Het overige nieuws

Egidius Hermans overleden

Dinsdag 30 april 2024
Pelt - Egidius Hermans overledenMaandag is in Hechtel Egidius Hermans overleden. Hij was 72 jaar en afomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: maandag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Pelt - Danio Frederix weg bij SV HerkolDanio Frederix trekt de deur achter zich dicht bij SV Herkol. Hij zal komend seizoen de kleuren van FC Paal-Tervant verdedigen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
Pelt - Herk FC B - Kadijk B in eindrondeOp speeldag 1 van de promotie-eindronde in Vierde Provinciale (16 deelnemers, 3 stijgers) neemt Kadijk SK B het op tegen Herk FC B. Kadijk SK B speelt op 5 mei (15 uur) op verplaatsing.
Pelt - Lindelhoeven B -  Uikhoven in eindrondeLindelhoeven VV B is één van de zestien deelnemers aan de promotie-eindronde in Vierde Provinciale. Op speeldag 1 neemt Lindelhoeven VV B het thuis op tegen VC Uikhoven. De wedstrijd wordt zondag 5 mei (15 uur) gespeeld.
Pelt - Esperanza loot KVV  Zepperen-BrustemEsperanza Pelt heeft vanmiddag KVV Zepperen-Brustem geloot voor de eindronde en dingt mee voor een promotieticket. De wedstrijd wordt zondag 5 mei (15 uur) gespeeld. UPDATE De wedstrijd werd verschoven naar zaterdag 4 mei om 20u
Pelt - Kadijk SK A speelt uit bij KVV HoeseltOp speeldag 1 van de promotie-eindronde in Tweede Provinciale speelt Kadijk SK A uit bij KVV Hoeselt. De wedstrijd wordt op 5 mei (15 uur) gespeeld. Aan de eindronde nemen acht clubs deel. De eindronde moet één stijger aanduiden.

Zebra Cinema: 'Animalia'

Dinsdag 30 april 2024
Pelt - Zebra Cinema: 'Animalia'Zoom
Animalia | Alaoui | Marokko | 1h30
Itto, een mooi berbermeisje van bescheiden afkomst, is getrouwd met Amine, die uit een rijke en politiek machtige familie komt. Terwijl ze uitkeek naar een rustige dag zonder haar schoonfamilie, storten bovennatuurlijke gebeurtenissen het land in een noodtoestand die steeds zorgwekkender wordt. Helemaal alleen probeert Itto hulp te vinden.
Een intelligente, vlot gemaakte, gelaagde film doordrenkt met knappe beelden, die nooit verveelt en diepgaande filosofische vragen stelt.
Vanavond om 20u15 in het Dommelhof

Dieven weg met acht hekken

Maandag 29 april 2024
Pelt - Dieven weg met acht hekkenDieven zijn met acht hekken aan de haal gegaan in een weide aan de Peerderbaan. De politie kreeg gisterenavond melding van de feiten.
Pelt - Sybren Gijbels wint koppel-darts-toernooiZoomGisteren nam Neerpeltenaar Sybren Gijbels samen met Kevin Belmans deel aan het koppel-toernooi in Hemiksem. Na een dagje sterk darten kwamen zij in de finale uit tegen het duo Kim Huybrechts/Jimmy Smans. De Peltenaar won met zijn kompaan met 5-0!
Pelt - Schoenen aan de haak bij Sander en SanderZoomTijdens de laatste competitiewedstrijd van SV Herkol tegen Hoepertingen namen Sander Plessers en Sander Thijs afscheid van het competitievoetbal. Beiden tekenden op 7-jarige leeftijd hun aansluitingskaart bij SV Herkol en speelden er samen 55 seizoenen. Sander Thijs speelde alleen voor Herkol, was ooit vaste waarde van het eerste elftal en daarna kapitein van het belofte elftal. Sander Plessers maakte tussendoor een uitstapje naar Lindelhoeven en Esperanza Pelt en was kapitein van Herkol in eerste provinciale. Hij blijft toch nog in het voetbal als trainer bij de jeugdsamenwerking van Herkol/SV Breugel. (SV Herkol)

Lisette Loenders overleden

Maandag 29 april 2024
Pelt - Lisette Loenders overledenIn Pelt is op 28 april Lisette Loenders overleden, echtgenote van Henri Thijs. Zij was 84 jaar en afkomstig uit Lommel. De afscheidsdienst vindt plaats in besloten kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Het is maar dat je 't weet
Tussen de opstart in 2017 en eind 2023 kende de hulplijn Stop it Now! in totaal 2.737 contactnames, waarvan er 468 plaatsvonden in 2023. De hulplijn Stop it Now! biedt een luisterend oor, informatie, advies en ondersteuning aan personen die zich zorgen maken over hun gevoelens of gedrag tegenover minderjarigen en aan de naasten van die personen. Daarnaast wil Stop it Now! indien nodig de stap naar de gepaste hulp verkleinen.
Gezondheid
Pelt - Verhoogt aspartaam het risico op kanker?Er is eens een artikel de wereld in gestuurd waarbij gezegd werd dat de zoetstof aspartaam, een veelgebruikte zoetstof in light frisdranken en andere lightproducten, het risico op kanker zou verhogen. Maar laten we de feiten eens onder de loep nemen en het ware verhaal achter deze bewering ontdekken.
Aspartaam is een kunstmatige zoetstof die al bestaat sinds 1966, en het massaal gebruik ervan tot de dag van vandaag in de hele wereld heeft niet geleid tot een stijging van het voorkomen van bepaalde kankers. (…) Het hele nieuwsbericht

Lewieke zükt wir es wêrk

Maandag 29 april 2024
Pelt - Lewieke zükt wir es wêrkZoomHad öllie goed en profiteert van de goei daag! 
Fons

Tuinhier Overpelt op stap

Zondag 28 april 2024
Pelt - Tuinhier Overpelt op stapZoomVrijdag 26 april trok Tuinhier Overpelt met 57 personen naar Hoogstraten en omgeving. Eerst werd een bezoek gebracht aan het gevangenismuseum in Merksplas. Ervaren gidsen vertelden de geschiedenis van het landlopers- en gevangeniswezen. Na een heerlijke lunch bezochten ze de veiling van Hoogstraten. Hier worden in deze periode heel veel aardbeien verhandeld. Als afsluiter werd een bezoek gebracht aan de brouwerij "de dochter van de korenaar" in Baarle Hertog. Gelukkig ligt deze brouwerij in het Belgische gedeelte van de enclave. Na de rondleiding door de brouwer volgde het proefgedeelte. (Anny Truyens)
Tuinhier Overpelt op stap
Zoom
Pelt - Kadijk SK gehavend voor eindronde
Tweede provincialer Kadijk SK is gehavend voor de eindronde bijkomende stijgers. In de wedstrijd van vandaag tegen KFC Hamont 99 werden immers  twee spelers van Kadijk van het veld gestuurd:  Jarju en Ulenaers.

De Peltse voetbaluitslagen

Zondag 28 april 2024
Pelt - De Peltse voetbaluitslagen- FC Eksel – Esperanza Pelt: 0 - 5
- SV Herkol – Hoeperingen: 4 - 1
- K.FC Hamont99 – Kadijk SK: 1 - 1
- K.FC Hamont99 B – Kadijks SK B: 0 - 5
- K. Lindelhoeven VV – Houthalen VV: 7 - 0
- GT Lommel Kol – Lindelhoeven VV B: 3 - 0
- Esperanza Pelt B – KRC Peer B: 7 - 0
- Bocholter VV B – Sp. Grote Heide: 1 - 1

Dames: 

- Bilzen Utd – Kadijks SK: 2 - 1

BBC Pelt weer kampioen

Zondag 28 april 2024
Pelt - BBC Pelt weer kampioenZoomIn navolging van de U14 is ook de R-ploeg van BBC Pelt kampioen geworden! Na een spannende wedstrijd tegen Baclo Lommel was de eindstand 71-75. Hierdoor staat de ploeg uit Pelt na een enerverend seizoen op de eerste plaats van de recreanten reeks. (Freddy Bantje)
Pelt - H2 van Sporting Pelt winnen (ook) van BocholtZoomZaterdag 27 april was het een derby dag in het Belgisch handbal. Zowel de tweede- als de eerste ploeg moesten het aanvatten tegen Sezoens Achilles Bocholt. Het hoofdevenement viel al vroeg op de dag. De eerste ploeg vertrok op de middag naar Bocholt. De voorbereiding van deze wedstrijd beloofde niet veel goeds. Door het jaarlijks muziekfestival in Pelt moest het handbal plaats maken in de sporthal.
In de provincie Limburg, waar het handbal in België misschien wel het meeste leeft, zijn er toch weinig (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - SACN op de Beker van VlaanderenZoomDe SACN reisde gisteren met maar liefst 30 atleten en 5 trainers af naar Lanaken voor de 'Beker van Vlaanderen pupillen en miniemen'. Net een volledige ploeg, en wetende dat er clubs waren die 100 deelnemers hadden, wisten ze ook bij de SACN dat de hoofdvogel er gisteren niet in zat. Maar ze behaalden met hun team het maximale wat er in zat, een 7e plaats op 11 ploegen werd hun deel (vorig jaar waren ze 8e). 

Elly Van Dingenen overleden

Zaterdag 27 april 2024
Pelt - Elly Van Dingenen overledenVandaag is in Sint Oda op 63-jarige leeftijd Elly Van Dingenen overleden, zij was de dochter van Alfons Van Dingenen en Maria Janssen. De uitvaartplechtigheid zal plaatshebben in intieme kring. Je kan Elly nog een laatste groet brengen in uitvaartzorg Severens te Pelt op donderdag van 18u tot 18u30. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

CAW's bereikten 123.435 personen

Zaterdag 27 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 bereikten de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW’s) 123.435 personen.
CAW’s hebben drie kerntaken: preventie, onthaal en psycho-sociale begeleiding. Bij een CAW kan iedereen terecht met om het even welke vraag die te maken heeft met welzijn. Bijzondere aandacht gaat daarbij naar het bereiken van de meest kwetsbare personen en groepen, zoals minderjarigen, slachtoffers, gedetineerden of dak- en thuislozen. Samen met de cliënt verheldert een hulpverlener van het CAW de vraag en geeft men informatie, advies of directe hulp. Indien nodig verwijst de hulpverlener door naar meer gespecialiseerde hulp, binnen of buiten het CAW.

Uit de bocht

Zaterdag 27 april 2024
Chel mag het zeggen
Pelt - Uit de bochtEr ontsnapt mij wel eens een spellingskemel hoor. En ook andere flaters produceer ik bij de vleet. Wel zal ik mijn uiterste best doen om ze te vermijden. En als het toch gebeurt, zal ik de blunders achteraf niet ontkennen maar ootmoedig berouw tonen en ze recht proberen te zetten.
Zo zal ik me slechts met de grootste omzichtigheid vrolijk maken over een Vlaams politiek kopstuk dat zich tijdens een handelsmissie in Texas liet verleiden tot het beschrijven van toenmalig minister-president Kris Peeters als (…) Het hele nieuwsbericht

Onderzoek naar omkoopschandaal

Zaterdag 27 april 2024
Bij Voetbal Vlaanderen loopt een onderzoek naar een omkoopschandaal in vierde provinciale. Er is een opname opgedoken waarin een speler van Weerstand Koersel B aan de doelman van de tegenstander, Kadijk SK B, vraagt of er iets te doen is aan de einduitslag. De zaak zal op 6 mei behandeld worden door het disciplinair comité van Voetbal Vlaanderen.
Pelt - Tele-Onthaal: 124.396 oproepen in 2023In 2023 kwamen bij Tele-Onthaal in totaal 124.396 oproepen binnen. Die oproepen gaven aanleiding tot 94.692 effectieve gesprekken. Dat zijn gemiddeld 341 oproepen en 259 gesprekken per dag. Tele-Onthaal biedt een helpend gesprek aan voor iedereen die op zoek is naar een luisterend oor of zich ergens zorgen over maakt. Oproepen en gesprekken kunnen zowel via telefoon als via de chat gebeuren.

Eén op zes winkels verdwenen

Vrijdag 26 april 2024
Het is maar dat je 't weet
De afgelopen tien jaar is één op de zes winkels uit het Vlaamse straatbeeld verdwenen. Dat blijkt uit onderzoek van de vijf Vlaamse provincies. Ook het aantal handelszaken dat diensten aanbiedt en het aantal horecazaken is over het algemeen gedaald. Er zijn wel een paar uitzonderingen: supermarkten, koffiebars en kunstgalerijen komen we steeds vaker tegen.
Pelt - EMJ op beiaard - maar niet tijdens de marktZoomNeerpelt is dit weekend 'the place to be' voor alle muziekliefhebbers. Vanuit alle hoeken van Europa en daar buiten komen jongeren naar Neerpelt voor het EMJ. Overal klinkt er muziek, dus zeker ook vanuit de toren. Maar dit weekend niet tijdens de markt om 11 uur. De beiaardier speelt op zaterdag en zondag tussen 16-17 uur, net dat ene uurtje dat er even geen muziek klinkt tussen de jury-concerten en de optocht. Op het programma staat muziek gelinkt aan het EMJ en liedjes van overal. Het is trouwens ook altijd open toren; de deur staat open. Je bent welkom om de toren en de beiaard te bezoeken, aldus onze beiaardier. UPDATE Er zal op de markt wél een brassband zijn die voor de muziek zal zorgen.

Pelt Jazz: Esther Van Hees Trio

Vrijdag 26 april 2024
Pelt - Pelt Jazz: Esther Van Hees TrioZoomHet was gisterenavond weer Pelt Jazz in Palethe, ondertussen een begrip in Vlaanderen, en dat is in niet geringe mate de verdienste van Cees van de Ven. In 2006 begon hij met jazz-concerten te organiseren in het Dommelhof (onder de naam JazzCase), en slaagde er vaak in om grote namen naar (toen nog) Neerpelt te krijgen. In 2020 viel het doek over JazzCase, maar quasi onmiddellijk verrees Pelt Jazz dat vanuit Palethe zou plaatsvinden. Cees heeft vorig jaar de fakkel doorgegeven aan Michiel Cox als programmator, en die kon dan weer het Esther Van Hees Trio strikken om gisteren op Pelt Jazz op te treden. (Foto's Albert Loos) Meer foto's

Lambert Vanvelthoven overleden

Donderdag 25 april 2024
Pelt - Lambert Vanvelthoven overledenVandaag is Lambert Vanvelthoven overleden, de echtgenoot van Marie-Louise Cornelis. Hij was 78 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: donderdag 2 mei (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Lommel.

Vivianne Schalleij overleden

Donderdag 25 april 2024
Pelt - Vivianne Schalleij overledenVandaag is Vivianne Schalleij overleden, de echtgenote van Henri Clerckx. Zij was 67 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Haar urne wordt geplaatst in het columbarium op de begraafplaats van Lommel-Centrum.

Zuster An Paesen overleden

Donderdag 25 april 2024
Pelt - Zuster An Paesen overledenDinsdag is zuster An Paesen van de congregatie van de Zusters van Liefde overleden. Zij was 96 jaar en afkomstig uit Neerpelt. De uitvaartliturgie vindt dinsdag (10 uur) plaats in de parochiekerk van Bertem.

Fiets Naar Je Werk - dag

Donderdag 25 april 2024
Pelt - Fiets Naar Je Werk - dagZoomMisschien was jij ook 'onwetende' op weg naar je werk vandaag. Niet wetend dat het vandaag, 25 april, Fiets Naar Je Werkdag is. De organisatie van het project Noord-Zuid Limburg heeft de balans opgemaakt na 1 jaar fietsbrug in Helchteren-Noord. Maar liefst 161.639 fietsers hebben gebruik gemaakt van de brug (sinds 20 april '23). Gemiddeld zo'n 440 per dag. Zondag is en blijft de meest populaire fietsdag (wellicht wel niet naar het werk), vrijdag de minst drukke dag. De fietsbrug ligt op Fietssnelweg F74, die van Eindhoven tot Hasselt loopt en zo'n 41 km lang is (Foto Jens Veraa) Meer foto's

Kermis in de hel

Donderdag 25 april 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - Kermis in de helHet blijft maar kwakkelen. Waar blijft die lente toch? Ik sta mijn wasgoed van de draad te plukken. Het is al voor de derde keer nat geregend. Telkens als ik denk: ja, ’t zal nu wel droog blijven, trekt de hemel weer dicht. Nog maar eens een bui. Ik mopper wat in mezelf. Dat ik zo dom ben nog te vertrouwen op de weergoden. Dat ik beter had moeten opletten. Dat het klimaat om zeep is. Met een loodzware mand kliedernatte handdoeken ga ik weer naar binnen. De kat streelt zijn klamme staart langs mijn benen. Hij (…) Het hele nieuwsbericht

Duale opleidingen op SyntraPXL

Woensdag 24 april 2024
SyntraPXL biedt vanaf september ook duale opleidingen aan op haar campus in Pelt. Duaal leren biedt studenten de kans om te leren in de klas en op de werkvloer. Op dit moment volgen in Limburg zo’n 300 leerlingen duale opleidingen in Genk en Hasselt. De campus in Pelt moet een antwoord bieden aan de verwachte groei volgend schooljaar.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 had 61% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 16 tot 74 jaar minstens digitale basisvaardigheden. Dat wil zeggen dat zij over de nodige basisvaardigheden beschikken op vlak van het opzoeken en controleren van online informatie, het online communiceren, het gebruiken van software, het beheren van persoonlijke gegevens op het internet en het oplossen van problemen of het omgaan met computers of elektronische apparaten. In 2021 lag dat aandeel op 54%. Ook het aandeel van de bevolking met meer (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Achtste Challengertitel voor Zizou BergsIn Florida (Tallahassee) won Zizou Bergs afgelopen weekend - net zoals vorig jaar trouwens - het Challengertoernooi, meteen zijn achtste titel. Hij won met twee sets, hetgeen niet wil zeggen dat het een korte wedstrijd was, integendeel. Hij heeft daarmee ook de top 100 van de ATP ranking in zicht, momenteel staat hij op plaats 103. Vandaag gaat hij aan de start in het Masters 1.000-toernooi van Madrid. 
Pelt - Wessel Blokzijl naar Sporting PeltZoomMet ingang van volgend seizoen komt Wessel Blokzijl de rangen van Sporting Pelt vervoegen. Wessel is een 23-jarige spelverdeler (11/09/2000) die overkomt van Handbal Houten en wordt de vervanger van Dylan Vossen die de handbalschoenen aan de haak hangt. Wessel is ‘slechts’ 1,78m en weegt 82kg, is een laatstejaarsstudent Lichamelijke Opvoeding en qua profiel is hij complementair met de andere middenopbouwer, Robbe Spooren. Wat Wessel typeert is dat hij een hele positieve, gedreven en felle (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Elias Cloots stopt met voetballenElias Cloots, speler van derdeprovincialer Sporting Grote Heide, stopt met voetballen. De combinatie van voetbal met werk en privé is te moeilijk geworden.
Het is maar dat je 't weet
De provincie Limburg lokt elk jaar 3 miljoen wandelaars. Dat blijkt uit een onderzoek van Visit Limburg en de drie Limburgse Regionale Landschappen. 87 % van de wandelaars komt uit Vlaanderen. Het grootste deel van de wandelaars (65%) zijn wandelaars die binnen een straal van 20 km van hun woonplaats een wandeling maken. 19 % woont op meer dan 20 km van het wandelgebied. De overigen (16%) zijn verblijfstoeristen.
Pelt - Interservice Noord-Limburg steunt DAGG-IntegraZoomKiwanis Club Quercus Lommel was gisteravond in CC De Adelberg gastheer voor meer dan 140 aanwezigen van Interservice 2024, een samenwerkingsverband van 15 serviceclubs uit Noord Limburg. Het doel is het steunen van een sociaal project en alle serviceclubleden samenbrengen in een aangenaam kader. Dit jaar was het sociaal project DAGG-Integra. Hun projectverantwoordelijke gaf een klare toelichting bij het project dat gesteund wordt. De avond werd afgesloten met een klein etentje en (…) Het hele nieuwsbericht
Interservice Noord-Limburg steunt DAGG-IntegraInterservice Noord-Limburg steunt DAGG-Integra
Interservice Noord-Limburg steunt DAGG-IntegraInterservice Noord-Limburg steunt DAGG-Integra
Interservice Noord-Limburg steunt DAGG-IntegraInterservice Noord-Limburg steunt DAGG-Integra
Zoom

Nieuw: VDR Metselwerkreiniging

Dinsdag 23 april 2024
Ivo, Kimberly en Marthe Dilissen, allen uit Overpelt, hebben de besloten vennootschap VDR Metselwerkreiniging opgericht met zetel aan de Houtmolenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het reinigen van gevels, het ontmossen van daken, het injecteren tegen opstijgend vocht, slopingswerken en isolatiewerkzaamheden.

Vlaanderenleestdag

Dinsdag 23 april 2024
Pelt - VlaanderenleestdagZoomVandaag, niet toevallig Wereldboekendag, vindt de tweede editie van Vlaanderenleestdag plaats. Op die dag roept Vlaanderen iedereen op om te lezen. Tijdens de lunchpauze, op weg naar het werk of op school, bij de kapper of gewoon thuis, lezen kan je overal en altijd! Maar let toch maar wat op tijdens het werk...
Je kan misschien beginnen met Internetgazet te lezen! Tja, maar wie dit leest, leest Internetgazet natuurlijk al. Toch veel leesplezier!

Gendergerelateerd geweld

Dinsdag 23 april 2024
Het is maar dat je 't weet
Of het geweld nu psychologisch, fysiek, seksueel of intimidatiegerelateerd is, en of het nu in de privésfeer, op het werk of in de openbare ruimte plaatsvindt, vrouwen worden meer blootgesteld aan geweld dan mannen . En als het gebeurt, is het vaker en ernstiger. Maar naast deze duidelijke vaststelling blijkt ook dat niet alle vrouwen in dezelfde mate aan geweld worden blootgesteld. Bepaalde profielen van vrouwen, die met heel wat sociale kwetsbaarheid te kampen hebben (met name financiële (…) Het hele nieuwsbericht

Hoekjesmensen

Dinsdag 23 april 2024
300 woorden van Rudi
Pelt - HoekjesmensenHet aantal gelegenheden waar je nog vrij mag gaan zitten, daalt net zo sterk als de inhoud van een verfrissend glas op een snikhete zomerdag. In de meeste theaterzalen moest je al een stoel reserveren, maar nu heb je ook in de bioscoop prijs. Je boekt vooraf een zetel, waardoor de kans bestaat dat je naast een megagrote fan van megagrote popcornbakken zit.
Ook in restaurants kan je beter vooraf reserveren of het is kin kloppen. Maar de kans bestaat dat ze je een tafeltje aanwijzen naast een uitgelaten groep (…) Het hele nieuwsbericht

Zebra Cinema: 'Bâtiment'

Dinsdag 23 april 2024
Pelt - Zebra Cinema: 'Bâtiment'Zoom
"Bâtiment" Ladj Ly | Frankrijk | 101'

Na de plotse dood van de Parijse burgemeester, valt die functie in de schoot van een jonge arts die uit is op macht, maar zijn inwoners vooral als kiesvee ziet. Daarnaast is er Habi, die zich inzet voor de bewoners van de – af te breken – woonblokken en al snel problemen krijgt met de politiek van de nieuwe burgervader. Een confrontatie laat niet op zich wachten.
Vier jaar geleden schudde Ly de filmwereld door elkaar met zijn cinematografische fragmentatiebom ‘Les misérables’. De regisseur dompelt de kijker opnieuw onder in de realiteit van een grootstad.
Vanavond om 20u15 in het Dommelhof
Pelt - Resultaten groot SLim-actieweekendAlle Limburgse politiezones en de Federale Wegpolitie voerden het afgelopen weekend controles uit op alcohol, drugs en snelheid. Met als doel de verkeersveiligheid in Limburg te verbeteren en zo het aantal ongevallen te verminderen.
Bij 4.929 bestuurders werd een ademtest afgenomen, daarbij bleek 98,6 % 'nuchter' te blazen. Eén chauffeur had 2,8 promille op, een andere 1,5 én die had twee van zijn kinderen op de achterbank zitten. Diens rijbewijs werd onmiddellijk (…) Het hele nieuwsbericht

Mart van Deursen overleden

Maandag 22 april 2024
Pelt - Mart van Deursen overledenIn Pelt is op 20 april Mart van Deursen overleden, echtgenoot van Lizette Pinxten. Hij was 86 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. U kan Mart nog een laatste groet brengen in het bijzijn van zijn gezin op vrijdag 26 april van 18u tot 18u30, en dit bij Uitvaartzorg Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Rina Ulenaers overleden

Maandag 22 april 2024
Pelt - Rina Ulenaers overledenVrijdag is Rina Ulenaers overleden, de echtgenote van Luc Verhaegen. Zij was 70 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Begroeting: zaterdag (11-16 uur)  in de Fazantenstraat 19 in Hechtel.
Het is maar dat je 't weet
De gemiddelde huurprijzen voor een studentenkamer in Vlaanderen liggen nu overal boven de 400 euro. In Hasselt - nog altijd de duurste Vlaamse studentenstad - werd de kaap van 500 euro al gerond. Daar ligt de gemiddelde huurprijs van een kot op 516 euro.
Pelt - Ook op tweede dag PK Limburg schittert SACNZoomDag twee van het Limburgs kampioenschap atletiek te Alken, en (zoals we ondertussen eigenlijk al gewoon zijn) deden de atleten van Sporting Atletiek Club Neerpelt het weer fantastisch. Dat mag toch blijken uit het verslag dat we van SACN mochten ontvangen:  Het leek wel winter als je alle dik ingepakte toeschouwers zag langs de zijlijn! De 28 SACN atleten deden het weer uitstekend ! SACN mocht van de 79 te verdelen titels er 10 meenemen naar Pelt, wat meer is dan het gemiddelde van iedere Limburgse club (we zijn met 10). Dat kwam nog bovenop de 27 podium plaatsen die we dit prille seizoen reeds in ons bezit hebben! We danken dan ook alle atleten, trainers en bestuur die dit huzaren stukje verwezenlijkt hebben. (SACN - foto Jens Riskin)
Nog een leuk weetje dat de SACN ons meedeelde: 50 % van hun leden komen uit Pelt, 35 % uit Hamont (vandaar dat we dit bericht ook delen op Internetgazet Hamont).

Die schónmoêders alwir

Maandag 22 april 2024
Pelt - Die schónmoêders alwirZoomHoe zouwet kome dä die schónmoeders toch zoenne slèèchte naam hemme?
We meuge ‘ter es mei laache, zeker?
Had öllie en tot tekomede móndig!
Fons
Pelt - U14 BBC Pelt viert kampioenschapZoomDe spelers van U14 BBC Pelt hebben vandaag tijdens hun laatste thuismatch van het seizoen BBC As verslagen met 76-30. Na de vorige uitwedstrijd waren ze reeds verzekerd van het kampioenschap. Om dat te vieren mochten ze na afloop van de wedstrijd van vandaag het net van de basketring afknippen. Aansluitend werd het seizoen feestelijk afgesloten met de traditionele familiedag van de club. (BBC Pelt)
Pelt - Damesvoetbal: Kadijk - Zonhoven 3-1In Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk met 3-1 gewonnen van Zonhoven. Voor Kadijk scoorden Aerts, Lambrecht en Geelen.

Mia Spaas overleden

Zondag 21 april 2024
Pelt - Mia Spaas overledenTe Pelt is op 21 april Mia Spaas overleden, echtgenote van wijlen Jos Oversteyns. Zij was 96 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. U kan Mia nog een laatste groet brengen op donderdag 25 april tussen 19u30 en 20u in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be  

De Peltse voetbaluitslagen

Zondag 21 april 2024
Pelt - De Peltse voetbaluitslagen- Esperanza Pelt - KVK Wellen: 2 - 0
- KSK Meeuwen - SV Herkol: 4 - 2
- Kadijk SK - Turkse FC: 3 - 2
- K. St. Elen - Lindelhoeven: 1 - 2
- Sporting Grote Heide - Stal Sport: 1 - 2
- Kadijk SK B - Esperanza B: 4 - 1
- Sparta Lille - FC Eksel B: 2 - 1
- Lindelhoeven B - W. Koersel B: 1 - 2

Simonne De Mol overleden

Zondag 21 april 2024
Pelt - Simonne De Mol overledenTe Pelt is op 20 april Simonne De Mol overleden, echtgenote van wijlen Leo Bernaerts. Zij was 86 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in de Sint-Martinuskerk van Overpelt-centrum op zaterdag 27 april om 10u30. Samenkomst en rouwgroet in de kerk vanaf 10u. U kan Simonne nog een laatste groet brengen en tevens de familie condoleren op vrijdag 26 april van 19u30 tot 20u bij Uitvaartzorg Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

DHCO, eerste en voorlaatste

Zondag 21 april 2024
Pelt - DHCO, eerste en voorlaatsteZoomGisterenavond speelden de dames van zowel de beloften als de 1e ploeg van DHCO de laatste wedstrijd in de play downs in en tegen Union Beynoise. De beloften (foto) wonnen met 23-32. Zij wonnen alle wedstrijden van de play downs en behaalden zo de 1ste plaats. De 1ste ploeg verloor met 25-22 en eindigde daarmee voorlaatste in de play downs. (DHCO)
Pelt - Kadijk SK B wint van Esperanza Pelt BZoom
In 4e provinciale B won vanavond Kadijk SK B met 4-1 van Esperanza Pelt B. De thuisploeg ging rusten bij een 2-0 tussenstand (doelpunten van Filip Karafiloski en Stef Van Hout). In de 71e minuut gaf Younes Oualit van Esperanza de bezoekers terug hoop, maar Raf Thijs en Yoren Hendriks zorgden er voor dat er uiteindelijk afgefloten werd bij 4-1. (Foto's Albert Loos) Meer foto's
Pelt - SACN triomfeert op dag 1 PK atletiekZoomDit weekend vinden in Alken de Limburgse kampioenschappen atletiek plaats. De eerste dag kwamen er 12 SACN ers in de arena! Deze atleten lieten zien waarmee ze bij de club mee bezig zijn in kwaliteit van trainingen met maar liefst 6 titels als beste Limburger . Waar ze ook heel blij mee is dat hun atleten goed scoren op alle atletiek nummers dankzij de discipline groepen. Podium plaatsen werden behaalt door: Dieuwke Claes (400 horden - brons), Pieter Voets (hoog - goud), Lander Loomans (discus - goud), Thomas Leendertse (100m - goud), Lowie Wouters (800m - goud), Zjef Ceunen (800m - brons), Sasha Sijbers (kogel - brons), Femke Vanhees (400m - zilver), Bart Boutsen (discus - zilver), Sasha Sijbers (discus - brons), Juul Derickx (200m - brons), Thomas Leendertse (200m - goud) en Lander Loomans (kogel - goud).  Het hadden merkelijk meer SACNers mogen/moeten zijn, maar de Vijflandenontmoeting van de scholen zorgden ervoor dat vele schoolgaande atleten in Pelt daar hun ding moesten doen. De 2de dag hebben er dubbel zoveel (28) SACN atleten zich in geschreven Dat belooft! (Louis Geboers - foto Johnny de Ceulaerde)

Mia Andelhofs overleden

Zaterdag 20 april 2024
Pelt - Mia Andelhofs overledenOp 20 april is Mia Andelhofs overleden, echtgenote van wijlen Jef Haegdons. Zij was 97 jaar. U kan Mia nog groeten op woensdag 24 april tussen 18u en 18u30 en dit bij Uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 22,6% van de bosbomen in het bosvitaliteitsmeetnet beschadigd. Dat blijkt uit resultaten van het meetnet dat de vitaliteit of kwaliteit van de bossen in het Vlaamse Gewest opvolgt. Corsicaanse den en Zomereik waren de meest beschadigde boomsoorten in 2023, met respectievelijk 28,3% en 33,5% beschadigde bomen. Ook het aandeel beschadigde Amerikaanse eik (26,9%) en Beuk (24,5%) is hoger dan het algemeen cijfer. (Statistiek Vlaanderen)

Jan Linssen, de 'Sloef!'

Zaterdag 20 april 2024
Pelt - Jan Linssen, de 'Sloef!'ZoomGisterenavond trad Jan Linssen op in Palethe met zijn voorstelling 'Sloef!' De beschrijving die we van Palethe doorkregen is te mooi om niet te vermelden:
In een maatschappij waar iedereen zichzelf is, loopt één soort man wat verloren: de ideale schoonzoon. Hij die leeft en denkt en voelt zoals hij is opgevoed door zijn katholiek geïnspireerde ouders. Hij die zorgend is voor zijn vrouw en kinderen. Hij die zelfs stiekem zijn schoonmoeder leuk vindt en zichzelf soms teveel wegcijfert, maar af en toe het onbedwingbare gevoel heeft om de rebel uit te hangen. Enkel weet hij niet hoe. En wat gaat zijn vrouw daar nu weer van zeggen? Dat is Jan modaal, beter nog, dat is Jan Linssen.
In het voorprogramma trad Jens Deferm op. (Foto's Albert Loos)

Winst voor dames van Kadijk SK

Vrijdag 19 april 2024
Pelt - Winst voor dames van Kadijk SKDe dames van Kadijk hebben vanavond thuis gewonnen van Zonhoven met 3 - 1. De bezoekers scoorden nochtans al na 10 minuten, pas in de tweede helft kwamen de dames uit Pelt onder stoom. Valentina Aerts scoorde de gelijkmaker in de 69e minuut, pas in de slotfase werd er afstand genomen met doelpunten van Ada Lambrecht en Katrien Geelen.

Luc Janssens overleden

Vrijdag 19 april 2024
Pelt - Luc Janssens overledenTe Pelt is op 18 april Luc Janssens overleden, echtgenoot van Lilli Höse. Hij was 74 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. U kan Luc nog een laatste groet brengen op woensdag 24 april van 19u30 tot 20u in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www. uitvaartzorg-severens.be

Bjorn van den Berg overleden

Vrijdag 19 april 2024
Pelt - Bjorn van den Berg overledenIn Pelt is op 16 april Bjorn van den Berg overleden, zoon van Mathieu en Françoise van den Berg-Verschakelen. Hij was 42 jaar. De afscheidsdienst zal plaatsvinden in intieme kring. U kan nog afscheid nemen van Bjorn in uitvaartcentrum Creemers te Hamont op maandag 22 april van 19u tot 20u. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be

Melanie Van Ginneken overleden

Vrijdag 19 april 2024
Pelt - Melanie Van Ginneken overledenWoensdag is Melanie Van Ginneken overleden. Zij was 85 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt plaats in besloten kring. Begroeting: dinsdag (18.30-19 uur) in uitvaartcentrum Donkers-Cuypers in Hasselt.

VDAB en vervoersarmoede

Vrijdag 19 april 2024
Pelt - VDAB en vervoersarmoedeZoomDe Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling lanceert een proefproject met shuttlebusjes voor werkzoekenden die een opleiding willen volgen in het opleidingscentrum van Bilzen. Zo kunnen 'kwetsbare' werkzoekenden die anders moeilijk of niet over vervoer beschikken (de zogenaamde vervoersarmoede) toch een opleiding volgen. De deelnemers worden in hun woonplaats opgehaald en naar Bilzen gebracht. Acht werkzoekenden uit West-Limburg en vier uit Noord-Limburg zijn al mee in het project gestapt. Zij worden begeleid door de lokale OCMW's. 

Een eerbetoon aan 'de Sol'

Vrijdag 19 april 2024
Pelt - Een eerbetoon aan 'de Sol'ZoomDeze week vernamen we tot onze grote spijt dat Jef Vaes, ook bekend als ‘De Sol’, overleden is. Hij heeft een lange carrière als koster/organist van de Sint-Niklaaskerk gekend en was muziekleraar in het Sint-Hubertuscollege, waar hij zijn bijnaam kreeg. Jef heeft de eerste kiem voor de nieuwe beiaard gelegd ergens in 2006 in een gesprek met huidig beiaardier Jan Verheyen. Negen jaar later, in 2015, werd de beiaard gerealiseerd. De familie van Jef heeft toen gesponsord en nu hangt in de beiaard ergens een klok, die als toon sol heeft en die altijd aan Jef blijft herinneren.
Deze week starten we het beiaardconcert met een improvisatie rond de sol. De beiaard heeft vijf sollen op het klavier, die een centrale rol spelen in de improvisatie. Daarnaast ook de si mol. Omdat de beiaard een sext omhoog transponeert, klinken die als sol. Ja, daar valt niet mee te sollen ;-) Een eerbetoon aan Jef Vaes, die Neerpelt zo lang van mooie muziek heeft voorzien. Te horen tijdens de zaterdagmarkt vanaf 11 uur. (Jan Verheyden)
Partnerbijdrage
Pelt - Inspiratie voor jouw badkamerrenovatieZoomDe badkamer is niet langer slechts een functionele ruimte in huis. Het is geëvolueerd tot een oase van rust, een plek om te ontspannen en te verjongen. Of je nu een kleine badkamer hebt die een make-over nodig heeft of een luxe spa-achtige omgeving wilt creëren, er zijn talloze stijlen om uit te kiezen. Laten we enkele populaire badkamerstijlen verkennen die je kunt overwegen voor je volgende renovatieproject.
Modern minimalisme:  Voor liefhebbers van strakke lijnen en eenvoudige (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - De beste kleine camping ligt in PeltZoomEerder deze week werden voor de 3e keer de ACSI awards uitgereikt). De Ballasthoeve won in 2022 voor de eerste keer de award voor "beste kleine camping van België" en dit jaar evenaren ze dat weer. Nodeloos te vermelden dat De Ballasthoeve super trots is dat ze deze award wederom wonnen, een bevestiging van hun harde werk om van de Ballasthoeve een thuis te maken voor de vele kampeerders (ACSI is een organisatie die toeristische informatieservice biedt voor bezoekers van campings in Europa).

Jos Evers overleden

Donderdag 18 april 2024
Pelt - Jos Evers overledenTe Overpelt is op 17 april Jos Evers overleden, echtgenoot van Miet Scheepens. Hij was 89 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. U kan Jos nog een laatste groet brengen in het bijzijn van zijn familie bij Uitvaartzorg Severens te Pelt op dinsdag 23 april van 19u tot 19u30. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Het is maar dat je 't weet
Eind 2023 werkten 29.517 personen bij de diensten van de Vlaamse overheid. Het aantal personeelsleden steeg van 2006 tot 2009 en daalde daarna tot 2014. Tussen 2014 en 2019 kwamen er opnieuw ongeveer 1.500 personeelsleden bij. Die laatste stijging was onder andere een gevolg van de zesde staatshervorming en de interne bestuurshervorming waardoor Vlaanderen nieuwe bevoegdheden kreeg en personeelsleden overkwamen van het federale en provinciale niveau. Tussen 2022 en 2023 nam het aantal personeelsleden toe met 515 personen. Niet alle personeelsleden werken voltijds.
Pelt - Respect voor de Limburg.net-medewerkersZoomHet is vandaag 'Internationale dag van de medewerker', een ideaal moment voor Limburg.net om het welzijn van haar mensen onder de aandacht te brengen. Daar zagen ze het afgelopen jaar een stijging in het aantal gevallen van agressie tegenover afvalmedewerkers. Nochtans staan de afvalophalers, medewerkers in de recyclageparken en de klantendienst altijd paraat, in weer en wind. De medewerkers van Limburg.net delen vandaag een flyer uit in de recyclageparken met uitleg en de boodschap 'Je kan bij ons veel kwijt. Maar nooit je agressie'

Cijferblind

Donderdag 18 april 2024
De klare kijk van Tante Claus
Pelt - CijferblindSoms word ik helemaal gestoord van mezelf. Van mijn uitstelgedrag, van de chaos in mijn kop, van het onvermogen om iets structureel aan te pakken. Ik laat vervelende taken opstapelen tot een onoverzichtelijk geheel, waar ik dan weer slecht van slaap, waardoor ze nog onmogelijker lijken op te lossen. Maar wat is het nu precies waar ik steeds zo op stukloop? Data en uren. Wachtwoorden. Codes. Alles met cijfers. Vraag me gerust naar de eerste drie letters van mijn nummerplaat, maar elke keer moet ik nadenken over de (…) Het hele nieuwsbericht

Wie doet nog mee?

Donderdag 18 april 2024
Pelt - Wie doet nog mee?ZoomDe Brabantse Pijl zit er op. De Waalse Pijl zit er op. Wie bleef overeind en wie doet nog mee in Luik-Bastenaken-Luik? (cartoon Fobie)

Fieke Bierkens overleden

Woensdag 17 april 2024
Pelt - Fieke Bierkens overledenMaandag is Fieke Bierkens overleden, de weduwe van Theo Jansen. Zij was 90 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt maandag (11 uur) plaats in de aula van begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West in Houthalen. Begroeting: zaterdag (17-17.30 uur).

Nieuwe vennootschap akkerSys

Woensdag 17 april 2024
Raf Akkers uit Neerpelt heeft de besloten vennootschap akkerSys opgericht met zetel in Herent. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het ontwerpen van sofware, webcopywriting, het uitvoeren van softwareprogrammaties en consultancy in inzake online marketing.
Pelt - Bestuurder step (46) gewond bij botsingVanmiddag botsten een auto en een 46-jarige steprijder op het kruispunt van de Heerstraat en de Kielstraat in Neerpelt. Deze laatste raakte daarbij gewond.

Wie speelt mee in 'Evita'?

Woensdag 17 april 2024
Pelt - Wie speelt mee in 'Evita'?ZoomDe Musicalvereniging 'Samaritan Musical Productions' brengt in mei 2025 (u leest het goed, mei 2025!) hun musical 'Evita'. Hiervoor wordt samengewerkt met Maarten Cox, die in de huid kruipt van kolonel Péron. De rollen van Evita en Che Guevara liggen ook zo goed als vast. Maar de vereniging zoekt nog een heleboel (al dan niet) Limburgse kinderen, mannen en vrouwen om mee te schitteren in deze prachtige musical(ervaring). Wie zich geroepen voelt: tot en met 27 april kan er nog ingeschreven worden op de audities die op 4 en 5 mei zullen plaatsvinden in Peer. Meer info via deze link

Willy Denissen overleden

Woensdag 17 april 2024
Pelt - Willy Denissen overledenTe Pelt is op 17 april Willy Denissen overleden, echtgenoot van Catho Cuyvers. Hij was 87 jaar. De afscheidsviering vindt plaats in besloten kring. U kan Willy nog een laatste groet brengen in het bijzijn van zijn gezin op dinsdag 23 april van 19u30 tot 20u, en dit bij Uitvaartzorg Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Jef Vaes overleden

Woensdag 17 april 2024
Pelt - Jef Vaes overledenOp 16 april is Jef Vaes overleden, echtgenoot van Irène Clerix. Hij was 89 jaar en aflkomstig uit Houthalen. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in de Sint Niklaaskerk van Neerpelt op dinsdag 23 april om 10u30. U kan Jef nog een laatste groet brengen op maandag 22 april in uitvaartzorg Severens te Pelt, en dit van 17u30 tot 18u30. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Het is maar dat je 't weet
In België is ongeveer 1 op de 3 personen (32,2%) tussen 18 en 74 jaar al het slachtoffer geweest van seksueel, fysiek of psychologisch geweld door een (ex-) intieme partner. Deze verhouding is vergelijkbaar voor mannen en vrouwen. Slachtoffers van seksueel geweld door een partner zijn bijna uitsluitend vrouwen. Ongeveer 1 op de 13 vrouwen (7,6%) is slachtoffer. Ook onder slachtoffers van fysiek geweld zijn vrouwen sterker vertegenwoordigd dan mannen. In België gaf 15% van de vrouwen aan al fysiek geweld te hebben ondergaan door een partner (tegenover 8% van de mannen). Vrouwen maken ook vaker melding van 'ernstig' fysiek geweld. Wat psychologisch geweld betreft, is het percentage slachtoffers vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen.
Pelt - Vijf jaar Anoniem Drugsmeldpunt LimburgZoomHet Anoniem Drugsmeldpunt bestaat vijf jaar. Het is een samenwerking tussen Parket Limburg, de Provincie Limburg en de politie. Burgers kunnen telefonisch of online melding maken als zij vermoeden dat er in hun buurt sprake is van een plantage of labo. Het Arrondissementeel Informatie Kruispunt (AIK) volgt deze meldingen op en verstuurt ze vervolgens naar de betrokken politiedienst. Het Anoniem Drugsmeldpunt Limburg werd opgestart op 17 april 2019. Naast de lancering van een telefonisch meldpunt op het (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
Vanaf 2025 krijgt Limburg zijn eigen Pride-Parade in Hasselt. Het moet een evenement worden met een Pride Village, een optocht door het centrum van Hasselt en een Pride Festival. Op zaterdag 13 juli zal Hasselt helemaal in het teken staan van de regenboogvlag. De Pride is een manifestatie voor de rechten van LGBTQIA+-personen.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag de werkzaamheidsgraad bij de bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest op 76,8%. Dat betekent dat 76,8% van de 20- tot 64-jarigen in dat jaar arbeid verrichtte. De werkzaamheidsgraad is tussen 1999 en 2019 toegenomen van 67,9% tot 75,5%. In 2020 was er een lichte daling tot 74,7%, gevolgd door een stijging in 2021-2022 en een stabilisatie in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Limburg in cijfers: bevolking

Dinsdag 16 april 2024
Pelt - Limburg in cijfers: bevolkingZoomOnze provincie zou volgens de laatste tellingen zo'n 895.030 inwoners hebben, oftewel zo'n 370 per vierkante kilometer. Wat betekent dat we minder dicht op mekaar wonen dan in het Vlaamse Gewest (498 per km2). Kijken we naar 't noorden van Limburg, dan wonen we in Lommel (346) en Pelt (409) het dichtst op mekaar. In Hechtel-Eksel hebben ze de meeste ruimte (169).
In 2022 werden er in Limburg 7.664 personen geboren, en stierven er 8.769. 
Zo'n 18 % van de inwoners is minderjarig, bijna 22 % is 65 jaar of ouder. De vrouwen zijn licht in de meerderheid (50,1 %). De andere provincies wijken hier niet fel van af. De gemiddelde leeftijd is 43,4, terwijl dit in het Vlaamse Gewest 42,5 is. 
16,5 % van onze inwoners heeft een (niet-Belgische) EU-herkomst, en 14,6 % een niet-EU herkomst. Meer dan in het Vlaamse Gewest. Naast de Belgen zijn de Nederlanders, Turken, Italianen en Marokkanen het meest vertegenwoordigd. (Bron: provincies.incijfers.be)

Tips om bij te komen in gewicht

Dinsdag 16 april 2024
Gezondheid
Pelt - Tips om bij te komen in gewichtVoor velen lijkt dit vanzelfsprekend en is vaak het omgekeerde veel moeilijker. Maar toch is het een veelvoorkomend probleem waar ik, als dietiste in het ziekenhuis, dagelijks mee te maken krijg. Dit kan door ziekte zijn, ouderdom of simpelweg door je metabolisme! Het kan een enorme opgave zijn om te eten met als doel aan te komen, wat het hele eetproces minder aangenaam kan maken.
In dit artikel geef ik enkele belangrijke tips die zouden kunnen helpen. Het basisprincipe is om zoveel mogelijk calorieën (…) Het hele nieuwsbericht

Leon Eerlings overleden

Dinsdag 16 april 2024
Pelt - Leon Eerlings overledenIn Leuven is op 14 april Leon Eerlings overleden, hij was 60 jaar. Het afscheid zal plaatsvinden in besloten kring. U kan Leon nog een laatste groet brengen op maandag 22 april tussen 19u en 19u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Mia Van Bree overleden

Dinsdag 16 april 2024
Pelt - Mia Van Bree overledenIn WZC 'Aan De Beverdijk' is op 15 april Mia Van Bree overleden, echtgenote van wijlen Grad Spooren. Zij was 79 jaar. De afscheidsviering van Mia vindt plaats in familiekring. U kan Mia nog een laatste groet brengen op zondag 21 april van 11u tot 11u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Nieuwe boeken
Pelt - Reflecties op onze Vlaamse kunstZoomGisteren presenteerde het Departement Cultuur, Jeugd en Media samen met auteurs Koenraad Jonckheere en Lien Vandenberghe en uitgeverij Hannibal Books ‘Reflecties – Blikken op de Collectie Vlaamse Gemeenschap’.   “Reflecties – Blikken op de Collectie Vlaamse Gemeenschap toont voor het eerst het resultaat van jarenlang verzamelen en onthult de diversiteit van kunst in Vlaanderen. Topstukken worden naast onbekende schatten geplaatst. Heden en verleden (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Zebra Cinema: 'The Albanian Virgin'Zoom"The Albanian Virgin" | Bujar Alimani | Albanië | 2h03

In de Albanese bergen woont Luana met haar familie. Ze groeit op met haar beste vriend Agim, zoon van communisten. Langzaamaan evolueert hun vriendschap in prille liefde, maar als dochter van een vooraanstaande dorpsleider kan Luana niet kiezen met wie ze trouwt. Wanneer ze de man ontmoet die haar familie voor ogen heeft, wordt het steeds duidelijker dat ze als vrouw alleen maar mag gehoorzamen. Een rol als tweederangsburger ziet Luana niet zitten en ze zweert om niet te trouwen.
Deze film naar een verhaal van Nobelprijswinnaar Alice Munro is met onrust en boekverbrandingen op de achtergrond een tijdsbeeld, klassieke fabel en persoonlijk drama ineen.
Vanavond om 20u15 in Dommelhof
Het boek van de maand
Pelt - Rebecca Yarros: 'Fourth Wing' - In steen gebrandWe hebben Jan Feys van boekhandel "Malpertuis" in Genk zover gekregen dat hij iedere maand op de Internetgazet één boek voorstelt aan de lezer. Deze maand is dat "Fourth Wing" van Rebecca Yarros.
Fantasy lezers zullen het met mij eens zijn dat een goed gemaakte fantasy roman het perfecte middel is om de gedachten te verzetten en eens lekker door te lezen. Dit boek – dat een eerste deel is van een reeks van drie of vier – is daar een uitgelezen voorbeeld van.
Hoofdpersonage (…) Het hele nieuwsbericht

SV Herkol trekt keeper aan

Maandag 15 april 2024
Pelt - SV Herkol trekt keeper aanSV Herkol heeft doelman Ozan Guler aangetrokken met het oog op komend seizoen. Hij komt over van Unitas 59 Eindhoven.
Bedrijfsnieuws
Pelt - Altrea Logistics verstevigt zijn marktpositieZoomAltrea Logistics is één van de grootste logistieke spelers van België geworden. Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel in Pelt, en kende onder impuls van CEO Roel Smets een explosieve groei. De focus ligt op een aantal niches en verstevigt nu - mede door de bouw van een nieuwe Chemical Logistics hub in Meerhout  - zijn positie als logistieke dienstverlener voor importeurs, producenten, handelaars en distributeurs van (gevaarlijke) hoogwaardige chemische vloeistoffen en droge stoffen. Roel Smets (2de van rechts) nam in 2008 het familiebedrijf Alders Transport over, dat in de loop der jaren uitgroeide tot Altrea Logistics. (LRM)

Lei Sontrop overleden

Maandag 15 april 2024
Pelt - Lei Sontrop overledenIn Pelt is op 11 april Lei Sontrop overleden, echtgenoot van Alda Rijnkens. Hij was 87 jaar en gewezen secretaris van ACV Kaulille. U kan Lei een laatste groet brengen op dinsdag 16 april van 19u tot 20u bij Uitvaartzorg Vanhove te Bocholt. Het afscheid zal plaatsvinden in intieme kring. 

Alwir papa

Maandag 15 april 2024
Pelt - Alwir papaZoomZjef en Zjang zitten in hun stamcafé en Zjef blief met traktere… Vurwa?
Had öllie goed eh! ’t Is lente!
Fons
Pelt - Doet ie het of doet ie het niet?Zoom(cartoon Fobie)
Pelt - Handbal: Bilzen - Sporting Pelt 24-33In vrouwen tweede nationale van het handbal heeft Sporting Pelt met 24-33 gewonnen van Bilzen. De ruststand was 11-20.
Pelt - Handbal: Dendermonde - Overpelt  29-17In mannen Liga 2 van het handbal heeft Overpelt met 29-17 verloren van Dendermonde. Aan de rust leidde Dendermonde met 13-6.
Pelt - Handbal: Sporting Pelt - Sprimont  21-24In de play-off tweede nationale mannen van het handbal heeft Sporting Pelt met 21-24 verloren van Sprimont. De ruststand was 11-11.
Pelt - Eerste finale van 't jaar voor Zizou Bergs
Zizou Bergs, momenteel 109e op de ATP wereldranglijst, heeft zich geplaatst voor de finale van het Challengertornooi in Sarasota (USA). Hij had wel 2 uur en 35 minuten nodig om de halve finale te winnen. Het is zijn eerste finale van het jaar, eerder won hij er al zeven! UPDATE Zizou verloor in de finale in drie sets: 6-4, 1-6 en 6-0. Niettemin: chique prestatie!
Pelt - GT Lommel Kolonie wint van Sparta LilleGrenstrappers Lommel Kolonie won deze namiddag thuis van Sparta Lille met 2 - 1. De bezoekers kwamen via Michiel Mertens op voorsprong, nog voor de rust kon Siebe Vandewinkel gelijkmaken. In de 79e minuut scoorde Bjarne Verstraelen het winnende doelpunt. 

NWC primus op BK Lange Afstand

Zondag 14 april 2024
Pelt - NWC primus op BK Lange AfstandZoomDit weekend ging in het West-Vlaamse Harelbeke-Stasegem het Belgisch Kampioenschap kajak over de lage afstand door. De leden van NWC-Pelt namen er massaal aan deel doch zonder haar topatleten Lize Broekx, Hermien Peters en Artuur Peters die zich momenteel voorbereiden op de Olympische Spelen. Toch wisten de NWC-leden het gros van de overwinningen te behalen. De Peltenaren behaalden in totaal 16 van de 39 te behalen nationale titels. De andere kampioenstitels werden behaald door Zwevegem (11), Gent (4), Geel (4), Mechelen (2), Kasterlee (1) en Kortijk (1).
Pelt - Damesvoetbal: Elen - Kadijk  6-0In Eerste Provinciale van het damesvoetbal heeft Kadijk met 6-0 verloren van St. Elen. Kadijk staat zevende in de stand.

Winst en verlies voor DHCO

Zondag 14 april 2024
Pelt - Winst en verlies voor DHCOZaterdagavond speelden de dames en beloften van Dames Handbal Club Overpelt hun laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen DHC Waasmunster. De beloften wonnen met 31-16 ( rust 15-10). De 1ste ploeg verloor met 24-27, in de rust was het 9-17. Volgende week maken ze de verplaatsing naar Union Beynoise voor hun laatste wedstrijd in de play downs.

KRC Peer B - Kadijk SK B 2-2

Zaterdag 13 april 2024
Pelt - KRC Peer B - Kadijk SK B  2-2In Vierde Provinciale B hebben KRC Peer B en Kadijk SK B 2-2 gelijkgespeeld. Drie spelers werden uitgesloten: Bleyen en Geraerts van Peer en K Sleurs van Kadijk. KRC Peer B staat zevende in de stand, Kadijk SK B vijfde.

Esperanza B - Lindelhoeven B 1-3

Zaterdag 13 april 2024
Pelt - Esperanza B - Lindelhoeven B 1-3In Vierde Provinciale B heeft Esperanza Pelt B vanavond met 1-3 verloren van Lindelhoeven VV B. Voor Esperanza scoorde Vervloet. Vrolix, Conjaerts en Leën maakten de doelpunten van Lindelhoeven. Esperanza B staat laatste in de stand, Lindelhoeven VV B vierde.
Pelt - Lutlommel VV - Sporting Grote Heide 2-3Kampioen Lutlommel VV heeft vanavond thuis met 2-3 verloren van Sporting Grote Heide, de zesde in de stand. Aan de rust leidde Lutlommel VV met 2-1.

Lindelhoeven VV is kampioen

Zaterdag 13 april 2024
Pelt - Lindelhoeven VV is kampioenLindelhoeven VV is kampioen in Tweede Provinciale B. Het klopte vanavond thuis Maasland NO met 3-2. Na tien jaar komt Lindelhoeven VV komend seizoen weer uit in Eerste Provinciale.

KRC Peer verslaat Kadijk SK

Zaterdag 13 april 2024
Pelt - KRC Peer verslaat Kadijk SKKRC Peer, derde in de stand, heeft vanavond met 3-1 gewonnen van Kadijk SK, de tweede in de stand. Maarten Snoeks, Gunther Coenen en Robbe Scheelen scoorden voor de thuisploeg. Gwenn Dierckx maakte het doelpunt van Kadijk.

Herkol SV - FC Helson 1-4

Zaterdag 13 april 2024
Pelt - Herkol SV - FC Helson 1-4Herkol SV heeft vanavond thuis met 1-4 verloren van FC Helson. Na 9 minuten kwam SV Herkol 0-1 achter. In de 24ste en de 34ste minuut liepen de bezoekers uit tot 0-3. Foque maate er in de 44ste minuut 1-3 van. Montagnino legde in de 86ste minuut de eindstand vast. Michiel Jannis van Herkol werd uitgesloten. SV Herkol verloor de zesde wedstrijd op rij. Herkol staat voorlaatste in de stand, FC Helson staat achtste.
Pelt - Esperanza Pelt klopt Witgoor DesselEsperanza Pelt is vanavond met 0-1 gaan winnen op het veld van Witgoor Dessel. Gerritsen scoorde in de 46ste minuut. Esperanza mag deelnemen aan de eindronde. Het staat vierde in de stand.

Tiny van Seggelen overleden

Zaterdag 13 april 2024
Pelt - Tiny van Seggelen overledenOp 13 april is in het WZC Sint-Jozef Tiny van Seggelen, weduwe van Flip Looymans overleden op 80 jarige leeftijd. Het afscheid zal plaatsvinden in besloten kring. U kan Tiny een laatste groet brengen op woensdag 17 april van 19u45 tot 20u30 uur in het uitvaartcentrum gelegen aan de ingang van de algemene begraafplaats, Klein Schoterstraat 2 te Budel (NL). Uw persoonlijke herinnering en/of woord van medeleven kan u ook delen op www.wandaroosen-uitvaartzorg.nl

Lentemijmeringen

Zaterdag 13 april 2024
Chel mag het zeggen
Pelt - LentemijmeringenVoor wie het zelf nog niet gemerkt heeft: het is lente. En vanmorgen hebben we voor de eerste keer buiten gegeten. Op het terras, uit de wind, wees de thermometer om half negen al twintig graden aan.
Terwijl ik klokvast mijn geroosterde sneetjes met kaas naar binnen werkte, kregen we bezoek van volgens mij dezelfde houtduif die al de hele week pogingen onderneemt om een nest te bouwen boven op de terraskast. Ik herken ze (?) aan een lichter gekleurd vlekje net boven het rechteroog. En ik ben vast besloten (…) Het hele nieuwsbericht

Frans Janssen overleden

Zaterdag 13 april 2024
Pelt - Frans Janssen overleden
In WZC Sint-Jozef overleed Frans Janssen, echtgenoot van José Ramaekers. Hij was 89 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. U kan Frans nog een laatste groet brengen in het bijzijn van zijn gezin op vrijdag 19 april van 19u30 tot 20u bij Uitvaartzorg Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Pelt - Guido De Neve & Jan Michiels in CC PaletheZoomGuido De Neve is al jaren een referentie in vioolspelend België en daarbuiten. Voor dit concert duikt hij samen met pianist Jan Michiels in het fascinerende leven van Clara Wieck. De Duitse pianiste Clara Wieck werd 200 jaar geleden geboren in Leipzig. Haar leven leest als een roman. Ze huwde in 1840 tegen de wil van haar vader met componist Robert Schumann, haar pianoleraar. Zelf een uitstekende pianiste én componiste, moeder van acht kinderen en echtgenote van een psychisch kwetsbare man, moest ze haar mannetje staan. In 1853 doet Johannes Brahms zijn intrede in het gezin Schumann. Zowel Robert als Clara zijn diep onder de indruk van deze jonge componist. Wanneer Robert even later opgenomen wordt in het ziekenhuis, groeit de genegenheid tussen Clara en de 14 jaar jongere Brahms en beginnen zij een liefdesrelatie. Een avond zoals het ten huize van de Schumanns kon geklonken hebben, uitgevoerd door twee doorwinterde kamermuzikanten (tekst CC Palethe - Foto's Albert Loos) Meer foto's

Meer dringende ambulanceritten

Vrijdag 12 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In tien jaar tijd is het aantal dringende ritten van ziekenwagens in Limburg met 60 procent gestegen. Ambulanciers zelf geven aan dat er heel veel onnodige ritten tussen zitten. "Mensen staan soms met een ingepakte koffer aan de deur te wachten." Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke nuanceert de problemen, maar komt wel met extra fondsen en hervormingen.

Classics op de beiaard

Vrijdag 12 april 2024
Pelt - Classics op de beiaardZoomOp Radio 1 hoor je al een hele paasvakantie de Classics 1000. Veel van die hits klinken ook tof op beiaard, dus speelt onze beiaardier enkele bekende klassiekers. Kan je ze herkennen en mee neuriën terwijl je over de markt flaneert? Het marktconcert begint een half uurtje later dan normaal. Dus te horen vanaf 11.30 uur tijdens de Neerpeltse zaterdagmarkt.”

De wolf in een nieuw jasje

Vrijdag 12 april 2024
Pelt - De wolf in een nieuw jasjeZoom(cartoon: Fobie)
Pelt - Netwerk fietssnelwegen bestaat 10 jaarZoomIn 2014 begonnen de Vlaamse provincies hun krachten te bundelen om een Vlaams netwerk van fietssnelwegen aan te leggen. Maar liefst 110 snelwegen met een totale lengte van 2.400 kilometer werden uitgetekend. We zijn nu 10 jaar later, en er zijn ondertussen nog 20 fietssnelwegen bijgekomen, alsook 400 km erbij. Met ook een eigen huisstijl, meer en meer zie je de blauwe F-bordjes en vloerstickers. Het drukst befietste punt op het fietsroutenetwerk ligt trouwens in Pelt. Ter hoogte van Skiffel passeren dagelijks meer dan 1.300 fietsers, op topdagen zelfs zo'n 3.000. Dit 10-jarig jubileum gaat gevierd worden op 3 juni, Wereldfietsdag! Alle info op www.fietssnelwegen.be! (foto Josh Vandijck)

Michel Bloemen overleden

Donderdag 11 april 2024
Pelt - Michel Bloemen overledenOp 10 april is Michel Bloemen, echtgenoot van Truda Cuyvers overleden, hij zou overmorgen 87 jaar geworden zijn. Het afscheid zal plaatsvinden in besloten kring. U kan de urne van Michel nog een laatste groet brengen en tevens de familie condoleren op dinsdag 16 april tussen 18u en 18u30 bij uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren kan via www.uitvaartzorg-severens.be 

Maria Huysmans overleden

Donderdag 11 april 2024
Pelt - Maria Huysmans overledenVandaag is Maria Huysmans overleden, de weduwe van de in 2013 gestorven Frans Tielens Zij was 92 jaar en afkomstig uit Lommel. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lindelhoeven. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Arnold Royackers overleden

Donderdag 11 april 2024
Pelt - Arnold Royackers overledenGisteren is Arnold Royackers overleden, de weduwnaar van de eerder dit jaar gestorven Lisa Maes. Hij was 93 jaar en afkomstig uit Overpelt. De uitvaartliturgie vindt woensdag (10.30 uur) plaats in de parochiekerk van Lommel-Centrum gevolgd door de asverspreiding op de plaatselijke begraafplaats. Begroeting: dinsdag (20-20.30 uur) in uitvaartcentrum Severens aan de Schansstraat. Online condoleren: www.uitvaartzorg-severens.be

Toename van het vrijwilligerswerk

Donderdag 11 april 2024
Het is maar dat je 't weet
In de periode 2021-2023 is er een toename te zien van het vrijwilligerswerk in de periode 2021 tot 2023. Het percentage dat vrijwilligerswerk verricht steeg van 35% in 2021 tot bijna 40% in 2023. Het percentage dat nooit vrijwilligerswerk verricht daalt van 65,2% in 2021 tot 60,3% in 2023. (Statistiek Vlaanderen)

Een boek over Theo Brouns

Donderdag 11 april 2024
Nieuwe boeken
Pelt - Een boek over Theo BrounsZoomBrouns is een typische naam van Kinrooi. Kijk maar naar minister Brouns en zijn vader, voormalig burgemeester. Ze zijn familie van Theo Brouns. Die werd in 1911 in Kessenich (nu Kinrooi) geboren. Hij was pas 34 toen hij in Hasselt terechtgesteld werd.
Bruno Indekeu heeft een boek* geschreven over de complexe Maaslander. In de Encyclopedie van de Vlaamse Beweging heeft Jos Bouveroux 25 jaar geleden Brouns beschreven als “een typisch product van de Vlaams-nationale beweging, die onder invloed van nazi-Duitsland tegelijk een anti-Belgische en een maatschappelijke revolutie nastreefde, in de hoop dat Vlaanderen in het Groot-Germaanse Rijk zijn eigenheid kon behouden.”
Brouns was een radicaal-Vlaamse nazaat van een middenstandsgezin en liep college in Hechtel en Maaseik. Hij promoveerde aan de universiteit van Gent en werd in 1936 advocaat aan de balie van Hasselt. Maar zijn politieke overtuiging zou hem uiteindelijk fataal worden. Hij was “een complexe figuur die je niet zomaar in een korte tekst kan vatten ,” zegt Bruno Indekeu. De biografie die hij over Brouns schreef is dan ook fascinerend.

*Bruno INDEKEU, “Theo Brouns (1911-1946): Führer van Limburg of martelaar van de collaboratie?”, Leuven (eigen beheer), 2024, 131 blz., geill. met foto’s. Prijs 25 euro (verzendingskosten incl.) op rekening BE95 0638 8306 1258 van Bruno Indekeu
Nieuwe boeken
Pelt - Helder Camara - Als het leven gave wordtZoomDom Helder Camara (1909-1999) was bisschop in Brazilië. Zijn sterk profetisch profiel bleef niet onopgemerkt. Wereldwijd gaat zijn naam nog altijd over de lippen. Zijn voorkeur voor de armen liet een grote indruk na. Hij liet zijn bisschoppelijk paleis voor wat het was en nam zijn intrek in een sacristie. ‘Als ik een arme een brood geef, dan noemen ze me een heilige. Als ik vraag waarom hij arm is, noemen ze me een communist’, is een van zijn bekendste uitspraken. Hierin lezen we niet alleen zijn basisvisie, maar proeven we meteen de weerstand die hij zijn hele leven zal ervaren. Hij is een gehoorzame anarchist, wanordeling te midden van orde, vreedzame revolutionair, achterdochtige enthousiasteling, nederige leider, ernstige grappenmaker. Het verhaal van zijn leven, verteld door Eduardo Hoornaert, die jaren met hem samenwerkte, geeft een goed inzicht in wie Helder Camara was en hoe zijn opvattingen door de jaren heen sterk evolueerden. Het boek kost 29,99 euro en is een uitgave van Halewijn.

Mia Craenen overleden

Woensdag 10 april 2024
Pelt - Mia Craenen overledenOp 10 april overleed Mia Craenen, echtgenote van wijlen Gerard Vanhout. Zij was 95 jaar. De afscheidsviering zal plaatshebben in de Sint-Niklaaskerk van Pelt op dinsdag 16 april om 10u30. De familie gaat in intieme kring naar de begraafplaats. U kan Mia nog een laatste groet brengen op maandag 15 april van 19u30 tot 20u bij Uitvaartzorg Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Pelt - Zakken voor tuinafval worden groenerZoomDe nieuwe zakken van Limburg.net voor tuinafval worden feller groen van kleur. Dat is om het sorteerproces van de installatie in Beringen te verbeteren: met de nieuwe kleur wordt de foutenmarge van de optische scanners verkleind. Daardoor wordt ook de manuele nasortering op de fractie tuinafval overbodig. Inwoners van Optimo-gemeenten mogen de bestaande groene zakken verder blijven gebruiken tot ze op zijn. Aan de sorteerregels verandert er niets. Alle andere zakken blijven hetzelfde. De nieuwe tuinafvalzakken - die ook qua grootte, sluiting en prijs hetzelfde blijven - worden vanaf nu stilaan verdeeld. De verkooppunten mogen ook eerst nog de oude verkopen.
Pelt - Succesvolle prestaties voor Peltse skiërsZoomIn het paasweekend vonden in Tignes (Frankrijk) de Belgisch kampioenschappen Alpine ski voor miniemen plaats. De eerste wedstrijd werd vanwege de weersomstandigheden afgelast, te harde wind. Te gevaarlijk! Een dag later konden alsnog de slalom kampioenschappen plaatsvinden. Daar behaalde de 15-jarige Juul van Orten (foto) uit Pelt een knappe tweede plaats in haar categorie U16. Met deze prestatie behaalde zij ook nog eens brons voor de dames overall. Een knappe prestatie voor de Peltse (…) Het hele nieuwsbericht

Philomene Weckx overleden

Dinsdag 9 april 2024
Pelt - Philomene Weckx overledenOp 7 april overleed Philomene Weckx, weduwe van Jef Lauwkens, op 98-jarige leeftijd. De familie ontvangt uw condoleances in het uitvaartcentrum Vandebosch in Pelt op donderdag 11 april van 19u tot 19u30.

Nieuwe vennootschap: Luthan

Dinsdag 9 april 2024
Tom Hendricx (40) uit Pelt heeft de besloten vennootschap Luthan opgericht met zetel aan de Heikant. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het plaatsen en onderhouden van zwembaden, de verhuur en lease van personenauto's en lichte bestelwagens en advies op het gebied van public relations en communicatie.

Zebracinema: 'Green Border'

Dinsdag 9 april 2024
Pelt - Zebracinema: 'Green Border'Zoom"Green Border (Zielona granica)" - Agnieszka Holland (Polen) - 147'
In de bossen tussen Wit-Rusland en Polen zitten vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika die de Europese Unie proberen te bereiken. Ze zitten vast in een crisis die op cynische wijze is gecreëerd door de Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko. De film volgt Julia, een nieuwe activiste die haar comfortabele leven heeft opgegeven, Jan, een jonge grenswachter, en een Syrische familie. Hun verhalen zijn met elkaar verweven en doen ogen openen, spreken het hart aan en dagen uit om na te denken.
Vanavond om 20u15 in Dommelhof
Pelt - Zonsverduistering in New York CityZoomVrijdag werd New York City opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 4.8. Vandaag konden New Yorkers genieten van een veel aangenamer natuurverschijnsel. Een zonsverduistering die bijna 90% van de zon verborg. Het weer was vrij goed met geen zware bewolking. In Manhattan kwamen New Yorkers massaal de straat op om van dit gebeuren te genieten. Brilletjes om veilig naar de zon te staren waren gratis verkrijgbaar in de lokale bibliotheken.
Om een volledige zonsverduistering te zien in de staat New York moest je ongeveer 450 km noordwaarts reizen. (Dirk Vandenberk)

Doorstart bij Van Hool

Dinsdag 9 april 2024
Pelt - Doorstart bij Van HoolZoom(Cartoon Fobie)
Pelt - Huysmans terug naar Lindelhoeven VVNa vier seizoenen bij derdeprovincialer Godsheide VV keert keeper Lowiek Huysmans terug naar Lindelhoeven VV.
Pelt - Nick Deekens weg bij Sporting PeltDe 22-jarige Nick Deekens trekt de deur achter zich dicht bij handbalclub Sporting Pelt. Hij verkast naat het Franse Istres.
Pelt - Twee nieuwe spelers voor SV HerkolJody Spapens van Lutlommel VV en David Mbabu van ASV Geel zullen komend seizoen de kleuren van SC Herkol verdedigen.
Pelt - Uitvaart Kylian Elen in familiekringDe afscheidsdienst van Kylian Elen die op 6 april om het leven kwam bij een verkeersongeval in Valkenswaard vindt plaats in besloten familiekring. Hij was de zoon van Rony en Diane en broer van Dylan. U kan Kylian nog een laatste groet brengen in uitvaartcentrum Severens te Pelt, en dit op vrijdag 12 april (18.30-19.30 uur). Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Pelt - Nick Deekens naar Franse 2e klasserZoomDoelman Nick Deekens zet zijn steile carrière verder bij de ambitieuze Franse 2e klasser Istres. De profs uit Zuid-Frankrijk staan momenteel op een 2e plaats in de Pro-league en kunnen dus nog promoveren naar de Lidl Star League, het allerhoogste niveau, waar de club al meermaals speelde. Istres is ook het team van een andere Belg, de linkshander Raphael Kötters, die ‘onze’ Nick met raad en daad zal bijstaan.
We zijn dan ook heel trots dat Nick deze stap kan maken. Het stond misschien (…) Het hele nieuwsbericht
Nick Deekens naar Franse 2e klasserNick Deekens naar Franse 2e klasser
Zoom

Het gaat goed met Limburg

Maandag 8 april 2024
Pelt - Het gaat goed met LimburgZoomHet ene deel van Vlaanderen is het andere niet, zo blijkt uit een onderzoek van De Tijd. De krant ging na hoe steden en gemeenten sinds 2012 zijn geëvolueerd. En wat bleek: het gaat goed met Limburg, vooral in het zuiden. Het is nog altijd niet zoals het zou moeten zijn, maar de stappen daarnaartoe (de zogenaamde progressiegraad) zou opvallend positiever zijn dan in de rest van Vlaanderen. Het doorsnee inkomen steeg sterker, maar ook op het gebied van nieuwe en jongere inwoners, horeca- en winkelaanbod en de werkloosheidsgraad ging Limburg er fel op vooruit. In tegenstelling tot in West-Vlaanderen, waar de vergrijzing zich meer laat voelen, kan Limburg teren op de kinderen van de grote gezinnen uit de jaren 80. Van de Noord-Limburgse gemeenten springt  Pelt er het meest uit, gevolgd door Bree, Hechtel-Eksel en Hamont-Achel. Bocholt kent dan weer het minst vooruitgang, op de voet gevolgd door Lommel, Peer en Oudsbergen.

Lewie zè gebeet

Maandag 8 april 2024
Pelt - Lewie zè gebeetZoom’t is en mop van oet den tiêd dä ‘szónnigs nog veul miense nò de kêrk ginge… En de pestoeër, dieë moes zich mè van aal moeie..
Had öllie goed eh. Fons
Tribunaliteiten
Pelt - Blijven haar kinderen eigenlijk ook zijn kinderen?Het aantal partners dat uit elkaar gaat neemt toe. En dus ook het aantal partners dat een nieuwe partner vindt. Vandaar ook meer gezinnen met kinderen van de voormalige partner en van de nieuwe partner. Maar ook die nieuwe relaties kunnen op de klippen lopen.
Hoe voelt het dan voor die nieuwe partner – inmiddels weer ex-partner – als de nieuwe partner – ondertussen ook ex-partner – vraagt om onderhoudsgeld voor een gemeenschappelijk kind, ermee rekening houdend dat hij of zij nu (…) Het hele nieuwsbericht
Pelt - Sparta Lille -  SK Heusden 06  1-4Sparta Lille heeft vanmiddag met 1-4 verloren van SK Heusden 06. Sparta Lille was in de 3de minuut op voorsprong gekomen via Van Hertum maar daarna scoorden Snellinx, Thoelen, Luijten en Magdeleyns voor de bezoekers.
Pelt - Sp. Grote Heide klopt VK GestelSporting Grote Heide heeft de punten thuis gehouden tegen VK Gestel. Het won met 3-1. Voor Sporting Grote Heide scoorden Geenen, Bloemen en Gulix.
Pelt - SV Herkol verliest van Zonhoven UtdIn Eerste Provinciale heeft SV Herkol vanmiddag met 2-1 verloren van Zonhoven Utd. Voor Herkol scoorde Sander Plessers op strafschop.

Subsidie voor Pallieter

Zondag 7 april 2024
Pelt - Subsidie voor PallieterDe Vlaamse regering investeert meer dan 1 miljoen euro in 7 Limburgse scholenbouwprojecten. 'Door te investeren in schoolinfrastructuur, investeren we ook in de kwaliteit van ons onderwijs', aldus Onderwijsminister Ben Weyts. De Vrije Basisschool voor Buitengewoon Onderwijs van Pallieter krijgt alzo 98.066,43 € voor de plaatsing van een ventilatiesysteem met recuperatie.
Pelt - Zizou Bergs verliest op graveltoernooi HoustonAfgelopen donderdag stond Zizou Bergs, het nummer 129 van de wereld, op het graveltoenooi in Houston oog in oog met topreekshoofd Ben Shelton (ATP 17). Bergs was duidelijk niet onder de indruk, hij begon sterk en won de eerste set met 3-6. Nadien begon de Amerikaan sterker te spelen. Hij ging bij 4-3 door de opslag van Bergs en won de tweede set met 6-4. In de derde set stoomde Shelton door naar 6-3 setwinst en won de wedstrijd. Geen kwartfinales dus voor Bergs.
Pelt - Leider Lindelhoeven laat punten liggenKadijk SK deed wat het moest doen, Lindelhoeven niet. Het verloor met 1-0 van Kattenbos Sport dat na 53 minuten het enige doelpunt scoorde. Door dit puntenverlies nadert Kadijk SK weer tot op 4 punten van leider Lindelhoeven. 

Kadijk SK klopt Heusden-Zolder

Zaterdag 6 april 2024
Pelt - Kadijk SK klopt Heusden-ZolderZoomKadijk SK kan zich geen misstap veroorloven wil het in het vaarwater blijven van leider Lindelhoeven. De bezoekers kwamen al na 2 minuten op voorsprong, maar nauwelijks 10 minuten later stonden de bordjes al weer gelijk na een doelpunt van Stijn Molenberghs. Vijf minuten voor de rust scoorde Rob Janssen de 2-1, tevens de eindstand. En dan maar hopen dat Lindelhoeven punten zou laten liggen op Kattenbos Sport. (Foto's Albert Loos) Meer foto's 
Pelt - Esperanza Pelt wint van TurnhoutEsperanza Pelt mocht het vandaag op eigen veld opnemen tegen KFC Turnhout. In de 27e minuut opent Maxim Goossens de score, tevens de stand bij de rust. In de 72e minuut verdubbelt Maico Gerritsen de score, maar 4 minuten later komt Turnhout terug in de wedstrijd na een own doelpunt. Maar dat bleef ook de stand, de 3 punten gaan naar Esperanza Pelt dat na deze speeldag al zeker 4e blijft in 3e afdeling B.
Pelt - Kadijk SK B verliest van W. Koersel BZoomOm 18u werd de aftrap gegeven van de wedstrijd in 4e Prov. B tussen Kadijk SK B en Weerstand Koersel B. In de 49e minuut konden de bezoekers de openingstreffer maken, Kadijk kon niet meer tegenscoren. (Foto's Albert Loos) Meer foto's

Martijn Thijs overleden

Zaterdag 6 april 2024
Pelt - Martijn Thijs overledenOp 31 maart overleed de in Lommel woonachtige Martijn Thijs. Hij was 33 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Zijn urne wordt begraven op de begraafplaats van Hechtel-Eksel. Begroeting: dinsdag (19-19.30 uur) in de begroetingsruimte van aula 't Sant in Hechtel.
Het is maar dat je 't weet
Er is een groot tekort aan kleuterleerkrachten in Limburg. Werkzoekenden kunnen zich vanaf september gratis omscholen tot kleuterleerkracht. Dat is mogelijk omdat leerkracht kleuteronderwijs officieel erkend is als knelpuntberoep. "We hebben op een week tijd al 11 aanvragen voor de opleiding gekregen", is te horen bij VDAB Limburg.

Nieuwe vennootschap: Markat

Vrijdag 5 april 2024
Marco Spronk (50) en Katleen Luypaerts (41), beiden uit Overpelt, hebben de besloten vennootschap Markat opgericht met zetel aan de Fabrieksstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren de uitbating van een frituur en broodjeszaak, traiteurdiensten en het organiseren van feesten.

Wilhelmina Moonen overleden

Vrijdag 5 april 2024
Pelt - Wilhelmina Moonen overledenIn het WZC Sint-Jozef overleed op 5 april Wilhelmina 'Mien' Moonen, echtgenote van Mari van Oijen, op 83 jarige leeftijd. De afscheidsplechtigheid is voorzien in de Sint-Martinuskerk van Overpelt op donderdag 11 april om 10u30. Een laatste groet aan Mien kan nog gebracht worden op woensdag 10 april van 20u tot 20u30. Online-condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Jan Van Gerven overleden

Vrijdag 5 april 2024
Pelt - Jan Van Gerven overledenOp 4 april overleed in Achel de in Sint-Huibrechts-Lille geboren Jan 'de witte' Van Gerven, echtgenoot van Jeaninne Winters, en dit op 81-jarige leeftijd. De afscheidsviering vindt plaats in intieme kring. U kan Jan nog een laatste groet brengen op woensdag 10 april van 19u tot 19u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

140.000 hectare bos in Vlaanderen

Donderdag 4 april 2024
Het is maar dat je 't weet
De oppervlakte bos in het Vlaamse Gewest wordt geschat op 140.279 hectare. Dat komt overeen met 10 procent van de Vlaamse grondoppervlakte. De bosoppervlakte in Vlaanderen is sinds 2000 nagenoeg constant gebleven. (Agentschap Natuur en Bos)
Het is maar dat je 't weet
In het eerste kwartaal van dit jaar zijn er in Limburg 211 bedrijven failliet verklaard. Dat is vijftien procent meer dan vorig jaar. Bouw, transport, garages en horeca domineren de faillissementen.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Verlenging subsidies wolfwerende maatregelenZoomWanneer er als gevolg van een wolvenaanval op paarden of runderen een potentiële probleemsituatie ontstaat, kan het Agentschap Natuur en Bos een schutkring afbakenen waarbinnen subsidies voor paarden en runderen mogelijk zijn. In het najaar is er een verhoogde kans op wolvenaanvallen aangezien de jongen overschakelen op het eten van vlees en er dus veel voedsel moet verzameld worden. In 2021 en 2022 werden in die periode enkele runderen en pony’s aangevallen. Via de schutkring kunnen nu ook voor (…) Het hele nieuwsbericht
Het is duur om een huis te kopen, en het wordt alleen nog maar duurder, zo blijkt uit een onderzoek van Immoweb. Zeker in Limburg, dat weliswaar nog altijd de goedkoopste provincie in Vlaanderen is, maar de huizenprijzen stijgen er wel het meest. In de Noord-Limburgse 'Internetgazet'-gemeenten betaal je het meest in Peer (2.084 € per vierkante meter), gevolgd door Lommel (2.055 €), Hamont-Achel (2.012 €), Pelt (1.975 €), Oudsbergen (1.883 €), Bocholt (1.850 €) en Hechtel-Eksel (1.816 €). Statbel, het Belgische statistiekbureau, stelt dat de Belgische mediaanprijs voor een huis (gesloten of halfopen bebouwing) 264.500 € bedraagt, voor een huis in open bebouwing is dit 370.000 €. In Vlaanderen is dit respectievelijk 300.000 € en 410.000 €.
Thijs Van Roey uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Thijs Van Roey opgericht met zetel aan de Holvenstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer het aanleggen en onderhouden van tuinen en het maken van beregeningsinstallaties.
Pelt - Afsluiting Kerkdijk door herstellingswerken kerkZoomAls gevolg van herstellingswerken aan de kerk (van Overpelt) zal de Kerkdijk ter hoogte van de aansluiting met de Rodenbachlaan afgesloten zijn voor het verkeer op woensdag 3 en donderdag 4 april en op 11 en 12 april.
Anke Habets uit Overpelt heeft de besloten vennootschap Novi Consultancy opgericht met zetel aan de Rietstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer computerconsultancy-activiteiten, webhosting en advies op het gebied van public relations en communicatie.

Miet Vanhout overleden

Dinsdag 2 april 2024
Pelt - Miet Vanhout overledenOp 28 maart is in Lummen Miet Vanhout overleden, de weduwe van de in 2019 gestorven Leo Claesen. Zij was 86 jaar en afkomstig uit Neerpelt. Het afscheid vindt plaats in intieme kring.
Het is maar dat je 't weet
Pelt - Jeugdbewegingen tellen 283.000 ledenZoomDe vijf grootste jeugdbewegingen in ons land telden in 2022 iets meer dan 283.000 leden en leiding. Dat aantal neemt sinds 2010 geleidelijk aan toe. Toen waren bijna 231.000 jongeren lid.
Alles samen nam het totaal aantal leden tussen 2010 en 2022 toe met 23%. Chirojeugd Vlaanderen en Scouts en Gidsen Vlaanderen blijven de grootste jeugdbewegingen, met respectievelijk 113.127 en 98.893 leden. Samen waren ze in 2022 goed voor drie kwart van het totaal. Daarna volgt de KSA met iets meer dan 37.000 leden.

Vijgen na Pasen

Maandag 1 april 2024
Het is maar dat je 't weet
Vijgen na Pasen betekent dat iets te laat is om nog zin te hebben. De oorsprong ligt in vroegere vastenperiodes. Veel mensen letten in de vastenperiode op hun voeding: ze eten minder, en vooral minder zoetigheden. Wat precies, dat kies je zelf. Vroeger was dat niet zo: er bestond een lijst, uitgevaardigd door de Kerk, van wat je wel en niet mocht eten. Gedroogde vijgen waren zowat de enige zoetigheid die was toegelaten, en dus erg populair. Maar vijgen worden doorgaans geïmporteerd, en de import verliep in vroegere tijden niet zo gesmeerd als nu. Vandaar dat er wel eens een lading vijgen te laat kwam, na Pasen dus. Die vijgen na Pasen hadden dus eigenlijk geen nut meer. (KerkNet)

Reeën grazend in de avondzon

Maandag 1 april 2024
Pelt - Reeën grazend in de avondzonZoomWaarom denken we toch altijd dat we vroeg moeten opstaan om reeën tegen te komen in de natuur. Vooropgesteld dat we ze al tegenkomen, want het zijn en blijven eerder schuchtere dieren. Maar Jo Smits was bij de gelukkigen vanavond, hij zag er een drietal (of zijn het er vier?) grazen op 't Hent. In de avondzon!

Hoe afval nestkastjes wordt

Maandag 1 april 2024
Pelt - Hoe afval nestkastjes wordtZoomHet bedrijf van Rudy Luys zit elk jaar met een hele hoop afval van betonplex en multiplex. Vroeger ging dat naar de verbrandingsoven, maar omdat tegenwoordig alles rond 'duurzaamheid' en dus 'recyclage' draait, heeft hij een andere oplossing voorzien. Het materiaal wordt op maat gezaagd, waarna de mensen van DAC 't Net er nestkastjes van maken ('t Net is een dagactiviteitencentrum dat 5 namiddagen en 4 voormiddagen per week een uitgebreide waaier van activiteiten aanbiedt, om de deelnemers voor te bereiden op een eventuele tewerkstelling of andere vorm van dagbezigheid). En die nestkastjes worden dan weer verkocht op hun Kerstmarkt!
Hoe afval nestkastjes wordt
Zoom

Ons immuunsysteem

Maandag 1 april 2024
Gezondheid
Pelt - Ons immuunsysteemHet immuunsysteem speelt een cruciale rol bij het beschermen van ons lichaam tegen ziekten en infecties. Naast een gezonde levensstijl en voldoende slaap, kan voeding een belangrijke rol spelen bij het versterken van het immuunsysteem en het bevorderen van de algehele gezondheid. Laten we eens kijken naar enkele voedingsmiddelen die hierbij kunnen helpen:
1. Vitamine C-rijke voedingsmiddelen: Vitamine C staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen. Voedingsmiddelen zoals citrusvruchten, (…) Het hele nieuwsbericht

Zizou Bergs nu 111de

Maandag 1 april 2024
Pelt - Zizou Bergs nu 111deIn de ATP-ranking van het mannentennis is Peltenaar Zizou Bergs drie plaatsen gestegen. Hij staat nu 111de.
Het is maar dat je 't weet
In Duitsland is met ingang van vandaag onder voorwaarden het bezit en de kweek van cannabis voor eigen gebruik legaal. Volgens de nieuwe wet mogen meerderjarigen 25 gram cannabis op zak hebben en mogen ze in hun woning drie planten voor de kweek hebben. Verder mogen er verenigingen komen voor de teelt en consumptie.

Zebracinema: 'Holy Rosita'

Maandag 1 april 2024
Pelt - Zebracinema: 'Holy Rosita'Zoom"Holy Rosita" - Wannes Destoop - België - 90'
Rosita is een goedlachse vrouw van 38 jaar met een licht verstandelijke beperking. Achter haar warme glimlach schuilt echter een vurige kinderwens. Magda, haar beste vriendin, steun en toeverlaat, gelooft niet dat Rosita in staat is moeder te zijn. Wanneer Rosita toch zwanger wordt, besluit ze het verborgen te houden voor de buitenwereld.
Regisseur Wannes Destoop vertelt verhalen waarin de protagonisten mensen zijn die vaak een bijrol spelen in onze maatschappij. Hij geeft hen een stem, toont ons hun diepste gevoelens en opent onze soms vastgeroeste blik op de wereld. Hartverwarmende cinema.
Morgenavond om 20u15 in Dommelhof

Verleden tiêd

Maandag 1 april 2024
Pelt - Verleden tiêdZoomBij Zjefke in de klas hemme ze ’n vervèlende lès over … spraakkunst. Mer toch wit Zjefke boe dettet over git… Lüstert. Nog es ne schoeëne Poase en had öllie goed eh! (Fons)
24/05

Dikke proficiat met jullie 65 jarig jubileum en nog vele jaren samen!

Rene Van Son
20/05

Sid Leyssen. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Weer een jaartje bij je doel. Geniet van deze dag en nog veel plezier. Eeen dikke PROFICAT van vake en moeke.

Boudewijn en Anita Leyssen-Cardinaels
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Pelt