Het overige nieuws

Het is maar dat je 't weet
De mediaanprijs van de verkochte woonhuizen lag in 2023 in het Vlaamse Gewest op 328.800 euro. Dat betekent dat de helft van de woonhuizen duurder was dan 328.800 euro en de andere helft minder duur. Bij woonhuizen in gesloten of halfopen bebouwing ging het om 298.120 euro, bij woonhuizen in open bebouwing om 410.000 euro. De mediaanprijs van appartementen lag in 2023 op 245.000 euro. In vergelijking met 2022 zijn de mediaanprijzen van gesloten en halfopen bebouwingen met 4,6 procent gestegen, van open bebouwingen met 3,8 procent. Bij appartementen gaat het om een prijsstijging van 4,3 procent.

Hemelwater

Vrijdag 31 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - HemelwaterZoals de Inuit heel wat woorden hebben voor soorten sneeuw, geloof ik dat wij inmiddels een heel arsenaal aan woorden voor verschillende regens hebben. Plens, plieder, guts, stort, ouwe wijven, miezer,… u kent er vast nog wel een paar. Zou het ooit wennen, dit Ierse weer? Het blijft maar met bakken uit de hemel vallen. Alsof we in een vicieuze cirkel van drash zijn beland. We pompen of verzuipen. Tussen twee buien door maak ik een wandelingetje. Even koppie legen. Groene dingen kijken. Dat helpt altijd. Ik stap het pad af tussen de frisgroene bomen, zie hoe de sloten en de beek al dubbel zo breed zijn. De zon komt piepen en laat het waterige landschap even in een postkaartje veranderen. De koeien staan op stal of tot aan hun uier in het natte weiland. Er kampeert een troep eenden naast hen. Die vinden het allemaal te gek, dit kwakkelweer. In de verte rommelt het. Terwijl ik met versnelde pas naar huis hobbel, bedenk ik er nog een paar: mot, hoos, pijpenstelen, …
Hamont-Achel - Nog eens een staking bij De LijnHet ABVV organiseert op maandag 3 juni een nationale betoging in Brussel. Ook het ACOD Openbare Diensten zal deelnemen aan deze actie. Dit resulteert voor De Lijn in een verstoorde dienstregeling in heel Vlaanderen. De Lijn zorgt voor een aangepaste dienstregeling. Reizigers kunnen hun route vanaf zaterdagnamiddag raadplegen via de app en de website van De Lijn.

Willem Bex overleden

Donderdag 30 mei 2024
Hamont-Achel - Willem Bex overledenIn Pelt is op 29 mei Willem Bex overleden, echtgenoot van wijlen Henrica (Riek) van Rooijen. Hij was 92 jaar. U kan Willem nog een laatste groet brengen op zaterdag 8 juni van 18u tot 18u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 werden 80.598 woningen verkocht in het Vlaamse Gewest. Sinds 2016 ligt de verkoop van woningen duidelijk hoger dan in de jaren daarvoor. Met bijna 100.000 verkochte woningen waren 2019 en 2022 piekjaren. In 2023 lag het aantal verkochte woningen weer lager dan in 2022. 46 procent van de in 2023 verkochte woningen waren gesloten en halfopen bebouwingen, 32 procent waren appartementen en 22 procent waren huizen in open bebouwing. De verkoop van huizen in gesloten of halfopen bebouwing is ten opzichte van 2022 met 20 procent  afgenomen, de verkoop van huizen in open bebouwing met 21 procent De verkoop van appartementen is minder sterk afgenomen, -12 procent.
Kort nieuws van bij de buren
In 2033 zullen er volgens de demografische vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen naar verwachting bijna 1,05 miljoen personen van 18 jaar of ouder alleen wonen in het Vlaamse Gewest. Dat zijn afgerond 79.000 alleenwonenden meer dan in 2023. Tussen 2023 en 2033 zal het aantal alleenwonenden zo stijgen met 8 procent. Tussen 2013 en 2023 was die stijging groter (+ 17 procent).

Jos Beenders overleden

Dinsdag 28 mei 2024
Hamont-Achel - Jos Beenders overledenIn het Noorderhart Mariaziekenhuis in Pelt is op 28 mei Jos Beenders overleden, echtgenoot van Irène Vanduren. Hij was 82 jaar. De afscheidsviering van Jos heeft plaats in besloten kring. U kan Jos nog een laatste groet brengen op vrijdag 31 mei tussen 19u en 20u in uitvaartcentrum Creemers te Hamont. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be
Hamont-Achel - Johan Van der Velden overledenIn Pelt is op 27 mei Johan Van der Velden overleden, echtgenoot van Rita Boeckx. Hij was 82 jaar. De afscheidsviering van Johan zal plaatshebben in de parochiekerk van Sint-Huibrechts-Lille op dinsdag 4 juni om 10u30. Samenkomst in de kerk vanaf 10u. U kan Johan nog een laatste groet brengen op maandag 3 juni tussen 18u en 18u30 in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Hamont-Achel - 33 SACN atleten, 16 medaillesZoom
Gisteren stond in Tessenderlo het Limburgs Kampioenschap Jeugd op het menu. SACN ging met 33 atleten naar de andere kant van Limburg, en zou 's avonds terugkeren met maar liefst 16 medailles. Vijf keer mochten ze zelfs op het hoogste schavotje als Limburgs Kampioen! Jayden Vanhamond (foto) zelfs twee keer met posstok en speerwerpen.
Waren ook de beste van Limburg: Wout Claes (discus), Tuur Verheyen (1.000m) en Finn Schuermans (80m.).
Bij de SACN waren ze er ook trots op dat 80 % van hun atleten daar hun persoonlijk record weer hebben aangescherpt. (SACN)
Gezondheid
Hamont-Achel - Pompelmoes(sap) en medicatie: oplettenPompelmoessap komt van de pompelmoes, een grote citrusvrucht die lijkt op een sinaasappel maar wat zuurder en bitterder smaakt. Veel mensen drinken pompelmoessap omdat het vol zit met vitamines. Maar in combinatie met de inname van medicatie moet er opgelet worden.
Wat gebeurt er in je lichaam?
Als je medicijnen slikt, gaat het medicijn door je maag en darmen naar je bloed. Je lever helpt bij het verwerken van het medicijn zodat het goed werkt. Maar pompelmoessap kan de lever in (…) Het hele nieuwsbericht

Poetin en de overwinning

Maandag 27 mei 2024
Hamont-Achel - Poetin en de overwinningZoomVur de verandering es e mopke oet Oekraïne…
Ge wit hoe gèèr dezze doa Poetin hemme.
Had öllie goed eh!
Fons
Het is maar dat je 't weet
Recreatieve fitness is de sportieve activiteit met het meeste dopinggevallen: 22 van de 37 overtredingen in 2023 werden vastgesteld in fitnesscentra. Daarnaast liepen in de competitiesport ook 3 bodybuilders, 2 voetballers, 2 kickboxers en 2 ijshockeyspelers tegen de dopinglamp. Zwemmen, basket, boksen, golf, triatlon en volleybal telden elk één dopinggeval. Bij alle andere sporttakken werd geen enkele sporter vervolgd.

Lgbtqia+ toiletten

Zaterdag 25 mei 2024
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Lgbtqia+ toilettenDe Nederlandse dichter Herman Gorter schreef het al in 1889: “Een nieuwe lente, een nieuw geluid”. Het was een episch gedicht dat ik als student gedwongen werd te lezen. De beginregels geven aan dat mensen van toen het gewoon vonden dat er met elk nieuw voorjaar ook een soort nieuwe wereld ontstond. Een wereld waarin die andere poëet Willem Willem Kloos op een morgen uit zijn bed stapte in de overtuiging dat hij “een God was in het diepst van zijn gedachten”. Een wereld met andere, (…) Het hele nieuwsbericht
Vandaag stond in de Ronde van Noorwegen de tweede rit op het menu, een tocht van 204,8 km. De zege ging naar Axel Laurance van Alpecin-Deceuninck, eerste Belg in de rituitslag was Kamiel Bonneu met een knappe 7e plaats. In het algemeen klassement schuift hij op naar plek 9.

Vakbondsactie bij De Lijn

Vrijdag 24 mei 2024
Hamont-Achel - Vakbondsactie bij De LijnZoom
Door een vakbondsactie is er vandaag hinder bij de dienstverlening in Limburg. De chauffeurs leggen het werk neer omdat De Lijn hun dienstroosters de dag zelf vaak nog aanpast. Ze vinden dat hun balans tussen werk en privé daardoor verstoord raakt. Meer dan de helft van de busritten vandaag is geschrapt. Kijk nu of je bus rijdt op onze website via de routeplanner, haltepagina of lijnpagina. Je kan deze informatie ook terugvinden in onze app. Ritten die niet gereden worden, zie je niet verschijnen in de routeplanner. "We betreuren ten zeerste de hinder en het ongemak die de vakbondsactie met zich zal meebrengen", laat De Lijn weten.

Laat er soep zijn

Vrijdag 24 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - Laat er soep zijnEen nieuwe lente, een oud, afgezaagd geluid. Er zijn verkiezingen op komst en we worden weer om de oren geslagen met loze beloften en simplistische slogans die je in minder dan één zin een betere wereld beloven. Slogans zonder inhoud, maar lekker gemakkelijk te behappen. Want dat hebben de mensen graag. Liever Mc Politiek dan een bord gezonde soep, waarin allerlei groenten en kruiden samen in het pannetje zwemmen.
We zijn toch geen kleuters die dreinen om ongezonde, vettige, hapklare brokken? We (…) Het hele nieuwsbericht

José Versmissen overleden

Donderdag 23 mei 2024
Hamont-Achel - José Versmissen overledenIn WZC Sint-Jan Berchmans is op 22 mei José Versmissen overleden, echtgenote van wijlen Piet Fransen. Zij was 88 jaar. Op dinsdag 28 mei van 19u tot 20u is er gelegenheid om afscheid te nemen aan de urne van José in het uitvaartcentrum Creemers te Hamont. Naar de wens van José zal haar urne in intieme kring worden bijgezet in het urnengraf bij Piet. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be.
De Ronde van Noorwegen staat fel in de publiciteit dezer dagen, grotendeels te verklaren door het feit dat Wout Van Aert er terug de competitie hervat. Vandaag werd de eerste rit gereden, die werd gewonnen door de man in vorm, Thibau Nys. Kamiel Bonneu eindigde op een knappe 15e plaats.

Drie jaar cel voor dief

Woensdag 22 mei 2024
Hamont-Achel - Drie jaar cel voor diefDrie jaar cel en een boete van 1.600 euro: dat is de straf voor een vijftiger die op 27 mei 2022 een woninginbraak pleegde in Hamont-Achel. Hij had er juwelen en een laptop gestolen. Hj liep eerder al 29 veroordelingen op. (PG).

Staking bij De Lijn op vrijdag

Woensdag 22 mei 2024
Hamont-Achel - Staking bij De Lijn op vrijdagOpgelet voor wie de bus neemt om naar school of het werk te gaan of voor andere verplaatsingen. Deze vrijdag wordt hinder verwacht bij De Lijn in Limburg door een stakingsactie van de drie vakbonden. Die hebben opgeroepen om het werk neer te leggen omdat ze mistevreden zijn over de communicatie over de werkroosters. Gisteren zaten directie en bonden voor een verzoeningsgesprek rond de tafel, zonder resultaat. De Lijn verwacht dat 4 op de 10 van haar eigen chauffeurs zullen rijden en voorziet een aangepaste dienstregeling. Raadpleeg daarvoor best de website of app van De Lijn.
Het is maar dat je 't weet
Iets minder dan de helft van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder had in 2023 minstens wekelijks contact met buren (45%) en niet-inwonende familie (48%). 39% had minstens wekelijks contact met vrienden of kennissen. Daartegenover staat dat 24% van de bevolking minder dan maandelijks contact had met buren, 22% met niet-inwonende familie en 25% met vrienden of kennissen. Statistiek Vlaanderen)

Top vijf qua tewerkstelling

Dinsdag 21 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,1% van de werkenden tussen 20 en 64 jaar in het Vlaamse Gewest actief in de gezondheidszorg en maatschappelijke diensten en 13,4% in de industrie. Daarmee zijn dat de sectoren met het hoogste aandeel werkenden. De top 5 van sectoren met het hoogste aandeel werkenden van 20 tot 64 jaar werd in 2023 vervolledigd door de groot- en detailhandel en reparatie van voertuigen (12,4%), het onderwijs (9,6%) en de sector openbaar bestuur, defensie en sociale zekerheid (7,1%).
Hamont-Achel - Diefstal aanhangwagen in de Mulk
In de Mulk  is een aanhangwagen gestolen, en dit in de periode van 11 tot 18 mei. Elk spoor naar verdachten ontbreekt.

Maria Joosten overleden

Dinsdag 21 mei 2024
Hamont-Achel - Maria Joosten overledenIn Hamont-Achel is op 20 mei Maria 'Mia' Joosten overleden, echtgenote van wijlen Isidoor 'Theo' Driesen. Zij was 98 jaar. De afscheidsdienst zal in intieme kring plaatsvinden. Gelegenheid om afscheid te nemen van Mia in het uitvaartcentrum Creemers te Bree, en dit op donderdag 23 mei van 19u tot 20u. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be
Hamont-Achel - Pieter Ouweltjes en Toos Janssen overledenZoomIn Achel zijn op 20 mei Pieter Ouweltjes en Toos Janssen overleden. Pieter was 79 jaar, Toos was 74 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in besloten kring. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Digitale reclame in België

Dinsdag 21 mei 2024
Partnerbijdrage
Hamont-Achel - Digitale reclame in BelgiëZoomDigitale reclame is een zeer belangrijk onderdeel van de bloeiende economie van België en belichaamt een sector die zowel divers als voortdurend in ontwikkeling is. Gedreven door technologische innovatie en gevormd door strikte regelgeving, ontwikkelen bedrijven in verschillende industrieën inventieve strategieën om in contact te komen met hun doelgroepen. Dit artikel zal de unieke tactieken die zij gebruiken en de regelgevende kaders waarbinnen zij opereren verkennen, met een speciale focus op de (…) Het hele nieuwsbericht

Theresia Panis overleden

Dinsdag 21 mei 2024
Hamont-Achel - Theresia Panis overledenIn haar woonplaats Hamont-Achel is zondag Theresia Panis overleden, de weduwe van de in 2022 gestorven Pol Put. Zij was 92 jaar en afkomstig uit Overpelt. Het afscheid vindt zaterdag (10.30 uur) plaats in aula 't Sant in Hechtel. Haar urne wordt begraven op de begraafplaats van Overpelt-Fabriek. Begroeting: vrijdag (19-19.30 uur) in funerarium Witters in Eksel.

Opnieuw treinperikelen

Dinsdag 21 mei 2024
300 woorden van Rudi
Hamont-Achel - Opnieuw treinperikelenNa een verkwikkende dag in de stad van Rubens en Jordaens lazen we een minder verkwikkend bericht op het stationsbord met de vertrektijden. “Deze trein rijdt niet”, gevolgd door “Vertrekt wel vanuit Berchem”.
We hadden die dag twee stadsfietsen gereserveerd en we hadden nog twintig minuten tijd, dus ik stelde voor om met de stadsfiets naar Berchem te rijden. Mijn telefoon leerde me dat het negen minuten zou duren.
Mensen die ons zagen moeten zeker gedacht hebben: “Die (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Johnny Bastiaens is de beste schutterZoomGisteren vond op de terreinen van de schuttersgilde Sint-Jozef in Lommel Kolonie het jaarlijks toernooi voor de beste schutter van de Lommelse schuttersgilden plaats. Er waren 35 deelnemers van de vier aangesloten gilden: Sint-Anna Achel, Sint-Ambrosius Lommel, Sint-Jozef Lommel en Sint-Sebastiaan Lommel.
Het was een individuele wedstrijd waarin alle leden van de aangesloten gilden streden voor de beste schutter. Er waren vijf ronden nodig om de winnaar op te leveren. Hij die dit jaar de titel van (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Aanrijding op het spoor in LommelHet treinverkeer is momenteel voor onbepaalde duur volledig onderbroken tussen Mol en Hamont vanwege een aanrijding op de sporen in Lommel. De IC-treinen Antwerpen-Centraal - Lier - Hamont rijden enkel tussen Antwerpen-Centraal en Mol. Er worden zo snel mogelijk vervangbussen ingelegd.
UPDATE De hinder is voorbij, alle treinen rijden weer normaal.

Mia Beckers overleden

Maandag 20 mei 2024
Hamont-Achel - Mia Beckers overledenIn het WZC 'Aan de Beverdijk' is op 19 mei Mia Beckers, echtgenote van wijlen Mathieu Peeters overleden. Zij was 94 jaar. De afscheidsviering heeft plaats in intieme kring. U kan Mia nog een laatste groet brengen in het bijzijn van haar gezin op donderdag 23 mei van 19u30 tot 20u in Uitvaartzorg Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be
Het is maar dat je 't weet
Mannen werken meer ‘s avonds en ‘s nachts dan vrouwen. In 2023 was 15,4% van de werkende mannen in de avond aan de slag, tegenover 8,8% bij de vrouwen. Bij nachtwerk ging het om 4,5% bij de mannen tegenover 1,9% bij de vrouwen. Het aandeel mannen en vrouwen dat in het weekend werkt, is min of meer gelijk. Bij zaterdagwerk was het aandeel mannen in 2023 (21,1%) nagenoeg even groot als het aandeel vrouwen (20,4%). Ook bij zondagwerk was dat het geval, met respectievelijk 12,6% en 12,0%. Mannen (16,0%) werkten meer dan vrouwen (11,6%) in ploegverband, maar vrouwen (40,8%) werkten iets meer dan mannen (38,6%) van thuis uit.

Zjefke kan goe rèkene

Maandag 20 mei 2024
Hamont-Achel - Zjefke kan goe rèkeneZoomDe miester van Zjefke verjört, en ze hemmen e klèè fistje inne klas. Lüstert.
En had öllie goe, eh! Tot tekomede móndig.
Fons
Het is maar dat je 't weet
Sinds begin dit jaar hebben de ondernemingsrechtbanken 2.224 faillissementen in het Vlaamse Gewest uitgesproken. Dit cijfer ligt 12,3 procent hoger dan het vorige record uit 2013 (1.980).

Goud voor Kyani Joosten

Zaterdag 18 mei 2024
Hamont-Achel - Goud voor Kyani JoostenZoomTwee atleten van de SACN schreven zich in voor de Vlaamse Kampioenschappen Atletiek te Kortrijk die vandaag plaatsvonden. Bart Boutsen kwam uit op de 400m, hij behaalde daarbij de 13de plaats. Kyani Joosten kwam, zag en overwon bij het polsstokspringen met een sprong op Europees niveau. Zij ging over 3m90, maar liefst een halve meter hoger dan de tweede. 
Hamont-Achel - Aanhangwagen gestolen in RuiterstraatOnbekenden gingen met een aanhangwagen aan de haal in de Ruiterstraat. De diefstal werd gisteren gepleegd.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag het aandeel werkenden in het Vlaamse Gewest dat minstens de helft van de werkdagen avondwerk en nachtwerk verricht op respectievelijk 12,3% en 3,3%. Daarnaast lag het aandeel werkenden dat minstens op 2 zondagen per maand werkt op 12,3% en het aandeel met zaterdagwerk op 20,8%. Ten slotte kwam het aandeel werknemers met ploegenarbeid op 13,9% en het aandeel werkenden dat minstens af en toe thuiswerkt op 39,6%.  Bijna al die flexibele arbeidsvormen, met uitzondering van zaterdagwerk, zijn tussen 2013 en 2023 toegenomen. Bij thuiswerk (+18,0 procentpunten) en ploegenarbeid (+ 5,9 procentpunten) was die toename het grootst.

United by drama

Vrijdag 17 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - United by dramaHet had een knus avondje moeten worden, met hapjes en puntenlijsten, met meningsverschillen over een liedje en vooral met heel veel ouderwetse gezelligheid. Het werd een kouwe kermis vol politiek gelazer, een discutabele diskwalificatie, nepapplaus en een kapotte trofee. Zoals elk jaar roept dat songfestival mensen op om het grondig met elkaar oneens te zijn, maar nooit eerder vond ik de sfeer zo grimmig, zo on-eurovisie.
Het feestje van verdraagzaamheid en een overdosis glitter kreeg dit jaar wel een erg (…) Het hele nieuwsbericht
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 14 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat aangeeft dat het zich geen week vakantie buitenshuis per jaar kan veroorloven om financiële redenen. Dat komt overeen met ongeveer 900.000 personen. Bij een aantal groepen ligt het aandeel dat zich geen week vakantie kan veroorloven hoger dan gemiddeld. De hoogste aandelen waren in 2023 te vinden bij huurders (35%) en bij eenoudergezinnen (32%). Ook bij laaggeschoolden (27%), werklozen (25%), alleenstaanden (25%) en niet-actieven (exclusief gepensioneerden) lag het aandeel met vakantiearmoede hoger dan gemiddeld.

Gerard Verhoeven overleden

Donderdag 16 mei 2024
Hamont-Achel - Gerard Verhoeven overledenGisteren is in WZC Uilenspiegel in Genk Gerard Verhoeven overleden, de weduwnaar van Tiny Hermans. Hij was 93 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt zaterdag 25 mei (11 uur) plaats in de aula van Begrafenissen Witters en Baers aan de Herebaan-West in Houthalen.

Jean-Pierre Peeters en Ensor

Donderdag 16 mei 2024
Hamont-Achel - Jean-Pierre Peeters en EnsorZoomWerken van de uit Achel afkomstige kunstenaar Jean-Pierre Peeters hingen enkele maanden terug nog op een expositie in WZC St. Jozef in Pelt, maar als het wat mee zit (en jij kan daar toe bijdragen) hangt een van zijn werken binnenkort in Brussel. Hij diende immers zijn werk 'War Child Without Mask' in voor de wedstrijd rond het Ensor-thema. Ensor overleed 75 jaar geleden, iedereen die een kunstwerk met een knipoog naar Ensor kon afleveren, mocht zijn werk indienen. De 70 beste werken (diegenen die het meeste 'publieksstemmen' halen) worden tentoongesteld in de Koninklijke Bibliotheek van Brussel en de opbrengst van de veiling daarna gaat naar het goede doel Kom Op Tegen Kanker. Wie wil mag ook voor de 'Ensor-tekening' van Jean-Pierre stemmen, dat kan door te klikken op deze link. Stemmen is gratis!

Jos Vrolix overleden

Donderdag 16 mei 2024
Hamont-Achel - Jos Vrolix overledenDinsdag is Jos Vrolix overleden, de vriend van Madeleine Vanaken. Hiij was 73 jaar en afkomstig uit Hamont. Het afscheid vindt plaats in intieme kring. Begroeting: vrijdag (19-20 uur) bij Vanhove Uitvaartzorg in Bocholt.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 zette ongeveer één op drie Vlaamse bedrijven minstens één AI-technologie in. Dat is een duidelijke verbetering ten opzichte van één op vier in 2022. Vooral de opkomst van instrumenten zoals ChatGPT blijken deze stijging te verklaren. Ook de aandacht voor cyberveiligheid neemt toe bij de Vlaamse bedrijven, maar blijft beperkt. Zo heeft slechts één op de drie bedrijven minstens één cyberveiligheidsmaatregel genomen het afgelopen jaar.
Minister (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Werken aan middeneiland oprit E314ZoomVanaf woensdagavond 15 mei wordt 3 nachten lang tussen 21.00 uur en 06.00 uur gewerkt aan het middeneiland op de Grote Baan ter hoogte van de afrit van de E314 vanuit Genk. Het middeneiland wordt volledig opgebroken.
Verkeer op de Grote Baan richting Houthalen-Helchteren kan ’s nachts enkel over de linkerrijstrook.
Ook op de afrit van de E314 vanuit Genk is er maar 1 rijstrook beschikbaar om richting Houthalen-Helchteren te rijden.
Verkeer richting Zonhoven kan niet naar links afslaan, maar moet ook rechtsaf richting Houthalen-Helchteren om verderop de Grote Baan te keren.
De oprit richting Centrum-Zuid/E314 Lummen blijft gewoon open.
Fietsers rijden sinds woensdagochtend 15 mei in beide richtingen via het dubbelrichtingsfietspad aan de zijde van de carpoolparking en maken gebruik van de nieuwe fietslus onder de brug. (Foto Jens Veraa)
Thijs Bex (40) uit de Rozenlaan in Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap Bex Natuursteen opgericht met zetel aan de Nijverheidsstraat. Tot het doel van de vennootschap behoren het plaatsen van grafstenen, monumenten en urnenplaatjes, alsook het maken van raam- en deurdorpels, deuromlijstingen, trappen, keukenbladen, en douchebakken.

Louis Heunen overleden

Dinsdag 14 mei 2024
In Hamont is op 11 mei Louis Heunen overleden. Hij was 60 jaar. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Daar is de 8e lijn!

Dinsdag 14 mei 2024
Hamont-Achel - Daar is de 8e lijn!ZoomBij 'de autokeuring' in Hechtel-Eksel werd deze voormiddag een nieuwe keuringslijn in gebruik genomen: lijn 8, de achtste lijn! De veelvuldige bezoeker zal wel opmerken dat lijn 4 uit een lijn a en lijn b bestaat, maar boven deze nieuwe lijn staat alvast een 8. Groep Autoveiligheid, de privé maatschappij die instaat voor zowel autokeuring als het rijexamen (in de provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Babant oost) doet deze investering met het oog op (…) Het hele nieuwsbericht
Daar is de 8e lijn!Daar is de 8e lijn!
Daar is de 8e lijn!
Zoom
Kort nieuws van bij de buren
In 2023 werkten in totaal 171.333 personen bij de lokale besturen in het Vlaamse Gewest. Het gaat om de som van de tewerkstelling bij de provincies, autonome provinciebedrijven, gemeentebesturen, Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW’s), verenigingen van OCMW’s, autonome gemeentebedrijven, intergemeentelijke samenwerkingsbedrijven, hulpverleningszones en lokale politiezones. Omgerekend naar voltijdse jobs gaat het om 137.813 voltijdse equivalenten (VTE). In 2023 waren er 1.170 VTE meer werkzaam bij de lokale besturen dan in 2022 (+0,9%). Tussen 2010 en 2023 steeg het aantal VTE met 5,1%.
Hamont-Achel - Wie wil klasgids worden en de natuur intrekken?ZoomWerkgroep Isis werd in 1970 in Peer opgericht, met als doel de vallei van de Dommel en de Bollisserbeek te beschermen. Nu, meer dan 50 jaar later, is dat doel uitgebreid tot bijna gans Noord-Limburg. Maar de werkgroep is dus nu op zoek naar klasgidsen voor de boeiende natuuractiviteiten van Isis, om kinderen te helpen om de natuur te ontdekken. 
Ervaring is niet vereist, zin om bij te leren en een 'enthousiasmerende' instelling om de kinderen in verbinding te brengen met de natuur des te meer. Je bepaalt zelf hoe vaak en waar je wil gidsen, maar uiteraard wordt eerst de nodige vorming en ondersteuning voorzien. In de periode van mei tot juni is het centraal thema de kennismaking met een 'beekactiviteit'. 
Wie interesse heeft kan contact opnemen met laura (laura[!]werkgroepisis.be).
Het is maar dat je 't weet
In 2023 leefde 2,3 procent van de bevolking in het Vlaamse Gewest in een huishouden dat het zich niet kan veroorloven om de woning voldoende te verwarmen. Dat komt overeen met ongeveer 150.000 personen. Het aandeel van de bevolking dat de woning omwille van financiële redenen onvoldoende kan verwarmen schommelt sinds 2014 rond 2%.

Juwelendievegges veroordeeld

Maandag 13 mei 2024
Hamont-Achel - Juwelendievegges veroordeeldDe rechtbank heeft vier vrouwen die woninginbraken pleegden in onder meer Beringen, Hamont-Achel en Pelt zware straffen opgelegd. De dievegges waren vooral uit op juwelen en bankkaarten en sloegen toe tussen augustus 2022 en februari 2023. Om in de woningen binnen te getraken braken zij doorgaans de voordeur open. (PG)
Hamont-Achel - Limburgse kampioenen in finale Virtuoso 2024ZoomDe Vlaamse Amateurmuziek-organisatie (VLAMO) palmde gisteren het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen in voor de finale van de solistenwedstijd Virtuoso editie 2024.
Maar liefst 120 eerder geselecteerde solisten uit het gehele Vlaamse landsgedeelte speelden er, verspreid over verschillende instrumentengroepen en categorieën, op verschillende podia.
Onder de 120 topmuzikanten was er ook een mooie afvaardiging van de Kunstacademie Noord-Limburg. Maar liefst tien (…) Het hele nieuwsbericht
Limburgse kampioenen in finale Virtuoso 2024
Zoom
Hamont-Achel - Verkeersongeval met gekwetste in StationsstraatZoom
Op het kruispunt van het Stationsplein met de Stationsstraat in Hamont-Achel deed zich op 12 mei om 9u35 een aanrijding voor tussen een personenauto en een fietser. De bestuurder van de auto, een 83 jarige man uit Hamont-Achel, bleef ongedeerd. De 89 jarige bestuurder van de fiets, ook uit Hamont-Achel, werd gekwetst overgebracht naar het Noorderhartziekenhuis te Pelt. (Hano)
Hamont-Achel - Legt de F35 het Belgische luchtruim plat?ZoomEen opmerkelijke uitspraak van Johan Decuyper in De Tijd dit weekend. Hij is de CEO van luchtverkeersleider Skeyes die opmerkt dat de F35 veel meer (lucht)ruimte gaat nodig hebben voor oefeningen dan de F16. Zo goed als heel het gebied van Oost-België tot Aarlen. En om dat veilig te doen zou dan de ganse burgerluchtvaart boven dat gebied moeten stil gelegd worden. Een ondenkbare piste, aldus nog Decuyper, die de hint geeft dat de Belgische luchtmacht dan beter in grotere landen gaat oefenen. Wat niet simpel zal zijn, want meerdere landen heb daar ondertussen al luchtruimte geboekt. 
De levering van de F35 in Kleine Brogel is overigens pas voorzien voor 2027. Eerst dient nog de ganse infrastructuur om het nieuwe toestel te huisvesten én onderhouden aangepast dienen te worden. Baggermaatschappij Jan De Nul staat in voor die opdracht in Kleine Brogel. 
Het nieuwe toestel heeft al voor meer commotie gezorgd, zeker nadat bekend geraakte dat deze bij het opstijgen vijf keer meer lawaai zou maken dan een F16. Bij het landen zou het zelfs tot 20 keer luider zijn. De legerleiding stelt hier tegenover dat er minder vluchten zullen zijn, vermits er meer met de simulator zal worden gevlogen. Het feit dat de kostprijs per vlieguur tot drie keer hoger zou liggen dan bij de F16 zal daar wellicht ook in meespelen.

Hilde Spaas overleden

Maandag 13 mei 2024
Hamont-Achel - Hilde Spaas overledenIn Zolder is op 11 mei Hilde Spaas overleden, echtgenote van Toon Belien. Zij was de gewezen zaakvoerster van Jetibel 'Tankstation Louwel' te Opglabbeek. Zij was 73 jaar en afkomstig uit Hamont. De afscheidsviering zal doorgaan in besloten kring. U kan nog een laatste groet brengen aan de urne van Hilde in het funerarium van Franken Uitvaartzorg in Heusden-centrum, en dit op vrijdag 17 mei tussen 19u en 19u30. Online condoleren via www.frankenuitvaartzorg.be
De Hamont-Achelse renner blijft op hoog niveau presteren in de Ronde van Hongarije. In de 5e (tevens laatste rit) eindigde hij als 11e, en in het algemeen klassement staat hij 16e op 1 minuut 36 seconden van ronde-winnaar Thibau Nys. Kamiel is nu al 3 jaar beroepsrenner, hij rijdt voor Team Flanders-Baloise.
Hamont-Achel - Net geen podium voor SACN in Beker van VlaanderenZoomSporting Atletiekclub Neerpelt mocht gisteren naar Nieuwpoort om de Beker van Vlaanderen '1ste landelijke' te betwisten. Na promotie vorig jaar hadden ze de ambitie om nog een stapje hoger te gaan, hetgeen - gelet op de ploeg - niet onrealistisch was. Maar natuurlijk zou het ook afhangen welke ploegen ze tegen zouden krijgen in de hogere afdeling. De SACN-atleten presteerden allen op niveau met meerdere positieve uitschieters ! SACN behaalde dan ook het maximale aantal punten dat binnen hun bereik lag. Met 228 punten hadden ze maar 6 puntjes tekort om het podium te belanden. De club wenst een speciaal dankwoord te richten aan ploegsamensteller Daan stevens, hij zorgde een mooie homogene ploeg.
Gezondheid
Hamont-Achel - Diepvriesgroenten en -fruit even gezond als vers?Het kiezen voor verse groenten en fruit kan een flinke aanslag zijn op je portemonnee. Daarom kiezen mensen soms voor de diepvriesvariant. Daarnaast is het handig om bepaalde producten op voorraad te hebben, zodat je niet steeds naar de winkel hoeft te rennen. Maar zijn diepvriesproducten net zo voedzaam als vers?
Diepvriezen is een proces waarbij alle biologische processen worden stilgelegd, waardoor groenten en fruit in hun originele staat behouden blijven. Aangezien groenten en fruit rijk zijn aan (…) Het hele nieuwsbericht
Hamont-Achel - Zjefke moet zich bèter lieëre waasseZoomDe juffrouw hit Zjefke iet te zegge, en Zjefke moet nò de bel efkes bliêve…
Lüstert.
En profiteert ondertusse mer van’t goe weer – zoe lang ast blieft!
Tot tekomede móndig.
Fons
Hamont-Achel - Recordopbrengst voor Kom op tegen KankerZoomGisteren waren deze 2 Peltse dames, kort voor de aankomst van het eerste peloton van de 1.000 km voor Kom op tegen Kanker, nog zo verheugd dat ze voor duizenden toeschouwers mochten vertellen hoe zij met het Zilveren Peloton geld in het KOTK-laatje hebben gebracht. Maar vandaag zijn ze wellicht nog blijer nu blijkt dat zij mee hebben bijgedragen tot een recordopbrengst van dit vierdaags fietsevenement. Deze 13e editie bracht maar liefst 6.925.000 € op, en dat is een miljoen meer dan bij de vorige uitgave.
In totaal kwamen er 1.161 teams aan de start, en om te mogen starten moesten zij minstens 5.500 € 'inleggen'. Vele teams verzamelden (veel) meer sponsorgeld, en daar is nog geen rekening mee gehouden, zodat de kaap van de 7 miljoen wellicht nog overschreden zal worden. Deze gelden moeten overigens benut worden voor onderzoek dat een directe meerwaarde kan bieden voor de behandeling van deze ziekte én waarvoor er bij de farma-industrie te weinig interesse is om er zelf de nodige fondsen aan te besteden. Wie spijt heeft er dit jaar niet bij te zijn geweest: vanaf 23 mei kan er ingeschreven worden voor de editie 2025!
Hamont-Achel - Fietsendrager gestolen aan Achelse KluisAan de Achelse Kluis is een fietsendrager van een auto gestolen. De politie kreeg vrijdagnamiddag melding van de feiten.
Hamont-Achel - Noorderlicht was opnieuw te zien ?Zoom(Cartoon Fobie)
Kort nieuws van bij de buren
Limburgers kunnen nog drie jaar langer op een goedkope manier  asbestafval thuis laten ophalen. Het project van Limburg.net, de provincie en De Huisdokter werd vier jaar geleden opgestart om komaf te maken met asbestvervuiling. De Vlaamse regering heeft beslist om het project verder te zetten en investeert 2,25 miljoen euro.
Het is maar dat je 't weet
In het schooljaar 2023-2024 telde de Vlaamse Gemeenschap 2.723 basisscholen. Daarvan waren er 2.517 in het gewoon basisonderwijs en 206 in het buitengewoon onderwijs. De basisscholen waren daarmee goed voor 67% van alle onderwijsinstellingen. In het secundair onderwijs waren er 1.130 scholen, waarvan 988 in het gewoon en 142 in het buitengewoon onderwijs. Dat komt overeen met een aandeel van 28% van alle instellingen. Alle andere instellingen samen waren goed voor 6% van de onderwijsinstellingen. Het gaat om 165 academies (deeltijds kunstonderwijs), 32 centra voor volwassenenonderwijs, 13 centra voor basiseducatie, 16 hogescholen en 6 universiteiten.
Hamont-Achel - Het noorderlicht boven Noord-LimburgZoomWaar is de tijd dat je nog een (dure) reis naar Finland of Lapland moest maken om het noorderlicht te zien? De laatste tijd komt het meer en meer in onze contreien voor, zo ook deze nacht. Volgens weerman Ruben Weytjens was het gisteren zijn mooiste noorderlichtnacht ooit. En dat wil wat zeggen voor de expert-ter-zake! De reden voor de intensiteit zou te wijten zijn aan de sterkste zonnestorm van de laatste 20 jaar. Een storm veroorzaakt dan weer door een felle uitstoot van zonnevlammen. Met een camera met lange sluitertijd is het noorderlicht vaak heel intens te zien, maar deze nacht was het ook met het blote oog op vele plaatsen zichtbaar, tenminste daar waar er geen storend omgevingslicht was. Jens Veraa is deze nacht gelukkig wat later gaan slapen dan gepland, hij maakte er een mooie fotoreeks van. 

Er gebeurt nooit iets

Zaterdag 11 mei 2024
Chel mag het zeggen
Hamont-Achel - Er gebeurt nooit ietsWoensdag 8 mei. Het is kwart voor vijf. Ik ben net het huis uit gejaagd door iemand die mijn bureautje binnengedrongen is, gewapend met een indrukwekkende stofzuiger. Ik zit in de weg. Dan maar even de kranten gaan doorbladeren in De Kroon. Het moet te voet. Mijn fietssleutel heb ik tijdens de overhaaste aftocht vergeten. Driehonderd en elf stappen ver is het van mijn voordeur tot die van mijn bekende stamkroeg. Hoeveel meter dat is, weet ik nog niet. Dat vergt ingewikkeld rekenwerk en wiskunde was niet mijn (…) Het hele nieuwsbericht
De UHasselt gaat twee jaar lang op drie locaties in Limburg testen hoe het verkeer duurzamer en veiliger kan worden. Het project krijgt de naam 'Innovatieve Proeftuin MIA in Actie'. Het gaat om testen die verkeersconflicten proactief inschatten met AI, maar ook infraroodcamera's die gebruikt worden bij wegenwerken en dataverzameling over het gebruik van Hoppinpunten.
De Ronde van Hongarije is een vijfdaagse rittenwedstrijd, vandaag stond de langste rit op het programma, met ook een lastige finale. De aankomst lag immers na een beklimming van maar liefst 12 kilometer. Thibau Nys won (hij is ook de nieuwe leider), Hamontenaar Kamiel Bonneu eindigde nog mooi 20e en in het klassement staat hij op dezelfde plaats, op iets meer dan 1 minuut van Nys.
Het is maar dat je 't weet
Van 1 januari tot 15 april van dit jaar kregen al 50 Limburgers een tijdelijk huisverbod opgelegd van de rechtbank. Zo'n verbod, dat initieel geldt voor maximaal 2 weken, verbiedt de agressieve partner om thuis te verblijven en contact te hebben met de rest van het gezin. De persoon moet zich ook laten begeleiden.

Thieu Van Werde overleden

Vrijdag 10 mei 2024
Hamont-Achel - Thieu Van Werde overledenIn Hamont is Thieu Van Werde overleden, hij was 85 jaar. De afscheidsviering van Thieu vindt plaats in familiekring. U kan Thieu nog een laatste groet brengen op dinsdag 14 mei tussen 19u30 en 20u in uitvaartcentrum Severens te Pelt. Online condoleren via www.uitvaartzorg-severens.be

Brons voor Stefaan Cools

Vrijdag 10 mei 2024
Hamont-Achel - Brons voor Stefaan CoolsZoomGisteren werd op een zonovergoten piste in Leuven het Belgisch Kampioenschap over 10.000 meter betwist. Er was met Stefaan Cools maar één atleet van SACN aanwezig, maar die deed het (in de categorie M55) met een 3e plaats wel schitterend. Over die 10 km deed Stefaan 37 minuten en 16 seconden. De winnaar deed er iets meer dan 2 minuten korter over. Op de foto Stefaan met zijn al even blije coach Luc.
Het is maar dat je 't weet
De cultuursector telt zo'n 47.600 arbeidsplaatsen. De tewerkstelling in de cultuursector kende tussen 2007 en 2010 een toename tot ruim 52.000 arbeidsplaatsen. Nadien volgde een daling. Tussen 2015 en 2019 bleef het aantal arbeidsplaatsen min of meer stabiel rond de 47.000. In 2020 was er als gevolg van de Covid-19-crisis een daling van de tewerkstelling te zien. Sindsdien nam het aantal arbeidsplaatsen opnieuw toe.

Fietsie foetsie

Vrijdag 10 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - Fietsie foetsieZoomHet is druk in mijn kop. Spitsuur op het werk, file in mijn agenda. Om even te ontspannen ga ik zondagmiddag lekker naar een concert luisteren. Het is Muziekfestival, dus overal kan je gaan genieten van jeugdige stemmen uit heel Europa. Ik stap op mijn fiets en rijd naar het Michielshof waar de eerste koren al klaar staan. Ze zingen prachtig. Kippenvel!
Later die middag ga ik met een oud-collega nog naar tal van andere concerten kijken en tegen de avond kom ik moe maar helemaal voldaan weer thuis. De (…) Het hele nieuwsbericht

Op tijd invoegen!

Donderdag 9 mei 2024
Hamont-Achel - Op tijd invoegen!ZoomWe kregen al enkele berichten van lezers die in Houthalen-Helchteren, komende van het noorden, de oprit van de E314 naar Leuven wilden nemen... maar iets te ver reden. Inderdaad, sinds kort rit ligt de oprit iets vroeger dan voorheen, 't is dus van opletten geblazen. En op tijd invoegen! Misschien dat de foto's die Jens Veraa er gisteren nam wat meer duidelijkheid kunnen scheppen. Meer foto's
Op tijd invoegen!
Zoom
Het is maar dat je 't weet
In 2023 was 15,8% van de 25- tot 64-jarigen kortgeschoold, 38,9% middengeschoold en 45,4% hooggeschoold. Kortgeschoolden zijn personen zonder een einddiploma van het secundair onderwijs. Middengeschoolden hebben het secundair onderwijs of het postsecundair niet-hoger onderwijs met succes afgewerkt. Hooggeschoolden beschikken over een diploma hoger onderwijs. Het aandeel kortgeschoolden daalde tussen 1999 en 2023 van 42,3% naar 15,8%. Een omgekeerde evolutie was er bij de middengeschoolden en de hooggeschoolden: in vergelijking met 1999 zijn de aandelen midden- en hooggeschoolden duidelijk gestegen (respectievelijk van 32,5% naar 38,9% en van 25,2% naar 45,4%). Het aandeel hooggeschoolden is het sterkst gestegen.
Het is maar dat je 't weet
In de loop van 2023 werden in de Vlaamse Gemeenschap 6.767 nieuwe personen onder elektronisch toezicht geplaatst. Daarbij krijgt de betrokkene een enkelband waardoor hij of zij beperkt wordt in de vrijheid om zich te verplaatsen. Na een daling in 2016 was er in de daaropvolgende jaren telkens een toename van het aantal nieuwe personen onder elektronisch toezicht. In 2023 was die stijging het hoogst (+31 procent). Elektronisch toezicht wordt vooral gebruikt voor korte straffen. In 2023 waren 9 op de 10 personen met een nieuwe enkelband mannen. (Agentschap Justitie en Handhaving)

Jaak Waelburgs overleden

Dinsdag 7 mei 2024
Hamont-Achel - Jaak Waelburgs overledenIn Hamont is op 6 mei Jaak Waelburgs overleden, echtgenoot van wijlen Paula Bernaerts, hij was 86 jaar. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in intieme kring. U kan Jaak nog een laatste groet brengen bij Vanhove Uitvaartzorg te Bocholt, en dit op vrijdag 10 mei van 19u tot 20u. 

Het wandeldoosje

Dinsdag 7 mei 2024
300 woorden van Rudi
Hamont-Achel - Het wandeldoosjeBent u een flaneur? Ik alleszins wel. Ook Willem Elsschot was een fervent stadswandelaar. Er is zelfs een boekje over verschenen: ‘U schijnt de stad niet goed te kennen?’ Hierin nemen de auteurs ons mee naar de steegjes, de etablissementen en de minder bekende plekken van Antwerpen waar hij graag vertoefde. Tijdens het flaneren is het immers een kunst om minder gekende paden te bewandelen. De edele kunst van het verdwalen, zeg maar.
“Wandelen om te kijken en gezien te worden”, zegt (…) Het hele nieuwsbericht

Jos Vandeweyer overleden

Maandag 6 mei 2024
Hamont-Achel - Jos Vandeweyer overledenIn Hamont is op 4 mei Jos Vandeweyer overleden, echtgenoot van José Plas. Hij was 83 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in intieme kring. U kan Jos nog een laatste groet brengen in het uitvaartcentrum Creemers te Hamont, en dit op donderdag 9 mei van 19u tot 20u. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be
Het is maar dat je 't weet
Tijdens de eerste vier maanden van dit jaar werden er in Limburg 254 faillissementen uitgesproken. Dat is bijna 11 procent meer dan vorig jaar. Het is geleden van voor de coronacrisis (2019) dat er nog zoveel vonnissen van faillissement waren.
Het is maar dat je 't weet
In 2023 lag het aandeel zelfstandigen in de werkende bevolking van 20 tot 64 jaar in het Vlaamse Gewest op 14,4 procent. Het gaat om personen met een hoofdactiviteit als zelfstandige. Dat is het hoogste percentage in de periode 1999-2023. Naarmate de leeftijd toeneemt, stijgt ook het aandeel zelfstandigen in de werkende bevolking: in 2023 ging het bij 20- tot 34-jarigen om 8,9 procent procent en bij 55- tot 64-jarigen om 18,2 procent. Het aandeel zelfstandigen neemt toe met het onderwijsniveau: bij kortgeschoolden ging het in 2023 om 12,7 procent bij hooggeschoolden om 16,1 procent.
In de kijker
Hamont-Achel - ’t is veulste druk oppe bus no hoêsZoomGe mugt er toch es mei laache, zeker?
Had öllie goed en tot tekomede móndig.
Fons
Hamont-Achel - Excelsior Hamont uitgespeeld in eindronde promotieZoomEen jong Eendracht Mechelen a/d Maas B nam de bovenhand in de eerste helft van deze promotiewedstrijd en verzilverde dit ook met een doelpunt halverwege de eerste helft. Excelsior was net voor de pauze dicht bij de gelijkmaker, maar de vingertoppen van de Maasmechelse doelman tikte de bal over de dwarsligger.
In de tweede helft kwam de thuisploeg beter voor de dag en de gelijkmaker in minuut 56 door Ruben Verhees was dan ook niet onverwacht. Enkele minuten later kreeg Excelsior een strafschop toegewezen na een duidelijke fout op Jordy Vandael in de 16 meter. De strafschop van Marnix Duisters werd echter gestopt door de bezoekende doelman. De thuisploeg drukte door en trof nog de doelpaal en net voor affluiten kopte Twan Doeswijk de bal nog tegen de deklat. 1–1 na 90 minuten en dus volgden er verlengingen. Daarin nam de jonge garde uit Maasmechelen de wedstrijd fysiek de terug in handen, maar waren de beste kansen op de counter voor Excelsior Hamont. Zo was Jordy Vandael met een schot op de deklat dicht bij een treffer. Het leek op strafschoppen aan te komen, maar in minuut 118 dribbelde de vinnige spits van Mechelen a/d Maas zich centraal door de Hamontse defensie en trapte het leer voorbij de thuisdoelman Nicky Fiddelaers. Excelsior Hamont moest zich door deze late treffer gewonnen geven en is uitgeschakeld in de strijd voor promotie naar 2e provinciale. (eindstand 1–2). (tekst en foto's JoHe)
Excelsior Hamont uitgespeeld in eindronde promotieExcelsior Hamont uitgespeeld in eindronde promotie
Excelsior Hamont uitgespeeld in eindronde promotie
Zoom
Hamont-Achel - Daan Van Selst op Vlaams kampioenschap meerkampZoomDaan Van Selst vertegenwoordigde SACN op het Vlaams kampioenschap meerkamp te Aalst. En hij ging voor goud ! De eerste dag zat hij op schema met een 2de plaats, met verspringen sprong hij met 6m23 een nieuw persoonlijk record. Ook op de 400m liep Daan een nieuw persoonlijk record. Op de 2de dag stond Daan na 7 nummers op een 2de plaats met slechts 49 puntjes achter op de 1ste! Polsstok leverde ook een persoonlijk record op met 3m90.  Na het speerwerpen was goud buiten bereik, maar er moest nog gelopen worden voor het zilver of brons met de 1500 meter, het minst geliefde nummer van de meerkampers! De kampioen van Vlaanderen had uiteindelijk 6475 punten, Daan behaalde 6275 punten, een nieuw persoonlijk en clubrecord, op de voet gevolgd door de bronzen atleet met 6198 punten.
Hamont-Achel - KFC Hamont 99 blijft in Tweede ProvincialeKFC Hamont 99 speelt ook volgend seizoen in Tweede Provinciale. Het won deze namiddag de testwedstriijd tegen Lanaken VV met 0-1.
Hamont-Achel - Kyani Joosten behaalt EK-limietZoomOp de polsstokwedstrijd in Diefflen, Duitsland, heeft Kyani Joosten gisteren een mooie sprong van 4 meter gemaakt. Dit overtrof de limiet voor het EK U18, die op 3m83 ligt. Na haar sprong over 3m85 in de eerste poging was ze al ontzettend blij, maar toen de lat werd verhoogd naar 4 meter, lukte het haar ook om in haar eerste poging erover te gaan. Daarmee werd de EK-limiet behaald, Kyani kijkt alvast uit naar haar deelname aan het EK in Slovakije.

Nieuwe vennootschap: FinClar

Zaterdag 4 mei 2024
Jim Gruijters (25) uit Hamont-Achel heeft de besloten vennootschap FinClar opgericht met zetel in de Dielishoek. Tot het doel van de vennootschap behoren onder meer managementondersteuning en het verlenen van bijstand, advies en leiding aan bedrijven, privépersonen en instellingen.
Hamont-Achel - Achel VV B geeft forfait in  eindrondeIn de dalers eindronde van derde provinciale geeft Achel VV B morgen forfait voor de wedstrijd in Vechmaal. Als Achel VV B donderdag ook forfait geeft - de kans is groot-, dan zijn de twee andere clubs Vechmaal en Moelingen - zeker van het behoud. Volgens voorzitter Davids geeft de club voor de tweede wedstrijd waarschijnlijk ook forfait. "We nemen volgend seizoen een doorstart in vierde provinciale".

U21 van Achel VV kampioen

Zaterdag 4 mei 2024
Hamont-Achel - U21 van Achel VV kampioenZoomHet U21-team van Achel VV verdedigde met succes hun titel als kampioen. Voor het tweede seizoen op rij gingen ze met de hoofdprijs lopen. Achel VV eindigde slechts met één punt voorsprong op naaste achtervolger Zonhoven United. Het was een spannende competitie waarbij er gedurende het gehele seizoen slechts éénmaal werd verloren. Met de steun van een enthousiast publiek, dat ondanks het slechte weer in grote getale was komen opdagen, werd SK Heusden in de slotwedstrijd op eigen terrein verslagen. Na de eerste ploeg en de U15 is dit reeds de derde ploeg van Achel VV die dit seizoen kampioen speelt. (Achel VV)

Diefstal uit schuur

Vrijdag 3 mei 2024
Hamont-Achel - Diefstal uit schuurIn de nacht van 2 op 3 mei werd uit een schuur in de Thomas Watsonlaan in Achel een slot geforceerd waarna er gereedschappen werden gestolen. 

Gunter Claes overleden

Vrijdag 3 mei 2024
Hamont-Achel - Gunter Claes overledenIn Zorggroep Arum Campus De Meander in Stokkem is op 2 mei Gunter Claes overleden, hij was 48 jaar. Het afscheid zal plaatsvinden in intieme kring. U kan nog afscheid nemen van Gunter in het uitvaartcentrum Creemers in Hamont op dinsdag 7 mei van 19u tot 20u. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be

Antonia Vuegen overleden

Vrijdag 3 mei 2024
Hamont-Achel - Antonia Vuegen overledenIn Pelt is op 1 mei Antonia Vuegen overleden, zij was 97 jaar. De afscheidsdienst vindt plaats in de parochiekerk St.-Monulphus en Gondulphus van Achel-Dorp op dinsdag 7 mei om 10u30. Gelegenheid om afscheid te nemen van Antonia in het uitvaartcentrum Creemers te Hamont op maandag 6 mei van 19u tot 20u. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be

Duizend en een maal dank!

Vrijdag 3 mei 2024
De klare kijk van Tante Claus
Hamont-Achel - Duizend en een maal dank!ZoomMet twee stevige bonzen op de deur (want de bel doet het niet) krijg ik een bruine envelop overhandigd. Ik weet wat erin zit en bedank hem van harte, alsof hij me persoonlijk het mooiste cadeautje heeft gegeven. Hij lacht een rij parelwitte tanden bloot als hij ziet hoe blij ik ermee ben. “Goeie post?” vraagt hij. “De beste, vriend! Hierin zit mijn eerste boek! Het allereerste exemplaar!”
Het is heel vreemd, je eigen kop op je eigen boek met de verhalen en liedjes die je de afgelopen (…) Het hele nieuwsbericht
Het parket Limburg heeft de voorbije drie maanden het rijbewijs van 590 bestuurders ingetrokken voor het gebruik van de gsm aan het stuur. Dat is gemiddeld 6,5 per dag. Sinds 1 februari pakt het parket afleiding aan het stuur strenger aan. Wie betrapt wordt, moet zijn rijbewijs 15 dagen inleveren.

Als je baas verliefd is

Donderdag 2 mei 2024
Tribunaliteiten
Hamont-Achel - Als je baas verliefd isVolgens onderzoek uit 2019 had 28% van de werknemers in ons land ooit een relatie met iemand op het werk (bron: DS). Cijfers over afgewezen “minnaars” op het werk vindt u niet. Hoewel ook dat voorkomt. Dat zag u op tv. Maar niet alle storende pogingen tot seksuele toenadering op het werk komen op tv en/of leiden tot gevangenisstraf.
Zo was er een zaakvoerder van een bedrijf op zoek naar een interieurontwerper. En hij vond er één. Geen twintig dagen na haar aanwerving (het was een zij) (…) Het hele nieuwsbericht

Woningprijzen in 2023

Donderdag 2 mei 2024
Het is maar dat je 't weet
De Belgische mediaanprijs voor een huis in gesloten of halfopen bebouwing bedroeg 260.000 euro. Voor een huis in open bebouwing betaalde men 369.000 euro. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het duurste gewest. Huizen in gesloten of halfopen bebouwing kostten er 495.000 euro. Voor huizen in open bebouwing was dit 932.500 euro. Het Waals Gewest was het goedkoopste gewest met een mediaanprijs van 176.000 euro voor huizen in halfopen of gesloten bebouwing en 290.000 euro voor huizen in open (…) Het hele nieuwsbericht

Maurice Bonneu overleden

Donderdag 2 mei 2024
Hamont-Achel - Maurice Bonneu overledenIn Achel is op 30 april Maurice Bonneu overleden, echtgenoot van Paula Hoekx. Hij was 88 jaar, oprichter van hotel Koeckhofs, ere voorzitter Achel VV en gewezen schepen en gemeenteraadslid. Er zal voor Maurice een avondwake worden gehouden op maandag 6 mei om 19u in de parochiekerk St.Monulphus en Gondulphus van Achel-dorp. Voorafgaand is er de gelegenheid tot condoleren in de kerk vanaf 18u30. Online condoleren via www.begrafenissencreemers.be
07/09

Hartelijk dank aan de heer Tim Boonen voor het lappen van de raam op de hoogste verdieping

Connie Comen
29/08

Bedankt Marnix voor het vervangen van de lamp in mijn inkomhal. We kunnen weer zien waar we lopen!

Annie Maasie
Uw wensen toevoegen
Alle felicitaties uit Hamont-Achel