hij was 81 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen in besloten familiekring plaatsvinden.
Pelt - Supersonische 'boem!' geannuleerdZoomUPDATE De aangekondigde doorbreking van de geluidsmuur in de vooravond door een F16 van de vliegbasis van Kleine-Brogel is geannuleerd. (Archieffoto Stephan Volders)

Esperanza start trainingen

Maandag 25 mei 2020
Pelt - Esperanza start trainingenEsperanza Pelt plant tussen 16 en 27 juni zes trainingen en last dan een pauze in. De club hoopt dan ook meer duidelijkheid te hebben over het nieuwe voetbalseizoen.

Relatiebureau

Maandag 25 mei 2020
Pelter Hükske
Pelt - RelatiebureauZoomTussen Sus en Marie gaat het niet meer zo goed. Sus neemt – zonder veel overtuiging - contact op met een relatiebureau. Gaat hij daar een oplossing vinden?
Vertel de mop aan iemand die ergens alleen zit te wachten op bezoek of een contact. In het Pelter dialect natuurlijk! Houd je intussen gezond en… tot volgende maandag. (Fons Tuyaerts)
Pelt - Ook in Dendermonde coronacrisisZoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Grafornamenten gestolen

Zondag 24 mei 2020
Kort nieuws van bij de buren
Op het kerkhof in Linde-Peer zijn ornamenten gestolen van het graf van Dylan Aendekerk. De ouders hopen dat de daders de ornamenten, die een grote emotionele waarde hebben, terugbrengen. De 16-jarige Dylan Aendekerk kwam einde 2015 om het leven toen hij aangereden werd door een automobilist die zich vervolgens schuldig maakte aan vluchtmisdrijf.

Inbraak in 't Look

Zondag 24 mei 2020
Pelt - Inbraak in 't LookAfgelopen nacht is er ingebroken in een woning in 't Look. De dader haalde alle kasten overhoop en maakte geld buit. 

Vossenhol uitgegraven

Zondag 24 mei 2020
Pelt - Vossenhol uitgegravenZoomOnbekenden hebben enkele dagen geleden op een terrein in de buurt van natuurgebied 't Plat een vossenhol uitgegraven (foto). Of in het hol nog jonge vossen verbleven is niet bekend. Het hol is inmiddels weer dichtgegooid. (Foto HH)

Opletten met 'fake news'

Zondag 24 mei 2020
Om over na te denken
Pelt - Opletten met 'fake news'Wij hebben gemerkt dat er op sociale media vervalste berichten van de Internetgazet worden verspreid. Hierbij worden screenshots gebruikt van berichten die dezelfde opmaak van de Internetgazet vertonen, maar nooit op de site zijn verschenen. Het gaat hier om fake news. Indien men een (verwijzing naar een) artikel van Internetgazet tegenkomt op een ander medium, zoals Facebook of Twitter, is het dan ook verstandig om te kijken of het artikel effectief op de Internetgazet-website staat.
Ter verduidelijking: de berichten die u op onze website zelf, of op de Facebookpagina's van Internetgazet terugvindt, zijn uiteraard authentiek. (PP)
Pelt - Sporting Grote Heide pakt uit met U21Vanaf het seizoen 2020/2021 pakt Sporting Grote Heide weer uit met een U21 ploeg. De ploeg zal getraind worden door Davy Groenen.
Pelt - We moeten zuinig zijn met drinkwaterZoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Pelt - Iemand zijn varkenspoot verloren?ZoomVandaag gezien in de berm van de Olmenstraat...
Kort nieuws van bij de buren
Uit een clublokaal in Kaulillerdorp in Bocholt is drank gestolen. De politie kreeg vanmiddag melding van de feiten.

Zomerkampen mogen doorgaan

Vrijdag 22 mei 2020
#samentegencorona
Pelt - Zomerkampen mogen doorgaanZoomDe zomerkampen mogen doorgaan, met contactbubbels van maximum 50 personen. Dat heeft minister van Jeugd Benjamin Dalle aangekondigd. Eerder werd ook bekend dat de kleuterscholen in juni weer open mogen.

Marktmuziek op de beiaard

Vrijdag 22 mei 2020
Pelt - Marktmuziek op de beiaardZoomMorgen is de markt er weer! Het beiaardconcert begint om 11u dan ook  met “Als marktkramer ben ik geboren” van Eddy Wally om de marktkramers een hart onder de riem te steken. De lockdown wordt stilaan losser, maar de roep van de natuur naar water wordt ondertussen almaar luider. Daarom speelt beiaardier Jan Verheyen naast liedjes over het mooie weer ook liedjes over water en regen. Benieuwd naar welke liedjes dit zijn? Luister dan vanop de markt of live via Facebook. Nu de markt er weer is, vervalt het beiaardconcert op zondag.  

Ondertussen, aan de kust...

Vrijdag 22 mei 2020
Pelt - Ondertussen, aan de kust...Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Tijdelijk kouder

Vrijdag 22 mei 2020
Weerbericht
Pelt - Tijdelijk kouderHet hogedrukgebied dat voor zomers weer zorgde trekt naar het noordoosten van Europa, terwijl een volgend hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan opbouwt naar onze streken. Tussen beide systemen in kan een verzwakte storing over onze regio schuiven en wordt er nadien tijdelijk koudere lucht aangevoerd. Wanneer het volgend hogedrukgebied ons weer kan bepalen is er opnieuw meer zon en komt het kwik weer hoger uit.
Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken met een verzwakte storing over onze (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Gallo-Romeins Museum weer openHet Gallo-Romeins Museum in Tongeren opent volgende week vrijdag opnieuw zijn deuren. Vanaf dan kan je zowel de permanente opstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ als de tijdelijke tentoonstelling ‘Dacia Felix’ opnieuw bezoeken. ‘Dacia Felix’ loopt nog tot 2 augustus.
Een museumbezoek kan enkel na reservatie. Vanaf woensdag 27 mei kan je je tijdslot vastleggen, zowel telefonisch als online (via de website). Betaling van je ticket (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - 'Geen drinkwatertekort in Limburg'Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Toine Vrolix overleden

Vrijdag 22 mei 2020
Pelt - Toine Vrolix overledenVandaag is de in Kleine Brogel woonachtige en uit Sint-Huibrechts-Lille afkomstige Toine Vrolix overleden, de echtgenoot van Annie Van Broekhoven. Hij was 85 jaar. De afscheidsdienst en de begrafenis zullen in familiekring plaatsvinden.

Jacqueline Meuris overleden

Vrijdag 22 mei 2020
Pelt - Jacqueline Meuris overledenGisteren is Jacqueline Meuris overleden. Zij was 82 jaar. De uitvaartliturgie vindt woensdag in beperkte kring plaats in de parochiekerk van Overpelt-Centrum.
Pelt - Corona-art (3): de aardappeleters...ZoomNaar Vincent Van Gogh. (Cartoon: Fobie)

Maar de kat kwam weer (3)

Woensdag 20 mei 2020
Pelt - Maar de kat kwam weer (3)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Het is al een tijdje erg droog in Limburg. De grond snakt naar water en het waterpeil in de Limburgse waterlopen staat erg laag. Daarom geldt er vanaf morgen/donderdag een verbod om water op te pompen uit de Limburgse onbevaarbare waterlopen. Dit captatieverbod is van kracht in zowat 80% van de provincie. Een gedetailleerd overzicht met exacte afbakening is hier te vinden.

'Waor zedde gai gewist?'

Woensdag 20 mei 2020
Hoe streng zijn de coronacontroles in België eigenlijk? vroeg een Nederlander in een Facebookgroep vandaag. Een ander lid van de groep, ook een Nederlander, die veel de grens over moet, gaf volgend amusant antwoord:
"Je mag als inwoner van Nederland enkel in België zijn voor je werk. Dit is het principe. Je werkgever moet dan voor je een bewijsje schrijven dat je op een bepaald adres moet zijn. Dit geldt dus voor iedereen vanuit Nederland - of je nu met de auto, fiets of zelfs te (…) Het hele nieuwsbericht

Maar de kat kwam weer (2)

Dinsdag 19 mei 2020
Pelt - Maar de kat kwam weer (2)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Vanaf 1 juni wordt het Crelan-agentschap Overpelt geïntegreerd in Crelan Neerpelt. Overpeltse klanten moeten vanaf dan naar de Heerstraat.

Grauw maar mooi

Dinsdag 19 mei 2020
Pelt - Grauw maar mooiZoomJos Keppens fotografeerde in het Hobos een Grauwe Vliegenvanger. "Die is minder opvallend, minder zichtbaar dan de Bonte Vliegenvanger," mailt hij. "Dit vlugge vogeltje, iets kleiner dan een huismus, met zijn scherpe oogjes, ziet er grauw en onopvallend uit. Toch vliegt het ieder jaar naar Afrika, en terug naar Europa zodra hier de insecten weer rondvliegen."
Kort nieuws van bij de buren
De politie heeft vanochtend in Bilzen 75 gram wiet gevonden in de bestelwagen van een twintiger uit Peer. De man was door de politie aan de kant gezet omdat hij te snel reed
Pelt - Philomena Schutters overledenGisteren is Philomena Schutters overleden, de echtgenote van Marcel Vandervee. Zij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Maar de kat kwam weer (1)

Dinsdag 19 mei 2020
Pelt - Maar de kat kwam weer (1)Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Er is momenteel een storing op het waternet in de gemeenten Pelt en Peer als gevolg van een lek aan de Ekselsebaan in Peer. Dat meldt De Watergroep. "De Watergroep doet er alles aan om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Onze excuses voor de tijdelijke hinder," aldus het waterbedrijf. Door het lek kan men in de genoemde gemeenten te maken krijgen met bruin water. Maar die bruine kleur is van tijdelijke aard, zegt De Watergroep.

Jet Vaesen overleden

Dinsdag 19 mei 2020
Pelt - Jet Vaesen overledenZaterdag is in Achel de uit Neerpelt afkomstige Jet Vaesen overleden, de weduwe van Thieu Sijbers. Ze was 95 jaar. De afscheidsplechtigheid en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. Rouwadres: fam. Sijbers-Vaesen, p/a Brogelerweg 24, 3950 Bocholt.
Pelt - Laurens Houben drie keer op het podiumOp een jumping in Goch (Duitsland) heeft de 24-jarige Laurens Houben uit Pelt drie podiumplaatsen behaald. Houben rijdt voor de stal van Holger Hetzel.

Blijven bewegen!

Maandag 18 mei 2020
Pelt - Blijven bewegen!Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Pelt - Kop-staartbotsing: twee gewondenBij een kop-staartbotsing op de Astridlaan in Overpelt raakten deze voormiddag twee personen gewond: een 67-jarige man uit Pelt en een 24-jarige man uit Bocholt.

Lisa de Zwart overleden

Maandag 18 mei 2020
Pelt - Lisa de Zwart overledenZaterdag is Lisa de Zwart overleden, de weduwe van Thieu Nies. Eerder deze maand was ze 89 jaar geworden. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. 
Pelt - Ophalen papier en karton mag weerZoomOp vraag van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en de afvalintercommunale Limburg.net besliste het nationale crisiscentrum dat de ophalingen van oud papier en karton opnieuw kunnen doorgaan. “In gemeenten waar er geen alternatief is en/of deze werkwijze courant is, is het toegestaan, maar de social distancing-maatregelen moeten in de mate van het mogelijke worden nageleefd,” stelt het crisiscentrum.

Mathieu Simons overleden

Maandag 18 mei 2020
Pelt - Mathieu Simons overledenIn het Mariaziekenhuis is vrijdag Mathieu Simons overleden, de echtgenoot van Mia Claes. Hij was 73 jaar. De crematie en de afscheidsdienst zullen in besloten kring plaatsvinden. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Pelt - Gertrude Schildermans overledenIn WZC Kloosterhof in Oudsbergen is gisteren de uit Overpelt afkomstige Gertrude Schildermans overleden, de weduwe van Theo Huyers. Zij was 83 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Haar urne wordt bijgezet op de stedelijke begraafplaats in Peer.

Michael Pawlenko overleden

Maandag 18 mei 2020
Pelt - Michael Pawlenko overledenGisteren is Michael Pawlenko overleden, de echtgenoot van Alda Scheelen. Hij was 71 jaar. De afscheidsdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Rouwadres: Hoevenstraat 90, 3900 Pelt.

Weer voetbal in Duitsland

Maandag 18 mei 2020
Pelt - Weer voetbal in DuitslandZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)

Jurgen Damiaans naar Elen

Maandag 18 mei 2020
Jurgen Damiaans (Lindel-Hoeven) zal komend seizoen de kleuren van tweedeprovincialer St. Elen verdedigen.

Een overval

Maandag 18 mei 2020
Pelter Hükske
Pelt - Een overvalZoomEen dief overvalt een koppel in een villa, maakt zich meester van de vrouw en dwingt de man om geld en juwelen af te geven.
Hoe loopt dit af?
Vertel de mop gerust verder in ons mooi dialect, zeker aan iemand van wie je weet dat die ergens alleen zit. Een telefoontje en een glimlach kunnen in deze tijden wonderen doen. Tot volgende maandag! (Fons Tuyaerts)

Vakantie aan zee, anno 2020

Zondag 17 mei 2020
Pelt - Vakantie aan zee, anno 2020Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Pelt - Bromfietser (58) gewond bij botsingIn de Elzenstraat in Bocholt botsten deze namiddag rond 15 uur een bestelwagen en een 58-jarige bromfietser uit Pelt. Deze laatste raakte daarbij gewond.

GRM blijft voorlopig dicht

Zondag 17 mei 2020
Pelt - GRM blijft voorlopig dichtZoomDe musea mogen vanaf morgen weer open, maar het Gallo-Romeins Museum (GRM) in Tongeren (foto) blijft voorlopig dicht. "We werken aan een veilige heropening," laat de directie weten, die ons zal informeren wanneer men daarmee klaar is.

De scholen zijn er klaar voor!

Zaterdag 16 mei 2020
Pelt - De scholen zijn er klaar voor!Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie)
Pelt - Nog 130 coronapatiënten in ziekenhuisZoomGisteren lagen er in de Limburgse ziekenhuizen in totaal nog 130 coronapatiënten. Het Jessa-ziekenhuis in Hasselt vangt nog het hoogste aantal patiënten op, namelijk 47. In het ZOL in Genk verblijven er nog 29, in AZ Vesalius in Tongeren nog 21 patiënten, in Sint-Trudo in Sint-Truiden 10, in Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik nog 8,  in het Mariaziekenhuis in Pelt ook 8 en in Sint-Franciscus in Heusden-Zolder nog 7.
Limburg telt op dit moment 876.785 inwoners. Dat zijn er 3.360 of 0,38 procent meer dan vorig jaar. Met deze kleine stijging zit Limburg onder het Vlaamse (+0,62%) en het Belgische (+0,55%) gemiddelde.
Van 2010 tot 2020 kreeg Limburg er meer dan 38.000 inwoners bij. Volgens het Planbureau zal onze provincie in de jaren ‘20 nog groeien met 15.000, en in de jaren ‘30 met amper 3.000 inwoners. In 2040 zou Limburg zijn maximum bereiken - 894.000 inwoners - om daarna te dalen. In 2055 zouden we (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Meer interesse voor verpleegkundeZoomHet aantal voorinschrijvingen voor de opleiding verpleegkunde aan de PXL en de UCLL is dit jaar met 10 procent gestegen. De toename valt grotendeels toe te schrijven aan de positieve manier waarop zorgverleners tijdens de coronacrisis in beeld worden gebracht.
Pelt - Geen 1,5m-verplichting meer op bussenDe directie van De Lijn heeft beslist voortaan af te zien van de verplichting om in de bussen een afstand van 1,5 meter aan te houden tussen de reizigers. Ze moeten wel een mondmasker dragen.
Pelt - Vanaf maandag mogen de markten weerZoom                                                                        (Cartoon: Fobie)

Man aangevallen door pitbull

Vrijdag 15 mei 2020
Pelt - Man aangevallen door pitbullOp de wandeldijk langs het wachtbekken aan de Heesakkerstraat is vandaag een man aangevallen door een loslopende pitbull. De man, die er wandelde met zijn kleinzoontje, kon het kind nog net op tijd optillen maar werd toch door de pitbull aangevallen. Hij heeft klacht neergelegd bij de politie nadat hij werd uitgelachen door de eigenaar van de pitbull. 
Pelt - Gezinswandeling voor een gratis m(b)ondmaskerZoomNaar aanleiding van 'De dag van het gezin’ vandaag biedt de Gezinsbond Overpelt de mogelijkheid om een gezinswandeling/fietstocht te maken met als beloning een gratis stoffen mondmasker. Op elk adres van een bestuurslid vind je een berentekening met een opdracht aan het raam/brievenbus. De opdrachten zijn leuk, speels en geschikt voor jong en oud. Wie al wandelend 4 opdrachten of per fiets 6 opdrachten uitvoert, ontvangt voor ieder gezinslid vanaf 12 jaar een gratis stoffen (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Fietser (56) gewond bij aanrijdingIn de Lillerheidestraat in Pelt raakten vanmorgen rond 7.30 uur een 56-jarige fietser uit Bocholt en een bestelwagen in een aanrijding betrokken. De fietser is voor verzorging naar het Mariaziekenhuis gebracht.

Basisscholen opnieuw gestart

Vrijdag 15 mei 2020
Pelt - Basisscholen opnieuw gestartZoomVandaag gingen de basisscholen weer van start voor een aantal leerjaren. Basisschool Helibel Lille was helemaal klaar om de leerlingen van het 1ste, 2de en 6de leerjaar te ontvangen. Het team had er alles aan gedaan om deze opstart zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zij werden hierbij geholpen door de plaatselijke ondernemers Hovaspan - die elke leerkracht een spatmasker schonk - en garage Kia Lumens die met 650 mondmaskers voor het personeel over de brug kwam. Het schoolteam dankt langs deze weg beide ondernemers.
Pelt - Speelplaats krijgt groen kleedjeZoomOp de speelplaats van basisonderwijs De Linde in 't Lindepaadje werd onlangs met ondersteuning van de ouderraad een mooi speeltoestel geplaatst. Vandaag werden er in de aangrenzende zone grasmatten gelegd zodat het geheel een nieuw fris groen tintje heeft.

Songfestival op klokken

Vrijdag 15 mei 2020
Pelt - Songfestival op klokkenZoomNormaal was er dit weekend het Eurovisiesongfestival, maar vanwege corona gaat dat niet door. Daarom speelt beiaardier Jan Verheyen een alternatief klokken-songfestival. Hij begint het concert met Release me van Hooverphonic, onze Belgische inzending. Daarna herken je heel wat deuntjes uit het rijke repertoire van het songfestival, zoals Poupée de cire, poupée de son (France Gall), J’aime la vie (Sandra Kim), Arcade (Duncan Lawrence), Waterloo (Abba), Love shine a light (Katrina and the waves) enz. Te horen op zaterdag en zondag om 11 uur. Het concert duurt telkens ongeveer een half uur en kan gevolgd worden op Facebook.

305 corona-overtredingen

Vrijdag 15 mei 2020
Pelt - 305 corona-overtredingenDe Limburgse politiekorpsen hebben de jongste week 305 corona-overtredingen vastgesteld. Enkele cijfers: Beringen-Ham-Tessenderlo 16, Tongeren-Herstappe 11, CARMA 28, Kempenland 9 en HANO en Lommel beide elk 5.

Noud Vossen overleden

Vrijdag 15 mei 2020
Pelt - Noud Vossen overledenGisteren is de in Overpelt woonachtige Noud Vossen overleden, de echtgenoot van Corry Tuit. Hij was 72 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Natuur en Bos: code oranje

Vrijdag 15 mei 2020
Pelt - Natuur en Bos: code oranjeHet is erg droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Daarom kondigt het Agentschap Natuur en Bos code oranje af: wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen. Laat kinderen niet zonder toezicht op het terrein. Vuur maken is verboden. Beheerders en brandweer zijn extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. De brandtorens worden bemand op basis van de risico-evaluatie door beheerders en (…) Het hele nieuwsbericht

Dierentuinen in coronatijden

Donderdag 14 mei 2020
Pelt - Dierentuinen in coronatijdenZoom                                                                            (Cartoon: Fobie)
Pelt - Nieuwe uitrusting voor de KleppersZoomDe Peltse wielerclub De Kleppers heeft een nieuwe uitrusting gekregen. Een zwart-gouden nog wel! De ondertussen zes jaar oude zwart-gele uitrusting was stilaan aan vernieuwing toe en de 35 leden werden dan ook in een nieuw jasje gestoken. Nu komt er dus een upgrade naar zwart met een gouden rand. Hopelijk zet zich dat ook door naar gouden prestaties op de fiets! En stiekem hopen De Kleppers nog altijd dat de PeltClassic op 15 augustus en hun fietsweekend in Luxemburg in september nog steeds kunnen doorgaan...

'Ik wil uit mijn kot!'

Donderdag 14 mei 2020
Pelt - 'Ik wil uit mijn kot!'ZoomVandaag gezien aan de Broeseinderdijk. (Foto Victor Strijbos)

Anna Loos overleden

Donderdag 14 mei 2020
Pelt - Anna Loos overledenIn WZC Sint-Jozef is vandaag Anna Loos overleden, de weduwe van Jaak Cox. Ze was 87 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring.
Pelt - Tel je mee het verkeer in je straat?ZoomVandaag tussen 17 en 18 uur organiseert de Fietsersbond in heel Vlaanderen de actie Straatvinken. Het is een burgerwetenschapsproject van de Ringland Academie waarbij één uur alle verkeer (ook voetgangers en fietsers) wordt geteld in een straat om zo een beeld te krijgen van de modal split daar. De resultaten werden door Fietsersbond-afdelingen vaak gebruikt om in dialoog te gaan met lokale besturen. De lockdown brengt de actie niet in het gedrang omdat je het vanuit je voortuin of van achter het (…) Het hele nieuwsbericht

Jacky Cox overleden

Donderdag 14 mei 2020
Pelt - Jacky Cox overledenDinsdag is in Achel de uit Neerpelt afkomstige Jacky Cox overleden, de echtgenoot van Jolanda van der Wielen. Hij was 57 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be

Gaby Vanhees overleden

Donderdag 14 mei 2020
Pelt - Gaby Vanhees overledenDinsdag is Gaby Vanhees overleden, de echtgenote van de vorig jaar overleden Ward Roeffaers. Zij was 86 jaar. Het afscheid vindt zaterdag plaats in intieme kring.
Pelt - KRC Genk verlengt abonnementen gratisKRC Genk heeft bekendgemaakt dat alle bestaande abonnementen gratis verlengd worden tot aan de winterstop. Het nieuwe seizoen zal dus gestart worden met meer dan 18.000 abonnees. Andere abonnementen worden niet verkocht, omdat er nog veel onzekerheid is over het komende seizoen.

Nieuwe vennootschap: The More

Woensdag 13 mei 2020
Lizzy Moreau en Inge Theuwis, beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap The More opgericht met zetel aan de Kloosterstraat. Tot het doel van de vennootschap behoort het uitbaten van een optiekzaak. 

Geen naaktstrand in Bredene?

Woensdag 13 mei 2020
Pelt - Geen naaktstrand in Bredene?ZoomIn Bredene blijft het naaktstrand deze zomer gesloten... (Cartoon: Fobie)

Fietstochten afgelast

Woensdag 13 mei 2020
"Door de coronamaatregelen en de onzekerheid wanneer en in welke mate ze opgeheven worden kunnen we de gezondheid van de medewerkers en deelnemers niet garanderen. Daarom is beslist tot afgelasting van de 29ste carwash club-fietstochten (voorheen Vaheja-fietstochten) op zaterdag 4 en zondag 5 juli 2020. We hopen jullie dan ook terug te zien tijdens de 30 ste Carwash club-fietstochten op za 3 en zo 4 juli 2021." (Ingez.)

Opwaardering belevingspad

Dinsdag 12 mei 2020
Het rolstoelvriendelijk wandelpad 'Wandelen met wielen' aan het Revalidatie en MS-Centrum in Lindel-Hoeven krijgt nieuwe ontspanningselementen. De spel- en verpozingselementen langs dit pad dat 15 jaar geleden werd aangelegd zijn aan een update toe. De gemeentelijke technische dienst maakte de afgelopen weken al een afdak waaronder wandelaars kunnen rusten of schuilen. Het bestaande afdakje werd afgebroken. Verder komen er langs de wandelroute onder meer reuzespelen, een outdoor fototentoonstelling, een kubb-terrein en een pluktuin. Van zodra de coronamaatregelen het toelaten, worden de werken opgestart.
Hans en Laurens Nikolajsen, beiden uit Pelt, hebben de besloten vennootschap Comfort Immo opgericht met zetel aan de Klaproosstraat in Pelt. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer projectontwikkeling, projectmanagement en managementactiviteiten.
Pelt - Dilissen Logistics doet overnameZoomHet Peltse transportbedrijf Dilissen Logistics heeft Becker Logistic uit Aken overgenomen dat over 17 trekkers beschikt. Dilissen Logistics js gespecialiseerd in deelladingen en volle vrachten tussen België en Duitsland. Door de overname beschikt het Peltse bedrijf nu over 59 trekkers.
Het bestuur van ONDERsteBOVEN heeft besloten dit jaar geen Wereldfeest te organiseren vanwege de coronamaatregelen en het feit dat de gezondheid van de vele vrijwilligers en bezoekers onvoldoende gegarandeerd kan worden.
Het Wereldfeest zou normaliter plaatsvinden tijdens het eerste weekend van september. Het staat in het teken van verbondenheid en solidariteit. 
Pelt - Het wordt steeds drukker in de winkelsZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)
Het is maar dat je 't weet
"Een e-sigaret mist veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen, wat nadelige gevolgen kan hebben voor de gezondheid."
(Het Nederlandse Trimbos-instituut in een advies aan de Nederlandse minister van Volksgezondheid)
#samentegencorona
Om te vermijden dat het coronavirus zich opnieuw snel verspreidt, start de Vlaamse overheid vanaf vandaag met contactonderzoek. Wat houdt dat precies in?
- Wanneer je ziek wordt door het coronavirus geeft de dokter je contactgegevens door aan een contactonderzoeker. Die neemt telefonisch contact met je op via één van deze nummers: 02 214 19 19 of sms 8811. Via een vragenlijst wordt in kaart gebracht met wie je in contact bent geweest tot twee dagen voor je symptomen vertoonde. Je (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Noëlla gespot tijdens uitstapjeZoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Lena Gerits overleden

Maandag 11 mei 2020
Pelt - Lena Gerits overledenGisteren is de uit Lommel afkomstige Lena Gerits overleden, de weduwe van Jef Schildermans, die in 2017 overleed. Ze was 93 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring worden gehouden. Condoleren via info[!]uitvaartcentrum-vandebosch.be

Robby Finies overleden

Maandag 11 mei 2020
Pelt - Robby Finies overleden
Gisteren is de bekende Overpeltse schoorsteenveger Robby Finies overleden. Hij was 58 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.

Iets meer landbouwbedrijven

Maandag 11 mei 2020
Pelt - Iets meer landbouwbedrijvenZoomVoor het eerst sinds lang is er weer een lichte toename van het aantal landbouwbedrijven in Limburg. Tussen 2001 en 2017 ging het aantal Limburgse landbouwbedrijven er van jaar tot jaar op achteruit. Tussen 2001 en 2011 was de daling het sterkst: van 5.161 tot 3.086. Tussen 2011 en 2017 was de daling minder sterk: van 3.086 tot 2.824, het laagste aantal in de hele periode 2001-2019. In de jaren 2018 en 2019 zien we elk jaar een kleine toename van het aantal landbouwbedrijven. In 2019 telde Limburg 2.852 landbouwbedrijven.

Woord van de week: coco

Maandag 11 mei 2020
Pelt - Woord van de week: cocoZoomVanaf vandaag mogen alle winkels hun deuren weer openen. Verschillende steden en gemeenten doen een beroep op stewards om het winkelen in goede banen te leiden. In Sint-Truiden hebben ze voor die functie de benaming coco bedacht, voluit coronaconsulent. Coco’s staan handelaars bij die vragen hebben over de veiligheid. Ze helpen ook de shoppers en zorgen ervoor dat de veiligheidsmaatregelen nageleefd worden.

Mariette Rabijns overleden

Maandag 11 mei 2020
Pelt - Mariette Rabijns overledenIn het Mariaziekenhuis is zaterdag Mariette Rabijns overleden, de echtgenote van Leo Swusten. Ze zou donderdag 85 jaar worden. De afscheidsviering zal in familiekring worden gehouden.
Kort nieuws van bij de buren
Vanmorgen rond 6.45 uur is een Nederlandse automobilliste uit het Nederlands-Limburgse Reuver omgekomen bij een botsing met een bestelwagen op het kruispunt van de Hamonterweg en de Sportlaan in Bocholt. Het slachtoffer zat bekneld en moest door de brandweer bevrijd worden. De andere bestuurder, een 49-jarige man uit Bocholt, raakte gewond.

Jaak Oyen overleden

Maandag 11 mei 2020
Pelt - Jaak Oyen overledenZaterdag is Jaak Oyen overleden, de weduwnaar van de in 2005 overleden Regina Broeckmans. Hij was 88 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt geplaatst in het columbarium van de begraafplaats in Lindel-Hoeven.

Zijn we er klaar voor?

Maandag 11 mei 2020
Pelt - Zijn we er klaar voor?ZoomVandaag gaan de winkels weer open... (Cartoon: Fobie)

Bloond hoar

Maandag 11 mei 2020
Pelter Hükske
Pelt - Bloond hoarZoomWeet ge nog wat een buikspreker is? Wel, dit Joske heeft misschien een grote bakkes, maar een hart van goud. Luister maar. Vandaag voor ‘de goei zaak’ drie moppen voor de prijs van één. Maar zorg dat ge minstens één persoon die alleen zit opbelt, kijkt hoe hij of zij het maakt en… dan een mop vertelt. In ons mooie Pelter dialect natuurlijk! Hou je gezond en tot volgende maandag. (Fons Tuyaerts)
Pelt - Meer wandelaars in coronatijdZoomSinds de coronacrisis uitbrak wordt er in Limburg niet alleen meer gefietst maar ook meer gewandeld. Zo is er bjjvoorbeeld in Bosland van half maart tot half april 30 tot 35 procent meer gewandeld dan vorig jaar. Ook in de meeste andere natuurgebieden in onze provincie werden meer wandelaars geregistreerd.

Welpjes voor Noëlla

Zondag 10 mei 2020
Pelt - Welpjes voor NoëllaZoomWolvin Noëlla heeft geworpen. Dat leiden kenners af uit het feit dat ze op recente foto's van wildcamera's te zien is zonder bolle buik. De beelden tonen een wolvin in goede gezondheid. Hoeveel welpjes er geworpen werden is niet bekend.
"Dit is een nieuwe mijlpaal voor het wolvenkoppel, maar ook voor de natuur in Vlaanderen," zegt het Agentschap Natuur en Bos. "We volgen de wolvenfamilie intensief op via een uitgebreid cameranetwerk en zorgen voor een verhoogde aanwezigheid op het terrein. Recent gaf de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een voorstel om de wolf in de hoogste beschermingscategorie onder te brengen. We geven hen nu meer dan ooit rust voor een veilige en gezonde start." (foto ANB/INBO)
Pelt - Keuzestress bij de moeders vandaag...Zoom                                                                       (Cartoon: Fobie)

Waarom vandaag Moederdag

Zondag 10 mei 2020
Pelt - Waarom vandaag MoederdagZoomWaarom wordt Moederdag op de tweede zondag van mei gevierd? Dat hebben we te danken aan een Amerikaanse, Anna Jarvis, die in 1948 op 84-jarige leeftijd stierf. Bij Kerknet staat een mooi verhaal over de oorsprong van deze dankdag - een dank aan alle moeders.   

Moederdag, gezien door Lisa

Zondag 10 mei 2020
Pelt - Moederdag, gezien door LisaZoomLisa Van Gucht is pas 11 maar ze kan tekenen! Hierbij haar visie op moederdag... 

Gaby Janssen overleden

Zondag 10 mei 2020
Pelt - Gaby Janssen overledenVrijdag is Gaby Janssen overleden, de weduwe van Gerard Swinnen, uit Sint-Huibrechts-Lille. Ze was 79 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring worden gehouden. Begroeting met inachtname van de coronamaatregelen: maandag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.

Nieuwe provinciegriffier

Zaterdag 9 mei 2020
Wim Schoepen (51) heeft zijn mandaat opgenomen als provinciegriffier of algemeen directeur van het provinciebestuur Limburg. Schoepen voltooide in 1990 zijn licentiaatsopleiding sociale en militaire wetenschappen aan de Koninklijke Militaire School in Brussel. In 2007 behaalde hij er eveneens het masterdiploma politieke en militaire wetenschappen. Hij bouwde een rijke carrière uit als leidinggevende bij Defensie, meer bepaald bij de Luchtmacht. Tot april 2020 stuurde hij als commandant van de (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Ook Moederdag in het rusthuisZoomMoederdag morgen, ook in WZC Immaculata. Daar gingen Werner Janssenswillen en Wendy Ceelen 100 rozen afgeven aan de bewoners en enkele boeketten voor de diensten, dat allemaal naar aanleiding van Moederdag. 
Pelt - Gezinsbond SHLille viert MoederdagZoomMorgen wordt Moederdag gevierd, maar in deze tijd gebeurt het op een andere manier dan we gewoon zijn. Afgelopen week vonden de leden van de Lilse Gezinsbond dit moederdagkaartje in de brievenbus. Langs deze weg wenst die bond de moeders een extra fijne Moederdag. Want nu is het dubbel zo uitdagend om mama of oma te zijn. Moeders blijven er ook in deze tijden voluit voor gaan, met karren vol liefde. Geniet van deze bijzondere dag, eentje om nooit te vergeten! (Carlo Triki)
Pelt - Gemeenten promoten WinkelhierenZoom35 van de 42 Limburgse gemeenten plaatsen momenteel lokale handelszaken en ondernemers online extra in de spotlights. Een evolutie die UNIZO Limburg toejuicht. “Winkelhieren is nu meer dan ooit cruciaal. Voor de ondernemers en voor de economie. Wij zijn dan ook erg blij dat zoveel gemeentebesturen acties ondernemen om dit extra te promoten”, zegt Unizo.
Pelt - Coronacrisis leidt tot banenverliesZoomDe Corona-impact zal de komende maanden diep doordringen in de economie en zich vaak dan pas echt laten voelen bij onze bedrijven, meldt VKW Limburg. 62 procent van de bedrijven denkt 2020 met minder personeel te eindigen. De helft van de Limburgse bedrijven verwacht liquiditeitsproblemen, vooral in de zomermaanden, met piek in juli. Meer dan een kwart denkt een overbruggingskrediet nodig te zullen hebben. Bijna 1 op 4 verwacht daarnaast problemen inzake (groei)financiering. 1 op 3 van de Limburgse bedrijven geeft aan op zoek te moeten gaan naar extra kapitaal/eigen vermogen.

Zoek de verschillen

Zaterdag 9 mei 2020
Pelt - Zoek de verschillenZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
#samentegencorona
In het kader van de bestrijding van het coronavirus kunnen maandag de winkels openen BEHALVE de schoonheidssalons, de niet-medische pedicurezaken, de nagelsalons, de massagesalons, de kapperszaken en barbiers, de wellnesscentra met inbegrip van sauna’s, de fitnesscentra, de tatoeage- en piercingsalons en de casino’s, speelautomatenhallen en wedkantoren.
Inrichtingen die behoren tot de culturele, feestelijke, recreatieve, toeristische, sportieve en horecasector blijven gesloten. 

Hilda Scrayen overleden

Zaterdag 9 mei 2020
Pelt - Hilda Scrayen overledenIn WZC Immaculata is vandaag Hilda Scrayen overleden, de echtgenote van Jos Severens. Ze was 79 jaar. De uitvaartdienst zal in besloten kring plaatsvinden.

Nelly Schouteden overleden

Zaterdag 9 mei 2020
Pelt - Nelly Schouteden overledenVandaag is in Sint-Huibrechts-Lille de uit Kaulille afkomstige Nelly Schouteden overleden, de weduwe van Fons Simons. Ze zou over twee weken 81 jaar worden. De afscheidsviering en de begrafenis vinden plaats in familiekring. Rouwadres: Venderstraat 4, 3910 Pelt.

Raad de tune

Zaterdag 9 mei 2020
Pelt - Raad de tuneZoomBeiaardier Jan Verheyen speelt deze voormiddag een online spel met iedereen die het beiaardconcert live op Facebook volgt. Hij speelt het begin van een liedje en jij raadt van thuis uit welk lied het is. Vervolgens speelt hij het lied volledig. Natuurlijk speelt hij ook een speciaal lied voor alle moeders, want moederdag kan niet uitgesteld worden…
Dit beiaardconcert van een half uur is te horen op zaterdag en zondag om 11 uur en is te volgen op Facebook

Een witte kwikstaart

Vrijdag 8 mei 2020
Pelt - Een witte kwikstaartZoomDe soort gaat dan wel niet achteruit, lezen we, maar toch hebben we de indruk dat er vroeger veel méér witte kwikstaarten zaten. Het is alleszins een opvallend vogeltje met zijn steeds opwippende lange staart en zijn beweeglijke kopje. Patrick Olijslagers fotografeerde dit exemplaar op een akker bij de Dommel.

Raad de griep! (2)

Vrijdag 8 mei 2020
Pelt - Raad de griep! (2)Zoom                                                                        (Cartoon: Fobie) 

Schilderen voor de galerij

Vrijdag 8 mei 2020
Tribunaliteiten
Pelt - Schilderen voor de galerijWie in de kunstwereld zaken doet, heeft meestal een broertje dood aan schriftelijke afspraken. Meestal heerst - hoe kan het anders - de flou artistique. Letterlijk: het gewilde onscherpe effect in een foto of film. De vaagheid, zeg maar.
Zo zijn er tussen een kunstgalerij en een kunstenaar zelden netjes genoteerde afspraken. Vaste formules zijn er ook niet. Een rechtbank die moet oordelen als er ruzie is in het kunststraatje, moet dan ook creatief uit de hoek komen.
De Brusselse rechtbank (…) Het hele nieuwsbericht

Mia Schoemans overleden

Vrijdag 8 mei 2020
Pelt - Mia Schoemans overledenVandaag is de in Overpelt woonachtige Mia Schoemans overleden. Zij was 96 jaar. Het afscheid vindt plaats in beperkte kring.
Vanaf maandag mogen de ouders opnieuw het burgerlijk of religieus huwelijk van hun kinderen bijwonen. Religieuze en burgerlijke huwelijken waren in tijden van corona nog steeds mogelijk, maar in zeer beperkte kring. Enkel het bruidspaar, de getuigen en de bedienaar van de eredienst of de ambtenaar van de burgerlijke stand mochten aanwezig zijn.
Pelt - Bromfietser rijdt tegen bestelwagenIn de Willem II-straat in Overpelt is gisterenavond rond 21.30 uur een bromfietser tegen een geparkeerde bestelwagen gereden. Hij raakte daarbij gewond.
Vanaf komende dinsdag past Limburg.net de geldende maatregelen op de recyclageparken aan. Zo zal het mogelijk zijn om 1 keer per 7 dagen (niet méér!) het park te bezoeken en zijn ook de verkoop van compost, hakselhout, compostvaten en –bakken en het afhalen van het quotum huisvuilzakken opnieuw mogelijk. Ook betaling met Bancontact bij het verlaten van het recyclagepark is opnieuw toegelaten. Een bezoek blijft wel alleen mogelijk indien absoluut noodzakelijk en ook de algemene richtlijnen rond social distancing blijven gelden. Ook het aantal bezoekers dat tot het park wordt toegelaten blijft beperkt.

Pauline Swinnen overleden

Vrijdag 8 mei 2020
Pelt - Pauline Swinnen overledenIn WZC Sint-Jozef in Neerpelt is vandaag Pauline Swinnen overleden, de weduwe van Jaak Olijslagers. Ze was 88 jaar. De afscheidsviering en de begrafenis zullen in besloten kring plaatsvinden. 

Raad de griep!

Vrijdag 8 mei 2020
Pelt - Raad de griep!Zoom                                                                               (Cartoon: Fobie)

577 corona-overtredingen

Vrijdag 8 mei 2020
De Limburgse politiekorpsen hebben de jongste week 577 corona-overtredingen vastgesteld, vooral voor het maken van nodeloze verplaatsingen en het overtreden van het samenscholingsverbod. Enkele cijfers: Tongeren-Herstappe (41), Beringen-Ham-Tessenderlo (27), CARMA (92), HANO (15), Kempenland (6) en Lommel (23).

Verkrachting in bestelwagen

Vrijdag 8 mei 2020
Kort nieuws van bij de buren
Pelt - Verkrachting in bestelwagenHet Openbaar Ministerie heeft vandaag vier jaar cel gevorderd tegen een 53-jarige man uit Bocholt die een 16-jarig meisje verkrachtte in zijn bestelwagen. De feiten dateren van 21 januari 2018. De man daagde niet op in de Hasseltse rechtbank. Op 5 juni wordt er vonnis geveld in deze zaak. (PG)
Pelt - Jan Janssenswillen overledenGisteren is Jan Janssenswillen overleden, de echtgenoot van Anna Van Dael. Hij was 82 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden.

Flink wat kouder

Vrijdag 8 mei 2020
Weerbericht
Pelt - Flink wat kouderDe hoge luchtdruk begint stilaan te verzwakken en er kan wat meer bewolking voorbijdrijven. Zondag trekt een koufront doorheen de regio met kans op een bui of wat regen, maar vooral lagere temperaturen. Na het weekend volgen enkele koude en gure dagen, maar halfweg de week wordt het terug wat warmer.
Vandaag is het licht bewolkt met vooral hoge sluierwolken waar de zon nog vlot kan doorschijnen. Het kwik klimt tot gemiddeld 23 graden bij een zwakke, veranderlijke bries.
Zaterdag (…) Het hele nieuwsbericht
Uit de oude doos
Pelt - 8 mei 1945: een historische dagZoom
8 mei, in een ver verleden was het nog een officiële feestdag. Het is de dag dat er officieel een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog, toch een moment om even bij stil te staan.
Er is vandaag geen fysieke herdenking door de coronacrisis maar het War Heritage Institute roept op om online mee te doen. Naar aanleiding van de 75ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog start het War Heritage Institute met de campagne ‘#wewillmeetagain’.  Het gaat om een Facebookcampagne waarbij je stilstaat bij jouw held en dat moment deelt met de hashtag #wewillmeetagain. Vanavond om 23.01 uur - het tijdstop waarop destijds de wapenstilstand inging - zingt Selah Sue het bekende liedje ‘We’ll Meet Again'.
Meer info via deze link.(foto Nationaal Archief Nederland)

Nieuwe vennootschap: Tivatra

Donderdag 7 mei 2020
Timmy Vanvlijmen uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Tivatra opgericht met zetel aan de Hobosstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer goederenvervoer over de weg, de uitbating van een garage en de verhuur van vrachtwagens.

Nieuwe vennootschap: Eltimmo

Donderdag 7 mei 2020
Husamettin Yilmaz en Gullu Adak, beiden uit Genk, hebben de besloten vennootschap Eltimmo opgericht met zetel aan de Fabrieksstraat in Overpelt. Tot het doel van de vennootschap behoort onder meer de uitbating van horecazaken.
#samentegencorona
Roel Eerlingen, algemeen directeur van de vzw Integro die in Limburg acht rusthuizen groepeert, zegt blij te zijn met de versoepeling van de bezoekregeling in de rusthuizen.
Vandaag lanceerde de Vlaamse Taskforce voor de Woonzorgcentra een aantal richtlijnen voor een eerste fase van een bezoekregeling vanaf 18 mei. "We zijn bijzonder verheugd met deze aankondiging," aldus Eerlingen. Sedert donderdag 12 maart was er immers geen fysiek bezoek meer mogelijk. En ondanks de velerlei initiatieven om (…) Het hele nieuwsbericht

Kor Van Deuren overleden

Donderdag 7 mei 2020
Pelt - Kor Van Deuren overledenDinsdag is Kor Van Deuren overleden. Hij was 51 jaar. De uitvaartdienst en de crematie zullen in besloten kring plaats vinden. Rouwadres: fam. Van Deuren, Begonialaan 8, 3910 Pelt.

Pieter Symons overleden

Donderdag 7 mei 2020
Pelt - Pieter Symons overledenIn WZC Immaculata in Overpelt is gisteren de uit Peer afkomstige Pieter Symons overleden, de echtgenoot van Annie Paesen. Hij was 83 jaar. De uitvaartdienst vindt plaats in besloten kring.

Moederdag wordt anders (2)

Donderdag 7 mei 2020
Pelt - Moederdag wordt anders (2)Zoom                                                                          (Cartoon: Fobie)
Vlaams minister van Onroerend erfgoed Matthias Diependaele heeft de nieuwe intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED) Bosland erkend. Lommel, Pelt, Peer en Hechtel-Eksel maken deel uit van deze nieuwe IOED.
“Bijna 80% van de lokale besturen in Vlaanderen laat zich bijstaan door zo’n IOED”, zegt de minister. “Het doet mij dan ook enorm veel plezier dat deze vier gemeenten de handen in elkaar slaan. Dat is geweldig nieuws voor het onroerenderfgoedbeleid in de (…) Het hele nieuwsbericht

Stickers tegen corona

Donderdag 7 mei 2020
#samentegencorona
Pelt - Stickers tegen coronaZoomOm de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) via stickers op verkeerslichten weggebruikers aanmoedigen om de elleboog of een gebruiksvoorwerp te gebruiken bij drukknoppen in plaats van blote handen. Het is één van de maatregelen die de minister zal nemen in een breder pakket van maatregelen inzake de exitstrategie ‘duurzame mobiliteit’.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beheert 1600 (…) Het hele nieuwsbericht
In vergelijking met april vorig jaar is de werkloosheid in Limburg met 13 procent gestegen. 27.200 Limburgers hadden vorige maand geen job. In maart waren er dat 25.000. De stijging van het aantal werklozen is onder meer het gevolg van de coronacrisis.

Lichte vrachtauto gestolen

Woensdag 6 mei 2020
Pelt - Lichte vrachtauto gestolenOnbekenden gingen in de Weidestraat in Overpelt met een lichte vrachtauto aan de haal. De politie kreeg vandaag melding van de feiten.
Peter Willems uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Interieurwerken Willems opgericht. De zetel van de vennootschap is gevestigd aan de Leon Bekaertlaan in Overpelt en heeft een aanvangsvermogen van 5.000 euro. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer algemene schrijnwerkerij en het leveren en plaatsen van keukens, badkamers en binnenhuisinrichting.

Moederdag wordt anders

Woensdag 6 mei 2020
Pelt - Moederdag wordt andersZoom                                                                           (Cartoon;: Fobie)
Pelt - Winkels weer open vanaf maandagZoomDe winkels gaan vanaf maandag opnieuw open onder strikte voorwaarden. Dat heeft premier Sophie Wilmès bekend gemaakt. Mensen moeten alléén shoppen, om een te grote toestroom te vermijden, en ze moeten winkelen in een stad of dorp vlakbij hun werk of hun woning.

Lea Ceunen overleden

Woensdag 6 mei 2020
Pelt - Lea Ceunen overledenGisteren is Lea Ceunen overleden, de weduwe van de in 2004 overleden Louis Sleurs. Zij was 92 jaar. Het afscheid vindt in beperkte kring plaats in de kerk van Lindel-Hoeven.

Nachtelijke werken op E313

Woensdag 6 mei 2020
Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst deze maand 10 nieuwe portieken over de snelweg E313 ter hoogte van Beringen en Lummen. Daarop worden digitale signalisatieborden bevestigd, zodat de extra rijstrook dienst kan doen als dynamische spitsstrook. Voor het plaatsen van de portieken wordt de snelweg tussen het Klaverblad en complex 26 Beringen volgende week enkele nachten afgesloten, telkens in één rijrichting. Verkeer wordt omgeleid via de gewestwegen in de omgeving.
In de komende tijd krijg je misschien telefoon van iemand van de coronaopsporingslijn. Die zal je wellicht melden dat je in contact bent geweest met iemand die met corona besmet is en je vragen wie je in de voorbije dagen ontmoet hebt. Kijk naar het telefoonnummer dat je opbelt! De coronaopsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Als je dus opgebeld wordt door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële speurders gaat. Je kan ook SMS-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811. Je kan best beide nummers nu al in je telefoon opslaan onder de naam 'coronaopsporing'. Dan herken je het nummer meteen wanneer je opgebeld zou worden.
Ook geen slecht idee: een soort dagboekje bijhouden en daarin noteren wie je die dag allemaal ontmoet hebt. Dan hoef je je geheugen niet zo te pijnigen als die opsporingsambtenaar dat vraagt.
Puur natuur
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir heeft een subsidieregeling gelanceerd die tot doel heeft nesten van in akkers en weilanden broedende vogels te beschermen. Het gaat onder meer om nesten van de bruine kiekendief, grauwe kiekendief, kwartelkoning, velduil en grauwe gors. Door het steeds vroeger maaien en grondbewerking met zware machines verliezen deze soorten vaak hun nest. Het zijn dan ook deze vogelsoorten die de voorbije decennia enorm achteruit zijn gegaan in Vlaanderen.
Daarom (…) Het hele nieuwsbericht
De Limburgse ondernemingen met een jaarlijkse omzet tot tien miljoen euro krijgen de grootste omzetdaling van alle ondernemingen te verwerken door de coronacrisis. Dat becijferde Voka – Kamer van Koophandel Limburg in een analyse. Maar liefst 86 procent van die bedrijven ziet de omzet met minstens 75 procent dalen.
Pelt - Lichtgewonde bij verkeersongevalBij een botsing tussen een auto en een fietsster, deze voormiddag rond 11u in de Houtmolenstraat, is een 54-jarige fietsster uit Hamont-Achel lichtgewond geraakt. De bestuurster van de auto, een 52-jarige vrouw uit Pelt, bleef ongedeerd.
Puur natuur
Pelt - 'Laat dat gras toch groeien'ZoomIn deze coronatijden zijn mensen meer dan ooit bezig met hun tuin. "Dat kan uitmonden in te veel activiteit,” waarschuwt bioloog Dirk Draulans. "Een tuin moet toch een beetje zijn gang kunnen gaan om er natuurlijk uit te zien. Een wat wildere tuin biedt immers weerstand tegen periodes van extreme droogte."
We leven in een van de droogste regio's van Europa en de maand april was de droogste april in honderd jaar tijd. "Het is belangrijk dat we ons hiertegen wapenen want deze droogtes (…) Het hele nieuwsbericht

Jackie Timmers overleden

Dinsdag 5 mei 2020
Pelt - Jackie Timmers overledenIn het Mariaziekenhuis is gisteren Jackie Timmers overleden, de echtgenoot van José Snoekx. Hij was 67 jaar. Het afscheid en de crematie zullen in besloten kring plaatsvinden. Rouwadres: fam. Timmers-Snoekx, Geerkensstraat 26, 3910 Sint-Huibrechts-Lille. Online condoleren kan via condoleren[!]begrafenissencreemers.be.
Pelt - 'Dag van de Landbouw' geannuleerdZoomVanwege de coronacrisis is de Dag van de Landbouw dit jaar geannuleerd. Dat melden de Boerenbond en de Landelijke Gilden. Traditioneel valt die Dag van de Landbouw op de derde zondag in september. "We werken momenteel aan een alternatief dat in de komende weken bekendgemaakt gemaakt zal worden," zeggen Boerenbond en Landelijke Gilden vandaag in een persbericht.

Aangenaam lenteweer

Dinsdag 5 mei 2020
Weerbericht
Pelt - Aangenaam lenteweerEen storing net ten zuiden van ons land zorgt voor veel hoge wolkenvelden, maar het blijft droog. Nadien bouwt een hogedrukgebied op vanuit het noorden en worden de wolken naar het zuiden gedwongen. De volgende dagen staan in het teken van drukstijgingen. Het wordt zonnig en het blijft droog. Het kwik komt gestaag hoger uit.
Vandaag is het zonnig, al komen er voor de middag veel hoge sluierwolken voor. Na de middag verdwijnen deze wolken stilaan en wordt het vanuit het noorden helder. Het (…) Het hele nieuwsbericht

Lizy Schrooten overleden

Dinsdag 5 mei 2020
Pelt - Lizy Schrooten overledenVrijdag overleed de uit Neerpelt afkomstige Lizy Schrooten, de echtgenote van Marc Pannekoeke. Zij was 56 jaar. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Condoleren[!]begrafenissencreemers.be
Pelt - Internationale Dag van de HandhygiëneZoomElk jaar op 5 mei pleit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor het beter wassen van onze handen. En dit jaar krijgt dit natuurlijk wel een speciale bijklank en is handen wassen actueler dan ooit. Handhygiëne is immers de belangrijkste en meest eenvoudige maatregel om overdracht van micro-organismen tegen te gaan.
Pelt - Auto tegen boom op  NapoleonwegDeze voormiddag kwam een auto tegen een boom terecht op de Napoleonweg. De bestuurster, een vrouw uit Lommel, raakte daarbij gewond.

Bart Dewit overleden

Maandag 4 mei 2020
Pelt - Bart Dewit overledenNa een verkeersongeval in Mol is vrijdag Bart Dewit overleden, de partner van Djamel Allali. Hij was 39 jaar. De uitvaart zal in besloten kring worden gehouden. Begroeting met inachtname van de coronamaatregelen op donderdag (19-19.30u) in uitvaartcentrum Vandebosch.  
Pelt - Rode Kruis heeft je hulp nodigZoomDit jaar kan de stickerverkoop van het Rode Kruis niet doorgaan, vanwege de coronacrisis. In plaats daarvan staan de vrijwilligers met z'n 13.000 klaar om te helpen: in rusthuizen, bij patiëntenvervoer, met psychologische bijstand,... Net nu kunnen ze meer dan ooit jouw steun gebruiken! Zo’n 1200 willekeurige Peltenaren vinden deze week een sticker in de brievenbus, mét daarbij een oproep om de lokale afdeling te steunen. Het college van burgemeester en schepenen gaf vandaag tijdens de online vergadering alvast het goede voorbeeld (cfr. afb.). Krijg je geen sticker en wil je de plaatselijke afdelingen van Neerpelt-Overpelt en Sint-Huibrechts-Lille rechtstreeks steunen? Dan kan je een gift doen via www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/rodekruissticker-2020.
#samentegencorona
Vanaf deze week kunnen huisartsen een quarantaineattest uitreiken aan werknemers die in zelfisolatie moeten omdat ze besmet zijn met het coronavirus of contact hebben gehad met een coronapatiënt. Dat heeft het kabinet van minister Maggie De Block bekendgemaakt. 
Vanaf vandaag kunnen huisartsen en triagecentra in principe iedereen met symptomen van een virale infectie testen op Covid-19. Tot nog toe waren dergelijke testen voorbehouden voor zorgpersoneel en voor mensen in een residentiële (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Motorrijders mogen weer de weg opZoom                                                                         (Cartoon: Fobie) 
Het is maar dat je 't weet
Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst de komende weken verkeerslichten op de N726 Wagemanskeel ter hoogte van de op- en afrit 30 Park Midden-Limburg richting Nederland. Deze maatregel moet vooral een verbetering betekenen voor de doorstroming op de afrit van de autosnelweg komende vanuit Lummen. De verkeerslichten werden zo ontworpen en opgebouwd, dat er geen snoei- of rooiwerken nodig zijn. De werkzaamheden zullen zo’n drie weken in beslag nemen, met plaatselijk beperkte verkeershinder.   
Pelt - Van 'social distance' naar 'gezonde afstand'?ZoomHoe langer hoe meer gebruiken we Engelse woorden en termen in onze eigen taal. Zo ook met het modewoord van de afgelopen weken 'social distance' van 1,5 meter. Vandaag lazen we op Twitter een voorstel van columnist en ex-reclameman Guillaume Van der Stighelen om dit te vervangen door de mooie eigentaalse term ‘gezonde afstand’. De man mocht al heel wat retweets noteren op dit bericht... Misschien vindt u dit ook wel iets?
Pelt - Nachtvluchten F16's en C-130ZoomVanaf vandaag zullen er vanaf de basis van Kleine Brogel terug nachtvluchten worden georganiseerd voor de opleiding van piloten. Dat kan gepaard gaan met geluidsoverlast. Ook een C-130 doet komende nacht en in de nacht van dinsdag op woensdag nachtvluchten.

Ne soldoat

Maandag 4 mei 2020
Pelter Hükske
Pelt - Ne soldoatZoomDeze soldaat wil niet naar de oorlog – en wordt gelukkig geholpen door een… non. Bel maar eens iemand op vanuit je kot – en vertel dit verhaaltje in eigen woorden. Maar natuurlijk in ons sappig Pelter dialect! Hou je gezond en tot volgende maandag! (Fons Tuyaerts)

Leven met corona (5)

Maandag 4 mei 2020
Pelt - Leven met corona (5)ZoomWie met bus of trein wil reizen moet vanaf vandaag een mondmasker dragen. (Cartoon: Fobie)
Pelt - 'A riff a day keeps the corona blues away'ZoomOnder het motto "A riff a day keeps the corona blues away" speelde Peltenaar Gert Peeten, van het Peltse trio Shoosh, de voorbije vier weken elke dag op Facebook een bekende riff op klassieke gitaar. Daaruit ontstond deze compilatie. Mooi!
Pelt - Het was een zeldzame glasvleugelpijlstaartZoomHet was een eigenaardig beestje dat Yves Lehaen vandaag op zijn terrastafel zag zitten, in de Dorpsstraat. "Hij (of zij) was wel gekwetst, verloor vocht en miste twee poten," mailt Yves. "Het beestje deed verschillende pogingen om te gaan vliegen maar dat kon het niet meer. Ben gaan fietsen en heb hem laten zitten; toen ik terugkwam leefde het niet meer." Het ging om een glasvleugelpijlstaart, een behoorlijk zeldzame, dagactieve nachtvlinder.
Het was een zeldzame glasvleugelpijlstaart
Zoom
Pelt - Digitale wenskaarten in het MariaziekenhuisZoomHet versturen van digitale wenskaarten is een leuk extraatje dat je al enkele jaren op de website van het Mariaziekenhuis vindt. Maar in tijden van corona heeft deze wenskaart aan extra populariteit gewonnen, zegt Carine Geusens van het directiesecretariaat: “Ook vóór de coronatijden werd er regelmatig gebruik gemaakt van onze digitale wenskaarten, zo’n 5-tal kaarten per dag werden er dan naar de verpleegafdelingen gestuurd. Dit is in deze tijden toch beduidend meer: maar (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Sporten mag weer: petanqueZoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Vraag naar honden en katten gestegenZoomDe dierenasielen krijgen beduidend meer vragen voor de adoptie van een hond of kat sinds de lockdown is afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Dat komt omdat de mensen nu meer thuis zijn, luidt het. Het zou echter kunnen dat de asielen later weer meer dieren moeten opvangen omdat bij het houden van een dier toch meer komt kijken dan gedacht. (foto Bart Liesenborgs)
#samentegencorona
Pelt - Lidkaart Blauw-Wit gratis verlengdIn deze bizarre coronatijd laat het bestuur van supportersclub Blauw Wit Pelt de leden niet in de steek. Daarom werd besloten de lidkaart van alle leden voor volgend seizoen gratis te verlengen. Dat geldt enkel voor personen die huidig seizoen al lid zijn. "We hopen dat iedereen gezond is en hopen jullie zo snel mogelijk terug te kunnen zien. Keep it safe!" zegt het bestuur.

Leven met corona (4)

Zondag 3 mei 2020
Pelt - Leven met corona (4)Zoom                                                                         (Cartoon: Fobie)
Pelt - Belbussen rijden opnieuw vanaf 11 meiDe belbussen rijden opnieuw vanaf maandag 11 mei. Reserveren kan vanaf maandag 4 mei. Het aantal klanten per rit wordt beperkt tot maximaal 3 voor een belbus, 1 bij een taxi. Om ervoor te zorgen dat de social distance van 1,5 meter gegarandeerd blijft bij het in- en uitstappen, legt de chauffeur bij aankomst aan de halte het busje stil; hij stapt dan eerst uit, laat de klant opstappen en stapt daarna zelf terug op. Bij het uitstappen van een klant doet de chauffeur hetzelfde. Als je reserveert, geeft de belbusmedewerker deze richtlijnen ook telefonisch mee.
Grensarbeiders kunnen tijdens de verplaatsing van en naar het werk boodschappen doen. Dat heeft de nationale veiligheidsraad vandaag beslist. Het grensoverschrijdend woonwerkverkeer blijft toegelaten; voor anderen blijft de grens alvast tot 8 juni dicht. Uitzonderingen: kinderen die over de grens school open, medische zorg, dierenverzorging en verplaatsingen naar een partner die niet onder hetzelfde dak woont.
#samentegencorona
Pelt - Beperkte verplaatsing voor sportbeoefening magZoomVoor de fysieke activiteit in openlucht mag je je vanaf komende maandag beperkt verplaatsen binnen de landsgrenzen en voor de strikte duur van de activiteit. En dan is er ook opnieuw meer sportbeoefening mogelijk, onder enkele duidelijke voorwaarden. Dat heeft de nationale veiligheidsraad beslist. In overleg met de sportsector wordt meer buitensport toegelaten, met inachtneming van de nodige voorzorgsmaatregelen in verband met afstand en hygiëne en met telkens maximaal 2 dezelfde (…) Het hele nieuwsbericht
In Duffel is op 25 april de uit Neerpelt afkomstige zuster Maria (Mieke) Vanhoudt overleden. Zij was 93 jaar en lid van de congregatie van de zusters van het Convent van Betlehem. Het afscheid heeft in intieme kring plaatsgevonden in de kloosterkapel in Duffel. Zij werd er begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Later in het jaar zal er een gedachtenisviering worden gehouden.

Leven met corona (3)

Zaterdag 2 mei 2020
Pelt - Leven met corona (3)Zoom                                                                           (Cartoon: Fobie)

Man gewond bij overval

Zaterdag 2 mei 2020
Grensgevallen
Bij een overval op een woning aan de Maastrichterweg in Valkenswaard is afgelopen nacht de bewoner van een appartement boven een bakkerij zwaargewond geraakt. Hij liep steekwonden op en is in het ziekenhuis opgenomen. De politie heeft twee verdachten opgepakt. Het gaat om een 18-jarige man uit Valkenswaard en een 22-jarige inwoner van Helmond. Wat er precies in het huis gebeurde is niet bekend.
Pelt - BBC Pelt naar derde provincialeBasketbalploeg BBC Pelt zal niet langer deel uitmaken van eerste provinciale. De club herstart in derde provinciale. De beslissing komt er uit financiële overwegingen. Marijn Cuijpers, Yago Demarest, Harold Bombola, Duane Geerlings en Joris Biemans verlaten de club.

Hollanders

Zaterdag 2 mei 2020
Chel mag het zeggen
Pelt - HollandersIk mis ze! Natuurlijk lopen veralgemeningen altijd mank, maar het is zeker niet de eerste keer dat ik het vaststel: rare jongens zijn het, die Batavieren.
Een aantal dingen pakken ze daarboven helemaal anders aan dan wij. En, laten we het maar toegeven, soms ook beter. Zo liep bijvoorbeeld stedenbouw in Nederland decennia voor op ons. En denk eens aan hun verzorgde en veilige fietspaden, of aan hun aanzienlijk deskundiger ingeplant en degelijk onderhouden wegennetwerk.
Nog een pluspunt: ze zijn (…) Het hele nieuwsbericht

Eén op 378 inwoners besmet

Vrijdag 1 mei 2020
In Pelt zijn er 87 bevestigde covid-19 besmettingen. Dat betekent dat één op de 378 inwoners besmet is geraakt.

EMJ op klokken

Vrijdag 1 mei 2020
Pelt - EMJ op klokkenZoomMet veel pijn in het hart moeten we dit weekend het Europees Muziekfestival voor de Jeugd missen. Maar de beiaard zorgt nog voor muziek in het centrum van Neerpelt. Op het repertoire staat muziek die ons herinnert aan het EMJ, zoals Ode an die Freude van Beethoven, Music van John Miles, A million dreams van Pink… Daarnaast zijn er nog enkele verzoeknummers binnengekomen die ook gespeeld zullen worden, zoals "Laat me alleen" van Rita Hovink, "Hemelsblauw" van Will Tura, "Ik wil deze nacht in de straten verdwalen" van Wannes Vandevelde, "Shallow" van Lady Gaga en Bradley Cooper…
Deze en andere muziek is te horen op zaterdag en zondag om 11 uur. Het concert duurt telkens een half uur en is ook te volgen op Facebook.

Leven met corona (2)

Vrijdag 1 mei 2020
Pelt - Leven met corona (2)ZoomVlaanderen zet contactopspoorders in tegen de verspreiding van het coronavirus. (Cartoon: Fobie)
Pelt - Pierre Kelgtermans overledenGisteren is de uit Hamont afkomstige Pierre Kelgtermans overleden, de echtgenoot van Huguette Van Den Boer. Hij was 70 jaar. Het afscheid vindt plaats in intieme familiekring waarna zijn asurne een plaats krijgt in huiselijke kring. Rouwadres: Roosendijk 14 3910 Pelt.
Het is maar dat je 't weet
Vanaf 11 mei mag er in de rijscholen weer les worden gegeven en vanaf 18 mei kan je in de rijexamencentra terecht voor onder meer theoretische examens of praktijkexamens voor de categorieën AM, A, C en D. Vanaf 25 mei zullen ook de praktijkexamens voor de categorieën B, BE en G weer mogelijk zijn.
Kort nieuws van bij de buren
Tijdens een interventie naar aanleiding van een familiale twist in de Oudestraat in Peer heeft een man gisterenavond twee politieagenten en een ambulancier verwond. De slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. De geweldenaar, die onder invloed van drugs was, is gearresteerd en zal voor de onderzoeksrechter moeten verschijnen.
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
14/05

Timmy, hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Aantal jaartjes zullen we maar niet noemen want het kan al tellen.Proficat van vake en moeke

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt